Reputacija 2

Learnings for Make Benefit, yes?

 • Bodova 54.5
 • Analiza 5
 • Ocjena 19
 • Anketa 13

Analiza

Vrijeme je da se konačno kaže ne! (Ali kome? Elitama ili amaterima?)

19.12.2015. 15:46, Hoće li MOSTu uspjeti nemoguće? Jesmo li pred dogovorom o tripartitnoj vladi?

Ne ulazeći u dublje sudove o načinu rada i ciljevima Mosta nezavisnih lista, kao ni njegovih "pravih" i pridruženih članova, volio bih dati samo mali zdravorazumski, barem se tako nadam, doprinos nečemu što se više ne može nazvati ni raspravom, nego općom histerijom u vezi s tom strankom i njezinim postizbornim djelovanjem, neviđenom medijskom i javnom hajkom, prljavom igrom, paradom poltronstva i licemjerja... koja se malo stišava tek sada, kad se vidi da je mnogima dogorjelo do prstiju i da su spremni apsolutno na sve samo da ostanu koliko-toliko blizu skuta vlasti.

Prije svega, ako te netko na dosad neviđen način i apsolutno svim dostupnim sredstvima napada i s lijeve i s desne strane, postoje jako veliki izgledi za to da si zapravo itekako u pravu, tj. da si žestoko nagazio na žulj svima koji se u ovoj zemljici vole i usude nazivati nekakvom elitom, a to se u jednakoj mjeri, očito, odnosi i na političare i na medije, na veliku većinu medijskih "perjanica"… zapravo na sve one kojima je u ovakvoj situaciji, upravo zahvaljujući ovakvome stanju – dobro. Dakle, na sve one koji doista ne žele da se išta promijeni, da se teško zarađeni novac opljačkanog puka usmjeri u neke smislenije i za cijelu zajednicu korisnije projekte, a ne samo u veliki i stalni projekt njihova osobnog bogaćenja i stjecanja još većih povlastica.

Osobno, unatoč određenoj idealističkoj naivnosti pojedinih Mostovih zahtjeva, smatram da g. Petrov iskreno želi promijeniti upravo tu temeljnu paradigmu u kojoj cijela "država", te apsurdne stotine i stotine jedinica uprave, državnih tijela, agencija itd. služe isključivo za servisiranje velikih i ničim zasluženih povlastica u svemu tako profinjene elite. Moguće je i da se, kao također provincijalac i amater, u toj procjeni varam, ali to za ovu priču nije ni najmanje važno.

Osim samog raspleta događaja, u ovom trenutku važne su barem dvije stvari na koje moram skrenuti pozornost, bez obzira na stvarne vrijednosti, namjere i dosege mlade stranke ili "stranke" o kojoj je riječ: Mostovci su naivni provincijalci i amateri! I tako se, uz manje varijacije, i još koji dodatak (od "klerofašista" do "stranke opasnih namjera") ocjenjuju svugdje, u cijelome spektru, od uvaženog i uvijek pouzdanog Dnevno.hr (nedavni naslov: "Državni udar u Njemačkoj!"), preko "mainstreama", do npr. Novog lista i Novosti.

Kao prvo, koje su točno granice te geografske provincije, a koja točno obilježja tog silnog mentalnog provincijalizma po kojem se Mostovci razlikuju od ostalih "političara" u RH i kojim nas očito (trube nam redom ugledni analitičari, politolozi, kolumnisti, opinjn-mejkeri i ostali panditi…)  tako ucjenjuju i dovode u ovako neugodnu situaciju? Jesu li provincija maloumnih (blaženo područje mentalno ograničenih) samo Ražanac, Kanfanar, Županja i Karlovac ili npr. i Osijek i Rijeka? A Split? Što je s Velikom Goricom? Znam jednu finu gospođu iz centra Zagreba koja rubovima grada smatra otprilike krug u kojem su HNK i Džamija. Savska je definitivno izvan grada, dobar dio Vlaške također. Gdje je tu Novi Zagreb? Podsused? Osovina Samobor-Dugo Selo?

Danas jedna ugledna "lijeva" komentatorica kaže da su mostovci dosada "u najboljem slučaju vodili manje općine i gradove daleko od centra države" (sic!). Dakle, pretpostavljam da je gradonačelnik npr. Duge Rese neusporedivo bolji, sposobniji i uspješniji od gradonačelnika, recimo, već svjetski uspješnog Rovinja, jer je "bliže centru države"?!?

Što je još gore, u Mostu su sve sami amateri, lijepo su nam nebrojeno puta rekli i lijevi i desni, pa i kvazi-neutralni, ugledni profesori, čitani kolumnisti i zabrinuti toking-hedsi. Stoga je vrijeme da se već jednom kaže: dosta je tog partitokratskog terora i načela jedna partija, jedan stav. Pošaljimo te hlebince koji glume poštene, dobronamjerne i sposobne političare onamo kamo i spadaju: u ropotarnicu povijesti… nakon ovog beskonačnog maltretiranja i štete koju nam nanose. Stvorimo još više mjesta za one koji su se već potvrdili, za koje znamo kako rade, za niz uglednih i dokazanih urbanih stručnjaka i vrhunskih profesionalaca svjetskoga glasa i obrazovanja, nemjerljivih intelektualnih kapaciteta i upravljačkih sposobnosti, za te altruiste i kršćane koji danonoćno rade za dobrobit zajednice… jednom riječju: ljudine!

Već spomenuta kolumnistica, koja u tome nipošto nije usamljena, danas kaže i da sada krećemo od "potpune nule, s neiskusnim Mostovim kadrovima". Da onda ipak sve doživotno damo u ruke tim vrhunskim iskusnim i provjerenim kadrovima? Izdvojio bih samo neke od brojnih primjera: Tihomir Jakovina, Gordan Jandroković,  Darinko Kosor, Gordan Maras, Nevenka Bečić, Mihael Zmajlović, Josip Đakić, Siniša Varga, Branko Hrg, Igor Dragovan, Dujomir Marasović, Marina Lovrić-Merzel, Frano Matušić, Milijan Brkić, Darko Milinović, Branimir Glavaš, Božidar Kalmeta, Luka Podrug, Mirko Rašković… Bandić Milan. Treba još? Kerum Željko? Veliki moderni državnici merkelovsko-trudeauovske provenijencije tipa Zoka, Kara i Koka? Ili, pak, razni mornari, kuskunovići, meići, koračevići, antešići, buljubašići, mravci, jelići, čičci i ostali bilaveri, šegoni & bauci… Još…?

Na kraju, kako god završio ovaj "eksperiment" koji su mnogi već proglasili "opasnim"(?!?), imam dojam da je Most već postigao barem dvije važne stvari:

1. totalno raskrinkao "dvoglavo čudovište" HDZSDP, ogolio ga do kosti, pokazao što mu je uistinu važno i što je sve spreman učiniti za komadićak vlasti i moći.

2. ponudio nadu, kakvu-takvu mogućnost da sve ipak ne mora zauvijek ići kao do sada, između čekića i nakovnja dviju neopisivo klijentelističkih opcija s prirepcima koji su tek manji ili veći lopovi, manji ili veći fašisti itd.

Ovaj eksperiment može završiti i jako dobro, budu li "mlade snage" i dalje ovako vješto bacale "divove" na koljena i držale ih u čeličnome stisku, pa tako počele ostvarivati barem dio najavljenih reformi.

U protivnom, u slučaju neuspjeha eksperimenta, nismo izgubili baš ništa, tj. vraćamo se na isto, gdje smo i bili, jer gore ne može. Vraćamo se vladavini dokazanih urbanih stručnjaka svjetskoga glasa. Da nabrojim još jednom…? Tihomir… Darinko… Vič tu čeptrs..? Treba dalje? Ipak nema smisla?

2

TerreRosse

Learnings for Make Benefit, yes?

Ocjene (8)


Respektira (7): sufit, Dirk15, Refamolitelj, siouxica, Laci, Alumnus, Gospon_Fulir


Slaže se (1): Laci


Komentari (6)


istinu" koju posjeduju samo NJEGOVI, i postalo im je jasno da su piuni u funkcije "svojih" predsjednika partije/stranke. Razotkrilo se da bi i "ubili" samo da ostanu na vlasti. Prljavija "politička elite" nije tijekom hrvatske povijesti " Laci 0 0 0


hodala ovom zemljom. Uz ispriku onima koji nisu takvi, a takvih je zaista malo, premalo da nam krene na bolje. Laci 0 0 0


Odlično raskrinkavanje tih vrhunaravnih analitičara, kolumnista. Većinom se slažem da su dio onoga što opisuješ i ne žele da se obrazac promijeni, ali mislim da su istovremeno, doslovno šokirani nepoznatim,novim okolnostima i da se ne mogu snaći Refamolitelj 0 0 0


super opservacije, jedino mi je u pasusu "Što je još gore(...)" promaknuo prijelaz iz detektiranja stanja u zaključak, da ste to jasnije "odrezali" mislim da bi bilo još efektnije. Dirk15 0 0 0


Iz ove perspektive: isprika svima. Stojim kod toga da je licemjerno nazivati ih i provincijalcima i amaterima, ali ih slobodno možemo nazvati licemjerima i prevarantima:) Što je najgore, idućih 20-30 godina preostaje nam samo "HDZSDP" i nitko više:(( TerreRosse 0 0 0

Analiza

Vrijeme je da se konačno kaže ne! (Ali kome? Elitama ili amaterima?)

19.12.2015. 15:46, Hoće li MOSTu uspjeti nemoguće? Jesmo li pred dogovorom o tripartitnoj vladi?

Ne ulazeći u dublje sudove o načinu rada i ciljevima Mosta nezavisnih lista, kao ni njegovih "pravih" i pridruženih članova, volio bih dati samo mali zdravorazumski, barem se tako nadam, doprinos nečemu što se više ne može nazvati ni raspravom, nego općom histerijom u vezi s tom strankom i njezinim postizbornim djelovanjem, neviđenom medijskom i javnom hajkom, prljavom igrom, paradom poltronstva i licemjerja... koja se malo stišava tek sada, kad se vidi da je mnogima dogorjelo do prstiju i da su spremni apsolutno na sve samo da ostanu koliko-toliko blizu skuta vlasti. Prije svega, ako te netko na dosad neviđen ... više >

2

TerreRosse

Learnings for Make Benefit, yes?
 • 7
 • 1
 • 0
 • 6

Analiza

(Opet) teror manjine nad većinom... ad nauseam

12.01.2014. 15:37, Tjedna anketa/Slobodna tema: Ovo želim reći...

Koliko god razmišljao, koliko se god trudio, u vezi s ovom temom doista ne mogu napisati nešto više, nemam zapravo što rasvjetljavati, znaju se uzroci, zna se čiji su interesi u pozadini svega... nije jasno jedino zašto sve to, kao većina, trpimo.

Prema dostupnim podacima u RH imamo oko 28% pušača, dakle tek malko više od udjela onih koji su na nedavnom referendumu ponosno zaokružili "za", također (se) uopće ne pitajući smeta li to što rade drugima, tj. velikoj većini.

Onako od oka, 95% hrvatskih kafića, kavana itd. gostima (čak s ponosom!) dopušta pušenje u zatvorenim prostorima. A pušači tu blagodat koriste do maksimuma, većina njih kao posve prirodno pravo, iako njihova aktivnost nikako nije u "tisućljetnoj tradiciji ljudskog roda", jer se, izuzmemo li obredne prigode i raznorazna druga sredstva, u Europi duhan zapravo počeo pušiti tek negdje potkraj 16. stoljeća.

Zakoni koji oduvijek pogoduju interesima moćnog duhanskog lobija u Zadimljenoj našoj samo su, znamo svi, mrtvo slovo na papiru: ugostitelji su svim odredbama doskočili na vrlo kreativne i maštovite načine, od kojih je najapsurdniji pretvaranje velikih lokala u dva manja, ali tako da oba sada, pod ravnanjem istog vlasnika, primaju pušače! Umjesto da se tim jadnicima koji ne puše i ne žele pasivno pušiti omogući da imaju barem nekakav zakutak s koliko-toliko čistim zrakom.

Problem postaje još aktualniji početkom zime, kada prosječan čovjek (da ne spominjemo posebne skupine kakv ečine trudnice, roditelje s djecom, bolesnike, da ne spominjemo djecu, mlade… itd. itd.) više praktički nigdje ne može popiti kavu ili piće bez dodatka dima. A tim problemom, doista još jednim terorom uglavnom arogantne manjine, više se ne bavi nitko, ponajmanje ministar – i to ne zdravstva, nego baš ZDRAVLJA.

Do kada? Zašto? S kojim pravom?

P. S. Naravno, temu iživljavanja manjine nad većinom lako bismo mogli proširiti i na sustavni teror parazitokracije koja ovim našim zakutkom europskoga kopna i stotina otočića vlada, dakako, ne samo posljednje 23-24 godine, nego i desetljećima, pa i stoljećima. No, ta me tema previše deprimira da bih se njome sada bavio sustavnije. Podvlačeći crtu pod svoju poslovnu 2013., bacajući hrpe nepotrebnih papira, izrezaka iz novina i sl., naišao sam na raznorazne članke iz posljednje dvije godine prepune optimizma, grandioznih projekata i najava, kako iz pera političara, tako iz pera analitičara, "opinion-makera" itd. itd. Od svega se, dakako, nije ostvarilo ništa. Jedina promjena: u posljednje dvije godine potonuli smo još dublje, gospodarski, organizacijski, životno, moralno, iako se činilo da to nije moguće nakon još jedne adezejovske orgije, nakon dva mandata politike spaljene zemlje.

I to je, barem meni, glavni izvor sada već neizlječive depresije (da, moje, ali, bojim se, i nacionalne): početkom svake godine "okrećemo novi list", počinjemo ispočetka, najavljujemo brda i doline.... političari i novinari, pa i mi ovdje na Barometru (inače vrijednom svake pohvale), nadmećemo se velikim riječima, nudimo rješenja i "rješenja", vrlo precizno detektiramo probleme... ali svi zajedno i dalje, kao apsolutna većina, dopuštamo profesionalnim parazitima, toj arogantnoj i bešćutnoj manjini, da doslovce na naš račun i dalje zapošljava svoje prijatelje, satelite i poslušnike, da isisava i ono malo preostalog "soka", da sumanuto zadužuje i nerođenu djecu naše djece.

Do kada? Zašto? S kojim pravom?

2

TerreRosse

Learnings for Make Benefit, yes?

Ocjene


Komentari (4)


Loš primjer. Što se tiče pušenja, nema terora. Postoje objekti i za jedne i za druge, mogućnosti izbora ima. Pravo na uslugu mora biti opće, i jest, ali ne znači da svakome svaka mora biti dostupna na svakom mjestu. Zaobiđeš ona za pušače i to je to. visitor 0 0 0


nažalost, nije točno. Da, u centru Zagreba ima grijanih terasa (na kojima također često udišeš dim!) i nešto lokala za nepušače, u % vrlo malo . Drugdje nema ni toga. Iz osobnog iskustva znam barem 5 manjih gradova bez IJEDNOG lokala za nepušače TerreRosse 0 0 0


I lokali s dozvoljenim pušenjem moraju imati ventilaciju, nigdje ne smije biti zadimljeno. Ne radi se dakle o teroru manjine već eventualno o nepoštovanju propisa od strane vlasnika lokala. Prijaviti ih inspekciji a ne optuživati pušačku manjinu. :) visitor 0 0 0


ok, to je točno, ali znamo kako u praksi radi ta ventilacija i svi nepušači znaju koliko i uz nju udišu dima, kao i koliko se uvlači u odjeću itd. Jasno mi je što želiš reći, ali ostaje činjenica da su zakoni loši, a da se provode još gore TerreRosse 0 0 0

Analiza

(Opet) teror manjine nad većinom... ad nauseam

12.01.2014. 15:37

Koliko god razmišljao, koliko se god trudio, u vezi s ovom temom ... više >

Analiza

Iako bi se o ovome mogle pisati knjige, pokušat ću kratko, tim više što znam da bi mnoge moje rečenice mogle izazvati burne reakcije.

Pitanje iz naslova članka, čini mi se, nije baš najbolje pogođeno, tj. riječ je o nečemu što nema previše veze sa sekularnom državom, odnosno "moralna obaveza" koja se spominje zapravo se tiče samo odnosa crkve/svećenstva i njihovih vjernika, to je samo njihov odnos, koji nema veze sa širim društvom. Znači, pitanje bi trebalo biti upućeno samo vjernicima.

A što se tiče pitanja kakav je moj stav o odnosu Crkve i države u Hrvatskoj, na pamet mi padaju samo vrlo kratke ocjene: incestuozan (nepojmljiva isprepletenost materijalnih i političkih interesa), protuprirodan (plašenje, maltretiranje i nazadna indoktrinacija nedužne dječice), nakaradan (blagoslov liftova, traktora…) itd.

Stoga bih se pozabavio jednim aspektom ove priče koji ne uviđaju čak ni mnogi od onih koji "poznaju i Kanta i Bibliju", ali se zapravo i dalje drže dogme o jednoj i jedinoj Crkvi, Rimokatoličkoj, dakako, koja je jedina konstanta, početak i kraj svega u povijesti, iako je tih 2000 godina tek kap u moru povijesti čovječanstva, pogotovo u globalnim razmjerima.

Da, Crkva je imala veliku ulogu u očuvanju nacionalne tradicije, jezika (latinskoga?), u širenju kakve-takve pismenosti, čak i u širenju, uvjetno, "naprednih ideja" (ponajviše, dakako, u mraku davno minulih stoljeća), u školovanju, zatim i u promicanju, očuvanju i stvaranju velikih umjetničkih djela, iako se često pitam nije li cijena za to u najvećem broju slučajeva ipak bila previsoka.

S druge strane, kao svaka dobro uređena i mega-uspješna (2000 godina!) društveno-politička organizacija, i Crkva se proslavila nebrojenim primjerima bešćutnog zatiranja svega što bi se našlo na putu njezinim višim (političkim) interesima, od odbacivanja nepoćudnih evanđelja, do friziranja prihvaćenih tekstova i podataka, od "velikog" Konstantina Velikog, despota koji se licemjerno krstio tek na samrtnoj postelji, ali je prije toga na "svepartijskom kongresu" za vijeke vjekova definirao sakrosanktno Nicejsko vjerovanje, preko stravičnih priča o vatikanskim spletkama, incestu, ubojstvima, podmetanjima, svrgavanjima, papinskim imenovanjima vlastitih sinova (začetih po Duhu Svetome?!?), pa do krvavih i krvoločnih križarskih ratova, progona "vještica", ponižavanja žena, gaženja svega što je "drugo" i drugačije, do neviđenog i uglavnom prešućivanog genocida koji je "u ime Krista", a za račun velekršćanâ, počinjen u Srednjoj i Južnoj Americi, nebrojenih sličnih "kršćanskih" (ah, da, to su bili ti zli protestanti, ni slični blagim i miroljubivim katolicima!) zločina u Sjevernoj Americi, Australiji, Indiji, Jugoistočnoj Aziji… do sramotnih primjera licemjerja i oportunizma u 20. stoljeću, koji u Hrvatskoj, uz endehazijsku "epizodicu", vrhunac dosežu u Samosvojnoj Nam Našoj, odnosom prema svim vrstama manjina i neistomišljenika, balom oniksa i perverznih konjskih snaga i zadrto grčevitom obranom "najsvjetlije" srednjovjekovne tradicije. U 21. stoljeću!

Kada sve to malo stavimo na vagu, zašto bi išta što tvrdi današnja Crkva, a osobito u RH, bilo "neupitno"? I zašto bih npr. ja, kao agnostik i bivši Hrvat trebao plaćati išta od svega toga? A plaćam. Zašto bi dvore od oniksa i tisuće vjeroučitelja trebala plaćati moja supruga, koja je, igrom slučaja, protestantica i zašto bismo nas dvoje zajedno trebali plaćati apsolutno neshvatljivu državnu indoktrinaciju kojoj naša djeca, na sreću, ipak nisu izložena?

Zašto se o tome uopće ne može razgovarati, a kamoli argumentirano raspravljati? I to u ovo strašno doba kada Crkva ne da ne pokazuje nimalo skromnosti, nego joj ne pada na pamet ni da se malo pokrije po ušima i skromno i kršćanski kaže: dosta ste nam dali u ovih 20 i kusur godina, vrijeme je da sada mi vama malo pomognemo, napaćeni i gladni, opljačkani (vidi natuknicu HDZSDP, dok ljestve drži HBK) narode, dođite pod naše okrilje, bez obzira na spolnu orijentaciju i vjerska uvjerenja, pa ćemo vam umjesto samo tople riječi ponuditi i topli obrok, malo tople odjeće, krov nad glavom, mogućnost da radite i zaradite…

A kad smo već kod etike & morala, neprestano se pozivati samo na univerzalnu vrijednost Deset zapovijedi u današnje je vrijeme također u najmanju ruku nazadno i ograničeno, jednostavno promašeno. To se moglo smatrati velikom vrijednošću u mračno i nesmiljeno doba srednjega vijeka, kada su ljudi uistinu bili nepismeni i elementarno neuki, te kada objektivno nisu mogli širiti horizonte i dolaziti do informacija iz drugih izvora. Danas se tog ("jedinstveno kršćanskog?!?) nauka valjda ipak uglavnom pridržava svaki iole normalan čovjek sa zrnom soli u glavi, u takvom duhu odgaja djecu bez obzira na crkvu i Crkvu.

Kao i u svemu ostalome, ništa, ali baš ništa ne mogu smatrati neupitnim, a ponajmanje "tu i takvu" Crkvu, pa stoga molim da se dopusti da se o tome barem razgovara i piše, a ne da se potežu argumenti "dogme", nekakvih apsolutnih crkvenih zasluga i potpune neupitnosti njezina nauka, pogotovo u svakodnevnoj praksi.

P. S. Ovo je malo dotjerana verzija, nakon intervencije naše "cenzorice":-)) Šala. Ispričavam se ako sam nekoga uvrijedio, ali to mi definitivno nije bila namjera. No ostaje činjenica, pače: dogma, da Crkva dobiva previše, pogotvo u ovakvoj situaciji, i da bi davanja u svakom slučaju trebalo ograničiti isključivo na vjernike

2

TerreRosse

Learnings for Make Benefit, yes?

Ocjene (1)


Respektira (1): NEKOVARAZDIN


Komentari (2)


Ograničeno i nazadno je "Ne ubij", "Ne ukradi", "Poštuj oca i majku"... Strašno. Kakav čovjek bi volio da mu djeca rastu u svijetu bez tih nazadnosti? Usput, o onima što se srame svog porijekla napisane su razne knjige, pripovjetke. Šalica kave, npr. Heraklit 0 0 0


Ok tekst, ali stvarno mi se čini da nije imao puno veze sa zadanom temom. sthagon 0 0 0

Analiza

Opus za narod

09.01.2014. 16:45

Iako bi se o ovome mogle pisati knjige, pokušat ću kratko, tim ... više >

Analiza

Ovo je već tema koja iziskuje studiju na nekoliko tisuća stranica, a ne ovakav tekstić. Ali studiju koju neće raditi naši vječni obrazovni mudraci, nego netko istinski stručan i nepristran, dakle netko izvana. Ne mora se zamarati našim "posebnostima" i "specifičnostima", našom poviješću i tradicijom, nego treba samo znati kako prenijeti osnovna znanja i vještine, kako pomoći učenicima da svladaju ono što je istinski nužno i kako da to primijene u životu. A takvih sustava ima. Ne kažem da ih je dovoljno samo slijepo prenijeti, prepisati, ali čak bi i to bilo bolje od ovoga što imamo.

Jer, slažem se s kolegom Vjeranom: ovo je svakako najvažniji segment društva. Djeca u formativnoj dobi u tom sustavu provode 12-20 godina, tu su temelji budućeg društva, zajednice pojedinaca koji bi trebali znati, moći i htjeti razmišljati svojom glavom. U protivnom… dobivamo ovo što upravo proživljavamo, ovaj tisućljetni san bogobojaznih Rvatina. (Usput, vjeronauk u ovom kontekstu neću ni spominjati, jer taj segment talibanizacije društva pod državnim okriljem i s državnom potporom(!?!) to doista nije ni zaslužio. Jednostavno ne spada u temu o obrazovanju.)

Definitivno nisam nekakav veliki stručnjak za ovu temu, ali čini mi se da mi to što sam "u sustavu" proveo nekih 18 godina (podrivao ga iznutra:-)) te što supruga i ja relativno uspješno (čak fantastično uspješno s obzirom na sustav iz 19. stoljeća preslikan u 21 stoljeće!) školujemo dvije kćeri (faks i srednja škola) daje za pravo da iznesem nekoliko teza.

Ovo što je danas na djelu u Hrvatskoj apsolutna je katastrofa, kratkoročno i dugoročno. I da odmah smirim već nakostriješene učitelje i profesore: oni su za to najmanje krivi.

Djeca su strašno preopterećena, vremenski, činjenicama, zahtjevima, a znanje s kojim izlaze iz škole na sramotno je niskim granama. Školujemo horde nepotrebnih majstora i stručnjaka koji se u praksi, ako se ikada i zaposle, uopće ne mogu snaći, dok su nam vrli akademski građani, čast iznimkama, jednostavno nepismeni: ne samo da su im pravopisi i gramatika totalna nepoznanica, nego imaju problema i s elementarnim razumijevanjem teksta, reproduciranjem činjenica, javnim nastupom itd. itd.

U čemu je stvar? Apsolutno i isključivo u sustavu, u okvirima i programima, u neusklađenosti, u kaosu nastalom na temeljima austrougarskog školstva iz 19. stoljeća koje se samo preslikava na nove generacije i kojem se onda samo dodaju novi "moduli", bez izbacivanja nepotrebnog, bez prilagođavanja, bez kritičkog pristupa, bez poticanja učenika, bez nagrađivanja uspješnijih predavača, bez kažnjavanja i eliminiranja onih koji su zalutali u struku itd. itd.

Ni najbolji profesor (a ima ih, vrhunskih!) u takvom sustavu ne može ostvariti više od malih, jedva vidljivih pomaka. Što onda mogu ostali, prosječni i oni kojima se živo fućka, koji odrade svoje i čekaju sigurnu plaću?

Igrom slučaja, najveći mi je trn u peti matematika, iako bih imao štošta za reći i o nastavi stranih jezika, jer mi je to bliže struci, ali i materinjeg jezika, u sklopu koje se uče raznorazna ezoterična čudesa, a srednjoškolac se i dalje ne zna suvislo izraziti, ne zna napisati karticu teksta bez 30 pogrešaka na razini ije/je, č i ć…

Dakle, matematika… Tijekom 12 godina obaveznog školovanja nikada nisam imao nikakvih problema s matematikom, ali jednostavno ne dopuštam profesorima najčešće upravo tog predmeta da je dižu na nedodirljivu božansku razinu. Što se mene tiče, jednako je vrijedna kao i npr. tjelesni i uopće ne vidim zbog čega se i kod nas na osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj razini ne bi mogao predavati predmet kao što je npr. "prirodne znanosti", s ili bez same matematike, koji bi obuhvatio više toga. Praktične koristi bile bi itekako mjerljive.

Kao prvo, zašto bi instrukcije bile obavezne za barem 80% učenika?!? Kakve crne instrukcije??? Naravno, djecu na to nitko ne prisiljava, ali bez instrukcija nema pozitivne ocjene, u najvećem broju slučajeva.

U lokalnoj općoj gimnaziji imamo profesora "staroga kova" koji je čak i dosta popularan među djecom, jer je valjda ok kao čovjek, simpatičan, s njima je uspostavio dobar odnos itd. On sam, pak, uvjeren je da im daje puno više od onoga što od njega zahtijeva program, da ih uči "matematički razmišljati" itd. Rezultati? Završni test u 2. razredu opće gimnazije: 19 jedinica u razredu s 21 učenikom. Preostalo dvoje dobilo je, naravno, dvojke. Za simpatičnog gospodina imao sam samo dva pitanja: Čemu to služi? i Tko je ovdje lud?!? Ili ste sastavili suludi test koji nema veze s gradivom ili, ako je test u redu, niste učinili to zbog čega ste tu: djecu niste ničemu naučili!

Odgovorio mi je pismenim putem, s hrpom dijagrama, zadataka koje su rješavali, objašnjenjem metodologije itd. Jučer djeci najavljuje test za srijedu i kaže da im je već pripremio jedan zadatak za koji je siguran da ga nitko neće znati riješiti!?!

Jedan prijatelj, inženjer elektrotehnike, nekoliko je puta odrađivao sitne zamjene u srednjim školama, iz fizike i matematike. I ostao zaprepašten. Kaže da se između gradiva osnovne i srednje škole širi abnormalna crna rupetina, da je taj prijelaz kvantni skok na koji nije spremno 90% učenika. Kako na to reagiraju profesori? Jednostavno: program ih tjera dalje i oni fino odrađuju svoj posao. Čak i uz najbolje namjere, nemaju se vremena vraćati i popunjavati ono što djeci nedostaje da bi krenula dalje. A djeca se gube, većina njih već u prvom semestru i dalje samo bauljaju, uz beskonačne instrukcije i neopisive frustracije, kako djece, tako i roditelja.

Ishod ovog genijalnog sistema, paradigmatičnog za gotovo sve predmete, pa i za cijelo školstvo? Nakon krvavih muka s binomima, trinomima, devijacijama, trigonometrijom i infinitezimalnim računom, iz prosječne opće gimnazije maksimalno dvoje maturanata upiše se na PMF, a ostali su opijeni uspjehom kad nižu razinu državne mature polože s dvojkom.

U našem slučaju: starija kći na koncu je iz matematike imala nekakvu klimavu četvorku, uspješno je maturirala i još se uspješnije upisala na faks na kojem nema matematike. Kad sam nju i kolegicu maturanticu, odlikašicu s prosjekom 5,0 i jednu od boljih matematičarki u razredu, upitao znaju li koliko koštaju hlače u izlogu ako je na njima uz cijenu istaknuto da su snižene 30% pogledale su me kao da nisam s ovoga svijeta. Provjerite malo, raspitajte se… utvrdite koliko školaraca, srednjoškolaca, maturanata studenata netehničkih fakulteta zna kolika je cijena artikla kad snižena 30%. Zaprepastit ćete se. U Zemlji znanja. Na brdovitom Balkanu.

2

TerreRosse

Learnings for Make Benefit, yes?

Ocjene (7)


Respektira (4): belmondo, sthagon, Vjeran, siouxica


Slaže se (3): miliwan, antonio, Vjeran


Komentari (4)


Odličan tekst, dobro nam došao! Neusklađenost programa još je jedna od stvari koja mi nije stala u analizu, baš mi je drago da si to spomenuo. Servus! Vjeran 0 0 0


hvala, ali trebalo bi to još malo sustavnije i konkretnije. Nekoliko puta razglabao sam o tome s nekim novinarkama koje prate školstvo, s jednm dekanom, nekim ljudima iz MIn. Govorilo se o širokoj inicijativi. Nikad ništa od svega, klasična priča TerreRosse 0 0 0


Super analiza. Možda nedostaje malo fokusa. sthagon 0 0 0


Ako 80% učenika treba instrukcije iz matematike, nekad se doista pitam da li te rupe u znanju možda namjerno ostavljene jer ti isti učenici poslije dolaze na istrukcije i učitelji na njima pristojno zarade. belmondo 0 0 0

Analiza

Ovo je već tema koja iziskuje studiju na nekoliko tisuća stranica, a ne ovakav tekstić. Ali studiju koju neće raditi naši vječni obrazovni mudraci, nego netko istinski stručan i nepristran, dakle netko izvana. Ne mora se zamarati našim "posebnostima" i "specifičnostima", našom poviješću i tradicijom, nego treba samo znati kako prenijeti osnovna znanja i vještine, kako pomoći učenicima da svladaju ono što je istinski nužno i kako da to primijene u životu. A takvih sustava ima. Ne kažem da ih je dovoljno samo slijepo prenijeti, prepisati, ali čak bi i to bilo bolje od ovoga što imamo. Jer, slažem se ... više >

2

TerreRosse

Learnings for Make Benefit, yes?
 • 4
 • 3
 • 0
 • 4

Analiza

Želi li HDZ isprovocirati prijevremene izbore?

10.12.2013. 15:01, Može li HDZ isprovocirati prijevremene izbore?

Možda bi to bio primjereniji naslov svakog osvrta koji se bavi ovom temom... Želi li HDZ? Želi li mali Tomica? Jer, što se tiče pitanja "Može li...?" vjerojatno bi i mogao, da baš uloži maksimalan moždano-podzemljaško-terenski napor (v. natuknicu "Vaso"), da stožeraške horde krenu s jedne, torbari s druge, a uvijek lojalne uhode s treće strane. 

Ali meni se čini da smo se, nakon 7-8 godina latentnih znakova o takvom razvoju situacije, sada konačno našli u višestruko shizofrenoj situaciji u kojoj oba krila iste stranke, HDZSDP, nominalno žele vlast, po defaultu otvaraju usta i zalažu se za korjenite promjene itd... ali se g. Karamarkić sada ponaša otprilike onako kako se ponašao g. Zoka uoči prošlih, pa i pretprošlih izbora, kad mu je uspjeh pao u krilo a da on za to nije pomaknuo ni manikirani prstić. Sada bi ultrakarizmatični vođa oporbe malo pišio, malo kakio, a zapravo se iskreno ne bi štel mešat, najradije se ipak ne bi bašao u situaciji da mora povući neki radikalan i nepopularan potez.

Da, oba krila HDZSDP-a žele vlast, ponajprije žele moć & lovu, a i auti s grijanim sjedalima dobro dođu u ove zimske dane. I njihovo masovno članstvo želi vlast, želi funkcije i honorar iz Upravnog odbora Komunalnog poduzeća u Desnoj Špičkovini (pišem iz Lijeve Špičkovine, 80-ak kilometara južnije, pa imam pravo:-)). Ali čak su i ova dvojica karizmatika koji predvode dva krila stranke dovoljno inteligentne osobe da znaju da je to velika tlaka i da premijerska funkcija baš i nije nešto što bi si čovjek poželio. Stotine tisuća nezaposlenih, proračun koji puca po šavovima, a na tu sisu nakon izbora treba dovesti još par stotina, ako ne i tisuća zalsužnih članova stranke...

Čak ni arvacki puk nije što je nekoć bio. Da, i dalje ga najviše zanima tko s kim spava i zašto, i dalje najviše od svega susjedu želi onemogućiti da dobije ono što on sam već ima, a još ako je susjed malo drugačiji, ne daj bože da drukčije razmišlja ili, još gore, govori... Ali i taj hrvatski puk, šačica jada koju već stoljećima natežu, gaze i šamaraju sa svih strana, narod koji bespogovorno sluša velike vođe, dolazili oni s istoka ili zapada, iz Beča, Pešte, Beograda, Zagreba... koji se ne buni ni kad mu, kao sada, doslovce počinju derati kožu... dakle, čak i taj narod, barem jednim dijelom, shvaća u kome je i čemu problem: ne u globalnoj krizi, ne toliko u velikim svjetskim igračima, iluminatima i raznoraznim zidarima, nego u ovim našim sitnim dušama i fušerima, pacerima, ovim kreaturama koje se igraju politike. U čak relativno mladim i obrazovanim "karizmaticima" na čelu stranačkih krila koji nisu u stanju poduzeti baš ništa da nam svima bude bolje, nisu u stanju razjuriti dobar dio administracije na svim razinama, agencije za agencijsko praćenje agencijskog rada agencija, nisu u stanju potaknuti i nagraditi ono što vrijedi, a na suhom ostaviti uhljebljeni šljam... nego se bave stranačkom politikom i križaljkama, odnosima moći među frakcijama, osobnim osvetama, njegujući isključivo osobnu taštinu. I zato je eksponiranost na poziciji vlasti ipak tlaka, skoro pa i blam, ne stid čestitog čovjeka, nego velika gnjavaža, od toga bole prepone, čak je i takvom vođi malo zlo kad se svaki dan gleda na naslovnicama, uz nimalo laskave naslove. Ali ide dalje, ne da se, neustrašivo kupuje nove mobitele za svoje dvorjane...

I da pokušam skratiti: ne, ni forumi, ni orasi, ni hrastovi, ni žirje... neće osvojiti vlast i neće steći kritičnu masu sljedbenika i članstva, čak ni da imaju isusovske namjere i nastup. Jer, običan čovjek zna: takvi mu ne mogu osigurati mjesto šefa, ravnatelja, člana nadzornog odbora, barem ne preko noći. A bez tog demokratsko-folklornog dekora preostaje nam, kao i uvijek, jedna jedina partija, vječni KPJHDZSDP. Stranka s velikim vođama kojima je jedini pravi cilj status quo, pogotovo ako se u njemu sudjeluje iz ugodne i dobro plaćene sjene.

2

TerreRosse

Learnings for Make Benefit, yes?

Ocjene (5)


Respektira (5): BPofuk, sthagon, miliwan, siouxica, Mac316


Komentari (4)


KPJHDZSDP, hahahahah,dobra! Mac316 0 0 0


nadahnuto, nema šta... dobrodošao na barometar:) siouxica 0 0 0


Nadahnuto... ali sirovo, što je možda i ok, jer takva su vremena - što bi se reklo - teška, ali moderna... miliwan 0 0 0


U samom naslovu odlično detektiranje pravog pitanja koje u samom startu demontira spin. BPofuk 0 0 0

Analiza

Želi li HDZ isprovocirati prijevremene izbore?

10.12.2013. 15:01, Može li HDZ isprovocirati prijevremene izbore?

Možda bi to bio primjereniji naslov svakog osvrta koji se bavi ovom temom... Želi li HDZ? Želi li mali Tomica? Jer, što se tiče pitanja "Može li...?" vjerojatno bi i mogao, da baš uloži maksimalan moždano-podzemljaško-terenski napor (v. natuknicu "Vaso"), da stožeraške horde krenu s jedne, torbari s druge, a uvijek lojalne uhode s treće strane. Ali meni se čini da smo se, nakon 7-8 godina latentnih znakova o takvom razvoju situacije, sada konačno našli u višestruko shizofrenoj situaciji u kojoj oba krila iste stranke, HDZSDP, nominalno žele vlast, po defaultu otvaraju usta i zalažu se za korjenite promjene itd... ... više >

2

TerreRosse

Learnings for Make Benefit, yes?
 • 5
 • 0
 • 0
 • 4