Analiza

Ž. Markić – najautentičnija i najdugoročnija 'trećeputašica' na ovim izborima

03.11.2015. 00:00, Nakon chata: Koji su aduti Željke Markić na ovim izborima? Hoće li ih 'preživjeti'?

Željka Markić i U ime obitelji (UiO) kao vjerojatno jedina prava konzervativna politička opcija suvremenog tipa u Hrvatskoj suprotno ustaljenom poimanju o zatvorenosti takvog svjetonazorskog kruga u Lijepoj Našoj suštinski predstavljaju odjek nečega za što se na Zapadu već dulje vremena zove, a u posljednje vrijeme stidljivo i kod nas ustalio pojam, "Kulturni rat." U tom kontekstu gledano nameću se dva zaključka: prvi je taj da će UiO na ovim izborima vjerojatno neslavno propasti, a drugi je taj da od svih aktualnih pretendenata na "treći put" predstavlja najautentičniji i vjerojatno će biti najdugotrajniji.

Željka Markić je za osobu koja dosada (a izvjesno i nakon 8. studenog) nije imala iole značajan udio u političkoj moći u kratko vrijeme navukla na sebe golem bijes onih čiji je monopolisitički položaj u društvu dovela u pitanje. Bijes je to u kojemu se nije prezalo od vrlo prizemnih objeda, uvreda i laži: ali (njihovim riječnikom) fašističke metode su dokazano utabani način na koji se hrvatski "antifašisti" brane od, po vlastitom uvjerenju, sveprisutnog fašizma. Posljedica je to toga što je ideološko-ljevičarski* establishment u Hrvatskoj u UiO napokon naišao na protivnika koji je ušao na njihov teren i koji zna njihovu taktiku. Ipak, upravo će igra po pravilima biti i razlog zbog kojeg će UiO u konačnici propasti. 

pojmovi lijevo-desno se u tekstu koriste u kontekstu hrvatskih političkih prilika.

Što se tiče predstojećih izbora, problem za UiO je jasan: HDZ se nalazi u oporbi i birači koji se makar formalno pozivaju na demokršćanske i konzervativne vrijednosti svoj će glas dati HDZ-u, samo da bi ih ovaj - ukoliko dođe do smjene vlasti - još jednom iznevjerio čim Jurica Pavičić pored Stepinca i Lovre pl. Matačića na popis autentičnih hrvatskih fašista doda i Tomislava Karamarka. Medijsko forsiranje o "uspješnijoj SDP-ovoj kampanji i smanjivanju razlike" će čak i one opreznije potaknuti da ipak stisnu nos i "samo još ovaj put" ubace listić sa zaokruženim akronimom HDZ. 

Premda se UiO često od strane medija doživljava(lo) kao produženu ruku Crkve, činjenica je da ni sa njene strane nemaju jasnu i nedvosmislenu podršku. Iz istog razloga. Nekima je za prvu ruku najvažnije da dođe do smjene aktualne garniture. Ti su i glasniji, a njihove poruke lakše nailaze na plodno tlo jer je njihov naglasak stavljen na odnos prema domoljublju i prema događajima iz posljednja dva rata. Upravo je to i točka na kojoj se UiO pokazuje kao suvremenija i ovom trenutku primjerenija konzervativna opcija u odnosu na dosadašnje pretendente na tu poziciju: od umjerenih pozivatelja na nauk braće Radić do redikalnijih pravaša koji se pozivaju na Antu pokopanog u Šestinama, ali u dubini duše ne mogu prežaliti onog koji počiva u madridskoj "grobnici od zlata." 

Posebno je u slučaju pravaša upadljiv povijesni anakronizam kojim su sami sebe opterećavali u tolikoj mjeri da nisu umjesto konzervativaca, koji bi sigurno našli svoje mjesto na hrvatskoj političkoj sceni, postali više nalik fundamentalističkoj sekti s posljedičnim cijepanjem i međusobnim optužbama za izdaju i udbaštvo. HSS pak nije iskoristio momentum nastao porazom HDZ-a na izborima 2000. da se pokuša nametnuti kao baštinik umjerenog desnog centra, vjerojatno i zbog neprestano tinjajućeg sukoba između raznih frakcija koje ga je pratilo od obnove rada u Domovini. Posljedično je spao na današnje vrlo niske grane. Obje ove stranke će, sa svim svojim inkarnacijama, vjerojatno zbog povijesnog naslijeđa pokazivati žilavost i u bližoj budućnosti predstavljati izazov baš za UiO.

Ova opterećnost poviješću, utjecala je na to da ideološka desnica - ne samo u Hrvatskoj - dugo vremena kaska za svojim ideološkim antipodima što je postalo posebno izraženo u političkim odnosima. U visoko ispolitiziranom društvu kakvo je Hrvatska, gdje o političkoj moći doista ovisi sve ljevica je barem od 2000. na ovamo izgradila suveren položaj namećući svoja pravila igre. Premda je najsiroviji, najindikativniji primjer takvog uspjeha je raskorak između onoga što je HDZ najavljivao na Rivi i onoga što je činio kada je (i na tomu) dobio izbore. Odnosno onoga što će činiti i ukoliko dobije ove.

Ova HDZ-ova transformacija, a nedoraslost pravaša i radićevaca je uočena na desnom polu i pristupljeno je osnivanju H-rasta. No i on se suočio s dječjim bolestima hrvatske politike: premda je početak obećavao mnogo, vrlo brzo je došlo do sukoba oko vodećih funkcija i posljedičnog rasipanja, a nakon toga je stranka boravila na margini. Vjerojatno vođen načelom "bolje palac vlasti, nego lakat pravde i pravice" Ladislav Iličić je potražio zaštitu pod skutima HDZ-a. I time doveo do raskola u stranci, a sigurno i do prerastanja UiO iz udruge u politički pokret. Jer, kako je rekla Željka Markić: "Vrijednosti su jedino što je bitno. Oko vrijednosti se gradi država, društvo, gospodarstvo i obitelj. Vrijednosti određuju što će vam biti prioriteti."

HDZ će na proklamiranju tih vrijednosti možda dobiti sljedeće izbore. Sigurno je da će ih prvom prilikom, i ne samo jednom, iznevjeriti.

UiO, dakle, čini pozitivan pomak ka suvremenijem političkom artikuliranju konzervativnog političkog svjetonazora iako su mu i na tom polju bokovi povremeno izloženi. Na njihovom neslužbenom portalu (narod.hr) se primjerice isto tako mogu naći nemušti pokušaji dokazivanja da je "Za dom - spremni" hrvatski pozdrav star barem koliko i Trpimirova darovnica. Također, premda su povremeno s njima znali nastupati pojedinci kao što je Zlatko Hasanbegović, UiO je do sada, jednako kao i ostatak desnice neuspješan u tomu da otvori prostor za konzervativce među hrvatskim Srbima (ili Bošnjacima) čime bi se dokinuo talački položaj u koji ih je doveo osobito SDSS pretvaranjem srpske manjine u "Pupovac i drugovi d.o.o."

Napokon, posljednji kratkoročni izazov će biti neuspjeh na predstojećim izborima koji kod "trećeputaša" obično dovodi do unutarnjih potresa, sukoba, cijepanja, odustajanja od daljnjeg djelovanja ili priklanjanja jednom od blokova. UiO ima dobre preduvjete da navedeno izbjegne.

Drugi aspekt političkog djelovanja UiO na koji se ovdje može samo uzgredno ukazati je, kako je u uvodu i istaknuto, kudikamo veća perspektiva i polje djelovanja koje se otvara. UiO svoje djelovanje uklapa u obrazac "Kulturnog rata" čiji svojevrsni antipod u konkretnoj situaciji nalazimo u Ivi Kvakić i njezinom kružoku. Prezentacija članstva na njihovoj stranici otkriva i nesvjesni elitizam kojemu je tako podložna hrvatska ljevica. U kratkim biografijama je od radnog staža ili postignuća na poslovima kudikamo upadljivije istaknuto bavljenje jogom i biciklizmom. Nije jasna logička povezanost biciklizma s ukidanjem vatikanskih ugovora ili na koji je način joga garant toga da je "Za Grad" najčvršći garant prava LGBT zajednica, ali sve četvero se (uz mnogo toga) uklapa u akronim SWPL kao nekakav ikonografski imaginarij suvremene svjetske ljevice.

Poveznica Ž. Markić i I. Kvakić prema tome leži u tomu što one vrijednosni skup ideja nedvojbeno stavljaju u glavni fokus kao temelj daljnjeg političkog djelovanja. Razlika je, pak, u tomu što I. Kvakić pored Foruma mladih SDP-a nema realnih šansi da dulje opstane na političkoj sceni. Bez obzira što bi se po svojoj biografiji savršeno uklopila u aktualnu vladajuću garnituru.

Ž. Markić će se, pak, morati suočiti s izazovom prema kojoj će joj svaka pobjeda ujedno biti i poraz. Vlada je referendumom o braku dobila inat dovoljan da provede zakon o istospolnim zajednicama, a koje su neki mediji otvoreno prkoseći nazivali brakom. UiO nije našao odgovor kako da netom izraženu biračku volju kanalizira u zaštitu ustavne definicije. Idući referendumski pokušaj  je naišao na manji odjek, ali dovoljno velik da dodatno ukaže na nesređenost i konfuziju u biračkim popisima. Još jednom je nedostajalo načina kako ukazati na to. UiO je odradila lavovski dio posla građana koji organizirano nadgledaju izbore,ali novčana sredstva i dotacije i dalje idu onima koji služe kao SDP-ov tam-tam. Ustavni sud može još 50 puta proglašavati predloženi zdravstveni odgoj neustavnim - prije će u Sud ući suci skloni zdravstvenom odgoju po mjeri ljevice, nego li će se ta priča staviti ad acta.

Glavni problem UiO je u tomu što ne shvaća da je Republika Hrvatska u manje od desetljeća prevalila put od devetnaestostoljetne koncepta ostvarenja nacionalnih težnji jednog naroda do Države kao jamca jedne nadnacionalne i naddržavne ideologije u kojemu za ostale ima mjesta samo kao porezne obveznike koji će financirati silan "nevladin" sektor, zaštitu raznoraznih manjina, agencije za provođenje i nadzor raznih reformi, a da ih se pri tom ni najmanje ne pita što sami misle o tomu tko i što bi trebalo spadati u svaku od navedenih kategorija. Ako takvo što i pokušaju obično ih se ušutka etiketiranjem fašizmom ili nekim drugim među (sve brojnijim) izmima u arsenalu političke nekorektnosti.

UiO naivno vjeruje da problem može rješavati djelujući kroz institucije, ne shvaćajući da su institucije tako postavljene da će, slikovito rečeno, novce uvijek prije dobiti GONG nego li neki novi "UiO." Osobito ako HDZ dođe na vlast. Još slikovitije rečeno, da bi promijenio te i takve odnose UiO bi trebao biti spreman na temeljitu promjenu društvenih odnosa. No, Hrvatska je kroz povijest bila prostor u koji su promjene dolazile sa strane. 

Možebitni izborni neuspjeh Željke Markić i njezine stranke će mnogi biti spremni tumačiti kao dokaz silazne putanje. No, upravo suprotno, ulazak u političku arenu pokazuje proširivanje polja djelovanja i traženje pouzdanijih metoda zaštite izborenog. Izazovi s kojima se UiO sprema suočiti su izrazito brojni i o toj će temi zasigurno biti puno prilike za raspravljanje u godinama koje su pred nama.

5

Alumnus

Regnum regno non praescribit leges.

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 572 55 36 528
PRIMIO <- 584 89 20 1,155

Dostignuća

Vingd 722.00
Bodovi 154.4
Analize 73 722.00
Ankete 179

Od istog autora

Ocjene (10)


Respektira (9): Patrik, Niksodus, Dirk15, ivan94, HrvojeSijak, VeNLO, siouxica, draxy, IDujas


Slaže se (1): sposaric


Komentari (4)


Odlično, dakako s mnogo toga se ne mogu složiti ali ipak, odlična analiza! IDujas 1 0 0


odličan tekst:) siouxica 0 0 0


Pridružujem se gornjim komentarima:) VeNLO 0 0 0


super tekst, složio bih se s većinom osim da je sustav "postavljen", gdje se valjda aludira da je postavljen sam od sebe ili izvana. i nominalna desnica i konzervativna opcija snosi svoj dio krivice zašto je sustav takav kakav je. Dirk15 0 0 0