Analiza

Ako je Srbija izračunala da bi ponovno uvođenje obvezatnog vojnog roka koštalo 600 miliona eura, onda nije vjerojatno da bi se naši "jastrebi" zadovoljili sa manjim troškovima za uvođenje obvezatnog vojnog roka, ponovno nakon deset godina što smo ga ukinuli. Kao što su svaki put, i svaki drugi program, projekt i koncept, zvali ga kako želite, koje su naše Vlade do sada "priuštile" ovom jadnom narodu, tako je i ovaj put to učinjeno ishitreno, nepromišljeno, i što je najvažnije neobrazloženo. Nema obrazloženja zašto bi sada to radili, kada smo prije deset godine, kada je situacija bila puno "šugavija" to ukinuli, nema obrazloženja PROTIV koga se spremamo ratovati, ili tko je taj tko će nas ubrzo napasti.

Zar ćemo kao majmuni imitirati Srbiju svaki put kada nešto uradi što mi još nismo uradili ? Hoćemo li braniti Hrvate u Srbiji i BiH SVIM SREDSTVIMa ? Ako smo '90-ih porazili četnike i 4.najjaču vojnu silu Europe sa nenaoružanim, neobučenim i samo sa domoljublkjem naoružanim narodom, onda zašto se sada bojimo tih Srba, koji nisu ni sjena onog JNA iz '90-ih ? Ili se možda bojimo da će nas napasti Ruisija ? u tom slučaju nam tih 30 dana obuke malo što bude pomoglo.

Ako se to pak radi toga što su mamini i tatini sinovi mlitavi, mlohavi i fizički zakržljali mladci, onda to treb aispraviti na druge načine, a ne kroz obvezatno služenje vojnog roka. trebaju znati pucati, trčati, i trebaju znati borilačke vještine, ali to se može naučiti na puno jeftiniji i efikasniji način. Od fizički zakržljalog hakera, 30 dana vojne obuke neće stvoriti ništa drugo nego mrzitelja vojske i eventualno invalida.

To što saznajemo da su Plenković i Petrov izbjegavali služenje vojske, jer u razlog da su bili nesposobni za služenje vojske ni najluđi vrapčanski pacijent ne vjejruje, a sada oni "promoviraju" tu ideju ponovnog služenja vojske, je nešto najsmješnije što je naša politika do sada "ponudila" ovom narodu. Zemlju valja braniti kad je napadne netko, pa makar i "zubima", ali valja prije ovakove odluke reći  tko nas to efektivno ugrožava ? Reći dsa je geopolotička situacija "složena", nije odgovor već je obična floskula i šarena laža. i tvdim da je to samo u funkciji skretanja pozornosti sa toga da je Vlada nesposobna riješiti goruće probleme zemlje i njenih građana, a to su gospodarski rast i rastuća nezaposlenosat, "bježanje" iz Hrvatskete i sve lošijin osobni standard najvećeg dijela hrvatske populacije, kao i rastući jaz između malog broja onih koji žive enormno dobro iz neznano kojih razloga, i velikog broj aonih koji ne žive dobro iz dobro znbanih razloga, to jest upravo iz razloga što oni prvi žive  dobro na njihovoj grbači.

To je pravi razlog ovoga prijedloga ili "sjajne" ideje o ponovnom uvođenju obvezatnog vojnog roka. Da se iskreno misli na to da mladima 'omile' domoljublje, oružane snage i ojačaju svijest o obvezi obrane zemlje, to bi se moglo postići na puno efikasnije i jeftinije načine, kroz redovnu školsku nastavu, više časova fizičkog vaspitanja u školama, sustavom osposobljavanja na razini općina, gradova, županija i uz povremen posjete objekatima profesionalne vojske, te upoznavanjem sa njihovim životom u vojsci.

Ovako sve liči na nešto neobrazloženo, nepripremljeno i nevjerodostojno zavaravanje naroda da nam takvo što treba. Treba nam zdrava mladež, koja će u slučaju potrebe znati i htjeti braniti ovu zemlju od agresora, ali za to im treba stvoriti zemlju u kojoj će imati uvjete za normalni život, i iz koje neće morati odlaziti trbuhom za kruhom. Jer tko bi bio voljan boriti se za takvu zemlju ? Zar nam masa sirijskih izbjeglica nisu dovoljan pouka za to da narod nije spreman boriti se za zemlju, u kojoj mu nije dobro. Sve drugo nam je puno važnije zato od ovog benignog prijedloga za ponovno uvođenje obvezatnog služenja vojnog roka. Pametnima bi to trebalo biti dovoljno, no kada pa smo mi, odnosno naši političari bili pametni ? Neka se svatko pokuša sjetiti nekog takvog događanja ?!

5

Laci

Samo je glupost beskonačna

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 758 753 258 4,036
PRIMIO <- 1,016 240 72 2,589

Dostignuća

Vingd 1,250.00
Bodovi 176.1
Prijedlozi 23 6.00
Analize 468 1,216.00
Ankete 330

Ocjene (1)


Respektira (1): bereza


Komentari

Analiza

600 miliona razloga PROTIV !

03.02.2017. 12:31

Ako je Srbija izračunala da bi ponovno uvođenje obvezatnog vojnog roka koštalo ... više >

Analiza

Prema kriterijima i preporukama NATO saveza, čiji smo dio, Hrvatska je dužna u obrambene  svrhe godišnje izdvajati dva posto BDP-a. O ulasku u NATO savez nitko nije direktno pitao narod, nije bilo referenduma. Sve parlamentarne stranke u to vrijeme, od 2007. do 2009. godine, kada se proces pregovora i ulaska odvijao, bile su za ulazak Hrvatske u taj vojni savez pa se od strane vladajućeg HDZ-a smatralo da prave potrebe za referendumom ni nema. SDP na čelu s Milanovićem, kao i drugi partneri iz oporbe, su podupirali inicijativu za skupljanje potpisa za referendum o navedenom pitanju, ali to nije značilo da se protive ulasku, nego naprotiv da su za ulazak, ali mu žele dati puni legitimitet.

Dakle, priče o militarizaciji društva i  kako umjesto toga valja ulagati u znanost, a ne u vojsku su u suprotnosti s prethodnom danom podrškom ulasku Hrvatske u NATO od strane SDP-a i HNS-a. Tada, kada smo ulazili znalo se da članstvo u NATO-u  košta i danas se ništa nije promijenilo. U ovom slučaju, vjerodostojno preispitivati u Saboru ulaganje u obranu mogu samo stranke kojih tada nije ni bilo, dakle Živi Zid i Most.  

Država je dužna ispunjavati svoje preuzete obveze kako prema vlastitim građanima, tako i prema drugim državama i savezima. Dužnost je države držati se dogovora sa svojim saveznicima i uložiti u obranu dogovoreni iznos, ili ukoliko isto smatramo preskupim, valja isti ugovor raskinuti i izići iz saveza. Tada se, ako tako odlučimo, možemo  brinuti za svoju obranu samostalno ili se potpuno demilitarizirati, ne ulagati ni kune u obranu, nego sva svoja sredstva uložiti u znanost, vjerujući valjda da je rat postao stvar prošlosti i da u nj više nitko ne vjeruje, a pogotovo naši napredni-neradikalni te nefundametalni susjedi iz „regiona“.

No, ulaganje u obranu i sigurnost ne znači nužno uvođenje obveznog vojnog roka. Zar nije naša odluka imati profesionalnu vojsku koja može na dobar način zadovoljiti naše sigurnosne potrebe? Naša profesionalna vojska trenutno broji oko 14 500 osoba. Postavlja se pitanje dobne strukture djelatnih vojnih osoba. Koliko ih je spremno za mirovinu i u kojem roku? Postavlja se također pitanje koliko se brzo mogu na adekvatan način djelatne vojne osobe zamjenjivati ročnicima koji se u vojsku još uvijek javljaju dobrovoljno (u 2016. Prisegnuo je 17. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju i to 485 ročnika, od kojih je i 50 ročnica – podaci sa stranica MORH-a).

Može li 14 500 osoba, adekvatno obraniti 2374,9 km granice na kopnu.  (6,1 vojnik na kilometar kopnene granice) i 948 km granice na moru, bez pričuvnog sastava? Teško. Hrvatskoj je definitivno potreban pričuvni sastav u slučaju ugroze, budući da imamo ogromne granice s obzirom na površinu zemlje, te nepovoljan oblik s obrambenog stajališta. Pričuvni sastav su u tradicionalnom smislu svi odrasli muškarci sposobni za vojnu službu, s tim da se preferiraju oni mlađe životne dobi zbog psiho-fizičkih odlika koje krase tu životnu dob.

 Vojni rok je u Hrvatskoj ukinut 2008. godine. Od tada, pa do eventualnog novog uvođenja obveznog vojnog roka 2019. će proći 10. godina. Posljednji  ročnici koji su služili obvezni vojni rok bit će 2019. godine tridesetogodišnjaci. Mlađe generacije u dobi od 18 do 30 godina koje, kako nam to povijest pokazuje,  redovno predstavljaju okosnicu vojskama u ratnim operacijama u eventualnoj potrebi za obranom zemlje i naroda 2019. godine neće znati ništa o vojnim vještinama.

Naš najveći vojni saveznik, Amerika, traži veće ulaganje u obranu i diljem svijeta zvecka oružjem. Naši dojučerašnji neprijatelji, a sadašnji suradnici u stvaranju stabilnosti u regiji bivaju „darivani“ modernom vojnom opremom od zemlje protiv koje RH ima podignute ekonomske sankcije.

Naše iskrene želje za boljim svijetom neće promijeniti stvarnost koja je oko nas. Teško je ne sjetiti se situacije na početku rata u BiH u kojoj su se našli tada još Muslimani, a danas  Bošnjaci, koji su u velikoj većini čvrsto vjerovali u vječnost Jugoslavije i neraskidivost komšijskih odnosa, u čestitost i nepristranost JNA,  pa su zbog te vjere i nespremnosti na ratni sukob gorko platili tisućama života.

Ulaganje u obranu zemlje je ulaganje u znanje i vještine mladih ljudi, potencijalnih vojnika (bilo profesionalnih bilo u pričuvi). Njihovo opremanje će vjerojatno biti izvršeno od domaće tekstilne industrije, nosit će vjerojatno hrvatske kacige, možda i poneki dio naoružanja iz domaće proizvodnje. Ukoliko bude mudrosti, i hrana koju će jesti će biti iz domaće proizvodnje. Dakle, ako se bude pazilo, svi ti troškovi mogu biti poticaj domaćoj industriji. U obranu smo se obvezali ulagati, bolje je pri tom ulagati u vještine mladih ljudi nego u remonte zastarjelih MIG-ova i nabavu opreme od koje naše gospodarstvo nema nikakve neposredne koristi.

Prigovori o nevjerodostojnosti predsjednika Vlade i licemjerju istoga, budući da sam nije služio vojsku; a sada eto želi da ju drugi služe, u potpunosti stoje. Njegovo nesluženje vojnog roka s obzirom na činjenice da mu je majka liječnik kardiolog i da je oslobođen vojnog roka baš po osnovi kardiološke bolesti, a da se istovremeno javno znao pohvaliti svojim bavljenjem košarke, je u neskladu. Ili je priča o  bavljenju košarkom puko pretjerivanje na srce bolesnog kibica ili se predsjednik Vlade, inače spretan košarkaš, izvukao od služenja vojnog roka.

No, to ne može umanjiti vrijednost inicijative, koja je zapravo posve minimalistička. Trideset dana u službi domovine za one koji žele nositi pušku i duplo više za one s prigovorom savjesti, se teško može nazvati vojnim rokom, prije upoznavanjem s vojnim vještinama. S druge strane, kad se promotri žestina u odbijanju inicijative, čovjek se upita je li ovo ista ona zemlja koju su prije ne tako puno godina obranili i oslobodili najbolji vojnici u tom trenutku povijesti. 

2

Zakej

Interakcija

 
UČINIO -> 25 7 1 20
PRIMIO <- 41 10 1 60

Dostignuća

Vingd 36.00
Bodovi 59.6
Analize 7 36.00
Ankete 10

Od istog autora

Ocjene (9)


Respektira (7): Spektator, VeNLO, Instruktor, 5none5, siouxica, Alumnus, RepopeR


Slaže se (1): Instruktor


Ne slaže se (1): Laci


Komentari (9)


Laci@ Sjevernoatlanski ugovor koji je RH potpisala u članku 3. obvezuje države potpisnice da održavaju i razvijaju svoje individualne i zajedničke sposobnosti da se odupru oružanom napadu, a u članku, a članak 5. glasi Potpisnice smatraju da se oruž Zakej 0 0 0


oružani napad na jednu treba smatrati napadom na sve njih i zato se slažu da će u slučaju takvog oružanog napada, svaka od njih, pomoći potpisnici koja je napadnuta uključujući uporabu oružane sile. Dakle i mi smo dužni braniti druge NATO članice. Zakej 0 0 0


Blago Poljacima "kad ih Rusi napdnu", a mi ih branimo, nemaju se što brinuti ! A moš' mislit kako bi nas branili da Taliojani hoće uzeti istru. A i "mirnodopski ratni profiteri" bi se ovim prijedlogom obilato okoristili ?! Laci 0 0 0


Jednomjesečna vojna obuka nije nikakav vojni rok, prije kratki tečaj koji se može organizirati i na neki jeftiniji način. Naime, opravdani je strah da bi ova inicijativa prije bila usmjerena u zadovoljavanje nečijih trgovačkih apetita, Spektator 0 0 0


nego u kvalitetnu obuku (hr. školovanje) tinejdžera. Naime, ministar obrane je poznat po svojim trgovačkim vezama s državom, a očajna realizacija ukinutog vojnog roka ne daje nam nade da će ovaj puta biti bolje. Spektator 0 0 0

Analiza

Živi kao da će sto godina biti mir, spremaj se kao da će sutra biti rat, je mudrost starog Rima koju su nam pripadnici partije (danas prigodno nazvani „antifašisti“) desetljećima prodavali pod Titovu. Pa iako je ta mudrost u doba Jugoslavije važila, jer je trebala braniti državu (i sistem) koja je bila njihovih ruku djelo, danas im više ne važi, jer bi trebala braniti državu koju mrze više od nekadašnjeg klasnog neprijatelja.

Služenje vojnog roka je jedna od stupidnijih situacija koje mogu zahvatiti pojedinca u njegovom životu, osim naravno ako je ljubitelj Ramba i slične hollywoodske propagande pod patronatom Pentagona. Ali ono što je stupidno za pojedinca, ne mora biti i za državu. Živjeti i raditi kao da će sto godina biti mir, a spremati se kao da će sutra biti rat, je jedan od postulata zdrave pameti, postulat koji nam nalaže da radimo, proizvodimo i stječemo, a na kraju i osiguramo plodove svog rada od ugroza nad kojim nemamo kontrolu. Mišljenje pak, kako se radi o militarizaciji društva, koje širi ekipa proistekla iz partizanske borbe, i koja je iznimno cijenila militarizaciju društva u državi koja je bila njihovih ruku djelo, je odraz njihove „zdrave pameti“ kojom se želi spriječiti sposobnost obrane države i naroda, kojeg je oduvijek smatrala za svog neprijatelja.

Daljnji argument kojim se želi spriječiti sposobnost obrane Republike Hrvatske je pomanjkanje novca. I kako je bolje da se novac planiran za vojnu spremnost hrvatskog čovjeka usmjeri u školstvo, kurikularnu reformu, znanost i radna mjesta, ali bez objašnjenja zašto u sve te istinske potrebe društva nije ulagano u desetljeću bez troška obveznog vojnog roka. Za sam problem pomanjkanje novca treba, pak, priupitati ali i dovesti na red, sve one koji primaju saborsku plaću, sve one koji primaju saborsku mirovinu, i one koji takvu mirovinu tek očekuju. Naša država uistinu mora ulagati u školstvo, znanost i radna mjesta, ali kao i sve druge države, i u sposobnost hrvatskog čovjeka da je obrani. Ali ne samo da je obrani, već i u sposobnost države da se prehrani, sposobnost da hrvatski čovjek proizvodi mlijeka i jaja, prvenstveno za svoje potrebe, a što ostane za izvoz. Sposobnost države da se financira, jer iz financijske samodostatnosti proizlazi i financijska sigurnost, a iz nje sve ostale sigurnosti.

Hrvatska država ne može birati prioritete, jer sve nabrojeno spada pod hrvatske prioritete. Istinski prioriteti nastaju tek u izvanrednim situacijama poput rata, elementarnih nepogoda, velikih epidemija ili gladi. Ulaganje u vojsku ima stoga istu logiku i prioritet kao i sve o čemu ovisi hrvatska sigurnost, pitanje je samo koliko novaca se može izdvojiti i u što konkretno uložiti. U tom smislu, obvezni vojni rok je uistinu dimna zavjesa iza koje se krije nešto puno prozaičnije, jer netko mora zaraditi na opremanju vojske, na javnim nabavama i natječajima, u čemu su se SDP i HDZ odavno usavršili.

Kad se pogleda bez stranačke dioptrije, ne postoji istinski sukob vojnih doktrina i ulaganja između Krstičevića i Kotromanovića. Kotromanović želi kupiti novi sustav PZO kao odgovor na srpsku nabavu borbenih lovaca MiG 29. Osim što se u ovoj izjavi opet vrtimo oko Srbije, a ne oko utvrđene vojne doktrine, bitni dio je „kupiti“. Pa tako Kotromanović želi i investicije u eskadrile vojnih aviona, helikoptera i ostale moderne borbene tehnike. Krstičević na mala vrata uvodi light obvezni vojni rok, možda kao zadovoljavanje predsjednice Grabar-Kitarović koja je to najavila u svojoj predsjedničkoj kampanji, ali i vjerojatnije kao dimnu zavjesu, kojom se zamaskirala njegova izjava o potrebnih mlrd € za novu eskadrilu borbenih lovaca. Izjava koja je tako ostala bez ikakvih komentara u medijima, bez obzira na to što je dana u godini za koju nam je Miroslav Bago, u dnevniku Nove tv, izračunao da kao društvo moramo izdvojiti 10 mlrd € (75,2 mlrd kn.), na račun svih naših dugova, što ovu dimnu zavjesu čini jednu od najuspješnijih u hrvatskom XXI stoljeću.

Manija kupovanja je tako postala rak rana našeg društva, manija kojom ne želimo osposobiti našeg čovjeka da brani svoju državu, već kupovati vojnu opremu koja će to raditi umjesto nas. Ne želimo poticati hrvatskog čovjeka da proizvodi mlijeko i jaja za svoju državu, već želimo kupovati mlijeko u prahu i jaja sa salmonelom, ne želimo uspješnu industriju, nju ćemo prodati, a kupiti… (ali tu priču već znate), a kao parodija svega je svakako kupovina novca samog.

Što će Hrvatskoj obvezni vojni rok u doba kad se ratovi vode tehnologijom upravljanom putem joysticka, je jedno od pitanja koje postavljaju neinformirani ili zlonamjerni. Pravo je pitanje što će nama skupa eskadrila borbenih aviona? Hrvatska ne može imati u planu borbu protiv bogatije i nadmoćnije borbene sile, za to postoje vojni savezi poput NATO, čiji smo član, i kojem možemo i moramo pridonijeti tek u skladu sa svojim mogućnostima. Država Izrael je u svim svojim pobjedničkim ratovima protiv susjednih arapskih država najprije uništila neprijateljevu borbenu avijaciju, i to bi učinila u jednom jedinom danu, sve ostalo je bilo stvar borbene obučenosti i motiviranosti izraelskog vojnika. Kupovati stoga preskupu vojnu tehnologiju koja može biti uništena u par sati, a ne ulagati i obučenost i motiviranost hrvatskog vojnika, koji se nikako ne može uništiti u tako kratkom periodu, je svakako glupost. Rat u Vijetnamu je povijesna pouka za sva vremena, pouka koja kaže da vojna tehnologija ne može pobijediti motiviran i obučen narod, osim ako ima nesreću da živi u goloj pustinji, gdje je kao na dlanu izložen neprijatelju s joystickom u ruci.

Što može naučiti hrvatski ročnik u kratko vojnoj obuci? Apsolutno sve što treba. Može naučiti vojnu hijerarhiju i disciplinu, svoje obaveze i prava kao hrvatskog vojnika, može naučiti održavati i koristiti oružje, pucati iz puške i bacati bombu preko Čikole. S tom obukom imat će znanje i sposobnosti nekadašnjeg prosječnog hrvatskog ročnika, koju je stekao u bivšoj JNA, osim ako nije bio partijski motiviran da sazna štogod više. Kotromanović kaže da to razdoblje nije dovoljno da se obuči dobar tenkist ili posada topa, ali i Kotromanović zna da za to služe profesionalne jedinice, a ako one nisu dovoljne, kako to nije znao u doba kad je on bio ministar? Takva light obuka bi trebala biti dostatna jer bi se trebala obaviti bez vojne, političke i domoljubne demagogije koja je opterećivala JNA. Krstičević bi se stoga trebao ostaviti gluposti kako će ročnici saditi cvijeće. A Plenković kako Hrvat voli vojsku, što je na tren zazvučalo kao da će zapjevati onu njihovu „rado ide Srbin u vojnike“. Činjenica da Hrvat ne ide rado i nije ljubitelj vojske, je jedna od najljepših osobina mog naroda. Ali kad ode, onda je to vojnik kojeg respektiraju i narodi s vojnim joystickom u ruci.

5

5none5

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 555 61 37 1,278
PRIMIO <- 920 164 56 1,791

Dostignuća

Vingd 1,021.00
Bodovi 186.8
Prijedlozi 6 37.00
Analize 176 983.00

Od istog autora

Ocjene (12)


Komentari (24)


Bog ti pozlatio i blagoslovio riječi, volio bi dijeliti tvoj optimizam, ali što je tako sveto u interakciji da ne bi uključivalo i ubijanje? Ima li ona neko novo, meni nepoznato značenje? 5none5 0 0 0


Ako misliš da je ludilo koje dovodi do međusobnog ubijanje ljudi spada pod interakciju, onda imaš obrnuto proporcionalan doživljaj, jer rat je po svom učinku upravo egoistični nedostatak interakcije kod ljudi, to jest sve u svemu nedostatak uma. Jung-fu 0 0 0


Ma ne mislim ja ništa osim da pojam interakcija nema veze s moralom niti s osjećajem dobra i zla, interakcija je samo pojam koji opisuje naš odnos s drugim ljudima, kad izražavamo i svoju ljubav i svoju mržnju, ali naravno i ravnodušnost 5none5 0 0 0


nema veze s dobrim i zlim niti s moralom, ali izražava i dobro i zlo i ostale moralne osobine... ;) Jung-fu 0 0 0


„kad izražavamo!!“ uostalom nema smisla braniti kriv zaključak gradeći oko njega cijelu (uvijek dobrodošlu) pacifističku filozofiju, niti me zbog toga hvatati za riječ,,, peace ;) 5none5 0 0 0

Analiza

Kao i oko većine pitanja, hrvatska javnost podijelila se i oko ideje o uvođenju jednomjesečnog obveznog vojnog roka. I, kao u većini pitanja, ta podijeljenost nije uzrokovana samim meritumom stvari i sadržajem. Ona je određena i uvjetovana svjetonazorom, ali i trenutnim položajem određene političke opcije, s obzirom na poziciju/opoziciju. Pa tako, kao što recimo Kalmeta i Hajdaš Dončić funkcioniraju kao ying i yang što se tiče monetizacije autocesta, pri čemu je svaki od njih nekada bio ying, ali i yang, slična je stvar i ovdje. Najzanimljivije od svega je što su protiv ovog vrlo kratkog vojnog roka upravo oni koji će u nebesa dizati „druga do groba i hroničnu upalu zgloba“...

Površnost, na koju nailazimo čim malo zagrebemo ispod površine naše politike, i ovdje izlazi na vidjelo. Šamaranje parolama o „militarizaciji društva“, o tome „da se okrene školovanju i inovacijama“, samo su dio folklora. Zamišljam situaciju: Vrdoljakov grad Osijek, jesen 1991... Srbi su upravo zauzeli Vukovar, koji je na doslovno nekoliko kilometara od Osijeka. Nema između nikakve planine, brda, sve je ravno kao stol. Srbi nadiru i dalje i Osijek je ugrožen. Mladi Vrdoljak, ne želeći militarizirati društvo, uzima svoje oružje. Iz rova gađa nadolazećeg neprijatelja svojom novom inovacijom: skicom rotirajuće krušne peći. Neprijatelj, iako smrtno ranjen, puže prema rovu i prijeti opasnost da će unutra ubaciti bombu. Mladi Vrdoljak shvaća da je vrijeme za krajnje brutalno rješenje, te četnika gađa točno u čelo prototipom malog kemijskog topa, koji je složio u 8. razredu. Ovaj, smrtno pogođen, pada, i Osijek je spašen. Vrdoljak je odahnuo, sretan što ipak nije morao upotrijebiti i kumulativni megabajt... Ili zamišljam ovo: Nabujala Sava probija nasip, Gunja je pod vodom, ugroženi su ljudi. Vrdoljak organizira hitnu akciju: poziva sve ljude da donesu svoje diplome, stare herbarije, atlase, pernice, skice inovacija i sl. Od toga se na brzinu improvizira zečji nasip, Sava uzmiče, povlači se i opet – ljudi su spašeni.

No, šalu na stranu. Treba sagledati činjenice. A one kažu da je mir na ovim prostorima zavladao tek kada su Srbi u vojnom smislu poraženi. Pretpostavke su, dakle, stvorene akcijom „Oluja“. I u toj akciji nisu sudjelovale samo profesionalne gardijske brigade, nego i ročnici kao i pričuvni sastav. Ako se uzme u obzir naše okruženje (npr. na čelu susjedne države stoje ljudi koji su željeli ubiti „100 Muslimana za jednog našeg“), ne vidim niti jedan razlog „protiv“ ovakvog vojnog roka.

Radi se o 30 dana, koje mladi čovjek može odraditi prije studija, dakle, tijekom ljeta; upise na faks obavi elektronski, ode na more, odsluži vojni rok i još ima mjesec dana da se pripremi za studij... Troškovi su minimalni, jer nema zimske opreme za ročnike. Dobar dio mladih će po prvi puta sam namjestiti svoj krevet upravo u vojsci, upoznat će ljude iz drugih dijelova Hrvatske. Poanta je da nije sve nekada bilo baš bez veze, pa bismo možda ipak trebali razmisliti da ostavimo ono što je bilo dobro.

Drugim riječima, ne trebamo tražiti da mladi ljudi služe godinu dana, ili dvije kako je nekada bilo, ne trebamo im ispirati mozak, ne trebamo im držati beskonačne "historijsko-političke časove", veličati najveće sinove našeg naroda, tražiti da im se klanjaju... Jednostavno treba ih samo naučiti nekim osnovama vojne vještine, za koje se svi nadamo da im nikada neće trebati. Pa kada ovakav, minimalan, vojni rok odsluže, neka idu na studij, neka budu znanstvenici, inovatori, neka uče. Mislim da to jedno drugo ne isključuje.

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 5 5 - 1
PRIMIO <- 15 4 5 28

Dostignuća

Vingd 12.00
Bodovi 54.3
Analize 2 12.00
Ankete 1

Od istog autora

Ocjene (13)


Respektira (8): Spektator, Zakej, 5none5, siouxica, Grugru, RepopeR, Mac316, Alumnus


Slaže se (1): Laci


Ne slaže se (4): bereza, msesar, NEKOVARAZDIN, Mac316


Komentari (10)


a ova glupost od nekakvog jednomjesečnog tečaja može se riješiti obavezom klinaca da svi budu izviđači, a poslije ih se samo nauči nešto malo o oružju...a ovo oko poplava je poprilično deplasirano NEKOVARAZDIN 0 0 0


doobar!! 5none5 0 1 0


Slaganje, ponajviše radi rečenice :"Poanta je da nije sve nekada bilo baš bez veze, pa bismo možda ipak trebali razmisliti da ostavimo ono što je bilo dobro." ! jedan si od rijetkih koji se to usuđuje reći, a nisi jugonostalgičar ?! Konačno netko ! Laci 0 1 0


... "ode na more, odsluži vojni rok i još ima mjesec dana da se pripremi za studij.." Vidi se po navedenom da ovo s realnim životom nema ama baš nikakve veze, jedino ako ti je otac tycoon ili ...rekao sam već dužnost vlade je uspostaviti prijateljske viewer 0 0 0


odnose sa susjedima, rješavati nagomilane probleme, koji se već 25 g. ne rješavaju, samo se od izbora do izbora dižu tenzije na cijelom ovom prostoru. Danas se rađa 40000 djece ako je polovica muških, nesposobni i oni koje će zemlju napustiti zemlju viewer 0 0 0

Analiza

Obvezatni vojni rok je tema za skretanje pozornosti sa gospodarskih pitanja

01.02.2017. 17:53, Što stoji iza ideje sa jednomjesečnim vojnim rokom i koliko ona ima smisla?

Iznenadno "nabačena" tema o ponovnom uvođenju obvezatnog vojnog roka nije se rodila slučajno, i nije slučajno 'urbi et orbi' objavljena baš sada. Dokaza za to ima pregršt, valja samo pažljivo složiti "puzzle" da bi se dobila cjelovita slika o tome zašto baš to, i zašto baš sada.

U dvadeset šestogodišnjem pustošenju politike i političkog establishmenta u Hrvatskoj, procijenilo se da treba "nešto" poduzeti, treba "okrenuti list", pa se skrpala Oreškovićeva "poduzetnička" Vlada, koja je neslavno propala, i evo nam Vlade "ušminkanog" briselskog dandya Plenkovića. Koja već nakon prvih 100 dana pokazuje da izigravajući dobrohotnost "pripušta" MOST-u da uzme neke resore, ali uz budnu pažnju Plenkija da u Saboru ne prođe ništa od istinskih reformi. "Sveobuhvatna" porezna reforma je definitivno pokazala za koga "zvone praznična" zvona, a za koga "pogrebna zvona". Od MOL-a sjebanu INU će otkupiti, a HEP će prodati, pokupiti će "zaslužene" nagrade za konačno zakivanje poslednjeg čavla u lijes hrvatskog gospodarstva, hrvatske suverenosti i hrvatske budućnosti, a "nabacivanje" sa temom ponovnog uvođenja obvezatnog vojnog roka se savršeno uklapa u sve to. Zašto ?

Pa stvar je jednostavna, da se narod ne bi počeo pitati, i to sve glasnije, zašto se gubi vrijeme na bavljenje ukrajinskim problemima, zašto se gubi vrijeme na anti Trumpovsku propagandu, i zašto se sve više "uvlači" EU-u, držeći predavanja u Saboru o blagodati za nas onoga što se tamo radi, treba "stoki sitnih zuba" baciti nešto "kosti" da bi imali oko čega se zabavljati.

Nije rečeno zašto se treba pojačano naoružavati, i povećavati broj naše "žive sile", nije objašnjeno zašto smo u NATO-u kada nas on navodno ne bude branio, mada plaćamo pozamašnu članarinu za to. Nije rečeno tko nam neposredno prijeti, Slovenija, Italija, BiH, Crna gora, Mađarska, Srbija ? Ili možda Rusija ? Nije rečeno da li je to možda povratak na sustav ONO/DSZ  po prijedlogu lukavih komunjara i njihovih novih simpatizera, koji je takođe bio izmišljen svojevremeno za skretanje pozornosti sa problema raspadujuće se Juge.

To da je naša mladež pretila, da se premalo kreće, da je fizički sve više zakržljala, da je sve manje zainteresirana za žrtve, jer su vidjeli za kakvu su se nakaradnu državu žrtvovali njihovi očevi, to sve stoji. Ali zar se to ne može i ne treba rješavati drugačije, a ne uvođenjem debilne vojne obveze od 30 dana, koja će puno koštati, a ništa neće koristiti? Naravno da se to može, ali se ne želi, jer bi se onda u školama moralo dopustiti veći broj sati "fizičkog", pa ne bi ostalo dovoljno vremena za one predmete koje su usmjerena na to da djeci "ogade" određene predmete, naročito iz STEM područja. Moglo bi se više ulagati i u masovni sport pa time privući mlade da budu fizički aktivniji, a ne trošiti novac na financiranje tobožnjeg "vrhunskog sporta" tipa nogomet, košarka, rukomet, vaterpolo..., od kojih osim povremenih euforičnih trenutaka "osjećaja nacije"  da smo najbolji na svijetu, nemamo ništa društveno vrijedno.

Nije sporno ni to da bi bilo dobro da mladi znaju baratati oružjem, da znaju osnove ratnih vještina, i da budu upoznati sa time što je zdravo domoljublje, ali sve se to može postići bez ponovnog uvođenja obvezatnog vojnog roka. No to se ne želi, jer se to ne uklapa u opću shemu "otupljivanja i zaglupljivanja" mladih, jer bi se time tvorila masa svjesna da se može, i kako se može zamijeniti nefunkcionirajuća, ili čak "izdajnički" funkcionirajuća vlast.

Gotovo sam siguran da je ovo smišljeno za skretanje pozornosti sa činjenice da ni ova Vlada nema strateške ciljeve razvoja, nema strateške smjernice glede gospodarskih prioriteta, nema stratešku viziju Hrvatske suverenosti i samostalnog odlučivanja o svojoj sudbini, i konačno nema ni znanja ni volje za provedbu onih reformi, koje bi bile na korist većine, a ne na korist povlaštene manjine.

Pokušao sam ukratko promisliti o tome mšto može stajati iza ideje o uvođenju obvezatnog vojnog roka, došao sam do zaključka da ono NEMA SMISLA ! Ali naravno autori te ideje i njezini medijski trabanti će tvrditi da mi sve to imamo što sam ja nabrojao da nemamo, ali da za to treba vremena da bi se provelo, a da je neposredna opasnost tako velika da obvezatni vojni roki moramo hitno uvesti ponovno. Za Srbiju i Srbe se ne čudim da se ponovno naoružavaju i "zveckaju" oružjem, te "klikću" bojne izjave, oni su ludi bili, i to su ostali. Ali zar se mi uvijek moramo povoditi za ludostima, nažalost uvijek na vlastitu štetu ?

5

Laci

Samo je glupost beskonačna

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 758 753 258 4,036
PRIMIO <- 1,016 240 72 2,589

Dostignuća

Vingd 1,250.00
Bodovi 176.1
Prijedlozi 23 6.00
Analize 468 1,216.00
Ankete 330

Ocjene (4)


Respektira (3): bereza, siouxica, NEKOVARAZDIN


Slaže se (1): NEKOVARAZDIN


Komentari (9)


to nije skretanje pozornosti sa nesposobnosti ??? Nema šanse da dandy Plenki, Agro Marić i WB Dalić misle o Hrvatskoj i o narodu ! Djeluju po zadatku zatiranja svakog hrvatskog suvereniteta i rasta realnog sektora, i stvaranju "banana" države Laci 0 0 0


WhatTheFuck nisi uhvatio bit,ja govorim da se zapravo Vlada bezrazložno hvali gospodarstvom što je upravo dijametralno suprotno od tvoje tvrdnje da se zataškava.Mislim,ja znam da ćeš naknadno pisati o tome da je rast od 4.2% zapravo nedostatan,te da RepopeR 0 0 0


se nema zašto time hvaliti i to na sva zvona.Mislim lako je tebi oprostiti,ali kako oprostiti onima koji su proračun kritizirali kao neutemeljen jer se temelji na nerealnom rastu od 3.2%, a sutra će rast od 4.2% smatrati nedovoljnim. RepopeR 0 0 0


Laci, zasto suverenitet stavljate u kontekst s privatizacijom HEP-a? Po tome je i Njemacka izgubila suverenitet kad je pocela s privatizacijom svog HEP-a 1962g. MrWonderful 0 0 0


What The fuck ? Zar bezrazložno hvalisanje nije zataškavanje ??'? I kome su to Nijemci prodali svoj HEP ? Nijemcima ! A kome ćemo mi prodati svoj HEP ? Todoriću ili Thedesciju ? Laci 0 0 0

Analiza

Obvezatni vojni rok je tema za skretanje pozornosti sa gospodarskih pitanja

01.02.2017. 17:53, Što stoji iza ideje sa jednomjesečnim vojnim rokom i koliko ona ima smisla?

Iznenadno "nabačena" tema o ponovnom uvođenju obvezatnog vojnog roka nije se rodila slučajno, i nije slučajno 'urbi et orbi' objavljena baš sada. Dokaza za to ima pregršt, valja samo pažljivo složiti "puzzle" da bi se dobila cjelovita slika o tome zašto baš to, i zašto baš sada. U dvadeset šestogodišnjem pustošenju politike i političkog establishmenta u Hrvatskoj, procijenilo se da treba "nešto" poduzeti, treba "okrenuti list", pa se skrpala Oreškovićeva "poduzetnička" Vlada, koja je neslavno propala, i evo nam Vlade "ušminkanog" briselskog dandya Plenkovića. Koja već nakon prvih 100 dana pokazuje da izigravajući dobrohotnost "pripušta" MOST-u da uzme neke resore, ... više >

5

Laci

Samo je glupost beskonačna
  • 3
  • 1
  • 0
  • 9

Analiza

Ideja ili odluka....ili naređenje?

01.02.2017. 12:42, Što stoji iza ideje sa jednomjesečnim vojnim rokom i koliko ona ima smisla?

Teško je dokučiti šta se krije iza ovakve odluke. Teško je ovo nazvati prijedlog/ideja, jer je očito da je odluka donesena. Ovo sad izgleda samo kao opipavanje pulsa naroda i pronalaženje modaliteta i načina kako to izvesti. Vjerodostojnosti sad tu ima ponajmanje. Jer izgleda da je takva jedna odluka donesena bez nekakvog suvislog razmišljanja i analiza. Teško je zamisliti da netko ozbiljan i sustavan može na ovaj način pristupiti jednoj takvoj temi, kao što je naoružavanje i vojska jedne države. Ali to je simpomatično za Hrvatsku politiku. Donijeti odluku, pa tek onda kad se krene u realizaciju analizirati šta se s tim dobiva ili gubi. Ili se uopće ne zamarati s nekakvim analizama. Idemo, pa šta bude.

Mada bi se ovdje moglo primijeniti (kad već pričamo o vojsci) i jedno od temeljnih pravila svake vojske. O naređenjima se ne raspravlja.Ona se izvršavaju. Ne pita se kako i zašto. Izgleda da i mi u Hrvatskoj i ovi u Srbiji imamo naređenja da se naoružamo. Krug je zatvoren vrlo jednostavno. Pa vidite da se i ovi preko naoružavaju. Jedne se plaši sa globalnim terorizmom i opasnošću od Rusije. A komšije svoj narod plaše s (ponovljenom) NATO agresijom, mogućnošću prelijevanja islamskog terorizma upravo preko Kosova, Sanđaka i BiH u Srbiju i onda dalje.Uglavnom, razloga za naoružavanje se uvijek nađe. Čudi (ili baš i ne čudi) sinhroniziranost Hrvatske i Srbije.  Pogotovo ako se pogleda stanje ekonomije, demografije i stanja svijesti ljudi u tim državama. Najmanje što treba i jednima i drugima (misli se na obične, male ljude) je novi rat. Političari i njihovi sponzori su ipak neka druga kategorija razmišljanja.

Sad tko je od koga dobio naređenja, nije teško zaključiti, pogotovo uzevši u obzir vojnu tehniku koju "dobija" Srbija , a koju mi ovdje u Hrvatskoj. Pritom priče o donacijama, poklonima i velikoj ljubavi Amerike i Nato saveza i EU prema nama, odnosno majčice Rusije prema Srbiji mogu proči samo kod izuzetno političkih i u svakom drugom pogledu nepismenih ljudi. A takvih u obje države ne nedostaje. Ništa u današnjem svijetu nije besplatno. Sve ima svoju cijenu. Kako ćemo i mi i Srbi platiti te poklone i donacije, ostaje za vidjeti. Samo da ne ispadne da će to koštati puno više nego vrijedi. I da neće biti plaćeno samo novcima i materijalnim dobrima poput otoka ili resursa poput vode,šuma ili rudnog blaga. Nego i životima, rukama i nogama, krvlju. A povode za novu mržnju i netrpeljivost i za potezanje oružja je, bar u ovom dijelu Balkana vrlo lako pronači. Samo treba razlikovati povode i uzroke sukoba. Uzroci su dublji,oni isplivaju tek na kraju, kad se broje mrtvi. A povod? Ništa lakše. Uzrokuj nekakvu krizu i za to okrivi sve oko sebe osim sebe i svojeg naroda. Goebels. Već viđeno. Plemensko-vjersko naslijeđe kod oba naroda podgrijava se stalno. Malo se uključe kojekakvi kvazipovjesničari (ili istoričari),ubace se mitovi, nezaliječene rane, nezavršeni ratovi, uključe se mas mediji, zatim redikuli svih boja i dezena, i na kraju plaćeni kreatori kaosa koji samo potpale fitilj. I eto kaosa i rata...ko u stihu (Balaševićev)

"A tad su došli popovi, pa topovi pa lopovi
i čitav svet se izobličio.
Ispuzali su grabljivci, pa lažljivci, snalažljivci.
A ljudi ćutali, a šta bi drugo?
I šaptali da ovo ne može dugo."

A uvjerili su nas već više puta da može, može itekako dugo. Svaki dan rata je previše.

Da se vratimo na temu vojnog roka.Plenković i resorni Ministar i svi ministri koji su upleteni ili će morati biti upleteni u ovu priču bi ipak svemu trebali pristupiti ozbiljno, trezveno i s argumentima. Ovo što se sad plasira po medijima je, u najmanju ruku smiješno. Naime, izjaviti da jednomjesečni obavezni vojni rok ne bi iziskivao prevelika sredstva je ipak pomalo neozbiljno.Kad bi to izjavila predsjednica, ne bi se čovjek čudio, ali Plenković ipak djeluje ozbiljno. I trebao bi biti ozbiljan. Kao i cijela Vlada Republike Hrvatske.  Šta Plenkoviću i Krstičeviću uopće znači ta sintagma "prevelika sredstva" u ovom slučaju? Milijun? Sto milijuna? Milijarda? Srbi su izbacili cifru. 600 milijuna Eura godišnje.Puno ili malo? Procijenite sami.

Svakako se s premijerom Plenkovićem treba složiti da se taj jednomjesečni tečaj teško može nazvati vojni rok. Više nekakav tečaj. Sličan izviđačima. Samo s oružjem.

Pravo je pitanje obzirom na tu kratkoću vremena šta se može i želi postići. Svi mi koji smo služili JNA znamo šta znači vojska i vojni rok. Kad jednom uđeš u vojarnu (tada kasarnu), odvojiš se od svijeta. I prvih dva-tri tjedna, a mnogima i više je trebalo da uopće shvate način funkcioniranja i razmišljanja ljudi koji vode cijeli taj cirkus. Totalna promjena svega što je do tada naučeno. Od frizure, načina ophođenja, pozdrava, higijene, hijerarhije, strogog rasporeda do besmislenih postrojavanja, strojevih i marševskih koraka i indoktrinacije kroz "političko obrazovanje" ili kako se to već zvalo.Pa tri mjeseca pješadijske obuke za sve, pa onda tri-do šest mjesci specijalističke obuke i na kraju tri-četiri mjeseca gubljenja vremena, spavanja i brojanja dana do skidanja. Nekako se, povlačeći paralelu, nameće zaključak da bez 6-mjesečnog vojnog roka, nema uopća smisla ni započinjati nekakav program formiranja rezervnog vojnog sastava. Ili kako bi se već to moglo nazvati.

Bespredmetne su rasprave (koje se provlače kroz medije i na društvenim mrežama) o tome da su današnji mladići prenježni, da nemaju discipline, da su mamini sinovi i da ih jedino vojska može disciplinirati i naučiti nekakvim "muškim vrijednostima". Jedno s drugim nema baš nikakve veze. Ono što bi mladiće (i djevojke koje to interesira) trebalo kroz vojni rok naučiti je postupanje s oružjem i ratnim oruđima i sustavima, sistemi veza, načini preživljavanja i zaštite u ekstremnim situacijama, uzajamna pomoć i funkcioniranje bez paničarenja, organizirano i smisleno, i u zajedništvu unutar nekakve postrojbe. A i naravno snalaženje u situacijama kad se izgubi kontakt s postrojbom ili svojim dijelom teritorija. Ništa puno više ni manje od toga. Ostalo treba prepustiti profesionalnoj vojsci.Teško je, naglas razmišljajući, zamisliti funkcioniranje Hrvatskih postrojbi u domovinskom ratu bez temeljnih znanja (a i dosta specijalistićkih) koje smo svi koji smo u njemu sudjelovali (ili bar većina) dobili u JNA. Konkretno, autor ovog teksta je itekako znao primijeniti svoja znanja iz JNA kad su došli topovi 130 mm u operativni sastav Hrvatske vojske. Naravno, u današnje vrijeme je skoro pa nemoguće zamisliti da sad ekipa od 6 mladića bez ikakve vojne izobrazbe dobije taj top u ruke i da im se naredi da ispucaju tri granate na cilj broj 7. Naravno, nešto takvo zaista spada u domenu profesionalne vojske i ljudi obučenih za rukovanje tim oruđem, ali slično bi moglo biti i s običnom puškom, koju treba znati napuniti, otkočiti, očistiti, s njom nišaniti.Dakle, nekakva obuka ipak treba biti. Nedao Bog da bude trebalo, ali i mi smo mislili izlazeći iz kasarne nakon završetka služenja u JNA da nam nikad neće trebati oružje. Pogotovo ne na način na koji nam je trebalo. Povijest je učiteljica života. Nažalost.

One priče o slaganju kreveta, urednosti i slično što se uzima kao nekakav argument za obvezno služenje vojnog roka spadaju u kućni odgoj. Nikakva vojska ni vojni rok neće navike samo tako promijeniti. Naravno da discipline mora biti, ali onakva pretjerivanja i ispiranje mozga s besmislenim ponavljanjima slaganja kreveta ili robe u ormar kakve smo imali u JNA ili one kakve gledamo u američkim filmovima zbilja netrebaju nikome.

Opravdano se treba zapitati da li se uopće u tih mjesec dana može očekivati bilo kakva razina obučenosti i upoznavanja mladih ljudi s time šta je to u stvari vojska.  I čemu se uopće teži s tim ponovnim uvođenjem obaveznog vojnog roka, pa makar i u vidu tečaja poput ovog kakav se priprema?  Ako se želi dobiti iole obučen pričuvni sastav HV-a, onda se tome treba tako i pristupiti, pa sve skupa organizirati kroz jedan pravi vojni rok u trajanju od minimalno šest mjeseci. Ili jednostavno sve spustiti u srednje škole kroz nekakvu vojnu obuku uz školovanje (nešto slično kako je to u bivšoj državi bilo kroz ONO i DSZ organizirano) i onda u to uključiti povremene kampove (opet kao u Jugi one famozne "predvojničke obuke". Ovo sve između, ove ideje s tim jednomjesečnim tečajevima zbilja izgledaju kao priprema topovskog mesa za nečije druge potrebe. A toga smo u povijesti imali i previše. Da služimo nečijim tuđim interesima i da ostavljamo kosti negdje u svijetu.

No, bilo kako bilo, svjesni trebamo biti svi u kakvom svijetu i kakvom okruženju živimo. Temeljna vojna znanja, nažalost, opet postaju nužnost. I s te strane nema ništa sporno u tome da se mladi ljudi nauče bar osnovnim vojnim vještinama u slučaju rata. Pravo je pitanje način ovladavanja tim vještinama, cijena i trajanje.A najgora opcija je donošenje adhoc odluka. Nažalost, tako svojstvena Hrvatskoj politici.

I za kraj, zar zaista netko misli da će u Hrvatsku ako to bude potrebno, doći ratovati Nijemci (NATO) ili u Srbiju Rusi i ginuti  za nekakve "saveze"? Ginut će opet sirotinja i svi koji se nađu pozvanima. A djeca pokretača i inicijatora ovoga svega, njihovi sponzori i njihova djeca? Možete si misliti. Ionako se školuju vani. I sklonit će se, sa ili bez obveznog vojnog roka. Možda da se krene kod izrade zakona o tome od toga? Da se sklanjanje svojih obitelji od vojnog roka i rata nazove veleizdajom. I adekvatno kazni.

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 159 122 35 633
PRIMIO <- 506 102 77 1,095

Dostignuća

Vingd 794.00
Bodovi 143.6
Prijedlozi 3 3.00
Analize 172 774.00
Ankete 343

Od istog autora

Ocjene (3)


Respektira (1): bereza


Slaže se (2): bereza, Laci


Komentari (4)


Sjajna analiza NEKOVARAZDIN ! Nemam što dodati ni oduzeti, perfektno napisano ! Ponovno smo svjedoci da su "Ispuzali su grabljivci, pa lažljivci, snalažljivci."-genijalan je stih ! Laci 0 0 0


Cifra od 600 milijuna € koju su Srbi „izbacili“ odnosi se samo na prvu godinu vračanja vojnog roka, bez uvida u vremenski okvir tog roka, ili broj ročnika, pa stoga ne može biti pokazatelj za Hrvatsku 5none5 0 0 0


naravno da nemože.....no oni su bar nekakvu cifru hitili van...ovi naši samo nagađaju i sad na kraju još barbie priča o tome da je sve preuranjeno, kad je već cijela država dignuta na noge oko toga....ili je to fakat spin da nešto prođe ispod radara NEKOVARAZDIN 0 0 0


Dobro rečeno NEKOVARAZDION ! Žele da nešto prođe ispod radara ! I to nešto očito veoma loše za građane, ali MORA je rje to Veliki brat naredio tijekom Plenkijevih i KGK putovanja. uskoro ćemo saznati, ali tad će biti već kasno reagirati. Laci 0 0 0

Analiza

Ideja ili odluka....ili naređenje?

01.02.2017. 12:42, Što stoji iza ideje sa jednomjesečnim vojnim rokom i koliko ona ima smisla?

Teško je dokučiti šta se krije iza ovakve odluke. Teško je ovo nazvati prijedlog/ideja, jer je očito da je odluka donesena. Ovo sad izgleda samo kao opipavanje pulsa naroda i pronalaženje modaliteta i načina kako to izvesti. Vjerodostojnosti sad tu ima ponajmanje. Jer izgleda da je takva jedna odluka donesena bez nekakvog suvislog razmišljanja i analiza. Teško je zamisliti da netko ozbiljan i sustavan može na ovaj način pristupiti jednoj takvoj temi, kao što je naoružavanje i vojska jedne države. Ali to je simpomatično za Hrvatsku politiku. Donijeti odluku, pa tek onda kad se krene u realizaciju analizirati šta se ... više >

  • 1
  • 2
  • 0
  • 4