Reputacija 2

Samo osobe ograničenog uma ne uviđaju da definicija Nemogućeg glasi: "Nedostatak mašte i pobuda".

 • Bodova 37.1
 • Analiza 4
 • Ocjena 35
 • Anketa 15

Analiza

How soon is now?

22.03.2015. 21:34, Treba li Zagreb na prijevremene izbore?

Ime Zagreb prema raspoloživim dokumentima poznato je preko 900 godina. Prema zadnjim podacima ima oko 790.000 stanovnika. Ima 17 gradskih četvrti od kojih je svaka veličine osrednjeg hrvatskog grada primjerice Gornja Dubrava je po broj stanovnika veća od Karlovca.

Od osamostaljenja Republike Hrvatske, Zagreb je promijenio pet gradonačelnika. Tri HDZ – ovska (Buzančić, Mikša i Matulović – Dropulić), dva SDP ovska (Bandić, Pavić) te jedan nepoznate političke ali poznate populističke orijentacije (Bandić … onaj već spomenuti).

Mi smo mlada demokratska država. Naši zakoni još nisu konzistentni i koherentni, još nisu usvojeni pravno – politički uzusi prihvatljivog ponašanja … na žalost. Moral je poznato u zemljama tranzicije vrlo rastezljiv pojam … a i nije neka bitna vrijednost (ironija).

Vratimo sa sada malo u povijest. Zadnji veći iskorak u promišljanju grada zbio se za vrijeme Većeslava Holjevca (gradonačelnik 1952 -1963), koji je hrabro prekoračio Savu i proširio Zagreb prema jugu (zlobnici bi rekli na Balkan). No taj veliki korak, za ovu priču sam po sebi manje bitan, već je bitan način promišljanja rješavanja detalja u infrastrukturi.

Tada su se, recimo, prvi puta počele raditi moderne gradske prometnice sa deniveliranim križanjima. Dakle, primjenjivala su se tada najmodernija tehnička rješenja. Pogledajmo samo neka naselja u Novom Zagrebu koja su urbanistički projektirana po najmodernijim pravilima tadašnje arhitektonske struke. Vrlo racionalno i sa svim sadržajima za relativno uljuđen život.

Domovinski rat je u svom najintenzivnijem oružanom dijelu trajao do Oluje dakle 1995. Do kraja 1995 postrojbe se bile u pripravnosti radi istočne Slavnije, no početkom 1996 i početkom mirne reintegracije (koja je trajala do 1998), ratne tenzije su spuštene.

Uvažavajući rečeno možda bismo mogli amnestirati prva dva gradonačelnika, no kod potonjih kada se podvuče crta moramo se zapitati što su to oni ostavili kao svoju ostavštinu po kojoj ćemo ih pamtiti kao spomenutog g. Holjevca. Možda ćemo ih pamtiti po nizu afera koje vezuju uz njih.

Promotrimo trokut Bandić – Švaljek – Kusin. Ponekad se pitam da li čitam u novinama ozbiljne političke članke ili sažetak nekog sitcoma (koji baš i nije smiješan možda bi se treba zvati sittrag – situation tragedy). Danas čitam u novinama da postoji varijanta da Bandić smjeni g. Švaljek i umjesto nje imenuje g. Kusin. Uvažavajući g. Kusin postavlja se pitanje koja to operativna znanja g. Kusin ima da bi mogla voditi sustav čiji je godišnji proračun 7 milijardi kuna. Dakle svjedoci smo školskom primjeru političkog voluntarizma.

Promotrimo sada dvije najjače stranke tko su njihovi kandidati za gradonačelnika SDP Ostojić – Bernardić, HDZ – Andrija Mikulić?

Na žalost moramo konstatirati da Zagreb već duže vrijeme nije vodila osoba koja ima viziju razvoja Zagreba, osoba koja ima elokvenciju nas uvjeriti da je njegova vizija realna i izvediva, osoba koja ima autoritet, znanje i jasne mehanizme viziju pretočiti u plan. Plan koji ima svoju vremensku i materijalnu komponentu, dakle plan koji je održiv.

Sadašnje stanje u Zagrebu je neodrživo, Bandić se pokazao kao čovjek bez vizije i bez znanja osmišljavanja razvoja grada. On se zadržava na operativnom nivou i smatra uspjehom kakvo takvo funkcioniranje javnih službi u Zagrebu. Bitni infrastrukturni projekti su u fazama koje ne garantiraju brzo rješenje (već sam pisao o tome). S druge strane bez obzira na mladost naše demokracije, rastezljivo tumačenje demokracije, eventualne nedorečenosti u zakonima vrijeme je da se Bandić posveti u miru svojoj obrani, te da se novi gradonačelnik potraži demokratskim putem.

Isto tako je vrijeme da najveće političke stranke objelodane svoje kandidate i što je još važnije da nam predstave svoje planove razvoja grada (kratkoročno i dugoročno), odnosno da se prime ozbiljnog posla, da angažiraju ozbiljne stručnjake i da se okanu politikantskog laprdanja.

I zaključno ako me pitate koliko brzo bi trebalo izbori, odgovorit ću sa naslovom pjesme grupe The Smiths: „How soon is now?“

2

Demon_Clean

Samo osobe ograničenog uma ne uviđaju da definicija Nemogućeg glasi: "Nedostatak mašte i pobuda".

Ocjene (3)


Respektira (3): Dirk15, siouxica, draxy


Komentari (2)


lucidno, šteta da aut. nije dovršio započetu usporedbu s vremenom v. holjevca, tj. taksativno naveo čime su nas to bandić-sdp, zadužili. ja bih se složio s aut. da je modus njihovog djelovanja puko održavanje stroja, ali ima još puno toga lošeg. Dirk15 0 0 0


Dirk slažem se ali za takvu paralelu trebaš desetak dana ozbiljnog rada kopanja po arhivama itd itd ... nemreš sve stići :( Demon_Clean 0 0 0

Analiza

How soon is now?

22.03.2015. 21:34, Treba li Zagreb na prijevremene izbore?

Ime Zagreb prema raspoloživim dokumentima poznato je preko 900 godina. Prema zadnjim podacima ima oko 790.000 stanovnika. Ima 17 gradskih četvrti od kojih je svaka veličine osrednjeg hrvatskog grada primjerice Gornja Dubrava je po broj stanovnika veća od Karlovca. Od osamostaljenja Republike Hrvatske, Zagreb je promijenio pet gradonačelnika. Tri HDZ – ovska (Buzančić, Mikša i Matulović – Dropulić), dva SDP ovska (Bandić, Pavić) te jedan nepoznate političke ali poznate populističke orijentacije (Bandić … onaj već spomenuti). Mi smo mlada demokratska država. Naši zakoni još nisu konzistentni i koherentni, još nisu usvojeni pravno – politički uzusi prihvatljivog ponašanja … na žalost. ... više >

2

Demon_Clean

Samo osobe ograničenog uma ne uviđaju da definicija Nemogućeg glasi: "Nedostatak mašte i pobuda".
 • 3
 • 0
 • 0
 • 2

Analiza

Ovih dana sam pročitao negdje da će se ove godine prvi put od kada se grade autoceste u Hrvata u njih investirati manje od 1.000.000.000,00 kn. Dakle trenutna, ako trenutkom mogu nazvati još desetak mjeseci agonije pod ovom kompletno nekompetentnom vladom, situacija je vrlo kompleksna.

Ovih dana sam čuo, mislim da je ministar Vrdoljak izjavio na radiju 101, da treba podignuti investiciju u industriju a ne u građevinrstvo ... šteta da je umro Leonard Nimoy (Mr. Spock) možda bi on imao rješenje kako se grade industrijski pogoni bez građevinara ... dakle izjava koja u nekoliko riječi kojima je izrečena ukazuje dubinsko nepoznavanje konjukture nekog gospodarstva.

33% zaposlenih izgubilo je posao u građevinarstvu ... bilo bi interesantno da nam makro ekonomski gurui koji se pojavljuju i na ovom portalu ukažu što znači gubitak par desetaka tisuća radnih mjesta na BDP, a poglavito što znači kad se izgubi u građevinrstvu. Opće poznato je prvilo da uspješne firme u građevinarstvu imaju godišnji promet po radniku 500.000 do 1.000.000,00 kn, što bi metodom fi puta oko, značilo da je oko 15.000.000.000 kn prometa u građevinarstvu minimalno na godišnjem nivou, mudrim mjerama ove vlade nestalo u sustavu. Vjerojatno Milanović, Hajdaš i Vrdoljak nemaju ništa s time, da nastavim u ciničnom tonu, vjerojatno su za to krivi romulanci (kada nažalost više nema Mr. Spocka da ih spriječi).

Do sada nezabilježen  genijalni potez u tisućljetnom obitavanju Hrvata na ovim prostorima bio je potez jednog od najboljih ministara svih vremena Hajdaša (teška ironija da ne bude dvojbe) kada je na početku mandata raskinuo ugovore na projektiranje raznih cesta. Cijena ukupnog projektiranja ne prelazi 3% ukupnih troškova gradnje (možda i manje ako se uzme u obzir otkup zemljišta). Sada bi htio nešto radit ali kako. Možda da uzme desetak magaraca pa da ih pusti da bauljaju okolo i odmah im na rep sveže caterpillar D11 (najveći buldožder koji je u normalnom proizvodnom programu CAT-a) pa da odmah može skidat humus za njim i izrađivati planum posteljice (he he znam i ja bacati izraze koji razumiju samo ljudi iz moje branše).

Pogledajmo sada željeznice dionica Dugoselo - Križevci. Ona je paradigma nestručnosti ove vladajuće grupe stretnih mladića. Nakon što su taj tender rapisali mislim treći put na najboljem putu su da ga ponište ponovo. Puste na kratku listu firmu koja po novom tumačenju se ne može natjecati (Pružne građevine) JLZ.

S jedne strane Vrdoljak daje neke potpore za elektro i hibridne aute a sa druge Hajdaš gradi ne elektrificirane pruge (Gradec - Sv. Ivan Žabno) ... baš čudno.

Bilo je najavljeno preko 3.000.000.000,00 kn investicija u tretiranju otpadnih voda ... i osim Poreča, Siska i Osijeka koji su bili financirani iz predpristupnih fondova što se još dogodilo ... gotovo ništa ... zadnjih par mjeseci je raspisano par ozbiljnijih tendera za kolektorsku mrežu.

BINA Istra, AC Zagreb Macelj ili kako blokirati investicije ne rješavanjem problema po sistemu ... se bum vas tužil.

Mislim da nema u području državne infrastrukture područja u kojem bi se moglo reći da su investicije u okviru nekih planova.

U teoriji managementa kaže se da voditelj procesa može biti osoba koja pozna taj proces, osoba koja može anticipirati njegove probleme i koja ima znanje te probleme prvenstveno zaobići i po potrebi riješiti.

Naveo sam primjere dubinskog ne poznavanja procesa vođenja državnih infrastrukturnih investicija što implicira ne kompetentnost voditelja procesa dakle ministra/ministara.

Nakon svega, nakon niza promašaja Hajdaš danas ima obraza pričati o nekom novom obliku privatizacije autocesta ... pa taj čovjek stvarno ima sukob sa političkom stvarnošću ... on istog trena mora podnjeti neopozivu ostvaku (uostalom sam ju je obečao).

Zaista ekstenzivno tumačenje političkog i inog morala.

No, da završim sa fenomenalnim Mr. Spockom: "Fascinating"

2

Demon_Clean

Samo osobe ograničenog uma ne uviđaju da definicija Nemogućeg glasi: "Nedostatak mašte i pobuda".

Ocjene (2)


Respektira (2): IDujas, VeNLO


Komentari (17)


vis, da građenje zbog građenja je besmisleno, no ne slažem se da je građenje zaustavila ova vlada jer to ne odgovara istini, građenje je zaustavilo tržište bez kupaca i ovrhe banaka (prije 2011) . No u pravilu to je problem investitora a ne vlade. IDujas 0 0 0


IDujas da su se pokrenuli projekti koji su odobreni pa čak iz predpristupnih fondova bilo bi dovoljno poslova za građevinare. Mogao sam i bolje slažem se ali nemreš sve stići ;) Demon_Clean 0 0 0


Demon, ma slažem se, nije to bila zamjerka nego više moj subjektivni žal što u odličnoj analizi s puno dobrog materijala nisam našao i ono što bih sam napisao. IDujas 0 0 0


super mi je kad imamo insajderski pogled na temu , pa mi je tim više žao što se ipak nisi fokusirao na temu i što, kad već nisi, ovi primjeri nekompetencije ipak nisu podrobnije obrazloženi jer neupućenom čitatelju samo nabrajanje ne govori previše. siouxica 0 0 0


Siouxica na tome rade timovi vrhunskih advokata ... šalim se tema je vrlo kompleksna pa je teško odvagnuti do koje razine ići da ne ispadne kao javni iskaz žalbe DKOM-u :) Demon_Clean 0 0 0

Analiza

Ovih dana sam pročitao negdje da će se ove godine prvi put od kada se grade autoceste u Hrvata u njih investirati manje od 1.000.000.000,00 kn. Dakle trenutna, ako trenutkom mogu nazvati još desetak mjeseci agonije pod ovom kompletno nekompetentnom vladom, situacija je vrlo kompleksna. Ovih dana sam čuo, mislim da je ministar Vrdoljak izjavio na radiju 101, da treba podignuti investiciju u industriju a ne u građevinrstvo ... šteta da je umro Leonard Nimoy (Mr. Spock) možda bi on imao rješenje kako se grade industrijski pogoni bez građevinara ... dakle izjava koja u nekoliko riječi kojima je izrečena ukazuje ... više >

2

Demon_Clean

Samo osobe ograničenog uma ne uviđaju da definicija Nemogućeg glasi: "Nedostatak mašte i pobuda".
 • 2
 • 0
 • 0
 • 17

Analiza

Hobotnica (lat. Octopus) je mekušac iz razreda glavonožaca. Ima 8 krakova s kojima može dostići duljinu i do 3 metra. Hobotnica je odlično prilagođena životu lovca, ali i plijena, jer ima tajno oružje. U tjelesnim naborima krije vrećicu s crnilom koje ispušta kad želi zbuniti svoje neprijatelje. Nevjerojatno ljupka hobotnica izgleda kao gomoljasta glava s osam nogu, no njezino vrećasto tijelo krije iznimno dobro razvijen mozak i živčani sustav, zbog čega je hobotnica iznenađujuće inteligentna morska životinja.

Ovo je citat sa Wikipedije. Tekst mi nije ostao na clipboardu i nisam slučajno kliku Paste, to sam napravio namjerno.

Bandić je iznenađujuće inteligentan on ispušta crnilo (frazeologiju i sl) kad želi zbuniti svoje neprijatelje.

Zločinačka organizacija je udruženje od najmanje tri osobe čiji članovi su se udružili radi činjenja kaznenih djela. Djelovanje zločinačke organizacije višeg stupnja usmjereno je i prema ostvarivanju i zadržavanju nadzora nad pojedinim gospodarskim ili drugim djelatnostima, pri čemu se koristi zastrašivanjem ili nasiljem radi utjecaja na druge osobe da im pristupe ili im se pokore. Zločinačku organizaciju odlikuje visok stupanj povezanosti članova, unutarnji ustroj na temelju odnosa hijerarhije i stege te podjela rada. Zločinačka organizacija je temelj pojma organiziranog kriminala.

Citat iz Kaznenog zakona ... nekog. 

Neki dan sam poslom otišao u jedan manji grad u Hrvatskoj. Tamo sam razgovorao sa jednim gospodinom vlasnikom jedne manje firme, ja inače radim u jednoj od možda u ovoj trenutku najboljoj građevinskoj tvrtci u Hrvatskoj, u vezi suradnje na nekim budućim projektima.

Između ostalih tema dotakli smo se i natječaja u Zagrebu. Čovjek je ukratko rezimirao ... pa tamo se sve zna sve je dogovoreo.

Da nažalost je tako ... sve se zna. Zna se kada će izači koji natječaj, tko će javit i tko treba dobit posao.

Zna se kako se mijenjaju prostorni planovi ... kako bi rekao inspektor Kurt Wallander inače lik barda skandinavskog trilera Henninga Mankela ... samo treba pratiti trag novca ... ili je rekao Harry Hole ... tko će znati slični su.

Dakle tragovi novca su i više nego očiti ... pisalo se o tome Gavrilović Čičak i cijeli niz drugih. Dakle smrad je žešći nego bivša svinjska farma u Sesvetama ... tamo još jako smrdi samo ga ne osječna naš njuh nego naši novčanici.

Zaključujemo stvar je više nego sumljivo i bilo je vrijeme da netko uskoči u problem.

Ali nije to sav smrad koji nas mući ... to su dva velika izvora smrada.

Zagrebački pročiščivać otpadnih voda bolje na ulaziti u to koliko ga plačamo, kako je ugovoren itd itd ... ali ne govorim o dijaboličnom značenju smrada ... govorim o stvarnom smradu na saniranog mulja koji ostaje nakon zadnje faze pročiščavanja otpadnih voda.

Zagrebački smetlište drugi veliki stvarni i preneseni izvor smrada. Saniran je metodom bacanja pod tepih ... bacili smo smeće u rupu obložnu nekim nepropusnim materijalom zatrpali zemljom i stavili cjevčice ... da smeće može oprostite na izrazu ... prdnut.

Dakle ovaj problem se rješava spalionicom i zbrinjavenjem produkata spaljivanja ... i što smo po tom planu napravili ... ništa.

Dinamov stadion ... ništa.

Jarunski most denivelirana zagrebačka ... ništa.

Most kod Bundeka ... ništa.

Sjeverna tansverzala ... ništa.

Tunel kroz Medvednicu ... ništa.

Kajzerica ... ništa.

Bolnica Sv. Duh ... ništa.

Bivši Gredelj Zagrebčanka ... ništa.

Sarajevska ... ništa

Branimirova, Čulinečka, Radnička ... nedovršeno.

Slavonska - Ljubljanska ... ogromne gužve ... rješenje denivelacija križanja ... počelo se i stalo.

i sada paradoks na kraju vidjeli smo da u poslovanju grada postoje osnovane sumnje glede nepravilnosti poslovanja i pogodovanja pojedinim firmama, vidjeli smo da ključne infrastrukturne projekte ili nismo započeli ili su u stanju da predstavljaju zdratsveno - ekološku prijetnju. Uza sve te činjenice paradoks je činjenica da je Bandić još uvjek bitan ako ne presudan faktor u Zagrebu.

Što bi rekao pokojni Mladen Delić ... ljudi ma jeli to moguće. Ili što bi rekao Midorag Krivokapić, kojeg sada gledamo i ličkoj varijanti, dok je bio u bio u nekoj seriji Crnogorac ... Ođe je neko lud sve mi čini ja nijesam ...

2

Demon_Clean

Samo osobe ograničenog uma ne uviđaju da definicija Nemogućeg glasi: "Nedostatak mašte i pobuda".

Ocjene (5)


Respektira (2): siouxica, Laci


Slaže se (2): glycerin, Laci


Ne slaže se (1): Mac316


Komentari (11)


Vidim da je nazvati nekog seljo iz zabiti ozbiljna teza ... možda za 24 sata ali ne za portal koji pretendira biti ozbiljan politički portal. Demon_Clean 0 0 0


respekt za prvi tekst na barometru. no, potpisujem visitora, imamo vrlo konkretan slučaj i šteta što se nisi na njega fokusirao. moglo se, naravno, analizirati i lik i djelo bandića, ali i tu je onda trebalo ponuditi puno više od pukog siouxica 0 0 0


nabacivanja definicijama i projektima....ništa siouxica 0 0 1


Teza broj dva na kapitalnim projektima je napravljeno vrlo malo ili gotovo ništa. Zaključak iako je razvidno da se teza jedan i dva mogu teško argumentirano osporit paradoks je da Bandić je još usprkos zdravom razumu još uvijek bitan politički faktor Demon_Clean 0 0 0


@Mac, ovo što priča ogorčeni seljo iz zabiti jako dobro znaju svi koji rade u zagrebu u tzv. realnom sektoru, poglavito građevinskom i koji su pokušali dobiti tender od grada. glycerin 0 1 0

Analiza

Hobotnica

10.03.2015. 22:35

Hobotnica (lat. Octopus) je mekušac iz razreda glavonožaca. Ima 8 krakova s ... više >

Analiza

Postavlja se općenito pitanje gospodarskih sankcija protiv autokratskih režima i zemlja sa velikim udjelom sive ekonomije.

U režimima kakav vlada u Rusiji ionako je došlo do razdvajanja naroda i njegovih egzistencijalnih potreba i vladajuće garniture koja se oslanja na vulgarno iskorištavanje prirodnih resursa Rusije (plin i sl.). Uostalam pa zar ih većina i ne dolazi iz Gasproma.

Narod kapilarnim putem preko sive ekonomije odnosno paralelnog gospodarskog sustava preživlja (sve teže i teže), no budući da institucije demokratskog slabo ili nikako ne funkcioniraju teško je vjerovati da bi to moglo ugroziti vlast.

Situacija je samim time vrlo kompleksna jer je Rusija energetski neovisna i osigurati će elementarne egzistencijalne potrebe stanoviništvu ... milošću "empatične" vlasti i krug je zatvoren ... stanje je stabilno i zaleđeno.

Čovjekove potrebe su kao energetski nivoi ... jednostvano samnji svoje potrebe i pređe u niži energetski nivo.

2

Demon_Clean

Samo osobe ograničenog uma ne uviđaju da definicija Nemogućeg glasi: "Nedostatak mašte i pobuda".

Ocjene (1)


Ne slaže se (1): Laci


Komentari (1)


dobrodošao na barometar:) super što si se pridružio, a za idući put se nadam i pravoj analizi. možeš ponoviti i pod ovom temom, argumentirati i obrazložiti ova svoja razmišljanja, raspisati ovo u cjeloviti tekst s glavom, repom i poantom...:) siouxica 0 1 0

Analiza

Sankcije protiv Rusije

11.02.2015. 21:50

Postavlja se općenito pitanje gospodarskih sankcija protiv autokratskih režima i zemlja sa ... više >