Analiza

FALACIJA KOMPLEKSNOG PITANJA

Logika poznaje mnoge pogreške ili falacije. Jedna od poznatijih je falacija kompleksnog  (složenog) pitanja, ili pogreška mnogih pitanja (lat. plurium interrogationum) kojom se često služe policijski isljednici. Najpoznatiji primjer te pogreške glasi: „Jesi li prestao tući svoju ženu?“. Ovo pitanje zahtijeva konačan odgovor bez potrebe za postavljanjem i odgovaranjem na pitanje: „Jesi li tukao svoju ženu?“. Bilo koji odgovor na početno pitanje dokazuje da je optuženi tukao, ili da još uvijek tuče svoju ženu. Naime, ako optuženi odgovori: „Da.“, onda to znači da ju je tukao i prestao tući, a ako odgovori: „Ne.“, onda to znači da ju je tukao i da ju još uvijek tuče. Pogreška se sastoji u verbalističkom pseudo-argumentu kojim se nekoga prevesla tako što mu se postavi pitanje na koje on ne može odgovoriti.

HRVATSKO PITANJE KOMPLEKSNE FALACIJE

No, što ako postoji primjer u kojem je navedena falacija točna? Zamislimo da se postavi pitanje: „Jesu li Vlade od početka recesije 2008. do danas 2014. prestale uništavati Hrvatsku?“ Prema ključu logičke falacije, ovdje su moguća samo dva konačna odgovora. Ako netko odgovori: „Da.“, onda to znači da su je uništavale, a ako odgovori: „Ne.“, onda to znači da su je prije uništavale i da ju još uvijek uništavaju. Ovdje se, za razliku od logičke falacije kompleksnog pitanja, ne radi o tome kako su oba odgovora pogrešna, nego prije o tome kako su oba točna. Štoviše, odgovori su točni jer odgovaraju činjenicama. I Vlada HDZ-a i Vlada SDP-a vladale su u navedenom razdoblju. Nisu izašle iz recesije. Štoviše, produbile su je. To bismo mogli nazvati Hrvatskim pitanjem kompleksne falacije, da se ne radi o paradoksu koji kaže da su oba međusobno proturječna odgovora na isto pitanje točna.

VALJANO ZAKLJUČIVANJE

Valjano zaključivanje sastojalo bi se u sljedećem nizu premisa i zaključku. (1) HDZ i SDP su u posljednja dva mandata odgovorne za ŠEST (6) godina recesije. (istinito na temelju iskustva) (2) Lignja (I. J.) i Barbika (K. G. K.) kandidati su HDZ-a i SDP-a. (istinito na temelju iskustva) (3) Ako glasač glasuje za Lignju ili Barbiku, onda glasuje za HDZ ili SDP. (slijedi iz (2)) (4) Ako glasač glasuje za Lignju ili Barbiku, onda glasuje za HDZ ili SDP, stranke koje su odgovorne za ŠEST GODINA RECESIJE. (slijedi iz (3) i (1))

NE-RAZUMNOST HRVATSKIH BIRAČA

Zamislimo da se u drugom krugu predsjedničkih izbora za Predsjednika RH nađu Lignja i Barbika. U prilog tome govori nekakva značajna vjerojatnost. Ako je prethodni argument načelno valjan, štoviše, ako znamo premise, ako se zaključak razlikuje od njih i ako slijedi iz njih te samim time nemamo samo valjan zaključak, nego i dokaz, onda postoje i posljedice. Teorijski racionalna posljedica bit će sljedeća: racionalan birač uopće neće sudjelovati na izborima, jer je biranje bilo kojeg od dva navedena kandidata jednako loše. No, s obzirom na to da nesudjelovanje neće biti apsolutno, nešto poput 100%-tnog bojkota izbora (jer postoje iracionalni glasači) i s obzirom na to da je u zadanom izbornom sustavu važno iskazati negodovanje, praktično je racionalno izaći na biračka mjesta i poništiti birački listić. Nasuprot argumentu koji sugerira teorijsku racionalnost i nasuprot argumentu sukladnom postupku koji sugerira praktičnu racionalnost, Hrvati će učiniti nešto potpuno drugačije. Prvo će sami sebe uvjeriti kako HDZ i SDP nisu odgovorni za šest godina recesije, kako nisu većinski odgovorni, jer postoje dominantni izvanjski i unutrašnji uzroci za koje oni nisu odgovorni. Dakle, poricat će premisu (1). Zatim će sami sebe uvjeriti kako navedeni kandidati nisu pod paskom navedenih stranaka. Dakle, poricat će premisu (2). Konačno će poreći i zaključak (3) i najvažnije zaključak (4), a sve samo kako bi mogli sudjelovati u cirkusu, vjerovati kako Predsjednik može nešto učiniti s obzirom na recesiju, što po definiciji ne može, a prije svega će vjerovati kako će svojim glasom dokazati da postoje kao suveren, kao politička bića (grč. Οι ζοι πολιτικοι), kao ljudi.

HRVATSKI BIRAČKI AUTOFELLATIO

No, činjenica jest da čak ako bi se ovog trena dokinula ili suspendirala služba Predsjednika RH i ako bi se najvažnije ovlasti prenijele na neke druge službe, ništa se relevantno u političkom smislu ne bi promijenilo. RH bi i dalje bila podjednako demokratska i politički stabilna država kao i do sada. Recesija bi vrlo vjerojatno ostala podjednako duboka, a moguće kako bi se i zanemarivo smanjila, jer bi RH uštedjela određena sredstva koja se troše na tu službu, a samim time bi se ta sredstva (cijena izbora, nekretnine, novčane uštede itd.) mogla ulagati u nešto profitabilno od nacionalnog interesa. Ako su to posljedice u slučaju dokidanja ili suspenzije službe Predsjednika RH, legitimno je pitanje ovo – što zaista dobivamo njezinim zadržavanjem? Što zaista dobivamo biranjem bilo kojeg od ponuđenih, a napose središnjih kandidata? Izgledno je da smo spremni počiniti ne samo falaciju, nego možda i fellatio tim istim kandidatima, a napose pobjedniku, pri čemu nam, nakon slavodobitne pobjede, zasigurno neće biti vraćeno istom mjerom. Stoga proizlazi da nakon izbora, nacija to može činiti samo sama samoj sebi. Formalno, to je i dalje oblik varke ili obmane (falacija od lat. falere = obmanjivati), sadržajno je to možda oblik utjehe, ali hladno i tehnički to je ipak samo autofellatio.

ZASLUŽUJE LI BIRAČKI FELLATIO PRAVEDNU PLAĆU?

Teško mi je drugačije pojasniti odnos birača prema kandidatima. Svi odnosi u toj mreži natopljeni su i impregnirani novcem. Kandidati grade budžete iz stranačkih izvora, donacija (primjerice Lignja predsjednik svih građana 01. 12. 2014. posjećuje Plivu, ali ne i Belupo, ili JLG, kao da u Belupu ne rade hrvatski građani), itd. Sve su to poslovni odnosi. Zatim postoje i novčane nagrade za sve kandidate, a napose za pobjednika. I to je poslovni odnos. Postoje i otvorena radna mjesta u Uredu Predsjednika. Na koncu postoji i budžet. U cijeloj toj mreži samo birači ne dobivaju niti lipe. Štoviše, imaju samo troškove, a ipak izlaze na izbore i iracionalno biraju. Kako njihov postupak biranja učiniti racionalnim?

S obzirom na to kako se može procijeniti kolika će biti izlaznost na izborima, koliko je otprilike glasova potrebno za ulaz i koliko je dovoljno za pobjedu u drugom krugu, te kako se može procijeniti koliki su budžeti kampanja, zašto se ne bi recimo 80% budžeta podijelilo s dovoljnim brojem glasova i zašto se tad ne bi naplaćivao glas? Da, glasovat ću, a tržišna cijena mog glasa je, zamislimo 1.000 HRK. Neka pobjednik tijekom mandata radi što želi u okviru zakona za 1.000 HRK, jer ionako neće mene pitati što raditi, niti će me poslušati, ako mu dam svoj glas. Što je loše u tome? Zar birački fellatio nije posao kao i svaki drugi? Zar ne zaslužuje pravednu plaću? Politička prostitucija je posao kao i svaki drugi.

 

P.S.

Na ilustraciji se nalazi skulptura sa crkve Igreja de Nossa Senhora da Oliveira u Guimarãesu u Portugalu. Za ovu priliku, Tom Waits sa skladbom The Black Rider s istoimenog albuma iz 1993. godine. https://www.youtube.com/watch?v=CHTn14moHa4

6

Kristijan_Krkac

"My mistakes are my life." (Samuel Beckett, Endgame)

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 90 11 3 493
PRIMIO <- 284 71 11 750

Dostignuća

Vingd 425.00
Bodovi 128.9
Prijedlozi 2 3.00
Analize 57 417.00
Ankete 38

Od istog autora

Ocjene


Komentari

Analiza

FALACIJA KOMPLEKSNOG PITANJA Logika poznaje mnoge pogreške ili falacije. Jedna od poznatijih je falacija kompleksnog (složenog) pitanja, ili pogreška mnogih pitanja (lat. plurium interrogationum) kojom se često služe policijski isljednici. Najpoznatiji primjer te pogreške glasi: „Jesi li prestao tući svoju ženu?“. Ovo pitanje zahtijeva konačan odgovor bez potrebe za postavljanjem i odgovaranjem na pitanje: „Jesi li tukao svoju ženu?“. Bilo koji odgovor na početno pitanje dokazuje da je optuženi tukao, ili da još uvijek tuče svoju ženu. Naime, ako optuženi odgovori: „Da.“, onda to znači da ju je tukao i prestao tući, a ako odgovori: „Ne.“, onda to znači da ... više >

6

Kristijan_Krkac

"My mistakes are my life." (Samuel Beckett, Endgame)
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Analiza

“My mistakes are my life.” (Samuel Beckett)

Barbika kao kandidatkinja za Predsjednicu RH ima nekoliko nedostataka među kojima treba tražiti uzroke potencijalnog poraza na predstojećim izborima ako se poraz kojim slučajem sluči. Odgovorni se ponašaju vrlo neodgovorno; kao da ona nije politički proizvod na političkom tržištu. Ako se želi prodati proizvod, onda je potrebno slijediti načela političkog marketinga; no, to se ne čini, a samo dragi Bog zna zašto. Navedimo neke nedostatke.

Barbikini stavovi

(1) Barbika zaista može biti što god već jest svojim nasljeđem, odgojem, vlastitim stavovima, karakterom, školovanjem, radom i rezultatima, ali zaista treba razlikovati ono što jesmo od onoga što  držimo relevantnim pokazati tijekom kampanje, a što ne. Na koncu, pretjerana, ili čak potpuna iskrenost, uz to što je fizički neizdrživa i s vremenom jednostavno dosadi, paradoksalno preraste u vlastitu suprotnost kojoj se borbeno suprotstavljala – preseravanje, a to nikako ne bi bilo dobro, ako ništa drugo, onda barem zato što se ne čini namjeravanim. 

(2) Njezin načelno, a možda i zaista autentično umjeren i odmjeren stav po mnogim pitanjima trenutna javnost RH može tumačiti samo kao mlak stav, a nikako kao profinjen i rafiniran sustav vrijednosti, začinjen s nužnim posljedicama rada u diplomaciji među kojima se ističu neautentičnost, lažna dramatičnost i površnost. I iako je javnost u RH, što zahvaljujući primitivnim medijima, što zahvaljujući vlastitom primitivizmu i putru na glavi takva kakva jest, ona se ipak treba odlučiti između nametanja svog stava i prilagođavanja istog preferencijama političkog tržišta i rezultata na izborima koji se ipak mjere dobivenim glasovima što znači da je proizvod prodan ili ne.

Barbikina komunikacija i retorika

(3) Njezin nedostatak jasnijih i konkretnijih odgovora na vrlo precizna pitanja, ono što svim protukandidatima, a najviše Lignji, nedostaje, trebala bi biti njezina prednost. Tako primjerice jasni stavovi po pitanjima financija, budžeta, resursa (ljudskih i drugih) prije svega i uz to javno obvezivanje na izvršavanje obećanog pod prijetnjom odstupanja sa službe bi trebali biti prednost. Nadalje i jasni stavovi po pitanju temeljne djelatnosti i opisa posla, tj. su-stvaranje izvanjske politike i zapovijedanje OS također bi trebali biti prednost. No, nisu. Zašto nisu samo dragi Bog zna.

(4) Sve do sad navedeno vodi k njezinim nemuštim odgovorima i iskazima bez da ju itko bilo što pita u odnosu na suparnike. Naime, uopće nije jasno kad nastoji ući u raspravu s očitom namjerom pobjede u istoj, jer se tako pokazuje boljom kandidatkinjom pod konkretnim vidikom, a kad nastoji iskazati vlastiti stav bez obzira na prethodne ili buduće reakcije suparnika? Tko to ne razlikuje, gubi. Strategija izbornog stožera i nje same, ako uopće postoji, temelji sa na pretpostavci – Lignja je dovoljno loš i sam će sebe pokopati i tako ćemo sigurno pobijediti. No, to je loša strategija. Potrebno je jasno razlikovati VLASTITI STAV (TEMLJNA IZVORNA ZAMISAO), VLASTITA KONKRETNA OBEĆANJA (OVLASTI I DJELOKRUG SLUŽBE) i VLASTITE PREDNOSTI U ODNOSU NA SLABOSTI SUPARNIKA (KRITIKA). To se sve čini pomiješanim i zbrkanim. Niti znamo koji su njezini stavovi, niti znamo konkretna obećanja (uključeno sa spremnošću održavanja tih obećanja), a najmanje znamo koje su njezine prednosti u konkretnim pitanjima u kojima Lignja potencijalno IMA putra na glavi (ZAMP, banke, štedionice, veleizdaja, privatno vlasništvo, prekomjerno i besmisleno ljudstvo, prevelika i neopravdana potrošnja, itd.), a ona sama NEMA. 

Barbikin izborni stožer i strategija kampanje

(5) Prethodni prigovori koji se tiču Barbike kao osobe i kao kandidatkinje vode ljudima koji vode njezinu kampanju. Naime, iz aviona se vidi da kad ju se zatekne odgovara nepripremljena, a kad odgovara u skladu sa savjetima voditelja kampanje (dr. Mire Kovača) i glasnogovornika (Mladena Pavića). No, čak i tad zvuči nejasno. Kome se ona zaista obraća? Zašto? U tom svjetlu, nije mi jasno kako su navedene osobe najbolje što HDZ ima za ponuditi pod vidikom teorijskih i praktičnih znanja iz područja političkog marketinga. Rade li oni zaista za kandidatkinju, ili za stranku, ili čak za sebe osobno ponekad mi je zaista teško razlučiti. Zasigurno dio odgovornosti za aktualne i buduće propuste kandidatkinje treba pripisati i njima. Naime, šef kampanje i stožera bjelodano je iskusnik i znalac u svom području, ali ne vidim zašto bi to bilo relevantno za vođenje kampanje, ili se varam i čovjek ima skrivene hobije i znanja. Šef odnosa s javnošću nalikuje na mješavinu lokalnog šminkera i stranačkog nadzornika poslanog u stožer kampanje kako se kojim slučajem ne bi dogodilo da se stranka treba uskladiti s Barbikinim novopečenim stavovima, a ne obrnuto. Sve je to skupa previše traljavo i nestručno.

(6) Nastavljajući se na prethodni nedostatak, treba istaknuti kako se stječe snažan dojam da kandidatkinja daje niz nejasnih, a ponekad i međusobno proturječnih izjava vjerojatno zbog toga što njezin izborni stožer, čini se, nema autonomiju, niti stratešku, taktičku, političku, a niti financijsku, nego je pod manje ili više bjelodanim nadzorom, da ne velim diktatom, stranačkog vodstva, konkretno Karamarka, koji je možda poznat po mnogočemu, ali ne i po stručnosti u političkom marketingu. Ako je to slučaj, onda je to ozbiljan problem, kako kandidatkinje, tako i njezinog stožera, a na koncu i stranke. Vezati kandidatkinju uz stranku i inače je besmisleno, pa čak i da je ekonomska situacija u RH bajna. No, u ovoj situaciji u kojoj su obje vodeće stranke, HDZ i SDP, koje objeručke stoje iza svojih kandidata, podjednako odgovorne za ŠEST UZASTOPNIH GODINA RECESIJE, toliko isticati ovisnost kandidata o stranci više je nego nepromišljeno, a možda i potpuno promašeno.

Dakle, ako će Barbika izgubiti izbore, u onoj mjeri u kojoj će taj gubitak ovisiti o njoj, nezinom stožeru i stranci koja ju kandidira, čini se kako će uzroke poraza trebati tražiti među navedenim razlozima. Više od toga ne mogu reći jer sam amater i zafrkant u području političkog marketinga.

P.S. A propos uporabe političkih nadimaka središnjih kandidata, tj. Barbika za K. G. K. i Lignja za I. J. ne držim kako su uvredljivi više nego što su legitimni, a na koncu i legalni, jer koliko je meni poznato nije protuzakonito imati nadimak, a ako je to točno načelno, onda je točno i za političke nadimke. Sad, kako ih je tko dobio i prihvaća li ih, ili ne nije do mene, ali vodeći se prema općem iskustvu vrijedi kako je dodijeljen nadimak, kakav god bio, bolje što prije prihvatiti, pomiriti se s njim, a ako treba, čak se i rugati na vlastiti račun. To ipak svjedoči o određenoj dozi samokritike, karaktera i ozbiljnosti.

Za ovu priliku Ramones sa skladbom Bonzo Goes to Bitburg  iz 1985.

6

Kristijan_Krkac

"My mistakes are my life." (Samuel Beckett, Endgame)

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 90 11 3 493
PRIMIO <- 284 71 11 750

Dostignuća

Vingd 425.00
Bodovi 128.9
Prijedlozi 2 3.00
Analize 57 417.00
Ankete 38

Ocjene (6)


Respektira (5): Panter, visitor, NEKOVARAZDIN, siouxica, cfonkic


Slaže se (1): cfonkic


Komentari (23)


Da imamo vremena i da to nekoga ozbiljno zanima, napravil bi ozbiljne objektivno životopise Barbike i Lignje i usporedil bi ih s ovlastima i mogućnostima institucije predsjednika. Na žalost, to nikoga ne zanima. Pa zakaj bi se onda i ja brinul. Kristijan_Krkac 0 1 0


Davno je visoki amerikanac rekao mi smo za demokraciju nama je važno da svi kandidati budu ''naši'' ljudi. Tak je radio i Tito i Staljin a ni Putinu ili kolijevci demokracije UK to nije nepoznata shema. Pa je sasvim svejedno Kolinda ili Ivo Barbika Zagorec 0 0 0


Zagorec, ne kužim. Tko su tu "naši" kad si već počel? Kristijan_Krkac 0 0 0


Naši su danasUSA/EU orijentirani a najkrupniji kapital i imperij su iznad interesa svojeg naroda. Multinacionalke na ogromne profite plate manje poreza od kumica na placu, državne monopole "naši" privatiziraju a izvoz ubiju nametima, naši =njihovi. Zagorec 0 1 0


OK. Sad je jasno. Kristijan_Krkac 0 1 0

Analiza

“My mistakes are my life.” (Samuel Beckett) Barbika kao kandidatkinja za Predsjednicu RH ima nekoliko nedostataka među kojima treba tražiti uzroke potencijalnog poraza na predstojećim izborima ako se poraz kojim slučajem sluči. Odgovorni se ponašaju vrlo neodgovorno; kao da ona nije politički proizvod na političkom tržištu. Ako se želi prodati proizvod, onda je potrebno slijediti načela političkog marketinga; no, to se ne čini, a samo dragi Bog zna zašto. Navedimo neke nedostatke. Barbikini stavovi (1) Barbika zaista može biti što god već jest svojim nasljeđem, odgojem, vlastitim stavovima, karakterom, školovanjem, radom i rezultatima, ali zaista treba razlikovati ono što jesmo ... više >

6

Kristijan_Krkac

"My mistakes are my life." (Samuel Beckett, Endgame)
 • 5
 • 1
 • 0
 • 23

Analiza

Frankly, my dear, I DO GIVE A DAMN indeed AND SO SHOULD ALL OF YOU...

28.11.2014. 21:01, Nakon chata: Koliko bi K. Grabar Kitarović kao Predsjednica bila neovisna o Karamarku i HDZ-u?

...jer nam je već i previše toga PROHUJALO S VIHOROM.

I dok nas muči propuh, mnoga su mjesta diljem svijeta suočena s ektremnim klimatskim prilikama, a prividno povoljne prilike u ostatku svijeta sve više sliče zatišju pred buru.

Od kada postojimo nemoćni smo ovladati klimom. Ta nas činjenica izluđuje već stotinama tisuća godina. Ni danas ne možemo biti 100% sigurni kakvo će vrijeme biti sutra. A pokušali smo sve. Bar se nadam da nemamo još briljantnih ideja poput žrtvovanja ljudi ili korištenja HAARP-a kako bi pala kiša.

Uz sav civilizacijski i tehnološki napredak kad krene tsunami ili tornado dovoljne jačine, najnaprednije (bar tako volimo misliti) biće na ovom planetu može samo bježati kako bi preživjelo.

Jel ja to pričam o "lepom" vremenu" ko većina Hrvata "na kavi" jer "kaj buš pričal o politici kad nemreš niš promeniti, kaj ne? Sam se živciraš bezveze...A imaš većih problema, kaj ne? Kak` ti recimo kaj buš jel sutra i di buš našel posal?!" (pri čemu narječje nema veze, jer kao što znamo priča je ista diljem Hrvatske)

Ma ne. Ali nemoguće je odoliti ne opisati globalnu političku i ekonomsku situaciju meteorološkim terminima, kako većina naših "apolitičnih" sugrađana radije priča o vremenskoj prognozi, nego o bitnim političkim pitanjima. Dapače, na opći užas "apolitičnih" sugrađana, pokušati ću pokazati kako su takve "kavice s pričama o lepom vremenu" (i "poznatim" cicama i guzicama) u biti politička aktivnost, par excellence.

Osim toga, zanimljivo je kako olako zaboravljamo da atmosferilije nisu jedino područje gdje primjenjujemo pojmove ne/prilika i klime (kako u hrvatskom, tako i na drugim jezicima).

Nažalost, za ekonomske, političke i socijalne ne/prilike i klime, nemamo razvijen sustav opažanja i praćenja te za razliku od meteoroloških uvjeta, prognoze o tim ne/prilikama nisu svaki dan u večernjim televizijskim dnevnicima. Šteta. Osobito s obzirom da na njih možemo djelovati čim smo s njima upoznati.

A kakve to sve ima veze ima s gđom. Kolindom, g. Karamarkom, predsjedničkim izborima i HDZ-om? Svakakve i svakolike! 

Dakle, izbjeglice iz Afrike i Sirije svaki dan ginu pokušavajući doći do Europe. Cijeli Bliski Istok bukti u sukobima, u kojima su prste imale i SAD i Rusija, kao i njihovi saveznici. Ukrajina i Rusija su u biti u otvorenom vojnom sukobu. Europske sankcije nametnute Rusiji štete ponajviše Europi. NATO postavlja "tenkovski štit" na europskim granicama prema Rusiji. Rusija se pokušava izboriti za svoje mjesto među velesilama bez obzira na cijenu. Kina ulaže na veliko u Afriku, dok se istovremeno njezin gospodarski rast usporava. Cijela je Europa u ekonomskoj stagnaciji, uključujući i Njemačku. Na američkom tržištu rada nikad nije bilo gore i američki san nikad nije bio nedostupniji, iako američki GDP raste.

Predsjednik Lijepe naše, možda nema puno ovlasti, no ima 2 vrlo bitne: on(a) nas predstavlja u svijetu i vrhovni je zapovjednik naših oružanih snaga.

Stoga je s obzirom na ozbiljnost svjetske političke i ekonomske situacije, te općeprisutno "zveckanje oružjem" na sve strane, krajnje neozbiljno dozvoliti bilo kojem predsjedničkom kandidatu da se igra ideologijama, manipulira našim emocijama te daje bilo kakva, koliko god ona bila primamljiva, obećanja kako će nas on(a) osobno, iako za to nema niti ovlasti niti stvarne mogućnosti, izvući iz krize te riješiti nezaposlenost, glad i siromaštvo.

Nažalost, to je domena, obveza i ovlast vlade i sabora, te svakog nižeg državnog službenika sve do zadnjeg administratora na državnoj plaći, kao i svih nas koji imamo pravo i obvezu izaći na izbore.

Ovim izborima biramo Predsjednika. Stoga su bitna pitanja o kojima bismo trebali pitati kandidate vezana uz njihove ovlasti, a ne kako će riješiti ekonomske probleme koji, iako nas sve muče, nisu niti će s bilo kojim proširenjem predsjedničkih ovlasti, postati zadaćom Predsjednika (osim ako ne želite da živimo u diktaturi?).

Osim toga, kada se političke rasprave, intervjui i medijske izjave svode na razinu tko je što rekao i što sad imate reći na to što je dotični rekao, pri čemu niti jedno niti drugo niti stoto ne doprinosi konkretnom rješenju ničega, već suštom gubljenju riječi i vremena, građani masovno postaju "apolitični" jer imaju vlastitih, prečih problema (koje su im, po definiciji, stvorili političari, jer je njihov posao upravljati državom tako da nema problema).

I ne samo to. Ne znam kako Vas, ali mene osobno vrijeđa što gledam "političare" koji bi trebali biti odgovorniji, pametniji i obrazovaniji od nas "običnog puka"

- kako nas kradu,

- kako nam lažu,

- kako nam pokušavaju "prodati" ideološke pod moralne stavove,

- kako nemaju širokog obrazovanja (iako mi ostali moramo znati 3 jezika, imati 10 godina iskustva i po mogućnost doktorat znanosti, kako bismo danas dobili bilo kakvo radno mjesto),

- kako nemaju široke vidike niti ikakve vizije osim "zauzeti stolac" (pa potom izbjegavaju na njemu sjediti, kao što je vidljivo u Saboru svaki dan, a plaćica ide, dok mi ostali nemamo plaće ni kad radimo ko konji),

- kako prebacuju odgovornost na institucije (pri tom zaboravljajući da su oni dio tih institucija o kojima govore),

- kako mogu preko noći skupiti milijune da ne bi "ležali u čuzi", kad ih ulove kako nas kradu

- kako se nazivaju "elitom" iako to nisu niti po obrazovanju (pogledajte samo malo stavove i izjave), niti po "rodoslovlju" (jer ovo nije kraljevina), niti po novcu (jer ga nisu niti naslijedili niti zaradili svojim (ne)radom već ukrali nama)

- kako nisu sposobni, odnosno voljni, napisati dobre zakone, jer ih onda sami ne bi mogli uspješno zaobilaziti

- kako nas zatupljuju i zaglupljuju nevažnim pričama da ne vidimo kako nemaju odgovora niti na jedno konkretno i bitno pitanje

- kako ne žele odgovarati za svoje štetno i nemarno djelovanje, pa čak niti nuđenjem isprike ili ostavke (ovdje govorim ne o Matiću, već o Zmajloviću čiji prezirni podsmijeh "ne možete mi ništa što sam spizdio milijune" ne mogu zaboraviti

- kako namjerno "depolitiziraju" građane, iscrpljujući nas prljavštinama, boleštinama i nebitnim glupostima da bi i dalje mogli nesmetano "ne raditi" kao i do sada

Moramo svakog političara početi pitati prava pitanja, a ne dozvoliti im da nam pričaju pričice za malu djecu.

Jučer sam pitala gđu. Kolindu 3 pitanja:

Kako gledate na zveckanje oružja na rubovima Europe kao buduća vrhovna zapovjednica Hrvatske vojske i kako ćete osigurati da ponovo ne uđemo u oružani sukob nakon svega 20 godina?

Kolinda: Brine me vrlo loše materijalno stanje u Oružanim snagama (srećom imamo vrhunske ljude, profesionalce). Članica smo NATO-a i time dijelom sigurnosnog kišobrana. No, hrvatske Oružane snage moraju biti te koje će prvenstveno jamčiti sigurnost i teritorijalni integritet Hrvatske. To je najbolja prevencija protiv bilo kakvog "zveckanja oružja".

Kako biste objasnili svom američkom prijatelju, zašto bi trebao prodati sve što ima i doći u Hrvatsku?, jer je, iako imamo problema, to naj, naj, najmjesto na svijetu?

Kolinda: Imam puno američklh prijatelja koji me redovito posjećuju. Mnogi od njih htjeli bi ovdje kupiti i kuće i trajno se nastaniti. Mislim da to govori više od svega. No, problem je stalno mijenjanje propisa u državi koje stvara pravnu nestabilnost.

Kako biste komentirali da kao zaposlenica NATO-a i članica Trilaterale u biti svojom kandidaturom i tvrdnjom kako je jasno da ste iduća predsjednica pokazujete kako Hrvatska nije neovisna niti dovoljno demokratska zemlja?

Kolinda: Vidjet ćete koliko ću kao predsjednica Republike pridonijeti boljitku Hrvatske. Nemam nikakvih kompleksa ni od koga. Niti je ikada itko sa mnom upravljao. Nadam se da ćete i Vi biti dio zaokreta.

Kao ženi, zaista bi mi imponiralo da je žena Predsjednica ove Lijepe naše. No, ne pod bilo koju cijenu.

Iako nisam sklona teorijama urote, stvarno je smiješno da smo imali nacionalističkog predsjednika na čelu kad smo se borili za neovisnost, pa smo imali "dvorsku ludu" kojom smo valjda trebali uvjeriti Europu da nismo zločesti nacisti ni ustaše, dok trenutno imamo odvjetnika jer smo se tužili sa Srbijom i Haškim sudom, a sad nam treba NATO časnica jer...?

No, nažalost ako ona odustane, ne moramo niti imati izbore, jer svi preostali kandidati niti imaju međunarodnog diplomatskog iskustva, niti imaju odgovarajuće obrazovanje, a mi si ne možemo dozvoliti da nas netko svojim neznanjem i olakim shvaćanjem kako svatko može biti Predsjednik dovede u probleme na međunarodnom planu.

Stoga, hvala NATO-u što su nam poslali buduću Predsjednicu, a mi ostali moramo prestati piti kave kako bismo se odmaknuli od politike, jer dame i gospodo, ako se ne bavite politikom, ona se bavi s vama i rezultati ne moraju niti najmanje biti u vašem interesu, kao što danas osjetite na vlastitom džepu, a osjetit će i naši potomci.

Naravno da, dragi moji, I GIVE A DAMN INDEED - radi si o mojoj se "guzi" (a političari vam svaki dan pokazuju kako su itekako vodili brigu o svojim "guzicama").

Iako možemo svi odustati, slegnuti ramenima i nastaviti piti kavu, tvrdeći da tako i onako ne možemo ništa promijeniti, prava je istina da se svi političari na svijetu boje jedino naroda koji koristi svoju glavu i glas jer jedino takav narod ima kontrolu nad svojom današnjicom i sutrašnjicom.

Stoga, SVI BI MI ITEKAKO TREBALI BRINUTI i tko će biti Predsjednik, ali i tko je na čelu i najmanje općine u državi, jer to su ljudi koji moraju brinuti o vama, a ne o sebi.

3

NikiPapalina

If you think you`re too small to make a difference, try sleeping with a mosquito !

Interakcija

 
UČINIO -> 21 23 - 189
PRIMIO <- 77 17 9 204

Dostignuća

Vingd 82.00
Bodovi 75.5
Analize 15 80.00
Ankete 12

Ocjene (5)


Respektira (4): siouxica, 5none5, Kristijan_Krkac, visitor


Slaže se (1): Kristijan_Krkac


Komentari (12)


Slažem se kako bi se svi trebali birnuti tko će nam biti Predsjednik države, ali pod uvjetom da taj isti predsjednik ima stvarne ovlasti. Naime, izvanjsku politiku možemo voditi i bez njega (nadam se NJE, ak se već MORA birat). Oružane snage, ... Kristijan_Krkac 0 0 0


... mogu su voditi bez njega. Zaista, s ovim ovlastima koje ima, I do not give a damn. “And apologies, once postponed, become harder and harder to make, and finally impossible.” Kristijan_Krkac 0 0 0


U početku sam zapeo kod "cica i guza", nakon čitanja komentara sam, odlučno, kod njih i ostao (mora da je do mene) 5none5 0 1 0


opet pohvala za stil, baš dobro pišeš:) šteta što ne stigneš češće, pa bi se bilo lakše fokusirati baš na temu. ovdje mi se čini da si puno toga htjela reći, globalnog i generalnog, a najzanimljiviji je ipak onaj zadnji dio, o Kolindi i njenoj uloz siouxica 0 0 0


šteta što nisi tu dublje zagrebala i raspisala na cijeli tekst. Ubuduće, zahvati uže i kopaj dublje, bolji je efekt:) siouxica 0 0 0

Analiza

Frankly, my dear, I DO GIVE A DAMN indeed AND SO SHOULD ALL OF YOU...

28.11.2014. 21:01, Nakon chata: Koliko bi K. Grabar Kitarović kao Predsjednica bila neovisna o Karamarku i HDZ-u?

...jer nam je već i previše toga PROHUJALO S VIHOROM. I dok nas muči propuh, mnoga su mjesta diljem svijeta suočena s ektremnim klimatskim prilikama, a prividno povoljne prilike u ostatku svijeta sve više sliče zatišju pred buru. Od kada postojimo nemoćni smo ovladati klimom. Ta nas činjenica izluđuje već stotinama tisuća godina. Ni danas ne možemo biti 100% sigurni kakvo će vrijeme biti sutra. A pokušali smo sve. Bar se nadam da nemamo još briljantnih ideja poput žrtvovanja ljudi ili korištenja HAARP-a kako bi pala kiša. Uz sav civilizacijski i tehnološki napredak kad krene tsunami ili tornado dovoljne jačine, ... više >

3

NikiPapalina

If you think you`re too small to make a difference, try sleeping with a mosquito !
 • 4
 • 1
 • 0
 • 12

Analiza

Imaju news-barovci jednu dobru pjesmu vezanu uz izbore. Kolinda il' Ivo,*ebe mi se živo. Poslije ovoga, takva njihova zafrkancija na temu predsjedničkih izbora samo dobija na težini.

Predsjednik Josipović na prošlom chatu, i Kolinda Grabar Kitarović na jučerašnjem, a vrlo vjerojatno i Kujundžić na slijedećem ne nude ništa konkretno, niti su pokazali ili dokazali što konkretno nude i kakve promjene možemo očekivati. Uostalom, po zakonskim i ustavnim ovlastima predsjednika ove nesretne države, niti puno manevarskog prostora, osim protokolarnog i nema.

Kako ocijeniti dosadašnji tijek predkampanje?

HDZ i njihovi sateliti su krenuli u kampanju faktički odmah kad su najavili da će Kolinda Grabar Kitarović biti njihova kandidatkinja. Da li je dobar potez tako duga i iscrpljujuća kampanja, ostaje njima za analizu nakon završenih izbora. U svakom slučaju, treba čestitati PR-u i vodećim ljudima na hrabrosti, jer tako duga kampanja daje mogućnost za puno grešaka što nakon toga implicira ad hoc ispravljanje grešaka i neminovnu kontrolu štete. Do sada je tih  gafova i grešaka u koracima bilo nebrojeno mnogo. Gotovo svako pojavljivanje i medijski istup kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović diže prašinu i daje povoda za kojekakve komentare i ponekad čak i za ismijavanje. Naravno, mediji koji su "pod kontrolom" vladajućih i dišu lijevo (crveno) jedva čekaju svaku grešku da to potenciraju i stave main point na neki gaf, manji ili veći. Jednako kao što i ovi drugi, desnoorijentirani mediji, seciraju Ivu Josipovića gdje god stignu. Za sada se još teško oružje ne vadi i unatoč povremenim "sporadičnim čarkama" sve je nekako u rukavicama i uvijeno u celofan. Izjava na izjavu, lagano "pikanje" i kako izgleda priprema terena za baražnu vatru i napade iz svih oružja. Još jednu stvar treba napomenuti. Tako duga kampanja prijeti da prijeđe u dosadu. I maltretiranje. A ovo ide na dušu svima koji sudjeluju u tome. Tu opet Josipović ima prednost, jer može koristiti ( i koristi) to što je aktualni predsjednik, pa si može dopustiti medijsku pažnju na dnevnoj bazi, i sve kontrolirati. Pa i to, da ne postane ljudima dosadan.

Nažalost po HDZ i Kolindu Grabar Kitarović, aktualni predsjednik Josipović ima još jednu veliku prednost. A ona se zove Milan Kujundžić. Ako i stavimo sve greške i gafove iz kampanje na stranu - djeca na školovanju u inozemstvu, zamrznut status u NATO-u, pokušaj destabilizacije države i aktualne vlasti kroz kolone u Vukovaru, manipulacija braniteljskim prosvjedima, izbjegavanje odgovora (hmmm, teško pitanje)...), HDZ i njihova kandidatkinja imaju na Hrvatskoj desnici vrlo veliki problem.

Biračko tijelo koje podržava desnu opciju je razjedinjeno u zadnje vrijeme više nego ikad. Pretpostavka je da će rastom popularnosti Milana Kujundžića opadati podrška HDZ-ovoj kandidatkinji. Pogotovo kad se kampanja do kraja zahukta, jer dr. Kujundžić u ovom trenutku ne može pratiti tempo koji su nametnuli HDZ i SDP sa svojim kandidatima. Pretpostavka je isto tako da će on i njegov PR svoja limitirana sredstva u odnosu na ove dvije glavne političke opcije koristiti samo u vrijeme službene kampanje. A to bi moglo dodatno uzdrmati podršku HDZ-u i njihovoj kandidatkinji u slijedećih mjesec dana koji slijedi. Teško je za očekivati da će pojačano Kujundžićevo pojavljivanje i njegova kampanja oteti dio Josipovićevih glasova. Puno prije je moguće da će on uzeti dio HDZ-ovih glasača, kao i dio nezadovoljnika iz Ružinog HSP-a koji je ljut na nju zbog svega što se odigravalo oko trgovine s HDZ-om. Ista stvar je i s HRAST-om, odn. onim dijelom koji ne priznaje Ilčića i njegovu trgovinu s HDZ-om. A naravno, ono što bi možda i najviše trebalo zabrinuti HDZ i Kolindu Grabar Kitarović, je onaj dio biračkog tijela koji se deklarira kao neodlučan. Tu će biti najveća borba, jer onaj dio tih "neodlučnih" koji naginje desnoj opciji, imat će za birati između dvije opcije (budimo realni, treća opcija, ona s Đapićem, zbilja nije vrijedna spomena). Za razliku od protivnika koji tih dilema (bar ne u tolikim postocima) nemaju. Svaka čast Rude-u, ali, za sada, teško da može ugrabiti neki veći postotak. Pogotovo ne bez jače medijske podrške. Ukoliko Kujundžićeva popularnost skoči na preko 12 %, onda HDZ ima ogoman problem, a Josipović zaista može mirno očekivati čak i pobjedu u prvom krugu predsjedničkih izbora. Radi se o svega nekoliko postotaka, a tu bi mogli upravo ti neodlučni mogli presuditi.

Dosadašnji tijek kampanje pokazao je još jednu, dosada neviđenu dozu gluposti. Poteklu s one strane koja se deklarira kao desna. Uključivanje ratnog zločinca Vojislava Šešelja u kampanju, zbilja ne treba nikome. Čisto formalno gledajući kakve veze ima koga u hrvatskim predsjedničkim izborima podržava neki građanin susjedne zemlje. Pa bio on i Vojislav Šešelj. Uopćeno, to bi bilo slično kao da neki od Hrvatskih ridikula daje izjave povodom Slovenskih izbora i ocrnjuje nekog od njihovih kandidata. Koga briga tamo što naši idioti misle o njihovim kandidatima. Tako bi bar trebalo biti. No, kad znamo tko je dotična spodoba, kad mu se  daje toliko prostora, onda ne čudi i ovako nešto. Ali gospodo, uistinu, koristiti takvog lika i apostrofirati da on podržava Josipovića je zbilja jadno da jadnije ne može biti. Usudio bih se reći katastrofa. Moralna i svaka druga. Ne znam i ne želim tvrditi da HDZ ima ikakvog utjecaja na Bujanca i da je ovo režirano od bilo koga, ali tako nešto zaista ne koristi nikome. Samo daje za pravo svakome da bježi što dalje od politike i od ovakovih gnjusnih gafova. I da nam, u stvari, bude svejedno tko će biti predsjednik, jer se po svemu sudeći, osim simbola i boja, ništa značajno neće promijeniti. Drugim riječima, opet i ponovo moramo od dva zla birati manje, odn. još možda točnija definicija je  da će Hrvati i Hrvatski građani opet glasati protiv, a ne za.

Još jedna stvar je u ovoj kandidaturi vrlo bitna za primijetiti. Unatoč tvrdnjama da je Kolinda Grabar Kitarović neovisna od mišljenja i direktiva Tomislava Karamarka i vodstva HDZ-a, dojam je da takva izjava baš i ne drži vodu. I teško da bi se, u slučaju njenog izbora za predsjednicu Hrvatske, tu nešto promijenilo. Nažalost po nju, ova kampanja nije poput Josipovićeve ili Kujundžićeve personalizirana. Previše tu ima HDZ-a i Ružinog HSP-a da bi se moglo decidirano tvrditi da je kandidatkinja neovisna o sugestijama i, ako hoćete, naređenjima.

Moram još primijetiti jednu stvar, dopalo se to nekome ili ne. Podjele. Jučer na chatu je Kolinda Grabar Kitarović napomenula da podjele nameću njihovi politički protivnici. Što i je i nije točno. Meni se čini da potezanjem pitanja poput prava lgbt manjine, ćirilice u Vukovaru, braniteljskih prosvjeda i slično, ne samo da HDZ nije manje kriv, nego je u najmanju ruku jednako kriv za polarizaciju Hrvatskog naroda. Bilo bi fer da netko od kandidata i stranaka konačno počne nuditi pravu ideju zajedništva Hrvatskog naroda, svih njegovih slojeva. Jer tražiti i nuditi jedinstvo po (isključivo) svojem viđenju tog jedinstva, samo prouzročuje nove podjele. Prije svega ideološko-političke.

I na kraju, čarobna riječ: gospodarski oporavak. Kao preduvjet  (ili osnova) izlaska iz krize. Malo ili ništa. Mada takve teme i nisu u inguerenciji predsjednika, ali lobiranje, "utiranje puteva" i slično svakako jesu. Vrlo, vrlo malo se takve teme spominju, a programi su u sferi Hans Christiana Andersena. Narodu je pomalo dosta Tita, komunjara, jugonostalgičara, ustaša, četnika, drugog svj. rata, golog otoka i slično. Ljudi traže budućnost. Ne prošlost.

Zato bi bilo dobro da i Kolinda Grabar Kitarović, kao i Ivo Josipović i Milan Kujundžić izađu iz ideoloških okvira prošlosti, i ponude optimizam i stvarni napredak.

A kako će Kolinda Grabar Kitarović proći na izborima? Stavio sam odgovor na to teško pitanje u prvoj rečenici...ili još bolji odgovor, krije se u legendarnom citatu iz jednog od najpoznatijih filmova na svijetu (prohujalo s vihorom): Frankly, my dear, I don't give a damn 

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 159 122 35 633
PRIMIO <- 506 102 77 1,095

Dostignuća

Vingd 794.00
Bodovi 143.6
Prijedlozi 3 3.00
Analize 172 774.00
Ankete 343

Od istog autora

Ocjene (3)


Respektira (1): visitor


Slaže se (1): Zvone


Ne slaže se (1): draxy


Komentari (2)


nekoliko mi se teza jako dopada i volio bih da si detaljnije o njima..ali se izgubile u masi drugog..imam dojam da si mnogo toga samo preletio..manje je ponekad više :) visitor 0 0 0


Sve u svemu dobro napisano :) Zvone 0 0 0

Analiza

Imaju news-barovci jednu dobru pjesmu vezanu uz izbore. Kolinda il' Ivo,*ebe mi se živo. Poslije ovoga, takva njihova zafrkancija na temu predsjedničkih izbora samo dobija na težini. Predsjednik Josipović na prošlom chatu, i Kolinda Grabar Kitarović na jučerašnjem, a vrlo vjerojatno i Kujundžić na slijedećem ne nude ništa konkretno, niti su pokazali ili dokazali što konkretno nude i kakve promjene možemo očekivati. Uostalom, po zakonskim i ustavnim ovlastima predsjednika ove nesretne države, niti puno manevarskog prostora, osim protokolarnog i nema. Kako ocijeniti dosadašnji tijek predkampanje? HDZ i njihovi sateliti su krenuli u kampanju faktički odmah kad su najavili da će ... više >

 • 1
 • 1
 • 1
 • 2