Reputacija 2

 • Bodova 36.6
 • Analiza 8
 • Ocjena 13
 • Anketa 14

Analiza

Da li Velika Britanija “odlazi” iz EU nakon 43 godine članstva ?

20.02.2016. 14:59, Je li spriječen 'Brexit'? Što dogovor o posebnom statusu znači za Veliku Britaniju a što za EU?

Referendum o izlasku Velike Britanije iz EU održat će se početkom ljeta, točnije - 23.06. Ono što je Cameron pokušao ovih dana dogovoriti u Bruxelles-u prije ev. istupanja je pozicija “nakon”. Cameron se sastao sa čelnicima zemalja članicama EU i uspio dogovoriti “poseban” status u slučaju izlaska iz EU. Što to točno znači, to će se tek vidjeti nakon referenduma.

Naravno, Britanci ne žele ostati “kratkih rukava”. U svakom slučaju ukoliko se to i ostvari, Rusija će sigurno proslaviti, jer će ponovno imati jednog (starog)“novog saveznika” i nove mogućnosti za njihovu ekspanziju unutar Europe, ali i mogućnost čvršćeg povezivanja sa Britancima, uz “status quo” u Ukrajini.

Britanski premijer Cameron načelno se protivi izlasku iz EU, ali jedan dio njegovog kabineta i članova “konzervativaca” zagovara izlazak. Najveći zagovornik izlaska iz EU i njen kritičar je Nigel Farage, član nezavisne stranke. On u izlasku iz EU vidi šansu za veći prosperitet Britanaca, uz napomenu da sada Velika Britanija dnevno izdvaja 55 mil. funti u Bruxelles. Također je zagovornik pojačane kontrole na granici. Iako statistika pokazuju da je trenutno oko 60 % Britanaca protiv izlaska iz EU, to bi se moglo vrlo brzo okrenuti u “korist” onih koji zagovaraju izlazak, a i premijer Cameron je pesimističan u pogledu “pozitivnog” ishoda referendum.

Sporazum postignut u Bruxelles-u odnosi se na ustupke u vezi socijalnih prava radnika migranata i jačanje sigurnosnih mjera za London. Ipak, čini se da iza ovih poteza stoje i puno čvršči argumenti za izlazak.

Ev. izlazak Britanaca iz EU, odrazio bi se na globalnu ekonomsku i političku situaciju, koja je ionako vrlo složena zbog rata u Siriji i velikog imigrantskog pritiska na Europu.       Što će to značiti za Europu i koliko će se  ovakva situacija negativno odraziti na njene članice , teško je prognozirati.

Da li će se politika Velike Britanije usmjereti na neki “deal” sa Rusima oko rješavanja situacije u Siriji i problema u Ukrajini i kako SAD-e gledaju na mogući izlazak Velike Britanije iz Europe, pitanje je ?

2

Harvey

Ocjene


Komentari (3)


Ako UK glasa za izlazak iz EU-a, Skotska ce ici na ref. i kao samostalna drzava pristupiti EU-u! Za S.Irsku nisam siguran. Ekonomske posljedice za Eng. a posebno London kao financijski centar su neprocjenjive. EU nebi trebao vise popustati, neka idu viewer 0 1 0


Teško da će izaći jer veliki su interesi tu upleteni. No međutim ovaj slučaj još jednom pokazuje koliko je EU nepravedna zajednica nejednakih članica. Zašto je VB vrijednija od svih ostalih članica zajedno? HR-HB-Mostar 0 1 0


Tko vozi "krivom" stranom ceste, vidjet će se nakon referenduma Harvey 0 1 0

Analiza

Da li Velika Britanija “odlazi” iz EU nakon 43 godine članstva ?

20.02.2016. 14:59, Je li spriječen 'Brexit'? Što dogovor o posebnom statusu znači za Veliku Britaniju a što za EU?

Referendum o izlasku Velike Britanije iz EU održat će se početkom ljeta, točnije - 23.06. Ono što je Cameron pokušao ovih dana dogovoriti u Bruxelles-u prije ev. istupanja je pozicija “nakon”. Cameron se sastao sa čelnicima zemalja članicama EU i uspio dogovoriti “poseban” status u slučaju izlaska iz EU. Što to točno znači, to će se tek vidjeti nakon referenduma. Naravno, Britanci ne žele ostati “kratkih rukava”. U svakom slučaju ukoliko se to i ostvari, Rusija će sigurno proslaviti, jer će ponovno imati jednog (starog)“novog saveznika” i nove mogućnosti za njihovu ekspanziju unutar Europe, ali i mogućnost čvršćeg povezivanja sa ... više >

2

Harvey

 • 0
 • 0
 • 0
 • 3

Analiza

Nove fontane, a bolnica u “Blatu” ?

19.02.2016. 17:18, Barometar-hipoteza + anketa: Ocijenite kvalitetu političara i Tim's teama

Nešto starija generacija sjeća se velikih planova oko izgradnje nove bolnice u Blatu,   koja je na tom putu loše procjene i dan danas neizgrađena. 

 Gradnja je počela u bivšoj državi a dio novaca osiguran je od strane građana grada Zagreba putem samodoprinosa. Naravno kao i obično, kod velikih investicija uvijek se nađe netko tko pokušava izvući maksimalnu korist iz takvih situacija. Sa gradnjom se odužilo, mjenjani su arhitektonski planovi, objekt je tijekom gradnje povećan u odnosu na početne planove, a i došlo je do promjene naziva bolnice u sveučilišnu bolnicu, a to je podrazumijevalo promjene u smislu novih dijelova, koji su neophodni za sveučilišni status bolnice. Bolnica je trebala biti izgrađena 1990.g., a dan danas “zjapi prazna”, osim ponekog prostora koji neke tvrtke koriste kao skladište. Ogroman, napušteni prostor na meti je sakupljača dragocjenih sirovina koji ovdje vide šansu za lako stjecanje financijske koristi, odvozeći metalne dijelove sa objekta. Bolnica je svakim danom sve više “u blatu”, “meta” narkomana i drugih sumnjivih likova.

Ruglo na kraju grada, a u neposrednoj blizini golf terena, na koji usput rečeno dolazi znatan broj medicinara, poduzetnika i političara. Pitanje je da li su osim igranja golfa razgovarali i o budućnosti ove bolnice?!

Svaki lokalni izbori prođu sa raznim obećanjima, a jedno od obećanja je i modus rješenja bolnice kao nezaobilazne teme. Međutim ostaje ona stara uzrečica: obećanje - ludom radovanje. Ovo je jedan od pokazatelja stupnja “ludila” glasačkog tijela, jer ista ili slična garnitura političara svaki put nešto obeća u vezi sa riješenjem ovog problema.        Svaka odgoda rješenja rezultira sve ružnijom slikom ovog velebnog objekta koji, osim što bi imao veliki značaj za modernizaciju i napredak medicinske struke, bio bi i akcelerator za nova zapošljavanja, a cijela obnova i rekonstrukcija uključila bi znatan broj malih i srednjih poduzetnika. 

 Ali koga briga za bolnicu, ionako ima previše problema u zdravstvu.                    Važnije su fontane, jer osim pozitivnih psihoterapeutskih učinaka, koje građani mogu imati "buljeći" satima u mlazove raznih vrsta i boja, usput koristeći i tretman aromaterapije uz pomoć “fontaniziranog” zraka pomješanog sa ispušnim plinovima brojnih vozila koja kontinuirano prolaze avenijom u neposrednoj blizini. Nakon vizualnog efekta i aromaterapije građani se mogu okupati i riješit će se svih tegoba, tako da zapravo bolnica i nije potrebna, a pogotovo sveučilišna. Građani će tako moći uživati u svim “blagodatima” novih i starih fontana u gradu po najvećoj ljetnoj žegi, kao novoj urbanoj “hit” destinaciji. Uostalom tko više ide na more, fontane su “in”, a ne more.

Gdje je zapravo problem oko rješavanja sveučilišne bolnice u Blatu?

Glavni problem je novac, jer sav novac koji su građani odvajali odavno je potrošen,       ili je netragom nestao. Sada treba naći nove izvore financiranja, a to neće ići lako,    osim ako se u prostorni plan ne ucrtaju i drugi sadržaji, kao npr. sportsko-terapetsko-rekreativni, a to bi mogle između ostalog biti i “Fontane Nove”. Naravno, osim fontana ovdje treba predvidjeti i znatan broj modernih javnih wc-a sa najmodernijom opremom. Još da se osmisli projekt tramvajske pruge do nove bolnice, koja bi mogla vrlo brzo povezati grad uz izgradnju novog “Domovinskog mosta- 2” na Savi, kod Jaruna. A možda i podzemna “proradi”?! Uostalom nebi bilo loše da nova buduća “Sljemenska” žičara poveže “činovničku” livadu sa bolnicom u Blatu. Možda će se birokratske zavrzlame na taj način lakše riješavati?! Eto, ideja ima - rješenja nema.

Za ovo ruglo na kraju grada potrebno je naći rješenje. O financijskj isplativosti rekonstrukcije i stavljanje objekta u prvobitnu namjenu nebi trebalo dvojiti. Sigurno su potrebna značajna sredstva za obnovu, ali ukoliko se nađe dobar modus financiranja i ova “agonija” bi se mogla uskoro riješiti. Kao zadnje riješenje bilo bi rušenje, uklanjanje i prenamjena prostora.

Uostalom građani mogu pronaći  “nove” ljude koji znaju pogledati u budućnost, koji će znati pametno upravljati gradom na zadovoljstvo svih, a ne samo nekih. Budućnost bi mogla biti sjajna, a posebno za generacije koje dolaze. Ostavimo njima nešto vrijedno.

Bolnica? Da, svakako, nove fontane nikako, osim poneke manje u krugu bolnica ili u obnovljenim parkovima.

2

Harvey

Ocjene (3)


Respektira (3): Dirk15, Spektator, siouxica


Komentari (9)


a novac od prodaje tih objekata preusmjeriti za nabavu med. pomagala. Netko u politici bi trebao imati viziju zdravstva, kao sastavnog dijela kulture zivljenja. Ne za iducih pet , nego pedeset i vise godina. Apel na tastinu mecena bi urodio plodom. viewer 0 1 0


kako ste došli do toga da o financijskoj isplativosti rekonstrukcije bolnice ne treba dvojiti? ostaci bolnice upravo su simbol neznanja u ekonomskim analizama složenih investicijskih projekata i još goreg neznanja, bolje rečeno ne-svijesti o projekt Dirk15 0 1 0


menadžmentu kao struci koja jedino može voditi ovakve projekte. za tako opsežne projekte svaka ocjena zahtijeva puno analize, ali osobno mislim da je za bolnicu analiza laka - najisplativije bi bilo upotrijebiti je kao poligon za topničke vježbe Dirk15 0 0 0


hv-a, i to nakon što se napravi dobar plan reciklaže otpadnih materijala. to je bio jedan san koji je davno prošao, vrijeme ide i niti se može zaustaviti niti vratiti. Dirk15 0 0 0


@Dirk 15, hvala na komentaru, slažem se što se tiče financijske analize, fontane su simbolika, velike cifre se izdvajaju iz proračuna za "izgradnju razno-raznih fontana" u zadnjih 10-tak i više godina. Harvey 0 0 0

Analiza

Nove fontane, a bolnica u “Blatu” ?

19.02.2016. 17:18, Barometar-hipoteza + anketa: Ocijenite kvalitetu političara i Tim's teama

Nešto starija generacija sjeća se velikih planova oko izgradnje nove bolnice u Blatu, koja je na tom putu loše procjene i dan danas neizgrađena. Gradnja je počela u bivšoj državi a dio novaca osiguran je od strane građana grada Zagreba putem samodoprinosa. Naravno kao i obično, kod velikih investicija uvijek se nađe netko tko pokušava izvući maksimalnu korist iz takvih situacija. Sa gradnjom se odužilo, mjenjani su arhitektonski planovi, objekt je tijekom gradnje povećan u odnosu na početne planove, a i došlo je do promjene naziva bolnice u sveučilišnu bolnicu, a to je podrazumijevalo promjene u smislu novih dijelova, koji ... više >

2

Harvey

 • 3
 • 0
 • 0
 • 9

Analiza

Da li je kadroviranje najveći problem ove Vlade?

Mislim da to nije najveći problem. Najveći problem je u ljudima koji nikako da osjete puls građana Hrvatske i napokon naprave kvalitativan iskorak.

Baveći se marginalnim, populističkim temama, tko je ustaša, a tko možda i je, HDZ, kao predvodnik domoljubne koalicije, jasno je dao do znanja da samo domoljubi imaju šanse biti uključeni u vitalne strukture vlasti, u tijela državne uprave i javna poduzeća. Bez obzira na zakonsku proceduru prilikom zapošljavnja i ustavom zagarantirana prava svih građana, oni uvode novu paradigmu u kadroviranju:  “samo ti budi dobar domoljub, a za ostalo ne brini“.

Što se tiče Mosta i njihovog pogleda na „vrli novi svijet“ u kojem su se našli slučajno, a gdje ih „veliki brat“ prati u stopu, sprječavajući u startu neke prevelike iskorake, a kojih unatoč preventivi ne bi niti bilo. Kao da su popili kuru antibiotika za svaki slučaj.

Most traži i „udjele“ u struji, nafti, plinu, šumama, vodama. Vjerojatno to i neće biti problem, ako ponude dovoljno domoljubne domoljube koji zadovoljavaju kriterije Domoljubne koalicije, odnosno HDZ-e.

Tzv. „neslaganjem“ između Mosta i HDZ-e, različitim spinovima putem medija skreće se pažnja sa vitalnih tema, a neke od njih će se bez puno „halabuke“ provući kroz saborske klupe, a onda piši kući-propalo?!        

Ukoliko se nastavi sa količinom banalnosti koje se razvlače putem medija, a bojim se da je to „uzlazni“ trend poput veličine rupe u proračunu, za "razliku" od BDP-a koji će se uskoro pokazati u svojoj silaznoj „nemoći“.  Vlada će koristiti vakuum prostor „neslaganja“ i kontinuiranog (d)ogovaranja za razne spinove, smicalice raznih vrsta, prebacujući odgovornost jedni na druge, vrijeme curi, a oni se i dalje za(je)bavljaju. Naravno, aktualna sdp-kukuriku opozicija i nekolicina sličnomišljenika, negirajući njihov svaki korak unaprijed, svijesno ili nesvjesno rade im samo uslugu, vječito tražeći    „locus minoris resistentiae“, vrebajući neku novu priliku. Vrijeme će uskoro pokazati svoje pravo „lice“.

Vjerojatnost da će se o svemu dogovoriti  u slijedećih 6 mjeseci je kao i mogućnost da te pogodi grom iz vedrog neba. Ipak, tu i tamo se čuje neka potmula, jedva čujna grmljavina od Grmoje, "niti se brda tresu, niti se miš rodio". Glavni razlog je u tome što se ne žele dogovoriti o mnogim bitnim stvarima.                                             Problem svih dosadašnjih Vlada je u nedovoljnoj kompetenciji i neznanju, a nikako da se taj Gordijski čvor prereže. Bez rezova i ozbiljnih reformi neće biti nikakvih pomaka.         Ukoliko se politika ne makne od struke, ništa značajno u pozitivnom smislu neće se riješiti. Bez profesionalizma vitalnih struktura, profunkcioniranja države kao partnera privatnom poduzetništvu, uz podršku započetim reformama (obrazovni sustav), potonut ćemo na dno dna, sa punim pravom korištenja brenda „dužan k'o Grčka“.

OK, nije baš potpuna katastrofa, ali može biti puno bolje i pametnije.

I Kležina utjeha za kraj - „kak bi bilo da ne bi nekak bilo“

2

Harvey

Ocjene


Komentari (1)


NISI domoljub ako si nestručannza za funkciju na koju te postave, ako loše radiš povjereni posao, ako si korumpiran i ako umjesto za opće dobro radiš u korist vlastitog dobra. U našoj politici domoljuba praktično gotovo i da NEMA ! Laci 0 3 0

Analiza

Da li je kadroviranje najveći problem ove Vlade? Mislim da to nije najveći problem. Najveći problem je u ljudima koji nikako da osjete puls građana Hrvatske i napokon naprave kvalitativan iskorak. Baveći se marginalnim, populističkim temama, tko je ustaša, a tko možda i je, HDZ, kao predvodnik domoljubne koalicije, jasno je dao do znanja da samo domoljubi imaju šanse biti uključeni u vitalne strukture vlasti, u tijela državne uprave i javna poduzeća. Bez obzira na zakonsku proceduru prilikom zapošljavnja i ustavom zagarantirana prava svih građana, oni uvode novu paradigmu u kadroviranju: “samo ti budi dobar domoljub, a za ostalo ne ... više >

2

Harvey

 • 0
 • 0
 • 0
 • 1

Analiza

Močvara - sa pozitivnog i negativnog aspekta

05.02.2016. 10:00, Barometar-hipoteza + anketa: Ocijenite kvalitetu političara i Tim's teama

Sa pozitivnog aspekta

Svjetski dan močvarnih staništa – World Wetlands Day, obilježava se 02.02., na dan potpisivanja Ramsarske konvencije. Ramsarska konvencija je najstariji od modernih, globalnih, međudržavnih ugovora o zaštiti okoliša. 60-tih godina prošlog stoljeća, dogovoreno je između država i ne vladinih organizacija, zainteresiranih za sprječavanje nestanka i degradacije močvarnih staništa, posebno važnih za migratorne ptice močvarice. Konvencija je donesena u gradu Ramsaru (Iran), 1971.g., a na snazi je od 1975.g.  Konvencija o močvarama je međuvladin ugovor koji daje okvir za nacionalne akcije i međunarodnu suradnju, sa ciljem očuvanja i pametnog korištenja vlažnih staništa i njihovih resursa. 

Hrvatska je jedna od potpisnica (na temelju sukcesije bivše države) Ramsarske konvencije, koja je stupila na snagu 25.06.1991.g. Na temelju Ramsarske konvencije, Hrvatska danas ima pet zaštićenih močvarnih staništa. Od njih pet, tri su parkovi prirode ( Lonjsko polje, Kopački rit, Vransko jezero) i dva ornitološka rezervata (Crna mlaka, Ušće rijeke Neretve).

Neizmjeran je značaj močvarnih staništa, sa globalnog ekološkog aspekta, za dobrobit sadašnjih i budućih generacija. UN je u strategiju održivog razvoja ugradio kratkoročne i dugoročne ciljeve a  jedan od ciljeva (Goal 15.) temelji se na neophodnosti očuvanja prirodnih staništa (kopnenih i vodenih ekosustava) i bioraznolikosti, kao jedan od “modusa operandi” u borbi protiv klimatskih promjena.

Sa negativnog aspekta

Kako zadržati glavu iznad močvare ?

Već duže vrijeme “močvara”, kao sinonim za negativne pojave u našem društvu, često se spominje u svakodnevnom političko-gospodarskom kontekstu.

Zašto baš “močvara”?

Močvarne vode su većinom mutne, dno je muljevito, idealni uvjeti za život nekih riba (som, jegulja). U prenesenom značenju, “močvare” su idealne za “lov u mutnom”, a dovoljno si “sklizak” da “izmigoljiš” iz ruku državnih institucija.

Naravno, bez suradnje umreženih “močvaraca” i ukoliko je “voda” bistra i transparentna, ulov je slab ili izostaje. Stoga je jako bitno u pravo vrijeme zamutiti vodu. Ovisno o podobnosti (sposobnosti) osobe od povjerenja, koja ima mandat “mutivode” , lov će proći više ili manje zapaženo, a o ulovu se uglavnom neće puno raspravljati. Ulov se dijeli u skladu sa doogovorom o suradnji, svi sretni i zadovoljni, jer ulov nije loš, “mutivoda” za sada dobro radi svoj posao.

Ali, velik je broj i nezadovoljnika, koji na razno-razne načine pokušavaju doći do močvare po neki dijelić ulova. Na tom putu ima puno prepreka : od trošnog mosta koji prijeti urušavanjem, preko najezde birokratskih komaraca, koji će nastojati posisati maksimum,  do opasnosti ulaska u područje živog blata, gdje će svaki daljnji pokušaj promjene pozicije na bolje, završiti suprotnim efektom, odnosno daljnjim upadanjem.

Kako zadržati glavu iznad močvare? U ovakvoj situaciji, teško. Bez isušivanja političko-gospodarske močvare, neće biti moguće zaustaviti daljnji “lov u mutnom”, a za ovakav poduhvat potrebna je drugačija, moderna politička paradigma, koja će znati  transparentno (i pametno), svim sudionicima na ovom našem prelijepom prostoru (bogatom i močvarama) objasniti da je zaustavljanje “lova u mutnom”, temeljna pretpostavka za budući razvoj države, dobrobit svih građana i generacija koje dolaze.

2

Harvey

Ocjene (2)


Respektira (2): kreso202, Refamolitelj


Komentari (4)


Na početku izgleda da će biti znanstveno-edukativno, kad ono metaforično, odlično i istinito.Hvala! Refamolitelj 0 0 0


Refamolitelj, hvala za komentar, područje zaštite okoliša i prirode me posebno zanima, a obzirom na preneseni značaj "močvare" na situaciju u državi, pitanje je da li ćemo uskoro obilježiti "Dan isušivanja močvare", nisam baš siguran u to. Harvey 0 0 0


meni nije najsretniji ovaj spoj znanstveno-edukativnog i metaforičnog. bilo bi puno bolje da si se fokusirao na jedno od to dvoje, a s obzirom da smo politički portal, onda na ovaj drugi dio, pa konkretno i s povodom (npr. šustar kaže da nam sport siouxica 0 0 0


nije močvara...). ovako mi je baš 'ni vrit ni mimo'... siouxica 0 0 0

Analiza

Močvara - sa pozitivnog i negativnog aspekta

05.02.2016. 10:00, Barometar-hipoteza + anketa: Ocijenite kvalitetu političara i Tim's teama

Sa pozitivnog aspekta Svjetski dan močvarnih staništa – World Wetlands Day, obilježava se 02.02., na dan potpisivanja Ramsarske konvencije. Ramsarska konvencija je najstariji od modernih, globalnih, međudržavnih ugovora o zaštiti okoliša. 60-tih godina prošlog stoljeća, dogovoreno je između država i ne vladinih organizacija, zainteresiranih za sprječavanje nestanka i degradacije močvarnih staništa, posebno važnih za migratorne ptice močvarice. Konvencija je donesena u gradu Ramsaru (Iran), 1971.g., a na snazi je od 1975.g. Konvencija o močvarama je međuvladin ugovor koji daje okvir za nacionalne akcije i međunarodnu suradnju, sa ciljem očuvanja i pametnog korištenja vlažnih staništa i njihovih resursa. Hrvatska je jedna ... više >

2

Harvey

 • 2
 • 0
 • 0
 • 4

Analiza

Ministarstvo poljoprivrede pod povećalom EC ?

02.02.2016. 22:17, Barometar-hipoteza + anketa: Ocijenite kvalitetu političara i Tim's teama

Ministarstvo poljoprivrede je pod povećalom radi iregularnih korištenja sredstava iz fondova EU za razvojne projekte u poljoprivredi.

Osobno nisam nimalo začuđen, jer je dosadašnji čelnik MP-e, Jakovina, došao na ministarsku poziciju kao vlasnik poljoprivredne apoteke, koja je također imala repova u poslovanju.

Način kadroviranja u bivšoj Vladi nimalo se nije razlikovao od svih dosadašnjih Vlada, a “političko-podobna” diskriminacija nije samo pomela visokopozicionirane dužnosnike, već i “obične” državne službenike. Stjecajem takvih okolnosti “ni  kriv-ni dužan” i osobno sam bio “sudionik” ovakvih politikansko-diskriminatornih postupanja. U nekoliko navrata sam slao dopise nadležnim institucijama da MP-e ne postupa sukladno regulativi. Poput neke države u državi, neargumentirano je donosilo odluke, a nadležna tijela tada nisu uvidjela ništa sporno, što ukazuje na dobru umreženost nadležnih instutucija sa politikom.

Nisam siguran da će i aktualna Vlada imati volje napraviti kvalitativne pomake u načinu kadroviranja i provesti detaljne analize struktura unutar ministarstava i drugih državnih instutucija.

Iako smatram da neposredni suradnici i zamjenici donose ključne odluke, a to se odnosi i na razno-razna “muljanja”, odgovornost je na potpisniku dokumenata, a u ovom slučaju to je ministar.

Dolaskom novog ministra uslijedit će čišćenje ormara. Što će se na kraju utvrditi i pronaći u ormarima pokazat će vrijeme.  Da li će novi ministar Romić, koji je iz dekanata Agronomskog fakulteta privremeno prebacio “fotelju” u Vukovarsku, imati samostalnosti u donošenju nekih odluka, ili će biti “novo” žrtveno janje za savjetnike - vukove, vidjet će se uskoro.

Jedno je sigurno, poljoprivreda i ribarstvo trebaju proći detaljnu analizu, a državne institucije trebaju svakako potražiti pomoć od EU institucija.

Suradnja neovisnih stručnjaka i “Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju”, dobila bi novi “vjetar u leđa” za pripremu i aplikaciju projekata prema EU fondovima, gdje se uz odgovarajuće procedure mogu povući značajna sredstva za razvojne projekte, koje do sada nismo adekvatno (is)koristili. Kao jedan od loših primjera je sektor ribarstva, u kojem još nemamo tzv. lokalnih akcijskih grupa (FLAG’s-Fisheries Local Action Groups), za razliku od ostalih članica EU, gdje je u ‘2015.  odobreno više od 11.000 projekata za područje ribarstva i akvakulture, a npr. Poljska sa više od 5.000 projekata (ref. Farnet FLAG’s).

Zašto nema Hrvatske na ovoj listi “uspješnih” projekata, da li ćemo i dalje biti na listi neuspješnih projekata, to je pitanje ?

2

Harvey

Ocjene (4)


Respektira (3): Zenga2, kreso202, Spektator


Slaže se (1): Zenga2


Komentari (2)


čini se da si dobro informiran o temi poljoprivrede pa je zato šteta što si, umjesto insajderske analize primjerice načina na koji je funkcioniralo ministarstvo i što bi trebalo mijenjati, proletio kroz temu nabacivši niz komentara/natuknica.... siouxica 0 1 0


nadam se da ćeš se idući put fokusirati na neki određeni problem/pitanje, zagrabiti dublje i napisati baš pravu analizu:) siouxica 0 1 0

Analiza

Ministarstvo poljoprivrede pod povećalom EC ?

02.02.2016. 22:17, Barometar-hipoteza + anketa: Ocijenite kvalitetu političara i Tim's teama

Ministarstvo poljoprivrede je pod povećalom radi iregularnih korištenja sredstava iz fondova EU za razvojne projekte u poljoprivredi. Osobno nisam nimalo začuđen, jer je dosadašnji čelnik MP-e, Jakovina, došao na ministarsku poziciju kao vlasnik poljoprivredne apoteke, koja je također imala repova u poslovanju. Način kadroviranja u bivšoj Vladi nimalo se nije razlikovao od svih dosadašnjih Vlada, a “političko-podobna” diskriminacija nije samo pomela visokopozicionirane dužnosnike, već i “obične” državne službenike. Stjecajem takvih okolnosti “ni kriv-ni dužan” i osobno sam bio “sudionik” ovakvih politikansko-diskriminatornih postupanja. U nekoliko navrata sam slao dopise nadležnim institucijama da MP-e ne postupa sukladno regulativi. Poput neke države u ... više >

2

Harvey

 • 3
 • 1
 • 0
 • 2

Analiza

No more WiFi”, sigurnije je ?!

 U doba moderne tehnologije i svakodnevnih novih “čuda”, susjedi se vraćaju 100 godina unatrag postavljanjem žičane ograde uzduž granice sa Hrvatskom. Kao glavni razlog navode sigurnosni.  Ovo je jedan od niza “šamarčina” demokraciji i EU kao zajednici država, gdje je temelj za razvoj i dobrobit svih članica upravo u slobodi kretanja.

Činjenica je da je Europa potpuno nespremno dočakala imigrantsku krizu, a situaciju i ratne posljedice na Bliskom istoku stavljala u drugi plan. Upravo je ta nespremnost i slaba koordinacija među članicama dovela do “suludih” poteza u susjedstvu, koji su bez predhodnih konzultacija i pokušaja da se problemi riješe suradnjom svih članica koji su involvirani u izbjegličku krizu, jednostrano odlučivali o postavljanju žičane ograde uzduž granice. Najveći problem je što i u prethodnom mandatu Vlade nije bilo čvrstog stava da se taj problem riješi na drugačiji način, a bojim se da će se trend nastaviti i sa novom Vladom. Susjedi tradicionalno “koriste gužvu” i nastoje izvući maksimalan “benefit” iz ove priče, a najviše radi samodopadnosti i boljeg pozicioniranja unutar EU elite, radi budućih tokova financiranja.        

Hrvatska, kao “ravnopravna” članica EU, uopće nije iskoristila svoju poziciju da to jasno kaže unutar EU institucija, odnosno osudi ovakve poteze susjeda koji su anticivilizacijski. Osim sporadičnih istupa nekolicine nevladinih udruga koji se protive ovakvim postupcima, ništa značajno se nije dogodilo da se problemi riješe na državnoj razini. Za bilo koju Vladu, ovo je prioritetno pitanje koje treba pod hitno rješavati sa susjedima članicama EU (Slovenija, Mađarska), ali također i sa drugima koje nisu članice (BiH, Srbija, Crna Gora).

Nova Vlada treba tražiti od EU dodatne mogućnosti financiranja, na temelju strategije i programa humanitarnog rješavanja izbjegličke krize. U koordinaciji sa EU komisijom, Upravom za migracije i unutarnje poslove (HOME), Upravom za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu (ECHO) i drugim nadležnim instutucijama, Vlada RH mora promptno reagirati, jer to nije samo humanitarno pitanje, već sigurnosno i gospodarsko. 

Uvođenjem novih tehnologija, u suradnji sa EC, Upravom za informatiku (DIGIT), Upravom za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologiju (CNECT), mogu se stvoriti osnovne prepostavke za brži protok informacija, bolji i učinkovitiji nadzor državne granice, nova zapošljavanja u sektoru razvoja i inovacija i ono najvažnije - ukidanje necivilizacijskih postupaka.

Ja sam za WiFi ! 

2

Harvey

Ocjene (3)


Respektira (3): Refamolitelj, Zenga2, 5none5


Komentari (7)


...EU institucija u preveniranju ovakvih događaja, dovele su do situacije koju imamo sada, uz jačanje ekstremizma. Bolja i učinkovita suradnja među članicama EU i svih ostalih koji su involvirani je "modus operandi" rješavanja ove problematike. Harvey 0 0 0


Žica je strašna i necivilizacijska, ali smo joj doprinijeli i svojim balkanskim postupanjem i time izazivanjem nepovjerenja kod susjeda. Propustimo ih bez kontrole, samo da ih se što prije i bezbolnije rješimo. Humani do besvijesti,gotovo kao Srbija. Refamolitelj 0 1 0


Refamolitelj, hvala na komentaru, slažem se, bilo je velikih propusta u organizaciji, a glavni razlog je sporost i neodlučnost nadležnih EU i "lokalnih" institucija i njihova međusobna nesuradnja i nekoordiniranost Harvey 0 0 0


bilo bi super da si ipak ušao malo dublje u problematiku i detaljnije analizirao i obrazložio što je to što prošla vlada nije dobro odradila, što se i kako trebalo i moglo s obzirom na okolnosti i faktore na koje se ne može utjecati... siouxica 0 1 0


i konačno, što se točno i konkretno može i treba. posebno su mi tu zanimljiva zadnja dva pasusa za koje je šteta da su ostali samo u obliku natuknice. u svakom slučaju, nadam se da će idući tekst biti iscrpniji što se argumentacije tiče:) siouxica 0 1 0

Analiza

“No more WiFi”, sigurnije je ?! U doba moderne tehnologije i svakodnevnih novih “čuda”, susjedi se vraćaju 100 godina unatrag postavljanjem žičane ograde uzduž granice sa Hrvatskom. Kao glavni razlog navode sigurnosni. Ovo je jedan od niza “šamarčina” demokraciji i EU kao zajednici država, gdje je temelj za razvoj i dobrobit svih članica upravo u slobodi kretanja. Činjenica je da je Europa potpuno nespremno dočakala imigrantsku krizu, a situaciju i ratne posljedice na Bliskom istoku stavljala u drugi plan. Upravo je ta nespremnost i slaba koordinacija među članicama dovela do “suludih” poteza u susjedstvu, koji su bez predhodnih konzultacija i ... više >

2

Harvey

 • 3
 • 0
 • 0
 • 7

Analiza

Kronični pesimizam u Hrvatskoj i kako ga "izliječiti"

24.01.2016. 10:38, Anketa + Barometar-hipoteza: o stvarima koje nemaju svoju temu...

Višegodišnja kriza, neizvjesnost i odugovlačenje ovih izbora, za prosječne građane ne donose ništa što bi im ukazalo na nekakvo “svjetlucanje na kraju tunela”. Pesimizam je u poodmakloj kroničnoj fazi, potpomognut depresijom i poprimio je sve značajke “pandemije”.

Iako je najdepresivniji dan u godini iza nas (18. siječnja), ne osjeća se neka bitna razlika u ove ostale dane. Nova Vlada će se morati suočiti sa sustavnim problemima, koji su godinama nagomilani, svi su ih gurali pod tepih, a toliko ih je da ih više niti tepih ne želi. Niti jedna Vlada u jednom mandatu neće ih se moći riješiti, a upitno je da li ih je moguće riješiti i u dva mandata.

Bilo bi dobro kada bi netko mogao reći da sa proljećem Hrvatska izlazi iz dugogodišnje recesije, da se kreće u reforme i novi investicijski “New Deal”, da će se nezaposlenost smanjiti, a time i spriječiti egzodus mladih obitelji u druge zemlje.

To je potrebno reći odmah sa jasnom porukom, jer to je jedina moguća terapija sa pozetivnim učinkom koja bi se dugoročno mogla odraziti na širu populaciju,

A tu prvenstveno mislim na sve one koji godinama ne vide kako dalje, a sve više je onih koji odustaju, prepuštajući se ravnodušnosti svakodnevice u potrazi za plastičnim bocama ili komadom kruha, odjeće i obuće ostavljenih kraj kontejnera za smeće.

Krajnje je vrijeme da se državne institucije prestanu baviti same sa sobom, već da pruže ruku podrške svim građanima i da napokon budu njihov servis.

Maćehinski odnos državnih institucija prema građanima i načelo "Zašto bi bilo jednostavno, kada može biti komplicirano" doveli su ljude u stanje kroničnog pesimizma, uz poneki “kiseli” (pod)smijeh.

O neminovnosti racionalizacije državne uprave kroz reforme već znaju i djeca u vrtiću.

Vladu, dužnosnike, saborske zastupnike i državne službenike čeka ozbiljan posao, najozbiljniji do sada.

Proljeće je blizu, budemo vidjeli.

2

Harvey

Ocjene (2)


Respektira (1): 5none5


Slaže se (1): Laci


Komentari (13)


Boljunac, VeNLO, hvala za komentare,slažem se da su mediji, poput kante, prepuni pl.boca i ljudi koji kopaju po kantama. Optimističnom i nedvosmislenom porukom može se utjecati na raspoloženje građana, a poruke nema(za sada). Harvey 0 0 0


viewer, slažem se sa komentarima, to je veliki problem u lokalnim upravama, gdje pojedini "šerifi" koče razvoj, a poznato je da su neki investitori odustali od projekata upravo zbog ovakvih kočničara. Otoci su posebna priča,kao prijedlog za temu. Harvey 0 0 0


@harvey slažem se da u nas vada OPRAVDANI PESIMIZAM ! Kada se žena uhvati više puta u varanju supruga, opravdano je biti pesimist glede njenoga poštenja, zar ne ?! A koliko je puta nas politika prevarila od '90-ih ? Odakle crpiti optimizam ? Laci 0 0 0


Harvey, ne znam gdje je uzrok kočenja, ali kočenja ima. Poznat mi je slučaj kad je investtor tražio građevinsku dozvolu za jedan pribvredni objekt (uzgoj stoke) i susjedi na udaljenosti od 300 ili 500 metara su se protivili jer će im taj objekt Boljunac 0 0 0


smrdjeti pod nosom . I tako je izgubljeno nekih 6 godina i potrošeno novce za projekte uzalud. Na koncu je na drugom mjestu ilegalno izgradio objekt i uz legalizaciju (novi trošak ) veličine 50 % prvotno zamišljenog kapaciteta. To je realnost. Boljunac 0 0 0

Analiza

Kronični pesimizam u Hrvatskoj i kako ga "izliječiti"

24.01.2016. 10:38, Anketa + Barometar-hipoteza: o stvarima koje nemaju svoju temu...

Višegodišnja kriza, neizvjesnost i odugovlačenje ovih izbora, za prosječne građane ne donose ništa što bi im ukazalo na nekakvo “svjetlucanje na kraju tunela”. Pesimizam je u poodmakloj kroničnoj fazi, potpomognut depresijom i poprimio je sve značajke “pandemije”. Iako je najdepresivniji dan u godini iza nas (18. siječnja), ne osjeća se neka bitna razlika u ove ostale dane. Nova Vlada će se morati suočiti sa sustavnim problemima, koji su godinama nagomilani, svi su ih gurali pod tepih, a toliko ih je da ih više niti tepih ne želi. Niti jedna Vlada u jednom mandatu neće ih se moći riješiti, a upitno ... više >

2

Harvey

 • 1
 • 1
 • 0
 • 13

Analiza

U skladu sa ustavom RH, mandatar će sutra (petak, 22.01.2016.g.) predstaviti članove svoga (dream)team-a u Saboru,

Da li će PowerPoint biti dovoljan za većinu zastupnika da podrže mandatara i njegov “team”, za koji se još danas, dan prije zasjedanja Sabora ne zna tko su članovi tima. Osim medijskih nagađanja tko bi to ev. mogao biti, situacija se mijenja iz sata u sat, jer očito je da pregovori “Mosta” i “Domoljubne koalicije” ne idu po planu, jer Most traži više nego što po mišljenju HDZ-a treba imati. Najveći problem u pregovorima je što su Mostovci “a priori” odbacili neke prijedloge HDZ-a, a to će biti najveća prepreka kod sutrašnjeg sastavljanja Vlade.

I da nekim čudom do sutra dogovore i Saborska većina izglasa povjerenje, mandatar Tim će dobiti “team” o kojem ne zna puno, ili gotovo ništa.

Biti će to zanimljiv susret Tima i njegovog nepoznatog tima.

To je otprilike kao da selektor nogometne reprezentacije dobije popis igrača o kojima nema pojma ili zna jako malo, a prvenstvo je “pred vratima”.

Dobro, može okupiti savjetnički tim, koji će “ad hoc” analizirati igrače i donijeti neke zaključke, nakon kojih bi selektor eksperimentirao postavljajući golmana za beka i obrnuto, odigrao poneku prijateljsku utakmicu, a nakon poraza ili nerješenog, shvatio bi da ipak nešto ne štima. Vremena je malo, igrači (tim) postaju sve više nezadovoljni, pojedini i javno iznose svoje nezadovoljstvo, selektor ih mijenja, dovodi neke nove igrače, no rezultati izostaju, ne prolaze kvalifikacije.

No vratimo se sa terena u saborske klupe. Što se tiče događanja, nema velike razlike između nogometne reprezentacije i državne političke reprezentacije.

Situacija se pokušava “premostiti” daljnjim pregovorima sa “vjerovnicima” reprezentacije, nudeći stručnjake sa jedne i druge strane.

Vrijeme curi, a na tribinama je sve manje gledatelja.

2

Harvey

Ocjene (1)


Respektira (1): siouxica


Komentari (6)


u svakom slučaju, respekt dobrodošlice je tu i sa zanimanjem čekam nove tekstove:) siouxica 0 0 0


Dobiti mandat bez potpisa zastupnika, koji još nisu ni mogli postati zastupnici, jer Sabor nije bio konstituiran, od Predsjednice koja još nije izabrana natpolovičnom većinom (49,36%), i ne imati Hr. državljanstvo i nije nešto u skaldu s HR Ustavom. mihael 1 1 0


Pih......Ustav....Zakoni...moral....demokratski principi...poštenje..........koje su to floskule....to ne stanuje ovdje, na ovom komadiću zemlje na Balkanu u nekakvim granicama koje predstavljaju nekekvu "državu"......odličan komentar,mihal NEKOVARAZDIN 0 0 0


Usporedba tima vlade s nogometnim timom nije najsretnija. Nogometni tim trenira prije utakmica ili ima trening utakmice, a vlada nema tu mogućnost. Svaka nova vlada ulazi u posao bez treninga." Igrači" u vladi znaju što znaju, imaju preferencije, a Boljunac 0 0 0


na vođi tima, na predsjedniku je da koordinira njhov rad. Vrlo brzo se u hodu vidi tko s uklapa, i tko strši ili ne uspijeva. Razgovor s kandidatima je kao gledanje nogometaša kako igra. Dakle, tim je Oreškovićev tim. Boljunac 0 0 0

Analiza

Tim vs tim

21.01.2016. 13:55

U skladu sa ustavom RH, mandatar će sutra (petak, 22.01.2016.g.) predstaviti članove ... više >