Reputacija 2

 • Bodova 17.7
 • Analiza 6
 • Ocjena 2
 • Anketa 19

Analiza

Norberto Nobio, '' DESNICA I LJEVICA ''

28.09.2016. 12:14, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

Iz daleke prošlosti do danas proteže se Božja riječ : nije u mojoj vlasnosti da dajem mjesto sa svoje desne i lijeve strane.

Dok je to sa svjetovne strane odluka Francuskoga parlamenta nakon revolucije g. 183o. 

Usprkos što ih je novija povijest nastojala eliminirati iz političkog konteksta , grčevito se bore: na političkoj ljestvici visoko stoje . Nakon rušenja Berlinskoga zida bilo je sigurno da dioba više nema nikakvoga smisla. Medjutim to im nije smetalo da i dalje budu u središtu političkih debata. '' Ako je to bio slom svjetskoga komunizma , zašto taj protivnički - ideološki slom  kapitalizmu ne znači ništa?'' Zato što, kako navodi autor D.  LJ.'' nije postojala samo komunistička ljevica , nego je postojala , i jošuvijek postoji i ljevica unutar kapitalističkoga obzorja.''Divlja'' gdje je god to moguće: u novinama , na radiju i televiziji , u govornim debatama , u časopisima specijaliziranim za ekonomiju , politiku , sociologiju.

Koliko mnogo se ti pojmovi pojavljuju-- upotrebljavaju, čak se pojavljuju i u karikaturalnim oblicima.

''Neovisno o tome  što se zbilo D.i LJ. i dalje žive autonomno s obzirom na matricu iz koje su se razvili. Postale su univerzalnim političkim kategorijama '' , navodi Marcele Gaucheta , Francuz.

Neki karakterističnom crtom ljevice smatraju nenasilje što znači da je desnica povezana s nasiljem , što nije točno, jer je to osobina krajnje desnice.

Jolanda Bufolini u L' Unita drži, da je temeljna vrijednost aktuelnih političkih zajednica sloboda shvačena kao autonomija.

Soc. liberalizam, učenje ljevice po Berlineu, je i Rooseveltov New Deal i Attleejev soc liberalizam ljevice, laburista.

U lijevom ili desnom spektru izraza možemo naići i na ovake izraze:tv na desnici, praznici na desnici i na ljevici, politički programi, stranački programi, pokreti, novine.Medjutim koje i kakve im se važnosti pridaju?Ima li medju njima jednakosti ili su sasvim  različite po onim pitanjima koja tretiraju?

Mada nam je svima jasno , jesmo li se upitali: kako to da uopće još uvijek postoje? Ili bi bilo krajnje vrijeme da nestanu s političke scene za sva vremena.

Kako kad ih baš ta politička scena drži na površini dajući im važnosti, proglašavajući jedne represivnima , a druge moćnima.

Confrancesko u tome vidi izjednačavanje s anarhizmom , dok njegov sin Renco govori suprotno  o''pravdi i solidarnosti'', tvrdeći da se LJ. iscrpila, afirmirala  neke njezine temeljne vrijednosti poput društvene pravde , uskladjenosti pojedinih soc. prava.

Desnica iritira stalnim svojim propitivanjem prošlosti. LJevica slobodarskim pitanjima, pitanjima jednakosti i nejednakosti. Vide korist u tome što propitivanjem poboljšavaju društvena interesovanja

Danas pripadnici obiju opcija smatraju da oba pojma posjeduju pozitivne vrijednosti. Za razliku od nekad kad su se lijevi smatrali hrabri , a desni negativni.

No usprkos promjenljivim vrijednostima one i dalje označavaju jedan relativno stabilan par zbiljnosti. Nekad i danas problem je istina od nedvojbene političke važnosti, ali njegova je uloga danas sasvim drukčija.Jer nijedan današnji ljevičar ne može osporiti da današnja ljevica nije ona jučerašnja Isto tako se može reći, da ni  ljevica , ni desnica nisu nikakve prazne kutije.

Literatura:Norberto Bobbio, ''Desnica i LJevica''--Odgovor kritičarima 1995.g.

2

franek

Ocjene (3)


Respektira (2): Refamolitelj, Zenga2


Slaže se (1): Laci


Komentari (1)


Slaganje jer tom pitanju treba pristupiti n aovaj način, a ne kao Zoki sa MI ili ONI . Naša tzv. desnica još donekle i zna šta je, ali naša tzv. ljevica pojma nema šta treba biti., "lijevi" su samo u pežorativnom značenju. Laci 0 0 0

Analiza

Norberto Nobio, '' DESNICA I LJEVICA ''

28.09.2016. 12:14

Iz daleke prošlosti do danas proteže se Božja riječ : nije u ... više >

Analiza

Ne slažem se s gos. M. Dalić, jer ne kaže čijega novca i što taj financijer traži za uzvrat , ako bi dotična koalicija dobila zavidan broj mandata.

Stranke ne trebaju prije izbora objaviti projekciju proračuna , jer proračun, to jest masa sredstava nastaje tokom proračunske godine , a nije vreća iz koje se uzima šakom i kapom.I ne treba ih na to obavezati zakonom.

Pošto ne zagovaram objavu proračuna ne znam odgovor na to pitanje. Ali da bi dobrano utjecala na  3o% birača , to sam siguran. Ta ne mala brojka birača regrutira se iz  onih glasačkih , najviše ruralnih sredina , koje se povode za : obečanje ludom radovanje. Što politička propaganda vrlo dobro zna i koristi.

Proračun kojega predlaže Pametno , nije pametan iz razloga što planira , a ne kaže kako . A i ono što kaže nelogično je . Jer želje su jedno a stvarnost je sasvim na drugoj strani. Ta druga strana je : 5% rasta bi bilo ''više od svih proračuna tranzicijskih zemalja''Kako ih dostići i prestići? Ne treba nagadjati , već učiti od njih. Ai jedan problem koji oni nisu imali to je Domovinski rat, to je dužničko robstvo , to je sramotna ocjena , od stranih ocjenjivačkih agencija , da smo ''smeće'', što je za ulagače, domaće i strane faktor odvraćanja za ulaganje na području Hrvatske.

U potpunosti se slažem s reformama, bilo ih je , i bit će ih. Samo,  reforme imaju svoj početak, a nikad kraj. Jer, samo mijena je stalna.Reformirati  sve državne sektore , sve što dotica trodiobu vlasti a ne reći , decidirano , jer misli se na otpuštanje masu birokrata-ljudi, a ne reći što s njima nakon što počmu glavinjat besposleni po ulicama nije rješenje , nije ljudski , jer i oni su ljudi, i oni su naši gradjani.

Što reći o porezima. Bilo ih je i bit će ih od kad je svijeta i vijeka. Jer sve šo jeste materijalno, pa i ogromni dio duhovnog  je od poreza, od žuljavih ruku djelatnika i uma onih koji više ili visoko kotiraju na ljestvici stvaraoca.

Jesu li svi oni za svoj rad i adekvatno nagradjeni pitanje je. No ipak bi trebalo misliti : kako ih , barem one koji zaslužuju, što bolje nagraditi. Porez- porezi su najveća smetnja za nezadovoljstvo radnika. Pa može se reći i za produktivnost.

Dok ovo pišem, oprostite na malu digresiju, sjetih se autora knjige ''Nova zbilja '', Petera Druckera, u kojoj navodi , da svaki porez na dohodak veći od 17% destimulativno utječe na radnika. 

Kad sam već uzeo sebi za pravo, navest ću , da su dugo nakon dr. sv. rata japanski stručnjaci ustanovili pad proizvodnje kod firmi u kojima je komunikacija uprave s radnicima u pogonima na vrlo niskom nivou. -- Na znanje našim birokratima.

 Istina svakoga treba nagraditi prema radu. No kojim aršinima to mjeriti. Kako vrijednovati rad portira u odnosu na rad kirurga? , pa rad ribara i rad Predsjednice države. Ili kako iz mase dobivenoga novca za plače djelatnika na jednoj klinici  dati veći iznos jednoj mladoj medicinskoj sestri koju simpatizira njen šef u odnosu na drugu, kojoj dečko radi na porti. Ako je moguće po pravdi javite se.

I opet je školstvo na kraju. A ono je alfa i omega svega postojećega. Zašto ga tako malo poštujemo- vrednujemo? Valjda zato jer je ,'' svo naše znanje  tudje ''.

Po novorodjenčetu 1ooo kn. Ne znam koliko toga se može kupiti za tisuću kuna za novorodjenče. No znam da roditelj briguje za svoje dijete i kad odraste. Zato ovo ne prihvaćam kao socijalni gest stranke PAMETNO, već kao simboliku koja će ih, ako uspiju, obavezati za sve godine mandata, da socijalno misle, djeluju, i da su im uvijek na pameti mali nezaštićeni , slabi, potrebiti od svega i svačega ljudi, a ne portfelji.

2

franek

Ocjene (2)


Respektira (2): Zenga2, Laci


Komentari (6)


btw i apropo P.Druckera - bolja knjiga(ne od ove koja se spominje,već od one zbog kojeg je postao slavan) o Upravljanju/Management jeste knjiga našeg Kotruljića "O plovidbi" - http://www.exlibris.hr/kotruljevic_plovidba.htm - nevjerojatno RepopeR 0 0 0


Respektiram pokušaj procjenjivanja predizbornih obećanja, uz napomenu da očito nisi upoznata sa tim da potoje ekzatna, znanstveno utvrđena mjerila za nagrađivanje prem radu ?! Zove se analitička procjena radnih mjesta. Može se provesti Laci 0 0 0


nagrađivanje prema radu, ali se to NE ŽELI ! Jer bi onda mnogi ostali bez svojih "nagrada" za NERAD ! To je teme koja zaslužuje posebnu analizu. Laci 0 0 0


bilo bi super da idući put koncipiraš cjeloviti tekst, sa uvodom, razradom i argumentacijom teza, zaključkom... ovako je sve prenabacano, dojam je zbrkanosti i nedorečenosti...plus, ne mora se u tekstu odgovarati na pitanja, ona služe više kao siouxica 0 0 0


poticaj za raspravu i prijedlog za eventualni kut analiziranja:) siouxica 0 0 0

Analiza

AKO STE VI PAMETNI , NISMO NI MI LUDI

25.08.2016. 10:34

Ne slažem se s gos. M. Dalić, jer ne kaže čijega novca ... više >

Analiza

Sučeljavanje, iliti dvoboj lidera HDZ-a i SDP-a. Što reći?

15.08.2016. 21:15, Tko je bio bolji u TV debati? Jesu li Milanović i Plenković uspjeli privući nove birače?

Za sve one koji više godina prate dogadjanja na našoj političkoj sceni, siguran sam da  ničim nisu iznenadjeni, jer baš ništa nisu čuli , osim onoga što su očekivali da će čuti.

Istina , novina je što su oba aktera  djelovala kao da su na domaćem terenu, što i jesu, bez emocija, koje bi kod neopredjeljenih glasača  mogle donijeti prevagu na jednu ili drugu stranu. Za razliku od onih koji svih ovih poslijeratnih godina , godina Domovinskoga rata , znaju čiji su i čiji će ostati.

Poznato nam je kako su stručnjaci , komunikolozi ocjenili dvoboj- sučeljavanje, pa i dio javnosti . Medjutim, što osobno mislim?

Po mome osobnome , skromnome , istina subjektivnom mišljenju, Milanović me je iznenadio u načinu komuniciranja s, istina, poznatim kolegom, ali diplomatom.

Maksimalno ga je uvažavao, dao mu , kao i javnom mnijenju, gledaocima TV-a do znanja da ga cijeni i da ga neće nastojati provocirati , kao što je on njega nastojao od samoga početka.

Ovim sučeljavanjem mislim da je Milanović sa sebe skinuo stigmu: negativca, političara koji ne uvažava političara koji je na drugoj strani političkoga spektra, političara s kojim se ne može voditi korektan politički dijalog, koji je kadar , bio, i uvrijediti, biti netaktičan, ne samo prema političkim protivnicima , već i prema svojim stranačkim kolegama.

Sad, gledajući ga nadasve psihički stabilnog, transformiranog, ljudskijeg, kod mene je izazvao poštovanje političara, osobe koja je na vrhuncu profesije koja nije ni malo laka, koja je u javnosti proskibirana, naročito kod simpatizera desne opcije.

Mislim, ovakav kakav se predstavio, da će za njega na slijedećim izborima glasati i oni koji to nisu mislili, novi, kao i vratiti se neki koji su mu prestali davati podršku.

No gos.Plenković, istina :  za nijansu elegantniji, otmjeniji: kažu: bečka škola, kojega će simpatizirati ''starije gospodje'', dati mu svoj glas, u nekoliko navrata je pokušavao sugovornika izbaciti iz takta, ponavljajući mu nekoliko puta Lex Perković. Što je bilo nepotrebno , jer mu je Zoran već na prvo takvo pitanje detaljno odgovorio. I , odgovorivši mu, bio u pravu. Medjutim , Plenkoviću to nije bilo dovoljno, pa je pitanje ponavljao nekoliko puta, djelovao kao pokvarena ploča.

Ništa ćudno za onoga koji predstavlja stranku kojoj je na čelu.

Imali su oni i do sada ugladjene, fine , školovane, one koji su govorili nekoliko svjetskih jezika . Ali, to nisu bile kvalitete koje bi im pomogle da ne dodju, pojedinci, na stup srama.

Što reći o programima stranaka? Ništa više nego da smo sve izgovoreno od obojice već čul, s neznatnim i nevažnim razlikama: Da će se s kurikularnom reformom nastaviti, da će se nešto graditi, a nešto neće. U Poreznoj politici će biti neznatnih postotaka u plusu i minusu. Pomoć džacima i studentima stoji, za obe strane, na labavim nogama. Pa i dodatak za svako rodjeno djete je upitan.

Dakle , kad je riječ o obećanjima  obiju aktera , reći ću već poznato: obećanje ludom radovanje.

 U ostalom, nikad mi nije bilo jasno :zašto ljudi za nekoga glasaju?  Istina , ako neko od svojega kandidata traži za uzvrat nekakvo radno mjesto, novac , ili bilo što, pitam se :kako zadovoljiti apetite tolikih glasača, milijuna glasača, gdje naći toliki novac i toliko radnih mjesta. I jesmo li mi, Hrvatska , zbog mita i korupcije u dužničkom robstvu ?, ili smo u dužničkom robstvu zbog onih glasača koji glasaju po vlastitoj savjesti?

Sad kad su nam se predstavila oba pretendenta za mjesto predsjednika Hrvatske Vlade, molio bih javno mnijenje  da glasa po vlastitoj savjesti. Jer ona je jedina mjerodavna da odlući za nas, jer ona je, kako je neko rekao:''Gonič robova''. Morski.

2

franek

Ocjene (1)


Ne slaže se (1): Laci


Komentari (4)


Za mene nije hvalisanje, ako ex premijer kaze, da zna raditi taj posao. Posto je cetiri godine proveo na toj funkciji, a vise od dvije godine trazeci se, tek nakon toga se nesto od njegova rada vidjelo. Istina je, da nema skole za premijera, pa tako viewer 0 0 0


bilo tko novi da dodje, trebat ce mu vremena. Hr. na nasu veliku zalost, jos uvijek nema sustav, koji funkc. automatizmon, neovisno tko je premijer. Ako uspijemo uspostaviti apoliticni cinovnicki sustav, koji se temelji na znanju, trazenja ce biti m viewer 0 0 0


Pa franek, neznam da li si zaista naivan, ili si prikriveni milanovićevac, ali na osnovi jednog namještenog nastupa reći da se promijenio je zaista.....neznam koju riječ upotrebiti. Ako je ZM transformiraniji i ljudskiji, onda ne znaš ništa o Laci 0 0 0


ljudima. Jer nitko, baš nitko se ne može preko noći promijeniti, može promjenu samo GLUMITI ! A ako ne znaš zbog čega smo u dužničkom ropstvu, onda ti je svejedno glasovao za SDP ili HDZ ! Siguran sam da nismo radi tebe i mene ?! Laci 0 0 0

Analiza

Sučeljavanje, iliti dvoboj lidera HDZ-a i SDP-a. Što reći?

15.08.2016. 21:15, Tko je bio bolji u TV debati? Jesu li Milanović i Plenković uspjeli privući nove birače?

Za sve one koji više godina prate dogadjanja na našoj političkoj sceni, siguran sam da ničim nisu iznenadjeni, jer baš ništa nisu čuli , osim onoga što su očekivali da će čuti. Istina , novina je što su oba aktera djelovala kao da su na domaćem terenu, što i jesu, bez emocija, koje bi kod neopredjeljenih glasača mogle donijeti prevagu na jednu ili drugu stranu. Za razliku od onih koji svih ovih poslijeratnih godina , godina Domovinskoga rata , znaju čiji su i čiji će ostati. Poznato nam je kako su stručnjaci , komunikolozi ocjenili dvoboj- sučeljavanje, pa i dio ... više >

2

franek

 • 0
 • 0
 • 1
 • 4

Analiza

Nikada nisam bio zagovornik proslava. Radilo se to o državnim blagdanima- pobjedama u povijesnim bitkama, crkvenim blagdanima , ili pak o osnivanjima ili pobjedama nekih sportskih klubova.

Ne kažem da nije lijepo evocirati uspomene na te dane, koji su bili teški i krvavi, kao i puni veselja , znakoviti po pobjedama , veselju. No  , vjerovatno su neki bili i teški , porazni , plačni za svojim najmilijima : po rodjenju i po prijateljstvu.

Kako su neki prisutni  na najgori, neljudski način, kadri poremetiti  tijek veselja prisutnih, ja , kakav sam , tolerantan, osjetljiv na uvrede , bilo koga i bilo s koje strane , zauzeo sam stav da ne prisustujem  na skupovima sličnih značenja.

U svakoj prilici, pa i u kavani, ne zagovaram nasilje. To nije potrebno među ljudima . Izazivač i izazvani na tim mjestima gube dostojanstvo. A što je dostojanstvo, poštovani? Ono je vrhunska emocionalna kategorija koja čovjeka čini čovjekom.

Pa zašto bih onda bio tu ako bih, a bi, doživio neugodnost? Ne vjerujem osobno, jer za tako nešto nema , apsolutno, razloga. Već više zbog poremećaja toka veselja, evociranja uspomena , na taj veličanstveni dan za Hrvatsku i Hrvate , i sve one koji su se odazvali zovu domovine da ju oslobodi od agresora, time doprinesu miru i mirnom suživotu sa svima onima koji je iz dubine duše priznaju i vole.

Žalosno je što se s nekih strana čuju riječi negodovanja: da slavimo pobjedu na kostima žrtava pobunjenika, njihovoj tuzi i plaču nad rakama njihovih sinova, na ''genocidu '' nedužnoga naroda.

Gospodo, i jedni i drugi, i meni bi srce proplakalo  kad bi  taj ''nedužan '' narod bio nevin , i kad  hrvatski vojnik ne bi tada    oslobadjao svoju DOMOVINU.

Dakle, borba je bila teška i krvava. Ginulo se i sa jedne i sa druge strane. Rat se vodio na hrvatskome teritoriju. Hrvati su dobili taj rat, koji je završio prije dvadeset i pet godina, žrtve su pokopane , i s pijetetom se moramo odnositi , obe strane, prema žrtvama.

Oni koji iz nekih neljudskih pobuda , i s jedne i s druge strane pronose mržnju medju živima , moraju prestati. A tko neće , onda ih na to mora obavezati zakon, Hrvatski Ustav. Morski.

2

franek

Ocjene (3)


Respektira (3): Zenga2, Laci, Anyst


Komentari (2)


Bravo! Anyst 0 0 0


Načelno si u pravu franek, ali što učiniti , koji zakon primjeniti kada "moj susjed" Srbin odlazi na svaku "svečanost" u Sbiju, slušati kako se prosipaju laži i uvrede na račun njegovog susjeda Hrvata ? I to "prodaje" po Hrvatskoj ! Laci 0 0 0

Analiza

KOME SMETA POBJEDA U ''OLUJI''

07.08.2016. 22:14

Nikada nisam bio zagovornik proslava. Radilo se to o državnim blagdanima- pobjedama ... više >

Analiza

HDZ-u je nepotrebno koalirati bilo s kim

27.07.2016. 21:42, Samostalan izlazak na izbore – dobra ili loša odluka HDZ-a?

Van svake pameti je koalirati bilo s kojom stranćicom, ako je liderska stranka toliko brojna kao što je to HDZ  stranka.

Povijesno, kadrovski, liderski, državotvorna , s dijasporom u zaledju, neovisna od bilo čije i bilo koje pomoći sa strane koalirati značilo bi i rasuti se u pobjedi na proste čimbenike da ne kažem faktore.

Takvoj stranci nije potrebno strepjeti, svaki put kad joj u Saboru treba dovoljan broj ruku za donošenje kojekakvih odluka, zakona uredbi , biranja članova pojedinih saborskih tijela.

Sve probleme koji će joj prouzročiti, dvojba pojedinih koalicijskih partnera  riješiti će u samome startu, bez dvojbe , bez straha , i sumnji, da bih od nekoga  do tada vijernih satelita mogla biti iznevjerena.

Ako je tome tako ,zašto onda koalirati? Zašto se opterećivati mišlju da bi se moglo dogoditi nešto van predizbornoga plana?  Zašto voditi borbu s liderima stranćica ,  lidera velikih apetita, koji nikad nisu zadovoljni dodjeljeni im resorima. Ovako, bit će izbjegnuti svi problemi ovakoga tipa i stila.

Na ovaj način nikakvoga rasipanja neće biti, neće biti protivnika, neće biti više ili manje zaslužnih . Biti će odgovoran , za svo dobro i loše u mandatu ,samo HDZ.

Glede takove strategije , glavni odbor stranke mora sve karte staviti na stol, pokazati svojim članovima i članovima koalicijskih partnera što ih čeka , ako pobjede na izborima, u post izbornom vremenu. Tako upoznati, bez argumenata da bude drukčije ,HDZ će biti rasterećena svih napada  i  zahtjeva sa strane napadača iz redova svih onih koji im se pokušaju prikaćiti postizborno. Toliko, Morski.

2

franek

Ocjene (1)


Respektira (1): Laci


Komentari (3)


Mislim da je mudra odluka sto su se rijesili malih "satelita" koji nista ne donose, to je opcepoznato, u stvari donose samo probleme. Ali !uvijek ima ali, HDZ ni u snu ne moze sam dobiti izbore ( falit ce 20-desetak rukica ) i morat ce koalirati Ivanbrazil 0 0 0


Respekt franek, sjajno si izložio plan osvajanja vlasti od stae HDZ-a ! Ni NSDAP nije svojevre,meno imao bolji plan ! A onda se mogu u Saboru donositi kojekakve odluke od rejativiranja Golog otoka i Jasenovca, do prisilnog rada za HDZ..:-)Ma Laci 0 0 0


jesi li ti franek pomislio na to da nema HDZ toliko članstvo da samo sa njima dobije izbore ? Ili s emožda mislo na uvođenje batinaša da bi se glasovalo za HDZ ? Ako hoćeš uništiti HDZ predloži im da usvoje tvoj plan. Laci 0 0 0

Analiza

HDZ-u je nepotrebno koalirati bilo s kim

27.07.2016. 21:42, Samostalan izlazak na izbore – dobra ili loša odluka HDZ-a?

Van svake pameti je koalirati bilo s kojom stranćicom, ako je liderska stranka toliko brojna kao što je to HDZ stranka. Povijesno, kadrovski, liderski, državotvorna , s dijasporom u zaledju, neovisna od bilo čije i bilo koje pomoći sa strane koalirati značilo bi i rasuti se u pobjedi na proste čimbenike da ne kažem faktore. Takvoj stranci nije potrebno strepjeti, svaki put kad joj u Saboru treba dovoljan broj ruku za donošenje kojekakvih odluka, zakona uredbi , biranja članova pojedinih saborskih tijela. Sve probleme koji će joj prouzročiti, dvojba pojedinih koalicijskih partnera riješiti će u samome startu, bez dvojbe , ... više >

2

franek

 • 1
 • 0
 • 0
 • 3

Analiza

Suradnja  SDP-a s HSS je sasvim u redu. A s kim bi to i mogla ta stranka koalirati nego sa socijaldemokratima ?  Možda s onima koji ih svih ovih poslije ratnih godina uništavaju svojom uništavajućom politikom, da je današnji seljak, kakve li tragedije, doveden do ruba ponora a hrvatsko tržište poljoprivrednim proizvodima do katastrofe. Svi sektori poljoprivrede su zakazali, a s ono malo domaćih proizvoda  nemože konkurirati uvoznim, tako da se seljaku ama baš ništa ne isplati proizvoditi. Pa je tako proizvodnja mesa katastrofična, mlijeka takodjer, poljoprivrednici, njihovi proizvodi cijenom ne mogu konkurirati uvoznim. Kako onda ne tražiti izlaz iz krize , i ne reći politici HDZ-a: adio.

Zar nije i bilo za očekivati da  te dvije stranke počmu surađivati? Zar objema ne pripada veliki dio hrvatskoga življa, ako ne radnika ono djelatnika koji svoj kruh zarađuju u znoju lica svoga, a ne kako to rade veliki dio birokrata u državnoj administraciji, mitom i korupcijom, fiktivnim nalozima, lobiranjem, kamatarenjem, povoljnim kreditima , i tako dalje , i tome slično.

Neki zamjeraju da se to radi samo zbog ministarskih fotelja, saborskih mandata, što li sve ne. I to od onih koji to rade od F.T. do danas. Neka se ta gospoda, HDZ-ova i ostala upitaju, na čemu se zasnivala i zasniva njihova politika, njihova koalicija. Pa kao što kaže gos. Bandić, oni bi koalirali i  sa crnim vragom samo ako će isposlovati većinu u Saboru i Vladi, uživati na državnim jaslama za svo vrijeme mandata.

Gos. građani hrvatske, zar nisu apsurdne sve te kritike koje dolaze iz tabora ''Domoljubne'' koalicije i njihovih partnera, posebno ''Mosta', ako znamo da su baš oni doveli do katastrofičnoga stanja u državi, to jest do prijevremenih izbora, da je '' Konzultantica'' iz njihovih redova, da su pozajmice za njihove redove, da su prepisane diplome, diplome iz vrha njihovih redova. Što bi ta gospoda još mogla sa svoje strane staviti na svoju listu, a da bi se trebalo šutke prijeći preko toga, nepoćudnih radnji gospode prve stranke u Hrvata,'' osnivačice Hrvatske države''.

A možda  gospoda  imaju namjeru koristiti  do krajnjih granica  našu omiljenu sportsku uzrečicu:napad je najbolja obrana, pa ne prestaju s optužbama na račun SDP-a. Kako im je taj materijal bio mali, od sada imaju i HSS stranku kao dezert. Pa i gos, Plenkovića, koji im služi kao osoba , nadasve kulturna, uljuđena , školovana, kojoj će svi ti atributi više značiti za njega , nego za stranku, mada bi stranka željela da to bude obratno.

Jer, zar ta stranka nije imala i do sada genijalce ?  Imala je. Međutim , u što se  ta nihova genijalnost izrodila? U kriminal. Zar ne? Ne tvrdim da će tako biti i ovoga puta. Ali, kako se kaže, a istina je: koga je jednom ujela zmija i gušterice se boji. Dakle, gos. bojimo se. Istina ne bojimo se gos. Plenkovića, ali se bojimo  mnoštva jurišnika u toj stranci, kao i nekih iz koalicije. Može li ih prvi čovjek stranke ušutkati ,ili barem prenijet nešto od svoga uljudjenog europejstva na njih vidjet ćemo.

2

franek

Ocjene (5)


Respektira (1): BorisTraljic


Slaže se (1): mihael


Ne slaže se (3): Zenga2, Kokach, Laci


Komentari (6)


Smatraš li franek da 'seljaci' nisu dovoljno pametni da shvate koliko ih "komujare" vole, pa će glasati za ovu "trulu" koaliciju SDP-HSS ?! HSS bitrebao ići sam n aizbore, pa nek abude što bude ! "Prodati" dušu za min. fotelju je je pfuj. Laci 0 1 0


Mislim da Beljak rezonira ovako: ako idemo samostalno, nema sanse da dobijemo vise od dva tri mandata, a time smo daleko od jasala. Sa SDP imamo sansu dobiti min. poljoprivrede, sa svim agencijama, pa mozemo pokazati, da znamo bolje od prijasnjih. viewer 0 0 0


Naime, sustav ili politiku mozes mijenjati ako si u poziciji. Posto ce HDZ tesko formirati vladu, a ako, onda vjerojatno samo uz podrsku MOSTa, a znamo da Beljak nije fan MOSTa. Zato se ova odluka HSSa cini logicnom i jedino mogucom, uprkos svemu. viewer 0 0 0


@franek Ne slažem se sa stavovima, naravno, ali respekt za tekst. Nekako si uspio vratiiti me u djetinjstvo, a to je neprocjenjivo. Da si tu i tamo ubacio "drugarice i drugovi" dobio bi i slaganje, ovako samo respekt. BorisTraljic 0 1 0


Vrlo logično rasuđivanje! Jedan element nitko od svih njih ne spominje i ne koristi. Danas je u Hrvatskoj 330 tisuća blokiranih, ovršenih i deložiranih. Potencijal je to od milijun ljudi s obiteljima koji mora htjeti nešto za sebe napraviti. mihael 0 0 0

Analiza

Suradnja SDP-a s HSS je sasvim u redu. A s kim bi to i mogla ta stranka koalirati nego sa socijaldemokratima ? Možda s onima koji ih svih ovih poslije ratnih godina uništavaju svojom uništavajućom politikom, da je današnji seljak, kakve li tragedije, doveden do ruba ponora a hrvatsko tržište poljoprivrednim proizvodima do katastrofe. Svi sektori poljoprivrede su zakazali, a s ono malo domaćih proizvoda nemože konkurirati uvoznim, tako da se seljaku ama baš ništa ne isplati proizvoditi. Pa je tako proizvodnja mesa katastrofična, mlijeka takodjer, poljoprivrednici, njihovi proizvodi cijenom ne mogu konkurirati uvoznim. Kako onda ne tražiti izlaz iz ... više >

2

franek

 • 1
 • 1
 • 3
 • 6