RBR Ime Riječ Broj Graf
1

Vesna Pusić - učinak na čelu HNS-a

dijelom štetno
3.7
2

Radimir Čačić - učinak na čelu HNS-a

ni štetno ni pozitivno
4.5
3

Slažete li se s tvrdnjom da je izbacivanje Čačića iz stranke nedemokratično?

većinom se slažem
6.9
4

Kako će se izbacivanje Radimira Čačića odraziti na budućnost HNS-a?

većinom štetno
3.3
5

Hoće li doći do raskola u HNS-u zbog izbacivanja Čačića iz stranke?

vjerojatno da - 80%
6.6
RBR Ime Riječ Broj Graf
6

Predsjednik, premijer i Vlada

7

Ivo Josipović - političar

sposoban upravljati županijom
3.8
8

Ivo Josipović - učinak kao predsjednik

ni štetno ni pozitivno
4.7
9

Ivo Josipović - smjena predsjednika

nemam formirano mišljenje
4.7
10

Zoran Milanović - političar

sposoban glasovati o zakonima u Saboru
3.0
11

Zoran Milanović - učinak kao premijer

štetno
2.0
12

Zoran Milanović - smjena premijera

djelomično podržavam
6.3
13

Vlada RH 2011 - organizacija

sposobni sudjelovati u radu Sabora
2.5
14

Vlada RH 2011 - učinak

štetno
2.5
15

Vlada RH 2011 - smjena Vlade

nemam formirano mišljenje
5.4
RBR Ime Riječ Broj Graf
16

Stranke

17

SDP - stranka

sposobni sudjelovati u radu Sabora
2.9
18

HDZ - stranka

sposobni sudjelovati u radu Sabora
3.5
19

HNS - stranka

sposobni voditi lokalnu zajednicu
2.3
20

Hrvatski laburisti - stranka

sposobni sudjelovati u radu Sabora
2.7
21

IDS - stranka

sposobni voditi lokalnu zajednicu
1.9
22

HDSSB - stranka

sposobni voditi lokalnu zajednicu
1.9
23

HSP AS - stranka

sposobni voditi lokalnu zajednicu
1.5
RBR Ime Riječ Broj Graf
24

SDP

25

Slavko Linić - političar

sposoban upravljati županijom
3.5
26

Željko Jovanović - političar

sposoban sudjelovati u radu lokalne zajednice
1.5
27

Branko Grčić - političar

sposoban sudjelovati u radu lokalne zajednice
1.5
RBR Ime Riječ Broj Graf
28

HDZ

29

Tomislav Karamarko - političar

sposoban glasovati o zakonima u Saboru
2.7
30

Davor Stier - političar

sposoban upravljati županijom
3.7
31

Željko Reiner - političar

sposoban upravljati županijom
3.7
RBR Ime Riječ Broj Graf
32

Ostali

33

Vesna Pusić - političar

sposoban glasovati o zakonima u Saboru
2.9
34

Ivan Vrdoljak - političar

sposoban voditi lokalnu zajednicu
2.3
35

Dragutin Lesar - političar

sposoban glasovati o zakonima u Saboru
3.1
36

Ivan Jakovčić - političar

sposoban glasovati o zakonima u Saboru
3.1
37

Milorad Pupovac - političar

sposoban voditi lokalnu zajednicu
1.6
RBR Ime Riječ Broj Graf
38

Aktualni

39

Radimir Čačić - političar

sposoban glasovati o zakonima u Saboru
3.0
40

Kolinda Grabar Kitarović - političar

sposoban samostalno upravljati ministarstvom
5.5
41

Mirela Holy - političar

sposoban upravljati županijom
4.1
42

Željka Markić - političar

sposoban glasovati o zakonima u Saboru
3.0
43

Milan Bandić - političar

sposoban upravljati županijom
3.7
44

Nikica Gabrić - političar

sposoban glasovati o zakonima u Saboru
2.6

Analiza

Čačić je izbačen iz stranke koju je nekad vodio. Po istim pravilima statuta u koje se sam zaklinjao, i na isti način kako je to on radio drugima. Nije jedini, i drugi su to iskusili (Manolić, Mesić, Bandić, Kosor, Lesar, Vojković, Holly). Stranke ne vole otpadnike. Logika politike ima svoje žrtve.

Političke stranke su čuvari demokracije. U modernoj demokraciji treba donositi tisuće odluka i to brzo, prema uhodanom načinu. Političke stranke reprezentiraju interese društvenih slojeva, ideologije koje okupljaju i vode njihove članove. One interese birača i pretvaraju ih u suvisle programe koje ostvaruju kad dođu na vlast. O tim programima se raspravlja , dogovaraju zadaci, pripremaju taktike i slogani. A da bi došle na vlast trebaju organizaciju, jednoobrazno usklađeno djelovanje, trebaju mudrost i uvjerljivost vođa. Makar imaju skromna sredstva bogate su idejama i ljudima sposobnim da takve ideje pretvore u poticaje svima da budu bolji, rade više, odriču se s vjerom da će nekom pokoljenju jednom biti bolje. Jednom u oporbi one su čvrst korektor vlasti.

Možda u ovo netko i iskreno vjeruje, ali i uz napor, ne mogu se dosjetiti tko bi to bio. Kao što vuku ne treba dati da čuva ovce, tako ni stranke ne bi mogle biti čuvari demokracije. Iako nužne, jer neposredna demokracija je ograničena, i po dosegu i po metodi, političke stranke sve su veći problem i ograničenje demokracije. U političkim strankama vrijedi logika stroge vojničke hijerarhije, zna se tko je i što može general, koji je zadatak pukovnika i dužnost običnih vojnika. General ponekad postane maršal. Vojnici lojalno šute i čekaju sretnu okolnost napredovanja.

Političke stranke su oligarhijske po raspodjeli moći (R. Michels). Bez obzira na ideologiju zahtijevaju lojalnost i stegu (Ostrogorski). U strankama se ne pita odakle novac dolazi i kako se troši. Rijetko se raspravlja, o ljudima ponekad o programima skoro nikad. U stranke ulaze ambiciozni, a stranački aktivisti rijetko su dobri đaci. U oporbi se svašta može reći i predložiti jer se za rezultat i posljedice ne odgovara, pa stranke vole jeftini populizam.

Općenito, u literaturi, strankama se predbacuje oligarhizacija i poslušnost vođi, sklonost praznom ceremonijama, negativna selekcija i napredovanje (oportunizam i lojalnost kao strategija napredovanja) ljudi, dezideologizacija i nedostatak suvisle ideologije. Tako je općenito, gore je u Hrvatskoj.

Iako nijedna stranka koja želi na izbore ne može trpjeti slobodu misli, a frakcije trpi samo kad mora, u Hrvatskoj su politički obračuni češći nego idejni ili svjetonazorski politički sukobi. Narod ne voli smutljivce što je prva optužba onome tko kritizira svoj stranački vrh. Ako pak u tome ustraje prestaje biti smutljivac i postaje izdajnik. Za primjer drugima. Već i sama činjenica da netko ostane u manjini čini ga potencijalno smutljivcem. Zato se broj stranaka u istom političkom prostoru rapidno povećava, a bivši smutljivci i promicatelji slobodoumlja stilom ostaju isti autokrati i za svoje nove članove.

No mora li biti tako? Onako kako je strankama nametnuta procedura korištenja njihovih sredstava, imovine i troškova kampanje, treba im nametnuti i minimalne demokratske standarde odlučivanja (o listama i o kandidatima), tajno glasovanje ili stranačke izbore, nužna pravila organiziranja (tko u stranci odlučuje što) kada se raspušta i kako se dijeli (imovina i mandati) Treba napustiti ideju da su stranke zajednice slobodnih istomišljenika te time autonomne u određenju pravila. One su ustavna i zakonska kategorija, ne samo kad predlažu, odlučuju, ili troše proračunska sredstva. Štoviše one su danas glavni skoro jedini aktor političke scene. Demokracija je suviše ozbiljna stvar da bi se ostavila strankama samim.

2

JKregar

Nezavisni saborski zastupnik i profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu

Interakcija

 
UČINIO -> - - - 3
PRIMIO <- 25 12 - 18

Dostignuća

Vingd 50.00
Bodovi 79.0
Analize 5 50.00

Ocjene (9)


Respektira (7): abakus, siouxica, Heraklit, Vjeran, visitor, sthagon, Mac316


Slaže se (2): Losonsky, visitor


Komentari (9)


Odlično komprimiran teorijski dio i jasna dijagnoza postojećeg stanja. Zahvaljujem na besplatnoj edukaciji. Ali ipak, obzirom na postojeće iskustvo, zanima me što i kako dalje. Konkretne mjere. Ima li ih? Servus! Vjeran 0 0 0


I da, dobrodošlica na Barometar. Servus! Vjeran 0 0 0


Vjeran, taj dio je objašnjen : (o listama i o kandidatima), tajno glasovanje ili stranačke izbore, nužna pravila organiziranja (tko u stranci odlučuje što) kada se raspušta i kako se dijeli (imovina i mandati Heraklit 0 0 0


dobrodošao na barometar:) pitanje je tko može strankama nametnuti pravila koja ne pašu šefovima kad su baš oni ti koji donose pravila i zakone? siouxica 0 0 0


Ono što je nama, kao Republici nužno, nije demokratizacija stranaka. Nama treba učinkovitija zaštita od stranačke volje, u konačnici od Demokratske volje većine. Moramo se ponovo dogovoriti o pragovima koje stranke na vlasti ne smije prijeći. VeNLO 0 0 0

Analiza

"Politikom dominiraju banalne teme poput čiji muž ili žena gdje radi.

To su nedopustive teme, jer u isto vrijeme tuku mlade Srbe u Kistanjama, mrze gayeve, ne postoji interes za raspravom o rastu i modelu rasta koji će kreirati radna mjesta."

Vesna Pusić, stara/nova predsjednica HNS-a, Jutarnji list

U Kistanju su se tukla djeca, kao što se uvijek i inače tuku, zanimljivo je da se nije javila kad je onaj mladi Srbin zaklao dva mlada Hrvata? Ako se već petlja u sve onda bi trebala imati jednake kriterije? Ili klanje nije bitno, a možda nije bitno jer su Hrvati??? A malo je i pobrkala narod i Vladu, otkad narod brine o modelima i kreiranju novih radnih mjesta, nije li narod njih izabrao da se tim bave? Ah da, u pravu je ona, šta nas briga što oni djele poslove između sebe, a protuzakonito, Tko smo mi da sebi to dozvolimo? Stoka neuka, misli si Vesnica!

"Ustavni sud je donio političku presudu."

Vesna Pusić, čelnica HNS-a, HRT

Malo se bavila i pravosuđem, iako o pravu zna koliko i poslovični Mujo o svemiru!

"Žene žrtve silovanja trebale bi predvoditi gay paradu i tako podržati homoseksualnu zajednicu u Hrvatskoj, jer su i one same žrtve nasilja"

Još jedna od veleumnih izjava V. Pusić. Postavlja se pitanje kakva je poveznica između silovanih žena i gay populacije? Kakva osoba može usporediti ratnu strahotu silovanja tisuća žena od strane četnika i bacanja par pepeljara ili slično od par budala na gay parade, a ni toga više nema? Mislim da to nitko normalan ne bi ni pomislio uspoređivati, ali, eto, tu je V. Pusić, "ugledna znanstvenica", borac za pravdu!

"U ime stranke čestitam Božić, Novu godinu, Bajram, Hanuku, što god tko slavi"

Milijarde ljudi diljem svijeta ima razne "Svete dane", svesti sve te svetinje na razinu sprdnje je razina imbecila, i to nije vrijeđanje, to je dijagnoza!

"Sigurno da je šteta što je Čačić morao otići iz Vlade."

Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova, www.tportal.hr

"Čačić mora ostati u Vladi da bi pokrenuo preokret."

Vesna Pusić, ministrica vanjskih i europskih poslova, Jutarnji list

 1. Dogovor je dogovor (...tako dugo dok ne naiđe bolji)

No preokret izvede sama V. Pusić. Ove gore izjave važile su dok iza Čačića nije škljocnula brava, a tada:

"Kap koja je prelila čašu je stvaranje u javnosti dojma da se u ime HNS-a preuzimaju neki koalicijski dogovori i neka buduća politička savezništva o kojima u stranci nitko niti je imao pojma niti je na to pristao"

Dakle, nakon što je iza Čačića škljocnula brava, isti je, ni trenutka ne časeći, počeo stvarati koalicije i pregovarati sa Čačićem2, Čačićem3 i Čačićem4. Čačić5 je sve to samo iz prikrajka promatrao i prvom prilikom dojavio Pusićki6, koja je to onda prenijela Pusićki 0 od devet. Te je ova bila primorana da na tu bezobraštinu odgovori istom mjerom, izbacivanjem iz strančice, bez prava žalbe! Demokratski, nadasve, ipak je ona ugledna znanstvenica, a ne neka zatucana primitivka!

Još je bolja njena izjava

"Čačić me otkako je otišao u zatvor nije zvao!"

Upravo ova izjava najviše govori o V. Pusić i o njenim izvrnutim vrijednostima, ustvari vrijednostima političara, općenito! Netko je vjerojatno odgajao Pusićku, ali joj je očigledno zaboravio reći da kad netko ode u zatvor onda ne očekuješ da on tebe zove i donese ti cigarete i rakiju, već obrnuto. V. Pusić čak ni to ne zna. Sad me već strah što još sve ne zna!

10.Pohlepa je vječna.

Nakon svega iznešenog ne nalazim riječi kako opisati HNS? No u jedno sam siguran, kad Čačić izađe navalit će na njih "ko Turčin na Beograd". HNS odbrojava dane mira, to je sigurno. I u redu je da je tako. Jer, kako vidimo, Hrvatska im nije ni zadnja rupa na svirali, oni tu rupu na svojoj svirali ni nemaju! Stoga, jedva čekam slijedeću epizodu sage "Pobiješnjeli Max"!

33.Nikad ne škodi ulizivati se šefu

3

Heraklit

http://portal.braniteljski-forum.com/category/demosthenes

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 88 47 14 202
PRIMIO <- 93 23 10 250

Dostignuća

Vingd 125.00
Bodovi 83.9
Analize 21 122.00
Ankete 59

Ocjene (15)


Respektira (10): dino89, pseto, K_Miletic, NEKOVARAZDIN, alfaiomega, pegula, micko3, siouxica, abakus, neonatus


Slaže se (3): alfaiomega, pegula, micko3


Ne slaže se (2): cehtunger, visitor


Komentari (21)


članstvu da ne "talasa" izlascima i napuštanjem stranke i pozicija, nego uspostavlja sistem "spavača" koje će aktivirati kad dođe vrijeme. S jedne strane, dobro je da HNS nestane s scene, ali je problem što će V.Pusić, Čačić i ostali iz NEKOVARAZDIN 0 0 0


vrha HNS-a i dalje ostati jaki i utjecajni igrači na HR političkoj sceni, samo kroz neke druge političke opcije ili stranke. NEKOVARAZDIN 1 0 0


NEKOVARAZDIN,, potpuno si u pravu, to je i meni palo na pamet, Pusićka će u SDP čim skuži da od ovog više ništa :D Čačić možda čak i u HDZ. :) Heraklit 0 0 0


Obozavam Star Trek i ideja je super, no nazalost previse ad hominem argumentacije uz dosta demagoskih elemenata, tako da ako i postoji poanta, mislim da se zagubila. Tim vise jer mislim da je ovako nesto moguce rec za apsolutno svakog politicara. cehtunger 0 1 0


Navoditi istinu nije demagogija, stranka su ljudi (osobito kod nas i osobito HNS) tako da, ako bismo izostavili dio: što oni rade i kako se ponašaju onda nam ostaje samo da komentiramo sviđa li nam se ime stranke ili ne! Heraklit 0 0 0

Analiza

"Politikom dominiraju banalne teme poput čiji muž ili žena gdje radi. To su nedopustive teme, jer u isto vrijeme tuku mlade Srbe u Kistanjama, mrze gayeve, ne postoji interes za raspravom o rastu i modelu rasta koji će kreirati radna mjesta." Vesna Pusić, stara/nova predsjednica HNS-a, Jutarnji list U Kistanju su se tukla djeca, kao što se uvijek i inače tuku, zanimljivo je da se nije javila kad je onaj mladi Srbin zaklao dva mlada Hrvata? Ako se već petlja u sve onda bi trebala imati jednake kriterije? Ili klanje nije bitno, a možda nije bitno jer su Hrvati??? A ... više >

3

Heraklit

http://portal.braniteljski-forum.com/category/demosthenes
 • 10
 • 3
 • 2
 • 21

Analiza

34. Rat je dobar za posao.

35. Mir je dobar za posao.

Kako uglednu stranku s najboljom mogućom perspektivom pretvoriti u minornu strančicu interesa? Nije lako, potrebno je vrijeme! Ali, ako smo spremni na sve, ali baš sve, može se!

HNS, stranka čiji su idejni i politički utemeljitelji I. Mažuranić i J. J. Strossmayer, a koja je službeno osnovana 1990. god. Stranka kojoj je prva predsjednica bila S. D. Kučar. Stranka koja je je imala ideju da:

"Hrvatski nacionalni identitet ne smije biti podređen i manje vrijedan, već samouvjeren, ravnopravan i zato otvoren u komunikaciji sa svim ostalim europskim nacionalnim identitetima."

Kako se takva stranka uspjela srozati do neprepoznatljivosti, do regionalne stranke čiji je moto: "Sve za naš uspjeh, ostalo nebitno!"

1. Kad jednom zgrabiš njihov novac, ne vraćaj im ga.

U vrijeme jakog HDZ-a, SDP-a sa stalnom ideološko-interesnom bazom, HSLS-a kao treće snage nije im baš najbolje išlo, no nakon propasti HSLS-a otvorila se mogućnost popunjavanja tog, potpuno praznog, prostora, minimalno su je iskoristili. Nakon propasti HDZ-a prostor se strahovito proširio, ni to nisu iskoristili, ustvari jesu, ali ne programom, ne biračkom bazom na razini države, ne radom za opću korist, već političko-interesnom trgovinom. Bahati kakvi već jesu trijumfalno su objavili veliki povratak na scenu, zaboravljajući da rezultat ispod 5% nije nikakav enormni uspjeh i da Milanović, prema svojim dobrim običajima, nije shvatio odnos snaga i da im je poklonio nešto što nitko nikada više neće, dao im je 14 mandata bez 5%. Ludo!

17. Ugovor je ugovor, ali samo između Ferengija.

HNS se voli hvaliti uspjesima pa se tako rado hvale da nam je Čačić nakon prvog mandata ostavio 300 km autocesta. Jedino zaboravljaju reći da se na tim cestama opljačkalo oko pola od 37,5 milijardi kuna. Nagradno pitanje: Ako je čačić zaslužan za gradnju tko je odgovoran za pljačku? Usput, Čačić je potpisao 20 milijuna dolara nagrade Bechtelu iako su koncesiju za gradnju dobili bez javnog natječaja i s cijenom većom za 30% od normalne. Taj isti Čačić unaprijed je uzeo novac za izgradnju doma umirovljenika u Dubrovniku, novac nije vratio, a dom je još uvijek samo pusti sanak! Također je istražno povjerenstvo utvrdilo "sukob interesa Čačićevih firmi i države, u prošlom mandatu. No te sitnice nisu V. Pusić, današnjoj "uglednoj" predsjednici HNS-a i malenom borcu za pravdu, bile značajne, nisu im oduzimale vjerodostojnost, kako sad, kao opravdanje za izbacivanje Čačića.navodi! Član HNS-a je i S. Ferenčak, osuđen za kriminal oko preprodaje zemljišta namjenjenog invalidima i preprodaje konzumu. Ugledni HNS-ovac je A. Vlahušić, osuđen zbog malverzacija, afera Šipan. Hns-ovac Marko Pušić, jedan od osnivača HNS-a, osuđen na dvije godine zbog privrednog kriminala, drugi HNS-ovac (Mesić) ga pomilovao. B. Spudić, načelnik općine Barilović osuđen na 14 mj. Zatvora, nekim čudom isparilo mu stotinjak tisuća kuna. I tako dalje i tako u pakao! E sad, koje zaključke možemo izvući iz ovih informacija. Informacije nisu ni potpune, ima toga još. U odnosu na broj članova, na političku snagu i prema svakim drugim mjerilima, ne čini li se malo povelik broj krimena uglednih HNS-ovaca? Ne čini li se da tu ima neka pravilnost, jedan je izuzetak, tri je zabrinjavajuće, a ovoliko? Da li je u pitanju pravilo neka svatko sam za sebe zaključi?

31. Nikad ne ismijavaj ferengijevu majku.

I tu dolazimo do "ugledne" predsjednice HNS-a, Vesne Pusić!Tko je Vesna Pusić? Neki je zovu znanstvenicom, ne znam što reći? Meni znanstvenik zvuči kao nešto časno, vrijedno, karakterno, principijelno, nešto što uključuje višu svijest, ne znam što reći?

Počnimo od izjava V. Pusić

"Otvorit ćemo 200 000 novih radnih mjesta!"

Na kraju krajeva to je stajalo i na plakatu HNS-a za izbore dvijetisućite. Na tom plakatu ponosno i bez srama stoje Pusić, Mesić i Čačić. Zašto bez srama? Zato što tako nešto izjaviti pretpostavlja ili da ste vi idiot ili da idiotom smatrate biračko tjelo, osobito one koji će se uhvatiti na takve nebuloze. Jer, u današnje vrijeme robotike, da biste zaposlili 300 ljudi potrebno je uložiti milijardu dolara, a koliko je 200 000 : 300 x milijardu valjda je jasno! Pitanje: Koliko se ovakav način rada razlikuje od onih nigerijskih email-ova, u kojima vam daju milijune samo vi najprije trebate njima dati... Shvaćate?

Nećemo ulaziti u genealogiju V. Pusić, jer su "ponosne krvave ruke" priča za sebe, koncentrirat ćemo se na njen lik i djelo.

Neke od izjava "ugledne" znanstvenice, zajedno s opisom "znanstvenog uma i moralnih karakteristika":

300. Izrabljivanje počinje kod kuće.

"Mi znamo da je i nama u interesu da naši susjedi ostvaruju napretke na svom putu u EU. I ulazak Srbije u EU u našem je neposrednom interesu. Hrvatska ovisi o turizmu."

Možda sam malo naivan, ali stvarno sam mislio da izrabljivanje nije ideja vodilja dobrosusjedskih odnosa, ali tko sam ja da sudim Vesne Pusić vrijednosti!

239. Nikad se ne boj krivo označiti proizvod.

"Zagreb će povući tužbu za genocid protiv Srbije, jer se tom optužbom dižu niske strasti, a to nije moralno prema narodu."

Vesna Pusić, nova ministrica vanjskih poslova, Jutarnji list

Što je velika majka pjesnikinja htjela reći ostaje misterija, unatoč mojim nadljudskim naporima!

"U Srb sam išla ne kao historičar nego kao čovjek koji na simboličkoj razini daje podršku borbi protiv fašizma i nacizma."

Ovdje je sve jasno:

U Srbu su pobunu od 27. srpnja 1941. godine vodili četnički kolovođe i srpski pobunjenici Torbica, Keča, Omčikus i Radenović koji su na dan ustanka osnovali u Srbu oružani četnički puk (brigadu) s 1000 četnika (vođa četnika u kninskoj krajini bio je bivši pravoslavni pop Momčilo Đujić koji je osnovao tzv. Dinarsku diviziju). Vođa srpskih komunista u Lici, Đorđe Đoko Jovanić, bio je zapovjednik partizanskog odreda sa 60 srpskih komunista koji su se pridružili četničkom ustanku i sudjelovali u etničkom čišćenju hrvatskih civila. U samome mjestu Srb, srpski pobunjenici osvojili su napuštenu žandarmerijsku stanicu NDH, i zarobili mjesnog župnika rimokatoličke crkve mosinjora Jurja Gospodnetića i potom ga mučili i ispekli na ražnju.

Dakle, V. Pusić ih je, vidjevši da im sad baš ne ide najbolje, išla ohrabriti, dati im, kako svoju, tako i HNS-ovu moralnu podršku. Jako lijepo od nje, ali i očekivano ipak je ona "ugledna znanstvenica".

"Što se tiče Deklaracije o Domovinskom ratu, ona je načelno besmislena i sadržajno netočna. Izglasavanje nečega takvog kao što je povijesna istina većinom glasova u parlamentu, po meni je apsurdno. Dokument poput ove deklaracije nema nikakvog učinka."

Možda, s vremenom, promijeni mišljenje, kao što je promijenila i mišljenje o besmislenosti Hrvatske države! A možda i ne? S vremena na vrijeme, čini mi se...

"Nama nije u interesu kočiti Srbiju, niti rješavati temu granica na taj način. To pitanje ćemo rješavati bilateralno i to sigurno neće biti tema u našem odnosu prema vašoj zemlji."

Nama, naravno, nije u interesu kočiti Srbiju na putu prema EU. No, je li nam u interesu da nam vrate okupirani teritorij? Trenutno smo valjda jedina država u Europi čiji je dio teritorija okupiran. Formalno-pravno, Srbi se mogu ponositi činjenicom da pod okupacijom drže dio EU. V. Pusić se tim zasigurno ponosi!

"Partnerima iz Srbije rekli smo kako mogu vrlo lako osigurati da sjednemo za stol i odlučimo što ćemo s tužbama ako osiguraju podatke o nestalima."

Još jedna od mnogobrojnih farsa, kako bi bilo jednostvano da je sva priča oko lokacije nestalih (pobijenih), ali nije! A tko će odgovarati za (te iste) pobijene i poklane, tko će odgovarati za par stotina tisuća protjeranih Hrvata s okupiranih područja, to se zaboravlja, kao što se zaboravlja da njima nitko nije gradio kuće! Tko će odgovarati za ratnu štetu, desetke milijardi? Hvala Bogu nitko, nekako ćemo to zakamuflirati, misli si V. Pusić, "ugledna znanstvenica"!

"Branitelji ne žele u EU, traže da se njih ne procesuira pa žele da o lustraciji odlučuju oni koji su na vlasti. Apsurdno. Zgranuta sam!"

Vesna Pusić, potpredsjednica HNS-a, Jutarnji list

Malo nepovezano, ali... Branitelje se procesuiralo gdje god se stiglo, ulazak u EU to nije promijenio, Vesna to ne zna pa onda ispadne malkicu... ma znate... Ovo dalje izgleda kao da je pod utjecajem maligana, ili nečeg sličnog??? Apsurdno! Zgranut sam!

"Uloga Slovenije u uključivanju Hrvatske u EU djelomično je bila vrlo pozitivna."

Što nam je Slovenija radila jasno je i svakom debilu, a kamoli, recimo, osobi sa 80 IQ (granica retardacije), pravit ćemo se da se Vesna samo šalila!

"Ako ne uđemo u Uniju, ne ćete dobiti mirovine. Stvari su vrlo jednostavne. Ako glasamo protiv, taj tjedan gubimo kreditni rejting. To znači da više ne ćemo moći vraćati dugove. Mirovine ovise o zdravoj ekonomiji. Ako ne možete vraćati dugove, rastu vam kamate. O glavu nam je, ljudi!"

Možda je njoj "o glavinu", nama nije bilo! Kreditni rejting smo odmah poslije izgubili tako da... Dugove isto ne možemo više vraćati! I najbitnije, prijetiti najsiromašnijem djelu populacije neisplatom mirovina znači prijetiti im smrću. I da, upravo je to V. Pusić napravila, ucjenom natjerala umirovljenike na izlazak na referendum. Ucjena je u svim normalnim državama kazneno djelo osim u RH! Ovdje dolazi pravilo br.

263. Ne dozvoli sumnji da umanji tvoju požudu za latinumom.

3

Heraklit

http://portal.braniteljski-forum.com/category/demosthenes

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 88 47 14 202
PRIMIO <- 93 23 10 250

Dostignuća

Vingd 125.00
Bodovi 83.9
Analize 21 122.00
Ankete 59

Ocjene (7)


Respektira (5): K_Miletic, NEKOVARAZDIN, alfaiomega, pegula, abakus


Slaže se (2): alfaiomega, pegula


Komentari

Analiza

34. Rat je dobar za posao. 35. Mir je dobar za posao. Kako uglednu stranku s najboljom mogućom perspektivom pretvoriti u minornu strančicu interesa? Nije lako, potrebno je vrijeme! Ali, ako smo spremni na sve, ali baš sve, može se! HNS, stranka čiji su idejni i politički utemeljitelji I. Mažuranić i J. J. Strossmayer, a koja je službeno osnovana 1990. god. Stranka kojoj je prva predsjednica bila S. D. Kučar. Stranka koja je je imala ideju da: "Hrvatski nacionalni identitet ne smije biti podređen i manje vrijedan, već samouvjeren, ravnopravan i zato otvoren u komunikaciji sa svim ostalim europskim nacionalnim ... više >

3

Heraklit

http://portal.braniteljski-forum.com/category/demosthenes
 • 5
 • 2
 • 0
 • 0

Analiza

Prva moja reakcija kad sam čuo "vijest" da je Radimir Čačić izbačen iz HNS-a bio je smijeh. Zašto smijeh? Zato što sam samo dan ranije, čitajući po novinama naklapanja o raznim (navodnim ili stvarnim) njegovim sastancima s Bandićem i inima rekao supruzi kako se provodi akcija vraćanja Radimira Čačića na velika vrata u politiku. Zašto je to bilo potrebno provesti? Zašto što je riječ o čovjeku koji se svojim arogantnim, bahatim, prepotentnim ponašanjem (a bez ikakvog konkretnog pokrića) većini građana naše zemlje temeljito zgadio. No takav kakav jest, Čačić je bio i te kako potreban vladi Zorana Milanovića. Trebao mu je kao gromobran, kao onaj koji će svojim ponašanjem skretati pozornost s Milanovićeve nesposobnosti (kao i ostatka Vlade) i koji će kao prvi potpredsjednik - a u očima javnosti doživljavan u pravilu kao pravi premijer - preuzeti na sebe sav negativni naboj akumuliran u državi zbog očigledne nesposobnosti ove vlade da nešto u njoj popravi. Nesposobnosti koja je tolika da se sve veći broj ljudi počinje pitati nije li zapravo o nečemu drugom riječ tj. o namjernom, svjesnom daljnjem uništavanju ove zemlje s ciljem njezine što brže i što jeftinije rasprodaje. A da se ima što još rasprodati - bogme ima.

Za sve to Ratko Čačić bio im je i te kako dobrodošao. Korpulentan, alfa-mužjak (kako mu sve češće od milja tepaju novinari), bahat, spreman napasti svakoga tko mu se zamjeri, s mnogim konkretnim vezama u političkom i gospodarskom miljeu, rječit na svoj "lupni i ostani živ" način - kud ćeš bolje u jednoj situaciji kad su i sami građani spremni povjerovati u najnevjerojatnija obećanja jer je stvarnost dovoljno loša da bi se bili spremni suočiti s njom i činjenicom da nam s ovom političkom garniturom koju imamo neće nikad, a kamo li uskoro biti bolje. Na žalost, jedna "nezgodna" vožnja i incident u kojem su smrtno stradale dvije osobe oduzeo je Milanoviću taj gromobran. Do Čačićeva odlaska bio je mudri, tihi vođa iz pozadine koji je smireno povremeno reagirao kad je trebalo obuzdati buldoga Čačića (i odglumiti svoju ulogu mudrog i pouzdanog vođe), ali ga je u pravilu puštao da lupa i radi što hoće. Njegovim je odlaskom u zatvor nezgodno izbačen u prvi plan i pomalo se pokazalo da je priča o mudrom, tihom vođi koji zna što radi tek iluzija iza koje se krije razmaženi dječačić koji nema veze s realnošću, a još manje zna što bi i kako činio na svom mjestu premijera jedne zemlje u velikim problemima na koje je nekim slučajem došao. Ili zapravo zna što radi, pa i čini to: svakim svojim potezom gura je još dublje u glib iz kojeg ga je trebao izvući.

Radimir Čačić ovoj je vladi nasušno potreban. Ne samo Milanoviću već i Liniću koji, unatoč svoj svojoj energiji, bez njega djeluje potpuno jalovo. Potreban je i HNS-u čiji je osnivač i objektivno najjača osoba u stranci. Potreban je Vesni Pusić, koja kraj njega djeluje kao razumna osoba pokraj slona u staklani i smirujući faktor, što je njezinim imidžu samo plus. Kako, međutim, izvesti povratak R. Čačića u visoku politiku s obzirom na njegovu omraženost među građanima ove zemlje i puku činjenicu da bi u nju trebao doći ravno iz zatvorske sobe jer polovica mandata ove vlade već je za nama i za dugi povratak baš i nije ostalo puno vremena? Jednostavno: treba od njega napraviti žrtvu. Žrtve, pogotovo žrtve političkog progona i autoritarinih vođa političkih stranaka, kod nas uvijek nailaze na simpatiju. Uz malo pomoći medija i pokoji dobro intonirani, tugaljivi članak na temu Čačića kojeg su se, eto, odrekli u vlastitoj stranci a "samo je skrivio autombilsku nesreću koja se svakome može dogoditi" i grubo ga odbacili, u tren oka njegova se negativna slika u javnosti može ublažiti pa i postići određeno solidariziranje s njim. Da i ne govorimo kako je to dobrodošla priča za skretanje pozornosti s pravih problema u ovoj zemlji, a za produkciju kojih (i problema i ovakvih priča za odvraćanje pozornosti) se ova vlada od svoga dolaska na vlast pokazala jedino sposobnom. Stoga su po novinama posljednjih tjedana izazili tekstovi o Čačićevim sastancima i dogovorima (usput je i Bandić malo ocrnjen kao dio igre utiranja puta Josipoviću do novog mandata na Pantovčaku - umro sam od smijeha čitajući njegovu "nespretnu" usporedbu Čačića i Isusa, tko misli da je bila slučajna taj nema pojma pojminog o velikom kazalištu koje se zove politička scena u Hrvatskoj). I, voila: Čačić naprasno izbačen iz stranke! I odmah su počeli tekstovi na temu njega kao žrtve.

Da cijela situacija u našoj zemlji nije tako grozna kakva jest i da nam mladi, visokoobrazovani ljudi ne odlaze svakoga dana u grupama iz nje, sve ovo bilo bi zaista smiješno. Ovako je za dignuti ruke u nevjerici i još jednom se zapitati koliko će još trebati ljudima kod nas da počnu shvaćati koliko ih se vuče za nos i kakvim ih magarcima ta političko-gospodarska elita drži.

Radimir Čačić izaći će iz zatvora za oko pet mjeseci. O njegovom izbacivanju iz stranke i borbi za povratak u nju i u politiku pisat će se kroz cijelo to vrijeme. Analizirat će se sve moguće opcije. Zgodan način zabave puka. Opcija njegova povratka u HNS nakon "uviđanja" Vesne Pusić i vodstva stranke da je samo o glasinama bila riječ (nije bez razloga to što ti navodni sastanci do danas nisu provjereni - uvijek ima vremena da se "provjere" i da se utvrdi kako je riječ samo o glasinama i kako je stoga njegovo izbacivanje iz stranke bilo nepotrebno) te poništavanja odluke o izbacivanju, vrlo je realna. U međuvremenu će negativna slika o Čačiću u javnosti biti znatno ublažena (uloga žrtve), a HNS-u će njegovim povratkom nakon što su "priznali pogrešku" porasti rejting (uloga zrele stranke koja je u stanju priznati da je pogriješila). I Čačić i HNS time su na dobitku, za razliku od situacije u kojoj bi se našli da se Čačić naprosto iz zatvora vratio na njezino čelo (ili u vrh stranke). I Milanović time profitira, jer ljudi pamte njegovu podršku Čačiću i ublažavanje Čačićeve negative slike u javnosti djelovat će i na Milanovićevu poziciju. S vrha stranke, nakon što se vrati u nju kao žrtva koja je dokazala svoju nevinost, Čačiću je otvoren put natrag u Vladu.

Hoće li to sve biti tako, ovisi o majstorima političke iluzije koji sada imaju zadatak izazvati sućut u javnosti za Čačića. Uspiju li u tome u dovoljnoj mjeri, bit će kako sam opisao. Ne uspiju li... vratit će se Čačić u visoku politiku malo kasnije.

No akcija njegova povratka definitivno je u tijeku. I da nam nije svakim danom sve gore i gore, zavalio bih se na stolcu i uživao u predstavi koja nadilazi sve one ikad napisane i izvedene kazališne.

4

abakus

Urednicima Barometra poštovanje korisnika nepoznat je pojam. http://abakus33.blogspot.com/

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 114 26 30 304
PRIMIO <- 185 73 26 363

Dostignuća

Vingd 324.00
Bodovi 112.8
Analize 39 321.00
Ankete 62

Ocjene (3)


Respektira (3): Heraklit, visitor, siouxica


Komentari (6)


Pusić je zahvaljujući Čačiću dospjela na poziciju na kojoj se nalazi i koji jako cijeni, a Čačić ne glumi jadnika već jakog čovjeka kojem je učinjena nepravda i koji će se tome uspješno odhrvati. Njih dvoje zajedno dobitna su kombinacija. abakus 0 0 0


bumo vidli, što bi se reklo - vrijeme će pokazati:) siouxica 0 0 0


ne vjerujem da se radi o usklađenom djelovanju, prije o iznuđenom faulu kojim si Čačić osigurava stalnu prisutnost u medijima i iščekivanje publike da vidi njegov odgovor..PR klasika..Pusićka nije mogla drukčije jer joj je već preoteo pažnju visitor 0 0 0


bit će tu još oštrih startova koji će pokazati koliko stoji teorija o "priznavanju pogreške i ponovnom uzimanju u okrilje" visitor 0 0 0


Kao što reče sio: živi bili pa vidjeli. ;) Problem je samo što u tom gledanju i iščekivanju raspleta svih mogućih priča za skretanje pozornosti prolazi vrijeme. I prolazi... i prolazi... a zemlja u sve gorem stanju. abakus 0 0 0

Analiza

raspad HNS? Ne raspad, nego nestanak povratkom Čačića na scenu

19.01.2014. 11:40, Tjedna anketa/Kartice političara: Je li Vesna Pusić izbacivanjem Čačića spasila stranku ili ju je osudila na propast?

pa da. Neće doći do raskola u stranci? 

Ma dajte molim Vas. Svatko ko iole pozna Ratkeca, zna da osvjetoljubijevijeg čovjeka na Hrvatskoj političkoj sceni nema. Taj je sposoban doslovce uništiti svakog, ma kako se on zvao, i ma kako mu u jednom trenutku bio odan i dobar suradnik. On je čovjek koji ne prašta.

Priča se po Varaždinu već dugo da je već otprije nekakvih šest-sedam mjeseci, župan Varaždinske županije HNS-ovac Predrag Štromar na nekakvom sastanku javno dao podršku Vesni Pusić, učinivši tako herezu i išao je kontra čovjeka koji ga je stvorio. Da, kako god netko ovo protumačio, likove poput župana  Štromara, poput Vž gradonačelnika Gorana Habuša, poput dogradonačelnice Varaždina i saborske zastupnice N.Martinčević i slične je stvorio i u vrh politike gurnuo upravo on, R. Čačić. A oni su mu (župan javno, Habuš stidljivo) okrenuli leđa i priklonili se V.Pusić. Jedino je Natalija ostala dosljedna i daje podršku svom donedavnom šefu. Ista je stvar otprilike i u međimurju. Ove dvije županije su leglo HNS-a, ovdje ta stranka najviše zahvaljujući R. Čačiću ostvaruje odlične izborne rezultate.

HNS je u Vž županiji kao nositelj koalicijske liste osvojio 49 % glasova (tu je koalirao sa SDP-om), u Međimurskoj županiji je kao nositelj koalicijske liste, HNS sa nekakvim strančicama koje imaju mizeran utjecaj osvojio 25 % glasova. U svim relevantnim istraživanjima, na državnoj razini rejting stranke se kreće od 1,7 do 4,7 % podrške. U ove dvije spomenute županije, podrška je drastično veća. U Varaždinskoj županiji se rejting HNS-a mjeri oko 10-12 % podrške. 

Sad probajte izračunati sami, nakon povratka Ratka na scenu, i povlačenja velikog dijela simpatizera i članova stranke na svoju stranu, šta će ostati od HNS-a koji će voditi V. Pusić. Teško da će se ikada više pribižiti izbornom pragu. Pogotovo razmišljajući na način da je velika kukuriku koalicija i dobar rejting HNS-a u njoj, upravo Čaćićevo maslo.

Dakle, svako zlo za neko dobro. 

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 159 122 35 633
PRIMIO <- 506 102 77 1,095

Dostignuća

Vingd 794.00
Bodovi 143.6
Prijedlozi 3 3.00
Analize 172 774.00
Ankete 343

Od istog autora

Ocjene (4)


Respektira (3): siouxica, VeNLO, visitor


Ne slaže se (1): abakus


Komentari (6)


mislim da HNS neće nestati, izglednija je varijanta pokušaja neke izvanredne skupštine kad dođe vrijeme, brand je Čačiću prevrijedan da bi ga se olako odrekao..previše je uložio u tu tvrtku :) visitor 0 0 0


... a Pusić je, naravno, politički potpuno neiskusna osoba koja sve ovo i svoju logičnu marginalizaciju nakon povratka gazde Ratka nije znala predvidjeti... Ne drži to vodu. Pusićka je iskusna političarka i inteligentna osoba. Sve je ovo samo igra. abakus 0 0 0


dovoljno je iskusna i pametna da zna da pored čačića, a pogotovo razjarenoga, nema nikakve šanse u toj stranci i zato je odigrala sad, na vrijeme da se pozicionira za izbore... još jedan mandat u saboru, a onda diplomacija ili akademska karijera siouxica 0 1 0


na stranu što sam analizirao sve, moj osobni stav je da je sve pošlo od Čačića, da sam mu PR savjetnik, baš tako bi mu preporučio..Vesna je parirala jedino mogućim i potencijalno učinkovitim, Ratkov bonus je status žrtve, visitor 0 0 0


ova je bitka 1:1 uz blagu prednost Pusićke a rat se nastavlja u novim i puno jasnijim okolnostima, oboje će koristiti sva sredstva, uključujući udarce ispod pojasa visitor 0 0 0

Analiza

raspad HNS? Ne raspad, nego nestanak povratkom Čačića na scenu

19.01.2014. 11:40, Tjedna anketa/Kartice političara: Je li Vesna Pusić izbacivanjem Čačića spasila stranku ili ju je osudila na propast?

pa da. Neće doći do raskola u stranci? Ma dajte molim Vas. Svatko ko iole pozna Ratkeca, zna da osvjetoljubijevijeg čovjeka na Hrvatskoj političkoj sceni nema. Taj je sposoban doslovce uništiti svakog, ma kako se on zvao, i ma kako mu u jednom trenutku bio odan i dobar suradnik. On je čovjek koji ne prašta. Priča se po Varaždinu već dugo da je već otprije nekakvih šest-sedam mjeseci, župan Varaždinske županije HNS-ovac Predrag Štromar na nekakvom sastanku javno dao podršku Vesni Pusić, učinivši tako herezu i išao je kontra čovjeka koji ga je stvorio. Da, kako god netko ovo protumačio, ... više >

 • 3
 • 0
 • 1
 • 6

Analiza

Politička sudbina Radimira Čačića je u posljednje vrijeme jedna od zahvalnijih tema u hrvatskom političkom novinarstvu. Već mjesecima se spekulira o njegovim prvim akcijama nakon što izađe iz zatvora a nedavno je još i izbačen iz stranke. Obzirom na način kako je to izvedeno, i sam HNS, odnosno Vesna Pusić su dali obilat prilog toj temi. Sigurno je da će se novonastali odnos između nje i Čačića analizirati sve dok se ne razriješi u izravnom duelu. Svi se slažu, Čačić kao homo politicus sigurno neće sjediti kod kuće i pisati memoare. Čim dobije pravo javnog nastupa, morat će se barem očitovati što misli o postupku stranke prema njemu a teško je povjerovati kako onima za koje smatra da su mu nanijeli nepravdu neće uzvratiti na ovaj ili onaj način.

Pod pritiskom bujice u medijima zaredalih teorija o tome kako će izgledati njegov politički povratak, vodstvo HNS-a i Vesna Pusić nisu izdržali. Prvi su javno povukli potez, vrlo jak i radikalan. Čačića su po kratkom postupku izbacili iz stranke. Obrazloženje je jedino moguće, nanio je štetu ugledu stranke a drugo nije ni moglo biti jer se Čačić nalazi u zatvoru i javno ne djeluje.

Što se tiče nanošenja štete stranci, u HNS-u nisu smatrali da je to bilo Čačićevo tvrdoglavo odbijanje da se povuče nakon prometne nezgode u Mađarskoj. Štoviše, tad su zajedno s njim upirali dokazati kako prometna nezgoda i politička karijera nemaju dodirnih točaka. Nisu smatrali ni da je to njegov ekstremno bahat odnos prema javnosti dok je bio na specijalno za njega izmišljenoj funkciji prvog potpredsjednika Vlade. Za Vesnu Pusić je to bilo samo pitanje stila ili, kako je sama rekla i zaintrigirala jezikoslovce, stvar Čačićevog buršikoznog karaktera. Kad su zaredali napisi o Čačićevom povratku u politiku, iznenada su zaključili da im ipak čini političku štetu. Zaključak o šteti je moguće opravdati jednostavnom logikom, Čačić se želi vratiti u vrh stranke gdje mi sada sjedimo a da bi on sjeo, mi se moramo maknuti. Opet se kao i inače u politici radi o sasvim prizemnim interesima, tko će zauzeti koju funkciju, umjesto da se koplja lome oko sadržaja politike koja se vodi.

Točno je, napisi o Čačićevoj budućoj političkoj karijeri i spekuliranja o tome kako će se opet boriti za čelno mjesto u stranci nisu koristila ni HNS-u ni Vesni Pusić osobno. Nije lako pregovarati o koaliranju na sljedećim izborima u uvjetima kad se dovodi u sumnju ostanak Vesne Pusić na mjestu predsjednice. I onih kojima je obećala prepustiti vlast također. Tu su situaciju jednostavno morali raščistiti. Izabrali su najkraći mogući put. Umjesto da se problemom bave, brutalno su ga izbacili iz stranke. Međutim, izgleda kako baš i neće sve završiti na tome. Ne samo da će mediji nastaviti s dosadašnjim spekulacijama već im je spornom primjenom stranačkog statuta dan i dodatan materijal.

Jasno je da medij mora imati nekakvu priču, odnos Radimira Čačića i Vesne Pusić je uvijek bio zahvalna tema za političke analitičare. No ipak čudi jedno, gotovo nimalo se nije analiziralo porijeklo informacija koje su zakotrljale lavinu. Nitko nije doveo u pitanje činjenicu da se ne zna izvor, odnosno da je izvor anoniman i time upitne vjerodostojnosti koja je u ovoj priči izuzetno važna. Naime, svi su prebrzo odbacili mogućnost da je i netko drugi mogao imati interes da se naruše odnosi u HNS-u. Umjesto toga, informacije su preuzimane bez ikakvih ograda i moralo se dogoditi ovo što se dogodilo.

Upotrijebimo opet logiku. Ako se Čačića želi eliminirati iz konkurencije za mjesto na vrhu stranke, mora se imati nekakav povod. Ako on sam zbog boravka u zatvoru politički ne djeluje i ne može ga dati, može li se dobiti na drugi način? Naravno da može, ako se u medijima stvori dojam kako Čačić komplotira s grupom sebi bliskih HNS-ovaca uvodeći već sada dualizam u upravljanje strankom. Doda li se tome još i dogovaranje o budućim političkim savezima, priča je zaokružena i moguć je samo jedan zaključak, taj da je Čačić započeo rušenje Vesne Pusić i aktualnog vodstva stranke. I dogodilo se, potekla je bujica članaka o njegovim sastancima s istomišljenicima iz stranke i navodnim dogovorima s ovom ili onom političkom opcijom. Reklo bi se, kao kec na jedanaest, ne samo za Vesnu Pusić koja bi objektivno bila ugrožena Čačićevim ponovnim preuzimanjem kormila već i za pripadnike mlađe generacije kojima je obećala prepustiti upravljanje strankom.

Milan Bandić je kao jedan od Čačićevih navodnih partnera demantirao da se uopće sastao s njim a kamoli dogovarao političku suradnju. Vesna Pusić je baš na tom primjeru ustvrdila kako se, eto, i netočna informacija lako može demantirati. Samo je zaboravila jedno, Čačiću je iz zatvora nemoguće demantirati išta jer ne smije javno istupati. U ovom slučaju on izgleda kao boksač u ringu kojem su zavezane obje ruke dok ga protivnik nemilosrdno mlati i uz to se naizgled naivno a zapravo cinično čudi zbog čega se ovaj ne brani. Zapravo, nitko od spominjanih nije potvrdio susrete osim nekolicine članova stranke koji su rekli da je riječ o višegodišnjim uobičajenim vikend druženjima.

Dokle god se radi o anonimnim izvorima, legitimno je nagađati o kojima se radi. Koliko god je moguće da su novinari odnekud sami iskopali informacije o Čačićevim sastancima, toliko je ako ne i više moguće da su one namjerno plasirane od strane PR službi. Čijih, drugo je ali i, rekli bismo, pravo pitanje.

Moguće je da su potekle iz vrha HNS-a jer aktualno vodstvo Čačićevim izbacivanjem iz stranke jasno profitira. Njima je bilo u interesu da ga se riješe što prije a sad im je to bilo najlakše jer im Čačić iz zatvora ne može uzvratiti. Da navodna zavjera nije postojala, morali bi se boriti s Čačićem u punoj snazi i bez obzira na ishod, taj bi sukob dugo trajao i nedvojbeno bi nanio veliku štetu stranci.

Moguće je i da je sam Čačić pokrenuo lavinu napisa o sebi i svojim namjerama kako bi isprovocirao akciju Vesne Pusić i aktualnog vodstva stranke. Ne zaboravimo da je on imao vlastitu od HNS-a neovisnu PR službu. Namjerno se stavljajući u neravnopravan položaj, boksača zavezanih ruku, relativno lako se mogao prikazati žrtvom. Taktika nije posve bez rezona. Hrvatski birači imaju prilično blagonaklon odnos prema žrtvama. Primjerice, nakon što je Zoran Milanović jednim potezom raspustio zagrebačku gradsku organizaciju i riješio se Milana Bandića te njegovih oko 3000 navodnih pristaša, Bandić je u ulozi žrtve profitirao glatko pobijedivši na izborima za gradonačelnika a osvojio je i većinu u gradskoj skupštini. Poučan je i primjer Aleksandre Kolarić. Sa statusom Milanovićeve žrtve jer je bez mogućnosti da se brani također ekspresno izbačena iz stranke, znatno je ojačala svoj politički položaj. Iako je bez ikakve političke funkcije, kao Milanovićevoj kritičarki su joj sad širom otvorena vrata svih medija. Tu je i Davor Bernardić, nakon što je nemilosrdno uklonjen kao kandidat za gradonačelnika, samo čudo je moglo spriječiti da pobijedi na unutarstranačkim izborima. Iz tih se primjera jasno vidi kako se isplati biti žrtvom. Nema sumnje da je Čačić u očima dijela javnosti to sad i postao.

Medijski analitičari se uglavnom bave odnosom Pusić – Čačić a zanemaruju mogućnost da su i drugi u igri. Milanović se spominjao ali nekako stidljivo i usput a Karamarko i njegova ekipa gotovo nikako mada i jedan i drugi imaju konkretan interes. Također, ni jednom ni drugom ne bi bilo prvi put da se posluže krinkom anonimnih izvora.

Što se tiče Karamarka i njegovog kristalno jasnog interesa da u redovima Kukuriku koalicije dođe do pomutnje, zar bi mu bilo baš potpuno nemoguće zakotrljati priču o Čačićevom povratku? Naravno da ne jer kao i drugi, sigurno ima na vezi nekoga od novinara. Svejedno je da li izravno ili preko posrednika.

Milanovićev i interes SDP-a bi mogao biti da se oslabi pozicija Vesne Pusić. Strankama vladajuće koalicije prestoji težak zadatak, treba se dogovoriti oko mjesta na listama za evropske izbore. Poslije i za parlamentarne. Poznato je da su HNS-ovci vrlo tvrdi i uspješni pregovarači. Svojih nekoliko postotaka biračke podrške su uvijek znali dobro prodati, pogledajmo samo koliko njihovih zastupnika sjedi u Saboru te koliko i kakvih imaju mjesta u Vladi, državnoj upravi i javnim poduzećima. Nema sumnje da ta činjenica opterećuje dobar dio SDP-ovaca. Nema garancije da bi na idućim izborima HNS tražio manje, sasvim suprotno.

Zbog toga bi se u idućoj rundi političke trgovine lako mogao promijeniti odnos snaga. Čak i ako Čačić ništa ne poduzme, što je moguće koliko i da Sava poteče uzvodno, oni koji su ga podržavali neće glasati za Vesnu Pusić. Ako osnuje nekakvu svoju političku opciju, privući će dio članstva i birača HNS-a. U tom bi se slučaju Vesni Pusić lako moglo dogoditi da je u pregovorima oko budućih lista dočeka pitanje, misli se dakako na birače – "Vesna, a koliko ti sad imaš divizija?"

4

visitor

s odmakom se bolje vidi

Interakcija

 
UČINIO -> 1,026 66 41 2,989
PRIMIO <- 1,297 278 249 3,244

Dostignuća

Vingd 2,796.00
Bodovi 260.9
Prijedlozi 4 15.00
Analize 266 2,712.00
Ankete 419

Ocjene (6)


Respektira (6): astrid, abakus, siouxica, dokial, VeNLO, sthagon


Komentari (7)


i riješila se čačića dok je još nemoćan i ne može uzvratiti punom snagom. skromno ću podsjetiti na svoju analizu od prije dva tjedna http://barometar.vecernji.hr/topics/slug/kakva-je-politicka-buducnost-radmira-cacica/#analysis-296 :) siouxica 0 0 0


Pa da, reagirala je ona na natpise..samo otkud su potekli :).vrlo je vjerojatno da od njoj bliskih, rezon je jasan..ali Čačić je igrač i neće na ovom završiti..naznačio sam sve scenarije da ukažem na to da prije zaključka treba razmisliti o svemu :) visitor 0 0 0


no ne mora ni Čačić biti posve nevin :)..a varijanta okupljanja sjeverozapada, izvanredne skupštine itd?.s tim da u tom slučaju nije on taj koji razbija već okuplja :) ..čar analiza i procjena je u razmatranju svega :) zaključak je svakom na volju visitor 0 0 0


sjećam se tvoje analize i sasvim je logično da je Vesna tako postupila...no je li ovim priča završila?...uvjeren sam da nije :) visitor 0 0 0


naravno, prava "zabava" tek počinje:) siouxica 0 0 0

Analiza

Politička sudbina Radimira Čačića je u posljednje vrijeme jedna od zahvalnijih tema u hrvatskom političkom novinarstvu. Već mjesecima se spekulira o njegovim prvim akcijama nakon što izađe iz zatvora a nedavno je još i izbačen iz stranke. Obzirom na način kako je to izvedeno, i sam HNS, odnosno Vesna Pusić su dali obilat prilog toj temi. Sigurno je da će se novonastali odnos između nje i Čačića analizirati sve dok se ne razriješi u izravnom duelu. Svi se slažu, Čačić kao homo politicus sigurno neće sjediti kod kuće i pisati memoare. Čim dobije pravo javnog nastupa, morat će se barem ... više >

4

visitor

s odmakom se bolje vidi
 • 6
 • 0
 • 0
 • 7