Analiza

Vlahi Orepiću nije ovo prvi puta da kritizira ovaj sastav Ustavnog suda i način izbora ustavnih sudaca. No, ovaj puta to je učinio s pozicije ministra unutrašnjih poslova što je izazvalo niz reakcija među našim političarima i u javnosti. I dok ga većina političara osuđuje, jer kakav je to ministar koji napada Ustavni sud, javnost je podijeljena, pomalo zatečena njegovim neuobičajenim istupom.

Svi koji imalo prate zbivanja u Hrvatskoj znaju za aferu s lažnim predstavljanjem Davorina Mlakara u Austriji. Znali su to i zastupnici HDZ-a i SDP-a, prvo kada su uobičajenom političkom trgovinom usuglasili popis budućih ustavnih sudaca, a zatim i kada su u Saboru digli ruke za Davorina Mlakara. Nikome to nije smetalo. Malo se, ali žestoko pisalo po medijima, ali političke reakcije nije bilo. Kada danas kritiziraju Orepića, gotovo nitko ne spominje što se u stvari dogodilo. Pa, podsjetimo se (izvor citata su Vijesti HRT).

Nakon otkrića afere  Davorin je Mlakar novinaru HRT-a priznao: „Tražili su da se prijavimo na šalteru. Mi smo rekli da nemamo dokumente kod sebe jer smo ih ostavili u autu. Predstavio sam se kao Gordan Dolović.“  Nije li ovo dovoljno? Nije li zbog toga njegov izbor za ustavnog suca i više nego upitan? To, međutim, nije sve. Na sastanku koji se tada održao u banci, a kojem su prisustvovali i Josip Vresk i Danijel Ropuš, vođen je zapisnik u kojem piše: „Zajedno s Mlakarom spremni su u korist banke utjecati na postupke koji su u tijeku: Šimuni, Expandens i Slavonska banka te se tako oprati u ovom slučaju.“ Dakle, sada imamo ustavnog suca koji je prodao svoju domovinu za interese austrijske privatne banke!

Ali ima toga još.U lipnju i srpnju 2007. u tri sam navrata predao ukupno 630.000 eura hrvatskim državljanima Ropušu, Mlakaru i Vresku u zamjenu za rješavanje problema prenamjene zemljišta u Šimunima iz poljoprivrednog u građevinsko turističko“, izjavio je policiji Austrijanac Alex Kropiunig. Da su sva trojica primili novac, policiji je priznao i Danijel Ropuš. „Pri trećem susretu s Kropiunigom u Hrvatskoj bili smo prisutni sva trojica. Dakle Davorin Mlakar, Josip Vresk i ja“, potpisao je Ropuš u zapisniku. I eto,na koncu smo došli i do koruptivnog djelovanja.

Naš DORH se još u kolovozu na kritike branio izjavom da obavlja izvide. Sada je prosinac, reakcija još nema. Ustavni sud se istovremeno branio da nije primio nikakve službene informacije. Pa što je onda preostalo ministru Orepiću? Gledati kako se ništa ne pokreće? Praviti se slijepim pokraj zdravih očiju? Orepić je zato odlučio djelovati i imao je nekoliko mogućnosti. Mogao je, na primjer, iz protesta dati ostavku što bi sigurno oduševilo ustavnog suca Mlakara. Isto tako mogao je policiji naložiti istragu što bi dovelo do rafalne paljbe na ministra koji se usudio pokretati politički progon jednog ustavnog suca. On se pak odlučio javnim istupom upozoriti da slučaj Davorina Mlakara nije riješen. Pri tome je njegova pozicija ministra unutrašnjih poslova dala dodatnu težinu njegovom istupu te osigurala da se okolnosti sramotnog izbora tek tako ne zaborave.

Je li Orepić možda pretjerao? Iz gore navedenih izjava vidljivo je da nije. U Ustavnom sudu Republike Hrvatske sjedi ustavni sudac koji se po vlastitom priznanju lažno predstavljao, a postoji opravdana sumnja da je djelovao protiv interesa iste te Republike u čijem Ustavnom sudu danas donosi odluke o ustavnosti zakona i odluka ostalih sudova. Ako to nije ugroza nacionalne sigurnosti, ja ne znam što jest! A kakva je šteta nanesena ugledu Hrvatske u Austriji neću niti spominjati. Hrvatski ustavni sudac priveden pod sumnjom za primanje mita. Krasno. Lijepa reklama za vjerodostojnost našeg pravosuđa. To što Ustavni sud nije u biti dio pravosudnog aparata većina ljudi i tako ne zna. Sud je sud.

Teza da je Orepić uznemirio javnost ne stoji. Naime, javnost je već otprije znala za ovu aferu i njene najpikantnije detalje, a Orepić je samo sve to nazvao pravim imenom. Javnost se ionako nije uznemirila, osim trolova po internetskim portalima. Uznemirili su se, međutim, i mnogi političari, i premijer. On kao noj zabada glavu u pijesak. Istina je da je slučaj Mlakar naslijedio od svojega prethodnika, no njegovo ponašanje zabrinjava. Možda se varam. Možda u tajnosti kuje neki plan da se riješi utega zvanog Mlakar pa mu sada Orepić kvari koncepciju. Nadam se. Ali nekako ne vjerujem.

Je li Orepić umjesto javnog istupa, trebao u tišini raditi na popravljanju zatečenog stanja? Pitanje je, je li realno očekivati da će u našem sustavu, premreženom kojekakvim interesima ministar doći u poziciju da nešto konkretno učini bez dovoljne potpore javnosti. Naime, može se očekivati da bi u pokušaju tihe istrage protiv Mlakara, došlo do jake unutrašnje opstrukcije koja bi bila potpomognuta medijskom harangom. To je koncept koji je u zadnje vrijeme viđen već nekoliko puta i Orepić ga je pokušao izbjeći. Jak medijski istup senzibilizirao je dio javnosti i podsjetio je na ovaj slučaj, koji je već pomalo odlazio u zaborav. Tek je sada vrijeme za drugi dio akcije, jer teško će biti braniti čovjeka kao što je Mlakar.

 „Car je gol!“, uzviknuo je onaj dječak u Andersenovoj bajci i time potaknuo svjetinu da prestane zatvarati oči pred činjenicom da je car uistinu gol. Možda nakon Orepićevog istupa i naši političari konačno progledaju. Nadam se. Ali sumnjam. Možda, ako i javnost obavi svoj dio posla.

5

Spektator

Ex praemissis falsis, conclusio falsa.

Interakcija

 
UČINIO -> 327 75 8 453
PRIMIO <- 296 60 24 664

Dostignuća

Vingd 396.00
Bodovi 160.6
Prijedlozi 3 11.00
Analize 41 380.00
Ankete 206

Ocjene (20)


Komentari (33)


intervju je bio "glas vapijućeg u pustinji", radi stvaranja društvene klime prekida sa toleriranjem korupcionaptva, gluposti, oportunizma, toleriranja klijentelizma, ...., pri čemu j eizbor Mlakara egzemplarni primjer svega toga. Laci 0 0 0


Egzemplarni primjer je i ustavni sudac za koga se tvrdilo da je silovao muslimanku,a što se pokazalo kao notorna krivotvorina i laž,a u tome je orkestrirano učestvovoalo od novinara do političara dosta njih.Hasanbeg,a koji je čak ovlašten npr HAVCu RepopeR 0 0 0


izazvao je anti-histeriju potpuno suprotnog predznaka gdje je u medijima optužen kao fašist.Zamislimo da je Hasanbeg min.policije i da propitkuje(osnovano ili ne)funkcioniranje njemu nepoćudnih institucija/ljudi.To bi bilo prepoznato kao državni udar RepopeR 0 0 0


Dakle, samo je stvar kome su, na koji način i s kakvim ciljevima skloni mediji.Znamo već desetljećima da se neke stvari namjerno prešute,neke namjerno napuhuju,izvrću,uvijek s dvostrukim i licemjernim kriterijima.Tako su ustavnopravnom stručnjaku RepopeR 0 0 0


stavili usta i trubili kako za njega novac nije imovina,iskrivljavali to od nemila do nedraga i besmisla,a od zastavnika Orepića naprave medijsku zvijezdu( https://goo.gl/TKNy0K ).Mrvica medijske pismenosti otklonila bi takvu lakoću takvih krajnosti. RepopeR 0 1 0

Analiza

Nije kriv krivac nego "žrtva" !

12.12.2016. 13:44, Što nakon optužbi ministra Orepića na račun Ustavnog suda?

Orepićevo otvoreno ukazivanje na svojevremeno skandalozan način vršen izbor  članova ustavnog suda, izazvao je val neslaganja s njim, čak do zahtijeva da treba dati ostavku. Ovo je najbolji  pokazatelj stanja u našem društvu, pri čemu  se otvoreno izražavanje mišljenja smatra "skandaloznim". A o čemu se zapravo radi ? Nije Orepić rekao da nam ne treba Ustavni sud, da je ustavni sud kao institucija nešto loše, već je rekao da u njemu sjedi čovjek nedostojan da bude ustavni sudac, a pošto se ostali sa time slažu, onda ni oni nisu dostojni te funkcije. Znači rekaomje da OVAJ sastav ustavnog suda nije dobar.

I zar nije realna opasnost i ugroza nacionalne sigurnosti, ako imamo sastav Ustavnog suda, koji je pod snažnim utjecajem, odnosno "pokroviteljstvom" onih krugova moći koji su ih postavili ? Kolika je vjerojatnost da će OVAJ Ustavni sud poništiti odluke onih koji su im "pokrovitelji" , kao neustavne, makar one bile skandalozno neustavne ? Vjerojatnost je NULA ! I u tom smislu pretstavljaju ugrozu nacionalane sigurnosti. Medijske floskule da je ugroza nacionalne sigurnosti uglavnom samo terorizam, su obične gluposti, jer je naprimjer ogromna opasnost i ugroza nacionalane sigurnosti, ako naprimjer Vlada odluči, a Sabor to izglasa, da se prodaju zapadnim korporacijama svi naši vodni resursi, ili naša kompletna elektroenergetska mreža, kao što je učinjeno sa bankarskim i telekomunikacijskim sektorom ! A takva opasnost postoji i ona je veoma realna. Imunološki Zavod je najbolji primjer pokušaja nacionalne ugroze, o kojoj ustavni sud "mudro" šuti !

A primjedba da bi Orepić trebao "djelovati" ako zna nešto loše o ustavnim sucima, je deplasirana, jer o Davorinu Mlakaru se ZNA, ali DORH ne reagira. Da Orepić djeluje konkretno, reklo bi se da se miješa u rad sudstva. Previše je onih kojima je postojeća "podjela karata" po principu podobnosti i pripadnosti strankama ili klanovima odgovara, pa i ovaj sastav Ustavnog suda. Nije Orepić dirao u dignitet ustavnog suda kao institucijhe, već je rekao da sumnja u to da OVAJ sastav Ustavnog suda ima dignitet, kakav takva institucija treba da ima. No mi nismo navikli na otvoreno razgovaranje, na argumentirano i razložno razgovaranje, mi smo očito skloniji oportunizmu, nezamjeranju i guranju problema "pod tepih".

Orepić je rekao ono što većina Hrvata misli, ali ne želi javno reći, pa oni koji "upravljaju" s javnošću, slobodno nasrću na Orepića u stilu "nije kriv krivac, već žrtva", odnosno parafrazirano rečeno: "Mada je sastav ustavnog suda loš, to je dobro, a loš je Orepić jer je ukazao javno na to !". I to je to, sve drugo je samo medijsko mlaćenje prazne slame.

5

Laci

Samo je glupost beskonačna

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 758 753 258 4,036
PRIMIO <- 1,016 240 72 2,589

Dostignuća

Vingd 1,250.00
Bodovi 176.1
Prijedlozi 23 6.00
Analize 468 1,216.00
Ankete 330

Ocjene (4)


Respektira (2): sufit, Vlaho


Slaže se (2): Anyst, Spektator


Komentari (2)


Los je Orepic jer je ukazao na one koji su ustvari losi. Suludo! Anyst 0 0 0


Točno Anyst ! I takva osoba je zaista ugroza nacionalne sigurnosti ako je n atakvom mjestu kao što je Ustavni sud ! To da Vlada i Predsjednica nemaju posebni sastanak samo po pitanju Mlakara je znak sa koje "visine" se štiti korumpiranost. Laci 0 0 0

Analiza

Nije kriv krivac nego "žrtva" !

12.12.2016. 13:44, Što nakon optužbi ministra Orepića na račun Ustavnog suda?

Orepićevo otvoreno ukazivanje na svojevremeno skandalozan način vršen izbor članova ustavnog suda, izazvao je val neslaganja s njim, čak do zahtijeva da treba dati ostavku. Ovo je najbolji pokazatelj stanja u našem društvu, pri čemu se otvoreno izražavanje mišljenja smatra "skandaloznim". A o čemu se zapravo radi ? Nije Orepić rekao da nam ne treba Ustavni sud, da je ustavni sud kao institucija nešto loše, već je rekao da u njemu sjedi čovjek nedostojan da bude ustavni sudac, a pošto se ostali sa time slažu, onda ni oni nisu dostojni te funkcije. Znači rekaomje da OVAJ sastav ustavnog suda nije ... više >

5

Laci

Samo je glupost beskonačna
  • 2
  • 2
  • 0
  • 2

Analiza

Treba li Vlahi Orepiću Bruce Willis?

12.12.2016. 09:21, Što nakon optužbi ministra Orepića na račun Ustavnog suda?

'Najveća prijetnja nacionalnoj sigurnosti Hrvatske'. To zvuči dosta ozbiljno. Nije da je Vlaho Orepić optužio nekog tamo uhljeba za rad na poziciji koju ne zaslužuje ili se šamarao optužbama za mito i korupciju kakve su česte na našoj sceni, iritiraju javnost i izazivaju gnjev prema počiniteljima, ali nitko zbog toga nije životno ugrožen. Ne, ovo je drugačije. Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, od kojeg se očekuje da zna ponešto o tematici nacionalne sigurnosti, upozorio je javnost da ovaj sastav Ustavnog suda može imati direktne posljedice po njihovu sigurnost kao građana. Kad prosječni građanin čuje 'nacionalna sigurnost' prve misli koje mu idu kroz glavu su opasnost od terorizma, možda i rata, opasnost za naš način života i slobodu koju imamo, to su stvari koje građanin smatra pitanjima nacionalne sigurnosti. Je li to zaista u opasnosti? Ima li ministar Orepić saznanja o neposrednim opasnostima za našu sigurnost i, ako da, što kao ministar poduzima da to spriječi?

Možda smo naivni, ali vjerojatno kao građani očekujemo da ministar unutarnjih poslova, ako smatra da je nacionalna sigurnost ugrožena, poduzima ozbiljnije mjere od davanja intervjua novinama i tužakanja ustavnih sudaca narodu. Ako je uvjeren u ono što priča, ministar Orepić bi se javnosti trebao obratiti sa konkretnim koracima istrage koju je pokrenuo, osnovanim sumnjama i dokazima za ono što priča, eventualno izjavama istomišljenika/svjedoka te doći u relevantne institucije, Sabor, Vladu i kod predsjednice, te ih upoznati detaljno sa sadržajem onoga što istražuje. Ostale bi institucije, Sabor, Vlada, predsjednica, nakon što ih Orepić upozna sa materijom, trebale poduzeti hitne korake da se osumnjičene ustavne suce suspendira ili im se na neki način onemogući potencijalnu daljnju prijetnju nacionalnoj sigurnosti do okončanja istrage.

Ministar Orepić, kao i većina MOST-a, ima problem sa prilagođavanjem svojim novim položajima. Prošlo je vrijeme predizbornih kampanja punih obećanja i optužbi protiv 'onih drugih' da se sebi pridobiju politički poeni. Taj dio zadatka je MOST obavio relativno uspješno. Sad kad su dobili ono što su htjeli, sudjelovanje u vlasti, moraju stati iza svojih riječi iz kampanja i prijeći na djela. Hrvatska je umorna od tužakanja i moraliziranja o onome što ne valja u našoj zemlji. Svi tu živimo i svi osjećamo što ne valja. Tako i u slučaju Ustavnog suda, kao i cijelog pravosudnog sustava, svakom je jasno da je trom, pristran, a indicije postoje i prilično korumpiran. Čast izuzecima. Ne treba nam još jedan ministar i još jedan 'jedan od nas' da nam kaže točno istu stvar koju već ionako znamo. Osim što će Globus prodati koji primjerak više zahvaljujući bombastičnom naslovu, ovakvi istupi Orepića nam nimalo ne pomažu. 

Hrvatska treba aktivu, ljude koji će zasukati rukave, prestati pričati o korupciji i zaista se s njom uhvatiti u koštac. To ne može niti jedan političar iz oporbe ili obični građanin, ali ministar može, ima instrumente i ovlasti da pokrene promjene za koje ga je narod birao. Hrvatska više nema luksuz opterećivati se time koliko je nešto neprimjereno ili primjereno. Da, nije uobičajeno da ministar otvoreno napada druge organe vlasti, nije uobičajeno da se poput naroda u krčmi nabacuje optužbama na one koji su mu na neki način kolege. Ali, što znači uobičajeno? Ono što je u Hrvatskoj uobičajeno je stvarna prijetnja za nacionalnu sigurnost i ministar Orepić to zna, ali jedino što je svojim zanovijetanjem po novinama napravio je da je nastavio taj isti trend, trend skupljanja političkih bodova ili podmetanja nogu protivnicima, bez konkretnih djelovanja da bi nam bilo bolje, da bi bili sigurniji, ako hoćete tako. 

Maksimalno teško se razumnom umu složiti sa Peđom Grbinom i stavom koji su mu u središnjici napisali da mora imati, ali čovjek ima poantu - ministar unutarnjih poslova nije tu da bude svojevrstan alarm naciji, da ih upozori da im Ustavni sud radi o glavama i 'spašavaj se tko može' nego je tu da to spriječi, da učini da se građanin Hrvatske osjeća sigurno, bilo od četnika ili od ustavnog suca. Ako to ne može, ako mu je zadnji, dešperatni izlaz u svojoj nemoći da narodu pomogne vapaj preko novina da se treba čuvati opasnog neprijatelja, možda bi trebao razmisliti o tome da svoje mjesto ustupi nekome tko će barem pokušati. 

Sigurno je svatko gledao barem neki film katastrofe kada ogromni komet ili neka prirodna katastrofa prijeti životu na zemlji. Što je zajedničko svim tim filmovima? Vlada, oni koji prvi saznaju za te prijetnje se maksimalno trude da javnost za prijetnje ne sazna ili sazna što kasnije jer žele izbjeći masovne panike i raspad sustava. Puste život da ide dalje po normalnome, a u tajnosti poduzimaju sve mjere moguće da katastrofu spriječe. Možda ministru Orepiću, sljedeći put kad osjeti napad panike zabrinut za nacionalnu sigurnost, ne bi škodilo pogledati 'Armageddon', 'Deep Impact' ili slični neki hollywoodski blockbuster. Možda će onda shvatiti da nije njegova uloga uznemiravati javnost i sijanjem panike o stvarima nad kojima prosječni građanin nema nikakvu kontrolu niti mogućnost utjecaja nego da takve stvari koje prijete nacionalnoj sigurnosti on sam i njegovi kolege koji su dobili te ovlasti moraju riješiti. Ili ako ne mogu, da pokušaju naći nekog našeg Bruce Willisa koji može...

6

Mac316

Kneel before your master

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 88 54 100 783
PRIMIO <- 1,013 285 123 1,828

Dostignuća

Vingd 1,405.00
Bodovi 174.0
Analize 143 1,380.00
Ankete 47

Ocjene (9)


Respektira (3): Spektator, RepopeR, siouxica


Slaže se (1): Alumnus


Ne slaže se (5): sufit, Anyst, Vlaho, NEKOVARAZDIN, Laci


Komentari (19)


Orepic mi ne izgleda glup, ne cini mi se kao covjek kojem je ovo izletilo prije bi rekla da je ovo uradio sa ozbiljnom namjerom. Ako mu je namjera bila samo uznemiriti javnost a nista ne uciniti pretpostavljam da ce izgubiti na svom kredibilitetu Anyst 0 0 0


A ako jednom izgubis povjerenje javnosti koja te vise ne shvaca ozbiljno, onda je izgubio i kao politicar i kao ministar. I tesko ce vratiti povjerenje. Anyst 0 1 0


slažem se any, no problem mi i je u tome što ne vidim što dobija sa kuknjavom po novinama osim stvaranja dojma da on zna što se događa jer je 'jedan od nas' a ne od njih. No, koliko nam taj dojam, koji vjerojatno i je istinit, zaista pomaže? Mac316 0 0 0


Pa, Mac316 pomoglo bi nam i to da ne napadaš Orepića već KORUMPIRANOG Mlakara, zar ne ? pa bi s emožda pokrenuo i DORH ?! Ovako kada mediji napadaju Orepića, Mlakar ispada čist, mada je sav u koruptivnom dreku. A kolege mu šute ???!!! Laci 0 0 0


Svjestan sam svoje ključne uloge u motiviranju DORHa da djeluje,a li odlučio sam da 'vama' baš otežam Mac316 0 0 0