Analiza

Promatrati druge nije naročito zahtjevna radnja. Registrirat ćemo njihove postupke, ono što rade, govore, kako izgledaju, uspoređivati viđeno s vlastitim već izgrađenim stavovima, s informacijama koje posjedujemo, s obrazovanjem kojeg smo stekli, u skladu s religijom i/ili ideologijom koju promičemo. Nazivat ćemo se običnim promatračima, analitičarima, biračima, modnim mačcima ili tek onima koji krate vrijeme pijuckajući pivo ispred lokalnog dućana, kad već nemamo takvu sreću da gledamo minice u proljeće na Rivi. Međutim, s tim nećemo činiti ništa posebno, ma kakav rezultat naših ogleda bio. I dalje ćemo biti manje ili više obični automati koji vrše jednostavne radnje uspoređivanja viđenog s onim što je u nama. Pravi posao je samopromatranje, a ono je najmanje jednostavno. Čim pomislimo kako se konačno vidimo, misao kojoj ne znamo odoljeti nas povuče natrag.

Promatranje političke scene se u biti ne razlikuje od promatranja modne revije. Zato nam se i događa zaljubljivanje u one koji pametno, jezgrovito, argumentirano kritiziraju politiku i njene aktere. Naročito ako govore ljepšim riječima, smislenijim rečenicama od onih koje bismo znali složiti sami. No, čim se uhvatimo za jednu krajnost, nehotice smo osnažili njenu suprotnost na drugoj strani batine.

Na posljednjim parlamentarnim izborima je očito postojao dovoljan broj ljudi čije malo uljepšane  rečenice su izgovarali članovi MOSTa. Do jučer promatrači poput nas (tek mrvicu upućeniji od nas običnih), zahvaljujući i tom promatračkom stažu, postali su oni koje promatramo. Dok je naša pozicija ostala ista, manje ili više dobronamjerna, njihova se suštinski promijenila. Kritike postojećeg stanja, analize HDZ-a,SDP-a, predsjednice, sustava, gospodarstva – što su im do jučer bili sastavni dijelovi svakog javnog nastupa, postali su im neupotrebljivi. Nove bodove, nova sviđanja mogu zaraditi tek pokazivanjem onoga što znaju, za što imaju hrabrosti, energije i vizije. A to se ne kupuje na Dolcu, niti u fensi šoping centru. Imaš u sebi ili si sposoban privoljeti one koji imaju da ti stave na raspolaganje kako bi svojim menadžerskim sposobnostima usmjerio postojeće znanje u nama i oko nas za opće dobro.

Konglomerat provincijskih 'protivnika režima' što MOST jest, otkrio je značenje pojma sinergija, kad udruženost rezultira višestrukim uvećanjem običnog matematičkog zbroja involviranih. Sinergija je funkcionirala u izbornom rezultatu poprilično školski. U prvih 100 dana nove Vlade, koliko god to malo vremena bilo, ipak možemo vidjeti postoji li MOSTovska sinergija i na drugoj razini. Onoj koja donosi višestruke koristi društvu.

Zanemarimo li postizborni play-off, kadrovske bitke, korištenje zastarjelog oružja (kritiziranja drugih), ostaju nam  inicijative MOSTovih članova Vlade, debate njihovih saborskih zastupnika kao ono što smatramo njihovom novom identifikacijom. Iz svojih malih gradskih i prigradskih svjetova ponijeli su i svoja lokalna postignuća. Smanjenja troškova lokalne birokracije, uspješnost u povlačenju novca iz EU fondova, svijest o neodrživosti ovolikog koštanja javne uprave za razinu gospodarstva kojeg imamo, svijest o ekološkoj odgovornosti države. Činilo se logičnim očekivati sve to, nakon preuzimanja pozicija političke moći, pretočeno u širi društveni i državni kontekst. Kroz stvaranje zakonodavnog i institucionalnog okvira. Još jučer smo trebali imati instaliran učinkoviti model u svakoj od jedinica lokalne uprave za povlačenje EU novca, redizajniranu energetsku strategiju, gotovu inačicu teritorijalnog preustroja.

Zasad imamo tek jalove intencije oko smanjenja privilegija saborskih zastupnika. Dok s druge strane imamo najavu znatnog smanjenja poreza na plaće veće od 13.200 kuna. To je nekakav čudan ekvilibrij MOSTovske filozofije. Koji bi trebao u budućnosti rezultirati sve nižom intelektualnom razinom natjecatelja za Sabor i sve većom plaćom onih koje će ti antiintelektualci postavljati na visoke plaće u javna poduzeća (naime, realni sektor je odavno pronašao način za nagrađivanje svojih menadžera, unatoč poreznoj presiji). No, koliko god tko bio umješan u ispunjavanju testa inteligencije, svatko je dovoljno bistar za rukovanje karticom i bankomatom da bi vidio stanje na svom računu. Uključujući i saborske zastupnike koji bi trebali odlučiti o tomu da im svakog slijedećeg mjeseca na tom računu bude manje novca.

S tim prijedlogom se MOST nadobudno, kao nevježa, uhvatio u klinč s onima koji bi mogli ispisati doktorate o političkim borbama u podzemlju – kako političkim manevrima na čistac izvesti lovinu (iz drugih stranaka) e da bi javnosti pokazali vlastitu dosljednost, poštenje i brigu za 'malog čovjeka'. MOSTovci su morali shvatiti i dosad kako povijest ne počinje s njihovim mandatom. I kako je rušenje postojećeg kudikamo lakše od izgradnje novoga. Dok za prvo treba imati tek fizičku snagu, za drugo treba plan, program, mudrost, znanje(koliko je znanja pokazala MOSTova ministrica koja nema pojma o tomu kako se puni Državni Proračun, vidjeli smo).

Tek ulaskom u Vladu MOSTOvci su mogli shvatiti zašto je Dinamo već više od desetljeća državni prvak – došli su u postojeće strukture, fino uvezane, s davno razrađenim sustavom dugovanja i potraživanja. Da bi ovladali ministarstvima koje su zaposjeli, potrebno im je puno više od osobne hrabrosti (od te hrabrosti nismo uspjeli vidjeti niti h dosad). Autoritet koji proizlazi iz jasne vizije onoga što se hoće, spremnost na osobnu žrtvu (a vidjeli smo ono ' ja sam ministrica od ponedjeljka do petka') i zamjenu onog 'Juriš drugovi' u 'Za mnom drugovi'.

Prvih sto dana saborovanja MOSTovaca i njihovog bivanja na vlasti moglo im je poslužiti za opipavanje kašete brokava u koju su upali. Sad im je pravo vrijeme da se pregrupiraju i konačno krenu s ozbiljnim radom. Posvete se 'preustroju', 'reformama' ili čemu već što nazivaju svojim programom. Da od takvog pregrupiranja kao posljedice shvaćanja vlastite pozicije i odgovornosti prema samima sebi, povijesti, biračima i društvu neće biti ništa, vidi se već sad. Korištenje spina protiv onih koji su spin izmislili, sitna podmetanja prema koalicijskom partneru kojeg su sami izabrali, držanje sad jedne, sad druge strane u političkim okršajima predsjednice ( i cijelog onog trilateralnog kolopleta čija je predstavnica) s njenim protivnicima će postati MOSTova identifikacija danas i sutra.

No to ne znači da će biti izbora na jesen, kako snatri HSLS ov stečajni upravitelj Kosor. Ono o čemu MOSTovci, u Saboru i Vladi razmišljaju jest preseljenje obitelji u Zagreb nakon ljetnih praznika, uživanje u privilegijama koje imaju, a država će ionako ići smjerom kojeg nalaže EU birokracija. Uvijek im ostaje mogućnost zamjene HDZ-a SDP-om pa im je četverogodišnja vlast zajamčena. Smanjenje plaća saborskih zastupnika i nekakva plaća po učinku je MOSTov krajnji domet. To je ono u čemu su se dokazali u vlastitim provincijama, o punjenju Proračuna ionako ne znaju ništa pa ih to oslobađa odgovornosti. Otprilike kao i one koji krše zakon zbog nepoznavanja zakona.

To što  MOST propušta svoju šansu za promjenu društva i države na bolje je njihov problem. Naš je što ostajemo čvrsto zakopani na začeljima svih usporednih ljestvica s drugima.

5

VeNLO

http://pokretpatriot.com/

Interakcija

 
UČINIO -> 980 37 100 1,639
PRIMIO <- 1,567 315 112 2,997

Dostignuća

Vingd 2,070.00
Bodovi 193.3
Analize 256 2,064.00
Ankete 1

Ocjene (7)


Respektira (3): siouxica, Jung-fu, 5none5


Slaže se (2): viewer, mihael


Ne slaže se (2): Laci, sufit


Komentari (9)


@sufit, hvala na ispravku, tko piše,taj i griješi.Kako je MOST imao i koristio pravo veta na pojedina HDZ-ova imena za ministre, posredno su svi ministri i MOSTovi.Razvidno je iz teksta o kojim dometima pišem. VeNLO 0 0 0


@mihael, zasad je i MOST prva/druga opcija. Jedina treća opcija bi bila ona koja zagovara resuvenerizaciju. Imena se mijenjaju, čaki nazivi koalicija,ali politika prvog puta ostaje navijeke ista. VeNLO 0 0 0


A koja li je to politika proga puta ? Ona što nas je dovela do reputacije SMEĆE ? I čiji su protagonisti nažalost još uvijek živi i djelujući ? Laci 1 0 0


Osim u tisku ova analiza je bila sinoć i na portalu, pa bi se i time mogla pohvaliti ;) 5none5 0 0 0


o hvala 5, promaklo mi, odmah stavljam u obavijesti:)) siouxica 0 0 0

Analiza

Promatrati druge nije naročito zahtjevna radnja. Registrirat ćemo njihove postupke, ono što rade, govore, kako izgledaju, uspoređivati viđeno s vlastitim već izgrađenim stavovima, s informacijama koje posjedujemo, s obrazovanjem kojeg smo stekli, u skladu s religijom i/ili ideologijom koju promičemo. Nazivat ćemo se običnim promatračima, analitičarima, biračima, modnim mačcima ili tek onima koji krate vrijeme pijuckajući pivo ispred lokalnog dućana, kad već nemamo takvu sreću da gledamo minice u proljeće na Rivi. Međutim, s tim nećemo činiti ništa posebno, ma kakav rezultat naših ogleda bio. I dalje ćemo biti manje ili više obični automati koji vrše jednostavne radnje uspoređivanja viđenog ... više >

5

VeNLO

http://pokretpatriot.com/
  • 3
  • 2
  • 2
  • 9

Analiza

Bilo bi ravno čudu da MOST uspije sa "udarom" na beneficije !

05.05.2016. 18:37, 'Po džepu' zbog izostanaka: Hoće li uspjeti drugi MOST-ov pokušaj udara na beneficije zastupnika?

Treba li ikome objašnjavati što je značenje riječi - PLAĆA ? Ne bi trebalo, ali  radi toga što možda i neki saborski zastupnik prati barometar.hr, ipak ću reći što ja mislim da se pod tim treba podrazumijevati. Prema Hrvatskom Enciklopedijskom Rječniku, citiram, "dati plaću novac ili naknadu za što da se ispuni obaveza" je primarno značenje riječi PLAĆA.

I na osnovu te definicije odmah dolazim do jednostavnog pitanja - Imaju li saborski zastupnici ikakvu obavezu koju bi trebali ispuniti da bi dobili plaću ? Sudeći po dosadašnjem vladanju saborskih zastupnika i dosadašnjih Vlada očito je da saborski zastupnici nemaju nikakvu obavezu koju bi trebali ispuniti da bi primali plaću takvog iznosa o kojem 90% građana Hvatske ne može ni sanjati. Zašto ovdje spominjem Vladu ? Pa iz jednostavnog razloga što bi bilo normalno da plaće saborskih zastupnika ne određuju sami saborski zastupnici, već netko drugi, naprimjer Vlada, Ministarstvo Uprave, ili Ustavni sud, jer je apsolutno nenormalno i nelogično da, osim ako se radi o tome da vlasnik  sam određuje koliko će novaca uzeti za svoju plaću, neki zaposlenik sam sebi određuje plaću. Zaposlenik može pristati ili ne pristati na ponuđenu plaću, može zahtijevati neku visinu plaće, ali je ne može sam određivati. A u našem državnom Saboru Republike Hvatske se upravo to događa.

25 godina uz časne ali veoma, veoma rijetke izuzetke, u državnom Saboru Republike Hrvatske su stranke i partija u saborske klupe 'zaguzili' svoje poslušnike, a po tobože demokratskom načelu građani su ih izabrali. I donijeli su oni takve Zakone, Propise i Poslovnike, da mogu sami sebi određivati plaće i sva ostala prava i privilegije jjer su saborski zastupnici.

Mediji, jer druga organizirana javnost kod nas ne postoji, tu i tamo postave pitanje plaće saborskih zastupnika u kontekstu da ih većinom nema u Saboru, ali plaće redovito primaju, no to osim većinu građana, nikoga ne smeta, i tako to teče već 25 godina. Za takve plaće i privilegije, koje se primaju bez obaveza da se nešto i radi, armija stranačko/partijskih lezilebovića, nesposobnjakovića i nišvredneža su spremni "ubiti" samo da postanu saborski zastupnici. Miroslav Škoro je bio rijedak primjer, ako ne i jedini, koji je napustio mjesto saborskog zastupnika, jer ga vjerojatno bilo sram primati plaću gledajući tko sve sedi oko njega u Saboru.

I sada, nakon 25 godina, kada MOST pokušava staviti na dnevni red Sabora, ne korjenitu promjenu te prakse, već samo malu korekciju, gotovo kozmetičku, u smislu da se plaća saborskih zastupnika bar na neki način stavi u korelaciju sa njihovim prisustvom na sjednicama Sabora ili općeniti sa prisustvom u zgradi Sabora, mediji postavljaju pitanje što to MOST želi ? Disciplinirati na  "nasilan" način sabornike, uvoditi svoju diktaturu, sankcionirati sabornike, ...itd.? Usput okrivljujući MOST da je prevario birače, da ne provodi reforme, da mu je jedini cilj bio dograbiti se vlasti i tome slično.

I nevjerojatno pefidno se u medijima govori o pokušaju uvođenja sankcija, a kada radnik ne dođe na posao ili je na bolovanju, pa mu se to oduzme od plaće, to se ne naziva sankcijama, već se smatra normalnim. U gospodarstvu cijeloga svijeta se smatra da je novčana stimulacija zaposlenika, viša plaća za dobar rad i manja plaća za loš rad ili nikakva plaća za nikakav rad, najbolji način za stimuliranje na savjesno i kvalitetno izvršavanje radnih zadataka. Pa bi primjena toga principa doprinjelo i kvalitetnijem radu Sabora. Ili čak još nešto dobro bi iz toga proizašlo. Lijenjivci i nesposobnjakovići ne bi se više "tukli" da uđu u Sabor ako se od njih zahtijeva da tamo budu prisutni, i da nešto i rade.

Poznavajući našu političku "elitu" slobodan sam tvrditi da se od saborskih zastupnika ne može očekivati da podrže prijedlog MOST-a, dapače, HDZ i SDP biti će toliko jedinstveni u protivljenju tom prijedlogu, da se neće moći međusobno razlikovati. Složiti će se i "partizani" i "ustaše" da NE DAJU SVOJE PLAĆE !

Po mome skromnom mišljenju MOST neće uspjeti progurati da njihov prijedlog dobije potrebnu većinu glasova u Saboru. Ali kako god da ispadne glasovanje, ako uopće do njega dođe, MOST će biti moralni pobjednik u očima birača, i to svih, i onih HDZ-ovih, i onih SDP-ovih, i onih do sada neopredeljenih. Jer će ovim pokušajem da bar minimalno popravi sramotan sistem nagrađivanja nerada, pokazati da su dva "velikana" 25 godina najviše brinuli o svojiim "guzicama", a ne o državi i građanima ove države.

6

Laci

Samo je glupost beskonačna

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 758 753 258 4,036
PRIMIO <- 1,016 240 72 2,589

Dostignuća

Vingd 1,250.00
Bodovi 176.1
Prijedlozi 23 6.00
Analize 468 1,216.00
Ankete 330

Ocjene (3)


Respektira (2): sufit, Vlaho


Slaže se (1): Anyst


Komentari (7)


ike. Nisam za to da saborski zastupnici imaju male place jer se otvara put korupciji na taj nacin. Svakako je dobro da ih se prisili da dolaze na sjednice smanjivanjem place, ljudi najbolje razumiju ako ih lupnes po dzepu. Ali, zasto nitko ne Anyst 0 0 0


Preispita porijeklo novca recimo Todorica , Tedeskija i ostalih tajkuna, jesu li zaradili i kako je moguce zaraditi toliko bogatstvo, drzim da tu lezi respektabilnija kolicina novca nego sto se moze ustediti na placama saborskih zastupnika. Anyst 0 0 0


Navedeni NISU zaradili tolike novce, već su DOŠLI DO NJEGA, a kako to bi se moglo ispitati. Ali kako Ameri kažu - "do prvoga milion dolara se NE MOŽE doći pošteno!", A što se plaće sabornika tiče, ne radi se o uštedi već o tome da nas ne Laci 0 0 0


prave budalama uzimajući veliku plaću nizašto. MOST zna da to nije neka ušteda, već početak pozivanja na odgovorno služenje biračima, a ne stranačko/partijskim šefovima. Ali neće proći, nema u Saboru ni zrnca poštenja. Laci 0 0 0


@Laci, bilo bi dobro da je to samo milion.Birači bi takvo ponašanje trebali honorirati na sljedećim izborima, ali ništa od toga, ljudi opet biraju iste. I prije je bilo zastupnika koji uopće nisu dolazili na sjednice, pa nije bilo presudno za njih. Anyst 0 0 0

Analiza

Bilo bi ravno čudu da MOST uspije sa "udarom" na beneficije !

05.05.2016. 18:37, 'Po džepu' zbog izostanaka: Hoće li uspjeti drugi MOST-ov pokušaj udara na beneficije zastupnika?

Treba li ikome objašnjavati što je značenje riječi - PLAĆA ? Ne bi trebalo, ali radi toga što možda i neki saborski zastupnik prati barometar.hr, ipak ću reći što ja mislim da se pod tim treba podrazumijevati. Prema Hrvatskom Enciklopedijskom Rječniku, citiram, "dati plaću novac ili naknadu za što da se ispuni obaveza" je primarno značenje riječi PLAĆA. I na osnovu te definicije odmah dolazim do jednostavnog pitanja - Imaju li saborski zastupnici ikakvu obavezu koju bi trebali ispuniti da bi dobili plaću ? Sudeći po dosadašnjem vladanju saborskih zastupnika i dosadašnjih Vlada očito je da saborski zastupnici nemaju nikakvu ... više >

6

Laci

Samo je glupost beskonačna
  • 2
  • 1
  • 0
  • 7