Reputacija 2

Regnum regno non praescribit leges.

 • Bodova 34.3
 • Analiza 2
 • Ocjena 7
 • Anketa 1

Analiza

Tijekom kratkotrajnog mandata vlade Mostova popularnost je iz tjedna u tjedan strmoglavo padala zbog njihove ucjenjivačke politike i psihijatrijskog kompleksa Bože Petrova koji ex cathedra docira svim političkim opcijama osim vlastite. Tobože nije ni desnica desna, ni ljevica lijeva, nego je samo on Mesija koji će nam uz svoje apostole donijeti bolje sutra. To nije samo nepodnošljivo iritantan egotrip, nego i znak nepoštovanja prema velikoj većini hrvatske javnosti koja od početka demokracije u Hrvatskoj ipak simpatizira neke druge opcije.
      Istovremeno, popularnost Živog zida polagano raste i Ivan Vilibor Sinčić može očekivati mnogo bolji rezultat nego na prošlim izborima. Rezultati izbora u jednoj njemačkoj saveznoj pokrajini jasni su pokazatelj trenda rasta "trećih puteva" u Europi. Fenomen većine takvih opcija je u činjenici da njihova politika nije afirmativna, već ju temelje politikom protiv nečega. U Njemačkoj protiv emigranata, kod nas protiv duopola velikih ili dužničkog ropstva.
        Dugoročno se čini da je Most pročitana knjiga i da će s vremenom iluzija o njihovom poštenju i dosljednosti koja kod nekih još uvijek postoji s vremenom nestati. S obzirom na broj kadrova s područja oko Metkovića i činjenice da njihovi asevi imaju prilično jadne životopise. Panenić krade stiropor, a Šprlje je do jučer bio šef općinskog suda.
Ni Živi Zid nije puno drugačiji. Plavokosa djevojka Ivana Vilibora koji na svojoj imovinskoj kartici ima samo jednu livadu, prva je na listi u trećoj izbornoj jedinici. Ako osvoji mandat sigurno će biti uzbuđena i zarumeniti se. Tek tada ćemo spoznati proročki značaj Thompsonovih stihova iz pjesme Moj Ivane. Spomenuta Vladimira u kraju oko međimurskog sela Belica poznata je po brojnim malverzacijama i kršenjima zakona. Alternativne opcije u Hrvatskoj karakteriziraju loši kadrovi i smiješni programi. Kako onda objašnjavamo njihov fenomen?
       Most je na prvim izborima uspio jer je bio novitet, i mladi i obrazovani Petrov nije još stigao pokazati svoje licemjerje; činio se kao osvježenje kraj nadrkanog Milanovića i ne baš bistrog Karamarka. No kako objasniti rast Sinčića koji se javnosti predstavio na predsjedničkim izborima?
        Glasovi za Živi Zid su glasovi buntovnika kojima crveni i plavi već idu na živce. Svojim glasom za Živi Zid oni se rješavaju frustracija, tako da je ta stranka svojevrstan lijek. Poglavito je popularna među mladima koji su po prirodi buntovniji od ostatka populacije. Dakako, postoje i oni koji doista vjeruju u njihov program, no u većini slučajeva do glasa za ŽZ dovode bunt i neinformiranost.
      Pojavom takvih fenomena ne profitira nitko. Potencijal za hvalevrijednu treću opciju leži u pravaškoj misli i starčevićanstvu. Kad bi se svi pravaši ujedinili i bili utjelovljenje hrvatske nacionalne svijesti koja u SDP-u ne postoji, a HDZ usprkos svojim vrlinama ponekad kleči pred stranim središtima moći, bili bi nužno dobro za hrvatsku političku scenu. Ministar kulture dr. Zlatko Hasanbegović, starčevićanac, pravaš i slobodar takvu političku misao donosi u HDZ i unutar stranke uživa veliku popularnost. Izgleda da vjeruje u ujedinjenje pravaša unutar HDZ-a i time sprječava rasipanje glasova desnice. Takvim svojim djelovanjem odličan je kontrapunkt Plenkoviću i stvara temelje za stvarni napredak HDZa, desnice i Lijepe Naše.

2

Hrvat

Regnum regno non praescribit leges.

Ocjene (2)


Respektira (1): IDujas


Ne slaže se (1): Laci


Komentari (5)


Nije popularnost Mosta pala zbog ucjenjivačke politike nego zbog toga što a) nije bila dovoljno ucjenjivačka ili b) suradnje s HDZ-om. Spektator 1 0 0


@Spektator, moraš gornji komentar ovjeriti kod javnog bilježnika! Mostu je pala popularnost zbog nevjerodostojnosti i nerealnih ambicija BP. Želi s 10 mandata ni manje ni više nego biti premijer! Tko može dati glas takvoj osobi? IDujas 0 1 0


Eh, poštovani Hrvat, analizom si pogodio U NIŠTA, kada si pravaštvo nazvao potencijalom za treću opciju. Pa pravaštvo ni međusobno se ne zna dogovoriti, a kamoli da bude treći put. Štete, ali od tog pravaškog "brašna" neće biti "kruha" ! Laci 0 0 0


Svaka cast Hasanbegovicu, ali pravase ( Corica, Tepesa, Djapica, Srba etc.) oznaciti kao spasioce i treci put je totalni promasaj. Oni ne znaju tko im glavu nosi i nisu nista bolji od Zivog zida , dapace! Ivanbrazil 0 0 0


Uf, Ivanbrazil hvala ti za ovo, da ne budem sam s istim mišljenjem. Laci 0 0 0

Analiza

Tijekom kratkotrajnog mandata vlade Mostova popularnost je iz tjedna u tjedan strmoglavo padala zbog njihove ucjenjivačke politike i psihijatrijskog kompleksa Bože Petrova koji ex cathedra docira svim političkim opcijama osim vlastite. Tobože nije ni desnica desna, ni ljevica lijeva, nego je samo on Mesija koji će nam uz svoje apostole donijeti bolje sutra. To nije samo nepodnošljivo iritantan egotrip, nego i znak nepoštovanja prema velikoj većini hrvatske javnosti koja od početka demokracije u Hrvatskoj ipak simpatizira neke druge opcije. Istovremeno, popularnost Živog zida polagano raste i Ivan Vilibor Sinčić može očekivati mnogo bolji rezultat nego na prošlim izborima. Rezultati izbora ... više >

2

Hrvat

Regnum regno non praescribit leges.
 • 1
 • 0
 • 1
 • 5

Analiza

Politika, kurve, životinje i nogomet

06.09.2016. 01:51, Anketa: Tko će formirati vladu nakon izbora 11.9.?

     U narodu živi izreka "dva Hrvata - tri stranke" i prava je zagonetka kako je takva doskočica opstala nasuprot onoj "četiri i pol milijuna Hrvata - dvije stranke". Opstala je jer zvuči štosno, ima duha i na ironičan način opisuje karizmatične krčmarske rasprave o politici. Svakakvi analitičari i sveznadari u svojim analizama raznih izbora iz povijesti demokracije nalaze doskočice koje su riješile izbornu dilemu. Nazvavši Milana Bandića Jimmyjem Fontanom alkar Milanović je pogodio usridu. Vrijeme će pokazati hoće li Bandić izvjestan loš rezultat na predstojećim izborima eventualno platiti slobodom. Za ostale su igrače ulozi možda viši nego ikad.
    Inzistira se na tome da je kampanja dosadna i da života u nju unose jedino ispadi dvojice koja ne mijenjaju ćud - Milanovića i Vučića. Kad bismo ih uspoređivali s životinjama koje mijenjaju dlaku, mogli bismo ustvrditi kako je Milanović vučić, a Vučić vuk. Zato jer je SDPovac mlađi, neiskusniji i manje opasan po hrvatske interese. Obojica mijenjaju stavove kao Nives Celzijus ljubavnike. O kurvama iz potrebe mislim isto što i o kurvama jer su kurve. Spadaju u istu moralnu kaljužu. Nives mi je, priznajem zgodna i bavi se poslovima koji nemaju teških društvenih posljedica, pa je zato ne osuđujem, nego njeno ime koristim kao temelj za metaforu. Ne znam je li kurva i ako jest, kakva je, no znadem da su Zoki i Aco lišće s iste grane. Kurve su jer su kurve. Kad već ukoračismo u prenesena značenje bliska zoologiji, sjetimo se kako svinje prije klanja lamataju udovima i proizvode razne zvukove jer znaju da im je zadnje. Svojom panikom žele stvoriti nered i zamutiti stvari, kako bi se izvukle iz nepovoljne situacije. U tome naravno rijetko uspjevaju. Nešto su uspješniji glavonošci poput sipe i hobotnice koje crnilom skrivaju vlastito tijelo i bježe na sigurno. Milanović je hibrid. Rokće i lamata, a istovremeno ispuštanjem crnila želi sakriti vlastito crvenilo. Nada se da smo svi mi poput zlatnih ribica koje bez velikih problema zaboravljaju sve nedaće njegove vlade. Bandić je u pravu kad kaže da je dokazano nesposoban.
    Nakon pada vlade ekipa SDPa ima jedanaesterac koji je HDZ očito uspješno obranio i sačuvao neodlučen rezultat. Sjetite se da su samo prije mjesec dana u svim anketama plavi bili na povijesno niskoj stopi potpore. No u partiji se ne tresu zbog toga, već zbog činjenice da plavi već hrabro, ali prije svega pametno hrle naprijed po zgoditak.
To se vidi i po nervozi njihove navijačke skupine Novinari. Tatjana Munižaba, koja inače neopisivo podsjeća na sjevernokorejsku izvjestiteljicu, već danima izlaže anketu na Dnevniku. Nota bene, sve anketne agencije čija istraživanja prenose mediji osnovane su za mandata Račanove vlade i svaki put su pogriješile u procjenama u korist SDPa. Nekad nisu objavljivali uzorak ispitanika ni statističku pogrešku. Danas su sofisticiraniji, no još uvijek prozirni. Ta prozirnost se krije u postotku neodlučnih birača koji u svakoj izbornoj jedinici iznosi najmanje dvadeset posto. Postoji teoretska mogućnost da jedna opcija raste na raste na račun druge i na taj način u svakoj izbornoj jedinici rezultat bude za nekoliko mandata različit od rezultata ankete.
     Drugovi su se uzbudili jer shvaćaju da im se ne piše dobro. Shvaćaju da desnica ima jakog, obrazovanog i umjerenog lidera koji će im dugoročno pomrsiti račune. Znaju i to da je Milanović uteg kojeg će se teško riješiti jednom kad im brod počne tonuti. Sve je to možda nužno da se hrvatsko društvo transformira iz postkomunističkog u istinsko demokratsko. Sve je to dobro i za samu ljevicu koja možda s vremenom postane nacionalna, možda baš pod ravnanjem onog koga se Milanović odrekao na europarlamentarnim izborima - Tonina Picule.

Nadajmo se i pokušajmo doprinijeti takvoj metamorfozi. Naprijed Andrej, plavi su pravi!

2

Hrvat

Regnum regno non praescribit leges.

Ocjene (5)


Respektira (4): Refamolitelj, Spektator, IDujas, siouxica


Slaže se (1): Laci


Komentari (6)


ne kužim, zašto je SDPovac (milanović) mlađi neiskusniji i manje opasan po hrvatske interese? 5none5 0 0 0


Dobrodošao na barometar! Sviđa mi se stil, no možda malo previše metafora, a ipak premalo fokusa i razrade, odnosno argumentacije... u svakom slučaju, sa zanimanjem čekam i veselim se novim tekstovima:) siouxica 0 2 0


Milanović je kasnije postao politički moćan, a Vučić drma od devedesetih i ima stabilnu vladu i usmjerene ciljeve. Našoj diplomaciji fali hrabrosti da oštro odgovori. Milanović ima manje političkog instinkta. Vučić je vještiji i lakše prodaje maglu Hrvat 0 0 0


Respekt za trud! Analiza je malo šizofrena. najočitije je to u pasusu o Nives Celzijus. zapravo je vrlo direktno svrstavaš u kurve, pa onda kažeš da ti o tome ništa ne znaš! ? A nije to jedino što je ostalo u raskoraku! IDujas 0 0 0


Analza je, ne malo, šizofrena. O kojemu Vučiću je riječ ? Zar i onaj četnik iz Srbije sudjeluje na izborima u nas ? Zaboga, što taj radi tu ? Boljunac 0 0 0

Analiza

Politika, kurve, životinje i nogomet

06.09.2016. 01:51, Anketa: Tko će formirati vladu nakon izbora 11.9.?

U narodu živi izreka "dva Hrvata - tri stranke" i prava je zagonetka kako je takva doskočica opstala nasuprot onoj "četiri i pol milijuna Hrvata - dvije stranke". Opstala je jer zvuči štosno, ima duha i na ironičan način opisuje karizmatične krčmarske rasprave o politici. Svakakvi analitičari i sveznadari u svojim analizama raznih izbora iz povijesti demokracije nalaze doskočice koje su riješile izbornu dilemu. Nazvavši Milana Bandića Jimmyjem Fontanom alkar Milanović je pogodio usridu. Vrijeme će pokazati hoće li Bandić izvjestan loš rezultat na predstojećim izborima eventualno platiti slobodom. Za ostale su igrače ulozi možda viši nego ikad. Inzistira se ... više >

2

Hrvat

Regnum regno non praescribit leges.
 • 4
 • 1
 • 0
 • 6