Analiza

Svatko pod trećom opcijom podrazumijeva razno, ali jednu od tih trećih opcija moglo bi se shvatiti i kao HDZ 3. put u vašem gradu. Naime, HDZ je dvaput smijenjen s vlasti i kada bi sad opet došao to bi bio HDZ 3.opcija ili HDZ 3. put. Mislim da je to najrealnija šansa kako bi teorija o trećoj opciji mogla proći.

Stoga svi koji prizivaju 3. opciju molim pažljivo s takvim željama. Naime, sudeći po svemu upravo nam se smiješi ta i takva 3. opcija. Šalu s trećim opcijama na stranu, ipak bih pojasnio kako vidim famoznu 3.opciju i pokušat ću dati objašnjenje kako je 3. opcija zapravo stalno na vlasti (pod uvjetom da uzmemo da su HDZ i SDP 1. i 2. opcija).

Ako se izbori razvuku za kraj godine, kako je primjetio uvaženi analitičar Gjenero smiješi nam se i vrlo živopisan rasplet izborne drame, posebno ako bude tijesno.
Naime, vrlo neugodno poklopit će se reizbor ustavnih sudaca s izbornom dramaturgijom, a jedina uporišna točka biti će Predsjednica republike. Odluka da izabere mandatara nedvojbeno je na Predsjednici. Vidimo kako se između Predsjednice i Premijera raspliću i druge nedvojbene, ali i dvojbene stvari. Ponavljam Predsjednica će birati mandatara - lak izbor? Kako će se u tom kolopletu popuniti Ustavni sud s obzirom na napetu situaciju između najjačih polova u klinču pravo je pitanje.
Neka treća opcija trenutačno u sjeni mogla bi se tom prilikom prikazati, ali i ušuljati i roditi i na takav način. Da li na to računa predvodnik "prve pravednosti" Josipović mislim da nije uopće isključeno. Pače mislim da vrlo ozbiljno na to računa, a mislim da na to računa i veliki broj vrlo utjecajnih sumišljenika po cijeloj vertikali i horizontali društva. Sjetimo se samo Josipovićeve taktike ustavnih promjena i sve je jasno. Nije Josipović protratio mandat kako se čini, već je stvorio impresivan mehanizam koji je na stvarnim pozicijama moći upravo sada.

Pustiti da se SDP i HDZ međusobno istrijebe u forsiranju politike "ili mi ili oni", a u pozadini ugurati ili bolje rečeno zadržati "svoje" igrače na terenu te se onda pojaviti u stilu spasitelja i faktora stabilnosti.

Po meni ovo je famozna 3. opcija koja bi nakon izbora mogla ugledati svjetlo dana (gledajte Ustavni sud), ali teško može preuzeti vlast na slijedećim izborima. Međutim, ono najvažnije što zapravo želim reći (špekulirati) sadržano je u tome da ta 3. opcija ni ne želi stvarno doći na političku vlast. Štos je što ta 3. opcija jeste i ovako i onako cijelo vrijeme na vlasti. Zapravo ona želi zadržati neformalnu vlast (ona je u medijima, ona je u svim javno privatnim institucijama,...) ona jednostavno stvarno vlada, a u formalnoj Vladi vidi samo svoj trenutačni servis za prikrivanje, ali i servisiranje stvarne moći.

Ponavljam, ta treća opcija to isto radi i sada kada je ovakav SDP na vlasti, kao što je to isto radila i kad je na vlasti bio Sanaderov HDZ u dva mandata.
Pogledajte kako je prodavana INA, HT, privatizirana Slobodna Dalmacija,... SDP počeo, HDZ nastavio x 2, SDP pozavršavao, a otpočinje i nove (Croatia osiguranje, pokušava HAC, HPB, HEP,...).  Ta famozna 3. opcija davno je pronašla zajedništvo ustaša i partizana, davno je nadišla sve što se na javnoj sceni uspješno i vrlo efektno promovira kao problem.
Ne zaboravite lova iz vana još uvijek dotiče u potocima, a još uvijek su najmračniji najbliži pojilu. Ako se mene pita 3. opcija je već na vlasti i ona je problem jer koristi prve dvije za besramno zavaravanje masa. Ona s sprda s nama. Čelnike prve dvije opcije bira i godinama prije i sprema ih k'o futrane fazane (Azra Kad Fazani Lete) da ih u prikladnom trenutku baci pred našim zbunjenim očima. Znali smo da je nešto s Milanovićem čudno, znamo da je i s Karamarkom to isto tako. Za Sanadera ne treba ni spominjati on je tek čudan. Nekakav bauk (sad je čak i to moderno) čudnosti se uvukao.
Eto to je taj očaj kojemu svjedočimo, a 3. opcija ma što god to bilo je samo duda varalica. 

3

RepopeR

..i hvala za sve one ribe.

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 262 44 48 1,202
PRIMIO <- 111 17 12 231

Dostignuća

Vingd 124.00
Bodovi 73.8
Analize 37 121.00
Ankete 20

Ocjene (5)


Respektira (5): draxy, Dirk15, 5none5, Django, VeNLO


Komentari (5)


Točno je - preciznije definiranje Trećeg puta je neophodno. Zato sam ovdje i napisao post (16.05.2015. 22:04). mihael 0 0 0


Ma, RepopeR što okolišaš da kažeš koja je to 3. opcija na vlasti ? Reci jasno - Komitet 300, pa da smo načisto s time. Laci 1 1 0


Osvježavajući pogled ispod obrva:) odnosno jedan od rijetkih pogleda iza kulisa lutkarske predstave. VeNLO 0 1 0


ja baš i ne vidim da se hdz i sdp međusobno trijebe, dapače u njihovoj operetnoj borbi stvarno stradavaju drugi. dobro ste nagovijestili opciju iz sjene, ali to je integralni dio 1./2. opcije, a ne alternativa - natuknuto u članku o imov. karticama. Dirk15 0 0 0


zanimljivo, ali nedorečeno i nedorađeno, šteta siouxica 0 0 0

Analiza

Svatko pod trećom opcijom podrazumijeva razno, ali jednu od tih trećih opcija moglo bi se shvatiti i kao HDZ 3. put u vašem gradu. Naime, HDZ je dvaput smijenjen s vlasti i kada bi sad opet došao to bi bio HDZ 3.opcija ili HDZ 3. put. Mislim da je to najrealnija šansa kako bi teorija o trećoj opciji mogla proći. Stoga svi koji prizivaju 3. opciju molim pažljivo s takvim željama. Naime, sudeći po svemu upravo nam se smiješi ta i takva 3. opcija. Šalu s trećim opcijama na stranu, ipak bih pojasnio kako vidim famoznu 3.opciju i pokušat ću ... više >

3

RepopeR

..i hvala za sve one ribe.
 • 5
 • 0
 • 0
 • 5

Analiza

Opreka - kritika Vlade i Oporbe - kao Treći put

16.05.2015. 22:04, Treća opcija: Može li netko uspjeti na ovim izborima? Kako bi to utjecalo na uspjeh reformi?

Često se u posljednje vrijeme u mnogim tekstovima povezanima s predstojećim izborima opet spominje Treći put. Taj termin je već duže vrijeme prisutan u političkom rječniku Hrvata. Bilo da se rade određene analize, bilo da se nekoga želi označiti različitim od vlasti ili pak od oporbe. Taj smisao kao da je na prvi pogled svima prilično jasan.

No kad se bolje razmisli i uzme u obzir četvrtstoljetna povijest na ovim prostorima dođe se do zaključka da pojam Trećeg puta nije posve precizan. Naime, sve govori u prilog tomu da su dvije stranke duo-pola, HDZ i SDP, u svim bitnim elementima (gospodarstvo, monetarna suverenost, odnos prema privatizaciji i pretvorbi) u svemu posve suglasne, osim djelomično u ideologiji (glavni element razlikovanja pri tome su samo ustaše i partizani). Nema razlike niti u klasičnoj podjeli lijevo-desno. Koja je onda od imenovanih strana Prvi put, koja Drugi put, i što bi onda bio taj spominjani Treći put?

Dakle, u Hrvatskoj još uvijek ne postoji niti dobro određen Drugi put. Postoji samo Jedan jedini, i to isti put, koji je određen spomenutim dvjema strankama. Novi put, koji se sada pokušava spominjati kao Treći put, ponekad ga se i priziva, bio bi dakle u osnovi samo i stvarno tek Drugi put, različit od onog Jednog jedinog dosadašnjeg puta.

Da bi se pak preciznije definiralo pojmove Prvog, Drugog ili Trećeg puta treba reći koja su njihova bitna obilježja i u čemu se oni međusobno razlikuju. To do danas nije urađeno.

Osim toga da bi se izbjeglo vrijednosne sudove u pogledu korištenja ovih termina, dakle da ne bude Prvi put vredniji od nekog slijedećeg, Drugog, Trećeg ili pak Četvrtog puta, koji svaki može za društvo biti itekako značajan, njihovo definiranje treba načiniti na drugačijoj osnovi.

Sve pojave u prirodi i u društvu odvijaju se u nekom vremenu i prostoru. Pozicija društvenih pojava u vremenu je povijesno jasna i nema potrebe oko nje posebno ovdje dalje raspravljati. Zato predlažem da međusobne odnose različitih političkih subjekata u društvu definiramo poput višedimenzionalnih prostora s posve ravnopravnim koordinatama.

Tako bi se stranke na vlasti (ma koje sada ili kasnije bile) predočavala kao vertikalna os, tj. y-os trodimenzionalnog Kartezijevog (x, y, z) sustava i nazivale bi se Pozicija (ili Vlast). Druga grupacija po snazi u društvu, nazivala bi se Opozicija (ili Oporba), i predočavala se na x-osi tog sustava. Onu društvenu snagu koja je u svojim stavovima i zalaganjima različita kako od Pozicije/Vlasti tako i od Opozicije/Oporbe (ona je zapravo opozicija jednima i drugima, kao z-os Kartezijevog sustava) nazvali bi Opreka.

Unutar Opreke mogle bi postojati još i različite struje, koje bi oponirale Vlasti i Oporbi, ali bi se razlikovala i unutar same Opreke. Njih bi onda nazivali Monetarna Opreka, Gospodarska Opreka, Upravna Opreka, Braniteljska Opreka, Financijska Opreka … već prema tome u čemu bi bila specifična u odnosu na ostale Opreke, svakako ih izbjegavajući nominirati brojevima, koji bi mogli umanjivali njihovo značenje.

Evo, ako ništa drugo, ovaj post ima za cilj ukazati na potrebu klasifikacije pojmova koje koristimo, radi sagledavanja stanja, kao i pomoći pri određivanju mjesta nekih od brojnih društvenih skupina koje postoje ili će postojati u našem društvu.

3

mihael

Pomoći - kad god mogu!

Interakcija

 
UČINIO -> 59 163 18 623
PRIMIO <- 89 13 16 276

Dostignuća

Vingd 83.00
Bodovi 69.7
Prijedlozi 1 0.00
Analize 26 78.00
Ankete 85

Ocjene (2)


Respektira (2): draxy, Dirk15


Komentari (2)


pa mihael ako već koristiš koordinanti sustav za pozicioniranje stranaka, onda recimo da su se SVE političke stranke zasad pozicionirale oko koordinatne NULE, tojest toliko vrijede. Cijeli I. kvadrant je slobodan za neki novi 3.put. Laci 0 0 0


Laci, slažem se, no ako koristiš mikroskop ugledat ćeš neko Brown-ovo gibanje u nekim smjerovima koordinata :) . Nažalost rezultante tih gibanja su male pa nam tako i ide u društvu. No i najduži putovi počinju prvim korakom, tako očekujem i kod nas. mihael 0 0 0

Analiza

Opreka - kritika Vlade i Oporbe - kao Treći put

16.05.2015. 22:04, Treća opcija: Može li netko uspjeti na ovim izborima? Kako bi to utjecalo na uspjeh reformi?

Često se u posljednje vrijeme u mnogim tekstovima povezanima s predstojećim izborima opet spominje Treći put. Taj termin je već duže vrijeme prisutan u političkom rječniku Hrvata. Bilo da se rade određene analize, bilo da se nekoga želi označiti različitim od vlasti ili pak od oporbe. Taj smisao kao da je na prvi pogled svima prilično jasan. No kad se bolje razmisli i uzme u obzir četvrtstoljetna povijest na ovim prostorima dođe se do zaključka da pojam Trećeg puta nije posve precizan. Naime, sve govori u prilog tomu da su dvije stranke duo-pola, HDZ i SDP, u svim bitnim elementima ... više >

3

mihael

Pomoći - kad god mogu!
 • 2
 • 0
 • 0
 • 2

Analiza

onome čovjeku,građaninu,glasaču ili potrošaču kako god ga nazvali,koji želi nekakvu sigurnu budućnost svojoj djeci mora shvatiti da sistem koji se njeguje zadnjih 25 godina nije dobra platforma za razvoj pojedinca i društva uopće.postojeći sistem je podložan privatnom kapitalu pa nije u mogućnosti posjedovati empatiju za zajednicu ili za onoga što nije sposoban samostalno živjeti.ovdje ne govorim o kapitalizmu,socijalizmu ili nekom trećem -izmu koji bi bio dobar za jedno društvo.govorim o sistemu koji bi eliminacijom i logikom prigrlio dobre poteze koji bi bili dobri za zajednicu,a loše odbacivao.nije potrebno nikakvo ime za takav sistem.svaki donešeni zakon koji se donese može se kroz malo vremensko razdoblje ocijeniti da li je on dobar za zajednicu ili loš.logika je zakon prirode koji se ne može mijenjati nekakvim glasovanjem ili mišljenjem nekolicine ljudi.postojeći sdp/hdz sistem je pokazao kroz zadnjih 25 godina,da koliko god ga korisnici sistema(članovi stranke i uhljebi)hvalili i kvalificirali se kao stručnjaci za gospodarstvo,nema dobrih rezultata.od rezultata koji su vidljivi na svakom koraku kao što je ratno profiterstvo,silovana privatizacija,neznanje ili korupcija,bankarski kartel,cenzurirani mediji,sumnjive asocijacije kao što je nato savez i europska unija,te upotreba sile prema građanima nema ništa dobro za što bi mogli reći da je dobro učinjeno za jedno suvereno društvo 21.stoljeća.vrijeme je za promjene,nije bitno kako se zove nova generacija ljudi koji bi vodili državu,bitno je da prepoznamo što nevalja i ubacimo zrno logike.

2

airbizz

kada nepravda postane zakon,otpor postaje dužnost.

Interakcija

 
UČINIO -> - - - -
PRIMIO <- - 2 - 7

Dostignuća

Bodovi 2.1
Analize 1 0.00
Ankete 2

Ocjene (2)


Slaže se (2): mihael, Laci


Komentari (7)


dobrodošao na barometar!..drugi su već rekli, tekst valja urediti, pravopisno i gramatički, kako bi se lakše čitao..također, nije dovoljno samo nabacati teze, treba ih suvislo obrazložiti i argumentirati..to je minimum koji očekujemo od svakoga ovdje visitor 0 0 0


Unatoč primjedbama 'estetskog' karaktera, sve je jasno rečeno. Nisunabacane teze, već je osnovna teza da ovo zadnjih 25 godina ne valja, sve je obrazloženo i argumentirano. Ko misli da nema profiterstva i pljačkaške privatizacije neka dokazuje. Laci 0 0 0


Sve je jasno rečeno. Velika i mala slova su samo formalnost. Misao je jasna da jasnija ne može biti. Uostalom, tko u govoru stavlja veliko ili malo slovo, zarez ili točku, pa ga jasno razumijkemo. Bravo! Dobro došao! mihael 0 0 0


@mihael..ako ti se tekst sviđa, respektiraj ga, iskaži slaganje, hvali..sve pet.. ali interpretaciju pravila pisanja na barometru prepusti uredništvu ako nisi siguran u to kakva su..nisu samo formalnost i nisu tema analize koju komentiraš visitor 0 0 0


@vis, slažem se, svatko svoj dom može uređivati kao želi. A ja sam želio pozdraviti i ohrabriti čovjeka, dok sam slobodu estetike doživio kao umjetnički izričaj, poput nestandardnih pjesama npr. A.B. Šimića ... mihael 0 0 0

Analiza

da li je budućnost hrvatske prošlost?

16.05.2015. 13:16

onome čovjeku,građaninu,glasaču ili potrošaču kako god ga nazvali,koji želi nekakvu sigurnu budućnost ... više >

Analiza

O idućoj Vladi odlučivat će Petrov i Sinčić?

15.05.2015. 12:22, Treća opcija: Može li netko uspjeti na ovim izborima? Kako bi to utjecalo na uspjeh reformi?

Politička karta Hrvatske u stvarnosti izgleda puno drugačije nego se čini na prvi pogled. U odnosu na polove scene, i ljevici i desnici, i svim izvedenicama tih pojmova (centar, krajnja, radikalna), treba dodavati pridjev „takozvana“. Ovo zbog toga što među političkim strankama ne postoji suštinska razlika u odnosu prema radu i kapitalu već se one, gotovo isključivo, razlikuju svojim odnosom prema ideologijama. Kod nas je, nažalost, glavna crta podjele još uvijek na drugom svjetskom ratu i ideologijama koje su tad bile aktualne, a već duži niz godina se pokušava stvoriti i na odnosu prema domovinskom ratu. Kao da stranke u Hrvatskoj niti ne znaju voditi drugačije politike. Iste se razlike susreću i unutar tzv. trećeg puta pa niti tu „treću opciju“ ne možemo promatrati kao homogenu političku grupaciju. Istina, neke od manjih stranaka pokušavaju napraviti odmak, ali se on postiže uglavnom na način da njihovi čelnici odbijaju govoriti o ideološkim temama. Pače, ako ih se uspije isprovocirati, ubrzo postaje jasno da navedena razdjelnica vrijedi i za njih.

Maknemo li ideologije u stranu i do kraja ogolimo tzv. stranačke programe, vidjet ćemo da se stranke mahom razlikuju po redoslijedu i brzini kojom bi provodile reforme, a da se sadržaj razlikuje samo u nijansama. Zbog populizma i nedovoljno ozbiljnog pristupa problemima koji muče zemlju, prije svih gospodarskim, nisu rijetki slučajevi u kojima se unutar iste stranke iznose stavovi koji se međusobno zapravo isključuju. Pa imamo, s jedne strane, smanjenje poreznih davanja i drugih nameta u kojima doista ne oskudijevamo, a s druge, obećanja o povećanju opsega i podizanju kvalitete usluga te iste države i javnih poduzeća kojima se, u suštini, obećava smanjiti prihod. Donekle iskaču Živi zid i Radnička fronta koji doista imaju inovativnih ideja, no s druge im strane nedostaje osjećaja za realnost i suvisle artikulacije onoga što zastupaju.

Živi zid ima prilično osebujan odnos prema dugovima i, općenito bankarskom sektoru, dok kod Radničke fronte za sada dominira neka vrst nostalgije prema sustavu koji smo napustili devedesetih. Zbog teške ekonomske situacije, međutim, i takvi nalaze svoju publiku pa Živi zid trenutačno zauzima čak treće mjesto na ljestvici anketne potpore, a Radničku frontu od boljeg plasmana dijeli samo njihova neorganiziranost i prilično vidljiva sklonost ka tzv. salonskom ljevičarenju. Odupre li se Vilibor Sinčić izazovima koji muče sve male stranke kad se nađu nadomak saborskih klupa i pripadajućih im sinekura, što je upitno hoće li uspjeti, ta bi politička opcija mogla zgrabiti i do 10 posto glasova birača. Populizam kod nas, nažalost, i dalje ima odličnu prođu.

Osim Živog zida, MOST nezavisnih lista Bože Petrova je još jedina grupacija za koju se ne može pouzdano znati kako bi se ponijela osvoji li saborske mandate. Kad izuzmemo deložacije (Živi zid) i prilično radikalan odnos prema proračunskoj štednji (MOST), heterogenost tih skupina unosi priličnu dozu neizvjesnosti u ishod parlamentarnih izbora. Teško je, naime, pogoditi kojoj bi se od velikih stranaka priklonili njihovi zastupnici. Za razliku od Sinčićeve čiji bi se glasovi mogli donekle obezvrijediti disperzijom po izbornim jedinicama, grupacija Bože Petrova bi baš zbog te rascjepkanosti mogla profitirati. Oni, naime, u svojim redovima imaju niz lokalno poznatih općinskih načelnika i gradonačelnika pa bi na razini županija u kojima djeluju mogli dobiti priličan broj glasova. Neka na razini samo četvrtine županija, a nema nijedne bez saborskih zastupnika, osvoje po jedan mandat, više će ionako teško moći, u Hrvatskom bi saboru predstavljali značajnu grupaciju.

Ostali „trećeputaši“ su manje ili više predodređeni jednom od dva najveća bloka. Pojedinačno gledano, ORaH jedini ima koliko toliko zajamčen ulazak u Sabor, ali samo za svima poznatu Mirelu Holy. Kao i Živom zidu, mogla bi joj naškoditi disperziranosti glasova. Isto se odnosi i na sve ostale nove stranke koje, barem za sada, odbijaju ući u jednu od dvije velike koalicije. Radimir Čačić je zbog HNS-ovog nasljeđa u nešto boljoj poziciji jer su mu glasovi koncentrirani u nekoliko sjeverozapadnih županija pa može računati na svoj siguran ulazak u Sabor, a možda i na još 1-2 mjesta.

Osim njega, dobre izglede ima još Ivo Josipović koji će ovih dana osnovati stranku i pokazati adute na koje računa. Čini se kako je uspio privući niz poznatih imena, za sada se zna za Nikicu Gabrića, Josipa Kregara, Ivicu Pančića i Antu Nobila, a navodno će u njegovoj stranci biti i „prebjega“. Ne zna se još o kome se točno radi, pa nije isključeno da već u startu Naprijed Hrvatska – Progresivni savez bude parlamentarna stranka.

Milan Bandić poput Čačića ima relativno veliku koncentraciju glasova (u Zagrebu), ali mu zbog kaznenog progona potpora evidentno opada i vrlo je upitno hoće li je do parlamentarnih izbora imati dovoljno za osvajanje makar jednog mandata. Na ruku mu ne ide ni vrlo jaka konkurencija u matičnoj izbornoj jedinici.      

Nekakve izglede možda ima Ruža Tomašić koja još radikalnijom retorikom nego prije pokušava reprizirati uspjeh s europskih izbora, ali je upitno hoće li uspjeti. Prvo zbog toga što nije ostalo mnogo glasova desnice izvan HDZ-ove koalicije, a drugo, birači znaju da je zastupnica u Europskom parlamentu i da je, kao takva, samo mamac za njihove glasove koji bi potom završili kod Karamarka. Upravo ta izvjesnost nas vraća na početak ove analize.

Dakle, za glavninu takozvanih trećih se zna kojem polu političke scene pripadaju i prilično je izvjesno kome će se u konačnici prikloniti, osim za rečeni Živi zid i MOST. Ivo Josipović, Mirela Holy, pa i Radimir Čačić pripadaju tzv. lijevom bloku. Kao što je poznato iz njihovog dosadašnjeg političkog rada, oni preferiraju prava pojedinca, ljudska prava i slobode, dok im je kolektivitet (nacionalno) u drugom planu. Iako povremeno koketira, čak je i Čačića teško zamisliti u Karamarkovom bloku, a kamoli Josipovića i Mirelu Holy. Ružu Tomašić je, s druge strane, nemoguće zamisliti drugdje nego kod Karamarka. Nepoznanice su, kako smo rekli, jedino Živi zid i MOST Bože Petrova. Kod njih je sve još uvijek moguće.

Zastupnici manjina, istina, također mogu odlučivati, ali se oni obično izjašnjavaju zadnji. Malo je vjerojatno da bi dopustili Sinčiću i Petrovu luksuz stajanja postrance dok sami preuzimaju odgovornost konstituiranja vlasti. Osim toga, među njima će biti trojica zastupnika srpske nacionalne manjine koje je nakon svega što se događalo u ovom mandatu, i još se događa, vrlo teško zamisliti kako daju potporu Karamarku.    

Naravno, Sinčić i Petrov mogu pokušati s jednakom ekvidistancom prema HDZ-u i SDP-u, što bi u konačnici, uz uvjet da rezultat bude tijesan, moglo dovesti do ponavljanja izbora ili do vrlo nestabilne vlade, ali je vjerojatnije da bi u tom slučaju došlo do „ponuda koje se nisu mogle odbiti“ i njihovog, ipak, svrstavanja uz Milanovića ili Karamarka. Makar to bila i „programska potpora“ što je sinonim za neformalnu koaliciju. Kako bilo, ako nijedan veliki blok sam ne osvoji većinu, čak i kad im se pribroje regionalne stranke (HDSSB Karamarku, a IDS Milanoviću), o idućoj vladi će odlučivati Ivan Sinčić i Božo Petrov.

Ako se to bude dogodilo, Petrov bi sigurno bio zamašnjak reformi, uz vrlo bolne rezove, dok bi ih Živi zid kočio. Ako bi se suprotno vlastitim najavama Živi zid i svrstao uz neku od opcija, teško je zamislivo da bi podržao radikalno kresanje proračunskog deficita kako bi se izbjeglo bankrot države i moglo vraćati dugove prema kojima, rekli smo, ta stranka gaji vrlo specifičan odnos. Oni zapravo nisu kompatibilni ni s jednom od postojećih političkih opcija i budu li kojim slučajem jezičac na vagi, bolje je i ponoviti izbore nego ih imati u poziciji s koje se odlučuje. Ipak, kako se ne bi gubilo vrijeme kojeg nemamo na pretek, od njih kao ključara Banskih dvora je bolja čak i velika „crveno-plava koalicija“, makar i privremena uz konsenzus oko najnužnijih reformi i podjelu napola premijerskog mandata između Milanovića i Karamarka.   

9

visitor

s odmakom se bolje vidi

Interakcija

 
UČINIO -> 1,026 66 41 2,989
PRIMIO <- 1,297 278 249 3,244

Dostignuća

Vingd 2,796.00
Bodovi 260.9
Prijedlozi 4 15.00
Analize 266 2,712.00
Ankete 419

Ocjene (9)


Respektira (8): damir_pacek, draxy, Django, VeNLO, Alumnus, Dirk15, IDujas, siouxica


Slaže se (1): mihael


Komentari (6)


prva liga! tko bude imao volju proučavati temu, imat će više kutova na raspolaganju. Dirk15 0 0 0


Nezahvalno je ovoliko vremena prije izbora, kad ne znamo ni kad će biti raspisani (osim da će biti u ustavnom roku) prognozirati rezultate. Još svi imaju dovoljno vremena skupiti novac, razraditi strategije i ugrabiti i političkog kolača.Slatkog. VeNLO 0 0 0


Što više pratim razne analize, to se izglednijim čini ponovni SDP-ov mandat. Je li to dojam koji se namjerno stvara u medijima, ne znam. Ali, jao si ga nama ako nam (barem ekonomski) najgora vlada u povijesti ostane uz još više koalicijskih uhljeba. commentator 0 0 0


Jao si ga nama i sa SDP-om i sa HDZ-om, to je već povijesno dokazano ! Hrvatska može očekivati nešto bolje samo ako ovo dvoje (jer su isti) zajedno ne osvoje više od 40 % glasova, pa da ne mogu u Saboru izglasavati što žele ! Laci 0 1 1


Danas imamo tek Jedan put, to je zajednički put HDZ/SDP (jedina razlika su ustaše i partizani). Zato naziv Treći put nije prikladan. Već sam se založio za naziv Opreka - za one koji su istovremeno opozicija Vlasti i Oporbi. Jedino oni nose novo. mihael 0 0 0

Analiza

O idućoj Vladi odlučivat će Petrov i Sinčić?

15.05.2015. 12:22, Treća opcija: Može li netko uspjeti na ovim izborima? Kako bi to utjecalo na uspjeh reformi?

Politička karta Hrvatske u stvarnosti izgleda puno drugačije nego se čini na prvi pogled. U odnosu na polove scene, i ljevici i desnici, i svim izvedenicama tih pojmova (centar, krajnja, radikalna), treba dodavati pridjev „takozvana“. Ovo zbog toga što među političkim strankama ne postoji suštinska razlika u odnosu prema radu i kapitalu već se one, gotovo isključivo, razlikuju svojim odnosom prema ideologijama. Kod nas je, nažalost, glavna crta podjele još uvijek na drugom svjetskom ratu i ideologijama koje su tad bile aktualne, a već duži niz godina se pokušava stvoriti i na odnosu prema domovinskom ratu. Kao da stranke u ... više >

9

visitor

s odmakom se bolje vidi
 • 8
 • 1
 • 0
 • 6

Analiza

Unatoč anketama, treći put itekako može pokvariti planove HDZ-u i SDP-u

14.05.2015. 20:21, Treća opcija: Može li netko uspjeti na ovim izborima? Kako bi to utjecalo na uspjeh reformi?

Kako god se stvari na prvi pogled činile jasnim, već malo detaljnije promišljanje naše političke situacije može dovesti do zaključka da ništa nije tako jednostavno kako bi neki možda željeli.

Izvještaji koji dolaze od anketnih agencija što kontinuirano procjenjuju političko raspoloženje zemlje već neograničeno dugo u prvi plan stavljaju HDZ i SDP, dok su ostale stranke u velikom zaostatku. Trenutno predviđanja prognoziraju samo još dvjema strankama prelaženje izbornog praga - Živom zidu i Orahu.

No u zadnje smo vrijeme imali priliku uvjeriti se kako ankete ne mogu jamčiti što će se doista dogoditi na biralištima, bili to naši predsjednički izbori ili parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji. To gotovo sigurno neće dovesti da opadanja važnosti anketarstva u političkom životu i djelovanju, ali će možda podsjetiti čak i stranke najtvrđe orijentirane na populizam i medijsku manipulaciju kako nije sve u anketama. I, što je još važnije, možda će dodatno ohrabriti "male" da ne odustaju.

I doista, ispod prognozirane vizure izbornog praga, u domeni malih stranaka vrije kao u mravinjaku - od toga da nastavljaju svoj život čak i stranke koje su s relativno značajne pozicije u političkom životu zemlje pale na samo dno (HSLS, HSS, izvedenice HSP-a) do toga da nove opcije nastaju na cijelom svjetonazornom rasponu - od Radničke stranke i novonajavljene Josipovićeve stranke do novih konzervativaca HKS-a. Ne odustaje čak ni Novi val Ljube Jurčića unatoč nizu obeshrabrujućih rezultata.

Čovjek se mora zapitati što te sve dame i gospoda očekuju uza svu tu statističku neumoljivost prognoza koje im ne daju ni najmanju šansu, a da su pritom mnogi od njih već doživjeli mnoga razočaranja u zadnje vrijeme. Teško je proniknuti u dubine svih tih brojnih duša, ali ostaje dojam da uza sve svoje različitosti, često i nepomirljivosti, mnogi od njih dijele uvjerenje bar oko jednoga - nešto treba učiniti da se postojeći duopol ili promijeni ili smijeni.

Naravno, među njima je sigurno nemali broj onih koji bi tek željeli profitirati na trgovini uvjetovanoj poslijeizbornom matematikom, ako išta uspiju "ušićariti" na izbornoj lutriji.

I koliko god elaboriranje njihovih problema, bavljenje problematikom minornih stranaka može izgledati beznačajno za hrvatski politički život, upravo ova linija sukoba načela: načelo tvrde želje za promjenom protiv načela beskrupulozne trgovine - može biti ključni čimbenik u sastavljanju nove hrvatske vlade!

Prema novijim anketama HDZ se stabilno uspinje na ljestvici popularnosti, njihov napredak u zadnjih godinu dana je izniman, i unutar HDZ-a se već stvara slavodobitnost; ali taj njihov ekstra-rezultat trenutno je tek na razini od 31,4% (izvještaj CRO Demoskopa od travnja 2015.). Čak i da postavimo za HDZ najpovoljniju matematiku, ona glasi (bit ću zahvalan za eventualne ispravke): 31,4% od 140 zastupnika je 44 zastupnika. Ako pribrojimo svih osam "manjinaca" HDZ-u, te da će "dijaspora" imati još 3 zastupnika i da će svi biti HDZ-ovi, to daje HDZ-u 55 od 151 zastupnika. A to opet znači da im treba još čak 21 zastupnik za prostu većinu.

Ova pojednostavljena matematika nema ambiciju konkurirati visokostručnim projekcijama, ali ipak može ilustrirati koliko je HDZ još uvijek daleko od "čiste" izborne pobjede i formiranja vlasti. Sve što, dakle, HDZ trenutno ima je vjerojatna mogućnost dobivanja mandata za sastavljanje vlasti. A moći će je sastaviti jedno ako s druge strane pregovaračkog stola prevagne orijentacija na beskrupuloznu trgovinu! Ovdje čak nisam u jednadžbu niti uračunao nužnost trgovine s "manjincima", a poznato je da oni uglavnom i pristaju uza svaku vlast jer im jedno vlast može pružiti konkretne ustupke. Da ne govorim o tome kako će se Karamarko nužno morati posuti pepelom zbog svakog oštrijeg istupa u zadnjim godinama ako poželi predobiti tri zastupnika iz redova srpskog naroda.

Situacija je, dakle, daleko od jednostavne. Kad bi se stranke "trećeg puta" okupile oko bilo kakve platforme, makar na elementarnoj razini - osim "platforme" prizemnog političkog trgovanja - one bi već sutra mogle postati čimbenik na koji bi se ozbiljno moralo računati. Ako bi se one, pak, tvrdo odlučile da ni pod koju cijenu neće koalirati ni s HDZ-om ni SDP-om, stranke trećeg puta mogle bi tektonski promijeniti hrvatsku političku scenu čak i s malim brojem zastupnika. Bilo forsiranje novih izbora bilo forsiranje stvaranja otvorene koalicije HDZ-SDP - hrvatski politički život nikad više ne bi bio isti.

A nije da nema nikakvog potencijala za to. Na dijapazonu tvrde desnice se nema baš puno čuti doli tvrdih, prijetećih i destruktivnih izjava, ali na nominalnoj ljevici i centru gdje bi eventualno zapao Most, razlike nisu tako nepomirljive da se ne bi mogao stvoriti određeni sporazum sa strateškim ciljem stvaranja značajnih promjena u političkom životu zemlje. Usuđujem se reći da manju opasnost za njihovu suradnju čine svjetonazorne razlike, a mnogo veću - nemjerljiva ega pojedinih stranačkih lidera. Oni u ovoj fazi i ne moraju usklađivati razlike, jer ne bi ni došli na vlast, nego bi se strateški odlučili protresti hrvatsku političku scenu na način koji može ostaviti veliki trag.

I tako mali kakvi su "trećeputaši" bi mogli odigrati povijesnu ulogu u hrvatskom političkom životu. Koliko bi to značilo i psihološki kada bi, recimo, uspjeli isforsirati ponovljene parlamentarne izbore. U situaciji kada se ogromni državni novci trate na bezbroj beskorisnih i štetnih stvari, troškovi ponovljenih izbora bi bili doista trivijalnost u odnosu na korist za zdravlje političke scene i razvoj demokratskih procesa u zemlji. Psihološki efekt na birače koji su toliko uvjereni da se sve mora odvijati uvijek na isti način bio bi golem - toliki da bi ponovljeni izbori možda donijeli posve neočekivane rezultate. Dovoljno je samo prisjetiti se kako kratko pamćenje imaju naši birači, i koliko znaju biti impulzivni u nekim situacijama.

Ili natjerivanje HDZ-a i SDP-a u koaliciji kao jedini način da zadrže postojeće privilegije i komfor za stranačke odabranike! Takva situacija bi možda vrlo brzo stvorila sasvim nove stožere na hrvatskoj političkoj sceni, i oni više ne bi bili ideološki.

Hladne glave i čvrsto obuzdanih ega, stranke trećeg puta bi mogle učiniti nemjerljivo značajnije pomake od onih koje implicira suhoparna statistika. Naravno, svaka varijanta koaliranja bilo s HDZ-om ili SDP-om potpuno bi uništila takve mogućnosti.

Sve su vjerojatnosti potpuno ovisne o snagama spomenutih, sukobljenih načela koja se spontano nameću na trećeputaškoj sceni. Ako bismo imali priliku pratiti kako će se razvijati unutarnje borbe na tom planu, možda bismo došli do pouzdanijih prognoza događanja na budućim izborima od onih što ih mogu dati ankete.

5

Dirk15

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 466 13 13 1,127
PRIMIO <- 870 178 96 2,274

Dostignuća

Vingd 1,302.00
Bodovi 208.4
Prijedlozi 2 8.00
Analize 126 1,294.00
Ankete 286

Ocjene (7)


Respektira (6): damir_pacek, draxy, 5none5, siouxica, Django, visitor


Slaže se (1): mihael


Komentari (14)


thx, ja sam u biti pisao o onome čega se mogu čvrsto držati. bilo bi zanimljivo napraviti špekulacije o tome što bi sve moglo biti, ali to bi skoro bilo beletristika dok ne dobijemo više materijala od sudionika u vidu njihovih javnih objava. Dirk15 0 0 0


vjerujem da promjene nisu nemoguće, jer je sve u glavama ljudi, u ovom slučaju političara koji mogu donijeti odluke ma kako male stranke vodili. bilo bi super kad bi netko dopunio s onim što ima u vidu,a i kad bismo dobili više "mesa" od sudionika. Dirk15 1 0 0


Kod nas postoje dva termina, jedan je Pozicija drugi Opozicija. Kada govorimo o Trećem putu nismo dosljedni u terminologiji. Naime Pozicija i Opozicija su na Istom putu. Zato sam opoziciju Poziciji i Opoziciji nazvao, ne Treći put, nego Opreka. mihael 0 0 0


'Opreka' je u opisu x,y,z sustava jedna od ravnopravnih koordinata prostora. Zato, ako unaprijed ne umanjujemo ili uveličavamo bilo koju od njih, treba ju terminološki ravnopravno tretirati. Korektno ih je zvati bez spominjanja 1., 2. ili Trćeg puta. mihael 0 0 0


mihael, slažem se s vama da su pozicija i opozicija kod nas isti put, ali sve dok se u to ne uvjeri šire čitateljstvo, tj. javnost općenito, bojim se da će to biti teško komunicirati Dirk15 0 1 0

Analiza

Unatoč anketama, treći put itekako može pokvariti planove HDZ-u i SDP-u

14.05.2015. 20:21, Treća opcija: Može li netko uspjeti na ovim izborima? Kako bi to utjecalo na uspjeh reformi?

Kako god se stvari na prvi pogled činile jasnim, već malo detaljnije promišljanje naše političke situacije može dovesti do zaključka da ništa nije tako jednostavno kako bi neki možda željeli. Izvještaji koji dolaze od anketnih agencija što kontinuirano procjenjuju političko raspoloženje zemlje već neograničeno dugo u prvi plan stavljaju HDZ i SDP, dok su ostale stranke u velikom zaostatku. Trenutno predviđanja prognoziraju samo još dvjema strankama prelaženje izbornog praga - Živom zidu i Orahu. No u zadnje smo vrijeme imali priliku uvjeriti se kako ankete ne mogu jamčiti što će se doista dogoditi na biralištima, bili to naši predsjednički izbori ... više >

5

Dirk15

 • 6
 • 1
 • 0
 • 14

Analiza

Za narod koji je odrastao na mitovima o vlastitoj veličini, na bajkama njenih političara i na nekim novijim, izvrnutim basnama, gdje „ljudi“ poprimaju  odlike i karakter životinja i biljaka, najčešće beskralježnjaka i raznih lišajeva, čovjek bi barem pomislio da te iste bajke i basne shvaća, da lako čita njihove (ne)moralne pouke.

Prošla vlast je završila basnom o premijeru ulovljenom u bijegu, sa nezaboravnom slikom višednevnog iznošenja umjetničkih djela iz njegova stana. Moralna pouka te basne je, nemojte dati gladnim i žednim da upravljaju vašom smočnicom, pojest će i popit sve što imate pa će se predstavljati kao debeli i siti i kao takvi, pa gdje bi oni krali?

Naša sadašnja vlast se voli predstavljati kao potpuna suprotnost prošle, kao moralna vertikala društva, kako bi ta bajka mogla imati drugačiji epilog osim sa basnom o sukobu smetlara i premijerova oca? Basna koju bi trebalo izmisliti kad ne bi bila stvarna, basna o poniženima i potlačenima koji uvijek izvuku deblji kraj u sukobu sa moćnima i bahatima koje ne sputavaju nikakvi moralni principi. Kako bi basna o našem sveznajućem premijeru mogla završiti drugačije osim kritike njegova uzora? Osim moralna pada korijena njegovih svjetonazora? Jer svi smo mi plod načela naših otaca i ljubavi naših majki. Moralna pouka basne? Jednostavna, ne vjerujete pričama prekrivenih skrivenim motivima već ljubavi iskazane u djelima, onaj koji priča o poštenju je lopov jer „tko o čemu, lopov o poštenju“. Onaj koji priča o moralu je stoga nemoralan jer otkud mu inače potreba da o istoj zbori?

Koja je moralna pouka basne o pobjedi Torijevaca na prošlim britanskim izborima? Nema sumnje da je pouka već izrečena „Da dečki, to se tako radi! Održi dana obećanja, učini štogod korisno tijekom mandata i sljedeće ćeš izbore dobiti kao od šale“. Teško se sa tim ne složiti, ono što ipak moramo uvidjeti je da je to engleska basna, u Hrvatskoj bi ona zvučala malo drugačije. Pokušajmo na tren zamisliti nemoguće, pa da prvi ministar Cameron, ozlojeđen britanskom politikom odluči iskušati se u hrvatskim političkim vodama, što bi uistinu mogao učiniti? Osim „slikat se“ sa Milanovićem i Karamarkom i sa njima se dvoje glupirati? Nastaviti posuđivati novac kako bi država mogla funkcionirati? Uvlačiti društvo u još veću dužničku krizu?  Svatko je, bez obzira na sposobnost i pamet, ograničen uvjetima u kojim djeluje.

Hrvatska se u pred pristupnim pregvorima sa EU morala odreći svoje monetarne suverenosti, i to je hrvatska basna, basna jedne gluposti sa svim svojim posljedicama. Države koje su već bile članice unije su tu preporuku dobile tek kao naputak, naputak ili preporuka koje se npr. Italija držala kao pijana plota, naputka zbog kojeg je požurila u euro-zonu i koji je bio okidač njene deindustrijalizacije. Britanska basna je ona koju danas slušamo, basna o gospodarskom rastu i povećanju radnih mjesta, basna koja ima temelja u činjenici da se  Britanija nije držala EU naputaka niti joj je takva glupost ikad pala na pamet. Hrvatska basna je stoga priča jedne operativne nemogućnosti u kojoj ne bi pomogla ni legija Torijevca koju predvodi satnija Camerona i sva njihova pamet i dobra volja.

Da bi skrenuli na neki „treći put“ Hrvati bi najprije morali iskusiti neki „drugi put“ ali takav nikada nije postojao, Hrvatima ne treba neka druga ili treća stranka, neki drugi ljudi, već neki drugi mentalni sklop jer ovaj koji nas je doveo u ovu situaciju sigurno nije adekvatan da nas iz nje izvuče. Takozvani treći put u strankama, od ORAH-a koji je iznikao iz SDP-a i Laburista koji se njima pokušava spojiti, sigurno nemaju mentalni sklop istinskog trećeg puta koji po svojoj naravi ne može imati nikakve dodirne točke sa prva dva.

Karizma se stvara kroz ostvareni uspjeh na području djelovanja pa je od lidera stranaka treće opcije ima samo Božo Petrov, ali štednja kojom se proslavio u svom gradu nije preporučljivi put u vođenju države jer štednja stvara bogatstvo samo ako se ima od čega štedjeti, ako nema, samo akumulira siromaštvo. Mentalni sklop istinskog trećeg puta ima samo Živi Zid koji bi sa karizmom Bože Petrova, sa iskustvom omiškoga gradonačelnika Ivana Kovačića, splitske gradske vijećnice Marijane Puljak, primoštenskoga načelnika Stipe Petrine te ekipe pobjednika sa zadnjih izbora u Vrgorcu i nadasve prevazilaženjem svih liderskih taština, zasigurno bio potencijal  koji se u doglednoj budućnosti nipošto ne treba zanemariti. Hoće li priča o trećem putu biti samo još jedna hrvatska basna o našoj taštini i gluposti tek treba vidjeti.

 U dvije i pol tisuća godina staroj basni o vrani i ovci, Ezop nam priča; Ovca je dugo i nerado na leđima nosila napadnu i napornu vranu. Onda poslije duge šutnje ovca progovori „da si to ista uradila psu koji ujeda, sigurno bi se loše provela“

Onda progovori bezobraznica vrana „nenaoružane gledam sa podozrenjem, izmičem se samo pred jakima. Znam koga mogu da provociram, a isto tako znam i kome moram promišljeno da se ulagujem. Zbog toga ću poživjeti  tisuću godina.

Hoće li narav ovih naših političara sa svim njihovim ideologijama koje nas sputavaju poživjeti tisuću godina? Nama sumnje da će vrana uvijek biti vrana, kao što će i ovca uvijek biti ovca, ali ova priča je već prastara i vrijeme je da ovca shvati da i ona ima zube i da može da ujeda, te da treba samo promijeniti svoju glupavu narav.

3

5none5

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 555 61 37 1,278
PRIMIO <- 920 164 56 1,791

Dostignuća

Vingd 1,021.00
Bodovi 186.8
Prijedlozi 6 37.00
Analize 176 983.00

Od istog autora

Ocjene (6)


Respektira (6): damir_pacek, Django, VeNLO, Dirk15, draxy, IDujas


Komentari (5)


Uživao sam čitajući, iako su mi je ukupni dojam pokvarila dva pasusa, prvi je onaj što počinje s "Karizma se stvara ..." naprosto je bez adekvatnih argumenata, i zadnji gdje pričaš o ideologijama naših političara, pa znaš s obzirom da se na tim IDujas 1 0 0


ideologijama dijelimo znači i da su to naše ideologije. No ni to nije problem stranke i postoje zato da bi se kroz njih ogledale naše različitosti obično pretočene u neku ideologiju (pogled na svijet). Treba nam samo premjestiti vrijeme IDujas 0 0 0


stvaranja RH premjestiti u 1746 i sve što treba će učiniti vrijeme. IDujas 0 0 0


literarno mi je tekst dobar, no bio bi bolji da se fokus na stranke tzv. treće opcije i njihov možebitni utjecaj na reforme nije izgubio u preširokom uvodu, paraleli s britanskim izborima i općim mjestima poput EU i monetarne suverenosti visitor 0 0 0


Zanimljivo je kako ti i Alumnus u svojim tekstovima spominjete ovce. A mni malo falilo da spomenem najpoznatiju ovcu na našim prostorima, onu kakvom nas vidi TELE 2 u svojim reklamama:) VeNLO 1 0 0

Analiza

Za narod koji je odrastao na mitovima o vlastitoj veličini, na bajkama njenih političara i na nekim novijim, izvrnutim basnama, gdje „ljudi“ poprimaju odlike i karakter životinja i biljaka, najčešće beskralježnjaka i raznih lišajeva, čovjek bi barem pomislio da te iste bajke i basne shvaća, da lako čita njihove (ne)moralne pouke. Prošla vlast je završila basnom o premijeru ulovljenom u bijegu, sa nezaboravnom slikom višednevnog iznošenja umjetničkih djela iz njegova stana. Moralna pouka te basne je, nemojte dati gladnim i žednim da upravljaju vašom smočnicom, pojest će i popit sve što imate pa će se predstavljati kao debeli i siti ... više >

3

5none5

 • 6
 • 0
 • 0
 • 5