Analiza

Padom Vlade pale su i sve maske !

18.06.2016. 18:29, Što nakon pada Vlade?

Na hrvatskoj političkoj sceni, od '90-ih pa sve do danas igrao se igrokaz  nazvan - demokratske promjene - u kojoj su sudionici igrokaza prerušeni u stranačke i partijske kostime, narodu "prodavali" šarenu laž da je sama činjenica da nose različite igrokazne/političke kostime dokaz da se u Hrvatskoj gradi demokratsko društvo, da u Hrvatskoj vlada demokracija, te da se u postojanju  takozvanog višestranaštva iscrpljuje smisao demokracije.

No pomno se pazilo na to da narod ne sazna, da ne bude podučen ni od koga da je pravi smisao demokracije vladavina slobodnih građana putem svojih predstavnika izabranih direktnim izborima, načelo društvene jednakosti i ravnopravnosti pojedinca unutar duštvene zajednice, i organizirano sudjelovanje zaposlenika u vlasništvu i raspodjeli.

Ali sada nakon pada Vlade, točnije rečeno 'zavjere' da se obori Vlada, konačno su pale sve maske sa lica onih koji su narodu 25 godina "prodavali" laž da je  narod svoj na svome, i da u Hrvatskoj vlada demokratski društveno politički ustroj. Pokazalo se da zapravo nema u našoj politici lijevih i desnih, samo onih koji se bore za osobne interese, i za vlast. SDP i Milanović  su pokazali svojom prijetnjom, koju su djelomično i ostvarili da će, radi gubitka vlasti, u Hrvatskoj organizirati"pakao", te su decidirano, ne jednom, izjavljivali da MORAJU ponovno doći na vlast.

HDZ i Karamarko su pak pokazali da su im osobni interesi važniji od bilo kojih državnih i općih interesa. A ono što je najgore, svi, i mediji i "etablirane" političke stranke i partije su koncertirano napadali MOST, jedinu stranku, udrugu, skupinu, ili zovite ju kako vas volja, koja je okupila ljude koji su ozbiljno vjerovali u to da se u ovoj zemlji trebaju provesti promjene u cilju prevladavanja posvemašnje krize. Ta činjenica je pokazala  da zapravo nemamo slobodne medije, već medije u službi onih koji su  Hrvatsku i doveli u ovu krizu, te da imamo politički establishment koji bi, kako to narod kaže, "prodao" i dušu samo da zadrži ili dođe na vlast.

Na tragu gore rečenoga je sasvim logično da su se u rušenju Vlade i opozivanja Oreškovića "ujedinili" i HDZ i SDP, jer ni jednima od njih dvoje nije odgovaralo da Vlada normalno radi. HDZ-u to nije odgovaralo jer je zamislio da će ova Vlada "igrati" kako Karamarko "svira", a SDP-u je logično da ruši svaku vladu koja njie "njihova". Po istom modelu po kojem su za vrijeme domovinskog rata srpska i hrvatska, mafija, srpski i hrvatski kriminalci dobro surađivali, su i SDP i HDZ dobro surađivali  u rušenju Oreškovića i Vlade, jer se nad oba njih nadvila opasnost da Vlada, a poglavito njeni 'mostovski' članovi počnu 'kopati' po hdz-ovskom i sdp-ovskom "smeću", te time ugroze vitalne interese tih dviju hrvatskih vodećih "zlotvora" posleratnog perioda u Hrvatskoj.

Saborska je rasprava pokazala sav jad i bijedu talozvanih "predstavnika naroda" u najvišem zakonodavnom tijelu Hrvatske, jer su rukovodeći se stranačko partijskom stegom, popljuvali sve za što su samo koji mjesec ranije glasovali sa DA ! U raspravi se nije mogla čuti niti jedna suvisla rasprava glede "krimena" Oreškovića i ove Vlade, već samo fraziranje o neuspješnosti prema šalabakteru dobijenih od stranačko partijskih šefova.

Ono za čim treba žaliti je činjenica da mada je Orešković pokušao navesti razloge zašto ova Vlada ne bi trebala pasti, jer je ipak nešto uradila, a namjeravala je i dalje raditi na reformama, on ipak nije imao dovoljno hrbrosti da saborskim zastupnicima prezentira prave razloge HDZ-ovog zahtijeva za svoje smenjivanje. Da li se radilo o nedostatku hrabrosti ili procjeni da je bolje da šuti o tome nećemo nikada doznat, ali je očito na osnovi svega što je rekao o radu Vlade, rad Vlade je najmanji razlog za njegovo smjenivanje. Da je bar rekao koju riječ o svome "dovođenju" na funkciju premijera, i 'dilu' koji je pri tome imao sa HDZ-om, a koji očito nije ispoštovao, možda bih mogao reći da ga poštujem kao osobu čvrsta karaktera, ali ovako čak ni to ne mogu reći za njega.

Uz ove aktuelne aktere na političkoj sceni Hrvatske, bilo bi iluzorno govoriti o tome što je sada bolje za Hrvatsku, "preslagivanje" (koje je uostalom propalo) ili novi izbori. Sa ovim aktuelnim akterima na političkoj sceni Hrvatske, ne može se očekivati ništa bolje od onoga čemu smo svjedočili ovih proteklih 25 godina. Zar od 'likova' poput Šeksa, Nenada Stazića, Darinka Kosora, Čačića, Milanovića, Vrdoljaka, Tepeša, Pere Čorića, Peđe Grbina, i sličnih tipova koji su ovih dana "najglasniji" u medijima, možemo očekivati nešto drugo nego ono što je bilo i do sada ? Oni od kojih bi se moglo očekivati nešto novo i bolje su gurnuti na rub medijskog interesa, pa tako i van 'pogleda' takozvane javnosti, pa ih vjerojatno neće ni biti ni na kojim glasačkim listićima. i narodu neće ostati ništa drugo nego da ili ne izađe na izbore, ili da glasuje  za stare loše političare, onako iz navike bez nekog razmišljanja.

Predsjednica republike u ovoj sistuaciji ne može učiniti ništa pametnije od toga da se drži svojih ustavom propisanih ovlaštenja, a to je premalo da bi se u politički život Hrvatske unijele neka bitnija poboljšanja. Može eventualno kroz medije, ako joj to bude omogućeno, sugerirati glasačima što da rade, no to će istog trena biti proglašeno "krimenom" zloporabe funkcije od strane medija i onih za koje "ne navija", pa je bolje da ne govori ništa, već da nastavak hrvatske političke farse posmatra šutke, da joj se ne desi da iz zajnih službi "iscuri" neki nezgodan podatak o njoj, pa da se organiziraju prosvjedi i akcije za njeno smijenjivanje.

Po meni takva je obeshrabrujuća istina o hrvatskoj politici danas, bez izgleda da će hrvatsko političko SUTRA biti nešto bolje od hrvatskog političkog JUČE ili DANAS-a. Da imamo kome da se poklonimo s pozdravom MORITURI TE SALUTANT !, bi bila najprikladnija stvar, koju bi mogli napraviti !

5

Laci

Samo je glupost beskonačna

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 758 753 258 4,036
PRIMIO <- 1,016 240 72 2,589

Dostignuća

Vingd 1,250.00
Bodovi 176.1
Prijedlozi 23 6.00
Analize 468 1,216.00
Ankete 330

Ocjene (1)


Respektira (1): Refamolitelj


Komentari (2)


TO s Mostom nije dozvolio stari način konzumiranja vlasti i kada je HDZ toga postao svjestan + splet okolnosti s konzultanticom, odlučili su srušiti takvu vladu. Nema druge misterije tipa SOA,Udba sl. Izbori u meni bude optimizam, jer je ovo početak Refamolitelj 0 0 0


Daj Bože da imaš pravo Refamolitelj ! Očito imaš bolje mišljenje o "stoci sitnih zuba" od mene. Izbore kakve očekuješ, teško ćemo dočekati prije XXII stoljeća. Laci 0 0 0

Analiza

Padom Vlade pale su i sve maske !

18.06.2016. 18:29, Što nakon pada Vlade?

Na hrvatskoj političkoj sceni, od '90-ih pa sve do danas igrao se igrokaz nazvan - demokratske promjene - u kojoj su sudionici igrokaza prerušeni u stranačke i partijske kostime, narodu "prodavali" šarenu laž da je sama činjenica da nose različite igrokazne/političke kostime dokaz da se u Hrvatskoj gradi demokratsko društvo, da u Hrvatskoj vlada demokracija, te da se u postojanju takozvanog višestranaštva iscrpljuje smisao demokracije. No pomno se pazilo na to da narod ne sazna, da ne bude podučen ni od koga da je pravi smisao demokracije vladavina slobodnih građana putem svojih predstavnika izabranih direktnim izborima, načelo društvene jednakosti i ... više >

5

Laci

Samo je glupost beskonačna
 • 1
 • 0
 • 0
 • 2

Analiza

17 sabornika kontra 125 pijačara

18.06.2016. 01:53, Što nakon pada Vlade?

Nije veliko iznenađenje, ali jest razočaranje: rezultat glasanja o opozivu premijera, gdje je prijedlog opoziva podržalo 125 od ukupno 142 saborska zastupnika koji su glasali. Premijera su podržali očekivano "dvanaestero nepotkupljivih" iz Mosta, Gordana Rusak i dvoje laburista, suzdržani su bili HDSSB-ovci. I to je to.

Za razumijevanje moralne "krvne slike" ovog opoziva vjerojatno je najbolje referirati se na objavljeni stav Nensi Tireli: "Ovo je trebao biti prijedlog za smjenu Vlade, a ne Oreškovića". Tireli je javnosti, dakle, poručila da je trebalo pripremiti pošten prijedlog s poštenim argumentima za opoziv, kako bi zastupnici za takav prijedlog doista mogli glasati časno i po uvjerenju. 

Ali je problem što u Saboru nema dovoljno zastupnika/ca koji tako misle. Podsjetimo se, HDZ-ov glavni fokus u razlozima za opoziv premijera naglo je otkazivanje sjednice vlade, a što je prema HDZ-ovcima nagovještavalo uvođenje kancelarske diktature uz pomoć (zlouporabom) represivnog aparata. Optužbe su to doista toliko neozbiljne da o njima ne vrijedi niti raspravljati, a ništa besmislenije nisu ni optužbe da je Orešković zanemario gospodarstvo kad se zna da je to osoba koja dolazi iz gospodarskog miljea, da je sve vrijeme kratkog mandata pokušavao promovirati gospodarske teme, dok su mu se one druge teme tako bjelodano nametale "izvana". Tipičan je, recimo, medijski komentar gdje se nazočnost "pet i pol" novinara na premijerovoj presici predočava kao dokaz njegove političke beznačajnosti "jer se bitna pitanja rješavaju negdje drugdje", a ta bitna pitanja u pravilu ne dotiču ekonomske teme, za razliku od Oreškovićevih konferencija za tisak.

Čak bismo se usudili reći da je Orešković mogao postati politički još i značajniji da se manje bavio ekonomskim temama. U svakom slučaju, formalni argumenti za njegov opoziv gotovo su u potpunosti neodrživi čak i uz najopćenitije poznavanje političke situacije u Hrvatskoj, a saborski zastupnici bi morali biti mnogo upućeniji od šire javnosti - no ipak je za takve argumente i takav opoziv glasalo 125 zastupnika.

Ne samo glasalo nego su i neki od njih, kao HNS-ov Vrdoljak eksplicitno izrazili stav da je obrazloženje prijedloga i nebitno i besmisleno, i neistinito, ali ipak je glasao za prijedlog. Jasno je da se na ovaj način potpuno obesmišljava sama bit saborske rasprave kao procesa sučeljavanja argumenata koji bi trebao djelovati na savjest svakog pojedinog zastupnika, ali je isto tako jasno da Vrdoljakov stav dijeli većina saborskih zastupnika pa tako imamo ovo što imamo, masovnu podršku prijedlogu u čije argumente nitko ne vjeruje.

Kakvo god mi imali mišljenje o objektivnosti i profesionalizmu naših medija, ipak je potpuno nemoguće da su toliki izvještaji o trvenjima u HDZ-u zadnjih dana isfabricirani i izmišljeni. U ovoj stranci očito vrije, a sjećamo se da su general Krstičević i Miroslav Tuđman i formalno pružili otpor "jedinstvu u stranci" odbivši potpisati zahtjev za opozivom premijera. No jednoglasnost u izglasavanju opoziva pokazuje da je u stranci prevladalo mišljenje kako se "demonstracijom jedinstva" javnosti dokazuje da je snaga stranke očuvana. Elementarna logika govori da se ovim dokazalo nešto drugo, da su stranački aparatčici na pozicijama saborskih zastupnika spremni u svakom trenutku svoju vlastitu savjest podrediti ne čak ni interesima stranke nego i osobnim interesima stranačkog lidera. No ne treba podcijeniti ni populističku logiku prikazivanja "jakog čopora" u situaciji gdje je de-intelektualizacija HDZ-a vjerojatno dovela do stanja da ta stranka možda jedino može funkcionirati u modusu željezne stege, a jedina alternativa tomu je potpuna anarhija.

U SDP-u je situacija slična ili gotovo ista. Ako se prisjetimo da je SDP stranka koja je formalno sučeljena HDZ-u te da je Ranko Ostojić, po stranačkom rangu odmah ispod Zorana Milanovića, kao predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost imao najizravniji uvid u zbivanja i natezanja oko imenovanja ravnatelja SOA, onda se možemo samo sablazniti vidjevši koliko SDP-vci moraju biti nedosljedni da bi podržali HDZ-ov prijedlog o opozivu premijera. Drugim riječima, vrh SDP-a je izvrsno upoznat s navedenom problematikom, i time im prihvaćanje HDZ-ove argumentacije da je Orešković htio uz pomoć represivnog aparata uvesti diktaturu, potpuno ide na obraz.

Pod uvjetom da obraz imaju, a što je doista teško potvrditi jer iz svega ovdje izloženog čini se sasvim jasnim da dominantna većina saborskih zastupnika:

- niti ne pomišlja glasati po vlastitoj savjesti

- saborske rasprave smatra ili nužnom dekoracijom koju treba prihvatiti i otrpjeti ili smetnjom koju naprosto treba ignorirati.

Nove standarde u takvom ponašanju postavio je Tomislav Karamarko, koji na saborsku raspravu nije niti došao a nedolazak je naložio i HDZ-ovim ministrima u vladi, time najjasnije izražavajući svoj stav i prema Saboru kao najvišem političkom tijelu u državi i općenito prema konceptu demokratskog dijaloga.

Na ovom glasanju smo, dakle, kao rijetko kad vidjeli da većina saborskih zastupnika hrvatski Sabor ne smatra ničim drugim nego mjestom gdje se kroz proces glasanja formalizira politička trgovina dogovorena negdje drugdje, daleko od očiju i ušiju javnosti, i izvan elementarnih normi demokratskog ponašanja u formalnoj parlamentarnoj demokraciji.

A taj uvid u mračno stanje stvari ne bismo ni imali da nije one šačice zastupnika s početka ovog teksta koji imaju sasvim drukčiji stav. I dok će mnogi poput Gorana Beusa Richembergha idućih dana neumorno ponavljati kako ovaj eksperiment nema budućnost, jedina sretna okolnost je da o tome ne odlučuje ovaj saborski saziv, nego birači. Budu li i u idućem sastavu Sabora zastupnici koji glasaju po savjesti dovoljno brojni da naruše idilu stranačkih glasačkih mašinerija, onda ćemo možda morati početi govoriti u tome da demokratski procesi u Hrvatskoj postaju trajni eksperiment.

6

Dirk15

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 466 13 13 1,127
PRIMIO <- 870 178 96 2,274

Dostignuća

Vingd 1,302.00
Bodovi 208.4
Prijedlozi 2 8.00
Analize 126 1,294.00
Ankete 286

Ocjene (11)


Respektira (9): msesar, Refamolitelj, Laci, Anyst, Analyst, sufit, Alumnus, siouxica, 5none5


Slaže se (2): Laci, Spektator


Komentari (13)


Dirk, imam dugo demokratsko iskustvo i mogu reci, da parl. demokracija ima svoje regule. Istina, one nisu opt., ali bez tih regula, cesto nebi bilo stabilnih vlada a onda ni prosperiteta. Moramo se naviknuti, da je eticnost ok, ali nije jedini uvjet. viewer 0 0 0


Meni osobno je MOST simpatican, sa svim njegovim deficitima. Medjutim, Hrvatska nema vremena za eksperimentiranje, trebamo efikasnu vladu, koja ce biti fokusirana na mjerljive ciljeve. Da se novac od prod. Koncara ulozio u sudstvo, skolstvo, Uskok, viewer 0 0 0


tuziteljstvo, sredjivanje zemljisnih knjiga, da se ojacaju institucije, koje do sada lose funkcioniraju a cije funkcioniranje je preduvjet prosperiteta zemlje, to bi bio pravi potez. Nase vlade jednostavno ne vide dalje od ruba vlastitog tanjura. viewer 0 0 0


Sa svime rečenim se slažem, uz napomenu da nema šanse da novi saziv Sabora bude bolji od ovoga, jer oni koji bi glasovali po savjesti i svojoj pameti, ne mogu dospijeti na glasačke listiće ! Stranke/partija na liste stavljaju "zombije" ! Laci 0 0 0


Prvi puta nam se dogodilo da je netko pokazao da etičnost nije samo ok, kako su nas dosada navikavale polit."elite". Moramo se navikavati na činjenicu da su etika i moralnost apsolutni preduvjet prosperiteta neke zajednice , u ovom slučaju države. Refamolitelj 0 0 0

Analiza

17 sabornika kontra 125 pijačara

18.06.2016. 01:53, Što nakon pada Vlade?

Nije veliko iznenađenje, ali jest razočaranje: rezultat glasanja o opozivu premijera, gdje je prijedlog opoziva podržalo 125 od ukupno 142 saborska zastupnika koji su glasali. Premijera su podržali očekivano "dvanaestero nepotkupljivih" iz Mosta, Gordana Rusak i dvoje laburista, suzdržani su bili HDSSB-ovci. I to je to. Za razumijevanje moralne "krvne slike" ovog opoziva vjerojatno je najbolje referirati se na objavljeni stav Nensi Tireli: "Ovo je trebao biti prijedlog za smjenu Vlade, a ne Oreškovića". Tireli je javnosti, dakle, poručila da je trebalo pripremiti pošten prijedlog s poštenim argumentima za opoziv, kako bi zastupnici za takav prijedlog doista mogli glasati časno ... više >

6

Dirk15

 • 9
 • 2
 • 0
 • 13

Analiza

Čeka nas duže razdoblje političke nestabilnosti

17.06.2016. 14:08, Što nakon pada Vlade?

Napokon je uspostavljena tehnička Vlada (dugo nam poživjela)! Jedina Vlada koja Hrvatskoj treba! Bilo bi doduše ljepše imati stabilnu, efikasnu, poštenu i domoljubno Vladu, ali većine koja bi takvu Vladu činila i podržavala nema na političkom horizontu bez obzira kojim ga optičkim pomagalom pretraživali. Imati tehničku Vladu (u kontekstu svih dosadašnjih hrvatskih Vlada) znači imati oca pijanca sa zabranom trošenja obiteljskog budžeta za kupovinu lošeg vina, znači imati sina ovisnika… (ma shvatili ste poantu), jer sve dosadašnje Vlade su se ponašale poput pijanih milijardera bez ikakvog osjećaja odgovornosti prema hrvatskoj budućnosti.

Vlada je pala! Jedina lošija varijanta za Hrvatsku bi bila da Vlada nije pala, a kamo sreće da su pale i sve prijašnje i po mogućnosti na vrijeme. Pala je Vlada! Tresla se brda ali se ni miš nije rodio, a gle čuda jutros je sunce opat granulo, uostalom pad Vlade znači i ulazak u obitelj demokratskih država koje poštuju demokratske procese u kojim je to moguće. Zašto je pala Vlada je sasvim drugo pitanje.

Iako su nam jučer cijelo poslijepodne u saboru nabrajali razloge, pa zbog toga imamo dojam da sve znamo, nekako smo i dalje svi zatečeni i zbunjeni. Je li moguće  da je sve prouzrokovao tek jedan uvrijeđeni visoki dužnosnik kad je zatražena njegova ostavka od premijera kojeg je sam postavio? Uostalomm zašto je premijer tražio njegovu ostavku kad se zna da premjer ne traži ostavke, već ih potpisuje? Ali ako već jeste tako, onda se treba postaviti pitanje, tko su ljudi koji danas pretendiraju na glasove birača i kojim kadrom raspolaže hrvatska politika? Iako danas znamo (jer u dugu imamo dokaz) da su sve gospodarske politike prijašnjih Vlada bile loše, ne stječemo li svi dojam da smo s kolike-tolike političke gospode, prešli na političku bagru, političke nakupine bjelančevina nekog nižeg oblika života čiji je jedini instinkt gutanje i recikliranje progutanog? Ne stječemo li svi dojam da, nakon što su se tresla brda, miš se ipak nije rodio jer su svi štakori već napustili brod koji tone?

Da bi se izašlo iz gospodarske krize, problem najprije treba detektirati, upravo je to učinio Domagoj Milošević kad se obratio Oreškoviću riječima „Predsjedniče Vlade, Hrvatska nije korporacija, interesi korporacija često se ne podudaraju s interesima države“. Ali za Miloševića, za HDZ i hrvatski narod nije isto nešto načuti, nešto pročitati pa ponoviti, već se to nešto treba shvatiti i prihvatiti. Sve naše Vlade nisu do sada detektirale, pa onda i shvatile problem, već im je domet bio prihvaćanje činjenice da je otišao nekakav vraški cincilator te da će ga popraviti nekakvim reformama, ali ako se ne zna koji cincilator, ne mogu se znati ni koje reforme.

Danas ipak ne bi trebalo biti teško shvatiti da je glavni hrvatski problem dug, pa bi još jednostavnije trebalo shvatiti da se taj dug treba smanjiti, a najjednostavnije je stoga shvatiti da se treba prestati zaduživati. Ako naše vrle političke glave ipak ne vide dalje od zaduživanja, možda bi trebali posuđivati kao što je djed Željke Markić posuđivao dječju radnu snagu kad god je trebalo pobrati šljive oko kuće, pa kad bi djeca na kraju posla očekivala koji dinar, ispratio bi ih tankim namazom miješane marmelade iz metalne kante mega-pakovanja od 3 kg, i riječima „sve će to dragi Bog platiti“, što je sasvim pristojna gospodarska politika koja bi se vodila pod jedinstvenom narodnom parolom „Vjera u Boga i dužnička sloga“.

Pa ipak, hrvatsku čeka duže razdoblje političke nestabilnosti upravo zato što je problem, u narodu, bar donekle detektiran. Doduše samo u Hrvatskoj je moguće biranje neke treće opcije koja vodi istu propalu gospodarsku politiku kao i politički mainstream, ali to je samo zato što je, između ostalog, detektiran i lopovluk, pa se u Mostu tražilo poštenje. Borbu protiv duga, kao glavnog hrvatskog problema, će stoga morati iznijeti neki drugi „treći put“. Dotle će Petrov s Mostom (kako najavljuje) i dalje saditi post-izborne tikve s HDZ-om koje će se potom razbijati o glavu naroda, ili sa SDP-om i njihovom prljavom političkom prijevarom HNS-om, s kojim narodu podvaljuju vlastitu nedomoljubnu politiku koja nema potporu u narodu, i koju si sami javno ne smiju priuštiti.

5

5none5

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 555 61 37 1,278
PRIMIO <- 920 164 56 1,791

Dostignuća

Vingd 1,021.00
Bodovi 186.8
Prijedlozi 6 37.00
Analize 176 983.00

Od istog autora

Ocjene (8)


Respektira (5): Refamolitelj, Laci, Jung-fu, VeNLO, Alumnus


Slaže se (2): Laci, RepopeR


Ne slaže se (1): sufit


Komentari (9)


nisam baš none siguran da nas čeka razdoblje političke nestabilnosti, mislim da će se do rujna iskristalizirati jedna stabilna vlast Jung-fu 0 0 0


Slažem se 5none5 da nas čeka još dugo razdoblje nestabilnosti, jer nismo toliko politički zreli da shvatimo da je zadatak politike briga o državi i većini njenih građana, a ne o korištenju politike za osobnu i stranačko-partijsku promociju i Laci 0 0 0


"džeparenje" po državnom proračunu i javnim tvrtkama. Za sada ljude koji to shvataju nisu "poželjni" za rad u politici, jer su poštenje, rad i stručnost za sada nekurentna roba u politici. I ne treba zaboraviti da su institucionalni lopovluk i Laci 0 0 0


zaduženost države samo dvije strane iste medalje koja je "iskovana" tijekom vremna od kada smo "svoji na svome" odnosno točnije rečeno od kada su ONI svoji na NAŠEMU ! A tko su ONI ne treba valjda objašnjavati ? Laci 0 0 0


Nisu svi ljudi u našoj politici ogrezli u nekopetentnosti i nepoštenju.Čak i u HDZSDP-u sigurno ima časnih, koji mogu animirati iste takve itd. Ovi događaji potiču promjene unutar stranaka(u HDZ-sigurno).Nadajmo se iznjedrenju ovih časnijih i boljih. Refamolitelj 0 0 0

Analiza

Čeka nas duže razdoblje političke nestabilnosti

17.06.2016. 14:08, Što nakon pada Vlade?

Napokon je uspostavljena tehnička Vlada (dugo nam poživjela)! Jedina Vlada koja Hrvatskoj treba! Bilo bi doduše ljepše imati stabilnu, efikasnu, poštenu i domoljubno Vladu, ali većine koja bi takvu Vladu činila i podržavala nema na političkom horizontu bez obzira kojim ga optičkim pomagalom pretraživali. Imati tehničku Vladu (u kontekstu svih dosadašnjih hrvatskih Vlada) znači imati oca pijanca sa zabranom trošenja obiteljskog budžeta za kupovinu lošeg vina, znači imati sina ovisnika… (ma shvatili ste poantu), jer sve dosadašnje Vlade su se ponašale poput pijanih milijardera bez ikakvog osjećaja odgovornosti prema hrvatskoj budućnosti. Vlada je pala! Jedina lošija varijanta za Hrvatsku bi ... više >

5

5none5

 • 5
 • 2
 • 1
 • 9

Analiza

12 časnih ljudi i jedan državnik

17.06.2016. 08:08, Što nakon pada Vlade?

'Oreškovićev izborni legitimitet je njegov CV'. To je rečenica koju je Karamarko izgovorio kada je prije manje od pola godine imenovao anonimnog Oreškovića premijerom. 'Orešković mora otići jer nema izborni legitimitet'. To je rečenica koju je izgovorio pri zahtjevu za njegovu smjenu. Što se promijenilo? Je li u međuvremenu izbila neka afera koja pokazuje da je Orešković svoj CV falsificirao ili prepisao? Ne, takvim stvarima se bavi Karamarkov najbliži suradnik. Je li netko optužio Oreškovića da bogati sebe i svoju užu obitelj obavljanjem svoje funkcije? Ne, takvim stvarima se bavi sam Karamarko. Dakle, CV je ispravan, trebao bi i dalje imati 'poliitčki legitimitet', Orešković nema niti jednu aferu ili optužbu vezanu uz svoje ime, što se onda dogodilo?

Treba prestati pričati u rukavicama i jednostavno kao tvrdnju izreći ono što je svima jasno. Odnos Karamarka i Oreškovića, a time i HDZ-a i Oreškovića promijenio se onog trenutka kada Orešković nije 'surađivao' oko imenovanja i razriješavanja u SOA-i, kada nije dozvolio Karamarku da kadrovira tajnu službu onako kako njemu odgovara. Karamarkovu logiku je lako shvatiti, nije mu ni na kraj pameti bilo da će jedan kanadski biznismen uopće imati interesa baviti se obavještajcima, policijom, sudovima i slično. Karamarko je mislio da će Orešković tražiti načine da financijski oporavi državu, što mu je i savršeno odgovaralo jer niti on niti itko u HDZ-u ima blagog pojma kako to napraviti. Priključio mu je Marića i dao praktički slobodne ruke oko sastavljanja proračuna i gospodarstva. No, iako ga danas optužuju da je samo financijaš i da ne razumije političke procese i razliku korporacije i države, Orešković je pokazao da itekako razumije sistem, puno bolje nego se Karamarko nadao. Orešković zna da je Vlada skup svih svojih dijelova, a ne svaki dio zasebno. Zna da ako ne funkcionira pravosuđe, policija, zdravstvo ili čak i tajna služba, kad tad neće funkcionirati niti cijela Vlada i cijela država ukupno. I nije se dao, imao je svoju viziju kako bi SOA trebala izgledati, očito se konzultirao sa ljudima koji znaju o tome više od njega i od Karamarka, i donio odluke koje nisu bile u skladu sa Karamarkovim namjerama. 

Razlozi zašto je Karamarku tako jako bilo do kontrole nad tajnim službama postali su jasni samo par tjedana nakon Oreškovićevih imenovanja u toj ustanovi. Afera konzultantica i sve što ide s njom nije izbila samo tako, radi se o dugotrajnoj svinjariji koju je Karamarko pod svaku cijenu htio držati što dalje od javnosti. Onog trenutka kad je Orešković SOA-u kadrovirao protivno Karamarkovim željama Karamarko je postao svijestan ne samo da Orešković neće biti njegova lutka na koncu nego da neće prezati niti pred direktnim ugrožavanjem njegovog političkog opstanka, ako misli da je tako najbolje za državu. Prevedeno, Karamarko je shvatio da Orešković ima jednu stvar koja njemu i svim HDZ-ovcima (dakle ne nekim, nego apsolutno svima od prvog do zadnjeg) nedostaje, a to je čast. 

Orešković je možda pao u našu politiku iz vedra neba. Možda ima poglede na gospodarstvo i ukupni razvoj koji su puno previše globalistički i kapitalistički za ovo, socijalizmom i teorijama zavjere te kompleksom manje vrijednosti zatrovano društvo, da bi bio prihvaćen. Možda ne zna dobro hrvatski i možda zaista ne zna baviti se politikom na način kako se to uhodano u Hrvatskoj radi. Ali je častan čovjek, čovjek koji je izbor na poziciju premijera shvatio ne kao milostinju Karamarka pa da mora biti njegov potrčko, nego kao dužnost i odgovornost prema Hrvatskoj, ukupnoj Hrvatskoj, i onoj koja ga podržava i onoj koja ne. Osvježenje je bilo vidjeti premijera koji se ne izvlači na probleme koje su mu prethodnici ostavili, koji ne raspiruje podjele na 'mi i oni' i kojeg apsolutno ne zanima tko je bio gdje '91., '45. i slično. Bilo je osvježenje vidjeti čovjeka koji nije sputan i opterećen besmislenim predizbornim obećanjima, planovima 21, 45 ili 91 nego koji pokušava iz loše situacija u kojoj zemlja je napraviti najbolje što može. 

Koliko je zaista napravio? Malo. Skoro ništa. No, ako vjerujemo u to da je Karamarkovo sabotiranje krenulo dosta prije nego je sve buknulo u javnosti, koliko je zaista mogućnosti i imao? Orešković je već u prvim danima Vlade krenuo kontra Karamarka razriješenjem Crnoje i niz samo nastavio dalje. Čovjek je, za razliku od načina rada HDZSDPa, bez ikakvog okolišanja nastavio projekte bivše Vlade pa je tako potpisan i sporazum sa kanadskim investitorima za istraživanje plina i nafte u Slavoniji, a Oreškovića uopće nije zanimalo uzimati zasluge, jedino što je naglašavao je da se radi o konkretnim investicijama kakve nam trebaju. Prigode kada je sudjelovao na sastancima sa europskim državnicima ili moćnicima nije koristio da jača svoj politički rejting naglašavanjem svojih zasluga nego za uspostavljanje kontakta i mreža kojima bi državu, baš kao i korporaciju, mogao bolje pozicionirati na tržištu. No, Hrvatska je očito naviknuta na drugačiju sortu političara, one koji takve prilike koriste za uzdizanje sebe, a zakopavanje protivnika. To nije Tihomir Orešković.

Imao je i propusta, grešaka, tko nije. U usproedbi sa bivšim premijerima, Orešković se čini kao cvijetić, ali neki potezi mu nisu trebali. Jedan od takvih je i inzistiranje na porezu na nekretnine koji pokazuje da njegov financijski duh iz korporacija nije lako uskladiv sa državom, rješenje nije nametanje poreza onima koji imaju nešto jer se time kažnjava ne one koji su nepošteno nešto stekli nego i one koji su za sve što imaju krvavo radili. Greška, možda bi s vremenom naučio bolje. Greška mu je bila i pasivnost oko kurikularne reforme, ali treba dozvoliti mogućnost da se čovjek jednostavno u problematiku uopće na razumije i da je nekakve intervencije prepustio ministru i predsjednici koji su upoznatiji s materijom. Možda bi s vremenom znao bolje, sam bog zna da bivši premijer nije najbolje znao sve o svemu pa se ipak u sve miješao. I na kraju, postupio je nerazumno u slučaju Karamarko kada je iz prve dao podršku Karamarku ako se ovaj povuče iz odlučivanja o INA-i, a kasnije nerazumno zatražio ostavke i Karamarka i Petrova izjednačavajući tako krivicu čovjeka u sukobu sa nacionalnim interesima i čovjeka koji je tu aferu razotkrio i inzistirao na kažnjavanju krivca. No, i tu je Orešković pokazao da je državnik koji pokušava pomiriti sve interese, a ne dijeliti, možda je bio čak i prepomirljiv, ali i to je bolje od 'mi ili oni'. Usputno rečeno, autor izreke 'mi ili oni' jučer u Sabornici za govornicom nudi da 'mi' formiraju 'općenarodnu koaliciju' sa 'onima' i tako iz političkog odlučivanja elimiraju ove nove koji ne spadaju pod sintagmu 'mi i oni'. 

I onda taj Božo Petrov i njegov MOST jedini ostanu stajati uz Oreškovića iako bi Petrov prvi imao razloga okrenuti mu leđa. Nepravedno i nerazumno ga je pozvao na ostavku i praktički izjednačio odgovornost Petrova i Karamarka za krizu, ali Božo Petrov je ostao uz njega. Zašto? Zbog interesa? Teško, bilo je jasno da će Orešković teško preživjeti ovo, a samo luđak bi iz interesa stao sa 'mrtvacom'. Ne, Božo Petrov, šaka MOST-ovih ministra i 12 MOST-ovaca u Saboru stali su uz Oreškovića jer jedini u toj cijeloj politici imaju ono što ima i Orešković. Čast. Znaju da su sami skuhali političku splačinu koju imamo serviranu sa HDZ-om na vlasti, ali nisu se sakrili u rupe, došli su u Sabor, istrpjeli svo očekivano pljuvanje i sa desne i sa lijeve strane, kao da je ta šaka ljudi prouzrokavala sve probleme ove zemlje u zadnja dva mandata Vlade i ostali stajati uz čovjeka kojeg do prije nekoliko mjeseci nisu poznavali, ali su u njemu prepoznali ono što i sami zastupaju, nove ljude i nova razmišljanja u hrvatskoj politici. Mogli su glasati za odstupanje Oreškovića i time dobiti poene za neke nove koalicije, ali nisu, glasali su po uvjerenju, što je više nego što 135 ljudi koji su glasali za opoziv može reći za sebe. MOST je ostao sam, kao što su u politiku i ušli i na novim izborima će ići sam. Narodu ove zemlje prepuštaju da presudi koliko je djelovanje novih ljudi u politici poziitvno ili negativno , koliko je dobro da HDZ ili SDP vladaju sami ili da imaju nekakvi limitirajući faktor koji im neće dozvoliti da rade kao što rade zadnjih 25 godina. Narod mora presuditi želi li nesposobne grebatore gladne vlasti koji nude suradnju onima koje su jučer pljuvali samo da se dokopaju vlasti, žele li korumpiranu bandu koja sa 100% podrške stoji iza čovjeka u presuđenom sukobu interesa sa nacionalnima ili žele ljude koji se vode svojim principima, koji će griješiti i raditi krive korake, ali koji će biti nešto suprotno onome što oduvijek imamo. 

Tihomir Orešković se u toj močvari nije snašao, ili bolje rečeno, snašao se malo predobro za Karamarkov ukus. Njegova politička budućnost nije sigurna, ali ako posluša ankete koje su ga u kratkom vremenu svrstale u najpopularnije političare u zemlji, neće odustati samo tako, iskustvo koje je skupio suradnjom sa HDZ-om i MOST-om može biti vrijedno u nekakvom budućem političkom djelovanju. Onima koji žele i dalje gledati stare, ofucane njuške u politici vjerojatno neće nedostajati, ali onima koji žele istinske u duboke promjene hrvatske politike sigurno hoće, možda s vremenom više nego danas. Odlaskom Tihomira Oreškovića Hrvatska gubi jednog iznimno lošeg političara po standardima koji vrijede u našoj politici, ali i pravog, istinskog državnika, većeg nego što oni koji pretendiraju na premijersko mjesto ikad mogu biti. 

5

Mac316

Kneel before your master

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 88 54 100 783
PRIMIO <- 1,013 285 123 1,828

Dostignuća

Vingd 1,405.00
Bodovi 174.0
Analize 143 1,380.00
Ankete 47

Komentari (37)


Najgore je kaj nas 80% godinama glasa za ovih 125 i onda mi njima postajemo ovo kako ih je ss nazvao. Jedino kaj mi je drago, što onda tih 80%(40+40) imaju namanje 4 godine ono što i zaslužuju-gruba i tragikomična ironija. A sada udri po TO i Mostu! Refamolitelj 0 0 0


" svim HDZ-ovcima (dakle ne nekim, nego apsolutno svima od prvog do zadnjeg) nedostaje čast" Kritički um uočava razlike. Ali, povijest mi je svjedok, već su negirali individue i isticali monolitne zajedničke karakteristike. U fašizmu! Sramotna izjava BorisTraljic 0 0 0


Jednoglasno izabran Karamarko na nedavnim stranackim izborima, jednoglasno smijenjen premijer od strane hdzovaca bez ikakvog argumenta, jednoglasno okretanje od karamarka kad jw voda dosla do grla. Ponovit cu, SVIM hdzovcima nedostaje čast Mac316 0 0 0


Formalno-pravno čast ima i onaj koji sam sebe smatra nečasnim i onaj kojega sredina smatra nečasnim. Ali nije moj komentar u tom smjeru... ne podnosim generaliziranje pa to ti je. HDZovac Jure ima jedan razlog za svoje odluke, HDZovac Stipe drugi... BorisTraljic 0 0 0


... i vjerojatno je već od njih dvojice jedan častan. A ti si ih utrpao koju stotinu tisuća u isti koš! Nadalje, demokracija u HR strankama i stranačka stega su posebna, široka tema. Zasad izgleda da se kod nas raspadaju stranke bez stege (ORaH). BorisTraljic 0 0 0

Analiza

12 časnih ljudi i jedan državnik

17.06.2016. 08:08, Što nakon pada Vlade?

'Oreškovićev izborni legitimitet je njegov CV'. To je rečenica koju je Karamarko izgovorio kada je prije manje od pola godine imenovao anonimnog Oreškovića premijerom. 'Orešković mora otići jer nema izborni legitimitet'. To je rečenica koju je izgovorio pri zahtjevu za njegovu smjenu. Što se promijenilo? Je li u međuvremenu izbila neka afera koja pokazuje da je Orešković svoj CV falsificirao ili prepisao? Ne, takvim stvarima se bavi Karamarkov najbliži suradnik. Je li netko optužio Oreškovića da bogati sebe i svoju užu obitelj obavljanjem svoje funkcije? Ne, takvim stvarima se bavi sam Karamarko. Dakle, CV je ispravan, trebao bi i dalje ... više >

5

Mac316

Kneel before your master
 • 18
 • 10
 • 3
 • 37