Analiza

Unatoč pogrešnoj kritici, Batarelo je ukazao na jedan drugi važan problem

13.03.2015. 21:23, Što za nju znače i kako bi se Predsjednica trebala postaviti prema kritikama konzervativaca?

U posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj je ojačao novi civilni pokret pod imenom Novi konzervativci. Pokret ima nekoliko glavnih područja djelovanja: promoviranje i poticanje rasprave o tržišnoj ekonomiji, borba protiv rodne ideologije, zaštita tradicionalnih moralnih vrijednosti i borba za zaštitu prava na život te tradicionalne definicije braka i obitelji. Iako se radi o neformalnom pokretu, poznati su njegovi pokretači i važniji članovi. Jedan od njih je i Vice Batarelo, predsjednik udruge Vigilare, ali i predstojnik ureda za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije.

Batarelo se na svom facebook profilu kritički osvrnuo na sudjelovanje predsjednice Grabar Kitarović na konferenciji o pravima žena zajedno s bivšom američkom državnom tajnicom i mogućom kandidatkinjom za predsjednicu SAD-a Hillary Clinton. Predsjednicu je prozvao jer se kao deklarirana "moderna konzervativka" pojavila na skupu kojeg organizira zaklada Clinton koja je jedan od najvećih svjetskih boraca protiv te iste konzervativne ideologije. Posebno je Batarelo istaknuo pitanje pobačaja kao jedno od ključnih, a na koje, po njemu, predsjednica dosad nije dala jasan odgovor. Batarelo je svoj istup objasnio logičnim stavom da on kao osoba koja je glasovala za Kolindu Grabar Kitarović i javno ju podržala, ima pravo dobronamjerno kritizirati i tražiti od nje objašnjenje za određeni potez. I tu bi sva rasprava o opravdanosti i potencijalnim skrivenim namjerama trebala stati. Svatko na koga utječu potezi predsjednice Republike ima pravo biti (ne)zadovoljan njenim potezima i to javno iskazati, a to posebice vrijedi za one koji su joj ukazali svoje povjerenje.

Međutim, Batarelo je pogriješio u dvije stvari. Prva je činjenica da se Grabar Kitarović jasno izjasnila o problemu pobačaja. U kampanji je Ivo Josipović povukao upravo to pitanje u želji da svoje konzervativne protukandidate, Grabar Kitarović i Kujundžića, prokaže licemjernima, o čemu sam tada pisao. I uspio je u tome, jer su oboje dali najlicemjerniji odgovor koji se može dati na to pitanje. "Protiv sam pobačaja, ali mislim da ga ne treba zabranjivati". Otprilike tim riječima odgovorili su oboje navodno konzervativnih i katoličkih kandidata. Ako si protiv nečega i smatraš to lošim, kako to možeš dopuštati i prešutno podržavati? Kolinda je otišla tako daleko da je čak rekla kako "zabrana pobačaja ne bi nikome donijela ništa dobroga". Kako je ta rečenica promaknula Batarelu, uistinu ne znam. Sami izraz "moderna konzervativka" zapravo se može prevesti kao ne-baš-u-potpunosti konzervativka. Kolinda doista u mnogim pitanjima drži konzervativne stavove, ali pitanje pobačaja nije jedno od njih i to je bilo jasno od njenog prvog javnog nastupa kao predsjedničke kandidatkinje.

Druga Batarelova pogreška je u tome što smatra da postoji jedinstveno određeno tumačenje političkog pojma "konzervativac". Poput svih politika, tako i konzervativna ima razne oblike i verzije, od kojih se većina jasno protivi pobačaju, ali među kojima je i ona koja podržava pobačaj, a s kojom se slaže i predsjednica.
Veći problem je za Katoličku Crkvu kada političarka koja se deklarira katolkinjom i javno sudjeluje u vjerskim obredima krši jedno od glavnih načela te iste Crkve, o kojem mnogi biskupi i svećenici često i rado govore. Za razliku od političkih konzervativaca, katolici imaju jedinstvene moralne stavove koji proizlaze iz jednog autoriteta i kojih bi se svi katolici trebali držati, a među njih spada i nepovredivost života od začeća do prirodne smrti. Stoga bi mnogo značajnija bila reakcija Biskupske konferencije ili pojedinačnog biskupa koji bi predsjednicu, kao članicu Crkve, pozvao da se u potpunosti drži nauka, javno osudi pobačaj i započne borbu protiv njega.

No, Batarelo je u pravu u jednoj drugoj stvari. U svom tekstu on ističe svojevrsnu molbu da se "prestanemo prema predsjednici ponašati kao prema božanstvu ili kraljici". I doista, dovoljno je bilo pogledati reakcije čitatelja na pojedinim portalima, ali i nekih analitičara i komentatora, da shvatimo važnost ovog apela. Velika je boljka Hrvata da od političara rade kult ličnosti. To nam je ostalo u navici kroz povijest; od brojnih monarha, preko diktatora, pa do demokratski izabranih vladara. I dan danas među jednima vlada snažan kult ličnosti Franje Tuđmana, među drugima pak maršala Tita, uz mnoštvo manjih "božanstava". I Sanadera su mnogi obožavali, a danas tvrde da im je nešto otpočetka "smrdjelo". Članovi SDP-a se često pozivaju na Račana i njegovu "najuspješniju vladu". Jadranka Kosor je izabrana aklamacijom, a Milanovića su mnogi u početku tretirali kao mesiju. Vjerujem da mučenika Bandića ne treba posebno spominjati. Daleko od toga da sve nabrojane držim jednakima ili sličnima. Isti su samo po tome što se oko svih stvorio kult ličnosti.
Ne znam kakva je situacija u drugim državama, ali sam siguran da se ocjenjivanju političara može pristupiti razumno i analitički, a ne samo emocionalno. Ako napokon imamo "našu, hrvatsku predsjednicu", ne znači da ju ne smijemo po potrebi kritizirati, posebice ako se radi o dobronamjernim i konstruktivnim kritikama. Međutim, Batarelo je u komentarima već proglašen "lažnim konzervativcem", prozvan je da se petlja tamo gdje mu nije mjesto, a siguran sam da se, ako se prolista dovoljno komentara, može pronaći i teorija kako je Batarelo ni manje ni više nego - udbaški špijun.

S Batarelovim stavovima i načinom istupa se možemo slagati ili ne. Bitno je da trebamo shvatiti važnost kritike kao oružja za svojevrsnu kontrolu ili usmjeravanje političara. Neki će sigurno smatrati kako pitanje pobačaja nije jedno od gorućih u ovoj državi, drugi će ih opovrgavati. No, bitno je da i jedni i drugi imaju pravo svoje mišljenje izreći na demokratski način, bez da ih se napada na osobnoj razini te da to mišljenje mogu uputiti i političarima. Političari će onda sami procijeniti koje kritike im je dobro slušati, a koje ne. Važno je i shvatiti da kritika u jednom pitanju ne znači nužno i kritika u svim ostalima. Zato su neargumentirani napadi na Batarela i Nove konzervativce potpuno neumjesni i nepotrebni. Demokracija se ne sastoji samo od zaokruživanja nečijeg imena svakih nekoliko godina, nego i od stalnog sudjelovanja u demokratskim procesima, koji uključuju prosvjede, dopise, sastanke, ali i javne kritike. Uostalom, sama predsjednica dobila je mandat dobrim dijelom zbog kritike na račun svog prethodnika i trenutne vlasti.

Batarelov komentar vjerojatno neće imati prevelikog odjeka u javnosti, a pogotovo utjecaja na percepciju građana o predsjednici. Uskoro će sve biti zaboravljeno, i dalje će se tepati "kraljici", a Batarelo i suradnici će i dalje voditi borbe za svoje ciljeve. Ali Batarelov apel nas sve skupa poziva da se odmaknemo od lošeg prosuđivanja političara i da analiziramo svaki čin onih koje smo birali i koji toliko utječu na naše živote. Nemojmo se pretvarati u bezumne poslušnike, koliko god nam neki političar bio drag ili simpatičan, nego budimo uvijek budni i spremni na javnu i konstruktivnu kritiku svima koji ju zaslužuju.

5

ivan94

Istina je istina čak i kad nitko u nju ne vjeruje. Laž je laž čak i kad svi u nju vjeruju.

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 209 18 11 76
PRIMIO <- 110 15 9 185

Dostignuća

Vingd 168.00
Bodovi 112.6
Analize 18 168.00
Ankete 397

Ocjene (7)


Respektira (6): Cogito, visitor, Panter, Alumnus, Django, siouxica


Ne slaže se (1): Laci


Komentari (14)


I dužnost je katolika da se međusobno opominju, pa je u redu da i predsjednicu opominjemo :) Malo sam se krivo izrazio gore, ako ne slijediš nauk ne znači da nisi katolik, nego da nisi dobar katolik, tj. da se trebaš obratiti i pokajati, priladno za ivan94 0 0 0


korizmu :) @Laci, Batarelo živi više od polovice svog života ovdje, tako da je ovdje "doma". I ne kužim čemu to "tko je taj tip?". Pa svak se nekako probija u javnost, on je pokušao ovako, nije najbolji način ali ima pravo na to. ivan94 0 0 0


odličan tekst!..mislim da biskup nema što javno prozivati predsjednicu države, ali vjernicu na za to primjerenom mjestu, svakako :)..batarelo je samo jedan od mnogih koji se pokušava producirati i poentirati preko leđa KGK..ima pravo to pokušavati visitor 0 0 0


a predsjednica je izvrsno odgovorila apsolutnim ignoriranjem..moramo se naviknuti na demokraciju, svatko ima pravo p(r)ozivati, pa i batarelo..no razočarat će se mnogi koji misle od KGK sad naplaćivati predizbornu potporu..bilo pa prošlo :)) visitor 1 0 0


@ivan94 Batarelo je rođen u Australiji 1969-e god, a došao je u Hrvatsku 1990-e. Zar to nije znakovito ? Čovjek koji u Australiji ne može postići ništa od svojih nerealnih ambicija dolazi ovamo da 'prosipa pamet' ?! Je li tamo "motrio" Laci 0 0 0

Analiza

Unatoč pogrešnoj kritici, Batarelo je ukazao na jedan drugi važan problem

13.03.2015. 21:23, Što za nju znače i kako bi se Predsjednica trebala postaviti prema kritikama konzervativaca?

U posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj je ojačao novi civilni pokret pod imenom Novi konzervativci. Pokret ima nekoliko glavnih područja djelovanja: promoviranje i poticanje rasprave o tržišnoj ekonomiji, borba protiv rodne ideologije, zaštita tradicionalnih moralnih vrijednosti i borba za zaštitu prava na život te tradicionalne definicije braka i obitelji. Iako se radi o neformalnom pokretu, poznati su njegovi pokretači i važniji članovi. Jedan od njih je i Vice Batarelo, predsjednik udruge Vigilare, ali i predstojnik ureda za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije. Batarelo se na svom facebook profilu kritički osvrnuo na sudjelovanje predsjednice Grabar Kitarović na konferenciji o pravima žena zajedno ... više >

5

ivan94

Istina je istina čak i kad nitko u nju ne vjeruje. Laž je laž čak i kad svi u nju vjeruju.
 • 6
 • 0
 • 1
 • 14

Analiza

Kad bi drijemajući u naslonjaču i poluprateći informativne emisije na nekoj od naših nacionalnih televizija čuli imena Stephen Nikola Bartulica (USA) i Vincent John Batarelo (AUS) sigurno bi pomisli bi da je u tijeku reportaža o nekim sportašima hrvatskog podrijetla. Američki nogomet, ragbi, hokej, plivanje ... otprilike tim redom bi se vrtjeli sportovi povezani s ovim imenima u glavi prosječnog Hrvata, a one od nas koji vole sport to bi ponukalo da se skoncentriramo na sadržaj priloga nadajući se oazi, makar jednoj pozitivnoj vijesti, između Milanovićevih intelektualnih akrobacija za prikrivanje vlastite nesposobnosti i novog provođenja šerijatskog prava Boko Harama. Nažalost, ništa od toga ... ta dva gospodina ne spadaju u dobre vijesti, a u Hrvatskoj su poznatiji po imenima uzetim po vlastitom izboru Stjepo i Vice, respektivno, te se, također po vlastitom izboru, predstavljaju kao lideri novog konzervativizma.

Stjepo Bartulica je predsjednik Centra za obnovu kulture i bivši povjerenik bivšeg predsjednika RH Ive Josipovića za vjerske zajednice te, po vlastitoj objavi, član prelature Katoličke Crkve Opus Dei. Vice Batarelo je predsjednik udruge Vigilare i nije objavio da je član prelature Katoličke Crkve Opus Dei jer to spada pod osobni, duhovni život. Ta dva gospodina, nadasve džentlmena, anglosaksonske naobrazbe i nažalost hrvatskih korijena što ih je i povratilo u domovinu, nezadovoljni što Stjepo nije (p)ostao, kako je očekivao, savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za vjerska pitanja nego se ona drznula postaviti slobodnomislećeg konzervativaca (kakvim se želi smatrati i autor ovog članka) Andru Krstulovića-Oparu, odlučili su zaratiti s predsjednicom. Napad je obavio Vice Batarelo u skladu sa starom anglosaksonskom političkom taktikom koju je predložio Stjepo Bartulica, a zove se: "Aj' ti Vice, ispast će providno da je ja napadam". Ovo je, naravno, slobodan prijevod s njihovih materinjih dijalekata engleskog jezika kojim međusobno komuniciraju izbjegavajući lomljenje vlastitih jezika s bloody croatian language.

Prije osvrta na sam napad potrebno je reći par riječi o napadaču. Vice Batarelo i njegova udruga Vigilare (lat. promatrači, odnosno, voajeri ako želimo biti bezobrazni prema ovim puritancima) su novost na hrvatskoj društvenoj sceni. Udruga je nastala kao kopija brojnih takvih anglosaksonskih udruga i neće se udomaćiti u Hrvatskoj. Iako se autor ovog članka slaže s mnogim načelima udruge, isključivost pri (i sam način) provedbi su neprihvatljivi za svako slobodnomisleće biće. O čemu je ovdje riječ? Uzmimo za primjer izuzetno kompleksno pitanje u hrvatskom, i svakom, društvu – pobačaj. Dok je većini Hrvata konzervativnog svjetonazora jasno da se protiv pobačaja treba boriti edukacijom, jačom socijalnom politikom (podrškom roditeljstvu) i bez isključivosti od slučaja do slučaja udruga Vigilare bi pobačaj, jednostavno, zabranila. Najlakše rješenje ... koga briga za pobačaje koje bi nakon toga razne babe vračare obavljale slomljenim ženama dovoljno rastrojenima već zbog same odluke na taj potez jedaćim i vrtnim priborom iz Bauhausa u zamračenim sobama poprskanima krvlju prethodnih zahvata? Vigilare to, sigurno, neće promatrati.

Nadalje, postavlja se pitanje kakvo hrvatsko društvo želi Vigilare, odnosno Vice Batarelo, kad tako radikalno reagira na umjetničke slobode koje, ponekad, izlaze iz okvira dobrog ukusa i provociraju građane. Neovisno o stavu, to je ipak nešto što većina nas očekuje od pojedinih umjetnika i njihove umjetnosti, bar mi koji smo rođeni u kulturnoj Europi, u Hrvatskoj konkretno, gdje je svaka građevina na nečijoj djedovini starija od najstarije građevine prvih doseljenika, robijaša, u npr. Australiji. A Vice Batarelo neprestano i radikalno reagira na satiru, plakate za kazališne predstave, način čestitanja Božića, radijske emisije itd. Za cijeli svijet je, u stvari, velika sreća da se g. Batarelo nije rodio kao musliman, jer bi ga vjerojatno gledali kako nožem mlatara iznad nekog jadnika na koljenima u narančastom kombinezonu.

Sad se, poznajući modus operandi napadača, možemo vratiti napadu na predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović. Malo koji Hrvat nije prštao od ponosa gledajući susret naše Predsjednice s Hillary Clinton, suprugom bivšeg američkog predsjednika, potencijalnom budućom američkom predsjednicom, bivšom američkom državnom tajnicom i, vjerojatno, najutjecajnijom ženom svijeta. Njihov razgovor jedan na jedan (jedna na jednu) o pravima žena je veliki uspjeh za malu Hrvatsku i nijednog istinskog hrvatskog domoljuba tada ne interesiraju stavovi gđe. Clinton o pobačaju, rodnoj podjeli ili šta ti ja znam čemu takvom perifernom. Nas interesiraju stavovi naše Predsjednice po tom pitanju, a razgovor koji je vodila je primjer istinske promocije Hrvatske, diplomacije i tolerancije. Tolerance je, očito riječ koju Vice Batarelo nije dobro naučio na materinjem jeziku.

Šteta je, velika šteta, što je Hrvatska povratila gospodu, nadasve džentlmene, Mr. Stephen Nikola Bartulica and Mr. Vincent John Batarelo.

5

Panter

Interakcija

 
UČINIO -> 516 42 16 817
PRIMIO <- 474 90 36 933

Dostignuća

Vingd 547.00
Bodovi 127.3
Analize 80 544.00
Ankete 23

Ocjene (11)


Respektira (9): IDujas, Demon_Clean, Django, draxy, Analyst, Cogito, siouxica, visitor, Laci


Slaže se (1): Laci


Ne slaže se (1): ivan94


Komentari (9)


@ivan94 Moj stav o temi "tolerance" možeš pročitati: http://barometar.vecernji.hr/analyses/crno-bijela-hrvatska-1-dio-801/ i http://barometar.vecernji.hr/analyses/crno-bijela-hrvatska-2-dio-802/ Panter 0 0 0


Bartulica i Baterlo nisu čak niti dnevni epizodisti u sitkomu koji se zove hrvatska politika ... dakle oni su nebitni i ničim ne zaslužuju da komentiraju bilo kojeg našeg političara koji je demokratski izabran pa niti našu Predsjednicu ... Demon_Clean 0 0 0


(nastavak) kao što se vidi na mojem profilu desno sam orijentiran i kao što me živciraju lijevi marginalci, lgbt aktivisti i kojekakvi koji zaslužuju neproporcionalan medijski prostor problemu koji prezentiraju tako me i desno klero čistunci dave ... Demon_Clean 0 0 0


(nastavak) ... i pokušavaju sve strpati u svoje mentalno moralne kutije ... ja sam praktični katolik koji voli ljude ... sve pa i njih ljevodesne marginalce. Demon_Clean 0 0 0


@ivan94 zar si toliko tolerantan da ćeš tolerirati kada te netko ubjeđuje da je 2x2=5 i da će "ozbljnomotriti" na tebe dok radiš matematiku ? Ili češ mu reći - makni se glupane ? Laci 0 0 0

Analiza

Kad bi drijemajući u naslonjaču i poluprateći informativne emisije na nekoj od naših nacionalnih televizija čuli imena Stephen Nikola Bartulica (USA) i Vincent John Batarelo (AUS) sigurno bi pomisli bi da je u tijeku reportaža o nekim sportašima hrvatskog podrijetla. Američki nogomet, ragbi, hokej, plivanje ... otprilike tim redom bi se vrtjeli sportovi povezani s ovim imenima u glavi prosječnog Hrvata, a one od nas koji vole sport to bi ponukalo da se skoncentriramo na sadržaj priloga nadajući se oazi, makar jednoj pozitivnoj vijesti, između Milanovićevih intelektualnih akrobacija za prikrivanje vlastite nesposobnosti i novog provođenja šerijatskog prava Boko Harama. Nažalost, ... više >

5

Panter

 • 9
 • 1
 • 1
 • 9

Analiza

Što si umišljaju - Novi konzervativci i Vice Batarelo ?

12.03.2015. 18:33, Što za nju znače i kako bi se Predsjednica trebala postaviti prema kritikama konzervativaca?

Pored ovih stotinjak stranaka i još više udruga, Novi konzervativci i Vice Batarelo su stvar koja nam je najmanje  potrebna, ma što oni o sebi mislili. Pogotovu ako podvrgavaju "žestokoj kritici" Predsjednicu što je sudjelovala na konfrenciji Zaklade Clinton u SAD-u. Stav Predsjednice "Ja sam za život, ali i za pravo na izbor. Nisam za zabranu pobačaja, zato što ona nigdje i nikome nije donijela dobro", je dovoljno artikuliran i jasan da svatko shvati njenu humanost, ali istovremeno i njen stav o poštivanju temeljnog demokratskog principa da  prisila nigdje nikome nije donijela ništa dobro. Kritika ovih takozvanih Novih konzervativaca za nju ne treba značiti ama baš ništa, jer ne predstavljaju nikakav značajni faktor u formiranju javnog mnijenja u Hrvatskoj. Njihova "podrška" Predsjednici u kampanji, pored toga što nije uopće utjecala na to da se ljudi pri glasovanju izjasne za nju, znači isto kao i da ja kažem da sam podržavao Obamu, pa na osnovi toga tražim sastanak s njim jer mi se ne sviđa kakvu politiku vodi. Vice Batarelo sebe "debelo" precijenjuje kada traži "hitan" sastanak sa Predsjednicom, jer za to nema više legitimiteta nego naprimjer Udruga goluba "visokoletača" kad bi tražila hitan sastanak s njom jer se nije izjasnila voli li golubove ili ne. Kada bi Predsjednica sa svakim koji ima neke svoje "posebne" ideje o tome što ona treba raditi i sa kim se sastajati, održavala "hitne" sastanke, ništa drugo i ne bi stigla da radi.

Novi konzervativci i Vice Batarelo zaista su neka neobična i vrlo umišljena vrsta ljudi, kada misle da se na početku XXI stoljeća mogu  ponašati kao da su mjerodavni za "ozbiljnu" kritiku Predsjednice  koja je izabrana voljom hrvatskih glasača na demokratskim izborima. I općenito rečeno - što uopće znači to Novi konzervativizam? Koliko vrsta konzervatizma misle ovi "Novi..." da postoji ? Stari, uobičajeni i novi konzervativizam?  U odnosu na što su oni konzervativni ? U odnosu na pobačaj, istospolne brakove, multikulturalnost, imperijalizam, prava naroda na suverenost, potrebe poštivanje strarijih, pravo na fizičko kažnjavanja djece...itd...itd. ? Jesu li se oni, a prije svega gospodin Vice Batarelo svetonazorski odredili prema tim pitanjima? Čini mi se da nisu, ako jesu neka me se ispravi, pa se pitam kako se onda usuđuju, odnosno sa kojim pravom se usuđuju "žestoko kritizirati" Predsjednicu da "nema jasan stav"? Zar se, umjesto da radi svoj predsjednički posao, treba sastajati sa svakom minornom udrugom ili strančicom odnosno njenim predstavnicima, svaki put kad oni to zahtijevaju? Uozbiljimo se i naučimo se reći, bar mediji,  popu pop a bobu bob ! Pri čemu u konkretnom slučaju Predsjednica je "pop" a Novi konzervativci i Vice Batarelo su "bob", i to onaj jeftinije vrste koju malo tko voli.

Ne treba se Predsjednica nikome, pa ni ovim novokonzervatistima ispovijedati o svojim svjetonazorskim stavovima, jer bi se na koncu ovakve minorne skupine toliko osilile da bi počeli zahtijevati svjetonazorsko izjašnjavanje o stavu prema lovu na divljač, ribičiji kojom se usmrćuju ribe, nošenju bundi i kožnih rukavica, brakovima gdje se miješaju nacije i rase, načinu odgajanja djece, o borbama u "kavezu", i o još sto drugih pitanja, pa bi se mediji počeli baviti trivijalnostima potaknutim od strane ovakvih kao što su Novi konzervtaivci i Vice  Batarelo, umjesto da se bave ozbiljnim pitanjima od značaja za naše društvo.

5

Laci

Samo je glupost beskonačna

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 758 753 258 4,036
PRIMIO <- 1,016 240 72 2,589

Dostignuća

Vingd 1,250.00
Bodovi 176.1
Prijedlozi 23 6.00
Analize 468 1,216.00
Ankete 330

Ocjene (9)


Respektira (5): Analyst, Panter, siouxica, NEKOVARAZDIN, Cogito


Slaže se (2): Demon_Clean, NEKOVARAZDIN


Ne slaže se (2): ivan94, Alumnus


Komentari (13)


Mnogi koji ne dopuštaju ni jednu kritiku na račun Kolinde, čak i po portalima pišu takve komentare, a svakog tko se usudi kritizirat odmah diskreditiraju, najčešće na osobnoj razini, nema potrebe za tim. Pobačaj si usporedio s lovom na način da ako ivan94 0 0 0


Kolinda ili netko od vlasti prihvati raspravu o pobačaju da će morati raspravljati i o drugim sličnim "glupostima", što bi značilo da je i pitanje pobačaja glupost. Tako sam shvatio. ivan94 0 0 0


Žalosno da se u 2015. god aktualizira pitanje pobačaja! I to tko ga forsira... većinom oni koji niti rađaju, niti pobacuju. Analyst 0 1 1


Tako je Analyst, imaš potpuno pravo. Da je Batarelo bar naveo koliko je djece on "naštancao" u slavu svoje zapadne domovine ? Laci 0 1 0


Zbog Batarela i sličnih mi ozbiljni konzervativci ispadamo kao ljudi iz kamenog doba ... a zapravo smo mi nositelji napretka. Demon_Clean 0 0 0

Analiza

Što si umišljaju - Novi konzervativci i Vice Batarelo ?

12.03.2015. 18:33, Što za nju znače i kako bi se Predsjednica trebala postaviti prema kritikama konzervativaca?

Pored ovih stotinjak stranaka i još više udruga, Novi konzervativci i Vice Batarelo su stvar koja nam je najmanje potrebna, ma što oni o sebi mislili. Pogotovu ako podvrgavaju "žestokoj kritici" Predsjednicu što je sudjelovala na konfrenciji Zaklade Clinton u SAD-u. Stav Predsjednice "Ja sam za život, ali i za pravo na izbor. Nisam za zabranu pobačaja, zato što ona nigdje i nikome nije donijela dobro", je dovoljno artikuliran i jasan da svatko shvati njenu humanost, ali istovremeno i njen stav o poštivanju temeljnog demokratskog principa da prisila nigdje nikome nije donijela ništa dobro. Kritika ovih takozvanih Novih konzervativaca za ... više >

5

Laci

Samo je glupost beskonačna
 • 5
 • 2
 • 2
 • 13