Analiza

Glavni krimen Predsjednice - nije 'naša'

11.01.2017. 12:40, U čemu je tajna Predsjedničinog puta u SAD?

Predsjednici se jako često zamjera da, za razliku od svog prethodnika, ne vodi politiku spajanja nego razdvajanja. A zamjera joj tko? Oni koji su je prozvali "Barbi", "Karamarkova kujica", koji su osporavali njezin izbor, koji su joj se izrugivali tijekom njezine inauguracije, kojima je bila lutka na koncu Karamarka, pa NATO-a, a sutra će biti bilo čija lutkica jer joj ionako nikada neće priznati samosvojnost. Oni koji pozivaju na decentralizaciju i dislociranje ministarstava, a potom srčano i strasno napadaju predsjedničino seljakanje ureda po mjestima izvan Zagreba. Oni koji su je napali jer je izrezala supruga sa slike, a nisu nikada pitali gdje je na toj slici princ Philip.

KGK ima krimen koji ima. To nije članstvo u Trilaterali, nejasno napuštanje ministarske funkcije, praktički nepoznato obavljanje funkcije u NATO-u i susljedno napuštanje iste. Njezin krimen nisu ni neka neispunjena obećanja, propusti u protokolu, pa čak ni netransparentnost ovog posljednjeg putovanja. Njezin krimen je taj što nije "naša", odnosno pobijedila je "našeg" Ivu Josipovića. Onog istog koji je boravio u SAD-u pa su mediji stalno najavljivali da "tek što se nije susreo s Obamom". Onog koji se vratio iz SAD-a noseći radosnu vijest o ukidanju viza koje hrvatski državljani, doduše, i danas moraju vaditi, ali on je bio "naš." Zato i danas prilikom svakog mjerenja popularnosti moramo slušati kako je predsjednik Josipović u isto vrijeme svoga mandata imao postotnu popularnost neslućenih razmjera, neovisno o tomu što ona nikada nije potvrđena na izborima. Da, dok nas predsjednica navodno dijeli, Josipović je, prema onima koji su glasovali za njega, izbore i izgubio (usprkos anketama....) zato što nas nije trebao spajati.

Procjenjivanje posljednjeg putovanja je stoga očekivano otišlo u ustaljene vode već postojećih stereotipa o KGK. Što bi se, uostalom, promijenilo da se doista susrela s Obamom? "Koje svrhe ima put i susret s predsjednikom kojemu je istekao mandat?" rekli bi kritičari. Da je slikala selfie s Trumpom? "Koje svrhe ima susret u trenutku dok Trump još nije ni ušao u svoj ured i nema još ni sastavljen kabinet?" zagrajala bi medijska javnost. Ako želimo da netko pogriješi, naći ćemo načina da mu svaki potez ocijenimo kao grešku. 

Od uvođenja sadašnjeg, nedovoljno definiranog sustava, Hrvatska sa svojim predsjednicima ima samo probleme. S jedne strane, odaziv građana na izbore je obično visok, što daje na snazi njihovom izbornom legitimitetu (pa tako i KGK), ali su im ovlasti malene, a k tome i prilično nejasno definirane. Upravo je Zoran Milanović, doduše bahato i iz sasvim drugačijih motiva, svojim ignoriranjem predsjedničinih poziva pokazao slabost, protokolarnost, pa ako netko hoće i nebitnost položaja predsjednika. Očekivati je da će u sljedećoj kampanji napokon i mediji prestati ispitivati kandidate o stvarima na koje ne mogu utjecati jer nisu u njihovoj nadležnosti. Također, uz sve nijanse slične se zamjerke mogu predbaciti i oponentima Ive Josipovića. I njemu su se često kao gafovi (pr)ocjenjivale sasvim nebitne stvari iz istog razloga. Nije bio "naš." 

Koja bi, dakle, trebala biti uloga predsjednika RH?

U svom praćenju anketne popularnosti, mediji ukazuju da KGK gubi popularnost zato što više nema Milanovića kojemu bi oponirala. Na taj način zapravo daju odraz frazi izbačenoj još prilikom prvog Mesićevog izbora kako "nije dobro da su sva jaja u istoj košari." Prema tomu ispada kako bi predsjednik trebao biti neke vrste tihe, ali vječne oporbe aktualnoj izvršnoj vlasti. Ovo sasvim odgovara duhu vremena u kojemu je bitno kritizirati, ali se moramo zapitati kakvog smisla ima demokracija u kojoj bi izbore trebali dobivati protestni glasovi?

Mesić je uveo još jednu površnu i ispraznu praksu istupanja iz stranačkog članstva čime se tobože predsjednika dovodilo u nadstranački položaj, što se odmah rušilo na sljedećim izborima kada su kandidati dobivali podršku onih stranaka kojima su pripadali, kao što su i tijekom cijelog mandata sve troje bili "optuživani" za bliskost jednoj političkoj agendi. Napokon, ove dvije stvari ("različite košare" i "stranačka nezavisnost nakon izbora") stoje u suprotnosti. Ali već smo vidjeli da to pitanje "predsjednika koji spaja, a ne razdvaja" nije do kraja jasno.

Nepobitna je činjenica da, sve da Mesić, Josipović i Grabar Kitarović i nisu skupili čitav niz gafova i promašaja, predsjedničku ulogu valja mijenjati, odnosno da definirana ovako kako je jednostavno nema smisla. 

Prvo rješenje o kojemu je već bilo riječi u javnosti, pa i u jednoj od debata Milanović-Plenković je prebacivanje izbora u Sabor, po uzoru na Njemačku. Uloga predsjednika bi se time doista svela na puki protokolarizam, a utvrđivanjem visoke kvalificirane većine koju neki kandidat mora dobiti (npr. 2/3 ili 3/5) njegov bi izbor bio posljedica vrlo širokog kompromisa. Premda bi se očekivalo da bismo time napokon dobili predsjednika prihvatljivog najširim slojevima stanovništva, ovakvom načinu izbora se mogu naći zamjerke. Jedna je već rečena - građani RH još uvijek pokazuju velik interes za izbor predsjednika i možda im ga ne bi trebalo samo tako oduzeti. Druga je što nema razloga vjerovati da izbor predsjednika ne bi tekao kao izbor sudaca Ustavnih suda. Pa bi nam glavom države mogao postati Gordan Dolović, za sve koji ga poznaju Davorin Mlakar ili Ingrid pipl-mast-trast-as Antičević Marinović. 

U kontekstu izbornog interesa, valjalo bi razmisliti i o povratku na polupredsjednički ili čak prelasku na puni predsjednički sustav. U prvi mah je jasno da bi obje ove ideje naišle na snažan otpor, ponovno građen na površnim stereotipiziranjima o diktaturi, amerikanizaciji i slično, no njime bi se možda napokon mogla izvršiti racionalizacija administracije smanjivanjem i broja mjesta u Saboru, kao i ministarstava u Vladi. Također, neposredno izabrani predsjednik koji bi imao široke - dakako, ne i neograničene ovlasti - imao bi kudikamo veći legitimitet, a uslijed izbora bi ga bilo i kudikamo lakše maknuti s tog mjesta jer ne bi postojao način da se održi nekakvom postizbornom trgovinom i koaliranjem. Također, na taj bi se način i izbore za Sabor moglo pretvoriti u neposredne izbore čime bi i njegove ovlasti porasle. Ukratko, postoje preduvjeti da se poveća transparentnost odlučivanja i da se izbije moć iz ruku stranačkih klanova. Upravo oni bi predstavljali glavne oponente ovoj ideji jer sada, osim uloge predsjednika, i Sabor služi samo kao ukras i paravan.

Ironično, ali čak i ideja monarhije, kada je se malo razradi pokazuje prednosti pred postojećim stanjem. Ma kako da je ova ideja na prvu smiješna i bila bi - kada bi je se ozbiljno uzelo u razmatranje - dočekana s prijezirom i ruganjem, ukoliko procjenjujemo da nam treba nekakva figura u državi koja će doista imati minimalno odbijanje, onda bi to mogao biti kralj, odnosno na osnovi Pragmatične sankcije iz 1712. koja se već nalazi u Ustavu i kraljica. Monarh - kao logičan izbor nameće se netko od Habsburgovaca - ne bi prolazio izborni proces, pa se time zamjerio gubitničkoj strani. Već po svom porijeklu bi bio nadstranačka osoba u punom smislu te riječi pa bi i to moglo pozitivno utjecati na popularnost monarhije. Također, obzirom na konzervativnu narav takvog uređenja, smanjila bi se propitkivanja ovlasti jer monarh ne bi pokušavao plivati u nejasnim vodama kao što su kreiranje vanjske politike, pokušavajući si time dati više na važnosti. Nesumnjivo bi imao uglađene manire, bio bi svjestan svoje protokolarne uloge, prvi vjerojatno ne bi bio vičan hrvatskom jeziku pa bi imao i malene šanse da se nekomu zamjeri. 

U općoj estradizaciji politike, vjenčanje monarha, djeca, razbijanje automobila, lov, odlazak na svadbe drugih krunjenih glava, njihovi dolasci u posjete našemu kralju izazivali bi interes sličan današnjem, ali s manje žuči. Pitanje financiranja također može biti pogodno riješeno. Pantovčak i(li) ured u Visokoj i ljetna rezidencija na Brijunima ionako su mjesta koja koristi predsjednik. Obzirom na poslovičnu dugovječnost Habsburgovaca krunidbene ceremonije bi nam bile kudikamo rjeđe od inauguracija, a također bi nestali troškovi izbora predsjednika. Također, dobili bismo još jedan praznik - Kraljev rođendan. Ukoliko bismo izvukli pouke iz basne o žabi i volu (koje obično ne povučemo kada dobijemo organizaciju športskih događanja) Hrvatska bi mogla biti jedna skromna, ali dostojanstvena i stabilna monarhija.

---

Da je manje licemjerja i stranačke pristra(s)nosti već bi se odavno uočilo da sadašnja ustavna definicija položaja predsjednika RH ne funkcionira i da ne bi profunkcionirala ni kada bi Tonino Picula pobijedio na sljedećm izborima. Predsjednik koji ima glasačko zaleđe, a nema realne ovlasti ne može ispunjavati puku protokolarnu funkciju, pa niti biti simbolom zajedništva. Promjene u tom pogledu se nameću kao nužne, osobito kada se i ideja o monarhiji - kada se malo zagrebe ispod površine - nameće kao alternativa više prihvatljiva u odnosu na sadašnje uređenje. Ono se pokazuje da samo stvara trošak i dovodi do zamornih, a suštini ispraznih sporova, dok su rezultati - nikakvi. Čak i kad nisu, kao u aktualnom slučaju, nevidljivi.

5

Alumnus

Regnum regno non praescribit leges.

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 572 55 36 528
PRIMIO <- 584 89 20 1,155

Dostignuća

Vingd 722.00
Bodovi 154.4
Analize 73 722.00
Ankete 179

Od istog autora

Ocjene (13)


Respektira (9): VeNLO, BorisTraljic, Spektator, RepopeR, siouxica, Interstellar, ivan94, 5none5, IDujas


Slaže se (1): omblez1


Ne slaže se (3): bereza, Mac316, Laci


Komentari (51)


bira sabornika jer bi se u svakoj jedinici bralo samo po jednog zastupnika. Time bismo dobili odgovornu stranku za cijelu RH i odgovorne sabornike u lokalnim zajednicama. Ovako niri imamo odgovorne stranke niti sabornike. Zar je teško shvatiti ? Boljunac 0 0 0


ajooj...cit. "Kolinda GK nije bezbojna osoba. Ima znanja, iskustava, volje i poznanstva relevantnom svijetu. Može puno učiniti "..e svašta, stvarno svašta NEKOVARAZDIN 0 0 0


Baš svašta, stvarno svašta , može se čuti o predsjednici. Za Mesića i Jsipovića ni blizu tome što ide Kitarovićki. Svi u svijetu se natežu oko toga kako da se zbliže s novo najavljenom Amerikom, a KGK je trebala ići u Sj. Koreju ? Ili na Kubu ? Boljunac 0 0 0


Zbilja je situacija dramatična i vrlo složena ! Josipović je u Izraelskom Knesetu govorio o ustaškoj zmiji u hrvatskim njedrima, a Miro Kovač pak veli za Truma da zagovara Darvinizam u politici. Plenković je požurio u Izrael, možda da ih upozori Boljunac 0 0 0


na opasnog Trumpa, koji kao nije daleko od onoga austrijskog zanesenog pitura. Činjenica je da u povjesti vrijedi načelo : tko je jači, taj kvači. Netko to otvoreno zagovara, a drugi se pak isto tako ponaša ali sve umotava u milosrđe i humanost. Boljunac 0 0 0

Analiza

Martin f Zagreb, Marin z Zagreba

10.01.2017. 09:47, U čemu je tajna Predsjedničinog puta u SAD?

"Martin f Zagreb, Martin z Zagreba."  Stara izreka kojom su Zagorci posprdno ispračali i dočekivali ljude koji su odlazili u Zagreb obavljati "velike posle",  a vračali se neobavljena posla i onda to skrivali od ljudi ili izmišljali koješta da opravdaju svoj dolazak tamo. Pa su onda, naravno, postali predmet sprdnje u selu dok se nije našla neka nova zezancija i neki novi Martin. A u priču su se onda uključili i kojekakvi dušebrižnici koji su priču dodatno mistificirali svojim odobravanjem ili neodobravanjem Martinovog odlaska. Poznato? Ima dosta sličnosti, jelda?

Tako je i KGK postala predmet sprdnje i zezancije po svim mogućim portalima, a i njezin Jakov je dobio svoju porciju. Potpuno zasluženo. Mislim na KGK, Jakov u cijeloj priči ispada predmet zezencije, ali čovjek apsolutno to ničim nije zaslužio.

Naravno da su i komšije jedva dočekali da se uključe u sveopću zajebanciju na temu "posjete" KGK Americi.

Karikatura i fotomontaža ima toliko da je to čudo jedno. Mora se priznati,Predsjednica je bar u nečemu uspjela. Uspjela je bar malo zabaviti narod.

Mnoge i nsamijati, ali i mnoge obožavatelje lika i djela i dobrano rasrditi. Ne ona, nego autori i djelitelji fotomontaža i karikatura. Što je zaista interesaantno čitati i čuditi, jer u nedostatku bilo kakvih argumenata, vade se putovanja ranijih predsjednika poput Josipovića, Mesića ili Milanovića. Čak i Tita. Mada su njegovi posjeti u SAD bili malo drukčiji.

No, šalu na stranu, više je nego očito da i ona sama, kao i cijeli protokol i HDZ sada gotovo panično pokušavaju opravdati sve ovo što se događalo s tim odlaskom u SAD, pogotovo kad su se u priču uključile i ozbiljnije stvari, poput razloga odlaska tamo, načina plaćanja putovanja,protokol kojeg u biti nije bilo, naglog produženja boravka i sve ostalo vezano uz to. Naravno da se takvim djelovanjem samo produbljuje sumnja i misterij oko cijele priče. Pogotovo kad se daju kontradiktorne izjave o privatnom, poluprivatnom ili službenom posjetu, kad nema ni jedne slikice s nekim imalo relevantnim predstavnikom Američke administracije, bilo stare, Obamine, bilo nove Trumpove. Rubio s kojim se slikala i razgovarala je sve samo ne netko relevantan i imalo bitan. Čovjek s takvim stavovima bi bio jedino zanimljiv sugovornik za  Željku Markić ili za nekog iz te ekipe.

Ono što mnogima smeta, pa i autoru ovog teksta, je to da je Predsednica ovim putovanjem jednostavno uputila jednu vrlo značajnu poruku Hrvatskom narodu. U stilu " tko vas ..be". Može se razumijeti potreba za putovanjem i odlaskom, može to čak i biti običan odmor ili šoping. Ključna stvar je ovdje tajming. Da je otputovala ranije i vratila se za Božićne i novogodišnje praznike, sve u redu. Ima pravo na privatnost, bez diskusije.Ali tajming, i još kad mu se pridoda tajnovitost  i bauljanje s javljanjima poput obične dopisnice ili turistkinje, sve dobija čisto drugi smisao.A kad se izjavi da se želi "sudjelovati u kreiranju Američke vanjske politike", onda se uključuje i razina tragikomedije.

Jedna Predsjednica države jednostavno MORA dočekati novu godinu s svojim narodom. Mora i kraj. Isprika može biti jedino smrt ili ozbiljna bolest. Za sve ostalo nema izgovora. Malo obići dežurne službe, slikati se s kojim novorođenčem...zadovoljiti onaj minimum poštovanja prema svima. Ona je jednostavno odlučila otići, i to ovako, poprilično misteriozno, tajno i nedorečeno. Zato neka joj i sva ova zezancija na njen račun. Zalužila je.

Sjećamo se svi da je još u kampanji kružila priča o lutkici na daljinski, o NATO službenici i slično. Nekako te priče dobijaju sve više smisla. Pogotovo nakon ovakovih događaja.Za razmisliti je, zbilja, malo ju pozvati u Sabor da pred zastupnicima i pred kamerama državne televizije objasni razloge i ciljeve ovog puta, ta efekte koji su iz toga proizašli. Slagao se netko s tim ili ne, ona je izabrana na demokratskim izborima za Predsjednicu Republike, i trbala bi o svemu obaviještavati narod koji ju je izabrao. Ovako zbilja ispada da ju je netko postavio da provodi njegovu volju, a ne volju i interese naroda koji ju je izabrao. Mada se, ruku na srce, i u domovini ne ponaša kao predsejdnica svih građana Hrvatske, nego samo onih koji su glasali za nju, ali to je neka druga priča.

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 159 122 35 633
PRIMIO <- 506 102 77 1,095

Dostignuća

Vingd 794.00
Bodovi 143.6
Prijedlozi 3 3.00
Analize 172 774.00
Ankete 343

Od istog autora

Ocjene (3)


Respektira (2): bereza, Zagorec


Slaže se (1): Laci


Komentari (3)


Dobar tekst u svezi tajnovitog 'bauljanja' KGK po SAD-u, I još bolji zaključak da postaje sve očitije da je nečija "lutka na koncu" ! Laci 0 0 0


Bojim se za KGK jer je simpatična a sasvim kriva osoba na krivom mjestu. Ak ju ne spase NATO veze i objave nekaj nebu dobro, preočit je loše odradjen privatni n.godišnji hir na državni ceh. Predugo se koprca i spas bu vjerojatno u ruka ruku mije. Zagorec 0 0 0


Prav si rekel Zagorec ! Laci 0 1 0

Analiza

Martin f Zagreb, Marin z Zagreba

10.01.2017. 09:47, U čemu je tajna Predsjedničinog puta u SAD?

"Martin f Zagreb, Martin z Zagreba." Stara izreka kojom su Zagorci posprdno ispračali i dočekivali ljude koji su odlazili u Zagreb obavljati "velike posle", a vračali se neobavljena posla i onda to skrivali od ljudi ili izmišljali koješta da opravdaju svoj dolazak tamo. Pa su onda, naravno, postali predmet sprdnje u selu dok se nije našla neka nova zezancija i neki novi Martin. A u priču su se onda uključili i kojekakvi dušebrižnici koji su priču dodatno mistificirali svojim odobravanjem ili neodobravanjem Martinovog odlaska. Poznato? Ima dosta sličnosti, jelda? Tako je i KGK postala predmet sprdnje i zezancije po svim ... više >

  • 2
  • 1
  • 0
  • 3

Analiza

Zar ni selfie s Trumpom?

09.01.2017. 12:53, U čemu je tajna Predsjedničinog puta u SAD?

'Amerika, Amerika 
zemlja preko mora
nek ne ide, nek ne ide 
k'o ići ne mora'

- Zlatni dukati

Kažu da je svaka žena privlačnija ako oko sebe ima određenu auru misterija i zagonetnosti, ali Kolinda Grabar Kitarović je malo predoslovno shvatila takvu tvrdnju. Slučaj 'nestale predsjednice' je prvi koji je zabavio narod u novoj 2017. godini i treba iskreno priznati da je, iako bizaran, prilično isforsiran. Dovoljno je vremena prošlo u eri Kolinde kao predsjednice da se dođe do zaključka da ona jednostavno nije dovoljno zanimljiva niti bitna da bi njena putovanja podizala toliko buke i prašine. Iskreno, teško da nekog zaista zanima gdje je točno ona bila i s kim se točno sastala jer sastanci koje ona na državničkoj razini ima ovlasti i sposobnosti voditi ne mogu odlučivati o ničem bitnom, niti nositi poruku imalo relevantniju od floskula tipa 'SAD i Hrvatska su prijateljske zemlje koje dijele iste vrijednosti i stavove'. 

Ono što je jedino bitno i, zapravo, frustrirajuće u cijeloj priči, je što iz različitih izvora dolaze različite informacije o prirodi njenog posjeta, a cijela priča ima prizvuk nekakve loše izvedene misterije i igre zataškavanja koju provode ljudi koji ne bi mogli sakriti zrno pijeska od slona. Netko iz ureda predsjednice izjavi da je posjet SAD-u služben, pa onda Miro Kovač bubne da nije, nego privatan, predsjednica se drži teze da je služben, ali se u domovinu javi samo razglednicom i turističkim video uratkom ispred ograde Bijele kuće kakav može snimiti bilo koji turist namjernik sa mobitelom koji podržava snimanje videa i ubojitim osmijehom. Javnost je dovedena u nedoumicu i stvorena je afera iz nečega što iskreno nikog ne bi zanimalo samo da je kristalno jasno pojašnjeno. 

Da je Kolinda samo navela jedan nasumični sastanak sa bilo kojim čimbenikom američkog državnog vrha i ustupila autentične snimke protokolarnog rukovanja sa dotičnim, sve bi bilo 'posao kao inače', predsjednica je posjetila SAD da se malo prenemaže u društvu velikih faca kao što su i mnogi predsjednici i drugi državnici radili prije nje. Nikom ništa i idemo dalje. 

No, s obzirom da izgleda ne postoji nikakav pisani niti snimljeni trag da je Kolinda ikad bila bliže Bijeloj kući od vanjske strane ograde, pa kombinirano sa Kovačevom izjavom da je posjet privatan, zaista je opravdano zapitati se je li predsjednica u SAD-u turistički ili u privatnim posjetima prijateljima ili poznanicima? I da je, opet ništa strašno, vrijeme je godišnjih odmora, pola Hrvatske je na skijanjima ili egzotičnim lokacijama, oni koji nisu imaju druge brige i predsjednica im malo znači u njihovom svakodnevnom rješavanju, zašto ne bi i Kolinda malo uzela godišnji? No, opet, ako je tako, bilo bi pristojno prema javnosti čiji si službenik, o tome ju obavijestiti. Čak i najobičniji staranački uhljeb u zapećku neke javne tvrtke ima toliko pristojnosti da kad ide na godišnji ostavi na svojoj e-mail adresi obavijest 'out of office' koja jasno kaže da je na godišnjem i najčešće navodi kada se na posao vraća. Ako je Kolinda u SAD privatno, ona nije imala toliko pristojnosti. 

I tu dolazimo do najvećeg problema, zapravo jedinog problema u cijeloj priči. Što Kolinda kao predsjednica radi skoro nikog ne zanima jer se pokazalo da nema razlike između nje i Josipovića, radi se o istoj verziji političara bez ikakvih ovlasti i utjecaja, samo što jedna mrvicu bolje izgleda u čipki i štiklama. Koje službene posjete ona ima i koja je korist od toga ne zanima nikog jer smo se odavno uvjerili da je nikakva. Nitko ne brani Kolindi niti godišnji odmor, dapače, teško da bi netko i primjetio da ga uzme. No, ono što je jedini problem i što jedino javnost zanima je, tko njene provode, ako nisu službeni, plaća? A ako već posjet je službeni, javnost želi neki mali znak potvrde da se za njihov novac nešto dogodilo, da je Obama ili Trump, ili barem neki njihov potrčko, stisnuo ruku predsjednice i da se barem na sekundu u Bijeloj kući Hrvatsku spomenulo. 

No, čini se da je i to traženje previše toga. I to ljuti i frustrira. Navikli smo plaćati besmislena putovanja političara na kojima se oni smješkaju i rukuju sa svima kao da su face. No, sad više nemamo ni to. Nemamo niti iluziju da su face, Kolinda je jednostavno nestala u SAD-u, a njeni poslodavci, porezni obaveznici, ne mogu zauzvrat dobiti niti pišljivu fotografiju Kolinde u Bijeloj kući ili protokolarnu izjavu nekog službenika Bijele kuće koji barem jednom spomene riječ Hrvatska. Možda smo narod koji ima niski BDP, spori ili nikakvi ekonomski rast, ogromnu službenu nezaposlenost i još veću nezaposlenost na crno, možda smo primitivni i neobrazovani i nitko se s nama u civiliziranom svijetu ne želi posebno baviti, ali nemogućnost da nam predsjednici, formalno prvoj među jednakima, barem netko službeno u Americi namigne, to zaista boli. A dodatna sol na ranu je da je izgledno da smo za zadovoljstvo potpunog ignoriranja prve osobe naše države u najrazvijenijoj zemlji svijeta još i svi mi morali platiti iz našeg džepa. 

6

Mac316

Kneel before your master

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 88 54 100 783
PRIMIO <- 1,013 285 123 1,828

Dostignuća

Vingd 1,405.00
Bodovi 174.0
Analize 143 1,380.00
Ankete 47

Ocjene (11)


Respektira (9): Zagorec, Interstellar, viewer, bereza, Spektator, 5none5, msesar, siouxica, Alumnus


Slaže se (2): Laci, viewer


Komentari (3)


i najgori predsjednici država zadrže bar tolko obzira prema državi kojoj su predsjednici, da dočekaju novu godinu sa svojim građanima, pa onda odu na odmor ili na neko putiovanje....ova plavuša nije ni taj minimalizam nekakve protokolarne čestitke NEKOVARAZDIN 0 0 0


napravila, pa da se poslika u rodilištu s nekim novorođenim djetetom ili nešto takvo...uopće nebitno gdje je bila, s kim i zašto......njeno mjesto je na dočeku nove u svojoj državi...zato je i zaslužila svu ovu sprdnju s njenim posjetom USA. Potpuno NEKOVARAZDIN 0 0 0


Imaš pravo NEKOVARAZDIN, plavuša 'ko plavuša sprdala se sa narodom čija je predsjednica, pa je zaista zaslužila svu tu sprdnju ! Laci 0 0 0

Analiza

Je li forma važnija od sadržaja?

07.01.2017. 08:22, U čemu je tajna Predsjedničinog puta u SAD?

Barbi se možda danas vrati iz Amerike, ali što je tamo radila, ne znamo. Ako ipak znamo gdje je bila, možemo li dokučiti i što je radila? Dakle, Barbi je bila u Americi koju je još kao dijete odredila za svoju domovinu. Pa da parafraziram, Barbi je bila kod kuće, upravo tamo gdje svi gastarbajteri pokušavaju doći u ove blagdanske dane.

U blagdansko su doba svi prijašnji Predsjednici bili iznimno aktivni, pa su obilazili  dežurne službe i rodilišta, a videolinkom su čestitali Novu godinu našim vojnicima u Mirovnim misijama, no naša Predsjednica za novogodišnje blagdane, po tvrdnji vlastitog Ureda, nema protokolarnih obaveza. Da bi misterij bio veći, naša Predsjednica već dvije godine odlazi u Ameriku, a da bi krešendo ove misterije dosegao svoj vrhunac, naša Predsjednica već dvije godine za redom u Americi doslovni nestaje na pet dana. Gdje je naša Predsjednica ne znaju ni sukreatori naše vanjske politike, pa nam premijer i ministar vanjskih poslova objašnjavaju da, iako su i oni sukreatori vanjske politike, ne moraju znati baš svaki potez i naum naše Predsjednice, te što god da radila, sigurno radi nešto dobro, moleći nas da ubuduće takva pitanja postavljamo direktno Predsjednici, perući poput Pilata ruke od nečega što, u medijima, očigledno ne žele ni štapom dirati.

Naša Predsjednica je nestala, trebamo li alarmirati naše tajne službe? Hrvatsku gorsku službu spašavanja?  Dali je naša Predsjednica oteta od kakvog neidentificiranog letećeg objekata? Ili moramo Americi poslati oštro pismo upozorenja i podići naše MiGove? Ne! Jer naša Predsjednica, po tvrdnji vlastitog Ureda, vodi tajne i povjerljive razgovore s dužnosnicima američke administracije. „Tajni i povjerljivi“ razgovori su se ipak vodili tijekom, misterijem obavijena pet dana, i o kojim i dalje na znamo ništa, nakon čega se „javno“ sastala s Marcom Rubiom.

Tko je Marco Rubio šira javnost nikad ne bi doznala da se o susretu s našom Predsjednicom nije pohvalio na svojem Twitter profilu, jer tu vijest nije objavio CNN, i jer američki političari smatraju da njihovi građani imaju pravo znati s kim se sastaju i što rade. Rubio je senator s Floride koji je od Trumpa izgubio u kampanji za nominaciju Republikanske stranke na predsjedničkim izborima. Da bi lakše shvatili važnost Kolindine diplomacije i njenih državničkih susreta u Americi, pa onda i inteligenciju razgovora koji su se tamo vodili, recimo da je Rubio u Americi iznimno poznat po svojim stavovima. Po kojim ni trudnice zaražene zika virusom nemaju pravo na abortus, i kojim se protivi politici smanjenja emisije CO2, jer je sam plan „protiv Božje volje“ i jer je globalno zatopljenje dobro, jer „Bog želi da zemlja bude toplija“. Ali i to je vjerojatno u skladu s Kolindinom nadom da će se Hrvatska modernizirati kao država, i da ćemo konačno shvatiti kako se radi politika, te kako se profilira vlastita država na međunarodnom planu.

Ako je naša Predsjednica po ičemu prepoznatljiva, onda je upravo po tome što se vrlo dobro prezentira, pa je svaki njen potez, svaka mužnja krava, svako kolinje u kojem dobro zasuče rukave, svako lijepljenje pločica, te svako njeno putovanje, dobro popraćen televizijskim kamerama, a svi se još sjećamo da su dubrovačka djeca, uz srpske čokoladice, dobili i njenu fotografiju. Tajnovitost novogodišnjih američkih nestanka, stoga izrazito iritira dio naše javnosti, pa će našu Predsjednicu, pri povratku na radno mjesto, dočekati i tri prijave kod  Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Naravno da se u cijeloj priči uopće ne radi o pukoj znatiželji, već o činjenici da su misterije oduvijek bile mamac za publiku, i jer misterij postoje da bi bili riješeni.

 Da li naša Predsjednica, novcem poreznih obveznika, odlazi na privatno putovanje iz nekih vlastitih interesa? Da li možda odlazi po „američke“ instrukcije za cijelu narednu hrvatsku godinu? Da li u potpunoj tajnosti pristupa mističnim masonskim novogodišnjim obredima/tulumima? Ili je jednostavno potpuni baksuz, pa drugu godinu zaredom postaje žrtvom NLO otmice (jer svi znamo da se, takve stvari, u Americi događaju!). Ili je možda, na kraju krajeva, cijela misterija puno prozaičnija, pa je našu Predsjednicu uhvatila blagdanska melankolija za kućnim ognjištem i zagrljajem starih znanaca u vlastitoj domovini.

Drugi dio naše javnosti, baš poput sukreatora naše vanjske politike, smatra da naša Predsjednica zasigurno radi nešto dobro, ali im smeta što to ne radi kao Predsjednica, jer smatraju da je u nastupu naše Predsjednice forma važnija od sadržaja. Po njima, naša Predsjednica, u svim svojim putovanjima izvan države, mora putovati kao Predsjednica. U posjetima stranim državama mora biti dočekana i tretirana kao Predsjednica, a ako je ikako moguće, upravo kao Predsjednica Republike Hrvatske, koja će sa svim počastima biti primljena u Bijelu kuću. Umjesto toga, Kolinda ispred Bijele kuće, gdje može doći svaki turist, državničkog stava zbunjene šiparice (izraz izveden iz engleske riječi sheep), daje intervju HRT-ovom dopisništvu u Washingtonu, a od nesuvislih izjava izdvojit ćemo samo jednu koja glasi: „To je službeni posjet SAD-u, a usredotočen je na to da se Hrvatska pozicionira kao čimbenik koji će aktivno sudjelovati u kreiranju američke vanjske politike. Mi uvijek slijedimo, nikada ne vodimo, to me osobito smeta“. Kad bi i prihvatili suludu mogućnost da je naša Predsjednica otišla u Ameriku kreirati njenu vanjsku politiku, trebali bi se zapitati, koja je to politika? Što ona Hrvatskoj donosi? I zašto za nju ne znaju ni navodni sukreatori hrvatske vanjske politike? Ponaša li se naša Predsjednica poput njene, kolegice po prijavi Povjerenstvu za sukob interesa, gospođe Dalić? Koja je po izjavi Mostovog ministra energetike Slavena Dobrovića, sama kreator ideje o prodaji jedne četvrtine dionica HEP-a i otkupu MOL-ovog dijela Ine.

Kako je „sadržaj“ njenog puta tajnovit, a „forme“ ni za lijek, sasvim je razumljivo da, osim najzagriženijih hadezeovca, veći dio javnosti zamjera Barbino putovanje (bez Kena), jer naivno sebe doživljava kao njenog poslodavaca i kao oni koji je plaćaju, pa imaju i pravo na njen radni izvještaj. Da li je stoga sastanak s „malim Marcom“ (kako je Trump  jednom nazvao Rubia), dovoljan da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, ustanovi kako Kolinda ipak bila na službenom putu, i kako nema sukoba interesa? Jer ako je tako, onda bi i onih pet tajnovitih dana trebalo definirati kao Predsjedničine pripreme za sastanak, čiju je važnost obznanio i sam Twitter. U suprotnom bi Povjerenstvo, kao i u slučaju novca kojeg je KGK dobila od države za naknadu promidžbe i uplatila HDZ-u, moglo biti optuženo za prekoračenje ovlasti, nakon što ju je optužilo za povrjedu obveze očuvanja svoje nepristranosti u odnosu na HDZ.

Prosinac je mjesec obitelji koji započinje došašćem, pa preko sv. Luce i Nikole, svoju kulminaciju doživljava na Božić i Novu godinu. Razdoblje je to zime, kad se osjeća potreba za obiteljskom toplinom, pa se Hrvati, raseljeni diljem svijeta u potrazi za poslom, vraćaju u domovinu, kako bi isprali gorčinu svoje sudbine. Isto se događa i našom Predsjednicom koja je u potrazi za poslom došla u Hrvatsku, ali u ovo blagdansko doba ćuti potrebu za odmorom u mjestu gdje joj srce miruje. Omogućimo stoga, na sljedećim predsjedničkim izborima, da se naša predsjednica više ne pati, i da se vrati svojoj domovini i svojim najmilijima, jer forma njenog mandata nam se ne sviđa, dok je sadržaj krajnje sumnjiv.

5

5none5

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 555 61 37 1,278
PRIMIO <- 920 164 56 1,791

Dostignuća

Vingd 1,021.00
Bodovi 186.8
Prijedlozi 6 37.00
Analize 176 983.00

Od istog autora

Ocjene (13)


Komentari (22)


Pa, mihael, sve si rekao u ovom komentaru, svakom pametnom to je dosta da shvati kako j ei sa ovim putem u USA Kolinda omanula ! Ali kakve savjetnike ima to i nije nikakvo čudo. Laci 0 0 0


Mogu li primijetiti da si s ovim člankom postao dio mainstreama? :) Šteta... mislim da je sve skupa "dublja priča", a odnosi KGK s USA, NATO itd. nisu bili nikakva tajna na predsjedničkim izborima. Štoviše... BorisTraljic 1 0 0


@BT nisam upoznat s dubljom pričom,, a volio bi biti… 5none5 0 0 0


najgora stvar u činjenici da sam postao dio mainstreama, je da sam to učinio besplatno, sve ostalo je nebitno, jer pisati na ovu temu ne ide drugačije 5none5 0 0 0


zbog toga i nema analiza i tekstova koji su pozitivni za KGK, a ni u hdz-u još nisu na čisto jeli posjet privatan ili služben (a kako bi i bili?) 5none5 0 0 0