Analiza

Nisam nimalo "prijatelj" HDZ-a, radi svih  prljavština koje je učinjeno u njeno me Hrvatskoj i hrvatskim građanima, ali u ovoj situaciji kada je pred Hrvatskom 'Biti il ne Biti !', onda je ipak izglednije da bi MOST zajedno sa HDZ-om, koji se ipak naučio nešto iz svoje prljave prošlosti, mogao  pokrenuti Hrvatsku prema boljem godpodarenju i prema većoj brizi za hrvatske građane. SDP općenito, a posebno sa ovim  rukovodstvom koji je impregniran jugonostalgičarstvom i komunjarstvom koje su usvojili sa "majčinim mlijekom" i "tatinim odgojem", apsolutno je totalno nesposoban da krene u promjene koje odudaraju od komitetsko-komunjarskog ponašanja. Njima je u "krvi" slušati Sekretara CK i odluke partijskog vodstva. Pa zar i samo ime SDP ne govori o tome da je to Partija, a ne stranka ?! Nikada latinska izreka - "Omen est nomen" (ime je znak), nije bolje pogađala istinu kao u slučaju SDP-a.

Zato sam za to da MOST pokuša sa HDZ-om, jer nema drugih sa kojima bi mogao, oformiti novu Vladu koja će imati podršku saborske većine, naročito pri odlučivanju kod važnih pitabja reforme hrvatskog društva, hrvtaske politike i hrvatskog gospodarstva. Budući da je veliki dio onih HDZ-ovaca koji su nekada bili oni koji "držali svijeću" pljačkašima države, ili i sami učestvovali u njoj, ili eliminirani z HDZ-a, ili nemaju više negdanje moći da utječu na događanja, ovaj današnji HDZ pruža nadu da sa MOST-om pokuša ispraviti sve ili bar dio lošega čiji je kreator nekada i sam bio. Bila bi ovo druga-nova šansa da se dokaže kao domoljubna stranka i stranka kojoj je stalo do svoga naroda.

Nije nmalo slučajno da se digla  "kuka i motika" na MOST, ali uglavnom od strane SDP-a i SDP-u priklonjenih i obveznih analitičara i komentatora, da je MOST skupina vlastohlepnih amatera, da je MOST  'ad hoc' skupljenih pojedinaca koji niti n eznajunštomžele, da je MOST 'trojanski konj' ovoga ili onoga. narod je glasovao za MOST jer je dobar dio glasača ipak osjetio da je MOST nešto što pruža nadu da poštenje i briga za opće dobro još nije potpuno nestalo iz politike, te da još ima ljudi koji su spremni da rade za opće dobro. Svi koji govore protiv MOST-a o njemu sude na osnovi sebe i svoga morala, pa vjejruju da  ako su oni takvi u svemu što prebacuju MOST-u, onda ne može biti drugih koji se razlikuju od njih.

No mislim da se griješi ako se Božo Petrov i ostali oko njega procjenjuju na osnovi ponašanja dosadanjih vodstava HDZ-a i SDP-a, onda se grdno griješi. Jer SDP još uvijek ne uviđa svoje greške, niti pomišlja na to da iih čak samo razmotri, jer su oni "bezgrešni". Zato su branili besomučno udbaškog ubojicu, ne žele lustraciju, ne priznaju partizanske zločinidbe, ne žele hrvatsku pomirbu već neprekidno stvaraju podjele u Hrvatskoj. HDZ je daleko od toga da je bila "anđeoska" stranka, ali je ipak djelomice našla snagu da raskrsti sa svojim "lošim dečkima". U SDP-i se "oslobađaju" samo onih koji se ne "klanjaju" velikom Šefu, i onih koji se ne pokoravaju  njihovom "modernom  CK-u". A to je ogromna razlika u poimanju toga što je domoljublje i demokracija.

I zato MOST treba zajedno sa HDZ-om formirati stabilnu Vladu, i ne dopustiti više štetočinsko djelovanje SDP-a. SDP je bila LOŠA opozicija u vrijeme kada je trebala sprečavati nepodobštine HDZ-a, jer nije činila ništa da to spriječi, dapače "puhali su u isti rog", a bili su LOŠA  Vlada u dva svoja mandata. I nisu se nimalo promijenili u svjetonazorskom i domoljubnom pogledu.

MOST u zajednici sa HDZ-om treba učiniti sve da svojim dobrim radom u korist Hrvatske i hrvatskih građana, pokaže da je vrijeme da SDP, bar ovakav kakav je, zauvijek nestane sa hrvatske političke scene !

4

Laci

Samo je glupost beskonačna

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 758 753 258 4,036
PRIMIO <- 1,016 240 72 2,589

Dostignuća

Vingd 1,250.00
Bodovi 176.1
Prijedlozi 23 6.00
Analize 468 1,216.00
Ankete 330

Ocjene (1)


Respektira (1): Alumnus


Komentari (10)


Da to je razuman argument, no ako ti trebaju srpski turistički novci, paštetarski novci, bosanski novci, onda znaš zašto najveće tkz. "konzerve" dolaze iz najturistčke regije. I onda znaš zašto im treba Juga. u_prolazu 0 0 0


Treba sve biti podređeno boljitku hrvatskog naroda, a to je turizam, paštetarski novci, pa čak i jedan od največih tkz. "liberala" zagovara turističku konzervativnu naciju u kojoj svaki pošten grad ima gay plažu. Nama se prodaju pod "konzerve". u_prolazu 0 0 0


Po kojoj definicji ste vi "konzerve", a to je tolika devocija, upitam svog frenda, stvarnog frenda, tkz. "konzervu", demokrščana što ti kažeš na to da tvoja tri ministra otvaraju striptiz bar. Pukao mu film odere se na mene, da svi znaju što je on u_prolazu 0 0 0


i što on zastupa. Što ti zastupaš? Kaže onaj a opet na sjeveru glasali za" jugokomuniste" nismo glasali za prave "konzerve", ne mislim ono koja to brija. U vašem kraju otvoreno homoseksualci puše jedan drugom, ne ispod stola kao što kaže drug Mamič. u_prolazu 0 0 0


Nisam siguran da je HDZ manje zlo od SDP-a. Stoga udruživanje s bilo kakvim zlom na koncu producira zlo. msesar 0 0 0

Analiza

MOST se treba dogovoriti sa HDZ-om !

15.11.2015. 11:39

Nisam nimalo "prijatelj" HDZ-a, radi svih prljavština koje je učinjeno u njeno ... više >

Analiza

Jutro poslije uistinu povijesnih izbora, Hrvatski radio našao je rijetkog budnog analitičara, Davora Gjenera, koji pak, kao rješenje izborne pat pozicije zagovara veliku koaliciju, konkretizaciju ironičnih spajanja naziva stožernih stranaka našeg dvopartijsko-dvoumnog društvenog uređenja (SDPHDZ). Ironijom kao dokazom da javnost polako i uz trend rasta shvaća da se tu radi o istom, kloniranom zlu, tek oličenom različitim ideološkim bojama.

Razlog spajanja nespojivog? “Hrvatskoj u ovom trenutku treba stabilna vlast!“ (cit. DG)

Zanimljiv stav, u svjetlu činjenice da je dosada u političkom životu Hrvatske pojam nestabilna vlast potpuno nepoznat. Pa, što smo imali prije? U početku demokracije u Hrvatskoj razumljivu plebiscitarnu vlast, s polumrtvom oporbom opterećenom povijesnim gnušanjem prema svemu što je imalo i tragove crvenila u sebi, uz intermezzo Vlade nacionalnog jedinstva, jer shvatilo se da vođenje rata i rješavanje ekonomske katastrofe zahtijeva mobilizaciju svih intelektualnih kapaciteta kako bi mlada država prevladala krizu i opstala. S obnašateljima najviše državne vlasti – birtašima i voditeljima zavičajnih klubova iz dijaspore sa životnom filozofijom „kilo mozga marku“ i skupljačima novčane pomoći za vođenje rata koji zaboravljaju kada, gdje i kome su „predali“ kufer nažicanih para, dalje se nije moglo.

Od tada, pa sve do prošle nedjelje, Hrvatska se može podičiti redom stabilnim vladama, formiranim temeljem relativne ili apsolutne parlamentarne većine, osiguravane dvojako - rezultatima izbora u kojima se nije biralo dobro, već manje zlo, ali tek kad bi korupcija ili nesposobnost poprimile razmjere konačno  nepodnošljive puku, i potporom minornih, opskurnih koalicijskih partnera, vječitih parazita koje bi se dovabilo foteljama, ministarstvima sa i bez portfelja i lukrativnim pozicijama uzduž, poprijeko i u svim ostalim dimenzijama institucija državne uprave i javnih tvrtki.  

Rezultati? Kako nakon Tuđmanove smrti na političkoj sceni više nema osobe koja bi bez oklijevanja, pa i po cijenu konfrontacije sa svijetom, zemlju stavila na prvo mjesto (njegove mane i greške nisu predmet ove analize), strpljivo smo izgradili duopol  stranaka čiji je jedini raison d' etre preuzimanje vlasti ili ostanak na njoj uz sve osobne zakonite i manje zakonite povlastice i dobrobiti, tako drage svakom hrvatskom političaru.

Drugi rezultat takve stabilnosti izvršne vlasti, srozavanje je Sabora, kao najviše institucije vlasti u državi, njegovo svođenje na ušančene tabore srednjeg i nižeg ešalona stranačkih vojski, kao nagrade onima koji su se istakli u radu za „našu stvar“. Zapravo, može ih se percipirati kao gomilu ruku koje treba tek uputiti kad ih valja dići, a kad ostaju u džepu (s figom). Glasačku mašineriju degradiranu na posadu broda iz herojskih vremena jedrenjaka, kad bi kapetan u pogibelji zapovijedio „all hands on deck“. Upravo tako. Trebam samo ruke, bez mozga...!

U takvim stabilnim sazivima Sabora, jedini moguć oblik otpora (lošoj) izvršnoj vlasti sveo se na aktualni sat, gdje bi se premijer i ministri prepucavali sa zastupnicima, gađali se međusobno doskočicama uz imbecilno cerekanje, ako bi se zastupniku dobro poentiralo i „spustilo“.  I povremeno demonstrativno i uvrijeđeno „čoporativno“ napuštanje saborskih klupa.

Dakle, stabilnost parlamentarne većine u dosadašnjih 25 godina potpuno je razvlastila Sabor, suspendirala njegove ogromne ovlasti, nemogućim učinila kontrolu rada izvršne vlasti proisteklu iz čl.81 Ustava RH, a instrumente kontrole - istražna povjerenstva (čl. 92), mogućnost interpelacije (čl. 86) i najsnažniji, onaj iz čl. 116. Ustava, mogućnost izglasavanja povjerenja ministrima i vladi u cjelini, učinila pojmovima nepoznatim u hrvatskom političkom rječniku. Za nadziranje zakonskog rada i morala preostalo je tek Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, S jalovim, smiješnim novčanim kaznama - debelo premalo za siromašnu zemlju punu bogatih i superbogatih političara!

(Moć parlamenta da propituje dužnosnike izvršne vlasti u praksi, vidljiv je na you tubeu, gdje moguću buduću predsjednicu SAD, onu koja je najmoćnijeg čovjeka svijeta gađala pepeljarama po Bijeloj kući, jedanaest sati (!) mrcvare nastojeći ustvrditi odgovornost bivše državne tajnice i njenog State Departmenta za smrt veleposlanika SAD u Bengaziju.)

Složit ćemo se, prizor potpuno nezamisliv u dvorani Sabora, u nepomućenom miru stabilne vlasti.

Tako građeni i izgrađeni ugled i moć Sabora omogućio je njegovo punjenje čudnim likovima koje se ne pušta ni u kuću, kamoli u najviše tijelo državne vlasti, omogućio je da se nakon frizera, direktno sa zatvorskih prični sjeda u zastupničke klupe i odlučuje o našoj sudbini, omogućio je zastupnike Rojsa, Fiolića, Keruma,učinio mogućim pustu sabornicu s tri do pet zastupnika koji nemajući pametnijeg posla, odluče odrijemati, riješiti križaljku ili prolistati novine na sjednici. Zašto bi se tražila izvrsnost, pamet, čak pismenost zastupnika kad je već sve dogovoreno u stranačkim prostorima stabilne većine pod palicom svemogućeg vođe? Stabilna vlast natjerala nas je da u četverogodišnjim ciklusima nemoćni pratimo kako nas aktualni omladinski ministeraj bez staža, kao i plejada prethodnika prošlih HDZ vlada, kojih se više nitko ni ne sjeća, polako ali postojano vuče k dnu, samo zato jer je to isključiva volja ili inat nj.v. Premijera, tek uz nadu da će ponekad netko iz tužnog skupa otpasti, ne zbog nesposobnosti, već kao žrtva unutarstranačkog „Nacht der langen Messer“ – noći dugih noževa!

Zaključimo, možemo li u nepomućenom miru pasivnog promatranja propasti, u nepostojanju nestabilnosti kao relativno uobičajenog stanja razvijenih parlamentarnih demokracija, potražiti dobar dio, ako ne i sve izvore i uzroke tragedije i drame u kojoj se nalazi Hrvatska? I to ne antičke, već vrlo izgledne reprize suvremene, grčke!

Nastavak je osobna percepcija o ulozi MOST-a na političkoj sceni i razlog koji je okorjelog izbornog apstinenta s gotovo dvadesetogodišnjim stažem odbijanja glasanja za naše-protiv- njihovih i razne sulude likove i ideje, ponukao da konačno izađe na izbore, misleći da ovaj put ima nade, ali i da je prvi put moguće na neki način kazniti „jugoslavene“ i „crnokošuljaše“ koji su se, oprosti im Bože, opet, po n-ti put pograbili u jalovoj i deplasiranoj ideološkoj borbi.  

Dakle, MOST nikada nije trebao (ne treba) pristati participirati u vlasti. Ostati parlamentarna oporba, oduprijeti se licemjernim i glupim apelima i zahtjevima medija i analitičara o „preuzimanju odgovornosti“. Zašto? S 19 mandata? Neka je konačno preuzmu oni koji su opet (?!) podijelili saborske klupe i koji su uostalom, odgovorni za propast zemlje. Traženje i nuđenje premijerskih i ministarskih fotelja, kad predstoje teške i bolne reforme, za MOST predstavlja političko samoubojstvo!

Kao, po prvi put po broju mandata respektabilan, dugo očekivani treći put, kao jedina preostala nada napaćenog naroda, uz limitirajući faktor relativne anonimnosti i činjenice da se (ipak) radi o uglavnom političarima lokalne razine, MOST preko djelovanja u Saboru treba naučiti „plivati s morskim psima“, vidjeti što je to visoka (prljava) politika, kako se odolijeva nemoralnim ponudama, bori s građevinskim, uvoznim, zelenomafijaškim, naftaškim lobijima, ukratko, „premazati se“ političkim mastima i poštenim, principijelnim djelovanjem u Saboru strpljivo širiti i masoviti „treći put“ do dana kad će samostalno moći preuzeti vlast i zauvijek dokinuti duopol domoljuba i jugonostalgičara, a zapravo pukih „vlastoljuba“.

Konačno, vratiti moć Saboru! Učiniti sve ono s početka teksta. Dokinuti smrdljivu, ustajalu stabilnost močvare i stvoriti kreativnu, misleću, nepotkupljivu nestabilnost političkog sustava. Učiniti da se Sabora boje oni, a ne Sabor njih, stranačkih vođa, lutkara, vladara iz sjene, korumpiranog Ustavnog suda i svih koji su uzurpirali vlast dosad tragično impotetne vrhovne vlasti Hrvatske.

I da! Valja živjeti za onaj lijepi dan kad će se u Saboru RH, zbog šeprtljave ili pokvarene izvršne vlasti, izglasati nepovjerenje Vladi RH. Napokon!

Skroman savjet MOST-u (ako već nije kasno). Udaljite se od trenutne paranoidne histerije. Pustite relativne i „relativne“ pobjednike (i mandatoricu s Pantovčaka), nek' se znoje oko formiranja vlade. Pobjegnite od medija, povucite se u vikendicu (i ideja moderne neovisne Hrvatske rođena je u vikendici), saberite i dogovorite sami sa sobom što želite biti – kupljeni dužnosnici koji će na kraju preuzeti odgovornost i bijes javnosti zbog propasti jalovih parcijalno-površinskih reformi, ili neovisna, konstruktivna saborska oporba, glas naroda, koja će imanentnom prijetnjom nepovjerenja priječiti korupciju, nerad i nesposobnost  izvršne vlasti. I osnovno, ne žurite s odlukom. Propadalo se i čekalo na promjene 25 godina, pa se može strpjeti još malo, pogotovo ako se počne nazirati zora nakon tmine. Svi koji misle da su korijenite promjene u Hrvatskoj ostvarive brzo i glatko, uistinu trebaju pomoć Bože Petrova ...onu profesionalnu!

Završavam dvojako. Birajte, ovisno o optimizmu ili pesimizmu. Prvi, Churchillov citat iz govora nakon pobjede u Sjevernoj Africi: „Ovo nije kraj, nije čak ni početak kraja. Možda je tek kraj početka.“

Drugi: dok pišem, čitam, izbacilo Prgometa! Nadalje, u sjedištu sasušenog OraH-a ostalo jointa. Neka ih zasad ne bacaju. Počinjem se bojati da ćemo opet popušiti. Pa, nek' barem bude sa smiješkom i u vedrom raspoloženju! 

5

damir_pacek

"Ako niste liberal s 30, nemate srca! Ako ste liberal s 40, nemate mozga!"

Interakcija

 
UČINIO -> 232 40 10 668
PRIMIO <- 198 40 16 625

Dostignuća

Vingd 292.00
Bodovi 138.7
Prijedlozi 1 3.00
Analize 31 280.00
Ankete 63

Ocjene (6)


Respektira (6): siouxica, Laci, msesar, Dirk15, 5none5, VeNLO


Komentari (48)


sio, ja o MOST-u nemam dovoljno informacija. Za koju godinu, ako poživimo, sigurno će mi biti glavni junaci teksta :). Ovo su tek moje projekcije onoga što zasada želim i očekujem od njih. damir_pacek 1 0 0


Inače, ja sam savjet o povlačenju u vikendicu i stajanju na loptu napisao prije negoli su se zatvorili na Plitvicama :) damir_pacek 0 0 0


da da, skužila odmah. pa naravno, to su trebali napraviti odmah u ponedjeljak, spriječili bi dosta štete koja je u međuvremenu nastala.... siouxica 0 1 0


svakako! Ne bi vjerovala, pišem Pariz, pa nemam vremena četat s tobom :))) damir_pacek 0 0 0


baš se čudim da nema više tekstova o tome... jedva čekam pročitat! siouxica 0 0 0

Analiza

Jutro poslije uistinu povijesnih izbora, Hrvatski radio našao je rijetkog budnog analitičara, Davora Gjenera, koji pak, kao rješenje izborne pat pozicije zagovara veliku koaliciju, konkretizaciju ironičnih spajanja naziva stožernih stranaka našeg dvopartijsko-dvoumnog društvenog uređenja (SDPHDZ). Ironijom kao dokazom da javnost polako i uz trend rasta shvaća da se tu radi o istom, kloniranom zlu, tek oličenom različitim ideološkim bojama. Razlog spajanja nespojivog? “Hrvatskoj u ovom trenutku treba stabilna vlast!“ (cit. DG) Zanimljiv stav, u svjetlu činjenice da je dosada u političkom životu Hrvatske pojam nestabilna vlast potpuno nepoznat. Pa, što smo imali prije? U početku demokracije u Hrvatskoj razumljivu plebiscitarnu ... više >

5

damir_pacek

"Ako niste liberal s 30, nemate srca! Ako ste liberal s 40, nemate mozga!"
  • 6
  • 0
  • 0
  • 48

Analiza

Od tri grupacije s najvećim brojem ostvarenih mandata sasvim je jasno kako je samo Zoran Milanović imao plan "B". (Da, baš Zoran Milanović jer je ova kampanja bila u znaku "Hrvatska raste - to sam ja!", ali to je tema za neku drugu analizu). HDZ se tješi svojom relativnom pobjedom, ali kao da još čekaju da DIP obradi svih 100% listića, pa da dobiju tih "10 mandata koje im ankete sakrivaju." MOST-ovci su, to je sad također sasvim jasno, ne samo iznenađeni, nego i izgubljeni u situaciji nastaloj objavom izbornih rezultata. 

Čak ako su i gajili nade da bi mogli uzeti 19 zastupničkih mandata, prilično je sigurno da je i njih "zeznuo" HDZ-ov podbačaj. Da je stiglo još tih "10 mandata", sada bi HDZ vršio trgovinu s manjinama i možebitno Čačićem ili IDS-om, a MOST bi se brusio da bude glasnijom oporbom nego li su to bili Laburisti (a osobito Ivan Grubišić), a čišćom i časnijom nego li bi to bila aktualna tehnička vlast - pripremajući usput teren za prijevremene izbore. Međutim, MOST se našao u ulozi da mora s riječi preći na djela, a odmah mora učiti i lekciju kako velika očekivanja povlače i velik pritisak. Vidljivo je iz njihovih reakcija da se najviše trude da ne počine grešku. S druge strane, baš svaki korak koji su do sada napravili im se promatra kroz prizmu pogreške. 

MOST-ov uspjeh je dao vjetar u krila već spominjane očajničke želje hrvatskog biračkog tijela za "trećim putem", tako da je javnost zabavljena pitanjem koji će od preostala dva bloka prihvatiti program mostovaca, kao da MOST treba njih, a ne obratno. Božo Petrov i ekipa oko njega su uspjeli predstaviti sebe kao oličenje i sukus svih fraza i floskula koje se toliko često i toliko olako potežu u hrvatskom medijskom prostoru: mladi, neopterećeni, reforme, rezovi, nova snaga... To je stvorilo balon velikih očekivanja za koja je Petrovu bjelodano jasno da ih ne može ostvariti. 

Manjinska vlada (neovisno čija) koja bi provodila MOST-ov program, a da njegovi predstavnici ne preuzmu nikakvu izvršnu odgovornost bi vrlo brzo bila svedena na razinu običnog "spina" sve kad bi nekim čudom SDP ili HDZ pristali da premijerom ne budu Milanović ili Tomislav Karamarko. Direktno ulaženje u koalicijsku vladu s jednim od blokova se očigledno nije nalazilo na popisu mogućih scenarija koje je Petrov imao u vidu. 

Često se MOST uspoređuje s Laburistima i upozorava ih se da bi im ostanak u oporbi donio sličnu sudbinu. Ova usporedba ne drži vodu iz jednog bitnog razloga. Naime, Laburisti su bili stranka koja je potekla "odozgor", njezin prvi uspjeh je bio ulazak u saborske klupe. No, stranka se nikada nije uspjela spustiti među "obične" ljude upravo zbog toga što su Lesar i ekipa oko njega njegovali pomalo elitistički pristup gdje je zanemarivan rad na terenu. Zbog toga su Laburisti realno ostali strankom bez ikakvih vidljivih i opipljivih rezultata. MOST je, upravo suprotno, potekao "odozdol" s lokalne razine i to čak kao nekakav vid pokreta otpora. Lokalne pozicije koje trenutačno drže im ostaju neupitnima i u predstojećem razdoblju, tako da bi - za razliku od Laburista - oni mogli neko vrijeme izdržati kao (uspješna!) saborska opozicija. 

Ako se još malo zadržimo na usporedbi Laburisti/MOST, upadljivo je kako im je jedina zajednička poveznica (uz neke živopisne likove) upravo ta što nikada nisu postali pravim političkim strankama. Lesar je svoju vodio kako da je riječ o sindikalnoj podružnici, a Petrov tek treba MOST od različitih grupa "pokreta otpora" pretvoriti u organiziranu stranku u kojoj će se znati što je čiji zadatak, ali i koja će imati odgovore na neka "desno/lijeva" i slična pitanja koja im se nameću sama od sebe. Zbog toga je Petrovu sigurno bilo u planu provesti još neko vrijeme u opoziciji, to vrijeme iskoristiti za pravu izgradnju infrastrukture na terenu, a onda - na izvjesnim izvanrednim izborima - doći u poziciju da postane ravnopravan partner u - poziciji! 

Izgleda da se još uvijek nastoji držati upravo takvog plana. Ulazak u koaliciju samo s jednom od dviju strana u oba slučaja nosi zamke za MOST. Ma kakva obećanja i garancije da mu daju, jasno je da će obje velike stranke u što većoj mjeri nastojati provoditi svoju, a ne MOST-ovu politiku.

Ukoliko podrže Milanovića, ispalo bi da se zalažu za kontinuitet dosadašnje politike. Nadalje, Petrov je vjerojatno upozoren na primjer Budišinog HSLS-a kojeg je Račan spretno pocijepao na Libru kada mu je trebalo, tako da bi MOST ostao bez mogućnosti da isprovocira prijevremen izbore. Mogućnost cijepanja postoji i u koaliciji s HDZ-om, ali je zato i veća mogućnost da do tog i takvog cijepanja dođe već prilikom samog sklapanja. Petrina je već najavio da ni u kom slučaju neće podržati HDZ, a ne treba smetnuti s uma da se MOST do sada i afirmirao uglavnom u borbi protiv lokalnih podružnica HDZ-a. 

Stoga pozivanje na vladu nacionalnog jedinstva MOST-SDP-HDZ treba gledati s jedne strane kao nastavak izbacivanja predizbornih floskula za koje se drži da ih birači žele čuti, a s druge strane kao nastojanje da se sa sebe spere odgovornost za neuspjeh postizobrnih pregovora. Kao "mi smo nudili ostavljanje nepotrebnih razmirica po strani i uprezanje svih u zajednički napor pokretanja reformi, ali su 'veliki' to zbog svoje sebičnosti odbili." 

Različite su i pozicije SDP-a i HDZ-a. Potonjima je MOST potreban skoro u cijelosti i stoga nemaju razloga da idu u njegovo razbijanje. No, upitna je Karamarkova pozicija. Problem je što je teško procijeniti postoji li u HDZ-u dovoljna kritična masa da izvede unutarstranački puč, smijeni Karamarka, pa ponudi MOST-u sklapanje koalicije u kojoj bi Petrov dobio premijerski položaj jer bi neki novi HDZ-ov predsjednik bio "bez izbornog legitimiteta." Bila bi to ponuda koju bi zasigurno zagolicala maštu mostovaca. Međutim, ona je malo vjerojatna, jer za scenarij brzog smjenjivanja Karamarka jednostavno nema ni vremena ni prostora. Karamarku je sad sigurno drago što je i ranije spominjao "vladu stručnjaka" čiji eho sad HDZ-ovci dodatno pojačavaju. To ponovno otvara mogućnost da Karamarko ne bude premijerom, no teško je zamisliti da su baš Lovrinović ili Podolnjak stručnjaci na koje je HDZ ciljao. 

Na drugoj strani vreba Milanović kojemu je potreban i manji broj mostovaca, tako da mu je prihvatljiv i scenarij njihovog cijepanja. Treba mu samo izgradnja medijske pozicije takve da ispadne da je onaj dio MOST-a koji prijeđe na njegovu stranu "napredan", baš kao što je to nekada bilo s Librom. Pretpostavke je već izgradio izigravši Prgometa. Na taj je način suzio ionako male HDZ-ove šanse. 

Milanović se jedino ne smije zaletavati. Izborni rezultati su nesumnjivo za njega predstavljali veliku osobnu satisfakciju: personalnom kampanjom je doveo svoju koaliciju onamo gdje je nitko očekivao, u Zagrebu je preferencijalnim glasovima pomeo pod Davorom Bernardićem (činjenica koju se nedovoljno naglašava!) i ima najveće izglede da (p)ostane budućim mandatarom Vlade. Kao šlag na tortu nedostaje to da "natjera" predsjednicu da njemu prvomu povjeri mandat. To bi ga moglo potaknuti da odmah razbuca MOST, što bi dugoročno moglo ostaviti negativan medijski dojam. No, što su sve hrvatski birači zaboravili Milanoviću, ovo bi za njega bilo kao ubod buhe za slona.

Nes(p)retni Prgomet je ovime izgledno eliminiran iz kombinacija za neku viđeniju funkciju, a također, ako je imao nade u trijumfalni povratak u postkaramarkovski HDZ one su sad zauvijek utrnute. Ipak, pitanje je čijom je žrtvom? Milanović je onaj koji mu je smjestio, ali Prgometovo izbacivanje odgovara i drugima - osobito Boži Petrovu.

U scenariju u kojemu će MOST ući u koaliciju s HDZ-om, Prgomet je možda i namjerno žrtvovan, osobito u verziji u kojoj bi HDZ odustao od premijerskog položaja. U scenariju u kojemu Petrov traži još neko vrijeme za udaranje čvršćih temelja novoj stranci, pa teži ostati u opoziciji, nije neizgledno da je spreman pretrpjeti nekoliko "prebjega" osobito ukoliko je riječ o osobama koje baš kao Prgomet ionako dolaze iz, trećeputaškom retorikom, kontaminiranog područja profesionalnih politikanata.

Time se upušta u veliki rizik. Naime, ako Prgomet (i potencijalni "Prgometi") ne prijeđu na SDP-ovu stranu, povećat će se rizik od novih izbora u kojima bi se dvije frakcije MOST-a borile jedna protiv druge. Također, MOST-u svaki dan padaju medijske akcije koje je do sada znao spretno iskorištavati. Karamarko je dokaz kako se bez upliva na medije stvari vrlo lako mogu preokrenuti u neželjenom smjeru. 

Izborni uspjeh je očigledno došao prerano za MOST, a također se nisu snašli pod pritiskom koji im je nametnuo da su upravo oni ključ za "stabilnost" i "napredak", odnosno bacaju im se medijski klipovi u vidu floskula kako "Hrvatska nema vremena." U vaganju između toga je li im bolje (što u ovom kontekstu treba čitati kao manje štetno!) ostati u oporbi ili ući u izvršnu vlast moguće je da Petrov i ljudi oko njega nisu zaboravili da još uvijek nisu stranka. A teško je voditi državu i organizirati stranku. Stoga nije nevjerojatan scenarij prema kojemu traže načina kako ostati u opoziciji.

Izglednim dobitnikom takvog razvoja situacije bit će Zoran Milanović. Samo je pitanje koliko će dugo njegov dobitak trajati.

5

Alumnus

Regnum regno non praescribit leges.

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 572 55 36 528
PRIMIO <- 584 89 20 1,155

Dostignuća

Vingd 722.00
Bodovi 154.4
Analize 73 722.00
Ankete 179

Od istog autora

Ocjene (6)


Komentari (9)


Super analiza. Imalo bi cak smisla i napisati par izvedenih analiza iz ove. sthagon 0 0 0


Sustav je korumpiran u svim sferimima društva. Od prijeve u vrtič do registracije automobila iza svega stoji korupcija. Ja sam jači meni štima ti slabiji ti šuti i trpi, Švedski ministar pad jer sprižio 30kn na kartici hrvatki ministar kaže tko ste u_prolazu 0 0 0


Vi da vam polažem račune. Nitko ja sam big nobody da bi mi jedan ministar položio račune za svoje javnu karticu. Nobody, big nobody, zato švedska proizvodi avione (zapošljava intelektualnu pamet) hrvatska gradi brodove, koji su neisplativi, al no bed u_prolazu 0 0 0


platiti čemo i to iz onog kredita u 12 mjesecu, pa smo pametni. Tako smo pametni za sve, brodogradnja, autoceste, železnice, a dug raste, mislim ono zbog čega jer radite, dug raste da bi Vi radili, mislim to je fakat iznad mojeg shvaćanja. u_prolazu 0 0 0


jel to nekto može shvatiti, oprostite pripost sam, možda i manje inteligentan no ne mogu shvatiti kako da netko nešto radi izađe dug iz njegovog rada. Takav intelektualizam je u rangu Nobela. u_prolazu 0 0 0

Analiza

MOST je za sada još u relativnoj prednosti nad HDZ/SDP karavanom po pitanju političke fleksibilnosti, odnosno, još uvijek nisu svjesni granice fleksibilnosti kod ranije spomenutog dvojca. Za sada kormilara sigurno ima SDP, u vidu Milanovića, kojem pomaže izdašno financirani konzultant. HDZ je svakim danom u sve većoj stisci, pritisku, kako samih članova, tako i predjsedništva stranke da preuzme inicijativu i vrati prevagu na svoju stranu. To još jedino nije sjelo kormilaru Karamarku koji uporno nastavlja voditi stranku/kampanju utabanim stopama nizbrdo, po onom ključu "its my way or the wighway". Prema tome, uskoro bi se HDZ mogao naći bez kormilara, što je svakako opcija koje je Karamrko svjestan, ali isto kao i Milanović zna da je vrijeme na njihovoj strani. Samo što je Karamarko u lošijoj poziciji ali kao da ljudi kojima se okružio, čitaj Brkić, Čuljak i sl. ne žele glasno uskliknuti "Car je gol!!!" nego nastavljaju istim tempom iako je očigledno da u situaciji HDZ vs SDP, potonji mogu čekati mirno rasplet dogovora MOST-a i HDZ-a.

SDP ima u svemu ovome pomoć svog izbornog gurua koji će svakako biti zlata vrijedan jocker upravo u ovoj situaciji postizborne talačke krize, na koju još nitko nema pravi odgovor, ili ima...?

MOST - teško je povjerovati da je sav ovaj medijski metež uzrokovan s određenom namjerom, kako kupnje vremena da MOST sabije redove tako i da pokaže dvojcu HDZ/SDP da imaju živaca i za produžetke, a ne samo dva poluvrmena, iako je tek šačica njih imala pokoju političku tekmu u nogama. Njima svakako ide u prilog mirnoća upravo Drage Prgometa koji sigurno dobro razumije trenutak i priliku koju imaju. Pitanje je samo može li on nadići osobnu netrpeljivost prema Karamarku ili će biti agent SDP-a u MOST-u. Izglednije je da situacija u MOST-u polako doseže kritičnu temperaturu pa će u satima/danima koji slijede ipak oni morati preuzeti inicijativu oko formiranja vlasti.

Svakako je za njih najbolje da sa jednom od stranaka formiraju stabilnu Vladu, te zatim počnu s reformama-to bi pokazalo njihovu političku zrelost kao i preuzimanje odgovornosti za ukazano im povjerenje birača. Ukoliko ostanu homogeni, kako često u medijima  vole navoditi, neće im biti teško onda služiti kao korektiv-jer će biti dio izvršne vlasti i imati će savršenu poziciju za ostvariti toliko potrebne reforme. Ukoliko se pokaže da SDP nije dovoljno odvažan u provođenju istih, uvijek mogu tražiti izglasavanje nepovjerenja Vladi.

Ali svakako da nas očekuje topla jesen, kako meteorološki tako i politički.

2

SeteSorele

Alea jacta est

Interakcija

 
UČINIO -> 2 - - 3
PRIMIO <- 3 - 1 6

Dostignuća

Vingd 3.00
Bodovi 32.3
Prijedlozi 1 0.00
Analize 1 3.00
Ankete 2

Ocjene (4)


Respektira (3): damir_pacek, Laci, siouxica


Ne slaže se (1): Poljanak


Komentari (6)


Kad već spominješ Prgometa, upravo je on taj remetilački faktor zbog kojega bi se Most mogao rascjepiti. Poljanak 0 0 0


dobrodošao/la na barometar:) zanimljiva zapažanja, šteta što je ostalo samo na nizu nabacanih misli, umjesto da je pretočeno u tekst sa glavom i repom. sa zanimanjem čekam novi tekst nadajući se da ćeš poraditi na strukturi i argumentaciji:) siouxica 0 0 0


početak je težak, trebam se priviknuti na stil i strukturu...a i ko za vraga Prgomet me danas opovrgne kako je Poljanak predvidio....ipak - učim polako. Hvala SeteSorele 1 0 0


sigurna sam da ćeš se brzo ufurati, samo naprijed:)) siouxica 0 0 0


Zanimljiv tekst, pogotovu što spominješ američkog Gurua. No i sama činjenica koga je ZM uzeo za savjetnika ukazuje na njegov "svjetonazor", koji je tipa -"Vlast po svaku cijenu, pa makar prodao dušu Vragu!". Ako MOST na to pristane onda ajme ! Laci 0 0 0

Analiza

Ponovljeni izbori

11.11.2015. 22:27

MOST je za sada još u relativnoj prednosti nad HDZ/SDP karavanom po ... više >