Analiza

Ne slažem se s gos. M. Dalić, jer ne kaže čijega novca i što taj financijer traži za uzvrat , ako bi dotična koalicija dobila zavidan broj mandata.

Stranke ne trebaju prije izbora objaviti projekciju proračuna , jer proračun, to jest masa sredstava nastaje tokom proračunske godine , a nije vreća iz koje se uzima šakom i kapom.I ne treba ih na to obavezati zakonom.

Pošto ne zagovaram objavu proračuna ne znam odgovor na to pitanje. Ali da bi dobrano utjecala na  3o% birača , to sam siguran. Ta ne mala brojka birača regrutira se iz  onih glasačkih , najviše ruralnih sredina , koje se povode za : obečanje ludom radovanje. Što politička propaganda vrlo dobro zna i koristi.

Proračun kojega predlaže Pametno , nije pametan iz razloga što planira , a ne kaže kako . A i ono što kaže nelogično je . Jer želje su jedno a stvarnost je sasvim na drugoj strani. Ta druga strana je : 5% rasta bi bilo ''više od svih proračuna tranzicijskih zemalja''Kako ih dostići i prestići? Ne treba nagadjati , već učiti od njih. Ai jedan problem koji oni nisu imali to je Domovinski rat, to je dužničko robstvo , to je sramotna ocjena , od stranih ocjenjivačkih agencija , da smo ''smeće'', što je za ulagače, domaće i strane faktor odvraćanja za ulaganje na području Hrvatske.

U potpunosti se slažem s reformama, bilo ih je , i bit će ih. Samo,  reforme imaju svoj početak, a nikad kraj. Jer, samo mijena je stalna.Reformirati  sve državne sektore , sve što dotica trodiobu vlasti a ne reći , decidirano , jer misli se na otpuštanje masu birokrata-ljudi, a ne reći što s njima nakon što počmu glavinjat besposleni po ulicama nije rješenje , nije ljudski , jer i oni su ljudi, i oni su naši gradjani.

Što reći o porezima. Bilo ih je i bit će ih od kad je svijeta i vijeka. Jer sve šo jeste materijalno, pa i ogromni dio duhovnog  je od poreza, od žuljavih ruku djelatnika i uma onih koji više ili visoko kotiraju na ljestvici stvaraoca.

Jesu li svi oni za svoj rad i adekvatno nagradjeni pitanje je. No ipak bi trebalo misliti : kako ih , barem one koji zaslužuju, što bolje nagraditi. Porez- porezi su najveća smetnja za nezadovoljstvo radnika. Pa može se reći i za produktivnost.

Dok ovo pišem, oprostite na malu digresiju, sjetih se autora knjige ''Nova zbilja '', Petera Druckera, u kojoj navodi , da svaki porez na dohodak veći od 17% destimulativno utječe na radnika. 

Kad sam već uzeo sebi za pravo, navest ću , da su dugo nakon dr. sv. rata japanski stručnjaci ustanovili pad proizvodnje kod firmi u kojima je komunikacija uprave s radnicima u pogonima na vrlo niskom nivou. -- Na znanje našim birokratima.

 Istina svakoga treba nagraditi prema radu. No kojim aršinima to mjeriti. Kako vrijednovati rad portira u odnosu na rad kirurga? , pa rad ribara i rad Predsjednice države. Ili kako iz mase dobivenoga novca za plače djelatnika na jednoj klinici  dati veći iznos jednoj mladoj medicinskoj sestri koju simpatizira njen šef u odnosu na drugu, kojoj dečko radi na porti. Ako je moguće po pravdi javite se.

I opet je školstvo na kraju. A ono je alfa i omega svega postojećega. Zašto ga tako malo poštujemo- vrednujemo? Valjda zato jer je ,'' svo naše znanje  tudje ''.

Po novorodjenčetu 1ooo kn. Ne znam koliko toga se može kupiti za tisuću kuna za novorodjenče. No znam da roditelj briguje za svoje dijete i kad odraste. Zato ovo ne prihvaćam kao socijalni gest stranke PAMETNO, već kao simboliku koja će ih, ako uspiju, obavezati za sve godine mandata, da socijalno misle, djeluju, i da su im uvijek na pameti mali nezaštićeni , slabi, potrebiti od svega i svačega ljudi, a ne portfelji.

2

franek

Interakcija

 
UČINIO -> 1 - 1 61
PRIMIO <- 9 2 4 22

Dostignuća

Vingd 3.00
Bodovi 17.7
Analize 6 3.00
Ankete 19

Ocjene (2)


Respektira (2): Zenga2, Laci


Komentari (6)


btw i apropo P.Druckera - bolja knjiga(ne od ove koja se spominje,već od one zbog kojeg je postao slavan) o Upravljanju/Management jeste knjiga našeg Kotruljića "O plovidbi" - http://www.exlibris.hr/kotruljevic_plovidba.htm - nevjerojatno RepopeR 0 0 0


Respektiram pokušaj procjenjivanja predizbornih obećanja, uz napomenu da očito nisi upoznata sa tim da potoje ekzatna, znanstveno utvrđena mjerila za nagrađivanje prem radu ?! Zove se analitička procjena radnih mjesta. Može se provesti Laci 0 0 0


nagrađivanje prema radu, ali se to NE ŽELI ! Jer bi onda mnogi ostali bez svojih "nagrada" za NERAD ! To je teme koja zaslužuje posebnu analizu. Laci 0 0 0


bilo bi super da idući put koncipiraš cjeloviti tekst, sa uvodom, razradom i argumentacijom teza, zaključkom... ovako je sve prenabacano, dojam je zbrkanosti i nedorečenosti...plus, ne mora se u tekstu odgovarati na pitanja, ona služe više kao siouxica 0 0 0


poticaj za raspravu i prijedlog za eventualni kut analiziranja:) siouxica 0 0 0

Analiza

AKO STE VI PAMETNI , NISMO NI MI LUDI

25.08.2016. 10:34

Ne slažem se s gos. M. Dalić, jer ne kaže čijega novca ... više >

Analiza

Projekcija proračuna kao brana od političkog populizma

24.08.2016. 14:05, Pametno objavilo projekciju trogodišnjeg državnog proračuna, trebaju li i ostali?

Jučerašnje predstavljanje trogodišnje projekcije proračuna stranke Pametno presedan je u domaćem političkom prostoru. Koliko je meni poznato nikada do sada niti jedna stranka u Hrvatskoj nije u predizbornoj kampanji na tako ozbiljan način pristupila javnim financijama niti je ikada realno predstavljala cijenu vlastitih predizbornih obećanja.

Dosad smo imali prilike gledati isključivo stihijski generirane te sadržajno i kontekstualno potpuno prazne kvazi-programe temeljene na kasnije neispunjenim obećanjima i potpuno iracionalno postavljenim ciljevima ostvarenja ekonomskog rasta. Magična brojka od 5% ekonomskog rasta iz nekog je razloga (valjda marketinškog) privlačna domaćim političarima već dulje vrijeme. Pogotovo uzevši u obzir da je Hrvatska rijetko dostizala takve stope rasta u prošlosti, koje su čak i u razdoblju ekspanzije od 2000. do 2007. (temeljene prvenstveno na rastu duga građana, države, poduzeća, i banaka) u prosjeku bile niže od svih usporedivih tranzicijskih EU zemalja. No tu je uvijek priča o neostvarenom hrvatskom potencijalu pa se onda stranke ufaju, kroz najavljeni set politika, tobože dostići taj potencijal.

To bi čak i bilo moguće da stranke počnu razmišljati o jedinim reformama koje Hrvatskoj doista trebaju – pravosuđa, lokalne i javne uprave. Ali ne na deklarativni način kao do sada, nego kroz konkretni set politika čiji se učinak mora vidjeti na projekciji proračuna. Zato je ovaj istup stranke Pametno, slagali se ili ne sa njihovim prijedlozima politika, za svaku pohvalu – jer daje glasačima direktan uvid u reformske zahvate koje bi oni provodili (primjerice, smanjenjem poreza na dohodak imaju u planu proračuna kompenzirati gubitke prihoda lokalnoj samoupravi, ali i njihovu racionalizaciju kroz smanjenje lokalnih jedinica čime će se dodatno rasteretiti taj segment rashoda; potom imaju u projekciji stabilno kretanje mase plaća u javnom sektoru ostvareno kroz uvođenje kriterija rasta i pada plaća po učinku; itd.).

I za samu stranku Pametno ovo je korak naprijed. Nakon prošlogodišnjeg predstavljanja najboljeg programa dosada u Hrvatskoj političkoj povijesti (SDP-ov Plan 21 i HDZ-ov 5+ ne mogu se staviti niti u istu rečenicu sa ozbiljnošću i zrelošću tog programa), poslušali su dobronamjerne sugestije i kritike te otišli korak dalje sa prvom projekcijom ikada. Najbolji program, hvaljen tada od eminentnih domaćih stručnjaka, nije im ipak donio izborni uspjeh (standardna teza da Hrvatima nisu bitni programi kad glasuju, već ponajprije ideologija), no ako išta, podigli su letvicu političkog diskursa o programima među strankama. Doista, u aktualnoj kampanji zamjetno je da se i HDZ i SDP i ostale stranke po prvi puta natječu programima te govore puno više o ekonomiji, brojkama i mjestimice konkretnim policy prijedlozima, iako je i dalje većina tih prijedloga nejasna, loše definirana, pogrešno procijenjena, i često potpuno izvan doticaja sa stvarnošću. Lako je moguće, iako teško dokazivo, da je upravo taj istup sa konkretnim programom stranke Pametno djelomično utjecao na ostale političke stranke da barem pokušaju konkretizirati vlastite programe. Još u tome nisu uspješni, no bitno je da je pozitivan trend pokrenut. Idući korak kojeg očekujem u narednim kampanjama političkih stranaka u Hrvatskoj je predstavljanje projekcija proračuna. 

Zašto su projekcije proračuna bitne?

Projekcija proračuna jasno građanima pokazuje par stvari. Prvo, smjer u kojem stranka vidi Hrvatsku. U proračunu svaka stranka mora precizno odrediti poziciju prema plaćama u javnom sektoru, prema subvencijama, prema socijalnim davanjima, prema mirovinama, prema izdacima za obrazovanje i zdravstvo, prema makroekonomskoj politici javnog duga i deficita, prema lokalnoj samoupravi, prema javnim poduzećima i prema poreznoj politici.

Sa konkretnom projekcijom proračuna neće više biti moguće pričati o smanjenju poreza bez odgovarajućeg smanjenja izdataka na rashodovnoj strani proračuna. Ukoliko stranka planira smanjiti PDV, porez na dohodak ili porez na dobit, mora reći koje će rashode rezati ili mora priznati da će rupu u proračunu financirati zaduživanjem. Neće biti moguće obećavati veće plaće, mirovine, naknade, bez objašnjenja s kojim većim porezom će se to financirati. Neće biti moguće govoriti o smanjenju javnog duga bez plana o postepenom smanjenju proračunskog deficita. Morati će se jasno objasniti od kuda će se financirati "besplatni" udžbenici, prijevoz, oplate dugova, 1000 eura za novorođenčad. Ako glasači prihvaćaju da će se takva obećanja financirati povećanim zaduživanjem ili većim porezima – to je sasvim legitimno. Samo to glasačima mora biti obznanjeno i jasno.

Sva ta parcijalna i neostvariva obećanja koja smo do sada imali prilike svaku kampanju iznova slušati (sjetimo se nesretnog Pelješkog mosta koji se ne znam koliko puta otvarao; pohvalno je da ga ovaj puta nitko ne spominje), bit će jako teško „prodati“ javnosti. Drugim riječima ovim se putem značajno limitira politički populizam jer se glasačima šalje poruka o konkretnim prijedlozima koji su ostvarivi i mogući, te se vrlo brzo identificiraju prijedlozi koji služe samo za kratkoročnu političku promociju i za koje već unaprijed znamo da se neće ostvariti. Sa projekcijom proračuna do kraja mandata, praznim pričama dani su odbrajani.

Zbog toga smatram da je i zakonska odredba objave projekcija proračuna potrebna, jednako kao i zakonska odredba objave stranačkih donacija. I jedno i drugo potiče transparentnost i smanjuje mogućnosti postizborne prevare glasača. Osim toga plan proračuna smanjuje neizvjesnost i privatnom sektoru po pitanju očekivane porezne politike, ali i radnicima u javnom sektoru oko očekivanih plaća, te umirovljenicima oko očekivanih mirovina. Konačno, plan proračuna dat će glasačima na kraju mandata jasnu usporedbu onoga što je stranka na vlasti obećala i onoga što je ostvarila. Neće više biti moguće (ili će barem biti značajno otežano) jeftinim PR trikovima prikazivati uspjehe vlade koji to nisu. Ukoliko je stranka najavila smanjenje poreza i nije ga ostvarila – to je prekršeno obećanje i glasači će takvo ponašanje kazniti. Ovakve inicijative stoga treba pozdraviti jer je upravo ovo primjer malih koraka koji poboljšavaju našu mladu demokraciju. Populizam o smanjenju plaća političarima nas može samo kratkoročno zadovoljiti, no on neće dovesti do napretka zemlje. Treba razmišljati na drukčiji način, kako malim promjenama postići značajni dugoročni učinak. 

Interakcija

 
UČINIO -> 6 3 - 11
PRIMIO <- 27 2 3 65

Dostignuća

Vingd 30.00
Bodovi 83.2
Analize 3 30.00
Ankete 17

Ocjene (12)


Respektira (9): IDujas, Harvey, Anyst, viewer, Jerry, Dirk15, Niksodus, Stranac, siouxica


Slaže se (1): Niksodus


Ne slaže se (2): april, Laci


Komentari (29)


Laci, problem sa proracunom je upravo taj da se stavke mogu maskirati pa imamo situaciju da drzava financira tiskovine koje rade protiv te drzave. Kao npr Pupovcevo glasilo. Anyst 0 0 0


članak je , kao i projekcija proračuna(Pametno) jedan velik iskorak u promišljanju budućih politika, koje, na žalost još uvijek dobivaju glasove "na relaciji '41 - '91. Pametno se previše ne obazire na prošlo svršeno vrijeme,zanima ih prosperitet Harvey 0 0 0


Respekt za lijepo napisan i logično posložen tekst. Ipak je promakao odgovor na pitanje: Tko garantira da Puljak & Puljak nakon izbora neće reći da je njihov program bio šala kao što je to svojevremeno učinio Milanović? IDujas 0 1 0


Usput budi rečeno taj eklatantan primjer populizma SDP-a i partnera nikad u medijima nije i nazvan populizmom iako po svemu odgovara definiciji populizma štoviše spada u izborne prijevare bez presedana! IDujas 0 0 0


Većina prezentiranog se čuje i od ostalih stranaka. Dakle opet sve ovisi o vjerodostojnosti osoba. Zenga2 0 1 0