Analiza

HDZ s Plenkovićem lovi apsolutnu većinu

01.08.2016. 09:11, Samostalan izlazak na izbore – dobra ili loša odluka HDZ-a?

"Iskreno... već dugo sam uvjeren da su svi ovi naši političari isti. Kad ih slušam prije kakvih izbora (a uvijek su kod nas nekakvi izbori), kao da slušam najboljeg prijatelja kako me tješi u sitnim satima u nekoj zadimljenoj smrdljivoj birtiji nakon nekoliko boca jeftinog kiseliša zagemištanog do kakve-takve pitkosti: 'Ma bit će sve dobro, naći ćeš posao ne boj se, otvorit ćemo bar dvjesto tisuća novih radnih mjesta. Plaćen posao, i to dobro plaćen jer ćemo i doprinose smanjiti. A smanjit ćemo, bome, i poreze pa će ti sve biti povoljnije, moći ćeš djeci napokon kupiti patike i knjige bez onih napornih noćnih fatureta i još otići na skijanje bar svaku drugu godinu, a na ljetovanje svaku! I mirovinu ćeš nestrpljivo čekati, zvat će je tvoja generacija kruzarina jer ćeš se u mirovini s titanijskim kukovima gegati po krstarećim megabrodovima. Eh da, kad smo već kod umjetnih kukova, nećeš više čekati šest-sedam mjeseci na običan pregled prostate, ma kakvi, gurnut ćemo ti mi prst već šesti-sedmi dan nakon što dođemo na vlast.'

Svi oni mi pred izbore nešto slično obećavaju, imaju slične programe, slične reforme i muka mi je od njih više. Ali stvarno. Muka mi je kad jedni viču: 'Dat ćemo 1000 eura za svako dijete!'. Muka mi je i onda kad drugi obećavaju: '1000 eura za svako dijete? Evo, mi ćemo dati 1100!'. A tek: 'Nećemo se jednostrano prikloniti ni jednoj stranci ili koaliciji pomažući im tako formirati Vladu!' kad se kunu treći i to još zateftere kod javnog bilježnika koji, usput budi rečeno, bizarniju ovjeru nije napravio otkad mu je onomad Mate M. došao s komadom papira na kojem je s težačkim rukama (čvrsto, probijajući tu i tamo list 'na kockice' koji je neravno istrgnuo iz neke bilježnice) i s velikim nezgrapnim slovima napisao da neće ovca Garava koja mu je dala toliko i toliko mlijeka i okotila toliko i toliko janjaca završiti u loncu, nego će u crnu zemlju 'su križen, fratron i svimen ostalin kako spada. Amen.' 'To nije koalicija, to je suradnja!' objašnjavaju mi ti isti treći nakon izbora.

Obećanje - izbori - ludom radovanje, obećanje - izbori - ludom radovanje... i tako iz ciklusa u ciklus. Što uopće misle ti političari? Da sam glup? Da sam ovca Garava i da ću iz godine u godinu glasati za njih samo kako ne bih završio u loncu? A onda će oni četiri godine jahati na meni, zaduživati i mene i moju djecu i moje unuke kako bi uhljebili što više svojih betežnih ne bi li tako imali nešto malo lakši (clean-iji) start na idućim izborima. E nećete više! Dosta je bilo! Ne pojavi li se netko normalan, nećete sastaviti vladu do sudnjega dana... pa što košta da košta!"

Otprilike ovako razmišlja osoba kojoj predizborno svi nešto govore, a godinama je gotovo nitko ne sluša – hrvatski birač – osoba koja možda i griješi, ali je uvijek u pravu. "Gotovo nitko", jer ga je ipak poslušao MOST nezavisnih lista u predizbornoj kampanji prošlogodišnjih izbora za zastupnike u Hrvatski sabor i samo zato uspio uvjeriti čak tristo tisuća jedinki tog istog hrvatskog birača da su baš oni ti koji će prekinuti ciklus "obećanje - izbori - ludom radovanje", bar ovaj "ludom radovanje" dio. I upravo to je najveća zasluga MOSTa u razvoju (pred)pubertetske hrvatske demokracije – političke stranke će u postMOSTovskoj eri puno više i puno ozbiljnije osluškivati što to govori hrvatski birač i, što je još važnije, pazit će što i kako rade nakon izbora, bilo da su na vlasti, bilo da su u opoziciji, jer je naš (pred)pubertetlija hrvatski birač napredovao, počeo je čak i pamtiti.

Zanimljiva je, u stvari, ta hrvatska politička priča, zanimljiv je taj razvoj naše mlade demokracije... Zar nije najbolji primjer baš navedena činjenica da u toj priči, već danas je sigurno, velike zasluge za uljuđeniju predizbornu retoriku, odnosno za svođenje predizbornih obećanja u realne okvire bez velebnih dootočkih tunela i inih malošvicarskih infrastrukturnih objekata ima MOST, platforma koja objektivno nije imala nikakve šanse za postizborno ukidanje onog "ludom radovanje" dijela zbog jedne izuzetno banalne činjenice – nije imala dovoljno ljudi, ni brojem ni kvalitetom, koji bi vlastite predizborno obećane reforme pokrenuli i podigli na višu razinu, odmaknuli ih od ideje? Dakle, platforma sastavljena od političara koji osim grandioznih planova nemaju ništa, ali baš ništa drugo potrebno za realizaciju tih planova, platforma čije reforme ultimativno završavaju s "trebamo", "moramo" i "hoćemo", nekako uspije natjerati ozbiljne političke stranke da paze što govore jer ih sutra čeka realizacija predizbornih "trebamo", "moramo" i "hoćemo" obećanja. Samo u Hrvatskoj, dame i gospodo... samo u Hrvatskoj.

Kako je to uopće moguće? Možemo mi MOSTovce posprdno nazivati "pateranima", ili "Opus Mei", ili kako već, da bismo ih jasno povezali s jednom utjecajnom (jedinom osobnom?) prelaturom Katoličke Crkve i kako bismo pokazali da je njihov nagli politički uzlet, odnosno njihova nadnaravna sposobnost osluškivanja hrvatskog birača, daleko od slučajne i naivne. Štoviše, čvrst je stav hrvatske javnosti da ovu političku platformu pi-arom podržava ni manje ni više nego najbolji poznavatelj duše te javnosti i tako sve sjeda na svoje logično mjesto: "Ma što bi ta šaka jada uopće napravila da iza njih nije moćna Katolička crkva?" Možda. Ali...

Ali lako nam može, dok zaslijepljeno gledamo u tu crkvenu fasadu, promaknuti činjenica da su MOSTovci iznenađujuće dobro zaplivali u kaljuži u kojoj ih nikako ne bismo očekivali s glavama iznad površine – u obavještajnom podzemlju. Danas je svima jasnije zašto je MOSTovcima najvažnija reforma u postizbornim pregovorima s HDZom bila kontrola nad MUPom i obavještajnim službama, jer oni su tu kao riba u moru.

Istinabog, u početku je hrvatska javnost te MOSTove zahtjeve za kontrolom službi percipirala kao hvatanje za slamčicu, kao potez očajnika s kojim bi se nekako othrvali svemoćnom Tomislavu Karamarku, superšpijunu, osobi koja je pustila pipke obavještajnim podzemljem i nadzemljem, mračnjaku koji treba samo pucnuti prstima i medije će preplaviti afere o Milanoviću i Petrovu, o ovome i onome, tko god da mu je stao na žulj. Međutim danas je potpuno jasno da je, u odnosu na MOSTovce, Super-Tomislav najobičniji obavještajni šibicar, najobičniji blefer sposoban za taj posao otprilike kao i za politiku, najobičnija sponzoruša, jer već znamo tko mu je bio sponzor za ulazak u obavještajni sektor, a danas nam je sve jasnije i tko mu je vjerojatni sponzor za ulazak u politiku, lako ga (ih) je prepoznati – u azbuci ima(ju) slovo "R" iz zemlje iza ogledala – "Я". I ne smijemo nikako zaboraviti – Karamarka je "skinuo" MOST – i to ne političkim, nego obavještajnim metodama.

E sad, zaključite sami tko je onda pustio pipke obavještajnim podzemljem i nadzemljem. U stvari, kako već znate tko je to medije napunio aferama "Konzultantica", "Madison", "Hrvatske šume", pravo je pitanje: odakle dovraga jednoj osobi trogloditskog obrazovanja, osobi s fondom od petsto hrvatskih riječi od kojih bar tristo nepravilno izgovara Miru Bulju, odakle prčevitom pučkoškolskom učitelju Nikoli Grmoji, odakle šminkerskom jugozastavniku Vlahi Orepiću i, poglavito, odakle skrušenom bogobojaznom psihijatru Boži Petrovu svi ti obavještajni podaci? Sponzor? Ako i jest, bar piše "R" kako Bog zapovjeda...

Iako se to na temelju ničeg do sada iznesenog ne može zaključiti, tema ovog članka je HDZ i njegov novi predsjednik Andrej Plenković. Hajdemo ga (ih) onda uvesti u priču...

Naši mediji su još uvijek sramežljivi u prihvaćanju činjenice da je po istraživanju Nove TV HDZ u lipnju, nakon agonije Tomislava Karamarka, imao podršku od samo 21,5% hrvatskog biračkog tijela i zabilježio vjerojatno najveći mjesečni pad rejtinga (s 28,7% u svibnju) jedne hrvatske političke stranke. Ali Tomislav Karamarko je davna politička prošlost, doista davna jer je izborom Andreja Plenkovića za predsjednika HDZ zabilježio vjerojatno najveći mjesečni skok rejtinga (na 28,3% u srpnju) jedne hrvatske političke stranke. Čak i ako ste skeptični prema rezultatima istraživanja javnog mnijenja, vlastitom "odokativnom" metodom – razgovorom s poznanicima i osluškivanjem razgovora drugih u kafiću, prodavaonici, zubarskoj čekaonici, autobusu ili tramvaju – možete potvrditi ove brojeve.

Poslušajmo još jednom, samo kratko, što govori hrvatski birač: "Kad pogledam unazad, kad zavrtim vlastiti životni sat u Hrvatskoj od osamostaljena do danas, najbolje sam živio u doba vlade Ive Sanadera. Bio on lopina ili ne – nebitno, o politici pričam. A pod njegovom politikom sam osjećao da živim u civiliziranoj državi, državi u kojoj se cijenio Domovinski rat, državi u kojoj se bavilo braniteljima, a ne ustašama i partizanima, državi u kojoj je premijer s 'Hristos se rodi!' i nešto Judinih škuda u džep etnobiznismenu Miloradu Pupovcu riješio 'srpsko pitanje', državi kakvu je, uostalom, zamišljao i otac domovine Franjo Tuđman."

Hrvatski birač možda i griješi, ali je uvijek u pravu. Zato se treba zapitati... Je li hrvatskom biraču dosta potrošenog Milanovića, Kikaša koji je izgubio svoga Škilju iz Zagvozda pa sad baulja lijevo-desno pokušavajući riješiti nerješivo, jer nije onomad uspio riješiti ni Sanadera, a sad mu je protivnik Plenković – politikom Sanader na kvadrat, ili čak kub? Je li hrvatskom biraču puna kapa obavještajno-političkog podzemlja jednog troglodita, jednog prčevitog, jednog šminkera, jednog skrušenog i njihovih sponzora? Čeka li hrvatski birač već godinama pravog – neokaljanog, elokventnog, dopadljivog i hrabrog (čišćenje Tepeša i Ćorića, rušenje Domoljubne koalicije i postavljanje HDZa na prirodno prvo mjesto) – lidera stranke koja može, poglavito u postMOSTovskoj eri, ispuniti obećanja i s brojem i s kvalitetom ljudi? Tko ili što može zaustaviti toga lidera, odnosno tu stranku, na putu do apsolutne saborske većine nakon rujanskih izbora? Tko? Što?

Interakcija

 
UČINIO -> 271 9 - 534
PRIMIO <- 601 100 106 1,680

Dostignuća

Vingd 542.00
Bodovi 119.1
Analize 110 542.00
Ankete 20

Ocjene (13)


Respektira (10): Dirk15, Spektator, 5none5, Laci, Kokach, kreso202, IDujas, Losonsky, viewer, Alumnus


Slaže se (1): Daikan


Ne slaže se (2): Anyst, sufit


Komentari (51)


Laci, kako možeš znati što zna BT ? A Most ? To stoji ovako. SDP je u velikom dreku. I Milanović s njim. Propala stvar. Podzemlje traži spas u Mostu. Dans je to više nego jasno. Preduda Mustaču i Perkoviću - to je presuda SDP-u. Spas je Most, Boljunac 0 0 0


Ovako gledam na stvari: ako Plenković, nakon presude Mustaču i Perkoviću (lex Perković) , ako ne slisti Milanovića i SDP, tada je isti kao i oni. Jedan radi bezobrazno što bi drugi radio uglađeno. Most im je dodatno osiguranje. Boljunac 0 0 0


znam da komponiranje nije takav gušt kao impresionističko pisanje, ali šteta je da nema fokusa u priči. zašto bi činjenica da most-ovci očito dobivaju obavještajne podatke dokazivala da su upravo oni glavni igrači obavještajne igre? zar ne bi glavni Dirk15 0 0 0


igrač trebao biti upravo onaj tko ih opskrbljuje podacima? to je zanimljiva tema koja se nameće a još je zanimljivije da je mediji potpuno ignoriraju. uostalom, i "nacional" isto stalno dobiva ekskluzivne podatke, kao i most. Dirk15 0 0 0


Bez uvrijede g.BT, ali optužba da Most drma obaviještajnom zajednicom vodi na top listi nebuloznih, opravdanih i neopravdanih iliti svih mogućih,krimena koji se pripisuju mostu.Klon Karamarko/Milanović ne bi se toga dosjetio.Šteta!Iskričavo napisano! Refamolitelj 0 0 0

Analiza

HDZ s Plenkovićem lovi apsolutnu većinu

01.08.2016. 09:11, Samostalan izlazak na izbore – dobra ili loša odluka HDZ-a?

"Iskreno... već dugo sam uvjeren da su svi ovi naši političari isti. Kad ih slušam prije kakvih izbora (a uvijek su kod nas nekakvi izbori), kao da slušam najboljeg prijatelja kako me tješi u sitnim satima u nekoj zadimljenoj smrdljivoj birtiji nakon nekoliko boca jeftinog kiseliša zagemištanog do kakve-takve pitkosti: 'Ma bit će sve dobro, naći ćeš posao ne boj se, otvorit ćemo bar dvjesto tisuća novih radnih mjesta. Plaćen posao, i to dobro plaćen jer ćemo i doprinose smanjiti. A smanjit ćemo, bome, i poreze pa će ti sve biti povoljnije, moći ćeš djeci napokon kupiti patike i knjige ... više >

 • 10
 • 1
 • 2
 • 51

Analiza

HDZ-u je nepotrebno koalirati bilo s kim

27.07.2016. 21:42, Samostalan izlazak na izbore – dobra ili loša odluka HDZ-a?

Van svake pameti je koalirati bilo s kojom stranćicom, ako je liderska stranka toliko brojna kao što je to HDZ  stranka.

Povijesno, kadrovski, liderski, državotvorna , s dijasporom u zaledju, neovisna od bilo čije i bilo koje pomoći sa strane koalirati značilo bi i rasuti se u pobjedi na proste čimbenike da ne kažem faktore.

Takvoj stranci nije potrebno strepjeti, svaki put kad joj u Saboru treba dovoljan broj ruku za donošenje kojekakvih odluka, zakona uredbi , biranja članova pojedinih saborskih tijela.

Sve probleme koji će joj prouzročiti, dvojba pojedinih koalicijskih partnera  riješiti će u samome startu, bez dvojbe , bez straha , i sumnji, da bih od nekoga  do tada vijernih satelita mogla biti iznevjerena.

Ako je tome tako ,zašto onda koalirati? Zašto se opterećivati mišlju da bi se moglo dogoditi nešto van predizbornoga plana?  Zašto voditi borbu s liderima stranćica ,  lidera velikih apetita, koji nikad nisu zadovoljni dodjeljeni im resorima. Ovako, bit će izbjegnuti svi problemi ovakoga tipa i stila.

Na ovaj način nikakvoga rasipanja neće biti, neće biti protivnika, neće biti više ili manje zaslužnih . Biti će odgovoran , za svo dobro i loše u mandatu ,samo HDZ.

Glede takove strategije , glavni odbor stranke mora sve karte staviti na stol, pokazati svojim članovima i članovima koalicijskih partnera što ih čeka , ako pobjede na izborima, u post izbornom vremenu. Tako upoznati, bez argumenata da bude drukčije ,HDZ će biti rasterećena svih napada  i  zahtjeva sa strane napadača iz redova svih onih koji im se pokušaju prikaćiti postizborno. Toliko, Morski.

2

franek

Interakcija

 
UČINIO -> 1 - 1 61
PRIMIO <- 9 2 4 22

Dostignuća

Vingd 3.00
Bodovi 17.7
Analize 6 3.00
Ankete 19

Ocjene (1)


Respektira (1): Laci


Komentari (3)


Mislim da je mudra odluka sto su se rijesili malih "satelita" koji nista ne donose, to je opcepoznato, u stvari donose samo probleme. Ali !uvijek ima ali, HDZ ni u snu ne moze sam dobiti izbore ( falit ce 20-desetak rukica ) i morat ce koalirati Ivanbrazil 0 0 0


Respekt franek, sjajno si izložio plan osvajanja vlasti od stae HDZ-a ! Ni NSDAP nije svojevre,meno imao bolji plan ! A onda se mogu u Saboru donositi kojekakve odluke od rejativiranja Golog otoka i Jasenovca, do prisilnog rada za HDZ..:-)Ma Laci 0 0 0


jesi li ti franek pomislio na to da nema HDZ toliko članstvo da samo sa njima dobije izbore ? Ili s emožda mislo na uvođenje batinaša da bi se glasovalo za HDZ ? Ako hoćeš uništiti HDZ predloži im da usvoje tvoj plan. Laci 0 0 0

Analiza

HDZ-u je nepotrebno koalirati bilo s kim

27.07.2016. 21:42, Samostalan izlazak na izbore – dobra ili loša odluka HDZ-a?

Van svake pameti je koalirati bilo s kojom stranćicom, ako je liderska stranka toliko brojna kao što je to HDZ stranka. Povijesno, kadrovski, liderski, državotvorna , s dijasporom u zaledju, neovisna od bilo čije i bilo koje pomoći sa strane koalirati značilo bi i rasuti se u pobjedi na proste čimbenike da ne kažem faktore. Takvoj stranci nije potrebno strepjeti, svaki put kad joj u Saboru treba dovoljan broj ruku za donošenje kojekakvih odluka, zakona uredbi , biranja članova pojedinih saborskih tijela. Sve probleme koji će joj prouzročiti, dvojba pojedinih koalicijskih partnera riješiti će u samome startu, bez dvojbe , ... više >

2

franek

 • 1
 • 0
 • 0
 • 3

Analiza

Poštena odluka u zemlji gdje poštenje nije na cijeni !

27.07.2016. 18:30, Samostalan izlazak na izbore – dobra ili loša odluka HDZ-a?

Odluka HDZ-a da na predstojećim izborima nastupi samostalno, a da i u izbornim jedinicama gdje eventualno na 'svojim' listama budu imali i ne-HDZ-ovce, zadržavaju "pravo" na 'liderstvo', je na prvi pogled poštena odluka, neka vrsta testiranja koliko zaista vrijede u očima birača. No budući da je našemu narodu već odavno jasno da u ovoj zemlji poštenje nije "tražena roba", ovo se može protumačiti i kao neosnovana bahatost HDZ-a i podcjenjivanje svih ostalih učesnika u izbornoj trci, budući da su se na neki način "ogradili" od suradnje sa strankama i osobama, koji su im svjetonazorski i po domoljubnoj orijentaciji slični, pa bi zajedno imali veće šanse za pridobivanje glasova birača.

U normalnoj državi, sa normalnim glasačima, koji razmišljaju svojom glavom i ne povode se za namještenim anketama i medijskim spinovima, ovo bi moglo biti protumačeno kao pošten potez testiranja vjerodostojnosti u očima birača, nakon brojnih afera koje su potresale stranku i dovele je na nikada ranije toliko "niske grane" u pogledu popularnosti. Dovođenja Plenkovića na čelo HDZ-a, bez značajnijeg pročišćavanja redova stranke od osoba koji nisu pod istragom samo radi nefunkcioniraja 'institucija prvane džave', čini se da neće moći zavarati one birače koji nisu članovi stranke, ali bez kojih se izbori ne mogu dobiti, te će ove "kozmetičke" poteze shvatiti samo kao pokušaj "uljepšavanja2, ali ne i istinske promjene, koje bi garantirale da će HDZ ubuduće više misliti na opće dobro, nego na osobna i stranačka dobra. Ove "kozmetičke" promjene ne garantiraju prekid sa praksom korupcionaštva, potkradanja proračuna i poslučničkog podobnjaštva. "Biranje"  predsjednika stranke, omogućavajući članstvu "biranje" jednog kandidata između jednog ponuđenog kandidata, je bio početak sumnji da se u HDZ-u nešto suštinski promijenilo.

"Gromoglasnom"  objavom da 'domoljubne koalicije" više NEMA, na neki se način ili bahato htjelo reći da je samo HDZ domoljuban, ili da više ni HDZ-u nije stalo do domoljublja ! Kako god bilo, to će domoljubni glasači kazniti, a sinovi i unuci SKH, UDBA i KOS predaka će to znati iskoristiti u svojoj kampanji zaluđivanja birača, tvrdeći da samo oni misle dobro Hrvatskoj.

No možda stvari ne stoje tako tragično, jer pobjeda SDP-a sa svojim satelitima, kojima nije stalo nimalo do Hrvatske, bi bila tragedija za Hrvatsku, pa će tijekom izborne kampanje HDZ pokazati više razumijevanja za suradnju sa svima kojima je stalo do Hrvatske i dobra hrvatskih građana, te se jasno opredjeliti za politiku zaštite Hrvatske i hrvatskih građana, umjesto zaštite interesa krupnog kapitala, bilo domaćeg, bilo stranog. Jer SDP i njegovi sateliti će svakako zdušno 'spinovati' da su upravo oni ti koji štite te interese, smatrajući da su glasači dovoljno glupi da zaborave Lex Perković,  podržavanje četničkih derneka u Srbu, i rezulutno odbijanje bilo kakvog istraživanja komunističkih zločina nakon "oslobađanja" Hrvatske (od Hrvata).

Izborna kampanja tek predstoji, programi još nisu predočeni javnosti, imena na izbornim listam su još nepoznata, pa ako su stranke angažirale pametne PR agencije, mogu se očekivati i neka nepredviđena iznenađenja, ali i besomučnu medijsku kampanju prepunu medijskog 'spinovanja'. I kako god bilo, poslednja riječ će pripasti biračima, koji će morati pokazati jesu li se za ovih 25 godina "demokracije" nečemu naučili, ili još i dalje robuju mentalitetu iz pred '90-ih, pa će "mudri" medijski analitičari ponovno moći ponavljati-"Što ste nezadovoljni, imate vlast kakvu ste zaslužili !". I biti će -Commedia e finita - Croatia morituri te salutant !

5

Laci

Samo je glupost beskonačna

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 758 753 258 4,036
PRIMIO <- 1,016 240 72 2,589

Dostignuća

Vingd 1,250.00
Bodovi 176.1
Prijedlozi 23 6.00
Analize 468 1,216.00
Ankete 330

Ocjene (1)


Respektira (1): bereza


Komentari

Analiza

Poštena odluka u zemlji gdje poštenje nije na cijeni !

27.07.2016. 18:30, Samostalan izlazak na izbore – dobra ili loša odluka HDZ-a?

Odluka HDZ-a da na predstojećim izborima nastupi samostalno, a da i u izbornim jedinicama gdje eventualno na 'svojim' listama budu imali i ne-HDZ-ovce, zadržavaju "pravo" na 'liderstvo', je na prvi pogled poštena odluka, neka vrsta testiranja koliko zaista vrijede u očima birača. No budući da je našemu narodu već odavno jasno da u ovoj zemlji poštenje nije "tražena roba", ovo se može protumačiti i kao neosnovana bahatost HDZ-a i podcjenjivanje svih ostalih učesnika u izbornoj trci, budući da su se na neki način "ogradili" od suradnje sa strankama i osobama, koji su im svjetonazorski i po domoljubnoj orijentaciji slični, pa ... više >

5

Laci

Samo je glupost beskonačna
 • 1
 • 0
 • 0
 • 0

Analiza

Nije dovoljno riješiti se Ilčića i Tepeša, puno veći Plenkovićev problem su kompromitirani HDZ-ovci

27.07.2016. 10:24, Samostalan izlazak na izbore – dobra ili loša odluka HDZ-a?

Iako se po količini decibela i napornog zanovijetanja koje glavni akteri produciraju može steći dojam da HDZ, odustajanjem od koalicije sa likovima poput Ilčića, Ćorića, Tepeša i Špike, gubi oslonce svog samog postojanja, brojke najnovijeg istraživanja govore nešto sasvim suprotno. Niti jedna stranka bivše Domoljubne koalicije, osim HSS-a koji je samovoljno prestao biti 'domoljub', ne prelazi jedan jedini posto potpore među glasačima, neki pooput HRAST-a se na listi čak niti ne pojavljuju. Kakav je onda gubitak zaista? Gotovo nikakav, zanemariv, a najvažnije od svega lako nadoknadiv. 

Plenković i ekipa oko njega, iako su odlučili ići sami na izbore, ostavljaju dojam ljudi s kojima je dijalog moguć i koji znaju kako doprijeti do glasača. Nadoknaditi npr. gubitak pravaša i njihove šake glasova koja dolazi od one najzadrtije, najnazadnije Hrvatske, Hrvatske koje se i konzervativna Ruža Tomašić odrekla, je relatvno lako izvedivo pojačanim angažiranjem lika i djela Zlatka Hasanbegovića kao ikone desnice. Hasanbegović je, uz HDZ infrastrukturu, sigurno u stanju privući više onih koji 'mrze Srbe' i slave Bleiburg nego ljudska minijatura Tepeš ili Pero 'kodno ime Vrana' Ćorić. Ilčićeve čistunce i lizače oltara se lako iz jednadžbe izbaci sa malo dijaloga sa Crkvom, glasači koji su glasali za Ilčića su ionako to radili jer su čuli na misi da tako treba, a Crkva u Hrvatskoj je podložna političkim dogovorima i nije ju nemoguće 'kupiti' pa bi poruke sa oltara prije sljedećih izbora lako mogle glasiti i HDZ, umjesto HRAST-a. Za nadomjestiti glasove ostatka Domoljubne koalicije dovoljno je spustiti se u lokalnu birtiju i platiti rundu pića, vjerojatno je i to previše uloženih resursa. 

Jasno je da je HDZ-ova odluka da ide na izbore sam sasvim opravdana. Brojke govore da im partneri ništa puno nisu donijeli, a šteta koju su počinili je zaista višestruka. Treba svakako početi od Kurikularne reforme i njenog stopiranja u kojem je instrumentalan bio Ladislav Ilčić i njegov crkveni zbor hrastovaca koji nisu mogli dozvoliti čak ni djeci da imaju školovanje odvojeno od politike i nazadnjačkih stavova koje propagiraju. Ilčić se, iako kao glazbenik upitno kompetentan, aktivno zauzimao za okretanje svega što su Jokić i njegova skupina do tada napravili naopako, za instaliranje sasvim novog (njegovog) tima ljudi u izradu reforme i praktički vraćanje procesa na početak. Našao je suosjećajno uho u ministru Šustaru i zajedno su zaustavili jednu od rijetkih, gotovo endemičnu, tekovinu Milanovićeve vlasti koja je nekako imala smisla i koju je trebalo gurati dalje. Ilčić je svojim petljanjem u stvari iznad njegovih kompetencija i ovlasti samo dodatno uzbunio javnost, doveo do prosvjeda protiv vlasti i barem za nekoliko poena srušio popularnost HDZ-a koji se nije imao posebne volje sam petljati u reformu, pogotovo ne bez potpore MOST-a i Oreškovića koju nije imao. 

Ivan Tepeš je nekom bizarnom logikom hijerarhije u Domoljubnoj koaliciji dogurao do mjesta potpredsjednika Sabora, što nije pretjerano teško zvanje adekvatno Tepešovim sposobnostima, ali je ipak časno i odgovorno mjesto, barem što se tiče javnog dojma. Jedna od prvih akcija potpredsjenika Sabora Tepeša bila je marširanje Zagrebom  u društvu ljudi koji uzvikuju Za dom spremni i nose šajkače na poklon u svojim čestitarenjima. Ne bi nikakvo čudo bilo vidjeti Ivana Tepeša, predsjednika opskurne stranke sa krajnje desnice, kako ruku pod ruku sa Bujancem maršira gradom u iluziji svoje važnosti. Ali vidjeti kako to radi potpredsjenik Sabora je ipak nemali skandal, a HDZ sigurno nije skupio nikakve bodove time što im novoizabrani potpredsjednik Sabora glumi paravojnog gerilca po ulicama metropole u društvu 'lovaca na Srbe' s kojima se okružio. 

Plenković i njegov tim, stoga, ne moraju gubiti san zbog izostanka bivših partnera na predstojećim izborima. Ono što ih mora puno više brinuti je njihov unutarnji ustroj i koliko su ljudi koji su stajali iza Karamarkovih leđa kunući mu se u vjernost nanijeli štete šansama HDZ-a da barem ponovi rezultat sa prošlih izbora. Ljudi poput Josipe Rimac, Olega Butkovića, Tomislava Tolušića, Miloševića, Čuljka, Nakića, Milinovića...Svi oni su redom bili primjetan faktor bivše Vlade sa strane HDZ-a, svi redom su do gotovo zadnjeg dana davali podršku Karamarku da bi mu okrenuli leđa tek kad je bilo vrijeme za spašavanje svoje kože. Jesu li glasači zaista toliko zaboravni da na listama ponovno zaokruže listu koju predvode slinavci poput Butkovića ili Tolušića, koji se danas slažu sa svim što Plenković govori iako govori dijametralno suprotne stvari od čovjeka kojem su donedavno davali svu svoju podršku? Koliko političkih bodova HDZ-u odnose bivši Karamarkovi članovi Vlade koji su se maksimalno kompromitirali, a danas se prave kao da su od prvog dana jasno i glasno prozivali 'sukob interesa' bivšeg šefa?

Plenković je definitivno narodu simpatičan, dovoljno da je dosta visoko u popularnosti iako je tek friško lice u anketama ovog tipa. No, na izborima se ipak glasa za HDZ, a ne za Plenkovića, a HDZ-ov imidž je ozbiljno načet epizodom na vlasti, ministrima koje su imenovali i načinom kako su radili te načinom na koji su takvu Vladu i prekinuli. Na koncu, upravo su HDZ i mnogi saborski zastupnici iz njihovih redova koji su ponovno pri vrhu lista glavni krivci što je Vlada pala, a glasači u pravilu kažnjavaju glavne krivce za pad vlasti. Istina je da se sa Plenkovićem išlo u reboot stranke, u neke nove načine komunikacije i politike, ali politika 'starta od nule' ovako brzo nakon neslavne propasti bivše klike na vlasti nije dobra jer opasno sliči na ignoriranje problema, pravljenje da sa novim HDZ-om ono što je bilo nema nikakve veze, a 90 posto njuški koje se pojavljuju u obje verzije su iste.

Kad je već bio dovoljno hrabar da odstrani gnojno tkivo kao što su HRAST, HSP AS i slični, Plenković je morao ići 'all in' i napraviti jednako i unutar stranke, izaći na izbore sa potpuno novim ljudima, pa makar i puno anonimnijima od postojećih i pokušati na račun istinskog dojma 'svježine' vratiti HDZ-u snagu. Ovako, njegove riječi o tome da vjeruje u snagu imena i važnosti HDZ-a zvuče isprazno jer očito nije vjerovao da neki novi ljudi mogu adekvatno zamijeniti one stare, kompromitirane i polučiti dobar rezultat samo zbog imena HDZ. Lako se riješiti marginalaca kao što su Ilčić i Tepeš, koje ionako nitko zdravog razuma ne podržava, puno je veći problem obračunati se sa  korovom unutar stranke, korovom koji će Plenkovića koštati puno više izgubljenih glasova nego Ćorić i Tepeš.

5

Mac316

Kneel before your master

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 88 54 100 783
PRIMIO <- 1,013 285 123 1,828

Dostignuća

Vingd 1,405.00
Bodovi 174.0
Analize 143 1,380.00
Ankete 47

Ocjene (16)


Respektira (9): Niksodus, Spektator, 5none5, Anyst, Losonsky, viewer, Laci, bereza, siouxica


Slaže se (4): Niksodus, Losonsky, Laci, mihael


Ne slaže se (3): Kokach, Neretvanin, GeorgeBailey


Komentari (10)


što se misli, a odgojili su i svoje potomke, male "jugiće" , kojima je fešta u Srbu najdraži praznik. Mac316 je dobro detektirao najveći problem HDZ-a ! Laci 0 0 0


Kliknuo sam Ne slažem se iz dva razloga. 1. Ti ovdje spominješ liste za sabor, a tek danas su stranačka tijela HDZ počela raspravljati o istima, očito imaš dar čitanja mislim pa si ušao u Plenkovićevu glavu .2. Sve ove koje si nabrojio osim Rimčevke Kokach 0 0 0


Rimčevke i Nakića su članovi predsjedništva i jedini način da ih se Plenković riješi su novi unutarstranački izbori. Ako se sjećaš novine su navele kao prvi sukob Plenkovića i Brkića upravo izbor novog predsjedništva, ali da bi se izabralo novo Kokach 0 0 0


predsjedništvo moraju se održati izbori po principu jedan član jedan glas ( statut je promijenjen na zadnjem saboru) šta znači min. mjesec dana priprema i izborne kampanje ( prepucavanja, podmetanja itd.)tj. izbori bi završili u sredini izborne Kokach 0 0 0


kampanje za sabor, Plenković bi si s tim potezom pucao sam sebi u nogu i Milanović bi se doslovno ušetao u Banske dvore. Kokach 0 0 0