RBR Ime Riječ Broj Graf
1

Trebaju li HDZ i SDP pristati na ultimatum MOST-a i prepustiti im mjesto mandatara vlade?

djelomice se protivim
3.8
2

Trebaju li HDZ i SDP pristati na zahtjev MOST-a za formiranjem zajedničke vlade?

djelomično podržavam
6.0
3

Hoće li HDZ pristati na zahtjeve MOST-a?

možda - 50%
4.8
4

Hoće li SDP pristati na zahtjeve MOST-a?

prije ne nego da - 35%
4.1
5

Koliko bi HDZ-u odgovarali novi izbori?

djelomično malo - 40%
3.5
6

Koliko bi SDP-u odgovarali novi izbori?

umjereno - 50%
4.6
7

Koliko bi MOST-u odgovarali novi izbori?

umjereno - 50%
5.4
RBR Ime Riječ Broj Graf
8

Tko će formirati novu vladu?

9

HDZ će formirati novu vladu?

prije ne nego da - 35%
4.4
10

SDP će formirati novu vladu?

možda - 50%
5.0
11

MOST će formirati novu vladu?

možda - 50%
4.8
RBR Ime Riječ Broj Graf
12

Ocijenite sposobnost i kvalitetu političara

13

Kolinda Grabar Kitarović - političar

sposoban voditi ključne nacionalne projekte
5.8
14

Tomislav Karamarko - političar

sposoban samostalno upravljati ministarstvom
5.1
15

Zoran Milanović - političar

sposoban voditi ključne nacionalne projekte
6.1
16

Božo Petrov - političar

sposoban samostalno upravljati ministarstvom
4.5
17

Drago Prgomet - političar

sposoban upravljati županijom
4.4
18

Milan Bandić - političar

sposoban samostalno upravljati ministarstvom
4.9
19

Radimir Čačić - političar

sposoban samostalno upravljati ministarstvom
5.4
20

Ivan Vilibor Sinčić - političar

sposoban glasovati o zakonima u Saboru
2.7
21

Mirela Holy - političar

sposoban glasovati o zakonima u Saboru
3.3
22

Ruža Tomašić - političar

sposoban glasovati o zakonima u Saboru
3.4
23

Željka Markić - političar

sposoban glasovati o zakonima u Saboru
2.8
24

Marijana Puljak - političar

sposoban upravljati županijom
3.6
RBR Ime Riječ Broj Graf
25

Ocijenite sposobnost i kvalitetu stranaka

26

HDZ - stranka

sposobni voditi ministarstvo
5.4
27

SDP - stranka

sposobni voditi ministarstvo
5.4
28

MOST - stranka

sposobni voditi ministarstvo
4.7
29

Živi zid - stranka

sposobni sudjelovati u radu lokalne zajednice
1.4
30

Milan Bandić - 365 stranka rada i solidarnosti - stranka

sposobni voditi županiju
3.7
31

Narodna stranka - reformisti - stranka

sposobni sudjelovati u radu Sabora
3.4
32

ORaH - stranka

sposobni sudjelovati u radu Sabora
2.7
33

U ime obitelji - projekt domovina - stranka

sposobni sudjelovati u radu Sabora
2.8
34

Hrvatska konzervativna stranka - stranka

sposobni sudjelovati u radu Sabora
3.2
35

Pametno - stranka

sposobni sudjelovati u radu Sabora
3.4

Analiza

Lov na glasove ili - Milanović kao hrvatski dr. Frankenstein

11.12.2015. 15:00, Trebaju li HDZ i SDP pristati na MOST-ove ultimatume ili trebaju ići na nove izbore?

Jeste li čitali legendarni bestseller Mary Shelley : "Frankenstein ili moderni Prometej" ? Ako niste, vjerojatno ste gledali neki od filmova snimljenih na tu temu.. Niste? Nije bitno. Uskoro ćete moći u živo, na HRT-u i inim domaćim televizijama, u visokoj rezoluciji i u realnom vremenu pratiti radnju tog slavnog literarnog predloška.

Frankenstein ili moderni Prometej je alegorijska priča napisana u vrijeme Prve industrijske revolucije, vrijeme velikih znanstvenih otkrića. U pozadini znanstvenih otkrića doktora Victora Frankensteina i njegove želje za vraćanjem mrtvoga u živo, time i moći koju ima samo Bog, nalazi se pitanje: Pa, postoji li veća moć od stvaranja života?

Kao mladi znanstvenik Victor Frankenstein napušta svoj dom u Ženevi u Švicarskoj i odlazi studirati medicinu u Njemačku. U jednom trenutku inspiracije, Victor pronalazi način kako da neživu tvar povrati u život. Potpuno opsjednut otkrićem, Viktor počinje od raznih dijelova mrtvaca slagati kreaturu koju namjerava oživjeti. Njegov je cilj da biće bude prekrasno, ali kada ga oživi razočaran je, jer biće je odvratno, preveliko i unakaženo. Užasnut, Victor napušta u bijegu prostoriju i zatvara vrata za sobom. Kada se vraća s ciljem da uništi stvorenje, ovo je već pobjeglo.

Nakon raznih horror-situacija, ubojstava i sličnog, priča završava kobno po glavnog junaka - Victor odlazi u planine i tu pronalazi čudovište, koje mu priča svoju priču, i sve što želi od Victora jest samo jedno - moli ga da stvori još jedno čudovište, žensko, da ne bude sam. Isprva, Victor pristaje. Kasnije, već napola napravljenu kreaturu uništava zgađen sam sobom i svojim djelom. Za osvetu, čudovište mu najprije ubije najboljeg prijatelja a zatim i Victorovu zaručnicu u prvoj bračnoj noći. Victor tada postaje lovac i proganja čudovište sve do Arktika. Tu umire, bez da ga je uspio ubiti.

Poučak - Kada se čudovište pobuni protiv svog stvoritelja, to je jasna poruka da neodgovornost u kreaciji onoga što nam omogućava tehnologija, može imati nesagledive posljedice.

Hrvatska upravo dobiva svoje Frankensteinovo čudovište. Zoran Milanović koji, poput modernog Prometeja, misli da je otkrio recept kako mrtvo tijelo ponovo vratiti u život, grozničavo obilazi opskurna politička groblja i političke ropotarnice, ne bi li nekako namaknuo dovoljno dijelova da sklepa nešto dosad nevidjeno - čudovišnu Vladu sastavljenu od čak 9 različitih, raznorodnih i nespojivih političkih opcija i individua.

Pri tome nije bitno o kome ili čemu se radi.. lijevo, desno, gore, dolje, osuđeno, optuženo, omraženo, tupavo, glupavo, sposobno, nesposobno, radikalno, pasivno, isluženo, otpisano.. nema veze. Poput Victora Frankensteina, važno mu je samo da pronađena tjelesa imaju one dijelove koje hrvatskom modernom Prometeju trenutno jedino trebaju - ruke !!! Koje se po mogućnosti mogu dignuti u zrak. I izglasati većinu.

Pogledajmo kako izgleda Frankensteinovo čudovište na hrvatski način:

1. Hrvatska Raste            

2. IDS    

3. HRID

4. HDSSB

5. 365 Milan Bandić

6. Reformisti - Radimir Čačić

7. Živi zid - Ivan Sinčić

8. Stipe Petrina

9. Manjinci (6)

Svi oni skupa imaju ravno 56+3+3+2+2+1+1+1+6 = 75 mandata, raspoređenih u minimalno 9 političkih opcija. No, ne lezi vraže, 75 je i dalje premalo za većinu. Dakle, deveteroglavoj Milanovićevoj aždaji nedostaje još i - rep. Tko god to bio, mora biti nečiji disident. MOST-ov naprimjer. Nema problema, odvojit će naš Prometej još koju stotinu milijuna kuna da pomogne da se netko u zadnji tren predomisli.

I tako bi idući tjedan, na prilazima Pantovčaku moglo doći do čuda neviđenog. Zoran Milanović, hrvatski Prometej novog doba, na uzici u lancima vuče deveteroglavo čudovište s oštrim mlatarajućim repom, i slavodobitno stane pred Predsjednicu te ponosno klikne : "Živo je" !!!

Dok se Zoran Milanović, nadmoćno se smješkajući, naginje nad Predsjedničin stol da supotpiše njenu odluku o imenovanju krotiteljem hrvatske nemani (pardon, mandatarom buduće hrvatske vlade), neman se otrgne s lanca i uz neljudski urlik nestade lamatajući repom u gustišu park-šume Predsjedničkih dvora.

Tu će se priča malo odmaknuti od originalnog predloška, jer to je onaj trenutak u kojem Victor Frankenstein užasnuto uzvikne: "Neeeee... što sam to učinio...!!!"

Zoran Milanović će tu vjerojatno onako lakonski odbrusiti - "mah, pustite neka se pesek malo rastrči. Neće on dugo, doći će on doma tati Zoki na večeru..."

Nadam se jedino da postoji, kako ono netko reče - poetska pravda.. pa da će se naše deveteroglavo čudovište, za tu prvu večeru, počastiti upravo svojim Stvoriteljem. Tu bi se priča opet mogla sjediniti s originalom... jer tko čudovišta stvara, od čudovišta će i poginuti. Inače, ne piše nam se dobro, jer sve ovo sad već liči na vrlo ozbiljnu patologiju.

Saborska većina i, ne daj Bože, vlada koju bi Milanović na ovaj način sastavio, bila bi zadnji čavao u lijes teškog bolesnika zvanog Hrvatska država. Toliko raznih interesa, toliko obećanih funkcija, novaca, političkih trgovina, tajnih dogovora i paktova, toliko ideološkog (i svakog drugog) licemjerja na jednom mjestu i u istoj košari već odavna nije viđeno.

Zato, dragi Božo, dragi Tomo... ako Boga znate.. izbavite nas od Zloga

To je sada jedino važno.

4

Gospon_Fulir

"...Oprostite, ja sam puno toga pročitao i držim da dosta toga znam..."

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 74 6 12 388
PRIMIO <- 207 47 13 395

Dostignuća

Vingd 155.00
Bodovi 101.1
Analize 18 150.00
Ankete 12

Ocjene (10)


Respektira (7): BorisTraljic, sufit, Dirk15, Kokach, Losonsky, Alumnus, siouxica


Slaže se (3): Zenga2, Boljunac, Laci


Komentari (40)


Utopija nije nemoguća radi zlih ljudi, nego je besmislena radi nekonzistentnosti. Ako netko ne može letjeti naša želja ga ne može osposobiti. Ako netko neće ili ne želi, uđimo u vladu i za par mandata možda shvati što smo željeli. Preko noći ne ide. mihael 0 0 0


Kad HDZ ne podrži Most (Podolnjaka) za predsjednika Sabora onda se Most ne okreće k SDP-u, a kad SDP ne podrži Most za premjera onda se Most okreće prema HDZ-u. Očita je naklonost Mosta prema HDZ-u. Demokracija je time izgubila-Hrvati gube. Bob=Pop. mihael 0 0 1


Ako kamen ne leti, mozes ga stavit na avion. Evo, navodno se HNS razmislja da podrzi vladu zajedno sa MOSTom i HDZom. A bit ce jos disidenata iz Hrvatska raste. Gospon_Fulir 0 0 0


@mihael... zao mi je sto te to frustrira, ali u ovoj utakmici Zoran Milanovic je pobijedio sam sebe. Cirkus sa Podolnjakom je bila diverzija SDPa i HDZ je u biti svojim neisticanjemvkandidata i ogradjivanjem od Podolnjaka spasio MOSTu obraz. Gospon_Fulir 0 0 0


Zaista me frustriraju lopovi koji su me otjerali u ropstvo, sve drugo pozdravljam. Prvo sam jako podržao moj Most da ih sve stavi zajedno - nerealno se pokazalo. Sad s pokvarenjacima je frustracija za sve pravednike, ne samo za mene. Katastrofa za BP mihael 1 0 0

Analiza

Lov na glasove ili - Milanović kao hrvatski dr. Frankenstein

11.12.2015. 15:00, Trebaju li HDZ i SDP pristati na MOST-ove ultimatume ili trebaju ići na nove izbore?

Jeste li čitali legendarni bestseller Mary Shelley : "Frankenstein ili moderni Prometej" ? Ako niste, vjerojatno ste gledali neki od filmova snimljenih na tu temu.. Niste? Nije bitno. Uskoro ćete moći u živo, na HRT-u i inim domaćim televizijama, u visokoj rezoluciji i u realnom vremenu pratiti radnju tog slavnog literarnog predloška. Frankenstein ili moderni Prometej je alegorijska priča napisana u vrijeme Prve industrijske revolucije, vrijeme velikih znanstvenih otkrića. U pozadini znanstvenih otkrića doktora Victora Frankensteina i njegove želje za vraćanjem mrtvoga u živo, time i moći koju ima samo Bog, nalazi se pitanje: Pa, postoji li veća moć od ... više >

4

Gospon_Fulir

"...Oprostite, ja sam puno toga pročitao i držim da dosta toga znam..."
 • 7
 • 3
 • 0
 • 40

Analiza

Povijesni pokušaj tripartitne destrukcije hrvatske demokracije

10.12.2015. 12:17, Trebaju li HDZ i SDP pristati na MOST-ove ultimatume ili trebaju ići na nove izbore?

"Danas se dogodio po nama povijesni susret i volio bih kada bi se nastavilo na takav način raditi", izjavio je čelnik MOSTa nezavisnih lista Božo Petrov nakon što je za isti stol posjeo Domoljubnu koaliciju i koaliciju Hrvatska raste te s tim riječima još jednom potvrdio kako ima značajna obilježja egotizma i mesijanskog kompleksa. Jer njemu je doista bilo dobro i baš bi volio, eto, da se i dalje nastavi tako raditi. A kako je bilo drugoj dvojici lidera? Vole li i oni tako raditi? Kako su se na tom povijesnom susretu osjećali Tomislav Karamarko i Zoran Milanović? Je li to nekome s kompleksom Boga uopće bitno?

Osjećaje Karamarka i Milanovića je vjerojatno dobro opisao jedan drugi sudionik povijesnog susreta, zastupnik MOSTa Ivan Lovrinović, "Vidim u Karamarkovim i Milanovićevim pogledima mješavinu bijesa, neke tuge, nelagode i kiselih osmjeha. Zasigurno su se pitali što tu rade, je li istina da moraju biti upravo tu pred tolikim kamerama. Najradije bi oni jedni drugima, a i nama, sasuli u face sve što misle ili bi se bahatili, ali ne mogu jer je prijenos uživo... Smeta im taj MOST, a ne mogu se međusobno dogovoriti. Prvi put su građani mogli vidjeti koliko je mržnje i netolerancije među tim dvjema strankama."

Treba ovdje uočiti dvije stvari...
Prvo – licemjerno je nazivati povijesnim susret na kojem su dvije od tri strane nazočile pod ucjenom... čak i kad bi se radilo o npr. potpisivanju mirovnog sporazuma između Izraela i Palestine pod ucjenom Amerike. Nema tu dugoročne sreće, Dayton nam je svjedok. Koliko je drska, apolitična i nediplomatski eksplicitna ucjena MOSTa jasno je bilo već iz poziva na naš povijesni susret, "U slučaju odaziva samo jedne strane, Most nezavisnih lista nastavit će razgovore samo s tom stranom o formiranju reformske vlade." Mogle su vodeće koalicije odbiti susret, reći ćete. Da, a zašto nisu... o tome malo kasnije.
Drugo – Lovrinovićev opis je toliko nabijen trijumfalizmom da puca po šavovima. Nadalje, mržnje i netolerancije među HDZom i SDPom je doista nedopustivo mnogo, ali sigurno niti blizu mržnji koju prema obje opcije imaju birači koji su njega, političkog marginalca, doveli u stolicu baš za tim povijesnim stolom tog povijesnog susreta toga povijesnog dana.

Pustimo sada na trenutak Božu Petrova i Ivana Lovrinovića... nemojmo ih ometati u poslanju da amoralne vlastite stavove pretvore u moralni zakon, nego se pozabavimo malo s poviješću koja je dovela do povijesnog susreta i uvela nas u trenutnu, možemo ustvrditi, društveno-političku krizu.

Početak cijele ove priče, točnije prekretnica koja je omogućila trenutnu društveno-političku situaciju, se dogodila prvog srpnja. Ne 2013. godine, kako se "na prvu" može pomisliti, kad je Republika Hrvatska postala je punopravna članica Europske unije. Ne... misli se na četiri godine ranije kad je premijer Ivo Sanader na izvanrednoj konferenciji za novinare objavio kako podnosi ostavku na sve političke funkcije.

Do tog je dana "sve bilo jasno". Hrvatska je samo Božjom providnošću ili nevjerojatnom srećom (ovisno što je prihvatljivije vašem svjetonazoru) bila na pravom putu... hajdemo još malo dalje u povijest da pojasnimo zbog čega je tomu tako.

Od početka Drugog svjetskog rata smo narod ideološki značajno podijeljenih građana. Da stvar bude gora, krvavo nas je podijelilo služenje najgorim totalitarnim režimima koje je svijet upoznao – nacionalsocijalizmu i komunizmu. Da stvar bude još gora Bog nas je kaznio, ili smo imali nesreću, sa susjedima, Srbima, koji su nas godinama stigmatizirali kao genocidan narod, koji su Memorandumom Srpske akademije nauka i umetnosti iz 1986. pokušali umanjiti federalna prava republika u SFR Jugoslaviji, nametnuti jugoslavenski unitarizam kao rješenje "ugroženosti srpskog naroda" i pod egidom "borbe za ravnopravnost pripadnika svih jugoslavenskih naroda" htjeli provesti u djelo ekspanzionističku ideju Velike Srbije. Spomenut ćemo još samo jedan križ na leđima hrvatskog naroda – Srbe, odnosno njihovu politiku su podržavale velike sile, poglavito Francuska i Velika Britanija.

Malo tko zdrave pamet bi se u tim okolnostima kladio na sve ono što se događalo tijekom i nakon devedesetih... na hrvatsku samostalnost, članstvo u NATOu i EU. Za takav razvoj događaja prvenstveno trebamo zahvaliti Franji Tuđmanu, poglavito njegovoj realiziranoj ideji pomirbe i postignutom nacionalnom jedinstvu te, posljedično, pobjedi nad srpskom agresijom u Domovinskom ratu.

Hrvatska je tada imala čistu situaciju ispred sebe i vrlo laganu tranziciju u demokratsko društvo, odnosno lako suočavanje s prošlošću. Jer težina tog suočavanja, koje moraju proći svi narodi izlaskom iz totalitarizma, ovisi o načinu tranzicije, a kako smo imali čvrst temelj u Domovinskom ratu i pomirbi tako su podjele na "ustaše i partizane" i agresivna ekspanzionistička politika nokautiranih Srba izgledale kao daleka, nepovratna prošlost. Da... do tog prvog srpnja 2009. je "sve bilo jasno".

A nakon toga krećemo nizbrdo. Dolaskom Zorana Milanovića i Vesne Pusić na vlast uz predsjedavanje Ive Josipovića doživljavamo udar na Domovinski rat, temelj hrvatskog zajedništva. Taj se udar odvija uz jaku medijsku podršku minoriziranjem važnosti, stvaranjem dojma o velikom broju lažnih branitelja i napadom na braniteljske beneficije, poglavito mirovine, kao dokaz socijalne neravnopravnosti. Ako znamo da ima pola milijuna branitelja i pridodamo njihove obitelji – Hrvatska je podijeljena na dva dijela. Uz hipotetički podatak; za kojeg nitko još uvijek nije napravio, nažalost vjerojatno i neće, sociološko istraživanje; kako većinu branitelja možemo obiteljski vezati za jednu totalitarnu ideologiju iz Drugog svjetskog rata, a nebranitelje za drugu – eto nas opet na najgoroj mogućoj poziciji, na oživljavanju sukoba totalitarnih, zločinačkih ideologija, na "ustašama i partizanima" umjesto na demokratskom, normalnom sukobu svjetonazora, programskih rješenja itd.

Da smo bar s druge strane dobili nekoga tko će nastaviti Tuđmanovu ideju... Ne. Dobili smo odgovor u liku Tomislava Karamarka, bivšeg obavještajca, najomraženijeg hrvatskog političara, kojem su puna usta Tuđmana, a nesposoban je u praksi sprovesti bilo što bitno iz njegove doktrine. Produkt njegovog lika i djela samo je dodatna polarizacija Hrvata, pa umjesto smirivanja uzavrelih strasti te, posljedično, sigurnog smjenjivanja dosad najnesposobnije hrvatske vlasti i rušitelja temelja hrvatske stabilnosti, imamo HDZovu Pirovu pobjedu, promašeni penal i trenutnu političku pat poziciju.

Epilog svega ovoga je, dakle, pojava MOSTa nezavisnih lista koji su samo i isključivo na protestu ovoj destruktivnoj polarizaciji skupili devetnaest zastupnika. I još sada najznačajnije aktere povijesno sjedaju za isti stol, u najglupljem i najbeskorisnijem povijesnom susretu kojem ćemo svjedočiti u našim životima, a samo s jednim ciljem – dodatno potpirivati u javnosti dojam međusobne nesnošljivosti HDZa i SDPa zbog, jasno, osobnih interesa jer je ta mržnja, u stvari, jedina njihova platforma... a novi izbori su na vidiku.

Ali nisu MOSTovci toliko naivni. Dojam u javnosti njima je sve (sic!), pa je temelj njihovog programa – mržnja prema HDZSDPu (njihova sintagma), podržan kvazi-državničkim aktivnostima za stvaranje dojma ozbiljnosti i pripremljenosti u javnosti:
Pregovori o reformama koje se pišu u hodu i mijenjaju iz dana u dan• Ustrajavanje na suludoj ideji o tripartitnoj vladi HDZ-SDP-MOST• Preuzimanje uloge moralnog suca-istražitelja u okrutnoj i amoralnoj primjeni "Prisoner's dilemma" strategije
• Odbijanje prihvaćanja demokratske paradigme o sastavljanju vlasti koalicijskom većinom
• itd.

Odgovorimo sada na pitanje zašto su Domoljubna koalicija i koalicija Hrvatska raste pristale na ovaj povijesni susret? Zašto su se dale ucijeniti? Postoje jasna pravila struke... cilj egzistencije političkih stranaka je sudjelovanje u natjecanju za izvršnu vlast radi obavljanja javnih poslova, provođenja programa i politika ("reformi" za MOSTovce). Zanemarimo ovdje osobne interese i ambicije lidera... te dvije koalicije doista imaju odgovornost prema više od dvije trećine hrvatskog biračkog tijela od kojeg su dobili povjerenje. Zbog toga je, gospodine Lovrinoviću, u Karamarkovim i Milanovićevim pogledima mješavina bijesa, neke tuge, nelagode i kiselih osmjeha. Jer bi bilo porazno da je drukčije... neovisno o stavu autora ovog članka kako u slučaju novih izbora gubi onaj tko MOSTu ne pokaže zube, dakle, za sada gubi Domoljubna koalicija.

MOST zbog toga može psihološki manipulirati, ucjenjivati i ponižavati druga dva aktera jer iskorištava njihovo zdravorazumsko razmišljanje kako mora biti u toj platformi minimalnog poštivanja temeljnih demokratskih načela, i zbog toga su oni spremni "pregovarati" s dosad najopasnijim destruktorom mlade hrvatske demokracije (inzistiranje na tripartitnoj vladi destruira temeljno načelo parlamentarne demokracije, odnosno eliminira oporbu kao "protutežu zlouporabi moći kojoj naginje svaka vlast", Henry St. John Bolingbroke). Međutim, ta strategija daje nevjerojatne i zabrinjavajuće rezultate u politički neobrazovanoj hrvatskoj javnosti. Samo za primjer... nakon povijesnog susreta, nitko(!) više ne postavlja logičko pitanje što će MOST HDZu i SDPu za koaliciju? Znači li to da su uspjeli stvoriti dojam u javnosti kako su oni ta moralna vertikala bez koje se ne mogu HDZ i SDP dogovoriti?

Izlaz iz ove situacije je već sada vrlo kompleksan, a nade treba polagati u trenutno jedinu istinsku hrvatsku moralnu i političku vertikalu, u istinsku sljedbenicu Tuđmanove ideje pomirbe (iako prvog Predsjednika nema potrebu spominjati u prizemne, dnevno-političke svrhe), predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović. Najavljene zajedničke konzultacije Milanovića i Karamarka kod nje idući ponedjeljak bi doista mogle postati povijesni susret. Možda ih uspije nagovoriti na veliku koaliciju HDZ-SDP makar na godinu dana uz dogovor o obaveznim prijevremenim izborima nakon toga. Hrvatskoj to doista danas treba. Dotad će se MOST ili urušiti ili prizvati pameti, a birači će shvatiti kolika je odgovornost na njima i koliko je bitno učiti se demokraciji...

Interakcija

 
UČINIO -> 271 9 - 534
PRIMIO <- 601 100 106 1,680

Dostignuća

Vingd 542.00
Bodovi 119.1
Analize 110 542.00
Ankete 20

Ocjene (6)


Respektira (2): Kokach, Losonsky


Ne slaže se (4): Mac316, 25731, Losonsky, Laci


Komentari (47)


Inače, stvarno mislim da ovo "beskonačno" pojašnjavanje nema smisla. Možeš me shvatiti ili ne shvatiti. Ako me shvaćaš možeš se složiti ili ne složiti. Ako se ne slažemo a oboje imamo manje-više solidne argumente, čemu zamarati sebe i "svijet"... :) BorisTraljic 0 0 0


Žao mi je tvojih vingda pa ću i ja odustati od rasprave ali tek kad, poput tebe, iskoristim priliku da kažem svoje. Nazvo si KGK moralnom vertikalom i to branio ustavom za koje sad kažeš da priča o političkoj vertikali 5none5 0 0 0


, žao mi je zbog te tvoje greške ali što sam ja tu kriv? 5none5 0 0 0


? Ako je KGK tvoja osobna moralna vertikala trebao si to navesti u analizi i izbjeći ovu raspravu u kojoj je totalno nebitno koji su moji politički stavovi (iako su lako vidljivi u mojim analizama, baš poput tvojih) 5none5 0 0 0


Osobno poznam stavove svih vodećih barometaša pa mi je bilo smiješno kad me nedavno jedan pitao za koga sam glasovao ;) 5none5 0 0 0

Analiza

Povijesni pokušaj tripartitne destrukcije hrvatske demokracije

10.12.2015. 12:17, Trebaju li HDZ i SDP pristati na MOST-ove ultimatume ili trebaju ići na nove izbore?

"Danas se dogodio po nama povijesni susret i volio bih kada bi se nastavilo na takav način raditi", izjavio je čelnik MOSTa nezavisnih lista Božo Petrov nakon što je za isti stol posjeo Domoljubnu koaliciju i koaliciju Hrvatska raste te s tim riječima još jednom potvrdio kako ima značajna obilježja egotizma i mesijanskog kompleksa. Jer njemu je doista bilo dobro i baš bi volio, eto, da se i dalje nastavi tako raditi. A kako je bilo drugoj dvojici lidera? Vole li i oni tako raditi? Kako su se na tom povijesnom susretu osjećali Tomislav Karamarko i Zoran Milanović? Je li ... više >

 • 2
 • 0
 • 4
 • 47

Analiza

Parlamentarizam vs. trodioba vlasti, odnosno obavlja li Most posao Predsjednice?

08.12.2015. 04:48, Trebaju li HDZ i SDP pristati na MOST-ove ultimatume ili trebaju ići na nove izbore?

Svatko tko malo razmisli o političkom sustavu u kojem živimo shvati da trodioba vlasti baš i ne postoji. Sudbena vlast jest neovisna (odnosno trebala bi biti). Ali mi na izborima za zakonodavnu vlast praktički biramo izvršnu vlast. Kakva je to neovisnost te dvije vlasti?

To se biranje izvršne vlasti od zakonodavne naziva parlamentarizam. Izvorna ideja trodiobe vlasti nije takva. Izvršna vlast izvorno pripada kraljevima, a onda predsjednicima, i neovisna je od parlamenta. To još u dobrom dijelu postoji u državama s predsjedničkim sustavom (npr. SAD), ali dobar su primjer i naše lokalne jedinice, gdje izvršnu vlast (župana, gradonačelnika ili načelnika) biramo neovisno od predstavničke, koja doduše nije zakonodavna, ali je analogna zakonodavnoj jer donosi opće propise.

Politička teorija parlamentarizma ukazuje na negativne posljedice tako oštre diobe vlasti. Poglavar države premoćan je i bez kontrole. Zato on polako gubi moć. Najprije ne vlada samostalno nego pomoću stručne osobe koju imenuje. To sasvim ima smisla kad se radi o kralju. Ali parlamentarizam ide dalje, zahtijeva da imenovana osoba bude potvrđena od naroda. Kroz parlament, jer to je jedino praktički moguće.

Daljna evolucija nije idejna nego praktična. Parlament je dobio moć uvjetovati poglavaru države koju da osobu imenuje, do te mjere da u predizbornoj kampanji otvoreno govori koga će predložiti na tu funkciju. Zaboravljajući da je izvršna osoba zapravo zamjenik poglavara države, kojeg parlament samo potvrđuje.

Ovu smo evoluciju jasno mogli vidjeti tijekom posljednjih europskih izbora. Europski je parlament otvoreno, a bez ikakve promjene propisa, oduzimao moć Europskom vijeću (koje praktički ima ulogu poglavara EU) pri izboru predsjednika Komisije (izvršne vlasti).

Da se izvorna ideja trodiobe vlasti gotovo potpuno izgubila pokazuje i odredba našeg Ustava gdje Predsjednik "povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika". Ispada kao da je on samo deklarira stanje. Pa to može i kompjuter danas, ne treba nam Predsjednik.

Neću ovdje obrazlagati da ipak postoje i pozitivne strane stvarne trodiobe vlasti. Svakako, ja navedenu odredbu Ustava ne bih tako napisao. Ali i ovako napisana ostavlja prostor Predsjedniku da djeluje sukladno svojoj izvornoj ulozi, imenovanju izvršne vlasti.

Prema tome, uloga trenutne Predsjednice trebala bi biti daleko konstruktivnija. Mandatar mora "uživati povjerenje većine zastupnika". Pa onda većina zastupnika dođe s izjavom da oni vjeruju isključivo predsjedniku svoje stranke i nikome drugome na svijetu, koliko god sposoban bio. Ako to dovodi do većine ok. Ali ako ne, pa kakva je to djetinja igra i ultimatum?

Predsjednica bi ih jasno trebala pitati kome još vjeruju. Ne može biti da vjeruju samo jednoj osobi. Ako ne ide drugačije, neka donese popis 10 stručnjaka i svakog zastupnika zamoli da stavi kvačicu ispred osoba kojima vjeruje. I nema "nikome ne vjerujem"! Predsjednica ne bi smjela dozvoliti da je se tako ucjenjuje.

Nekako ispada da ovu ulogu preuzima Most. Barem dvije najveće koalicije natjerava da se dogovore tko bi im još bio prihvatljiv za mandatara. A sudeći prema sličnosti u programima, to zaista ne bi trebalo biti teško.

Dakle, Predsjednica itekako ima prostora da imenuje mandatara. Samo se treba aktivnije uključiti i zahtijevati od zastupnika da prošire vidike i dođu do nekog imena.

I trebaju prestati neustavne ideje o novim izborima bez mandatara. Takvu ovlast Predsjednik nema niti u parlamentarizmu niti u izvornoj trodiobi vlasti. Ako se Sabor sam raspusti, to je njegova stvar, to može. Volio bih da ne ispadne da držim stranu SDP-u, (i) oni samo govore ono što im odgovara. No ovaj su put u pravu. Žalosno je da nemamo dovoljno pravnih stručnjaka koji će to jasno reći.

3

Zivac

Interakcija

 
UČINIO -> 9 9 6 43
PRIMIO <- 48 6 4 56

Dostignuća

Vingd 73.00
Bodovi 80.5
Analize 10 73.00
Ankete 68

Od istog autora

Ocjene (1)


Respektira (1): Dirk15


Komentari

Analiza

Parlamentarizam vs. trodioba vlasti, odnosno obavlja li Most posao Predsjednice?

08.12.2015. 04:48, Trebaju li HDZ i SDP pristati na MOST-ove ultimatume ili trebaju ići na nove izbore?

Svatko tko malo razmisli o političkom sustavu u kojem živimo shvati da trodioba vlasti baš i ne postoji. Sudbena vlast jest neovisna (odnosno trebala bi biti). Ali mi na izborima za zakonodavnu vlast praktički biramo izvršnu vlast. Kakva je to neovisnost te dvije vlasti? To se biranje izvršne vlasti od zakonodavne naziva parlamentarizam. Izvorna ideja trodiobe vlasti nije takva. Izvršna vlast izvorno pripada kraljevima, a onda predsjednicima, i neovisna je od parlamenta. To još u dobrom dijelu postoji u državama s predsjedničkim sustavom (npr. SAD), ali dobar su primjer i naše lokalne jedinice, gdje izvršnu vlast (župana, gradonačelnika ili načelnika) ... više >

3

Zivac

 • 1
 • 0
 • 0
 • 0

Analiza

Ovaj cirkus zvan parlamentarni izbori u Hrvatskoj nikako da objavi finalnu točku, raspremi šator, kulise, ograde, plakate i sve što ide uz to, i ode. Doduše, jedan šator koji je itekako bio dio (svih) izbora zadnjih godinu i malo više dana se izgleda polako rasprema i sprema se otići...ali to je dio neke druge teme. Tek, lijepo je to Balašević opisao u svojoj epskoj pjesmi "odlazi cirkus".

.........Odlazi cirkus za sve je bolje tako
mnogi su predstavu shvatili do sad
nove pajace ce masa naci lako
jer drugi cirkus ce doci u nas grad.........

Kratko i logično pitanje: šta novi izbori mogu donijeti?

Prije ulaska u bilo kakvo analiziranje političke situacije u Hrvatskoj nastale pat pozicijom nakon objave službenih rezultata parlamentarnih izbora, potrebno je realno sagledati što se dobiva novim izborima. Jasno je kao dan da građani ove nesretne zemlje ne mogu očekivati ništa osim novog cirkusa zvanog predizborna kampanja. A ulaznice za taj cirkus opet će biti jako skupe, i platit ćemo ih svi mi. Iako to ne želimo. A i izgledan je nastavak priče oko pregovora, kupoprodaje mandata, sastančenja, pritisaka, medijskih izdr.....ups.

Da li će HDZ i SDP sa svojim koalicijskim partnerima osvojiti koji mandat više ili manje, hoće ili IDS ići ovaj put direktno u koaliciju, kako će se birači nacionalnih manjina postaviti prema svojim predstavnicima, kako će proći politički mrtvaci poput Čačića, Kosorice ili Josipovića......more pitanja koja ni o čemu neće odlučiti niti će se išta promijeniti. Jer će trgovanje mandatima biti potrebno i nakon ponovljenih izbora. Sasvim je izvjesno da u ovom trenutku niti jedna strana nije sposobna sama imati dovoljno mandata za sastavljanje vlade. I da je u toj situaciji potpuno nebitno da li će MOST ili živi zid imati 15, 19 ili 30 zastupnika. Drugim riječima, i nakon tih ponovljenih izbora događat će se iste stvari kao i sada. Hrvatsko biračko tijelo je polarizirano u tolikoj mjeri da skoro pa nikakav dogovor nije moguć. Što bi vrlo lako moglo značiti ponavljanje izbora do unedogled.

Jedino što je potpuno izvjesno u slučaju ponovljenih izbora je kome će ići glasovi onih koje se o ovome uopće ne bi trebalo pitati. Glasovi tzv. dijaspore.

Toliko o tome. Da se vratimo na ovo što se dogodilo danas na prvom velikom zajedničkom sastanku svih aktera. MOST-ovaca, SDP-ovaca i HDZ-ovaca.

Prijedlozi koje je pred Milanovića i Karamarka postavio MOST, sa svojim idejama o nestranačkoj osobi na čelu vlade, o izmjenama predsjednika sabora, uz još neke detalje, čine se utopija. Svatko tko živi u ovoj državi duže od 15-tak godina svjestan je da nekakva zajednička vlada nema apsolutno nikakve šanse biti konstituirana, a pogotovo nema šanse dočekati godinu dana mandata. Uostalom, iz tabora jedne i druge strane izgleda da su već krenuli u pripreme za ponovljene izbore. U skladu s tim, opet na težini dobija pitanje šta će donijeti novi izbori.

Naime, svi koji malo prate rad Sabora i Vlade, znaju da suprotsavljene strane na Hrvatskoj parlamentarnoj sceni uopće ne gledaju šta tko predlaže ili nudi, nego jedino i isključivo tko šta predlaže i nudi. HDZ-ovci, imali smo prilike puno puta vidjeti, neće podržati nijedan prijedlog iz suprotnog tabora pa taman da se radilo o vrsti WC papira u javnim zahodima. Naravno da im suprotna strana ne ostaje nimalo dužna. I sad netko očekuje da bi takva jedna vlada, koju bi (možda direktno, možda iz sjene) vodili ljudi poput Milanovića, Karamarka, Brkića ili nekog trećeg mogla funkcionirati, a kamoli da bi bila funkcionalna i kvalitetna. Oprostite, ali netko je u ovoj priči jako naivan. Ili ciljano forsira nove izbore. Vrag bi ga znao.

Usporedo s sastancima na relaciji MOST-HDZ-SDP, odvijaju se i tzv. konzultacije predsjednice s predstavnicima parlamentarnih stranaka i lista oko mandatara. I tamo ništa novo. Sve pršti od neodlučnosti, nitko pred vratima Wc-a nezna što je došao obaviti. Svi (čast izuzecima) kriju svoje simpatije i odluke kao zmija noge. Priklonit će se onom ko bude imao većinu. Možeš mislit. Svi imaju nekakve skrivene fige u đepu.

Ljudi moji, ovo ne miriši na dobro, i služi na čast svima onima koji su unazad godinu-dvije forsirali podjele na svim mogućim razinama. Sa šatorom ili bez, sa medijskim prepucavanjima ili bez. A narod, naivan kakav već je, i dalje se svrstava u tabore bez puno razmišljanja. Otuda onda i MOST i živi zid i ostali proizvodi političkog sustava, koji polako, ali sigurno, uplovljavaju u Hrvatsko političko sivilo, i od silnih promjena nude samo prazne riječi.

Drugim riječima, tresla se brda, rdili se novi izbori. Sasvim izvjesno.

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 159 122 35 633
PRIMIO <- 506 102 77 1,095

Dostignuća

Vingd 794.00
Bodovi 143.6
Prijedlozi 3 3.00
Analize 172 774.00
Ankete 343

Od istog autora

Ocjene (1)


Respektira (1): Laci


Komentari (1)


Sumorna prognoza, ali nažalost veoma, veoma realna. Čija li nas kletva prati tako uporno ? I zašto ? Laci 0 0 0

Analiza

Ovaj cirkus zvan parlamentarni izbori u Hrvatskoj nikako da objavi finalnu točku, raspremi šator, kulise, ograde, plakate i sve što ide uz to, i ode. Doduše, jedan šator koji je itekako bio dio (svih) izbora zadnjih godinu i malo više dana se izgleda polako rasprema i sprema se otići...ali to je dio neke druge teme. Tek, lijepo je to Balašević opisao u svojoj epskoj pjesmi "odlazi cirkus". .........Odlazi cirkus za sve je bolje takomnogi su predstavu shvatili do sadnove pajace ce masa naci lakojer drugi cirkus ce doci u nas grad......... Kratko i logično pitanje: šta novi izbori mogu donijeti? ... više >

 • 1
 • 0
 • 0
 • 1

Analiza

Pregovaraju li s MOSTom Karamarko i Milanović ili HDZ i SDP?

07.12.2015. 12:28, Trebaju li HDZ i SDP pristati na MOST-ove ultimatume ili trebaju ići na nove izbore?

Ja sam prvi za stručnjake, volio bih vidjeti zemlju vođenu ljudima koji su znanja i iskustvo stekli u praksi, bili oni stranački obojani ili ne. No, iako se u dijelu populacije pokušava progurati suprotna teza, MOST nije jednako struka. Svakim svojim potezom, MOST pokazuje da je jednako politika, to jest politikantstvo, kao i oni kojima se, kao, suprotstavljaju. Kad vidite izgubljeni pogled Roberta Podolnjaka, profesora na fakultetu i ustavnog stručnjaka, kako pri izglasavanju njegove kandidature očajno traži po sabornici pogled Bože Petrova da mu da mig što dalje napraviti, onda je jasno da se radi o čistom, sitničavom politikantstvu. MOST je predložio Podolnjaka za predsjednika Sabora, o čemu se još onda u sabornici moraju pogledavati? Ja sam iz izjava u novinama znao da HDZ to neće podržati, znao je sigurno i Petrov, čemu onda cirkusiranje pred kamerama na mjestu gdje bi se trebala krojiti državna poliitka? Čemu razvlačenje i otezanje sa odlukama i prijedlozima kad je svima sve jasno?

Situacija je ovakva - MOST ne želi odgovornost biranja strana, SDP i njihova koalicija su spremni napraviti apsolutno sve i pristati na sve da održe svoju poziciju moći na vlasti, a HDZ je spreman na ustupke MOSTu tako dugo dok oni ne uključuju koaliciju ili savez sa SDPom. Bilo bi pošteno od svih uključenih da prije bilo kakvih prvih, drugih ili ntih krugova konzultacija priznaju ovakvo činjenično stanje kao polaznu točku pregovora, uštedjeli bi zemlji i građanima mnogo vremena i poštedili ih zbunjenosti. Ovako, ostavlja se dojam da se oko nečeg ide u ozbiljne pregovore, a u biti se sve svodi na suštu matematiku. Na to koliko će Milanović uspjeti skupiti potpisa, 75, 76 ili manje ili više. Jer, dosta je jasno da Karamarko ne može skupiti dovoljno za dobivanje mandata. To koliko će potpisa skupiti nikako ne ovisi o tome na koje reforme i kako pristane nego o čistim politikantskim dogovorima. Jednog Stipu Petrinu apsolutno ne zanimaju reforme jer i prije nego je itko bilo kakve reforme ponudio, on je stranu odabrao, SDPovu. Nije bitno zašto, to je njegovo pravo, ali ne možemo živjeti u laži da se on zalaže za reforme kada je prvi dan nakon izbora deklarirao kome pripada njegova lojalnost. Manjinci se ne mogu pozivati na želju za reformama i znatiželju oko odgovora na reformske prijedloge jer su svoje odavno rekli. Ne radi se o diskusijij o temama nego samo o lojalnosti i interesima, upravo o onome o čemu su se MOSTovci kleli prije izbora da ih ne zanima niti  pregovaraju o tome. 

U svemu tome izgubila se ona ključna nit, zapričali smo se o tome koje stranke će tvoriti vlast, a zaboravili smo na ono najbitnije, koji ljudi? Praktički je svejedno je li na vlasti SDP ili HDZ, metode i sposobnosti su iste, ali nije isto ostaje li ministar poduzetništva Maras ili se na njegovo mjesto stavlja nekog tko je ikad u životu - radio u poduzetništvu. Nije isto jesu li Karamarkovi prvi ljudi Brkić i Rimac ili Stier i Plenković. Nije isto je li Petrov premijer pa da su mu zamjenici Milanović i Karamarko ili su mu zamjenici, npr. Reiner i netko kvalitetan iz koalicije Hrvatska raste za kojeg vjerujem da postoji, ali se uz najbolju volju trenutno ne mogu sjetiti niti jednog imena. To su stvari koje su bitne, jer upravo o tome ovisi kako će Vlada izgledati jednom kad se izglasa, hoćemo li imati Vladu jedinstva u kojoj će svatko svakome samo čekati grešku ili ćemo imati Vladu neke koalicije u kojoj će biti ljudi željni dokazivanja svojih znanja i sposobnosti neovisno o tome s kim moraju surađivati? 

Da je MOST zainteresiran za normalno funkcioniranje vlasti, pa čak i u nekakvoj imaginarnoj trodiobi te vlasti (koja apsolutno nema smisla), svoje su napore trebali usmjeriti na to da njihovi koalicijski partneri očiste svoje redove, da naprave hijerarhiju stranaka koja omogućava suradnju, a da isto provedu i u svojim redovima. Ne vidim smisao pregovaranja o zajedničkoj Vladi sa Karamrkom koji taj prijedlog kategorički odbacuje, kao ni smisao toga da Petrina sudjeluje u pregovorima s MOSTove strane od samog početka, a kategorički je protiv onoga što MOST predlaže. Ne vidim smisao da MOST pregovara s Milanovićem ako su više od jednom ponovili da ne žele kao mandatara niti Karamarka niti Milanovića. Naravno, osim ako sve nije samo parada i ako i oni nisu voljni saviti kičmu pred određenim ponudama. Ovako, jedino normalno bi mi bilo da MOST izađe pred HDZ i SDP (dakle stranke, ne pojedince ili čelnike) sa zahtjevom da provedu preustroj svojih redova i na ključne pozicije stave ljude koji su voljni na suradnju i pregovore kakve MOST traži. Ako uspije dobro, a ako ne, barem imaju svoj odgovor, u smislu da velike stranke ne žele niit imaju namjere bilo kakvih ustupaka ili pregovora oko vlasti kakvu MOST želi.

U trenutnoj situaciji mi ne znamo, a vjerujem da ni MOST ne zna, ima li unutar SDPa neke struje koja je voljna prepustiti mjesto mandatara Petrovu, a maknuti Milanovića. U ovom trenutku ne znamo guraju li svi u HDZu bezrezervno Karamarka ili ima i drugih prijedloga i drugih ljudi koji bi voljeli pregovarati sa MOSTom. Nakon svega izrečenog i učinjenog, valjda je svakom više nego jasno da HDZ pod Karamarkom i SDP pod Milanovićem ne mogu surađivati niti smisleno pregovarati o ničemu. No, to ne znači da nema apsolutno nikoga u tim strankama s kim se pregovori ne bi mogli voditi, a i da nema, i ta potvrda bi MOSTu već zlata vrijedila jer bi im dala potvrdu da se jednostavno moraju odlučiti za jednu stranu i držati se toga. 

Trenutna situacija nema nikakvog smisla, MOST pregovara sa strankama i njihovim čelnicima o zahtjevima koje ovi u startu odbijaju ili ignoriraju, a ne postoji uvid u to jesu li to osobni stavovi Karamarka i Milanovića ili volja većine tih stranaka. U razgovorima kod Predsjednice mogu održati i trideset krugova pregovora i rezultat će svaki puta biti jednak, hrpa floskula o tome kako su svi za sve reforme, ali bez konkretnog pomaka na onoj najprioritetnijoj, političkoj. Jer, politička ili bilo kakva forma u ovom trenutku bezvlađa je preduvjet za to da se krene u reforme politika i u školstvu, zdravstvu, znanosti i svemu ostalom. Bez formiranja vlasti koja ima jasne i deklarirane ciljeve besmisleno je pričati o tome hoće li profesori imati veće plaće i kako će se teritorijalno podijeliti Hrvatska. Kao što je već sto puta potvrđeno, riječi ne znače ništa, Milanović može mirne duše sada MOSTu obećati još jedan Plan 21 pa da se nakon četiri godine od njega apsolutno ništa ne napravi. Na onima koji sudjeluju u formiranju vlasti je da pronađu ljude kojima se može vjerovati, koji imaju argumente zašto će do reforma doći, a kad se takve ljude nađe i kad se s njima formira vlast, onda će biti lakše dogovoriti što konkretno  napraviti. Garancije ne postoje, radi se samo o pravim ili krivim odabirima. Mi građani smo na izborima, bez garancija, poklonili povjerenje za vlast ovima ili onima. Od ovih ili onih se onda s pravom očekuje da povjerenja za vladanje poklone onima za koje drže da to najbolje mogu provesti i da se toga drže. Ako na to nisu bili spremni, onda njihova imena nisu imala što raditi na listićima gdje građani zaokružuju kome vjeruju. 

5

Mac316

Kneel before your master

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 88 54 100 783
PRIMIO <- 1,013 285 123 1,828

Dostignuća

Vingd 1,405.00
Bodovi 174.0
Analize 143 1,380.00
Ankete 47

Ocjene (2)


Respektira (2): Laci, siouxica


Komentari (3)


Ne može se most uvjetovati unutarnji ustroj drugih stranaka, ali definitivno može isprovocirati nove izbore, što bi onda valjda za posljedicu imalo i promjene barem u onoj gubitničkoj stranci... siouxica 0 0 0


Ako ništa drugo, MOST je dolazao da NI SDP-u, ni HDZ-u nije stalo do Hrvatske i građana, već samo do vlasti. To je sada kristalno jasno, i to "puše" još samo SDP i HDZ zombiji, koji glasuju bez uporabe dijela mozga koji je zadužen za razmišljanje Laci 0 1 0


I točno, s MOST-om pregovaraju Milanović i Karamarko, i s tim SDP i HDZ nemaju nikakave veze, članstvo stranaka je "zadnja rupa na svirali" što se ovih dvoje "poglavnika" tiče ! Laci 0 0 0