Analiza

Predstavnici koalicija i bleferske predstave za javnost

20.11.2015. 11:10, Nakon chata: Nova vlada ili izbori? Što bi izbori značili za MOST, a što za HDZ i SDP?

Kad bismo kojim slučajem bili u poziciji neutralnog promatrača političke zbilje oko nas, mogli bismo sjesti u zadnji red i kao u kinu poluprisutni umom, tamaniti kokice i gledati. No, malo tko od nas je u stanju reći Nije me briga tko upravlja zemljom jer ne zovemo se Rotschild i ne možemo dodati onaj razlog za bezbrižnost Ako ja imam nadzor nad kreacijom novca. Kako tog nadzora nemamo, a nema ga niti bilo tko drugi kojeg smo izabrali da to čini u naše ime, to smo svi zatvorenici postavljenog sustava, koji se tek razlikuju po kategoriji te privatne ustanove- neka je otvorenijeg tipa (za sitnije prijestupnike), neka zatvorenijeg.

Volimo stupnjevati slobode i tako prikrivati jedinu bitnu odrednicu slobode - ima je. Ili nema.Kad je nema, onda baratamo sa stupnjevima, kao u vremenskoj prognozi. U međuvremenu, dok čekamo zlatno zemaljsko doba, možemo maštati o pravednijem svijetu, kojeg nastanjuju slobodna i dobroćudna bića, a sreća teče u potocima. Ili se ohrabriti pa zahtijevati odmah i sad upravo takav svijet. Reći - drukčiji smo, možemo bolje, poštenije. Naši mostovi će spajati obale ljudskih duša, maknut ćemo stražarske kućice i graditi svijet po našoj, čovječjoj mjeri.

Onda se dogodi čudo. Nadanja slabih prepoznaju jaki. Kao svoj alat s kojim će još čvršće zatući kolce koje pridržavaju žicu oko već spomenutih otvorenih ustanova. MOST će biti jezičac na vagi, budnim okom paziti na izvršavanje dogovorenih reformi (re - formirati= razrušiti staro i staviti novo vino u nove mješine), u ime naroda, a za račun oligarhija.
Svoju drugačijost u politici, Božo Petrov je sabrao u jednom tekstu na barometar.hr. Za demantiranje drugačijosti pobrinuli su se jumbo plakati uz cestu. Oni koštaju, a sve što košta, mora se i platiti. Novcem. A novac je vlasništvo onog tko ga izdaje. Ne onoga tko ga privremeno ima. Kao što je to pojasnio narodni pjesnik u onoj Tko te ima, taj te nema, tko te nema, taj te sanja. MOST je mogao financirati kampanju samo crnim novcem izvučenim iz proračuna lokalnih jedinica kojima čelnici upravljaju ili ako zbog poštenije drugačijosti toga nije bilo - novcem donatora. Koji daju nešto za ništa. Altruisti. No, prestari smo da bismo mislili kako ima naivnih koji daju nešto za ništa. Poput vlasnika Orbica.

Nećemo koalirati ni s lijevima, ni s desnima, sveudilj su grmili s mosta. I onda je ta mantra, koja je zvučala neovisno, hrabro izvršila vlastiti pretvorbeni harakiri. Morat će koalirati. I tako izbrisati sve tragove svoje drugačijosti. Sustav je inteligentni samoispravljajući program, pretvara svoje neprijatelje u svoje najbolje vojnike, a da se sam ne mijenja. Milanovićevi prodavači magle, koji se smjenjuju na pozornici s istim takvim prodavačima vrlo utržive robe od 18 mandata iz ekipe MOSTA, su igrači sustava. A sustav kaže - slijedeće godine Hrvatska mora vratiti svojim kreditorima oko 2 milijarde eura,a već u 2017. oko 4 milijarde eura. Ukupno u mandatu slijedeće Vlade oko 15 milijarda eura. I to u slučaju da ostanu ovakve kamate, koje prema najavama sigurno neće ostati iste. Rast će. Sve će biti ok, ako Hrvatska raste. A znamo da to ovisi o MOSTU. Inače nam ostaju četverogodišnji pokušaji brojanja do prnjavorskog 5. Pepsi ili Coca cola, pitanje je sad.

Odakle i kako će buduća Vlada vratiti toliki novac? Otkud nama toliki euri? I kako ćemo preživjeti, ako nam svake godine mandata nove Vlade bude odlazilo na povrat dugova skoro 4 milijarde eura? Jednu godinu će Vlada prodati auto ceste i zakrpiti rupu. Drugu će prodati..? Što? HEP.Dobro,a onda? Morat ćemo u štednju, bolne rezove i doline suza. A trebali bismo izvesti nemoguće - i stisnut, i prdnut. A kako? Dio duga će Vlada reprogramirati. Što znači uzeti novi kredit za plaćanje staroga. Ne bude li osjetnog gospodarskog rasta, taj novi kredit će biti skuplji od staroga pa ćemo biti još dužniji.

U prvih šest mjeseci 2015. naš izvoz je iznosio 5,5 milijardi eura, a uvoz 9,0 milijardi eura. Vanjskotrgovinski deficit iznosio je 3,5 milijardi eura.S takvim tempom na kraju godine bi izvoz bio oko 11 mlrd eur, a uvoz 18, deficit 7 mlrd eura. Zadatak slijedeće Vlade jest popravljanje tih brojki. A sve reforme moraju to imati kao cilj. Inače nema eura s kojima bismo nahranili naše kamatare. Nadalačke oči koje bulje u Bruxelles neće imati što vidjeti. Prema izračunu Drage Jakovčevića, iz EU fondova ćemo neto dobiti upravo onoliko koliko uplatimo u EU Proračun. S kojom i kakvom proizvodnjom ćemo supstituirati uvoz i povećati izvoz, a da bismo došli barem u egal pa onda s parama koje nama padaju s neba, a našim gastarbajterima ne baš pa ih ipak šalju u domovinu i eurima od turizma skrpili za te jebene rate. Nakon postavljanja tog pitanja vidimo što nam uistinu nedostaje - valjana kratkoročna i dugoročna strategija s kojom ćemo u dogledno vrijeme trebati čim manje strane valute, a čim više je zarađivati.

Ekipa iz MOSTA kao uvjet za svoju podršku jednoj od dvije koalicije stavlja prihvaćanje svojih reformi. Pa je ključno pitanje - imaju li oni spremljene kakve reforme, a koje bi bile za nekoliko klasa iznad smanjivanja plaća gradskih zaposlenika? Škegro kaže da nemaju i da su bleferi. Nemaju ni jednog asa u rukavu. Što znači puno lišina u rukama, i tomu unatoč mogu biti na pobjedničkoj strani. Za njih nam je manje više lako jer će svaki od izabranih zastupnika uskočiti u veći platni razred od 30 i nešto tisuća kuna bruto. Nama je misliti o nama.

Kad bismo bili u rangu sirijskih izbjeglica u Njemačkoj, mjesečno bi nam bez rada slijedilo oko 600 eura. Ovdje će nam teško toliko prvoga u mjesecu sjesti na račun za odrađeni mjesec. A potrošačka košarica u Njemačkoj jeftinija nego li kod nas. Valjda ne uvoze hranu kao mi, već zasuču rukave pa rade. Mi ćemo naše doline natapati suzama? I čekati da što samo od sebe izraste? Hm, možda je bolje i to nego li suzama lepiti tapete,tko zna.

Ekipi na MOSTU ne pada na pamet ići u nove izbore. Dogovorit će se. I oko sinekura i uhljebljenja. Milanović je već naučio tu školu u igri s HNS-om pa ima svježije iskustvo od Karamarka. I kad bih kojim slučajem bio kladioničar, a nisam (jer raznoraznih ovisnosti već imam dovoljno), kladio bih se na Milanovića.

6

VeNLO

http://pokretpatriot.com/

Interakcija

 
UČINIO -> 980 37 100 1,639
PRIMIO <- 1,567 315 112 2,997

Dostignuća

Vingd 2,070.00
Bodovi 193.3
Analize 256 2,064.00
Ankete 1

Ocjene (7)


Respektira (5): Jung-fu, BorisTraljic, Alumnus, Gospon_Fulir, siouxica


Ne slaže se (2): sufit, Gospon_Fulir


Komentari (21)


Slažem se, vrlo loš tekst, ali s točnim podacima o dugu i točnom konstatacijom nepostojanja nekakvih razrađenih mostovih reformi(više od forme natuknice), gramatički besprijekoran i zanimljivim predviđanjem raspleta 'pregovora'. VeNLO 0 0 0


Pustimo sada reforme i dugove, to ceka svaku vladu... ono sto je danas postalo evidentno je panika o koj sam pisao... Prgometovo "javno pismo" i pokusaj diverzije je dokaz koliko se SDP boji MOSTa. BTW, nikome nije cudno da Zokija nema vec danima ?? Gospon_Fulir 0 0 0


Most nije revolucija koja je potekla odozdo, kao promišljena ideologija napaćenog naroda, već skupina individualaca koji su poželjeli povećati svoju moć. To je korespondiralo s biračkim raspoloženjem i dovelo ih do brojke 19 zastupnika.Ta brojka sad VeNLO 0 0 0


nije samo predmet želja jedne i druge strane, već i alat raznoraznih skupina unutar i izvan HR. Od vjerovničkih do tajkunskih.Što ne znači da su tga oni sami svjesni. HR nije otok u Paifiku, već dužnička kloaka. VeNLO 0 0 0


U tim okolnostima je jasno kako će i mostovsko pregovaranje završiti odlukom izvana pa je jedino bitno koga podržavaju upravo centri moći izvan HR,a ne Oceanovih 18, pardon Petrovljevih. VeNLO 0 0 0

Analiza

Panika u HDZ-u i SDP-u: MOST radi upravo ono zbog čega je izabran!

19.11.2015. 13:13, Nakon chata: Nova vlada ili izbori? Što bi izbori značili za MOST, a što za HDZ i SDP?

Prije nekoliko dana sam, potaknut neshvatljivo naivnim političkim "Salto mortale-om" Drage Prgometa, pisao o generalu Montgomery-u i iskrivljenim percepcijama vlastite važnosti. Nakon iznenađujuće demonstracije snage Bože Petrova radikalnim izbacivanjem Prgometa iz MOSTa, i njihove klauzure ovaj vikend na Plitvicama, ušli smo u prvi tjedan ozbiljnog političkog pregovaranja između MOSTa i dvaju velikih koalicijskih blokova, koji pretendiraju na osvajanje vlasti.

Pregovori su netom počeli, a cijela javnost, uz svesrdnu podršku medija, nastavlja sa stereotipnom postizbornom mantrom - hoće li oni napokon lijevo, ili desno?  Kao da je to pitanje života i smrti. Neviđeni pritisak radi se na MOST da se konačno opredijeli, da pogurne klatno pobjede u Kramarkovo ili pak, Milanovićevo krilo. U međuvremenu, iako MOST (zasad) postupa daleko odgovornije i promišljenije nego je to itko u početku očekivao, analitičari i mediji su ih skloni proglašavati amaterima, političkim diletantima, hazarderima, bezglavom skupinom bez ideje i programa, optužuju ih da odugovlače, da se igraju sa sudbinom zemlje, i tome slično.

Zašto se MOST uporno u javnosti optužuje za ono što se od njih i očekivalo i za što su, na kraju krajeva, glasove i dobili - a to je da donesu promjenu u način formiranja izvršne vlasti u Hrvatskoj.

Zašto? Zato što su i SDP i HDZ u – teškoj panici.

Od osamostaljenja dosad, izvršna vlast se formirala politički, ovisno o tome koji je tabor (ideologija) dobio dostatnu većinu saborskih ruku (sa izuzetkom naravno, ratne vlade Franje Gregurića).

Po prvi puta nakon rata, proces formiranja izvršne vlasti odvija se na temelju razgovora o konkretnim potezima koje svako ministarstvo te buduće vlade mora u idućem mandatu pokrenuti i provesti. Pri tome se vrlo detaljno analizira tko su te osobe i stranke koje to zaista i mogu napraviti, ne rukovodeći se nužno, imperativom da svi ministri budu iz istog političkog tabora.

MOST se ponaša (ponavljam - zasad) vrlo korektno, promišljeno i odmjereno, pažljivo balansirajući između dvije političke opcije, ne izlijećući pred medije ni sa kakvom prognozom, predviđanjem ili obećanjima... za razliku od HDZ-a, a još više i SDP-a koji lakonski u kamere izjavljuju kako se "u svemu eto slažu s MOST-om", kako "samo što se nisu dogovorili", kako "su uvjereni da će se MOST opredijeliti za njih" i tome slične neutemeljene špekulativne spinove, hraneći vlastiti ego i gaseći vlastitu paniku od mogućeg ishoda u kojem bi ostali izvan pobjedničkog tabora.

Govoreći sa stanovišta prosječnog stanovnika ove države, koji je prije svega željan sređivanja stanja u državi, uvođenja reda, odgovornosti, učinkovitosti, transparentnosti, hrabrosti u rješavanju raznoraznih nelogičnosti i balasta koji već desetljećima guše i onako jedva živo hrvatsko gospodarstvo, koji je iznad svega željan onih poteza koji će mu život i standard učiniti dostojnijim i boljim, ovakav scenarij je najbolje što smo mogli poželjeti. Scenarij u kojem neki politikom "neopterećeni" ljudi o svemu tome detaljno i oprezno pregovaraju sa političkim opcijama koje imaju infrastrukturu i snagu da to i provedu. Nije li to ono u što smo se svi kleli i to željeli ? Da izbori iznjedre "treći put" koji će dokinuti stranački duopol SDPa i HDZa i temeljito redefinirati sustav političkih vrijednosti i odgovornosti u ovoj državi?

Negirati to sada i galamiti na MOST da zavlači i koleba se, te vršiti pritisak da se konačno opredijele jest, u najmanju ruku - teško licemjerje.  

Neka mi čitateljstvo oprosti, ali moram povući ovdje paralelu sa još jednim Hollywoodskim uratkom. Ovaj puta radi se o odličnoj komediji Waltera Hilla iz 1985.-"Brewsterovi milijuni".

U tom, meni beskrajno zabavnom, filmu odlični Richard Pryor glumi tamnoputog igrača baseballa Monty-a Brewstera, koji od ludog bogatog rođaka dobije ogromno nasljedstvo, za koje je jedini uvjet, da u 30 dana potroši 30 milijuna dolara, i da mu nakon toga ništa ne ostane. Suočen sa problemom - kako potrošiti toliki novac u tako kratkom vremenu, našem Brewsteru sine spasonosna ideja - kandidirat će se na izborima za gradonačelnika New-Yorka. Naravno, u američkim medijski nabrijanim uvjetima, kampanje koštaju pravo malo bogatstvo, pa će Monty Brewster tako dobiti odličnu priliku da spiska velike novce u kratkom vremenu.

Pri tome, budući se zaista ne namjerava baviti poslom gradonačelnika tako velikog grada, on svoju kampanju bazira na samo jednom jedinom sloganu, sloganu koji je inače poznat u izbornim procedurama kao "None Of The Above" (hrvatski: Niti jedan od ponuđenih) tj. skraćeno - NOTA. (Sjetit ćete se, takav je pristup zagovarao Vilibor Sinčić u drugom krugu predsjedničkih izbora kada je svoje birače pozvao da ponište listić, tj. da glasaju za "None of the above".)

Zahvaljujući svojoj beskrajnoj simpatičnosti i širokoj ruci na financiranju velikih predizbornih party-a, tamnoputi Monty Brewster u rekordnom roku pridobije simpatije najšire javnosti i odjednom njegova "None of the above" kampanja počne pridobivati naklonost birača, te se preostala 2 "ozbiljna" kandidata za gradonačelnika nađu u panici jer Monty Brewster ima ozbiljne šanse - dobiti izbore.

Pa tako počinju njihovi tajni sastanci na opskurnim mjestima na kojima dva ljuta protivnika kojima se izmiče političko tlo pod nogama, kuju planove kako neutralizirati Monty-a Brewstera, i vratiti si šanse za osvajanje vlasti na "normalan" način.

Zvuči poznato - ne?

Da se razumijemo, nije mi namjera ovdje usporedjivati MOST i Božu Petrova sa Monty-em Brewsterom, i načinom na koji se u tom filmu ismijava izborni proces i politika općenito, ali ono što MOST trenutno radi, je jedna vrsta modificirane "None of the above" kampanje u kojoj se pokušava dati snaga i legitimitet nečemu radikalno novome na hrvatskoj političkoj sceni, a to je - transparentnost i odgovornost u obnašanju izvršne vlasti. Ne mogu se ovdje ne sjetiti svog teksta "Lijepa naša d.d." od 6. veljače, u kojem sam pisao kako je Hrvatskoj nasušno potreban model u kojem će se rad izvršne vlasti moći mjeriti kroz sve 4 godine mandata i to vrlo transparentnim i egzaktnim brojčanim parametrima.

Ako MOST zaista ostane dosljedan do samog kraja, ako kroz temeljite i mukotrpne pregovore uspije izvući od oba politička bloka konsenzus o ključnim reformskim potezima u ovoj državi, pa čak i ako se na kraju i ne uspiju dogovoriti o konačnom sastavu vlade koja ne bi bila ni SDP-ova ni HDZ-ova, MOST može iz svega izaći kao veliki moralni pobjednik.

Uvjeren sam da nisu u pravu svi oni zloguki analitičari koji prognoziraju krah MOST-a na ponovljenim izborima. Mislim da u slučaju da ovi pregovori "po radnim skupinama" potraju još jedno tjedan-dva, pa ako se pri tome i HDZ i SDP "kooperativno" izjasne da se slažu sa većinom promjena koje MOST zagovara, pozicije za nove izbore će biti radikalno drukčije.

Ako Milanović i Karamarko ne uspiju zatomiti svoje ego-e i potrebu za proglašenjem pobjede, ako MOST ostane moralno čist i nekompromitiran, ako bude u poziciji da kaže javnosti - evo, sa ovom snagom koju ste nam dali na izborima, mi smo uspjeli i SDP i HDZ navesti da prihvate nužne reforme u društvu, ali zbog njihovog odbijanja međusobne suradnje ne možemo formirati jedinstvenu vladu, trebamo vašu potporu na ponovljenim izborima da naš naum provedemo do kraja.

Takvog scenarija se i HDZ i SDP najviše boje. Zato pod svaku cijenu žele navesti MOST da se opredijeli. Jer u protivnom, ako dobijemo funkcionalnu vladu u ovom mandatu bez pobjednika sa strane HDZ i SDP, politička scena u Hrvatskoj bit će trajno i nepovratno promijenjena. Na bolje.

Nadajmo se samo da će se iz MOSTovog tabora i dalje čuti samo jedna, unisona i prava – NOTA.

4

Gospon_Fulir

"...Oprostite, ja sam puno toga pročitao i držim da dosta toga znam..."

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 74 6 12 388
PRIMIO <- 207 47 13 395

Dostignuća

Vingd 155.00
Bodovi 101.1
Analize 18 150.00
Ankete 12

Komentari (57)


...to sam već jako detaljno analizirao u gore spomenutoj analizi iz veljače. Nema smisla ponovo. Ali ono što je u tome ključ - donijeti MJERLJIVE pokazatelje rada svakog ministarstva i biti nemilosrdan u traženju odgovornosti po učinjenom. Gospon_Fulir 0 0 0


I da.. 50 godina razvoja demokracije se ne može preskočiti, ali mi živimo u digitalno doba I možemo kao odgvorni ljudi učiti na tudjim iskustvima a ne na vlastitim lutanjima. Imam već 50 godina za vratom i ne želim čekati još 50 na normalnu državu. Gospon_Fulir 0 0 0


@Gospon_Fulir, čak i da je točno da su sve te vlade formirane isključivo zbog ekonomske situacije(a nisu) 5% je puno premali postotak da bi išta dokazivao. Da u slučaju recimo Rumunjske na koju se pozivate skoro 1/3 parlamenta ostaje u opoziciji i IDujas 0 0 0


to zacijelo ne znači suspenziju demokracije i nikako nije usporedivo s našom situacijom, kao ni većina od ova 32 slučaja tehnokratskih vlada koje spominjete. Tješi li vas što i u zemljama EU još uvijek čekaju neku bolju i pošteniju vladu i državu? IDujas 0 0 0


@IDujas - ne, ne tjesi me. Ja mislim da mozemo biti pametniji od drugih. Kako god - prvo ciscenje u glavama, da se svima izbije mentalitet osvajanja vlasti radi vladanja , vec da vlast ima ulogu sluzenja. Gospon_Fulir 0 0 0

Analiza

Panika u HDZ-u i SDP-u: MOST radi upravo ono zbog čega je izabran!

19.11.2015. 13:13, Nakon chata: Nova vlada ili izbori? Što bi izbori značili za MOST, a što za HDZ i SDP?

Prije nekoliko dana sam, potaknut neshvatljivo naivnim političkim "Salto mortale-om" Drage Prgometa, pisao o generalu Montgomery-u i iskrivljenim percepcijama vlastite važnosti. Nakon iznenađujuće demonstracije snage Bože Petrova radikalnim izbacivanjem Prgometa iz MOSTa, i njihove klauzure ovaj vikend na Plitvicama, ušli smo u prvi tjedan ozbiljnog političkog pregovaranja između MOSTa i dvaju velikih koalicijskih blokova, koji pretendiraju na osvajanje vlasti. Pregovori su netom počeli, a cijela javnost, uz svesrdnu podršku medija, nastavlja sa stereotipnom postizbornom mantrom - hoće li oni napokon lijevo, ili desno? Kao da je to pitanje života i smrti. Neviđeni pritisak radi se na MOST da se konačno ... više >

4

Gospon_Fulir

"...Oprostite, ja sam puno toga pročitao i držim da dosta toga znam..."
  • 25
  • 2
  • 2
  • 57