Analiza

Kako vrijednost učiniti bezvrijednom? Uzmite na primjer 4 milijuna kuna, što i jest nekakva vrijednost! Doduše ne na razini države ali vrijednost jeste! Sad tih 4 milijuna ravnomjerno podijelite svim građanima Hrvatske tako da svatko dobije 1 kunu, i uspjeli ste! Kuna ni najtužnijem siromahu neće biti ni od kakve koristi. Obrnutim slijedom takve logike država preko poreza stvara vrijednost, te bezvrijedna kuna iz ruku sirotinje tvori vrijednost koja lako nađe svoju namjenu, pa ako je vlastodržac pošten i čovječan, otvorit će kakvu pučku kuhinju, uložiti u besplatne udžbenike, ili nešto slično. A ako nije, kupit će si crnu limuzinu ili otići na kakav „službeni“ put.

Kada neka politika želi oporaviti državne financije, izvući zemlju iz ekonomske krize poštujući zadane ekonomske zakonitosti, gdje država jeste firma koja koristi „državni“ (ili tko god da ga štampa) novac i za uzvrat plača „porez“ (ili u našem slučaju, cijenu tog novca), onda je štednja nezaobilazan faktor koji mora slijediti gore navedenu logiku.

Stranke koje promiču štednju mogu zbog populizama „prijetiti“ smanjenjem plaća državnim funkcionarima, menadžerima državnih firmi, saborskim zastupnicima i njihovim privilegijama, ali to je, hajmo reći… „pristojan novac množen malim umnoškom“ koji ne stvara vrijednost na razini države. Te se na kraju sve svodi na manji novac množen velikim umnoškom kojeg daje narod, pa je stoga uvijek narod žrtva bilo koje štednje.  

Što se događa sa štedljivom državom to bi svi već trebali znati, štednja prvenstveno osiromašuje građane koji sad ne mogu sami štedjeti za krupnije investicije u npr. kućanstvu pa moraju dizati kredite i plaćati skupi novac koji će ih dodatno osiromašiti. Osiromašeni građani smanjenom potrošnjom dodatno osiromašuju državu. Padom kupovne moći uništavaju trgovinu, prirodnim slijedom i proizvodnju, a na koncu i radna mjesta. Štednja države je stoga začarana spirala propadanja koja zahtjeva nova državna zaduženja, povećanje javnog duga, dodatnu poreznu presiju, dodatnu štednju, dodatnu recesiju itd.itd.

Što bi se pak dogodilo kad bi država građanima dala gore navedenih 4 milijuna kuna? Kao što smo rekli, ni najtužnijem siromahu ta kuna ne bi pomogla, ipak ta bi se kuna nekako potrošila, ušla na tržište te se ponovo pretvorila u 4 milijuna od kojih bi država direktno preko PDV-a vratila četvrtinu te još nešto preko ostalih poreza. Ostatak bi podijelila s trgovinom i proizvodnjom i svim onim koji su s njima povezani. Povećana trgovina traži povećanje proizvodnje, koja stvara radna mjesta, koja bogate ljude koji kupovnom moći jačaju trgovinu, podižu proizvodnju i povećanim poreznim davanjima jačaju državu u čarobnoj spirali napretka.  

Slijedom ove logike, ako se MOST na državničkoj razini želi dokazati na isti način kojim se dokazao na lokalnoj, neće biti dovoljna populistička mjera kojom bi svi državni funkcionari volontirali, već bi volontirati morali i svi građani RH, mjera kojom bi ponovo stvorili uravnilovku socijalističkog tipa, status quo u neodrživom statusu quo.

Ono što država uistinu treba jest „onih 4 milijuna kuna“ odnosno investiciju u sve pore hrvatske države, adrenalinska financijska injekcija koja će oživjeti i trgovinu i proizvodnju sa svim beneficijima koje iz toga slijede.

Reforma javne uprave, reforma lokalne uprave, reforma pravosuđa, reforma javnih poduzeća i reforma poreznog sustava koje, kao i MOST, obećavaju i neke druge stranke, u sadašnjim ekonomskim uvjetima je jednostavno prelijevanje iz šupljeg u prazno. Bez obzira kako raspodijelio novac kojeg imaš, količina tog novca se ne mijenja! Novac se uistinu može trošiti i na glup i na pametan način, ali količina novca je ono što te čini bogatim ili siromašnim,  a način potrošnje, samo razliku između škrtca i rasipnika. Promjene koje stoga po MOST-u moraju nastupiti, možda jesu promjena za uhljebe ali ne i za narod, a uhljeba će ionako uvijek biti. Pravednost i čovječnost kojom se Božo Petrov hvali mi je nekako slična poštenju naših penzionera koji svojom mirovinom najprije poplaćaju račune, a njima koliko ostane! Dobar put da cijeli narod počne kopati po EU kontejnerima (jer naši će biti prazni). Nepravedno bi bilo da ne spomenem i monetarnu reformu koju je MOST također najavio, ali iste riječi različitim ljudima ima različito značenje. Bez uvida što podrazumijevaju pod monetarnom reformom teško je tu reformu komentirati. Postoji međutim izreka koja kaže „ako zvuči kao krava i izgleda kao krava, onda je to zasigurno krava“. Politikom štednje, MOST-u ta reforma (koju su bdw stavili na posljednje mjesto, za razliku od Ljube Jurčića koji ju je stavio na prvo) zasigurno ne znači primarnu emisiju novca.

U danima kad EU fondovi već dokazano „zlatno tele“ kojim se, poput ljepljive trake, love naivne muhe, a javni dug čini bilo koje daljnje zaduženje smrtonosnom klopkom, monetarna reforma i primarna emisija novca nema baš nikakvu alternativu. Populizam, skromnost, mladost i pristojnost Bože Petrova koji sebe stavlja na posljednje mjesto izborne liste je stoga samo odskočna daska Dragi Prgometu, političaru željnom vlasti kakvih, na hrvatskoj političkoj sceni, možeš in rinfuzo, tovariti lopatom.

4

5none5

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 555 61 37 1,278
PRIMIO <- 920 164 56 1,791

Dostignuća

Vingd 1,021.00
Bodovi 186.8
Prijedlozi 6 37.00
Analize 176 983.00

Od istog autora

Ocjene (2)


Respektira (2): Alumnus, VeNLO


Komentari

Analiza

Kako vrijednost učiniti bezvrijednom? Uzmite na primjer 4 milijuna kuna, što i jest nekakva vrijednost! Doduše ne na razini države ali vrijednost jeste! Sad tih 4 milijuna ravnomjerno podijelite svim građanima Hrvatske tako da svatko dobije 1 kunu, i uspjeli ste! Kuna ni najtužnijem siromahu neće biti ni od kakve koristi. Obrnutim slijedom takve logike država preko poreza stvara vrijednost, te bezvrijedna kuna iz ruku sirotinje tvori vrijednost koja lako nađe svoju namjenu, pa ako je vlastodržac pošten i čovječan, otvorit će kakvu pučku kuhinju, uložiti u besplatne udžbenike, ili nešto slično. A ako nije, kupit će si crnu limuzinu ... više >

4

5none5

  • 2
  • 0
  • 0
  • 0

Analiza

Božo Petrov ima držanje pravog državnika, ali Hrvatskoj treba nemilosrdan gad

29.10.2015. 08:54, Nakon chata: Koliko su homogeni? Hoće li MOST odoljeti postizbornim ponudama HDZ-a i SDP-a?

Riječi su jedno, a djela nešto sasvim drugo. Zato Božu Petrova i njegov MOST zasad klasificiram samo pod kategoriju 'dobar početak', a ostajem rezerviran oko toga što bi oni zaista uradili sa nekakvim viđenijim rezultatom na izborima i mogućnosti da odlučuju o formiranju saborske većine. Vidjeli smo kroz godine mnogo takvih 'slobodnih strijelaca', političkih igrača kojima je glavna parola bila 'niti ovi niti oni', pa se na kraju to sve svelo na nekakvo sufliranje dvjema najvećim strankama i konačno potonuće u politički zaborav. Želio bih vjerovati da je aktualni trenutak Hrvatske države, koji je ne samo dotaknuo dno već se koprca u talogu mulja i blata na istom dnu, konačno iznjedrio ljude koji zaista misle to kad kažu da ih ne zanimaju fotelje niti dogovori sa HDZSDP-om, ali skepsa postoji. Nakon toliko političkih razočaranja i gutanja podvala onih koji nas vode jednostavno je nužno puhati i na hladno.

No, ono što se definitivno može već sada u predizbornoj kampanji je suditi Božu Petrova po njegovoj retorici, ne toliko o sadržaju o kojem govori jer će njega morati dokazati nego načinu na koji govori. A on je, moram priznati, pravi državnički, ne politikantski nego pravi rječnik jednog potencijalnog vođe. Gadljiva je količina pitanja koja Božu Petrova pokušava svesti u okvire svrstavanja bliže HDZ-u ili SDP-u, rešetanje sa nepotrebnim pitanjima poput 'jeste li bliži ovima ili onima', 'jeste li ekonomski desni ili lijevi' i slično je samo odraz razine političkog diskursa u Lijepoj nam našoj gdje si nitko jednostavno ne može pomoći, a da ne poseže za klasičnom i vječnom podjelom na crvene i crne. Božo Petrov je u svakom odgovoru jasno i glasno dao do znanja da ga ne zanimaju nikakva svrstavanja u SDP ili HDZ i da su oni za njega ista priča, no pitanja o tome ima li ikakvih preferencija ipak nisu prestajala. Osobno, divim se čovjeku da u takvom razgovoru uspjeva zadržati prisebnost i razinu kulture da staloženo i odmjereno prenosi svoju jednu te istu poantu koju ponavlja, a ta je da ga ideološka podjela (jer to je realno jedina podjela između SDPa i HDZa koja postoji) uopće ne zanima. 

Ovako čitajući njegove odgovore mogu si zamisliti Božu Petrova kao premijera koji nikad, niti u najluđim snovima ne bi u prvoj godini mandata kada se osjeća potpuno sigurno i zaštićeno proglašavao državu koju vodi slučajnom državom, a u zadnjoj godini mandata kada je voda u ušima, mahao zastavama i proglašavao svoju socijal demokratsku vladu puno deklariranih agnostika - kršćanskom. Također, mogu zamisliti Božu Petrova kao premijera koji neće prijetiti po medijima mjerama i taktikama rezanja, oporavka i sankcija, a onda jednostavno puštati da vrijeme učini svoje i pretvori sve u zaborav. Petrov me se doima kao netko tko neće morati napadati 'njih' da učini sebe da izgleda bolje, tko će onim što govori moći u afirmativnom i pozitivnom tonu prezentirati što želi napraviti i zašto. Mogu zamisliti Petrova i njegove ljude kao ekipu koja si neće požuriti podijeliti fotelje nego će poskenirati što hrvatsko tržište rada nudi i potencijalno pronaći i ljude pametnije od sebe da ih imeuju za savjetnike i pomoćnike, a ne da se okružuju sa potrčkima, aparatčikima i klimačima glave, bezumnim dronovima koji čak i jednog Karamarka ili Milanovića čine da izgledaju kao politički veleumovi. Konačno, mogu zamisliti Petrova kao sabornika ili državnika koji do ruba suza dovodi partijskog profesionalnog karijerista Marasa konkretnim pitanjima oko toga zašto je hrvatsko malo i srednje poduzetništvo u birokratskoj rupi bez dna i ne dozvoljava mu da se izvlači odgovorima iz partijskog priručnika o zaobilaženju odgovora i prodavanju magle. 

Ono gdje vidim potencijalne probleme je u tome što je Božo Petrov, ovako na prvi dojam, dobar čovjek. Dobar čovjek nije ono što vođi hrvatske države u ovom trenutku treba. Koliko znam, Petrov je u Metkoviću napravio dobar posao smanjivanjem plaća i uštedama. Za svaku pohvalu, ali tim metodama na državnoj razini neće postići ništa. Država vapi za rezovima, teškim i ogromnim, i nikakva količina uštedica ili rezuckanja plaća neće tu sliku poboljšati. Državnik koji bi zaista htio napraviti promjenu bi morao biti 'đubre' koje će bezočno i bez srama pootpuštati stotine, vjerojatno i tisuće, nepotrebno zaposlenih osoba po državnim institucijama ili tvrtkama, ljude od krvi i mesa sa imenom i prezimenom, koji jesu došli tu gdje jesu preko stranke, ali koji su ipak ljudi. Božo Petrov bi morao tisućama takvih podijeliti otkaze, ostaviti ih bez itekako dobrih primanja i time rasteretiti državu za masovne godišnje troškove njihovog uzdržavanja. Još gore, Božo Petrov bi morao dobro revidirati liste umirovljenika i braniteljske liste i istrijebiti sve one lažne invalide i jednodnevne branitelje zbog kojih ispada da je Hrvatska u ratu imala vojnu snagu od 500.000 duša i da je gotovo svaki drugi od njih dobio metak koji ga je učinio ozbiljnim invalidom do kraja života, ali je ipak čudom preživio. Ili je u sustavu negdje došlo do ogromnih propusta ili četnik jednostavno ne zna dobro gađati jer je nemoguće puno puta pogodio samo u bedro ili ruku.

Ovo su uštede i rezovi koji Hrvatskoj trebaju, a Božo Petrov me se doima kao predobar čovjek da to provede i preveliki optimist u druga, blaža rješenja, da se prihvati nepopularnih mjera. Nikakva količina EU fondova ili investicija neće pokriti ogromne minuse koje Hrvatska proizvodi svake godine jer na jednog zaposlenika u privatnom sektoru koji stvara novac dolazi malo više od jednog zaposlenika u državnom sektoru koji siše novac plus još tri umirovljenika koji ga samo primaju. Nema tog obrazovnog sustava koji će pokriti te minuse, možemo proizvoditi tisuće znanstvenika, liječnika i odvjetnika mjesečno, obučavati stotine managera dnevno, ali tako dugo dok novac nepovratno curi u nepotrebnih 20 županija sa po tisuće zaposlenih za nerad nikakvi intelektualci i akademici to ne mogu poboljšati. 

Božo Petrov, Drago Prgomet i ostatak njihove ekipe su impresionirali retorikom i državničkim ponašanjem. Ne daju se navući u prizemne rasprave na razini Karamarka i Milanovića, imaju dovoljno konkretne odgovore na pitanja da ih se ne bi smatralo prodavačima magle i nemaju teret sumnjive prošlosti ili procesa koji im vise nad glavom. Ono što im pak fali je doza realnosti i svijest da svojim friendly metodama tipa 'malo ćemo uštedjeti tu pa tamo' neće postići ništa. Za spasiti ovu državu i izvesti ju na put oporavka čovjek koji sjedne na čelo Vlade mora biti dovoljno nemilosrdan 'gad' da učini sve ono što se mora učiniti, poteze koji će ga sasvim sigurno preko noći učiniti jednim od najomraženijihj osoba u Hrvatskoj. Ne na ljigav način, omražen poput Karamarka ili Milanovića nego omražen u smislu da će puno Hrvata staviti u lošiji položaj od onoga u kojem su danas.

Ne treba se lagati, morat će postati puno gore prije nego postane bolje. To je ultimativna istina koju niti jedan političar koji se natječe u ovoj prediznornoj kampanji ne želi izgovoriti, pa niti Božo Petrov. Njegove namjere se čine časne i čiste, vjerujem u njegovu ogromnu želju da donese promjene i boljitak, jedino u što sumnjam je njegova spremnost da to učini na način na koji je to jedino moguće ili da, u nekoj koncepciji gdje on odlučuje o saborskoj većini, inzistira na upravo takvim reformama. Za bilo kakva blaža polurješenja je za Hrvatsku puno prekasno. 

4

Mac316

Kneel before your master

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 88 54 100 783
PRIMIO <- 1,013 285 123 1,828

Dostignuća

Vingd 1,405.00
Bodovi 174.0
Analize 143 1,380.00
Ankete 47

Ocjene (15)


Respektira (11): Vlaho, Laci, Cacahuette, sthagon, msesar, Dirk15, Losonsky, sufit, siouxica, Sasha76, damir_pacek


Slaže se (3): Nikica, katarina8, Losonsky


Ne slaže se (1): Sasha76


Komentari (19)


Nekako mi je promakao taj državnički stav BP. IDujas 0 0 2


Petrov naglašava nešto jako bitno a to je ANALIZA, treba vidjeti prvo gdje se može rezat a onda kad se sve iscrpi ide se na te ostale rigorozne mjere u količino koliko su potrebne. Petrov nam ne mulja za razliku od ostalih, tip zaslužuje priliku... Jake88 1 1 0


jako je hrabar,tek mu je 35g a krenuo je u najtežu moguću bitku u ovoj našoj zemlji.Ne priča gluposti,ne predstavlja se ko neki mesija nego normalan, staložen čovjek.Trebaju nam on i Prgomet da svojim djelovanjem mijenjaju našu političku (ne)kulturu Jake88 1 1 0


Ovo je analza Bože Petrova kao osobe. Što bi on mogao, a što ne bi mogao činiti. Taj pristup mi se ne čini baš produktivnim. Psihoanaliza. Bolje bi bilo krenuti od toga što je u Hrvatskoj nužno učiniti, pa s toga gledišta ocijeniti njega i druge. Boljunac 0 1 0


@Mac316 što to govoriš - "Državnik koji bi zaista htio napraviti promjenu bi morao biti 'đubre' ", pa ovi su svi do sada to bili pa evo što su napravili. Zašto da ne pokušamo sa jednim koji NIJE ĐUBRE ? Gori od ovih ne može biti, zar ne ? Laci 0 1 0