Reputacija 2

Yippie Ya Yeah

  • Bodova 36.5
  • Analiza 2
  • Ocjena 10
  • Anketa 6

Analiza

Osviješćenje koje se dogodilo u Europi izmedu1650-1800 je jedno od najvećih ako ne i najveće dobro koje je Europa podarila čovječanstvu. Tada su naši preci raskrstili sa feudalizmom i proveli sekularizam u sve pore društva. To se nije moglo ostvariti mirnim putem. I plemenitaši i crkva su branili noktima i zubima svoje povlastice. Do promjena je došlo tek kroz rijeke krvi koja je potekla da bi imali građansko društvo koje se zasniva na slobodi i jednakosti te da bi imali društvo koje prezire inkviziciju i križarske ratove, društvo koje definira slobodu govora i mišljenja kao temelj civiliziranog načina življenja.

Što je satira?

Ovdje prijevod dijelova teksta iz nj. Wikipedije:

Satira je kod starijih objašnjenja podrugljivi stih koji stanja ili katastrofe u pretjeranoj i podrugljivoj formi tematizira. U današnjoj jezičnoj upotrebi podrazumijevamo umjetnički urađen tekst proze, koji osobe, događaje ili situacije osuđuje ili im se izruguje.

Satira je latinska rijec koja potječe iz satura lanx (zdjela plodova) koji bi se u prenesenom smislu mogao prevesti kao „šarene svaštarije“. Starija objašnjenja su počivala na Satiru iz grčke mitologije, što je pogresno.

Pod satirom se podrazumijeva slijedeće:

- satirični način izražavanja, koje se u najrazličitijim medijalnim formama (literarnog ili novinarskog teksta -kao pjesma, esej, roman, drama, crtež, kabarett, film, emisija na televiziji ili radiju, web- stranici, itd.) i najrazličitijim načinima predočivanja iskazuje.

- jedna literarna vrsta rimskog podrijetla, sa podvrstama:

1. Menipejska satira

2. Satira stiha

3. Satira staleza (srednji vijek)

4. Satira dvorskih luda (renesansa)

5. Pikareksni roman (barok)

6. Literarna satira (romantika)

7. Filisterska ili malograđanska satira (romantika)

8. Naučenjačka satira

9. Društveno kritička i politička satira (19. i 20. stoljeće)

Satirični način pisanja

Postoji približno isti broj satiričnog načina pisanja koliko i satiričara i ne postoji način koji bi pogodio cjelovitost satire. Sredstva i funkcije se preobražavaju tijekom vremena. Zbog toga ju je nemoguće oštro odijeliti od humora, parodije ili polemike.

Satira moze imati slijedeće funkcije (u pojedinim slučajevima može biti drugačije):

- Kritika: po Schiller-u je satira manjkava stvarnost suprotstavljena idealu

- Polemika: jednostranost, agitacija, pa sve do agresije

- Didaktika: direktna ili indirektna namjera poučiti i poboljšati

- Zabava: blizina forme humora ili parodije od kojih se razlikuje kroz kritiku

Satira se cesto služi pretjerivanjem (hiperbolom), na pretjeran način kontrastira proturječnost o vrijednosnim predodžbama, iskrivljava stanje stvari, podrugljivo uspoređuje sa idealnim stanjem (antifraza) i ismijava predmet satire. Njenim stilskim sredstvima pripadaju parodija, travestija i persiflage. Ton je ironija, poruga i sarkazam. Ako se satira poziva na idealne predodžbe, može se koristiti i patos.

Jedna važna forma satire je satirični roman, u kojoj satira nastupa kao fiktivna pripovijetka (narativ). Ovdje je vrlo česta forma putopisa osobe u prvom ili trećem licu, gdje se glavni lik vrlo često naivno prikazuje. Tu se mogu očekivanja glavnog lica usporediti sa zbiljom koju doživljava ili se proputovani svijet usporeduje drugim formama literarnih ili filozofskih satira.

Satira nastupa često kao sredstvo polemike. U javnim debatama i naučnim disputima moze služiti kao sretstvo za razgolićavanje protivnika. Kod toga se ne služi argumentacijom, već indirektnim putem uspoređuje između zbilje i ideala. U toj funkciji je dio umijeća disputa (eristike). Agresivni i nasilni potencijal satire se tranzitno reflektira u staroeuropskoj tradiciji.

Dalje slijede bogata povijest satire i konotacije i važnost za sveobuhvatan način življenja na europskim prostorima.

Satira je iz svega što sam pročitao i razumio postojan i neodvojiv dio naše kulture. Svaki napad na našu satiru je i napad na najvitalnije dijelove našeg postojanja. Bez obzira na tragediju zločinackog pohoda islamskih arhaičnih snaga na nasu satiru, moramo biti dovoljno snažni i hrabri razlučiti esencijalno, razlučiti dobro od zla.

Islam nije zločinačka religija, kao niti kršćanska. Mi se suočavamo sa sukobom kultura u multi-kulti globaliziranom selu zvanom Zemlja. Religioznim zlončincima svih kolora je jedno zajedničko,... isključivost.

Satira je naš štit, naš gard protiv jednoumlja. Naše pravo na sve što nam je vrijedno u životu.

Instant rješenja nema. Siguran sam da bi radikalizacija vodila do još većeg broja krvavih pirova. Sa druge strane razumijem žrtve i suosjećam sa tugom i boli koju su nam nametnuli zločinci i to bez nekakvih ali... Biti političar je sranje.

Prag tolerancije ispod kojeg se nikada neću spustiti je satira.

2

ivomaric

Yippie Ya Yeah

Ocjene (4)


Respektira (2): Panter, mihael


Slaže se (1): mihael


Ne slaže se (1): Laci


Komentari (6)


@ivo m., sve pet. ja dopunjujem ovu faktografiju s drugačijim pogledom, onim koji obuhvaća još dva dodatna aspekta, uzroke i rješenja. Uzrok je neobuzdana potreba zapada za sirivinama drugih, a izlaz je tehnološki napredak koji te potrebe isključuje. mihael 0 0 0


i dodatni argument za tvoje stavove, jer to je ono što nas zanima na barometru - stavovi i argumentacija korisnika, a ne prepisivanje teroija i definicija koje svi znamo ili možemo pronaći na internetu. siouxica 0 0 0


@sio nisam siguran da svi znamo definiciju satire. jako puno analiticara se pozicioniraju na osnovama da satira mora imati granice. to je netocno. nazalost sam poveznicu u tekstu izostavio. hm, za mene je definicija dio facita i sve samo ne dosadna ivomaric 1 0 0


Složio bi se, ali to bi mi izgledalo kao slaganje sa drugim autorom jer je dosta navoda. Svejedno mi je drago da se ovaj tekst našao u temi. Panter 0 0 0


Ubojstvo Charlie Hebrovaca je ZLO, ali tako mi Boga, ni Charlie Hebro nije širitelj DOBRA ! I jeste, satira MORA imati granice. Jer da nema, neki satiričar bi smatrao da je OK sprdati se na račun invalida li teških bolesnka, zar ne? Laci 0 1 0

Analiza

Satira je sve što imamo

11.01.2015. 14:39

Osviješćenje koje se dogodilo u Europi izmedu1650-1800 je jedno od najvećih ako ... više >

Analiza

Iznenađenje prvog kruga su bili rezultati Sinčića. Svojom kampanjom u kojoj je propagirao Robin Hood-ovsku politiku, potpuno bez oslonca u ingerenciji institucije Predsjednika Republike, realno nije imao šanse osvojiti više od agresivnog i nesimpatičnog Kujundžića. U potpunosti se slažem sa analizama većine komentatora izbora, da su glasovi za Sinčića izraz nezadovoljstva birača ponajprije radom vlade i manjim dijelom i radom predsjednika Josipovića.

Međutim, ne bih se složio sa uvriježenim mišljenjem da su to velikom većinom birači SDP-a. Zaboravlja se činjenica da  je ogroman broj birača HDZ-a birao Josipovića i Kukuriku koaliciju kažnjajavajući korupcijske skandale svoje stranke. Oni nisu bili birači SDP-a po političkoj uvjerenosti, oni su kažnjavali svoju stranku. Pitanje je na koje ćemo 11.siječnja dobiti odgovor, koliko će njih razočaranih sadašnjom vladom, birati njima razumljiviju i "prirodniju" predstavnicu HDZ-a? Među biračima Sinčića ih je sigurno nemali broj.

Da li je Savom proteklo dovoljno vode da opere opere sjećanja na katastrofalne skandale njihove stranke, vidjet će se tek kod parlamentarnih izbora. Ovi predsjednički su ipak manje važni i tek priprema, odnosno barometar za predstojeće.
Za mene je radi tijesnog rezultata prvog kruga a pogotovu radi bezglavih i nesimpatično agresivnih reakcija Josipovića, Milanovića a i ostalih SDP-ovaca na rezultate, favoritom postala Kolinda Grabar Kitarović. Sumnjam da se učinjena šteta može u ovih par dana sanirati. Dapače, dobiva se dojam, da će se agresivnost prema HDZ-u etablirati kao najvažniji, ako ne i jedini program Josipovićeve kampanje. Mišljenja sam da to glasačima više nije dovoljno. 

Pobjeda Grabar Kitarović bi bila prvi veliki uspjeh HDZ-a u kampanji za parlamentarne izbore i opomena Milanoviću i njegovoj koaliciji da su birači zaboravni, te da je za ogromnu većinu ljudi "danas i sutra" važnije od "jučer".

2

ivomaric

Yippie Ya Yeah

Ocjene (4)


Respektira (4): Panter, visitor, siouxica, draxy


Komentari (8)


dobrodošao!..potpisujem sio..koliko misliš da kolinda može privući više birača nego u prvom krugu?..hoće li josipovićevo pismo privući kojeg više? to nam je sad glavna zagonetka i tema :) visitor 0 0 0


hvala na dobrodoslici. prije nekoliko minuta sam gotovo dovrsio tekst moga videnja josipoviceg pisma i onda se odjednom pojavio problem da mi tipkovnica nije reagirala. novo ucitavanje ga je nazalost izbrisalo :( da li je to cest problem? ivomaric 0 0 0


Preporuka- piši u wordu,a poslije copy/paste ovdje na portal. Tako nećeš izgubiti tekst. VeNLO 2 0 0


ufff, ivomaric, nadam se da je sve još svježe u glavi i da ti se da ponovo natipkati... ne događa se često, ali svakako vrijedi preporuka - tekst napisati u wordu ili negdje sa strane, pa ga onda kopirati na barometar siouxica 0 0 0


logicna preporuka, hvala. tekst je bio poprilicno dugacak. ostalo je svega jos 220-ak znakova. dva sata sam ulozio, ...smrc. danas vise nemam vremena. mozda sutra. ivomaric 2 0 0

Analiza

Iznenađenje prvog kruga su bili rezultati Sinčića. Svojom kampanjom u kojoj je propagirao Robin Hood-ovsku politiku, potpuno bez oslonca u ingerenciji institucije Predsjednika Republike, realno nije imao šanse osvojiti više od agresivnog i nesimpatičnog Kujundžića. U potpunosti se slažem sa analizama većine komentatora izbora, da su glasovi za Sinčića izraz nezadovoljstva birača ponajprije radom vlade i manjim dijelom i radom predsjednika Josipovića. Međutim, ne bih se složio sa uvriježenim mišljenjem da su to velikom većinom birači SDP-a. Zaboravlja se činjenica da je ogroman broj birača HDZ-a birao Josipovića i Kukuriku koaliciju kažnjajavajući korupcijske skandale svoje stranke. Oni nisu bili birači ... više >

2

ivomaric

Yippie Ya Yeah
  • 4
  • 0
  • 0
  • 8