Analiza

Umijeće negativnog razmišljanja/ KUNSTEN Å TENKE NEGATIVT, drugi dio

25.10.2016. 17:28, Što, temeljem predstavljenog programa, možemo očekivati od Plenkovićeve Vlade?

Skeptičan sam u njegovom navođenju poljoprivrede kao razvojne grane.
Kako već odavno znamo, poljoprivredom se u razvijenijim zemljama bavi cca. 2% radno-sposobnog stanovništva. Što bi projicirano na hrvatske prilike značilo tridesetak tisuća zaposlenih.
Znači, poljoprivreda definitivno ne pruža nikakve razvojne potencijale u smislu novih zapošljavanja, odnosno novih radnih mjesta.
Upravo obrnuto! U poljoprivredi će morati doći do optimiranja svih procesa u hranidbenom lancu, što u prijevodu znači, racionalizacija i automatizacija a kao posljedica i smanjivanje broja uposlenih.
Postoji jedan segment, koji nije poljoprivreda ali je direktno vezan za nju, a on se zove – prehrambena industrija.

Bilo je pokušaja u tom smjeru, napomenuti ću samo zadnji, o kojem se koplja lome, a zove se projekt  „Slavonski pršut“, kojeg g. Pipunić pokušava lansirati kao brand.
Projekt je toliko ambiciozan, da bi krajnjoj fazi proizvodio 1,5 milijuna pršuta godišnje i time upošljavao, što direktno, što indirektno, nekoliko tisuća ljudi.
Međutim, ministar Romić iz rukava izvlači „joker iznenađenje“ i time dovodi u pitanje cijelu financijsku konstrukciju.
Populizam i sveopća hajka su ponovno pobijedili zdravorazumski potencijal ove ili sličnih velikih investicija.
Ograničavanjem sufinanciranja iz EU-fondova na pola ili na milijun eura po projektu, će ugroziti velike projekte a mali proizvođači, odnosno OPG-ovi, koji dobiju ove potpore, će za nekoliko godina opet kucati na vrata ministra s istim argumentima, kao i sada.

Po mom sudu, prvi veliki projekt bi trebao biti Javni servis,
odnosno sveopća administracija, decentralizacija i ustroj svih sustava, koji se direktno ili indirektno tiču građana.  
Ako se ova problematika shvati ozbiljno, ako joj pristupi profesionalno, bez fige u džepu i dadu joj se potrebne resurse, projekt preustroja odnosno reorganizacije bi se mogao realizirati u jednom mandatu.

Drugi veliki projekt bi se trebao odraditi u pravosuđu.
U pravosuđu trenutno vlada opći kaos i bezakonje, ne samo što se tiče sporosti sudovanja i neujednačenih kriterija, nego su tu još dva velika problema – katastar i zemljišne knjige. Bez sređivanja istih nema napretka. Ako nam je i u ovom slučaju „benchmark“ Baltik, gdje se ista papirologija sredi za nekoliko dana, da ne kažem sati, onda mi bez sređivanja tog segmenta, na internacionalnom terenu privlačenja investitora, nemamo što tražiti.

Treći veliki projekt trebao bi biti na polju obrazovanja.
Pod ovim pojmom podrazumijevam ne samo školstvo i visoko školstvo, nego čak, iz mog kuta gledanja je još značajnije, sustavno cjeloživotno učenje.
Ako su točne prognoze stručnjaka, djeca, koja se danas rode, u svom životu, koji bi mogao doseći i prosjeku i sto godina starosti, će u svom radnom vijeku promijeniti najmanje pet-šest zanimanja.

Četvrti veliki projekt trebao bi biti cjelokupni preustroj države.
U ovom slučaju je potreban sveopći konsenzus, svih političkih aktera. Ako to nije moguće, onda MOST treba politički pripremiti i finalizirani sveobuhvatni koncept preustroja i s njime ići na referendum. To bi u principu značilo da bi se građanima ponudio paket preustroja, a njihovo bi bilo jedino, da se odluče:  za ili protiv.

 
Kad bi se većina navedenog realizirala u jednom mandatu, Hrvatska bi dobila nove perspektive razvoja društva. A time bi se djelomično riješili i demografski aspekti.
Jer jedino pozitivno ozračje i perspektiva dobrog življenja od vlastitog rada, stvaraju preduvjete za formiranje obitelji u kojima bi moglo biti više djece.

3

viewer

Nevjeruj nikome iznad dvadeset!

Interakcija

 
UČINIO -> 187 40 3 1,137
PRIMIO <- 39 4 3 113

Dostignuća

Vingd 27.00
Bodovi 62.7
Analize 10 27.00
Ankete 173

Ocjene (6)


Respektira (5): RepopeR, Vlaho, siouxica, Laci, Zenga2


Slaže se (1): Laci


Komentari (7)


za oba teksta viewer, samo još valja da objasniš kako da postignemo konsenzus sa odvratnim domaćim "geirrima" ? po meni bez velike "čistke" to se ne može postići. Grubo zvuči, ali po meni nama treba, neki novi moderni Gubec beg, kojeg nemamo ! Laci 0 0 0


Kakve bi komentare u HR izazvala vijest: http://www.vecernji.hr/zanimljivosti/rekli-mu-da-na-operaciju-prsta-mora-cekati-tjednima-sam-ga-odsjekao-klijestima-1123743 nije teško predvidjeti.Netko vidi tonu mandarina na otpadu i komentari su također ... RepopeR 0 0 0


manje više u dlaku predvidivi.Komentare vezano uz birokraciju koje donose bivši gastarbajteri kad se nakon mirovine jednom vrate su također više manje u dlaku predvidivi.Međutim,važno je znati: http://www.dw.com/en/germans-and-bureaucracy/a-16446787 RepopeR 0 0 0


Vidio sam danas sažetak dijela ove analize u današnjem VL. Nabrojenim projektima ja bih pridodao još jedan: temeljitu reformu izbornog sustava. Glavni je problem kako za tako nešto pridobit većinu Hrvata i kako slomiti spregu onih koji čuvaju Boljunac 0 0 0


postojeći sustav koji im osigurava trajnu vlast odvojenu od naroda i protiv naroda. Ne vjewrujem da je Most spreman za tako nešto. U Hrvatskoj treba neko novo okupljanje. Boljunac 0 0 0

Analiza

Umijeće negativnog razmišljanja/ KUNSTEN Å TENKE NEGATIVT, drugi dio

25.10.2016. 17:28, Što, temeljem predstavljenog programa, možemo očekivati od Plenkovićeve Vlade?

Skeptičan sam u njegovom navođenju poljoprivrede kao razvojne grane. Kako već odavno znamo, poljoprivredom se u razvijenijim zemljama bavi cca. 2% radno-sposobnog stanovništva. Što bi projicirano na hrvatske prilike značilo tridesetak tisuća zaposlenih. Znači, poljoprivreda definitivno ne pruža nikakve razvojne potencijale u smislu novih zapošljavanja, odnosno novih radnih mjesta. Upravo obrnuto! U poljoprivredi će morati doći do optimiranja svih procesa u hranidbenom lancu, što u prijevodu znači, racionalizacija i automatizacija a kao posljedica i smanjivanje broja uposlenih. Postoji jedan segment, koji nije poljoprivreda ali je direktno vezan za nju, a on se zove – prehrambena industrija. Bilo je pokušaja u ... više >

3

viewer

Nevjeruj nikome iznad dvadeset!
 • 5
 • 1
 • 0
 • 7

Analiza

Umijeće negativnog razmišljanja/ KUNSTEN Å TENKE NEGATIVT

25.10.2016. 17:26, Što, temeljem predstavljenog programa, možemo očekivati od Plenkovićeve Vlade?


Tori je norveška korifeja na području socijalne terapije. Disciplinom i taktičnošću u svom radu s invalidima ostvaruje iznimne rezultate.
Ona je lučonoša optimizma, svojim simpatičnim osmijehom, pokušava svoju malu terapijsku zajednicu, animirati na pozitivno razmišljanje. Pod motom: "male promjene čine veliku razliku".

Međutim, Geirr, jedan odvratni tip, koji je ostao paraliziran, nakon jedne prometne nesreće, nikako se ne da uklopiti u tu šablonu optimizma.
Ne samo da nakon nesreće ostaje nepokretan nego usto još i impotentan! Ovisan o stubišnom dizalu, povlači se u svoju jazbinu, sluša Johnny Casha, gleda ratne filmove, puši travu i loče.
Zgrožen je ljubavlju supruge Ingvild prema njemu i kaže da mrzi žene koje vole impotentne bogalje.
Svojim destruktivnim ponašanjem/držanjem, širi permanentno nemir među ostalim sudionicima te male terapijske zajednice.

Čemu ovaj uvod?

Ako povučemo paralelu između ove terapijske zajednice s nekim članicama EU-a, odnosno njenim novim članicama iz takozvanog „Istočnog Lagera“, onda smo mi u toj terapijskoj zajednici zasigurno Geirr.

Dok ostali članovi terapijske zajednice, svjesni svojeg stanja i svojih hendikepa, pokušavaju kroz terapiju izvući maksimum iz danih mogućnosti, mi rebeliramo. Ne podnosimo tutorstvo, groze nas   pametnjakovići, ne želimo se suočiti s našim stanjem, niti se želimo njemu prilagoditi.

Što više uranjam u hrvatsku svakodnevicu, sve više primjećujem da smo mi težak pacijent, koji svojega stanja još ni blizu nije svjestan.
Ako se slučajno pojavi kvalitetan terapeut, netko tko bi dobronamjerno analizirao naše stanje, upozorio na akutnost stanja, mi ga ignoriramo, tražimo razloge zašto je baš sada tu i automatski mu prišijemo etiketu suspektnosti, odnosno sumnjamo u njegove dobre namjere, dapače, skloni smo teorijama zavjere i intrigama - čiji bi takav tip eventualno mogao biti igrač!?

Dok se u konstruktivnom dijelu te terapijske zajednice razvijaju dinamični procesi, usavršavaju vještine i znanja na raznim poljima, mi smo pasivni, ne želimo biti kao oni, jer mi to nikada nismo ni bili!
Imali smo neki kvazi-socijalizam, strane kompanije su surađivale s našim, mogli smo na tržištu kupiti skoro sve, putovali smo kud smo htjeli i koliko nam je naš financijski okvir omogućavao, živjeli smo za one prilike pristojno.
Sve te činjenice otežavaju i usporavaju našu terapiju i samim time prolongiraju naš proces ozdravljenja.

Tako smo dogurali skoro do ambisa, ali još uvijek teško sumnjičavi na bilo koju dobronamjernu sugestiju iliti nedajbože nešto više od toga.

Posebno smo alergični na ljude, koji dolaze izvana i nama navodno s visoka dociraju, odnosno „sole pamet“.

U tu shemu se ubraja i stereotip, da je „Jugošvaba“ sinonim za bauštelca bez posebnih znanja i vještina. Rijetko koji sugovornik će atestirati kompetencije nekome tko je došao izvana, ne mareći za činjenice da su u međuvremenu stasale mlade generacije obrazovanih ljudi, koje su stekle znanja i vještine, vrlo često u dobrim edukacijskim centrima i na najmodernijim strojevima.

Najomiljenija fraza kod Hrvata glasi: ne može to kod nas tako!

Susrećem ljude, koji su u stanju satima mi objašnjavati zašto upravo to, što ja navodim, kod nas ne može funkcionirati.
Na moju opasku – dali je spreman isto toliko energije i vremena potrošiti na razmišljanje kako bi eventualno, iz njegova kuta gledanja, moglo funkcionirati i kako bi on riješio evidentni problem, umjesto da se a priori pomiri s time da to ne može tako!? Umjesto odgovara dobijem odmahivanje rukom. Kao, nećemo sada o tome, nego, naruči još jednu rundu.

Prije neki dan naiđem u mom kvartu na radnike Zagrebačkog Holdinga, koji su obnavljali jedan nogostup i umjesto da poklopac jednog telekomunikacijskog šahta odštemaju i podignu za desetak centimetara na više, oni ga jednostavno prekriju tlakovcima. Na moju primjedbu zašto su to napravili, dobijem odgovor da je poslovođa tako naredio.
Pa neka izvoli tehničar Telekoma tražiti i otkopavati šaht, kad mu bude trebao, nije to problem Holdinga.
Kad vidim ovakve primjere, često mi na pamet padne dobri stari McMurphy i njegovi zakoni.
U mom uredu je visila jedna njegova omiljena misao.

Kad pitate suradnike, zašto smo opet dobili reklamaciju, često dobijete odgovor – nismo imali vremena.
Na to McMurphy kaže: često nemamo vremena stvar prvi put napraviti kako treba a uvijek imamo/nađemo vremena raditi je po drugi put!

Zadnjih mjeseci sam dosta „obijao“ šaltere raznih ustanova i javnih servisa. Ne želim nikome atestirati nesposobnost ili nezalaganje ali mi je permanentno upadala u oči velika neefikasnost sustavâ, koji su usko povezani s osobama koje ih obavljaju. Kod većine njih je to neka uhodana rutina, cijeli posao se radi automatizmom, bez volje i želje za bilo kakvim promjenama.

U isto vrijeme na primjer, u Baltičkim zemljama, skoro da i nema šaltera niti redova, većina poslova odradi se elektronskim potpisom a dokumenti su dostupni u digitalnom obliku.
Isto tako minimizirali su upotrebu gotovine u skoro svim oblicima plaćanja. Tako gledano, ne samo da su smanjili rizik pljački transportera novca, nego su sveopće rizike provala i razbojništva sveli na minimum.
Kod njih je klijent svetinja a kod nas lijevo smetalo, kojem natovariš breme obrazaca, uvjerenja, dokumenata, kopija…hrpu papira. Pa kad drugi put dođe i bude eventualno nešto falilo, pošalješ ga ponovno, neka obija ustanove i šaltere, jer vrijeme u Hrvata je neiscrpna resursa.

Očigledno je da smo se mi zagubili u labirintu iz kojeg ćemo, bez svesrdne pomoći sa strane, teško naći izlaz.
U tom kontekstu sam pomno slušao nastupni govor g. Plenkovića u Saboru. Nije me impresionirao a vjerojatno mu nije ni bila intencija, izazvati sveopće ushićenje.
Sve navedeno u globalu zvuči dobro.

3

viewer

Nevjeruj nikome iznad dvadeset!

Interakcija

 
UČINIO -> 187 40 3 1,137
PRIMIO <- 39 4 3 113

Dostignuća

Vingd 27.00
Bodovi 62.7
Analize 10 27.00
Ankete 173

Ocjene (2)


Respektira (2): Zenga2, Laci


Komentari (5)


Stisnuosam Respekt radi otvaranje teme, ali uz puno primjedbi na uzrečeno u tekstu. naprimjer tko je taj odvratni invalid Geitt u nas ? Ti sugeriraš poput Škegre da je to narod, jer stalno govoriš "mi smo težak pecijent", "mi smo pasivni"...itd. Laci 0 0 0


Sugeriraš da "nama treba strani terapeut ", a kome to nama ? Narodu ili "odvratnim" političarima koji su doveli do toga da narod postane pasivan ? Naš se narod lako uklopi u taj vanjski pozitivan svijet kada ode raditi van, ali jesi li video nekog Laci 0 0 0


našeg političara da je vani citiran po nečemu pametno što je rekao, a kamoli učinio ? Slušao si Plenkovića, i nije te impresionirao ?! Pa nije nikoga. Kažeš nije ni htio to ? Naravno, jer on je taj naš tvoj Geirr, koji sprečava MOST da radi na Laci 0 0 0


pozitivnim promjenama. Dok se MOST i Pernar trude da iniciraju promjene, Plenković sa svitom i SDP-ovcima rade sve da dokažu da " to kod nas n emože". Umjesto da im pomognu ! A Murphy svoje zakone nije definirao na osnovi toga što je vidjeo Laci 0 0 0


kod nas, već na osnovu iskustava koje je stekao tamo odakle ti očekuješ da e nas "naučiti pameti". Jel tebi to logučno ? Ne može biti ovdje pozitivno ozračje, kada ga sustavno kvare oni odvratni "Geirri", koji su stalno na vlasti u nas ! Laci 0 0 0

Analiza

Umijeće negativnog razmišljanja/ KUNSTEN Å TENKE NEGATIVT

25.10.2016. 17:26, Što, temeljem predstavljenog programa, možemo očekivati od Plenkovićeve Vlade?

Tori je norveška korifeja na području socijalne terapije. Disciplinom i taktičnošću u svom radu s invalidima ostvaruje iznimne rezultate. Ona je lučonoša optimizma, svojim simpatičnim osmijehom, pokušava svoju malu terapijsku zajednicu, animirati na pozitivno razmišljanje. Pod motom: "male promjene čine veliku razliku". Međutim, Geirr, jedan odvratni tip, koji je ostao paraliziran, nakon jedne prometne nesreće, nikako se ne da uklopiti u tu šablonu optimizma. Ne samo da nakon nesreće ostaje nepokretan nego usto još i impotentan! Ovisan o stubišnom dizalu, povlači se u svoju jazbinu, sluša Johnny Casha, gleda ratne filmove, puši travu i loče. Zgrožen je ljubavlju supruge Ingvild ... više >

3

viewer

Nevjeruj nikome iznad dvadeset!
 • 2
 • 0
 • 0
 • 5

Analiza

Prilikom svakih parlamentarnih izbora, u toku predizborne kampanje,a i neposredno nakon njih, prepuni su mediji obećanja, lijepih želja i najavljenog boljitka za sve.

Zar je zaista netko ovaj put očekivao nešto drugo? Svatko imalo racionalan nije. O pametnima da i ne govorimo. Doduše, većina pametnih je negdje u Irskoj, Njemačkoj, skandinaviji ili još dalje u Australiji, Kanadi ili negdje tamo  daleko. Tako da ih previše ni ne inetresiraju floskule i vjerodostojnost obećanja. I još važnije. Izvršenje danih obećanja.

Mi koji smo ostali, svjesni smo jednog. Hrvatski birači, potpomognuti onima iz BiH i tzv. dijasporom biraju prije svega po ideologiji, zatim iz straha da ne izgube stečene privilegije, pa zatim po simpatijama,naređenjima s oltara ili iz partije/stranke i tek rijetki entuzijasti po programima. Mada, kad sam već spomenuo pamet, oni koji je imaju, uglavnom ne glasaju. Ili izgube volju za glasanjem upravo zato jer su, eto, imali vremena i volje pročitati i proučiti programe. Ukoliko ih uopće ima.A ako ih i ima, čitajući ih, dobijaju jaki dejavu efekt.

Sjetimo se samo famoznog plana 21. Koji je na kraju bio plan 0. Sa velikim N. Ništa, nula, zero,nada. Još je kao plan i ličio na nešto, ali sama implementacija tog famoznog plana je bila školski primjer izdaje birača i svake moguće vjerodostojnosti. A priča je bila skoro pa ista Plenkovićevoj. Gospodarski rast,investicije,porezne reforme, nova radna mjesta,rješavanje problema umirovljenika,energetska neovisnost,obrazovanje i zdravstvo kao prioriteti...i tako dalje.

Sjetimo se one nedavne  osnovnoškolske power point prezentacije nekakvog plana rada Oreškovićeve Vlade. Bolje ne trošiti prostor i vrijeme.

I onda dolazi Plenković sa svojom listom želja. Po čemu se razlikuje od prethodnih? Ne samo ove spomenute dvije prošle Vlade, nego i svih onih prijašnjih vlada koje su nas uveseljavale svojim bombastičnim najavama boljeg života, blagostanja i slično? Po ničemu.

Vratiti se treba malo na početak teksta, odnosno njegov naslov i pitati se: čemu sve to? Čemu izrade novih "programa", mahanje sa nekakvim planovima za veliku i svijetlu budućnost, kad sve već postoji. Sve su napravili oni prije. I oni prije. I oni prije. Ako se vratimo dovoljno daleko u prošlost, onda tog boljeg života ima u obilju i u obećanjima s govornica raznoraznih plenuma CKSKJ-u, CKSKH i sličnih. Pa je li vrijeme da se konačno neka od obećanja i ispune?

Teško, jer jedina vjerodostojnost dužnosnika hrvatske politike je u tome da izigravaju birače, da bježe od ispunjenja obećanja i da žive u nekom svom svijetu privilegija, lagodnog života i nerada. I da se ni pod koju cijenu ne zamjeraju nalogodavcima izvana. I onima iznutra. Ovisi tko je kome sponzor u njegovom političkom djelovanju. Mada su to isti igrači. I isti je cilj. Mene i moje ne diraj. A stoka sitnog zuba? Nek jedu kolače kad nemaju kruha. Kako je netko jednom rekao.

Jedina mala razlika na sve ostale dosadašnje programe je u tome, da se ova Vlada, bar po najavama, odlučila pozabaviti i natalitetnom i demografskom politikom. Taj problem inače postoji jako dugo. Iseljavanje, mali broj novorođenih, sveprisutni razvodi. Uzroci se manje više znaju. Rješenja? Ostaje za vidjeti. Mada, kad se vidi i čita kojim smjerom se kreće, uz rast pozicije ultrakonzervativnih opcija i davanje istima svu moguću medijsku pažnju, bojim se da  Plenkovićeva želja za demografskom obnovom već u startu gubi uporište. A uporište za demografsku obnovu bi trebali biti mladi ljudi, mlade obitelji. Da li je netko ikada čuo da se u povijesti nikada ništa nije riješilo zabranama, nego su zabrane samo izrodile nove, daleko veće probleme za one koji vole izglasavati zabrane. Sjetite se samo prohibicije u Americi. Šta je sve proizašlo iz toga. A kod nas se sprema zabrana abortusa, kao jedan od koraka. Sve ukazuje da se priprema teren za to. Pa davanje prostora imbecilnim idejama o separatnim muško-ženskim školama kao u 19 stoljeću, ili ranije. Šta mislite, kako će mladi reagirati na tako nešto? Podrškom i ostankom, ili dodatnim iseljavanjem?  Čak i jedna konzervativna Poljska je odlučno skočila na noge kad se pretjeralo. U Hrvatskoj su svi, pa i demografi dobri samo u prepoznavanju problema. Rješenja su već drugi par rukava.

Sve ovo što Plenković obećava  je u najboljoj maniri kako su to radili npr. Josipović i sada njegova nasljednica Kolinda. Populizam i ništa više.Prazna obećanja koja padaju vrlo brzo u zaborav. Poput preseljenja ureda, naprimjer. Dodvoravanje onim tzv."neodlučnim" glasačima, koji u zadnji čas odlučuju za koga će glasati. Jer i prije izbora dvije vodeće stranke znaju koliko će glasova dobiti. Bez obzira na program i ljude koji će biti na listama.Zato i ne treba čuditi da se obećanja ne ispunjavaju, i da se faktički na kraju mandata svi čude kako i zašto, unatoč svemu, ne živi bolje. I to se, poput Milanovićeve vlade, sjete u zadnjih šest mjeseci mandata, pa onda krenu ispravljat i popravljat što se još da. A obično se neda ništa.

Dao Bog da sam u krivu, i da će ova Plenkovićeva Vlada uspjeti sa svojom listom želja. Mada, iz iskustva prethodnih lista želja,teško se može išta očekivati. Rak rane Hrvatske države ostaju uglavnom nedirnute i na vječnoj su listi čekanja. Sveprisutna korupcija na svim razinama, lokalni šerifi, teritorijalna reforma, županije,općine koje su same sebi svrha, birokratiziranost svega i svačega, veliki državni mastodonti (gutači proračunskog novca poput HŽ-a), pravosuđe, prekomjerni uvoz svega i svačega, posrnula poljoprivreda..slobodno sami nastavite niz, ima toga još.

Iskreno, bilo bi interesantno vidjeti jednom sveobuhvatni program nekog budućeg premijera, koji bi uz obećanja i želje, predstavio i način rješavanja problema, i dao ljudima garancije za izvršenje istih.

Mada, većinu Hrvatskih birača tako nešto ne interesira. Nažalost, Hrvatskim biračima, i tzv. dijaspori koja isto glasa , to i nije baš bitno. Njima je bitnije da netko na listi nije nedaj bože Srbin ili nekakav Jugonostalgičar, gdje je bio '91, da li ili neide u crkvu, kako razmišlja o prošlosti i slično.

A dok je tako, dok Hrvatski birači tako razmišljaju, pitanje se nameće samo po sebi.

Čemu sve to? Čemu "programi", planovi, čemu priče o bilo čemu ako se sve manje više zna i bez toga.

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 159 122 35 633
PRIMIO <- 506 102 77 1,095

Dostignuća

Vingd 794.00
Bodovi 186.6
Prijedlozi 3 3.00
Analize 172 774.00
Ankete 343

Od istog autora

Ocjene (2)


Respektira (2): Laci, Zenga2


Komentari (29)


činjenice: HDZ je jasno rekao da nisu za zabranu jer se tako ništa ne rješava; HDZ ne uređuje medije pa da bi Markićki i ekipi davali prostor i tako opipavali puls javnosti; ŽM je demantirala priču da pokreće referendum protiv abortusa. siouxica 0 0 0


A ha...da stranke nemaju utjecaja na medije? Baš.......dobra fora.... NEKOVARAZDIN 0 0 0


slažem se da HDZ ima utjecaj na medije, ali se ne slažem s navedenim temama kao povod za paniku, takva tema bi npr. mogla biti porez na nekretnine (po nalogu MMF), čime se, na mala vrata, izvlašćuje narod 5none5 0 0 0


od svojih nekretnina (jednog od rijetkih preostalih blaga hrvatskog čovjeka), možda i stvaranje posebnog policijskog odreda za (he-he) deložacije, i sva ostala slična sranja 5none5 0 0 0


@NEKOVARAZDIN, a da se svi sa odlikovanjima i spomenicama skupimo i sami odlučujemo o sudbini svoje djece i unučadi ?? Ovako sada zaista ništa nema veze sa zdraim razumom, i zaista ovako definitivno nema nade ! Laci 0 0 0

Analiza

Prilikom svakih parlamentarnih izbora, u toku predizborne kampanje,a i neposredno nakon njih, prepuni su mediji obećanja, lijepih želja i najavljenog boljitka za sve. Zar je zaista netko ovaj put očekivao nešto drugo? Svatko imalo racionalan nije. O pametnima da i ne govorimo. Doduše, većina pametnih je negdje u Irskoj, Njemačkoj, skandinaviji ili još dalje u Australiji, Kanadi ili negdje tamo daleko. Tako da ih previše ni ne inetresiraju floskule i vjerodostojnost obećanja. I još važnije. Izvršenje danih obećanja. Mi koji smo ostali, svjesni smo jednog. Hrvatski birači, potpomognuti onima iz BiH i tzv. dijasporom biraju prije svega po ideologiji, zatim ... više >

 • 2
 • 0
 • 0
 • 29

Analiza

Plenkovićev tobožnji "program" su četrnaesti put reciklirane floskule !

22.10.2016. 17:38, Što, temeljem predstavljenog programa, možemo očekivati od Plenkovićeve Vlade?

Svaka čast svakome tko je u tobožnjem programu koji je Plenković predstavio Saboru pronašao i jednu jedinu točku koju nisu sve, ama baš sve dosadanje Vlade obećavali lakovjernom hrvatskom puku.

Zar je ikoja dosadanja Vlada bila protiv "stabilnosti i trajnog gospodarskog rasta, stvaranja novih radnih mjesta, zaustavljanja iseljavanja i demografske obnova, te društvene pravednost i solidarnosti" ? Ni govora, ali smo tamo gdje jesmo, pa je zaključak da je Plenković samo ponavljao već uobičajena obećanja, ali bez i trunčice naznake nečeg novog, inovativnog i pozitivnog što će učiniti da se bar dio tih obećanja ostvari.

Je li rekao nešto o tome kako misli zaustvaiti rast nezaposlenosti i odlazak naših ljudi iz Hvatske ? NIje ! Zar je rekao riječ o tome da će se boriti protiv iskorenjivanje korupcije upravo tamo gdje je najviše ima, u državnoj upravi i javnom sektoru ? Nije ! Je li rekao nešto o nekim konkretnim mjerama glede zaustavljanja nepovoljnog demografskog trenda  ? Nije ! Je li rekao nešto o tome da će konačno pokušati riješiti pitanje tisuće naših građana nestalih u domovinskom ratu i vjerojatno ubijenih ? Nije ! Je li rekao nešto o tome da više neće biti po četiri udžbenika za isti predmet u školama ? Nije! Je li rekao nešto o tome da se neće više slati naše ljude da ginu po Afganistanu, Libiji, Iraku i svugdje gdje to naredi Veliki Brat ? Nije!

A je li bar rekao da je ova Vlada zajednička Vlada HDZ-a i MOST-a, koja će zajednički podržavati i raditi na obećanim reformama ? Nije! I što se desilo pri prvim predlaganjima izmjene izbornih zakona u prvom čitanju ? HDZ je ostavio MOST, kao predlagača izmjena, na vjetrometini SDP-ovih napada, kao da nemaju nikakve veze sa zajednički dogovorenim programom ! A MOST nije na Plenkovićevo izlaganje kontrirao ili ostao ravnodušan, dapače podržavalo ga je.

Na osnovi ovakvih programskih smjernica i onoga što je prih dana rada Sabora viđeno i slušano, gotovo je sigurno da ako MOST i bude insistirao na reformama to HDZ neće podržavati, dapače zajedno sa SDP-om će dokazivati da je to nemoguće jer se "ne uklapa" u EU direktive. Plenković će biti prvi, koji će razvodniti svaki ozbiljan pokušaj uvođenje nekih ozbiljnih reformi. Plenković neće dopustiti provedbu ničega što bi štetilo interesima bankarskog, tajkunskog i korporacijskog lobija/sektora.

Gledajući i slušajući Plenkovića u Saboru, stekao sam dojam da je to čovjek do krajnosti blaziran i bez empatije za probleme većine građana, koji glumi europejca i kozmopolitu, a gotovo ga je sram izgovoriti riječ Hvatska, hrvatski građani i interesi Hrvatske i hrvatskih građana. Govorom tijela je potvrđivao da je njemu stalo do Hrvatske i hrvatskih građana kao do lanjskog snijega, ali mu je zato stalo do podrške EU i zapadnih gospodara rata, financija i gospodarskih zbivanja. Postavljanjem todorićevog Marića umjesto Gorana Marića za ministra financija, je zorno pokazao da mu nije prioritet hrvatski suverenitet, već ne diranje u bankarsko-tajkunski sektor.

Većina hrvatskih građana, pogotovu oni najpotrebitiji, od Plenkovića i njegove Vlade ne mogu očekivati doslovno ništa, a za očekivati je daljnja rasprodaja Hrvatske, privatizacija hrvatskih strateških resursa, potpuno gašenje svih malobrojnih hrvatskih novčarskih institucija, te dalji porast raslojavanja hrvatskog duštva na još manji postotak hrvatskih bogataša i još veći postotak hrvatskih građana na rubu sironaštva ili u samom siromaštvu.

Ja bih bio najsretniji da griješim u procjeni, ali se bojim da neće biti tako. A hoće li hrvatski građani kao do sada, poput ovaca u toru, i dalje mirno trpjeti da ih se još četiri godine "striže" poput ovaca, teško je predvidjeti. No tko može prognozirati kada će tamni oblaci nedaća, koje se već šesnaest godina nadvijaju nad narodom, konačno izazvati oluju koja će zbrisati one koji gospodare tim "tamnim oblacima" ? Nitko ! Ali povjesno je iskustvo da samo nakon oluje može da se očekuje lijepše vrijeme !

5

Laci

Samo je glupost beskonačna

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 758 753 258 4,036
PRIMIO <- 1,016 240 72 2,589

Dostignuća

Vingd 1,250.00
Bodovi 176.1
Prijedlozi 23 6.00
Analize 468 1,216.00
Ankete 330

Ocjene (7)


Respektira (5): NEKOVARAZDIN, IDujas, 5none5, bereza, Zenga2


Slaže se (2): NEKOVARAZDIN, Zenga2


Komentari (4)


tako je, čini se da Hrvatska nije skrenula ni milimetar sa svog čvrsto utvrđenog puta u provaliju, ali, hebiga! nije da to nismo zaslužili 5none5 0 0 0


Kad se radi o programu teško da i može biti više od liste želja, ali kad se radi o blaziranosti tu doista upada u oči velika sličnost s dr. Ivom a i malograđanska snishodljivost prema skupom odjelu i birokratskom govoru hrvatskih medija i javnosti. IDujas 0 0 0


Još do jučer su birtaške eskapade Zorana Milanovića predstavljali vrhuncem govorništva i inteligencije a danas na sličan način hvale Plenkovića, iako ta dva ideološka blizanca i dezertera imaju sasvim oprečan modus operandi. IDujas 0 0 0


Točno IDujas, samo im je modus operandi različit, ali suštinski cilj-Ne učiniti ništa suštinski dobro za Hrvatsku- im je isti ! Laci 0 0 0

Analiza

Plenkovićev tobožnji "program" su četrnaesti put reciklirane floskule !

22.10.2016. 17:38, Što, temeljem predstavljenog programa, možemo očekivati od Plenkovićeve Vlade?

Svaka čast svakome tko je u tobožnjem programu koji je Plenković predstavio Saboru pronašao i jednu jedinu točku koju nisu sve, ama baš sve dosadanje Vlade obećavali lakovjernom hrvatskom puku. Zar je ikoja dosadanja Vlada bila protiv "stabilnosti i trajnog gospodarskog rasta, stvaranja novih radnih mjesta, zaustavljanja iseljavanja i demografske obnova, te društvene pravednost i solidarnosti" ? Ni govora, ali smo tamo gdje jesmo, pa je zaključak da je Plenković samo ponavljao već uobičajena obećanja, ali bez i trunčice naznake nečeg novog, inovativnog i pozitivnog što će učiniti da se bar dio tih obećanja ostvari. Je li rekao nešto o ... više >

5

Laci

Samo je glupost beskonačna
 • 5
 • 2
 • 0
 • 4

Analiza

Koga sluša Plenković : našu nazovi javnost, inozemstvo ili sebe ?

21.10.2016. 13:36, Što, temeljem predstavljenog programa, možemo očekivati od Plenkovićeve Vlade?

Imam dojam da se naši najviši dužnosnici u svojim svakodnevnim aktivnostima bave efemernostima: kako će se svidjeti što većem  broju  građana, kako da povećaju svoju popularnost  pa da ih  mediji što više dižu na ljestvici koju su sami osmislili i koju publiciraju javnosti. Primjer toga je i iskorištavanje ideje o tri preferencijalna glasa na izborima za Hrvatski (Džavni) Sabor, umjesto jednog preferencijalnog glasa koji je donekle pokazao svoju moć. 

Polazeći od toga da  hrvatsko društvo pati od teške političke bolesti koja se može usporediti s karcinomom, preferencijalno glasovanje se ukazuje kao čaj od kamilice koji se koristi za liječenje te teške bolesti.  Ne bi imalo smisla da ovdje šire eleboriram tezu o teško bolesnom hrvatskom društvu. Zar nisu dva pokazatelja za to dostatna: duboko svjetonazorski i politički podijeljeno društvo i uzastopni više godišnji pad ekonomske aktivnosti koji nas je doveo na europsko začelje. Pridojmo tome još i katastrofalna demografska kretanja i ništa više. 

U svjetlu toga prijedlog Mosta o tri preferencijalna glasa  može se označiti kao ”pojačana kamilica”. Kao trostruka doza kamilice kao lijeka za suzbijanje društvenog karcinoma. 

Naime, meni kao laiku nije poznato da je karcinom moguće izlječiti -čajem od kamilice. Ovo što nas je snašlo nije društvena prehlada ili gripa, pa ni azijska gripa. 

Dakle, ovaj uvod je tu da čitatelja uvjeri  kako treba posegnuti   za nekim drugim sredstvom kojim je moguće suzbiti negativna kretanja odnosno promijeniti negativne trendove u hrvatskom društvu koji nas vode u propast. 

Postoji utemeljeno mišljenje da je Hrvatska tako strukturirana kako bi njome praktično vladao jedan uski birokratizirani sloj kojega čine moćnici iz javnog života (politički dužnosnici)  u simbiozi s bogatim i moćnim pripadnicima bivšega  režima koji se se osobno okoristili u bivšoj državi i tijekom tranzicije.

Kad bih imao vremena uzeo bih konačne izborne rezultate za Sabor 2016. i uzeo da je RH jedna izborna jedinica, u kojoj bi glasovali svi hrvatski državljani, i dijaspora i manjinci s jednim glasom (ne dva) - pa da se vidi koliko bi mandata dobile pojedine stranke ili koalicije. Naravno, uz prag od najmanje 5 %. Ispod toga praga nema pristupa u H(D)S. Tako bi se hrvatska politička scena rasčistila i vidjelo bi se tko je tko. Ovako imamo u H(D)S uljeze po osnovi lokalizama i regionalizama, birokratizama, nacionalizama i sl. nepodopština, što nas je dovelo do nekih 160 političkih stranaka koje se i dalje nezaustavljeno množe. 

Takav sustav s jednom izbornom jedinicim u cijeloj Hrvatskoj dao bi odgovor kojoj stranci Hrvati (kao politički narod)  daju na rang listi za vođenje države. Zar je to teško shvatiti ? To bi bio razmjerni sustav s D' Hontovom metodom za Hrvatsku kao cjelinu. Samim tim s političke scene pomelo bi se kakvih 150  stranaka. 

Time, ne bi stvar bila riješena. Jer, stranke bi bile sve, a sabornici bi bili lutke na koncu stranačkih čelnika. Potrebno je dati dužni dignitet i pojednicima tj. sabornicima pojedinačno. Sabornike se može osloboditi autokratske vlasti ili inače prevelike ovisnosti o čelništvu stranke na dva načina.

Prvi je način unutarnja demokratizacija političkih stranaka. Nju bi trebalo nametnuti strankama zakonom, s ne tu temeljnu stvar prepustiti njihovim statutima. Jer znamo tko presudno odlučuje o sadržaju statuta.

Drugi način je možda učinkovitiji jer otvara prostor i neovisnim pojednicima koji bi se mogli kandidirati i izboriti za mjesto u H(D)S. Time bi izbor sabornika postao i stvar osobnog izbora i osobne odgovornosti. Jednom bi birače mogao nasanjkati neki lijeporječevi obmanjivač, ali ne i drugi ili treći put. Morao bi na idućim izvorima položiti račun svojim izvještajem u kojemu bi potanko objasnio što je radio i zašto je bio u Saboru. Ovo bi pak morao biti  tzv. većinski izborni sustav.

Ramjernim sustavom bi se moglo birati 50 % sabornka i većinskim drugih 50 %.

Većinski sustav zahtijeva male izborne jedinice u kojima bi se biralo po jednog sabornika. Uzmimo da ostane sastav Sabora od 151 sabornika. 75 njih bi se biralo razmjernim sustavom na razini Hrvatske, a 76 pak u 76 malih izbornih jedinicama tj. nekih 3,5 milijuna birača bi bilo podijeljeno na 76 dijelova. Svaka izborna jedinica bi imala oko 46.000 birača. Kandidati za izbore bilo da su neovisni ili da su članovi političkih stranaka, mogli bi u kampanji obići svaki kutak svoje izborne jedinice i upoznati se s biračima. Taj bi proces bio vrlo plodan. Ne bi samo kandidat slušao što mu govore birači, nego bi i on mogao birače poučiti o tome što je njima nepoznato i/ili  što ne razumiju.

Jesu li to bezvezne ideje ? Zašto se o tome ne raspravlja niti u jednoj političkoj stranci u Hrvatskoj ?

Ali da pokušam odgovoriti na pitanje što je Plenkoviću činiti. 

U trenutnoj situaciji u Hrvatskojn tvrdi se da Hasanbegović nema šansi čak i ako "...ga većina podržava...", pa da to liči na pozivanje Plenkovića da bude "podatan" prema pupovcima, frljićima, tomićima, stazićima, ...koji rovare protiv Hrvatske, zloporabom tobožnje kulture i hrvatskog novca. 

Tvrdi se i da bi Plenković trebao naučiti nešto i od svojih prethodnika. A kakvi su bili Plenkovićevi prethodnici ? Nikakvi. Od njih nema što naučiti. Morao bi biti drugačiji. A on to , sve izgleda, ne može biti. Istoga je kova kao o oni. Populizam ? Zar je to neka vrijedost ? Dopustiti ovcama da vode pastira ? Pastir, vođa naroda mora mijenjati društvo. Voditi ga na pravi put. Nije to lako. Često treba ići protiv struje. Biti nepopularan, ali koristan i naknadno dobiti priznanje naroda. Narod nisu ovce., pa ga je teže voditi. Da to nije bez veze, evo stvari koje bi trebala biti u fokusu vodstva našega naroda: problem političkog procesa općenito, izbori, odgovornost dužnosnika svih vrsta, privatizacija svega što nije javna djelatnost. Na zahtjev za radikalnom privatizacijom upozorio je Borislav Škegro u kolumni od 15.10. o.g. u Obzoru Večernjeg lista. Isto tako i Zvonimir Despot u kolumni  od 17. 10. o.g. u istom listu.

Sramotno nefunkcioniranje pravosuđa, napuštene nekretnne su izvan prometa, privatizacija od pred 20 godina još pravno visi između neba i zemlje. Arhivi i istina o ustaštvu i komunizmu. Ekshumacija na tisuće  Hrvata žrtava rata i poraća bez hrvatskih vlasti i zvaničnika.

To su problemi koji bi trebali zanimati premijera. Jer to su preduvjeti za izvlačenje narodnih kola iz komunističkog gliba. Tu se rješava i ekonmski rast i zaposlenost i demografija !!! Popularnost treba metnuti za šešir, kao sporednu stvar.

Neka Plenković, ako je za to sposoban, uči od Stevea Jobsa. Ne kako se prilagoditi postojećem svijetu, nego kako ga promijeniti. Promijeniti postojeće trendove koji su redom negativni. 

 Tvrdi se da je HDZ-u jasno da bi bilo dosta 9 ministarstava, ali za rezove nema snage. To je to ! Nema volje, pa nema ni snage. Njemačka ima 14 ministarstava, a mala RH 19 (20). Dokaz o vlasti birokratske kaste u nas. Plenkovićev krug : dovoljno bi

nam bilo 8 do 9 ministarstava, ali ostavio bi "mnoga gladna usta". Mnogi bi stranački aparatčiki izgubili radna mjesta. Most se "pjenio " oko pozicija. HDZ se dvoumio oko rezanja ministara ili da ostane sve kako je zatekao.

To su naši zastupnici. Uhljebi su to, a ne narodni tribuni. I jedni i drugi i treći. Pa čak i svi sljedeći su isti. Neophodno je promijeniti izborni sustav ! Kad će ta potreba sjesti u uši hrvatskih građana pa da se odlučno, ako treba i javnim protestima, vlasti prisile  na izmjenu izbornog sustava. Ne, nije izborni sustav sam po sebi dostatan za radikalnu promjenu politike. Ali, bi jedan demokratski izborni sustav omogućio rijetkim pojedincima da izvrše promjene u korist općeg dobra. 

Jedan priznati stručnjak iz upravne znanosti piše na internetu :

“Zamislite čovjeka koji je teško bolestan, a liječnik se njime bavi kao da ga boli nokat na lijevoj nozi.” Riječ je o ograničenju plaća u jedinicama lokalne uprave.  “Čovjek bi očekivao od političkih aktera koji djeluju na državnoj razini i imaju glavnu ulogu, da se bave stanjem državne uprave i javnih agencija pa tek onda lokalnom samoupravom, jer lokalna i regionalna samouprava zapošljavaju tek manji dio onih koji primaju plaću iz javnih proračuna. U javnoj upravi zaposleno oko 300.000 ljudi, od čega tek relativno mali broj otpada na zaposlene u jedinicama lokalne samouprave - samo jedna šestina.”

Ta mjera ograničenja plaća lokalnih dužnosnika je slična onoj o tri preferencijalna glasa: čaj od kamilice za tešku bolest. Mostovci su nadareni za propisivanje ljekovitih čajeva kao babe vračare.

 Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku - primjer kobasičarskog naziva kakve nam stalno serviraju na javnom i posebno  na političkom stolu. Pa kusaj narode !  

Dakle, konačna preporuka novom premijeru: neka ne uči od svojih prethodnika u vlasti nego neka bude drugačiji od njih. 

4

Boljunac

Budimo ozbiljni !

Interakcija

 
UČINIO -> 107 66 81 1,949
PRIMIO <- 165 54 28 925

Dostignuća

Vingd 242.00
Bodovi 91.5
Prijedlozi 2 0.00
Analize 94 220.00
Ankete 203

Od istog autora

Ocjene (4)


Respektira (2): Refamolitelj, Zenga2


Slaže se (2): glycerin, Laci


Komentari (9)


g.Boljunac, jeste Nino Raspudić "poznati" kolumnist i TV voditelj, a j ane mogu pomiti kako je to postao preko noći bez ikakve refrence iza sebe. Došao iz Utalije sa studija talijanske književnosti, i postaje "cijenjei" kolumnista. Što se mene Laci 0 0 0


iče Vi i još neke kolege s barometra .hr razmišlajte puno pametnije od bilo čega što je taj hohštapler napisao ikada. No odgovara sustavu, kao što Škegro i Novotny odgovaraju sustavu, a profesor Kulič ne odgovara. Sustav je truo do srži ! Laci 0 0 0


Laci s dijelom o Raspudiću se slažem. Ali o Škegri i Kuliću - nikako. Morali bismo se sastati i raspraviti to neslaganje. Vjerojatno dolazim u ZG 11.11. o.g. Unuk ima promociju, pa me poziva. Riječ je o ekonomiji. Ona nije baš svima razumljiva. Boljunac 0 0 0


Možda bismo mogli razmrsiti neslaganje. Ako ne , ostali bismo prijatelji. Boljunac 0 0 0


Zašto ne, dapače bilo bi mi drago ! Očito puno toga znate, a je se utvaram da nešto znam, pa bi mi razgovor bio koristan. Laci 0 0 0

Analiza

Koga sluša Plenković : našu nazovi javnost, inozemstvo ili sebe ?

21.10.2016. 13:36, Što, temeljem predstavljenog programa, možemo očekivati od Plenkovićeve Vlade?

Imam dojam da se naši najviši dužnosnici u svojim svakodnevnim aktivnostima bave efemernostima: kako će se svidjeti što većem broju građana, kako da povećaju svoju popularnost pa da ih mediji što više dižu na ljestvici koju su sami osmislili i koju publiciraju javnosti. Primjer toga je i iskorištavanje ideje o tri preferencijalna glasa na izborima za Hrvatski (Džavni) Sabor, umjesto jednog preferencijalnog glasa koji je donekle pokazao svoju moć. Polazeći od toga da hrvatsko društvo pati od teške političke bolesti koja se može usporediti s karcinomom, preferencijalno glasovanje se ukazuje kao čaj od kamilice koji se koristi za liječenje te ... više >

4

Boljunac

Budimo ozbiljni !
 • 2
 • 2
 • 0
 • 9

Analiza

Godine 2000. na 5. Općem saboru HDZ-a u režiji dvojca Glavaš –Šeks na čelo HDZ-a je izabran dr. Ivo Sanader. Brojna su svjedočanstva o tome kako je za doktora Ivu tada ukradena pobjeda koja bi, da je bilo pravde, pripala jednom drugom do tada neprikosnovenom doktoru (svi drugi su sestre) s dva prezimena. O njoj otvoreno govore otpali HDSSB-ovci, a HDZ-ovci su kao i obično odviše zauzeti sadašnjošću i budućnošću da bi se prisjećali tamne prošlosti - 'To je iza nas. Idemo dalje!' Tada se u velikim medijima slavila pobjeda europejstva nad ognjištarstvom. Priča o doktoru Ivi u istom lopovskom duhu u kojem je i počela nastavlja se i dalje. Nejasno je doduše i dan danas tko je i zašto tako pritisnuo doktora Ivu pa je, izjavivši kako smo u banani, dao ostavku, postavio na čelo države i stranke gospođu Kosor, a  zatim se predomislio, pa je svoje premišljanje na koncu platio dugim suđenjem i zatvorom.

Na 15. Saboru HDZ-a nakon presjedanja gospođe Kosor 2012. godine na čelo HDZ-a stupa Tomislav Karamarko. Politička karijera Tomislava Karamarka počela je s osnivanjem samog HDZ-a, prva značajna funkcija mu je bila šef kabineta predsjednika vlade i to u mandatu  Josipa Manolića. Prva funkcija i prvi šef ostavili su trag, pa Karamarko nastavlja u istom duhu - prvo policija, pa obavještajne službe, a onda skoro sam vrh - potpredsjednik vlade. Poskliznuo se na mostu, pa nije stigao do krajnjeg cilja.  Povod za Karamarkov odlazak bila je Afera konzultantica, no neki sumnjaju je li to bio i uzrok njegovog odlaska. Doktor Andrija Hebrang u jednim dnevnim novinama izjavljuje, citiram:“Tada je počeo udarac prema predsjedniku stranke, u trenutku kada je obznanio na čemu se temelji njegov stranački autoritet. Temelji se na tome da se otkriju zločini komunizma, da se konačno na pladanj javnosti iznese tko je što radio u prošlosti i da možemo podvući crtu i reći ‘ovi se ovima i oni onima moraju ispričati. Idemo svima dati oznaku groba’. A cijela ljevica se toga boji i bori protiv toga", tvrdi Hebrang. Bez istine nema pomirbe, tvrdi Andrija Hebrang i kaže da se Karamarko usudio reći dvije stvari koje je ljevica dočekala na nož: "Da ide na lustraciju, a govorio je da to nije lustracija koja bi koštala nekoga pravosudnih postupaka već da se odstrane iz javnog života oni koji su bili prije devedesetih u vrhu represivnih organa. Nažalost, ima ih još." (Jutarnji AUTOR: Jurica Körbler OBJAVLJENO:30.09.2016.). Dakle, Hebrang smatra da je Karamarko krenuo protiv svojih učitelja (prvi šef Manolić) i predšasnika na čelu obavještajnog sustava, te da mu se zato nasapunala daska (na mostu) za lakši drugi pad. Ovaj put je, čini se, pao u politički ambis.

 Ministar koji je u mandatu Orešković-Karamarko-Petrov Vlade jedini počeo poduzimati stidljive  korake u smjeru rasvjetljavanja mračne komunističke prošlosti našeg društva, ovdje ne mislim samo na drugi svjetski  rat i poraće nego i razdoblje koje je neposredno prethodilo stvaranju Republike Hrvatske i koje je bilo presudno za veliku podjelu plijena- privatizaciju, je dakako ministar Hasanbegović. Ako je vjerovati ministru, njegov veliki projekt na kojem je radio za svoga mandata i koji samo što nije krenuo u proceduru,  da nije došlo do pada Orešković-Karamarko-Petrov Vlade je zakon o arhivskoj građi. Isti, da je zaživio, bi mogao dovesti do brojnih neovisnih istraživanja po arhivima komunističke partije i represivnog aparata, a što  bi na koncu moglo iznijeti na vidjelo mnoge neugodne činjenice za danas neprikosnovene poduzetnike, političare i druge uspješne i etablirane članove društva. Takva događanja možda bi dovela do jednog vida neformalne lustracije, koja bi se onda možda i formalizirala pod pritiskom javnosti, a možda bi se potom zatresli uspostavljeni socijalni odnosi u RH. Tada bi se možda, osim autsajderu i ničijem čovjeku Đuri Gavriloviću, koji je navodno kupio tvrtku koja nosi njegovo prezime novcem namijenjenim za naoružavanje RH i to 1991. i 1992. (Petrinja je oslobođena 1995., Đuri  su,dakle,  tada prodavali mačka u vreći) sudilo i nekim drugim uglednijim poduzetnicima, kojima Đuro danas prestavlja konkurenciju.  No Vlada je pala, a Šeks je kao i 2000. pogurao svog kandidata. Koji je, doduše, imao dobru startnu poziciju i možda nije ni trebao Šeksovo guranje, ali u kontekstu svega navedenog ono je indikativno.

Program HDZ-a pod vodstvom Andreja Plenkovića je konzervativan i kreće se prema unutarnjem pomirenju i očuvanju postojećih društvenih odnosa. On deklamira poboljšanje općih performansi društva, konkurentnost, demografsku obnovu, sprječavanje korupcije.  Sve to namjerava graditi na čemu? Na postojećim u društvu uspostavljenim odnosima. Ono što je trulo neda se popraviti, nego se trulež  treba ukloniti. U tom kontekstu, kao lakmus papir očekujem odnos predsjednika vlade prema navedenom pitanju zakona o arhivskoj građi. Za sada ne sluti na dobro. Uklonjen je ministar koji je pokazivao naznake da će počet raditi na navedenom problemu kao općem preduvjetu za obnovu zdravih odnosa u društvu. Ukoliko je uklonjen zbog navodnih profašističkih stavova i tvrde retorike, to je manje zlo. Ukoliko je uklonjen zbog ugroze koju su osjetili senatori  (O utjecaju senatora na državu najbolja je ilustracija Lex Perković), onda ništa nova, nego kao što svojedobno reče doktor Ivo: „Idemo dalje!“

2

Zakej

Interakcija

 
UČINIO -> 25 7 1 20
PRIMIO <- 41 10 1 60

Dostignuća

Vingd 36.00
Bodovi 59.6
Analize 7 36.00
Ankete 10

Od istog autora

Ocjene (9)


Respektira (8): Laci, glycerin, Refamolitelj, draxy, Spektator, siouxica, Alumnus, Zenga2


Slaže se (1): Laci


Komentari (3)


Dobrodošao Zakej. Zenga2 0 0 0


dobrodošao na barometar, super da si se uključio:) zanimljiva teorija, dobar prvi tekst, sa zanimanjem čekam idući... siouxica 0 0 0


Srdačna dobrodošlica ! Dobra analiza, dapače čak je veoma dobra glede analize slijeda događanja i aktera u njima. Laci 0 0 0

Analiza

Godine 2000. na 5. Općem saboru HDZ-a u režiji dvojca Glavaš –Šeks na čelo HDZ-a je izabran dr. Ivo Sanader. Brojna su svjedočanstva o tome kako je za doktora Ivu tada ukradena pobjeda koja bi, da je bilo pravde, pripala jednom drugom do tada neprikosnovenom doktoru (svi drugi su sestre) s dva prezimena. O njoj otvoreno govore otpali HDSSB-ovci, a HDZ-ovci su kao i obično odviše zauzeti sadašnjošću i budućnošću da bi se prisjećali tamne prošlosti - 'To je iza nas. Idemo dalje!' Tada se u velikim medijima slavila pobjeda europejstva nad ognjištarstvom. Priča o doktoru Ivi u istom lopovskom ... više >

2

Zakej

 • 8
 • 1
 • 0
 • 3

Analiza

Plenković nokautirao vlastitu vjerodostojnost

20.10.2016. 13:31, Što, temeljem predstavljenog programa, možemo očekivati od Plenkovićeve Vlade?

 "Mi problem korupcije moramo iskorijeniti radi nas, radi promjene kulture i mentaliteta.

„Osobni integritet  budućih članova vlade je  presudan faktor pri odabiru... „

Tako je zborio Andrej Plenković tijekom  predizborne kampanje za vjerodostojnost. Vjerodostojnost je promovirana u ključni slogan kampanje. Odmah po dobivenim izborima javlja se jugofilni društveni spektar, potpomognut nekolicinom mainstream medija  te počinje napadnu i agresivnu kampanju za Ninu Obuljen. Suverenisti uzvraćaju ozbiljnim inkriminacijama na račun gospođe. Unatoč silnim upozorenjima i podastrtim dokazima o inkriminacijama milijunskih malverzacija u HAVCu, Plenković silom, uz opće ignoriranje dokaza, nameće Ninu Obuljen za ministricu kulture. Da bi šaka u oko svima koji su ukazivali na kriminalne pa i nacionalno podrivačke aktivnosti bila kompletna, najavio je kako će baš ona biti zadužena da ispita inkriminacije u kojima je i sama sudjelovala! Nije mu zasmetala niti njezina neosporna djelatnost  na podrivanju obrane generala Praljka, nametanjem plaćanja PDVa (435000 kuna), na zbornike vrlo vrijednih i skupo plaćenih dokumenata o ratu u Hrvatskoj i BiH. Koliko je to imenovanje nevjerodostojno vidjelo se i tijekom saborske sjednice o povjerenju vladi. SDPovci su snažno  i po svemu sudeći osnovano, napadali lik i djelo novog ministra Barišića. U isto vrijeme nitko od SDPovih jugofila, niti  od ostalih pripadnicka partije, nije našao shodnim upozoriti na cijeli spektar inkriminacija Nine Obuljen.  Glave su pognuli i predstavnici braniteljske populacije u Saboru. U vodu su pale programske natuknice kako će hrvatski branitelji imati punu pozornost, kako će vlada promicati istinu o Domovinskom ratu. Predstavnici dijela braniteljskih udruga i general Glasnović su na inkriminacije upozorili na vrijeme. Pozornost im je ukazana „šakom“ u vjerodostojnost.

Današnji tisak prenosi snažno zauzimanje predsjednika HVIDRe, Đakića,  te predsjednika UHVDR,  Dečaka za lik Nine Obuljen. Gospoda su  istrčala na klizav teren jer su prejudicirali ishod kaznenih prijava protiv HAVCovih dužnosnika. No, bez obzira na ishod procesa u kojima će Nina Obuljen istraživati samu sebe i Dečak i Đakić su iznevjerili popriličan dio dragovoljačke i braniteljske populacije jer su ignorirali dokazano i monstruozno miniranje Praljkove obrane koje je prouzročila Obuljen.. Dečak je otišao i korak dalje te izjavio do sada rijetko viđenu glupost  kako se dragovoljci i branitelji ne smiju baviti politikom!! Pa što on radi cijelo vrijeme? Što radi milijun NGO udruga?

Koliko je situacija u stranačkim prostorijama HDZa  bila nategnuta svjedoči i podatak da predsjedništvo nije glasovalo o Plenkovićevom odabiru ministara. Očito je stranački statut bolno rastezljiv.

Rušenju vjerodostojnosti cjelokupne priče pripomogao je i MOST. Dok eho njihova „čvstog stava“ o „nultoj toleranciji na korupciju i kriminal“, još lebdi nad političkim prostorom Hrvatske, dok pijetao još nije zapjevao treći put, Petrov i društvo su zanijekali taj postulat. (Nadat ću se „Petrovskom“ pokajanju.)..  Vjerodostojnost se gradi dosljednošću. Ako je vrijedilo rušiti jednu vladu zbog pretpostavljenog sukoba interesa supruge nekog dužnosnika, tada se morao čuti glas protiv imenovanja osoba pod iznimno ozbiljnim inkriminacijama i osoba koje su zbog sukoba interesa već morale odstupiti s političkih funkcija.

 Vjerodostojnost je doživjela konačan udarac predstavljanjem programa vlade.  Dokument je unatoč dobrohotnosti predlagatelja, iznimno površan, bez ikakovih mjerljivih parametara. Uopćen, kratki prikaz dobrih želja našao se pod  udarom SDPovih zastupnika koji su na brzinu, nedosljedno, zaboravili kako su oni na izbore 2014., izašli bez ikakovog programa. Europsko iskustvo Andreja Plenkovića i  njegovo neosporno poznavanje projektnog ciklusa  te Metode logičke matrice, čvrst je dokaz da je program namjerno predstavljen i napisan tako da ga nitko ne  može uhvatiti ni za glavu ni za rep. Što god napravio lako će se uklopiti u opće formulacije koje u projektnom ciklusu završavaju u početnom polju vizije. Rijetki su detalji koji razrađuju opće ciljeve, dok mjera i aktivnosti skoro da i nema. Nedostatak bilo kakve ozbiljne SWOT analize upozorava na potrebu pažljivog promatranja budućih poteza, jer svi znamo da HDZ ima gomilu pisanog materijala, koji je iz nekog razloga izostavljen i prešućen. Odlazak gospođe Maletić signalizira  turbulentne procese unutar pristupa razvojnom procesu Hrvatske.

 Slijedeće pokleknuće Plenkovićeve vjerodostojnosti priuštio je poznati „etnobiznismen“ Milorad Pupovac.  Osokoljen  svojim uspješnim uplivom na „dekapitaciju“ Hasanbegovića, nastavio je podlo i razorno vrijeđati i rušiti sliku Hrvatske.  Uz niz lukavo upakiranih podvala, lansirao je višestruko monstroznu izjavu: „ Prava koja imaju Srbi u Hrvatskoj ne bih poželio Hrvatima u Srbiji“. Devijantnost, podlost i monstruoznost  ovoga Miloradovog bizantizma dokazat ću naknadnom zasebnom analizom. Za sada neka je komentira predstavnik Hrvata u Srbiji, Tomislav Žigmanov.

Gorkom okusu pridonio je i Branko Bačić mantrajući o  potrebi apsolutnog zaborava i okretanja isključivo budućnosti, zaboravljajući da je poznavanje prošlosti i  njezino „čišćenje“, najbolje polazište za neopterećenu budućnost. Zanemario je Bačić čak i preporuke EU o potrebi sučeljavanja s totalitarnom pa i komunističkom  prošlošću. Tako je ovaj poslušni  telal u čudnom grču i strahu, prešutio, zanijekao i cijeli pasus temeljnih polazišta  programa vlade koju zastupa:“ Vlada Republike Hrvatske promovirat će odgovorno suočavanje s prošlošću i osudu svih nedemokratskih sustava koji su u Hrvatskoj kroz proteklo stoljeće prouzročili tragična stradanja, progone i likvidacije političkih neistomišljenika“ U isto vrijeme, IDS javno i rezolutno odbija suradnju s vladom zbog svjetonazorskih razlika a politička scena trese se od grčevitih pokušaja amnestije komunističkih zločina. Podsjetio me Bačić na Kozoderixa (Tamburix, Cacofonix),  Asterixovog „junaka“,koji zbog svog urlanja i pomanjkanja sluha redovito završi zavezan za seosko stablo s krpom na ustima. U našem saborskom „selu“ nije bilo nikoga tko razinom sluha prepoznaje disonatnost Bačićevog lelekanja.

Tako  je Plenkovićeva vjerodostojnost na prvom koraku doživjela ozbiljna posrnuća. Politika pomirbe i dijaloga ne može uspjeti selektivnim, jednostranim ušutkavanjem, niti toleriranjem ozbiljnih inkriminacija bez obzira koja strana ukaže na njih. Laude koje Plenkoviću pjevaju predvodnici jugofilnog svjetonazorskog miljea ozbiljno će uzdrmati njegov status u očima suverenističkog političkog miljea.  Zagrizao je  u podlo smišljen mamac u kojemu se sve hrvatski suverenističko proglašava ekstremnim desničarenjem a prikrivanje komunističkih zločina biva promovirano naprednim , tolerantnim, antifašizmom... Winston je bio neobično vidovit: „Fašisti budućnosti zvat će se antifašisti.“ Primjer koji fenomenalno osvjetljava tu podlost jeste jugofilni stav o Miri Barešiću i Zvonku Bušiću kao teroristima, dok u isto vrijeme  masovni ubojica, Che Guevara, biva slavljen kao borac za slobodu.

U jako lošem okusu koji ostavljaju nedoumice oko izbora nekolicine ministara te površni programski  koloplet, dogodilo se i nešto sitno ali iznimno bitno za promjene unutarstranačkog života i interakcije s biračima. Bruna Esih je jasno i javno  iskazala svoje neslaganje s izborom Nine Obuljen i nekolicine drugih na ministarsku poziciju. Taj mali  ali dugoročno vrlo značajan tračak otpora,  budi nadu u provjetravanje dosadašnje saborske stranačkostegaške žabokrečine.

.

5

Zenga2

Strpaše me u grob i to im još malo — Hrvatske ih sise mlijeko razgubalo! AGM

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 244 126 23 172
PRIMIO <- 181 72 17 490

Dostignuća

Vingd 160.00
Bodovi 84.6
Prijedlozi 1 0.00
Analize 43 158.00
Ankete 130

Ocjene (12)


Respektira (8): Dirk15, mihael, glycerin, Spektator, siouxica, IDujas, Interstellar, Alumnus


Slaže se (3): roky333, garnett, Laci


Ne slaže se (1): Mac316


Komentari (28)


Slažem se s mogućnošću da procesi kontrole pokažu nezakonitosti u navedenom slučaju (Obuljen). Istovremeno ukazujem na to da nitko nije bez nekih 'grijeha'. Najbitnije-do danas nismo imali tako povoljne društvene odnose i prihvatljivu vladu kao sada! mihael 0 0 0


Tebi je mihael povoljan društveni odnos kad 20 % hrvatske "elite"drži u svojim rukama 95 % štednje u bankama u Hrvatskoj? A tek koliko imaju u stranim bankama van Hrvatske ? Nemoj samo reći da vjejruješ da su to "zaradili" ? A što se tiče toga Laci 0 0 0


da je ova vlada dosad najprihvatljivija, jesi li čuo i jednu riječ od Plenkovića da će te "društvene" odnose "ujednačiti" ? Bar malo ? kako bi mogao kad je mnistar financija čovjek Todorića, a ministrica gospodarstva čovjek bankara ? Laci 0 0 0


@Laci, joj, nismo se razumjeli. Odnosi u društvu su povoljni, ne larma se kao prije pa vlada može mirno raditi. A to nije ni izdaleka onako kako je bilo prije 90-te. U odnosu na katastrofu u koju nas je doveo 70% HDZ-a i 30%SDP-a ovo je obećavajuće. mihael 0 0 0


@mihael-volio bih pročitati analizu koja dokazuje tvoju projekciju postotka štete koja nam je nanesena. Zanimljiva tema koju bi trebalo otvoriti. Podatci koje posjedujem govore drukčije. Zenga2 0 0 0

Analiza

Plenković nokautirao vlastitu vjerodostojnost

20.10.2016. 13:31, Što, temeljem predstavljenog programa, možemo očekivati od Plenkovićeve Vlade?

"Mi problem korupcije moramo iskorijeniti radi nas, radi promjene kulture i mentaliteta. „Osobni integritet budućih članova vlade je presudan faktor pri odabiru... „ Tako je zborio Andrej Plenković tijekom predizborne kampanje za vjerodostojnost. Vjerodostojnost je promovirana u ključni slogan kampanje. Odmah po dobivenim izborima javlja se jugofilni društveni spektar, potpomognut nekolicinom mainstream medija te počinje napadnu i agresivnu kampanju za Ninu Obuljen. Suverenisti uzvraćaju ozbiljnim inkriminacijama na račun gospođe. Unatoč silnim upozorenjima i podastrtim dokazima o inkriminacijama milijunskih malverzacija u HAVCu, Plenković silom, uz opće ignoriranje dokaza, nameće Ninu Obuljen za ministricu kulture. Da bi šaka u oko svima koji ... više >

5

Zenga2

Strpaše me u grob i to im još malo — Hrvatske ih sise mlijeko razgubalo! AGM
 • 8
 • 3
 • 1
 • 28