Analiza

Ustavni sud kao posljednje utočište pravde

02.08.2015. 14:30, Slučaj Sanader: Što odluka Ustavnog suda RH govori o kvaliteti hrvatskog pravosuđa?

Ja se još uvijek nadam da teritorij nećemo izgubiti, da će Arbitraža biti pravična. Previše je života žrtvovano za ovu zemlju da bi se olako trgovalo njezinim interesima. Ovako je dr Ivo Sanader iz zatvora u Remetincu pismom odgovorio glavnom uredniku Jutarnjeg lista kao reagiranje na tekst novinara Jurice Koerblera. Prije mjesec i pol dana je ovo Sanaderovo o olakom trgovanju hrvatskim interesima zvučalo više nego ironično. Naime, upravo on, kao službena osoba je pravomoćno proglašen krivim zbog počinjenja kaznenog djela protiv službene dužnosti -zlouporabom položaja i ovlasti s obilježjima ratnog profiterstva, odnosno zbog trgovanja hrvatskim interesima za svoj račun.

Ironija je mogla opstajati do 24.srpnja 2015. kad je Ustavni sud donio odluku kojom se ukidaju presude kaznenih sudova protiv dr Sanadera u slučaju Hypo i INA-MOL. Iako Ustavni sud navodi u sažetku obrazloženja svoje odluke kako se u njoj ne ispituje je li dr Sanader kriv za kazneno djelo ratnog profiterstva i kazneno djelo primanja mita za koja je pravomoćno osuđen, jer za to nije nadležan, samo ukidanje obaju presuda jest prva Sanaderova moralna i pravna pobjeda u procesima koje država vodi protiv njega. Ono što Ustavni sud jest utvrdio - bilo je ozbiljnih propusta u radu Županijskog i Vrhovnog suda.

Čak i ovlašni pregled sažetka Odluke izaziva zgražanje. Ne ono zbog svojevrsne abolicije za ratne profitere i kriminal u pretvorbi i privatizaciji, čega su se uhvatili brojni komentatori. Zgražanje izaziva grubo kršenje optuženikovih prava Županijskog i Vrhovnog suda. Naime, dr Sanaderu se sudilo za djelo izvršeno 1994-e godine po Zakonu iz 1997,a Vrhovni sud po Zakonu iz 2011, iako nijedan od tih dvaju zakona nije bio na snazi u vrijeme počinjenja djela. Bez ikakvog obrazloženja zašto su to učinili. Tako su sudovi prekršili Ustav čl.31 koji utvrđuje opće pravilo materijalnog kaznenog prava da se prema počinitelju primjenjuje zakon koji je bio na snazi u vrijeme kad je kazneno djelo počinjeno, osim ako se nakon toga promijeni zakon u kojem se za djelo ublažavaju kazne.
Drugi dio Odluke je onaj koji je izazvao javnu konsternaciju, koja bi najradije na optuženičku klupu posjela upravo Ustavni sud. Naime, na promjeni Ustava 2010 g. pri čemu je dopunjen čl 31 s formulacijom "ne zastarijevaju kaznena djela ratnog profiterstva i kaznena djela iz procesa pretvorbe i privatizacije počinjena u vrijeme Domovinskog rata.." bivši predsjednik Josipović je temeljio svoj cijeli mandat i drugi neuspješni pohod na predsjednički mandat. Sabor je izglasao Zakon o ratnom profiterstvu. A svi mi smo (krivo) shvatili kako ni za jedno nedjelo od 1990 do danas, a koje se tiče ratnog profiterstva, kriminala iz pretvorbe i privatizacije neće nikad nastupiti zastara, kao da je riječ o ratnom zločinu.

Međutim, kao u gimnazijskoj fori koja pita Ako je Bog svemoguć, može li stvoriti dovoljno velik kamen kojeg neće moći podići, u srazu s pravnim načelima se sudara i demokracija. Koliko god konsenzualnih saborsko zastupničkih htijenja bilo oko promjena Ustava, ni Sabor, ni narod ne može u Ustav stavljati ono što većinski demokratski poželi. Ono što je brana većini u nametanju svoje volje (demokraciji) jesu čvrsta pravna načela (republika) koja egzistiraju kao civilizacijsko naslijeđe.

Ustavni sud tako uvažava zahtjev vladavine prava koji kaže da se države ne smiju retroaktivno miješati u slučajeve u kojima je prije nastupila zastara kaznenog progona. U Sanaderovom slučaju ni Županijski, ni Vrhovni sud nisu ispitali je li djelo za koje ga terete bilo u zastari. Bilo bi naivno misliti kako sveučilišni profesor prava, tadašnji predsjednik nije znao za ovo o zastari. Ili saborski zastupnici.

Koliko god salvi danas u verbalnim plotunima ispalili po Ustavnom sudu razočarani sudionici višegodišnjeg medijskog razapinjanja dr Ive Sanadera, koji u svom jadu zazivaju i ukidanje Ustavnog suda, upravo je ova Odluka vjesnik Nove Hratske. One u kojoj egzistira vladavina prava! Ustavni sud se tako projavljuje kao posljednje utočište pravde s nepogrešivim pravorijekom. Količina namještaljki, izigravanja zakona u sudskom procesu na kojeg se odnosi ova Odluka je fascinantan. Da Ustavni sud nije zaustavio ovakvu fleksibilizaciju u sudovanju, danas bismo bili puno nezaštićeniji kao građani od upravo takve fleksibilizacije.

Licemjerni igrokaz političke oligarhije u kojem je dr Ivo Sanader morao postati simbolom ratnog profiterstva, korupcijsko strašilo uhvaćeno na djelu, razotkrit će se svakomu tko ima volje pročitati obrazloženje Odluke Ustavnog.

Dr Sanader kao simbol je trebao prekriti višedesetljetno zabijanje glave u pijesak kompletnog pravosudnog aparata pred lopovlucima i ratnom profiterstvu u pretvorbi i privatizaciji i pokazati pravosudnu "učinkovitost" s kojom će se zadovoljiti osvetničke impulse opljačkanog radništva. Pravosuđu nisu bila dovoljna izvješća Državne revizije o privatizacijama za sankcioniranje kaznenih djela, kad nikakva zastara još nije nastupila. Pravosuđe se nije oglašavalo u trenucima u kojima su banke, čiji vlasnici su bila poduzeća postajale vlasnicima tih istih poduzeća u svojevrsnom perpetum mobillu otimanja imovine i zauzimanja ključnih položaja u budućim pozicijama financijske svemoći, do danas neidentificiranih skupina.

Instalaciju bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića u Ustavni sud, kojom bi vjerojatno trebala biti okrunjena ne samo Bajićeva nojevska karijera (zabijanja glave u pijesak pred saznanjima o kriminalu) kojom je u stvari štitio kriminalce, one koje se ne smije pitati za prvi milijun, može se gledati kao na pobjedu njegovih štićenika. 

Nakon izvješća o postojanju hrpetina računa hrvatskih građana u inozemnim bankama, o uplatama na pojedine račune samo po osnovu kamata 15 milijuna kuna na godinu (što sugerira da su to kamate na iznos na računu od najmanje 700 milijuna kuna), ministru financija Lalovcu u ured upada bankar s prijetnjama. Koje Lalovac prijavljuje. I najavljuje kako su sad bankari na redu u dokazivanju porezne legalnosti svoje imovine. Ova scena najbolje oslikava naše neznanje o akterima privatizacijskog kriminala. A za to neznanje odgovornost (koju nikad nitko neće sankcionirati) snosi upravo hrvatsko pravosuđe.

Zakon o pretvorbi i privatizaciji je u svojoj suštini nelegitiman, mada legalan. U tom zakonu je izvorište svih društvenih nepravdi koje imaju svoj odjek u životima svakog od nas i danas. No, niti to nelegitimno otimanje imovine društva udružene klike nisu mogle, htjele ili znale napraviti ne kršeći nelegitimni zakon. A kad su se već dokopali dvoraca, zaštićenih spomenika kulture i pretvorili u vlastite rezidencije, vladajuća bajić-evština im je omogućila poštedu od pravosudnih istraga i kaznenog sankcioniranja zahvaljujući zastari.

Nije nam zato kriv Ustavni sud. Samo nam je pokazao tko se u društvu pobrinuo da privatizacijski kriminal ostane za vijeke vjekova nesankcioniran.

Što se tiče dr Ive Sanadera i sudskog obračuna s njim, nadajmo se kako će sud voditi više računa o pravnim načelima i zakonima. Također, ovaj proces protiv dr Sanadera pokazuje koliko su lažne bile medijske predstave njegove političke moći. Da ju je ikad imao u mjeri koja mu se pripisuje, sasvim sigurno Remetinec nikad ne bi vidio iznutra.

Ta moć se nalazi drugdje. Možda smo je vidjeli u bankarskoj demonstraciji u Lalovčevom uredu.

6

VeNLO

http://pokretpatriot.com/

Interakcija

 
UČINIO -> 980 37 100 1,639
PRIMIO <- 1,567 315 112 2,997

Dostignuća

Vingd 2,070.00
Bodovi 193.3
Analize 256 2,064.00
Ankete 1

Ocjene (9)


Respektira (7): IDujas, siouxica, mihael, msesar, damir_pacek, Dirk15, visitor


Slaže se (2): Laci, Alumnus


Komentari (9)


pišeš i gotovo....super tekst! siouxica 1 0 0


samoisticanjem ili je u igri nešto drugo puno veće ... ? Kad presudu gledamo u svjetlu najnoviji slovenskih makinacija i blagonaklonosti EU birokracije na evidentan lopovluk iz dežele sve postaje moguće, štoviše čini se jako moguće. IDujas 1 0 0


@VeNLO, dobar tekst-formalno, ali prosvijetli me zašto je suđeno nacistima u Nirnbergu, kada u vrijeme krematorija za Židove nije postojao zakon protiv spaljivanja živih Židova ? Dapače, sve se radilo po zakonu ! Nacističkom ! A Nirnberg je Laci 0 0 0


to retroaktivno poništio ! Zašto Sud ne bi mogao poništiti raniju zastaru ? Ustavni sud je svojom odlukom pogazio ono što se naziva DUH PRAVDE ! Jer pravo i pravda su dvije razlkičite stvari. Pravda traži kaznu za zločin, a pravo i ne. Laci 0 0 0


Ustavi sud je pokazao da je "narodni sud" kad je dopustio da izjavna rečenica uđe u hrvatski Ustav. Tako da previše vremena nebi trošio na taj sud. u_prolazu 0 0 0

Analiza

Ustavni sud kao posljednje utočište pravde

02.08.2015. 14:30, Slučaj Sanader: Što odluka Ustavnog suda RH govori o kvaliteti hrvatskog pravosuđa?

Ja se još uvijek nadam da teritorij nećemo izgubiti, da će Arbitraža biti pravična. Previše je života žrtvovano za ovu zemlju da bi se olako trgovalo njezinim interesima. Ovako je dr Ivo Sanader iz zatvora u Remetincu pismom odgovorio glavnom uredniku Jutarnjeg lista kao reagiranje na tekst novinara Jurice Koerblera. Prije mjesec i pol dana je ovo Sanaderovo o olakom trgovanju hrvatskim interesima zvučalo više nego ironično. Naime, upravo on, kao službena osoba je pravomoćno proglašen krivim zbog počinjenja kaznenog djela protiv službene dužnosti -zlouporabom položaja i ovlasti s obilježjima ratnog profiterstva, odnosno zbog trgovanja hrvatskim interesima za svoj račun. ... više >

6

VeNLO

http://pokretpatriot.com/
  • 7
  • 2
  • 0
  • 9

Analiza

Ustavni sud potvrdio - tko je jamio, jamio je!

31.07.2015. 10:09, Slučaj Sanader: Što odluka Ustavnog suda RH govori o kvaliteti hrvatskog pravosuđa?

SAŽETAK ODLUKE USTAVNOG SUDA RH ( forma priopćenja za javnost ) u slučaju Sanader, preko noći je prošao čudnu, samo u nas moguću preobrazbu. Na početku sve je bilo jasno. US RH pronašao je čitav niz manjkavosti i povreda u presudama Vijeća ŽS i Vrhovnog suda RH. I izazvao zgražanje javnosti nad još jednim dokazom nesposobnosti hrvatskog pravosuđa. Tada se umiješala struka (HRT), probila se kroz svih 187 stranica i pokazala da je „Odluka“ tako kontroverzna da će se o njoj pisati, govoriti i raspravljati u stručnim krugovima puno dulje od procjene urednika Dnevnika Dropca. Ključna činjenica već i prije u nekoliko navrata naglašavana u pravosudnim krugovima jest - Ustavni sud prekoračio je nadležnost  tumačeći Ustav i odlučujući o meritumu, te tako duboko zagazio u domenu Sabora RH i sudskih instanci čije presude je ukinuo.

I to je sve što se zasad o tome može reći. Ostavimo taj problem pravnim stručnjacima, rasprava će biti duga i žustra.

Pogledajmo političke aspekte. Ono što je izgleda najviše zaboljelo javnost. Buduća sudbina ratnih profitera u svjetlu ovog slučaja. Po širokoj definiciji da su svi koji se bogate dok se većina žrtvuje i odriče profiteri, gomila je takvih u svim ratovima. Kod nas, dovoljno je baciti samo letimičan pogled na Zakon i taksativno navedena djela koja se smatraju ratnim profiterstvom, povezati ih s privatizacijom, pa dobivamo broj od kojeg se zavrti u glavi. Ako tada nije bilo pameti (ili volje) ugraditi u KZ zločin ratnog profiterstva i postupati po njemu, reklo bi se - prošla baba s kolačima! S protekom vremena, i optužbe i osude postaju sve maglovitije, i sve je teže postići osuđujuću presudu.

Ostaje samo gorak okus u javnosti o nekažnjenom zločinu i potvrdi one stare kako je „nekome rat, a nekome brat“, a sve se svodi na razinu javne tajne ili kuloarskih priča. Prisjetimo se. Već se dvadesetak godina priča da je ugledni građanin, ljubimac žena, dugogodišnji šef GK, sklon odstreljivati po svijetu strogo zaštićenu faunu, naglo (i ćaća radnik mu, i mater domaćica), „stekao nesrazmjernu imovinsku korist“, pa skočio u najviši „imovinski“ razred hrvatskog društva, jer je po basnoslovnoj cijeni prodavao agregate po Dalmaciji - energetski odsječenoj ratom od matice zemlje. Istog trajanja je i priča o „kralju voća i povrća“ koji je poslovni imperij izgradio „stječući nesrazmjernu imovinsku korist“opskrbom vojske u ratu „zelenišem“ po apsurdno napuhanim cijenama. Slijede razni „kraljevi“ mesa, „kraljevi“ mliječnih proizvoda, čizama, opreme, zatim, ljubitelji tvornica i poduzeća po kunu komad...Tko se u to doba nije susreo ili barem čuo za takve slučajeve, i to na svim razinama. Od „demokratskog zajedničara - prvoborca“ koji u MZ, na početku, pokušava ljudima koji se žele boriti za domovinu „uvaliti“ hrđavi rumunjski AK-47 za 600 DEM (nabavljen u švercu po najviše 100), do onih koji su transporte donirane vojne opreme naše dijaspore ("Maglite", npr.) preusmjeravali u svoje „adrenalinske“ dućane? 

Sad je konačno. Ako im se nije sudilo na vrijeme - neće im se nikada ni suditi. Reinterpretacija  Ustava od strane Ustavnog suda o (ipak) zastari Sanaderovog profiterstva jasna je i ne može se drugačije tumačiti. Svi oni za koje svi znamo da su pljačkali Hrvatsku u Domovinskom ratu i koristili nesreću, jad i krv hrvatskog naroda za osobno bogaćenje, a politički i pravosudni „radar“ nije ih uspio ili htio detektirati na vrijeme, ubuduće mogu mirno spavati. Njihov zločin nepovratno je otišao u zastaru (po LČ Rojsu: „Tko je jamio - jamio!“). Moraju samo paziti što će raditi u eventualnom budućem ratu!

Postavlja se pitanje. Ako u ovoj zemlji 25 godina nije bilo političke volje da se pravdi privedu krupni ratni profiteri, zašto se baš Sanaderu pokušalo prišiti profiterstvo, osim ako se nije našao žrtveni jarac na kojem ćemo iskaliti sve frustracije nad nekažnjenom pljačkom prije, za vrijeme i poslije rata? Po čemu on to jest, a Zagorec je samo kriminalac koji voli dijamante? S time što je potonji nosio generalsku odoru s najvećim brojem odličja u HV, pa mu je, valjda, trebalo suditi za veleizdaju i zatvoriti ga na 40 godina.

Jedino tumačenje je da je politika (ipak) debelo umočila prste u cijeli slučaj. A tu već dolazimo do zanimljivog i vrlo uzbudljivog dijela priče!

Pretpostavimo da je misterioznu, nikad objašnjenu „abdikaciju“ Sanadera režirao neki europski centar moći, kojemu je hrvatski Premijer prestao iz nekih razloga odgovarati. Pa ga uklonio s vlasti i dao zeleno svjetlo njegovoj nasljednici da ga kazneno goni za godinama poznata kaznena djela (mito je, naime uzeo '94.-'95). I zatim shvatio da je pogriješio riješivši se jednog od svojih, europejca, provoditelja direktiva i „preporuka“ EU (ZERP), detuđmanizatora, progonitelja generala, izvršitelja ideala EU o bratstvu i ljubavi na poratnom zapadnom Balkanu, dobivši kao zamjenu političku opciju koja je odmah pokazala koliko drži do pravila igre (lex Perković), usto s „džepnim“ Orbanom u liku Zorana Milanovića, ali i svjestan mogućeg preuzimanja vlasti opcije koja kao da je vremeplovom (po retorici) ispala iz Domovinskog rata, još i s neriješenom hipotekom pljačke zemlje.

Nismo li sada možda svjedoci „restauracije dinastije“? jesu li „usputne“ izjave europučana o suđenju Sanaderu kao testu Hrvatske - pravne države, spekulacije o nezadovoljstvu iste EU grupacije šefom HDZ-a, nenadani posjet Doris Pack starom prijatelju, signali koje valja znati prepoznati i pravilno interpretirati. I u taj kontekst smjestiti i „Odluku“ US RH?

Tako razmišljajući dolazimo do još uzbudljivijeg dijela priče!

Što ako u ponovljenom postupku pravosuđe opet ne uspije osuditi bivšeg Premijera, s istim „uspjehom“ privede kraju i postupak „Planinska“ i „Fimi medija“, pa dr. Sanader postane slobodan čovjek s aureolom mučenika i žrtve politički montiranog procesa?

I odluči se vratiti u HDZ, ili osnovati novu stranku desnog centra.

Promislimo. Sanadera se može voljeti i ne voljeti, može ga se mrziti, ali jednu činjenicu ne može se osporiti. Besprijekoran samouvjereni gard i karizmu koja doslovno zrači iz cijelog njegovog bića. Čovjek je to obrazovan, kulturan, uvijek besprijekorno odjeven, koji je za svoje vladavine bio ravnopravan sugovornik u prostorijama EU (činjenica), koji je eurobirokrate „vrtio oko malog prsta“ (činjenica), sklopio čvrsta prijateljstva, dok su unutar zemlje podređeni poput djece obarali pogled pred njim (činjenica).  Njegov populizam je (za razliku od Bandićevog prostačkog i primitivnog, i Kolindinog smiješnog i prizemnog), carski, u fraku i rukavicama. Taj nikad nije i neće u „bičvama“ plaziti po skliskim nadgrobnim spomenicima, lupetati besmislice, ribariti i lijepiti pločice.

I u sudnici zagrebačkog Županijskog suda  zadržao je isti „gard“ - pobijeđen, ali ne i poražen!

Usporedimo ga s trenutačnim predsjednikom HDZ-a, Karamarkom, bezličnim, „umorna“ oka i „unjkava “ glasa (za razabrati njegove  govorancije treba moćan sound mix pult), s imidžem podmukle guje u njedrima (Kosor), s upitnim domoljubnim backgroundom ( nula (0) dana u odori HV, bliski suradnik Manolića i Mesića), čovjeka koji se nikako ne može otresti tužne titule najomraženijeg političara u RH (usprkos rastu rejtinga i izbornim pobjedama stranke koju vodi (?)). Kakve su njegove šanse u „clashu“ sa Sanaderom? Nikakve! Bit će to sukob moćnog Golijata i bijednog Davida, ali ovaj put bez Božje pomoći potonjemu.

Kako će reagirati članstvo HDZ-a, ako (kad) ih Sanader pozove da mu se priključe, prvo, u borbi protiv političkih konvertita i uzurpatora vlasti unutar stranke, a potom za (uobičajeno), „bolju i pošteniju Hrvatsku“. Svi oni kojima je „Odluka US RH“ krunski dokaz da im je starog Predsjednika politički montiranim procesom uklonio neki mračni centar moći. 

Hoće li mu masovno prići pod parolom „oduvijek smo znali i govorili da je nevina žrtva“? I ekspresno prisiliti Karamarka da spakira kufere (kao Kosorica) i sreću potraži u „novokomponovanim“ strankama odstrijeljenih političkih mrtvaca i gubavaca, recimo Čačićevu ili Josipovićevu (ako ga ovi budu htjeli). Ili u onima s političkim programom bacanja pred noge policiji, i ponovnog priključivanja struje isključenima.

Što će biti s izdajničkom garniturom njegovih najbližih suradnika, koji su ga tako podmuklo „zatajili“ kao Petar Isusa? Spavaju li mirno Gogo Jandroković, Božo Kalmeta, Ivan Šuker i ostali članovi tadašnje Vlade RH, sve likovi koje je Sanader stvorio i lansirao u vrh politike, onako kako mirno od „Odluke US“ spavaju naši ratni profiteri? Hoće li mu moći pogledati u oči? Pa pasti ničice, poljubiti mu skute, i zamoliti ga za oprost, jer „nisu znali što čine“? Ili će naći zrnce dostojanstva u dušama, ponoviti mu „mantru“ koju papagajski ponavljaju svima koji u to vjeruju - da je pljačkao državu bez njihova znanja - i doživjeti Karamarkovu sudbinu, da ih Sanader šutne natrag pod kamen ispod kojeg ih je izvukao i etablirao!

Čini se da je vodstvu HDZ-a  krajnje vrijeme da redovito počne paliti svijeće na Kamenitim vratima, kako bi Majka Božja pomogla sutkinji Ivani Čalić da uz ovakav Ustavni sud, osudi Sanadera i tako ga zauvijek ukloni iz politike.

Jer, ne bude li tako, budemo li svjedočili Tolkienovu „Povratku kralja“, na naš način, letjet će perje, ne samo u HDZ-u, već uzduž i poprijeko Lijepe Naše!

5

damir_pacek

"Ako niste liberal s 30, nemate srca! Ako ste liberal s 40, nemate mozga!"

Interakcija

 
UČINIO -> 232 40 10 668
PRIMIO <- 198 40 16 625

Dostignuća

Vingd 292.00
Bodovi 138.7
Prijedlozi 1 3.00
Analize 31 280.00
Ankete 63

Ocjene (8)


Respektira (7): siouxica, Jung-fu, msesar, BorisTraljic, VeNLO, Dirk15, visitor


Slaže se (1): Laci


Komentari (17)


S gorkim okusom u ustima, ali se moram složiti sa svime što si rekao. I takođe se slažem s tobom d a je čovjek "Besprijekoran samouvjereni gad". Ali sam beskrajno tužan što se ne javlja neki novi Gubec da nas povede da jamimo od jamilaca ! Laci 1 0 0


Imam osjećaj kako je u Republici Hrvatskoj za sada nemoguće bilo koga osuditi za ratno profiterstvo. Za zamračeni milijun ili dva nitko više i ne pokreće optužnice tužno, ali istinito. msesar 0 0 0


respekt za žestok stil, ali ne mislim da je Sanader baš bio toliki gospodin, naprotiv... Jung-fu 0 0 0


U ovoj se odluci ne ispituje je li podnositelj kriv za kazneno djelo ratnog profiterstva i kazneno djelo primanja mita za koja je pravomoćno osuđen, jer Ustavni sud Republike Hrvatske za to nije nadležan. Ovo je prva rečenica sažetka a to onda znači IDujas 0 0 0


@IDujas, istina ustavni sud je rekao da ne ulazi u meritum stvari - u pljačku- ali je svojom odlukom zabranio da se naknadno, zakašnjelo sudi za pljačku ! U tome je KVAKA ! I sva pokvarenost obrane Lex Lj.Ć. Rojs - Koje jamio, jamio je ! Laci 0 0 0

Analiza

Ustavni sud potvrdio - tko je jamio, jamio je!

31.07.2015. 10:09, Slučaj Sanader: Što odluka Ustavnog suda RH govori o kvaliteti hrvatskog pravosuđa?

SAŽETAK ODLUKE USTAVNOG SUDA RH ( forma priopćenja za javnost ) u slučaju Sanader, preko noći je prošao čudnu, samo u nas moguću preobrazbu. Na početku sve je bilo jasno. US RH pronašao je čitav niz manjkavosti i povreda u presudama Vijeća ŽS i Vrhovnog suda RH. I izazvao zgražanje javnosti nad još jednim dokazom nesposobnosti hrvatskog pravosuđa. Tada se umiješala struka (HRT), probila se kroz svih 187 stranica i pokazala da je „Odluka“ tako kontroverzna da će se o njoj pisati, govoriti i raspravljati u stručnim krugovima puno dulje od procjene urednika Dnevnika Dropca. Ključna činjenica već i prije ... više >

5

damir_pacek

"Ako niste liberal s 30, nemate srca! Ako ste liberal s 40, nemate mozga!"
  • 7
  • 1
  • 0
  • 17