Analiza

Prgometovo pismo - salto mortale ili nešto drugo?

24.11.2015. 13:04, Što je pozadini pisma? Pokušava li Prgomet razbiti MOST ili se ponovo s njim povezati?

Otvoreno pismo Drage Prgometa zastupnicima MOST-a te njegovi drugi postupci u vezi s pismom i oko njega jasni su i nedvojbeni po svom smislu i formalnom sadržaju, no nejasnim ostaje: što je Prgomet zapravo htio postići?

Već sama forma otvorenog pisma u ovakvom kontekstu ne ostavlja sumnju: riječ je o svađalačkom pismu koje je ponajprije upućeno javnosti, a samim zastupnicima na koje je naslovljeno namijenjeno je tek posredno, tj. kroz nadu da će javnost nakon što "progleda" zahvaljujući uvidima koje pruža ovo pismo utjecati na njih. No to je očito mač s dvije oštrice, jer ultimativne tvrdnje kojih je pismo puno ne ostavljaju puno prostora ni zastupnicima a niti cjelokupnoj javnosti - tko se s njima ne složi izložen je izravnoj opasnosti da bude optužen kako ima totalitarnu svijest ili da negira liberalnu demokraciju.

Iako se, dakle, kao glavni motiv pisanja ovog pisma navodi žal zbog nemogućnosti dijaloga, prostor za dijalog je u stvari samim pismom krajnje sužen - čitatelj se s tvrdnjama iz pisma može manje-više samo složiti ili ne, a u potonjem slučaju je u izravnoj opasnosti da bude optužen unaprijed pripremljenim i uz to vrlo neugodnim optužbama. Ovakvih otvorenih pisama bilo je puno na javnoj političkoj i društvenoj sceni, i ona otužno pokazuju kako se jedna inicijalno demokratska forma sporazumijevanja u čvrstim hrvatskim rukama začas pretvori u oružje totalitarizma (za koji Prgomet optužuje druge): naime, otvorenim pismom napisanim u istinski demokratskom duhu dominirala bi forma pitanja a ne obraćanja iliti pukog oslovljavanja. Dakle, netko demokratičan bi javno iznio svoje stavove i otvoreno tražio od druge strane - upitao je pred svima - da iznese svoje, a ne samo se obratio drugoj strani i istom joj nametnuo svoje zaključke i ocjene, kako to radi Prgomet.

Usuđujemo se reći da ovakva forma hrvatskog otvorenog pisma - koja nije Prgometov izum - nije forma koja ohrabruje demokratski dijalog, nego je upravo forma koja nameće nedemokratski monolog, jer je sročena tako da ne dopušta repliku, zato što je unaprijed iznijela zaključke i ocjene koji dijalog zaključuju umjesto da ga omogućuju. Na takvu formu se može jedino odgovoriti na isti način - kontramonologom kojim druga strana pokušava nametnuti svoje zaključke, opet bez dijaloga. I tako dolazimo do svih onih javnih igara gluhih telefona i zapjenjenih, neciviliziranih svađa kojih je javni prostor pun zadnjih dvadeset godina. Koje nimalo ne pridonose razvoju demokratske kulture ali uglavnom privlače mnogo javne pozornosti.

Kad se, dakle, gleda na bit ovog pisma, nameće se logično pitanje - bi li bilo sasvim očekivano da bi Prgomet, da je pripušten na sastanak MOST-a, nastupio na isti način kao u pismu, tj. umjesto otvaranja dijaloga pokušao nametnuti svoje zaključke uz mnogo optužaba i žući, što bi možda izazvalo kaos? Ne predstavlja li upravo ovo pismo dokaz da su MOST-ovci ispravno postupili ne dopuštajući Prgometu pristup?

Pismo, dakle, pada na temeljnoj razini svoga smisla, a ništa bolje nije ni s formalno-sadržajnim planom: u prvom dijelu pisma Prgomet se vraća na svoj gaf, neumorno pokušavajući unijeti nove argumente i objašnjenja koja bi retroaktivno "iskupila" njegovu ulogu u skandalu s tajnim sastankom. S jedne strane to predstavlja svojevrsnu nezrelost, nespremnost da se realnost prihvati takva kakva je, i u kojoj se gospodin jednostavno osramotio, i da se ide dalje. S druge strane to također predstavlja i nespremnost na priznavanje vlastite greške, jedan od najvećih nedostataka glavnine balkanskih političara, što tjera one koji imaju i najmanju mrvicu moći da slijepo srljaju putem kojim su u jednom trenutku krenuli, čak i kad znaju da taj put nikamo ne vodi.

Postoji i treća razina ovih objašnjavanja. Prgomet je, naime, mogao popraviti svoj javni ugled, ali na sasvim drugi način. Mogao je skrušeno priznati vlastitu pogrešku, ne pokušavajući se dalje opravdavati, i zatim svu snagu svoje kritike uputiti prema Milanoviću i SDP-u, i njihovoj sramnoj ulozi organizatora toga mučnog a već izlizanog incidenta. E sad se postavlja pitanje: je li moguće da takvo što Prgometu nije palo na pamet? Ili je riječ o nečemu drugom, o tome da on još uvijek računa na neku varijantu lukrativne suradnje s SDP-om?

Drugi dio sadržaja pisma jedva da vrijedi previše elaborirati: rekla-kazala špekulacije o unutarnjim problemima MOST-a koje su posebno apsurdne kad ih kao "insajderske" probleme apostrofira čovjek koji je sada "out", tj. informacije iz druge ruke se koriste kao argumenti za izravnu ocjenu stanja u MOST-u. Ili prije se može reći, daljnji pokušaj difamiranja MOST-a. Osobito je neugodno kad se Prgomet poziva na svoj osobni dojam iz vremena dok je još bio u MOST-u, a ne objašnjava zašto tada nije reagirao na ono što mu sada smeta (uloga i svjetonazorno zaleđe savjetodavnog dijela MOST-a nije od jučer). Vraća nas to na slične neugodnosti u HDZ-u neposredno nakon Sanaderovog svrgavanja: isto tako su tada mnogi HDZ-ovi navodni uglednici počeli iz svih verbalnih oruđa udarati po politički onemoćalom šefu, a da se malo tko u javnosti zapitao o nelogičnostima takvog nastupa - ako su uglednici, zašto nisu bili reagirali kad su vidjeli da Sanader radi loše stvari; a ako "nisu ništa znali" o djelovanju stranke u kojoj su bili uglednici - po čemu su onda bili uglednici?

Prgomet također licitira s izravnom glasačkom podrškom koju je dobio. Jasno je da je MOST ponešto dobio na prepoznatljivosti uključivanjem Prgometa u svoje redove. Isto je tako jasno da je dosta toga dobio i Prgomet: bez obzira na javnu percepciju bilo kojeg kandidata, činjenica je da, ako ne uzmemo u obzir manjine, niti jedan potpuno neovisni kandidat nije ušao u novi sastav Sabora. Naravno, teško je odrediti koliki je čiji utjecaj na izborni rezultat bez ponavljanja izbora, gdje će se nastupati odvojeno, ali jedna stvar se čini nedvojbenom: teško je zamisliti da je ijedan birač koji je glasao za Prgometa kao kandidata koji je prije izbora javno oglasio suradnju s MOST-om, da je ijedan njegov birač glasao za opciju da Prgomet sam vodi pregovore s Milanovićem, MOST-u iza leđa.

Kad se sve ovo sumira, može se reći da je Prgometov novi javni nastup slab u uvjerljivosti, argumentima, logici, i teško je vjerovati da će imalo poboljšati njegov javni položaj. No, bez obzira na to, ovaj nastup istodobno ima očit potencijal stvaranja neugodnog javnog pritiska na MOST, s određenom "perspektivom" širenja unutarnjih pukotina i stvaranja razdora u MOST-u.

Kako je jasno da, čak i da u takvom svom djelovanju uspije, Prgomet malo što može izravno dobiti za sebe - postavlja se najveće pitanje - zašto on to uopće radi? Je li riječ o iracionalnom djelovanju političara koji ne može prihvatiti prebrz uspon i još brži pad? Ili je riječ o vrlom racionalnom nastupu, dogovorenom s Milanovićem na nekom idućem tajnom sastanku, sa spuštenim zastorima, gdje se brižljivo pripremilo djelovanje koje treba ići na ruku samo SDP-u?

Naravno, teško je donijeti konačnu "presudu" o ovom pitanju kada je jedino što svi dobro znamo - da se jako puno informacija krije od nas, javnosti. No jednu stvar isto tako znamo: postoji bar tračak nade da se zakulisne radnje smanje i neke od njih razotkriju ako se neprikosnoveni majstor medijskih manipulacija i dirigiranja javnog raspoloženja, Milanović, napokon makne s vlasti.

6

Dirk15

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 466 13 13 1,127
PRIMIO <- 870 178 96 2,274

Dostignuća

Vingd 1,302.00
Bodovi 208.4
Prijedlozi 2 8.00
Analize 126 1,294.00
Ankete 286

Ocjene (4)


Respektira (4): sufit, BorisTraljic, Alumnus, siouxica


Komentari (3)


apropos Milanovića - gdje on nestade ovih dana...? siouxica 0 0 0


ako se nada da će prikupiti dovoljan broj glasova, možda dramatski čeka na trenutak objave. zanimljivo je da mediji prate gotovo svakih korak pregovora 19 mostovaca, a 8 manjinaca - skoro polovica most-a - su se navodno već dogovorili s sdp-om, a o Dirk15 1 0 0


tome ne znamo skoro ništa osim onoga što je objavio pupovac. ako znamo kako skupo ids želi naplatiti svoja 3 glasa, koliko košta 5 ostalih manjinaca? ovo po meni postaje sve veća tema kako vrijeme pregovora prolazi. Dirk15 0 0 0

Analiza

Zanimljivo je pratiti čega će se još dosjetiti g. Prgomet, pokušavajući se izvući iz živog blata u koje se sam naglavačke ubacio prije neko veče. Glavna teza njegovog sinoćnjeg nastupa na HTV-u( pismo mislim da neću čitati da ne stradam ) je zabrinutost za glasače Mosta, jer su nesvjesni pravog karaktera tog pokreta,( kojega su isti lukavo sakrili ), možda čak i prevareni. A tek to nelegitimno i sumnjivo vijeće koje vuče poteze, gotovo kao neki otuđeni centar moći, na kojeg legitimno izabrani zastupnici nemaju utjecaj, ali nasreću postoji moralna i pravedna snaga koja će to sve raskrinkati, pa ako treba i razbiti, da Hrvatska koja očajnički traži promjene, poštenje i transparentnost, rekao bih čak čistoću, na koncu to i dobije.

Ipak, zanimljivije od bilo kakve analize do čega mogu dovesti daljnja spletkarenja oko Mosta, je tretman g. Prgometa u Dnevniku HTV-a, gdje mu nakon pogreške s prvim intervjuom, na koji je došao nepripremljen, pa je bilo očito da ne govori istinu, s blagim pokušajima mazanja očiju, da bi nakon dva, tri dana, opet dobio značajne minute, ovaj puta siguran da je bolje pripremljen i da opet jača oružje u njegovim rukama. Uz voditeljicu koja je izrazito benevolentna tezama g .Prgometa, bilo je teško ne zacrveniti se zbog njih čak i ispred ekrana i ne upitati se da li još uvijek vjeruju da smo mi, publika, toliko preparirani u ovih 20-tak godina, pa i dalje nastavljaju uhodanom metodom.

Poznajem čovjeka ( redakcija ima podatke ) koji je glasao za Most, da gore navedeno nestane iz hrvatske svakodnevnice i dao preferencijalni glas g.Prgometu jer je za njega jedinoga čuo s liste ( zbog principa i ideje izašao iz Stranke, kao potpredsjednik-jasna moralna vertikala ). Analiziram da li je dotični glasač zadovoljan, a kako ga jako dobro poznajem, siguran sam da je oduševljen iz najmanje tri razloga:

1. Most je ostvario izuzetan rezultat na izborima.

2. Most za sada ustraje na onome zbog čega je glasao za njih.

3. G. Prgomet je odigrao ulogu, ishod koje će svima ostalima pokazati zbog čega su ljudi    u tako velikom broju glasali za Most. 

I najvažnije, očito je da su mnogi razumijeli poruku koju su glasači Mosta poslali. Nekima će pomoći da se mijenjaju, drugi će poduzeti sve da unište Most jer ni pod kojim uvjetima ne žele promjene, te će i dalje analizirati koja spletka bi mogla dati željeni rezultat

I najvažnije od najvažnijeg:Od ovih dana Hrvatskoj je nepovratno otvorena perspektiva razvoja politike zasnovane na poštenju i istini, a koja je jedinstveni preduvjet svekolikog prosperiteta njezinih građana.

Da li netko vidi g. Prgometa i prijatelje da upravljaju događajima u takvoj Hrvatskoj ili su to ipak neki drugi ljudi!?!

Interakcija

 
UČINIO -> 219 8 2 254
PRIMIO <- 14 1 - 18

Dostignuća

Vingd 15.00
Bodovi 64.6
Analize 3 15.00
Ankete 96

Od istog autora

Ocjene (5)


Komentari (5)


Analiza je trebala biti određenija. Neke misli mi nisu jasne, iako naslućujem što je autor htio reći. Poštenje i istine su vrijednosti kojih bi se trebalo držati. Ali, kakvo je to poštenje tajno ići na razgovore s jednom političkom opcijom ? Boljunac 0 0 0


Gospodin Prgomet je politički lješinar, čovjek koji je pokazao pravo lice svojim intrigama i lažima. Mostu želim da ostane dosljedan obečanjima koje je dao pred izbore pa se ne treba bojati ni novih izbora. Sve je bolje od Zokija ili Karamarka. omblez1 0 0 0


Onog trenutka kad navedeni gospodin shvati kako je ipak glasao za Dragu Prgometa, neka mu netko bude pri ruci... ne ostavljajte čovjeka samog i pripremite mu "cukervaser" (ili kako se već kaže u 1. izbornoj jedinici) :) BorisTraljic 0 0 0


s malim zakašnjenjem - isprika zbog toga - dobrodošao na barometar, super da si se uključio:) respekt za prvi tekst, sa zanimanjem čekam i prvu pravu analizu... siouxica 0 0 0


Hvala na dobrodošlici siouxice, g. Borisu preporučujem da zadrži cukervaser kod sebe,jer se nadam da će se naiznenađivat daljnjim tijekom, a Boljuncu se ispričavam, ako nisam bio jasan-DP je NEGATIVAC kao i Juda, ali je odigrao svoju ulogu u povijest Refamolitelj 0 0 0

Analiza

Zanimljivo je pratiti čega će se još dosjetiti g. Prgomet, pokušavajući se izvući iz živog blata u koje se sam naglavačke ubacio prije neko veče. Glavna teza njegovog sinoćnjeg nastupa na HTV-u( pismo mislim da neću čitati da ne stradam ) je zabrinutost za glasače Mosta, jer su nesvjesni pravog karaktera tog pokreta,( kojega su isti lukavo sakrili ), možda čak i prevareni. A tek to nelegitimno i sumnjivo vijeće koje vuče poteze, gotovo kao neki otuđeni centar moći, na kojeg legitimno izabrani zastupnici nemaju utjecaj, ali nasreću postoji moralna i pravedna snaga koja će to sve raskrinkati, pa ako ... više >

  • 5
  • 0
  • 0
  • 5

Analiza

Polako, ali sigurno, sa svim poslijeizbornim akterima upadamo u istu zamku koja je vječna mračna strana hrvatske politike. Svi se prave sveci, svi imaju samo najbolje namjere, svi tvrde da su baš oni u službi naroda, ali nitko to zaista nije. Jer, da je, Drago Prgomet bi sa svima nama podijelio točan sadržaj svog razgovora s Milanovićem, a objavio bi i točno što je rekao kolegama iz MOSTa prije tog događaja, a što kasnije. Ovako, Prgomet proziva neke fantomske likove x i y za netransparentnost i rad iz sjene sa figom u džepu, a sam koristi neke općenite tvrdnje, ne konkretizira što je tko kome rekao i generalno govori u nekim zagonetkama koje su samo njemu razumljive. 

Svi nam se kunu da imaju naš najbolji interes na pameti, no o našem interesu odlučuju iza zatvorenih vrata, bez da mi birači imamo pojma o tome što se to točno pregovara. Drago Prgomet je u svim tim razgovorima i dogovaranjima ispao višak, MOST ga je izbrisao, HDZ odavno odbacio, a Milanović ga više ne treba nakon obilaska KOtromanovićevog stana. Naravno, i Prgomet tvrdi da hoće samo najbolje, da je njegova namjera preokrenuti Hrvatsku, ali niti od njega nema konkretnih odgovora o tome što se dogodilo niti što će se dogoditi. Jedino što smo dobili kao konkretnu potvrdu je da je Prgomet osnovao stranku. Političku stranku. Čovjek koji je dobio mandat u Saboru i koji je, po vlastitim riječima bio prezaposlen da bi uopće prisustvovao sastancima MOSTa, sad je osnovao svoju političku stranku. Moje pitanje je - zašto? Zašto prezaposlen čovjek koji već ima saborski mandat i koji je imao okruženje MOSTa u kojem je mogao s manje utrošenog vremena zastupati svoje ideje (koje tvrdi da su identične s MOSTom), ima potrebu osnivati svoju stranku tako brzo nakon svih događaja koji su se dogodili nakon izbora? Ne insinuiram baš ništa, jednostavno mi nije jasno i u duhu transparentnosti koje su svima puna usta, volio bih znati rezoniranje Drage Prgometa, kako je u tjedan dana došao od čovjeka vjernog MOSTovim idejama do saborskog zastupnika potpuno nove stranke?

Mislim da je po retorici Prgometa jasno vidljivo da ga ne zanima nikakvo pomirenje s MOSTom, pomalo huljski napadi na nekakva fantomska Vijeća za koja je sigurno znao i prije tjedan dana, a nisu mu smetala, ne ostavljaju puno prostora da Prgomet sjedne za stol s MOSTom i dijalogom sve riješi. Naravno, trenutak kad za to misteriozno Vijeće počne vući paralele sa HRASTom, Crkvom, GROZDom i sličnima je trenutak kada cijela priča poprima obrise teorije zavjere i u kojoj Prgomet prilično kompromitira sam sebe koristeći istu retoriku koju zamjera vladajućima SDP-u i bivšoj stranci HDZ-u, retorika optuživanja floskulama i neargumentiranim tvrdnjama koje posebno smiješno zvuče od čovjeka koji je s istim tim ljudima još prije dva tjedna izlazio na izbore. Prgomet je u misiji osiguravanja vlastitog opstanka na političkoj sceni, naivno je popušio Milanovićevu igru i ostao bez zaštite onih kojima se priklonio, pa je sada u akciji samopromocije da na krilima glasova koje je dobio na izborima izgradi političko ime dok je sve još dosta svježe. Ništa više ni ništa manje od toga, ne znači da su njegove ideje i stavovi nužno krivi i loši, jednostavno je činjenica da mu je metoda rada u politici jednaka svim ostalim, već jako ustajalim političkim akterima. 

Ne vjerujem da u MOSTu suze liju za Prgometom, koliko god interesantan on u ovom trenutku bio, on nije igrač koji mijenja igru. Nije bio niti u HDZu, još manje je u okruženju sposobnijih ljudi u MOSTu. Istina je da je MOST one man show Bože Petrova, barem što se tiče javnih simpatija, a na njima je odličan izborni rezultat i napravljen. Petrov možda ima pregršt suradnika, savjetnika i kolega u MOSTu, ali to hoće li MOSTov izlazak na scenu biti dugotrajni utisak ili samo kratkotrajni prasak, to ovisi najviše o Petrovu. Čovjek je dokazao da ima sposobnost na mikrorazini, dokazao je da je drugačiji na mikrorazini i kao takav zaslužuje kredibilitet da pokuša i na većoj. No, ne promjenom sebe i zaokretom svojih stavova za 180 stupnjeva, od beskompromisnog gradonačelnika koji neumoljivo reže gdje stigne i radi po svom do blagog sudionika državne vlasti koji se zalaže za 'bratstvo i jedistvo' Vlade u kojoj svi smiju odlučivati i participirati. Od Bože Petrova se očekuje da iste one kvalitete koje su ga učinile prepoznatljivom njuškom na političkoj sceni iskoristi za vođenje Hrvatske na pravi način. Nikog od njegovih birača nije briga je li mu savjetnik ovaj ili onaj, malo koga je briga hoće li nastaviti s Prgometom ili bez njega, većini je bitno da se netko konačno jednom drži obećanoga, da poštuje izborna obećanja koja je dao i da na temelju njih i glasova koje je osvojio, ustraje na obećanome. A Petrov nije obećao Vladu HDZ-a i SDP-a u kooperaciji sa MOSTom, nego Vladu stručnjaka i ljudi koji nisu obećani nekoj stranačkoj ideologiji. Možda nije dobio najviše glasova, ali je dobio dovoljno da ima sve adute za diktirati uvjete bilo kojem pregovaračkom partneru. Od njega se očekuje da to i napravi. 

MOST i Petrov bi se trebali prestati brinuti o 'analitičarima koji na njih vrše pritisak' i pobrinuti se za kaos u vlastitim redovima koji zbunjuje javnost i čini opravdanima tvrdnje da ih je izborni uspjeh iznenadio i da sami ne znaju što rade i što žele. Primjer - Stipe Petrina, član MOSTa i izabrani saborski zastupnik od prvog dana tvrdi da nikakvu koaliciju sa HDZom ne podržava. MOST pak tvrdi da su svi MOSTovci jedinstveni. Pitanje se logički nameće, ako Petrina ne želi ništa sa HDZom, a svi MOSTovci su jedinstveni, onda oko čega se uopće sa HDZom pregovara? I, dodatno, ako se nešto sa HDZom dogovori, što će onda biti sa Stipom Petrinom? Pitanja su možda banalna i Božo Petrov bi ih lako odbacio kao čista naklapanja, ali izjave koje Petrina daje su nedvosmislene i zaista stvaraju veliku zbunjenost svakoga tko se znatiželjno pita o sadržaju tih famoznih pregovora. Sudjeluje li Petrina uopće u dijelu pregovora sa HDZom i je li uopće suglasan s tim da se s njima pregovara? Ako je, pušta li takve bombastične izjave u medije bez znanja i odobrenja MOSTa? Hoće li i protiv njega biti pokrenut postupak izbacivanja? Koliko je taj MOST zaista jedinstven i, najvažnije od svega, imaju li vođu i glavnog decision makera, te ako imaju, je li taj čovjek zaista Božo Petrov? Po ponašanju Stipe Petrine i po riječima Drage Prgometa, čini se da nije. Kome vjerovati? Nemoguće je točno reći, ali jedino sigurno je da nema nikakve razlike u odnosu na SDP i HDZ kod kojih je također nemoguće reći kome vjerovati. Sve po starom...

5

Mac316

Kneel before your master

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 88 54 100 783
PRIMIO <- 1,013 285 123 1,828

Dostignuća

Vingd 1,405.00
Bodovi 174.0
Analize 143 1,380.00
Ankete 47

Ocjene (9)


Komentari (6)


@Mac316 - puno toga dobroga si napisao, no za konacne ocjene da li je "sve po starom" pricekajmo dok se slagalica ne poslozi do samog kraja. Gospon_Fulir 1 0 0


Slazem se da treba cekati, ali ovo nije film m.night shaylamana gdje moramo napeto cekati neki nepredvidljivi twist,ovo su ozbiljne stvari i trebalo bi gradane drzati na tekucem a ne ih zbunjivati Mac316 0 0 0


Božo Petrov je vođa MOST-a kao političke stranke, ali nije vođa platforme MOST. Platformu su osmislili, izradili, i pokrenuli kao pilot program u Metkoviću bivši i sadašnji članovi HDZ-a. MOST je postao problem i onima koji su ga osmislili. roky333 0 0 0


Odlična analiza,ali s krivim zaključkom?,ali sada je "sve po novom". A za razgovor M i P ne treba puno mašte:M:"Uh,Drago reforme ne tražite,ali ako je do rezanja možete Boži malo krilca recnuti." P: "Ma dobro moj zamjeniče ,a koga ćemo u HAC? Refamolitelj 0 0 0


Dobra pitanja,a možda pomogne u pronalaženju odgovora i činjenica kako je član Mosta stranka Nezavisna lista Stipe Petrina, a ne on kao pojedinac. Prgomet je do danas bio bez stranke,ali u Sabor ulazi sa strankom i s pravima koji strankama pripadaju VeNLO 0 0 0

Analiza

Teško je suspregnuti uživanje u aktualnoj hrvatskoj političkoj situaciji. Iako je to uživanje, iskreno, nastrano i usporedivo s, na primjer, nekontroliranim smijanjem u bolnici pri posjetu mladoj djevojci u dvadesetima koja leži na odjelu intenzivne njege. U komi, u borbi za život, ta mlada dešnjakinja je u probleme uletjela nakon što je drugi put, iracionalno, odlučila sve raditi lijevom rukom. I to, mladenački tvrdoglavo, opet pune četiri godine! Prvi put je bila maloljetna i provukla se samo s prijelomom lijeve ruke, ali sada se sve zakompliciralo, dovelo je do sepse i izgledi za preživljavanje su slabašni. A želi je liječiti psihijatar i to preMOSTnicom.

Uistinu, unatoč ozbiljnoj situaciji, teško je suspregnuti uživanje... lakše se tako podnose sve ove političke gluposti i, dosad neviđeni, politički diletanti u značajnim ulogama. Pogledajmo samo nazive i/ili akronime ovih novih političkih udruga i stranaka. MOST, HRID, ŽIVI ZID, ORaH, HRAST, GROZD... Dušu je dalo za ismijavanje ovo natjecanje tko će smisliti gluplji, a kao, moćniji akronim. Što nas još čeka? HERKULES? Zgodno je jer počinje na H... dalje će netko već nešto smisliti.

E da... ovo podsjeća na, ne tako davna, vremena u kojem smo po nazivu stranke znali njena svjetonazorska i programska obilježja. Stranke koje su, na primjer, imale pridjev "hrvatska(i)" na početku naziva su, uglavnom, bile domoljubne i pozicionirane od centra nadesno. Stranke koje su imale "Hrvatska" u genitivu na kraju naziva su mahom bile lijevo orijentirane, više ili manje jugonostalgičarske. Stranke bez "Hrvatska" u nazivu su... ma sve znate, uglavnom su imale bar jedno slovo S u akronimu. SDP, SDSS... Što onda misliti o MOSTu?

Smijurija je ova naša politička scena. Doista. Ono što je bilo jasno već po navedenim nazivima i/ili akronimima stranaka potvrdilo se i na puno važnijim političkim odlukama. I zato danas imamo opravdanu sumnju kako će važnu ulogu u hrvatskoj budućnosti dobiti ljudi koji imaju sposobnost predviđanja razvoja događaja, hajde pretpostavimo, tri do pet dana unaprijed. Maksimalno. Na primjer, koliko je vremena trebalo MOSTu nezavisnih lista da nakon izbora izbaci Dragu Prgometa? Usput, vrlo je upitna sama procedura izbacivanja jer je Nacionalno vijeće MOSTa, po Prgometu, "nestaturano tijelo, bez predsjednika, poslovnika i s članovima koji ne žele da se za njih zna!"

Nadalje, sam naziv stranke – MOST je toliko izložen raznoraznim satiričkim konstrukcijama da je, uslijed prikazanog, gotovo svakodnevnog političkog diletantizma, već nadmašio ismijavanje spotova Ive Josipovića i logotipa s falusnom strelicom njegove stranke Naprijed Hrvatska... eto, čak i on ima Hrvatsku u nazivu stranke, jasno da je na kraju naziva, ali i, izuzetno, u vokativu... kako je nekad odlučio biti agnostik, vjerojatno je sada zbog nečega i agenitivist. Je li vam bila smiješna parlamentarna predizborna kampanja bivšeg predsjednika? Ima li među vama nasmijanima i netko od onih preko milijun i tristo tisuća koji su ga izabrali u drugom krugu predsjedničkih izbora 2010.? Ili možda netko od onih preko milijun koji su ga za dlaku izabrali u drugom krugu predsjedničkih izbora 2015.? Za vas je onda ovo šala na vlastiti račun. Kao i za one koji su glasali za MOST na upravo završenim parlamentarnim izborima.

I dok MOSTovci završavaju ozbiljne i naporne pregovore o reformama s HDZom i SDPom, dok bez kirurga kirurški precizno, a u praksi neutemeljeno, određuju rokove dovršenja tih reformi pa već samo time izazivaju podsmijavanje svakoga tko nije zaljubljen u lik, nego očekuje djela od, Bože Petrova, dok nam se smiješe MOSTove monetarne reforme Syriza stila koje su koncipirane tako da za provedbu traže "rat" s Europskom unijom i, što je gore, jačanje državnog utjecaja na gospodarstvo pa su, vrlo vjerojatno, u koliziji s još jednom od MOSTovih reformi – javnog sektora, dotad Drago Prgomet udrugu HRID pretvara u političku stranku. I nikoga nije briga za navedene reforme koje bi mogle dokrajčiti onu djevojku na intenzivnoj, nego će svi večeras pratiti koliko će na osnivačkoj Skupštini saborskih zastupnika MOSTa ući u HRID. Pa ti sad sakrij uživanje...

Večeras bi MOST mogao izgledati kao krčki, dvolučni s temeljima na HRIDi Sveti Marko. Eto još jedne prilike za općenarodnu zabavu jer:
• Krčki MOST često nije u funkciji, zbog bure
• Ozbiljno se razmišlja o gradnji MOSTa na drugoj lokaciji, malo južnije, gdje temelji ne bi bili na sjevernoj HRIDi Sveti Marko... pa što košta da košta
• Interesantan je podatak da se HRID Sveti Marko u srednjem vijeku zvala Omiš
• Pokrovitelj gradnje krčkog MOSTa je Josip Broz
• MOSTarina je preskupa, 35 kuna za osobno vozilo u jednom smjeru
• Procjenjuje se kako zbog preskupe MOSTarine otok Krk gubi značajnu zaradu na gostima-izletnicima
• itd.

Ali dok se mi zabavljamo hrvatska djevojka na odjelu intenzivne njege umire. Ili je možda djevojka Hrvatske? Ili možda samo imenom – MOSTana?

Interakcija

 
UČINIO -> 271 9 - 534
PRIMIO <- 601 100 106 1,680

Dostignuća

Vingd 542.00
Bodovi 119.1
Analize 110 542.00
Ankete 20

Ocjene (5)


Respektira (1): IDujas


Ne slaže se (4): Poljanak, sufit, Refamolitelj, Niksodus


Komentari (12)


Štoviše, "reforme" se toliko spominju, da sam se po cijeli dan paranoično osvrtao iščekujući nekakve povampirene luterane koji će ugroziti moj desničarsko-konzervativni-katolicizam. Kad su vidjeli koliko se mučim dojavili su mi "reforma"="fotelja" :) BorisTraljic 0 0 0


@GF 1. NEMA NOVIH IZBORA 2. Ako dvojiš, pogledaj točku 1 :) Ma kakvi izbori... većina njih je naručila ergonomske saborske fotelje kao svojedobno Kerum za Maybach. Vjerojatno tutnu čuvaru Sabora 100kn da malo osjete ambijent prije prvog zasjedanja :) BorisTraljic 0 0 0


Borise, a zasto bi netko tko je gradonacelnik Primostena ili nekog drugog grada tako zarko zelio u Sabor..? Zasto svi razmisljamo steteotipno? Politika je sluzenje a ne vladanje. MOST mora prvo razbucati taj stereotip u kojem Hrvati zive od 1945. Gospon_Fulir 0 0 0


GF Nažalost, već te i sâma službena terminologija demantira: zakonodavna VLAST, sudbena VLAST, izvršna VLAST, VLADA... Nigdje službe :)Zašto Petrina želi u Sabor? To, na sreću, nije pitanje za mene... BorisTraljic 0 0 0


Borise, ako vecina razmislja o VLASTI na feudalni nacin, ne moramo i mi ovdje. U nekim zemljama je zaista tako - da se mjesto u Parlamentu ili Vladi smatra čašću i obavezom prema društvu. Netko mora početi mijenjati mentalitet društva. Gospon_Fulir 0 0 0

Analiza

Teško je suspregnuti uživanje u aktualnoj hrvatskoj političkoj situaciji. Iako je to uživanje, iskreno, nastrano i usporedivo s, na primjer, nekontroliranim smijanjem u bolnici pri posjetu mladoj djevojci u dvadesetima koja leži na odjelu intenzivne njege. U komi, u borbi za život, ta mlada dešnjakinja je u probleme uletjela nakon što je drugi put, iracionalno, odlučila sve raditi lijevom rukom. I to, mladenački tvrdoglavo, opet pune četiri godine! Prvi put je bila maloljetna i provukla se samo s prijelomom lijeve ruke, ali sada se sve zakompliciralo, dovelo je do sepse i izgledi za preživljavanje su slabašni. A želi je liječiti ... više >

  • 1
  • 0
  • 4
  • 12