Reputacija 2

  • Bodova 54.2
  • Analiza 1
  • Ocjena 14
  • Anketa 1

Analiza

Vjerojatno će se većina složiti da su ovo najvažniji izbori od 2000. naovamo. Rezultati su u velikoj mjeri očekivani: dvije najveće koalicije ne mogu bez dodatnih partnera ostvariti parlamentarnu većinu oko čega su, barem u posljednje vrijeme, bili složni gotovo svi analitičari. Treći rezultat na izborima donekle je iznenađenje brojem mandata, ali se s druge strane očekivalo da će okvirno toliki broj glasova otići na stvarne ili prividne "trećeputaše" (ako ne MOST, onda ORaH, Živi zid, MB365, ili sl.).

Dobro je što smo dobili treću po snazi opciju u Saboru jer je za hrvatsku parlamentarnu demokraciju loše da treća po snazi opcija bude skupina manjinskih zastupnika. Nije potrebno, štoviše, štetno je da manjinski zastupnici budu jezičac na vagi. Hrvatska vlast može kvalitetno štititi prava manjina i bez toga da bude njihov talac.

Također, dobro je da su glasovi "trećeputaša" koncentrirani u jednoj opciji, umjesto u nekoliko opcija po npr. 5 glasova - to daje vjeru da će vlada, ako do nje dođe, biti stabilnija jer je zasigurno lakše zadovoljiti "apetite" jednog velikog partnera, nego pet malih.

Ako zanemarimo opskurne matematičke mogućnosti i mogućnost formiranja tzv. velike koalicije, jasno je da se iduća vlada (prema rezultatima ovih izbora) formira s MOSTom. Koje su dakle mogućnosti?

1) MOST se priklanja Rastućoj koaliciji. Iako nimalo ne sumnjam da su i jedni i drugi spremni prihvatiti bilo kakve MOSTove zahtjeve, prevaga može biti partijska sposobnost političkog preživljavanja i pregovaranja koja uvelike nadmašuje Karamarkovo nemušto čestitanje. Ovu opciju zovem "najvjerojatnija opcija".

2) MOST se priklanja Domoljubnoj koaliciji. MOST je pokupio glasove koje nikad ne bi prikupio da je ušao u koaliciju s HDZ-om. Međutim, MOST predvode bivši Hrastovac i HDZ-ovac uz kojeg je pak i MOST-ovo treće poznato lice. Ovu opciju zovem "Karamarkov trojanski konj" ili "desna/uspješnija verzija projekta ORaH".

3) MOST se raspada. Zov fotelja s jedne strane i moralnih principa s druge strane ili jednostavno različitih političkih sklonosti uzrokuju raspad "liste lista" koju i tako na okupu drži vrlo slab kohezivni faktor. U ovoj situaciji držim da prednost ima komunikativno jači Milanović koji uz ostale političke opcije (IDS, SDSS, crnokošuljaši...) treba i manje mandata, ali drži (još uvijek) pod kontrolom i represivni aparat kojim može mahati okolo što je pokazao na Linićevom i Bandićevom primjeru. Ovu opciju zovem i "free-for-all".

4) MOST odbija podržati bilo koju vladu ili se raspada na način da nijedna opcija ne uspijeva skupiti parlamentarnu većinu. Moralni principi nadjačavaju nemoralne ponude ili su možda zahtjevi neprihvatljivi najvećim koalicijama (npr. Petrov za premijera) te se moraju organizirati novi izbori. Ovu opciju zovem "neće se dogoditi".

U cijeloj toj priči oko MOSTa nekoliko je problema. Kao što sam već napomenuo, vjerujem da su obje velike opcije spremne pristati na sve zahtjeve MOSTa. To znači da će na kraju ipak morati presuditi ideološke sklonosti ili udobnije fotelje.

Isto tako, vjerujem da u MOSTu (barem neki) sasvim sigurno sanjaju o izvršnim pozicijama te vjerujem da su priče o "samo podržavanju i kontroli iz Sabora" upravo to - priče, i to za malu djecu.

Također, obje najveće stranke pričekat će sa završnim ocjenama provedenih izbora i proglasiti konačnu pobjedu ili poraz kad se vidi kome će se prikloniti MOST. U ovom trenutku, uvjetno su zadovoljni i HDZ zbog relativne pobjede na izborima i SDP zbog praktički ostvarenog egala u izbornoj utrci.

Za kraj, kako god MOST odlučio, izvjesno je da će ta odluka doći glave jednog od predsjednika dvije najveće stranke u Hrvatskoj. Koji god od njih dvojice to bio, po svim anketama o popularnosti pojedinih političara, to će biti sjajna stvar za hrvatsku budućnost. 

Ocjene (14)


Komentari (12)


Daj Bože commentator da imaš pravo glede toga da im dođe glave ! Laci 0 0 0


Čestitke na prvom - pa muško:) I da, stvarno je moguće kako će uslijediti HDZovo pročišćavanje žita od kukolja te da će slijedeće izbore dočekati kao čestita konzervativna stranka. VeNLO 0 0 0


commentator, ni ja ne vjerujem u tu mogućnost, stoga sam i napisao da u slučaju takvog ishoda bio zadovoljan stupnjem i zrelošću demokracije u RH. Naime svakom s trunkom vlastita mozga je jasno da MOST nema program a ni potencijal za vođenje države. IDujas 0 0 0


U takvom slučaju dvije velike stranke s neizmjerno većim potencijalom, bi onoj trećoj, isplivaloj na valu sretnog trenutka to trebale otvoreno i reći, a ne dati se ucjenjivati modelom vi radite a mi će mo iz saborskih klupa vikati uaaaaaa i zbrajati IDujas 0 0 0


plusiće išle stvari dobro ili loše. Ako su spremni raditi neka uzmu 1/2/3 ministarstva i neka rade pa da vidimo tko su i što su! IDujas 0 0 0