Analiza

Nisam sudjelovao u chatu. Naknadno čitam pitanja i odgovore. Pitanja su ok, ne tvrdim da bih ja postavio nekakvo pametnije. Pitanja niti nisu predmet analize. Tražim odgovore na svoje nedoumice, i ne ide mi, puno mi toga na kraju nije jasno. Možda sam preveliki ignorant i neznalica. Tema o EU fondovima je zanemarena, jedino sam iščitao da ih SDP ne koristi, a HDZ će razvaliti kad dođe na vlast. Ništa novo, dugogodišnja fraza iz, kako je netko spomenuo, "stranačkog priručnika".

No u cijeloj priči vidim jedino prožvakanu političku retoriku koja se plasira već duže vrijeme u najavama dolaska na vlast. Ovo nije navijačka analiza, jer s radom Vlade, a i njihovom retorikom, nisam nikako zadovoljan.

Zapažam neke detalje. Za početak, Marić i Šuker nisu imali jedinstveni stav. Kako će to završiti? Vjerojatno na tome da HDZ ne može podržati rješenje Vlade, jer im je misija biti protiv. Ivana Maletić ima stav da rješenje nije dobro, ali mora razgovarati sa zastupnicima daj joj objasne kakav stav treba zauzeti. Ipak je odigrala sigurniju stranu, vjerujući da si stranka neće dozvoliti biti za nešto što predlaže Vlada, sad pred izbore. Preostalo je samo to PROTIV artikulirati na pravi način. Maletić je to u svoje ime učinila.

Koje je pravo rješenje?
- Rješenje u kojem će teret snositi svi – banke, korisnici kredita i država. Definitivno konverzija u euro po tečaju nižem od 6, s tim da se prethodno naprave svi izračuni. Razgovarala sam sa zastupnicima u EP i svi smatraju da će korisnici kredita dobiti na sudu, pa je zato u interesu svih da se problem riješi dogovorom.

Eto, pravo rješenje, po Maletić, je da dijelom troškove švicarske avanture snosi država. Nije mi jasno. Znači li to da će porezni obveznici dijelom snositi taj trošak makar nemaju kredit? To neće proći. Dalje, treba, kako kaže,  napraviti konverziju, a prethodno napraviti sve izračune i to po tečaju ispod 6 kn. Kako je to različito? Implicira da je Vlada predložila konverziju bez prethodnih izračuna, jednostavno su se dosjetili, i ta implikacija se kasnije koristi kao teza. Zato su oni protiv, jer oni će isto to napraviti s prethodnim izračunom. I još bolje, populistički to neće biti 6.39 nego još niže. Kome će to povećati trošak? Svakako ne korisnicima kredita koji trebaju stoga valjda glasati za HDZ? Dalje, EU zastupnici kažu da će korisnici kredita dobiti na sudu, pa je u interesu svih da se dogovore. Što će se korisnik kredita dogovarati ako može dobiti na sudu.

Jesu li dužnici u francima i eurima stavljeni u nejednak položaj i je li to ustavno?
-
Tu treba voditi računa da su dužnici u francima to postali i uz značajna poticanja od strane banaka.

Ovdje je vjerojatno došlo do tehničkih poteškoća na chatu jer ne vidim odgovor na postavljeno pitanje, u svakom slučaju navija se za korisnike kredita.

Goran Marić zatražio je smjenu guvernera HNB-a, je li to stav HDZ-a?
- Uz ovakvu Vladu i guverner Vujčić jako loše funkcionira. Monetarna politika je izgubljena bez strukturnih reformi. Jedni drugima ne znaju pomoći pa bi bilo dobro da zajedno otiđu.

Ok, po tome guverner se našao u nebranom grožđu, Vlada nije napravila strukturne reforme pa guverner u takvom okruženju loše funkcionira. Ali, HDZ će odmah napraviti strukturne reforme, stvoriti dobro okruženje za funkcioniranje guvernera, zašto je onda najbolje da i on ode? On bi s novom vladom trebao dobro funkcionirati. Ili?

Ne očekujete rješenje u ovih godinu dana?
-
S obzirom na ono što je premijer rekao, ne. Banke su tražile rok od tri mjeseca, htjele preuzeti trošak i bile spremne na dugoročno rješenje. A tri mjesca je dovoljno za sve analize i simulacije rješenja.

Dakle dovoljno je tri mjeseca za sve analize i simulacije i banke bi preuzele trošak (??), ali godinu dana nije dovoljno s obzirom na ono što je rekao premijer. Neće se riješiti u ovih godinu dana jer se može riješiti za tri. Kako da to još okrenem da mi bude jasnije? Ali dobro, uz malo mašte možda je to trebalo biti da se ovo Milanovićevo rješenje neće riješiti za godinu dana, a ovo drugo se moglo riješiti brzo, za tri mjeseca. Jedino o tom rješenju ne znamo puno.  Ako ostavimo bankama da predlažu rješenja pod svojim uvjetima to će sigurno biti dobro sa sve?

Kada će javnost konačno doznati mjere s kojima HDZ planira izvesti zemlju iz krize?
- Dovoljno na vrijeme da može odlučiti.

Brine me da svi imaju rješenja za stanje u kojem se nalazimo, ali ih čuvaju za sebe. Uvijek nam ih podastiru zadnji čas ne ostavljajući vremena za preispitivanje. Protupitanje je: imate li uopće rješenja? Ja mislim da rješenje nemaju. Jer ako je istina da ga imaju, da je kvalitetno i da će nas izvući iz krize, trebali bi, radi odgovornosti prema naciji, izaći s njim odmah, istovremeno tražiti prijevremene izbore temeljem tih rješenja. Ako je dobro, Vlada neće imati vremena "ukrasti" rješenje, a narod će lako srušiti Vladu izabrati HDZ da provedu spasonosne reforme. Drugim riječima, imamo rješenje i mjere, ali čekamo da se još malo pržite. Što se čeka? HDZ nije spreman s ovim kartama ići na "all in". Sa slabim kartama ostaje jedino blef.

Iz dosadašnjih Karamarkovih istupa stječe se dojam da neće biti ključnih i radikalnih reformi za koje se smatra da su nužne, poput ukidanja viška općina i gradova...
- Nije točno. Predsjednik stalno ističe da će se broj općina i gradova mijenjati, ali ne političkim škarama već prema kriterijima uspješnosti i kvalitete rada. Namjeravamo provesti i reformu javnog sektora uvođenjem upravo tih standarda uspješnosti i učinkovitosti.

Valjda ne čitamo istu litaraturu što se tiče Karamarkovih izjava. O političkim škarama slušamo već dugo. Političke škare su u rukama vlasti, umotane u uspješnost, kvalitetu i stručnost. Zanimljivo je da ih je Maletić sama spomenula iako se na to nigdje ne implicira u samom pitanju. Gdje će biti najneuspješniji i najnekvalitetniji gradovi? Pula, Varaždin, Čakovec, Koprivnica i manji gradovi i općine u njihovom okruženju? Prema tezi o nesposobnoj vladi za očekivati je da su najnesposobniji gradovi oni gdje je npr. pobijedio SDP.  Ili će to ipak biti brojne općine bez vlastitih prihoda s cca 200 stanovnika koje imaju načelnika, tajnicu, pomoćnika tajnice i savjetnika tog pomoćnika? To će vrijeme pokazati. Ni jednoj stranci u Hrvatskoj ne vjerujem kad kaže da neće koristiti političke škare.

Koliko bi se gradova i općina trebalo ukinuti?
-
Njihov rad će se ocjenjivati tijekom godine – za to postoji i međunarodna metodologija, i tko ne zadovolji postavljene indikatore, pripaja se drugoj jedinici. Kontinuirano će se provoditi ocjenjivanje i praćenje rada.

Koliko vremena će trebati za to?
- Vrlo malo, već prvu godinu će biti jasno koji su prvi na popisu.

I odmah će se gasiti oni koji ne funkcioniraju?
- Tako je.

Ovdje još nedostaje: A kad će općine i gradovi biti upoznati  s tom međunarodnom metodologijom kako bi se mogli prilagoditi i ispraviti eventualne manjkavosti?
- Imat će taman toliko vremena da se prilagode i zadovolje indikatore nakon što za primjer drugima prođe prvi rez političkih škara.

Kako stojimo s iskorištavanjem fondova?
- Nismo iskoristili ništa od fondova, Vlada se još muči i sa IPA-om, dobili smo predujmove, ali to su sredstva na računu i realiziraju se tek kroz projekte kojih nema dovoljno i jako kasne.

Nismo iskoristili NIŠTA! Ali…

Naravno da lobiramo za ono što se pojavi povremeno. Promoviramo projekte, tražimo odgovore i pomažemo lokalnim jedinicama, poduzetnicima, mladima, neprofitnim organizacijama da se snađu. Na mojoj web stranici ima jako puno materijala koje smo pripremali, temeljem poziva i upita, u želji da pomognemo.

Zaključak, ako nismo iskoristili ništa, onda ste lobirali za ništa. Ako ste lobirali za nešto, onda je laž da nismo iskoristili ništa. Ako se ipak pojavilo nešto, a nismo iakoristili ništa, onda niste dobro lobirali.

Jesu li potrebna nova zapošljavanja?
-
Sigurno nedostaje ljudi s potrebnim znanjima jer su ih rastjerali, a nove nisu izgradili, pa ćemo se morat suočit s istovremenim deficitom i suficitom kadrova.

Znači otpuštanje sadašnjih i zapošljavanje novih?
- Znači preraspodjelu, edukaciju i bolje upravljanje ljudskim potencijalima...

Ovo je hrvatski klasik, podobni i sposobni. Ako ste opozicija onda se otpuštanje starih i zapošljavanje novih zove  "uhljebljivanje", "zapošljavanje podobnih" i "politička čistka". Ako ste na vlasti (ili ćete doći na vlast) onda je isto to "preraspodjela", "edukacija" i "upravljanje ljudskim potencijalima". Ovo je standard HDZ/SDP vladavine, ali i svih njihovih satelita.

Dosta sam se nakopirao pitanja i odgovora, i moj je dojam da nam ovaj chat nije otkrio ništa novo. Naučena retorika o lošoj vladi i spasu nakon promjene vlasti. Odgovori preopćeniti, nisu me pomakli s mjesta. Kako ova vlada ima katastrofalne rezultate, podržavam sve kritike na njihov račun, pa i kritike koje je ponudila Maletić, jer kad ne valja, a ne valja, sasvim je svejedno kako će kritika biti umotana. Posao za bolju Hrvatsku nije odrađen i točka. Ne navijam za SDP i vrlo vjerojatno će izgubiti izbore.

Druga je stvar što ova retorika nije ponudila dokaz da će se na sljedećim parlamentarnim izborima stvari pokrenuti na bolje. Sve ostaje obećanje, frazeologija i ponavljanje klišeja da smo mi bolji jer su ovi drugi lošiji.

U jednoj kazališnoj predstavi na temu Gruntovčana Matula skojevac je održao kratki govor.
- Vidiš kak je naš Matula daleko dogural, ja ga doduše ne razmem, ali je jako lepo govoril.
- Fala, fala – veli Matula sav sretan – to još nije ništ! Ja bi vam tak mogel još jednu vuru govoriti.

4

Cogito

Interakcija

 
UČINIO -> 167 1 1 106
PRIMIO <- 224 31 9 229

Dostignuća

Vingd 296.00
Bodovi 142.9
Prijedlozi 6 18.00
Analize 33 258.00
Ankete 69

Ocjene (5)


Respektira (4): Emigrant, Panter, visitor, siouxica


Slaže se (1): Emigrant


Komentari (1)


stvarno si bio temeljit u seciranju izjava naše navodno najveće stručnjakinje za eu fondove..odličan point i odličan tekst!..ovo s matulom na kraju me i nasmijalo, još da je kakav video clip toga... :) visitor 0 0 0

Analiza

Nisam sudjelovao u chatu. Naknadno čitam pitanja i odgovore. Pitanja su ok, ne tvrdim da bih ja postavio nekakvo pametnije. Pitanja niti nisu predmet analize. Tražim odgovore na svoje nedoumice, i ne ide mi, puno mi toga na kraju nije jasno. Možda sam preveliki ignorant i neznalica. Tema o EU fondovima je zanemarena, jedino sam iščitao da ih SDP ne koristi, a HDZ će razvaliti kad dođe na vlast. Ništa novo, dugogodišnja fraza iz, kako je netko spomenuo, "stranačkog priručnika". No u cijeloj priči vidim jedino prožvakanu političku retoriku koja se plasira već duže vrijeme u najavama dolaska na vlast. ... više >

4

Cogito

  • 4
  • 1
  • 0
  • 1

Analiza

Nedostatak fokusa i lov na 'pikanterije' rezultirali propuštenom prilikom

22.01.2015. 09:37, Nakon chata s I. Maletić: Kakvu reformu JLS-a možemo očekivati od HDZ-a? Hoće li bolje koristiti EU fondove od ove vlasti?

Žao mi je da je prilika za dublju priču o EU fondovima i funkcioniranju naših EU zastupnika u Bruxellesu potrošena na talambasanje o 'švicarcu' i osobno nadmudrivanje sa SDP-om kao političkim protivnikom. O 'švicarcu' je baš sve već rečeno, sve strane su iznijele argumente i rješenje je doneseno. To da li je ono dobro ili nije može biti stvar rasprave, ali debata je čisto akademska, rješenje je postavljeno i sljedećih godinu dana bit će tako kako je odlučeno. Gospođa Maletić će nakon isteka tih godinu dana imati priliku udariti po Milanoviću ako ne bude bolje ili će šutjeti kao zalivena ako se pokaže da je mjera bila korisna. No, kako god da završi, postoje teme koje sa EU zastupnicom vrijede više raspravljanja od teme o kojoj se čak unutar njene vlastite stranke ne mogu dogovoriti koji je službeni stav. I u tome i je problem, nanjušilo se da postoje neke pukotine u HDZ-u i išlo se na čisti populizam, lov na neku pikanteriju u kojoj bi Maletić podržala Šukera ili Marića te tako pokazala da HDZ nije jednoumlje kakvim se predstavlja. 

Bez namjere da naširoko kritiziram, upravo taj manjak fokusa je i ono što vodi do, u najmanju ruku aljkavog posla koji naši dužnosnici obavljaju. Ivani Maletić se puno lakše razgovarati u formi kritike Milanovića ili u formi 'narodne spike' o tome kako zle banke žele opljačkati hrvatski narod. No, Ivana Maletić nije na svom položaju zato da bi ponudila svoje osobno mišljenje o mjerama o kojima ju se ništa ne pita pri odlučivanju, ona je na svojoj funkciji primarno da zastupa naše interese pri EU, a, iskreno, malo tko u Hrvatskoj zna kako ona i njeni kolege taj posao obavljaju. Rijetko tko zna i koje su njene ovlasti i obaveze, koliko i koji ljudi rade u njenom timu, rijetko tko zna kako izgleda njen radni dan niti koja je konačna vizija i misija njenog prisustva u EU parlemanetu. Naravno, ne samo njenog nego od cijele ekipe Hrvata koji su tamo izabrani. To su teme o kojima se može pričati sa Ivanom Maletić i samo sa Ivanom Maletić. O ovome o čemu se većinom pričalo se moglo pričati sa svima od vrha Vlade pa do 'kumice na placu', a ako je znatiželja za još jednim mišljenjem o 'švicarcu' baš neizdrživa moglo se pozvati Gorana Marića ili Ivana Šukera pa da se iz prve ruke čuje o stavovima. Ovako je Maletić se izvukla olako, prošla je kroz šake, davala je odgovore koje bi vjerojatno znala recitirati u pola noći jer su dio stranačkog priručnika (u poglavlju 'kad ne znaš što reći udari po Vladi'), a izbjegla je pitanja kojima bi se otkrila što zapravo radi i koliko zna o jednoj od prioritetnih tema za njeno radno mjesto. 

Ono što smo saznali nas nije posebno šokiralo. HDZ odmah po dolasku na vlast ide u ekspresno i efikasno ostvarivanje plana za povlačenje EU sredstva. Evo prave senzacije! Članica stranke reklamira da će kad dođu na vlast biti uspješni. Naravno, nema govora o imenima koja će to provesti ili barem o detaljnijem planu kako. Po hrvatskom običaju dovoljno je bombastično najaviti da ćemo biti uspješni i stado ovaca mirno krene koračati za pastirom. Maletić najavljuje da će HDZ dati taj posao iskusnim stručnjacima kojih, tvrdi, imamo. Ali, promiče joj objasniti kako će te stručnjake privući. Jer, Maletić bi trebala znati da ljudi koji znaju puno o EU fondovima i projektima jako dobro žive i rade u privatnom sektoru gdje se njihovo znanje cijeni i to znanje iznimno košta, a ne zamaraju se sa dnevno-političkim pretumbacijama niti su podložni odgovarati Grčiću, Milanoviću, Karamarku ili Vasi Brkiću. Dalje, što sa kadrom za koji Maletić tvrdi da ga je SDP instalirao, a nije dobar? Zna li Maletić da ti ljudi nemaju dužnosničke ugovore nego radne, da su zapolseni na neodređeno i da nema načina da ih se samo tako makne. Je li HDZ plan da se ide u novu 'preraspodjelu' radnih mjesta kao što je već izvršila Kukuriku koalicija u kojoj se nikog ne otpusti nego se samo udvostruči aparat i ima se s jedne strane bivši kadar kojem se ne vjeruje i koji se marginalizira te se ne koristi njihovo već stečeno znanje, a s druge strane se ima novi kadar koji je u milosti vlasti, ali kojem treba vremena da se uhoda, a i nailazi na opstrukcije bivšeg establishmenta. Kako to riješiti? Najlakše je reći da će se biti energičan i efikasan, ali što kad okolnosti ne dozvoljavaju da se bude energičan i efikasan koliko bi se htjelo?

Dalje, za koje to projekte i na koji način lobiraju europarlamentarci. Čista je laž da projekata nema, ima ih, samo nisu oni kapitalni koje bi prijavljivala država ili lokalne samouprave. No, što je sa jednim solidnim poduzetničkim projektom jedne srednje stojeće tvrtke koja traži modernizaciju proizvodnje i dorade infrastrukture da bi povećala svoje poslovanje i izašla na inozemno tržište? Takvih projekata nešto i ima, je li Maletić ikad čula za kojeg od njih ili nazvala nekog od takvih prijavitelja i pitala što im treba? Da se razumijemo, lobiranje nije ništa ilegalno ili mutno, europarlamentarcu je OBAVEZA da 'gura' domaće projekte, a ako oni ne dolaze od javnih ustanova zar su oni privatni zarazni ili prokleti, ili još gore Udbaški, da ih se niti ne registrira? Koliko slovom i brojkom zna Maletić imenovati projekta za financiranje iz EU fondova koji su prošli preko njenog stola? Što je po njima napravila? Može li sebi pripisati barem minimum zasluga za odobrenje nekog od njih? Garantiram da ne može jer naši europarlamentarci niti ne znaju koji projekti su prijavljeni, a kamoli da nešto po njima naprave. A opet, da se razumijemo, to rade svi i oni koji su uporniji u tome imaju i veće benefite od cijele priče. 

Zrno optimizma mi budi odgovor na pitanje oko kadra koji je postavljen na procesiranje zahtjeva za isplate jer je tamo daleko najveći razlog za brigu. Svaki projekt financiran preko EU fondova a za čije plaćanje je zadužena neka domaća agencija ili tijelo je u velikim problemima da novac od tog projekta ne vidi godinama, u nekim slučejvima koje znam prođe doslovno i 5 godina, a da se stvar ne riješi. Kadar koji radi na plaćanju i evaluaciji projekta, a iz Hrvatske je je očajan, do točke da mnogo ljudi odustaje od sljedećih faza svojih projekata makar su ih uspješno proveli jer se više nemaju snage niti vremena boriti sa administracijom i nesposobnošću onih koji bi samo morali biti njihov servis i spona sa europskim novcem. Ako je Maletić toga svjesna, a očito je, možda je toga svjesna i njena stranka koja će doći na vlast. Nadam se da u redovima HDZ-a imaju u pripremi kadar koji bi to mogao dovesti pod kontrolu jer ovo što je postojeća garnitura mixa SDP-ovih mladih, urbanih 'intelektualaca' i HNS-ovih 'operativaca' koji su najbolje lijepili izborne letke po vjetrobranima automobila napravila je jednom riječi - kaos. Ne moramo se lagati, na ta mjesta su pozapošljavani dobri stranački vojnici koji nisu baš za Sabor ili neko vidljivo radno mjesto, ali kojima se nekako mora izaći u susret za njihov doprinos u borbi pa ih se onda stavilo u EU fondove jer znaju engleski (a većina ne zna, nego samo govori da zna). 

Sve u svemu, gostovanje na chatu jedne europarlamentarke je većinom uludo potrošeno kopajući po njenim stavovima prema Vladi Zorana Milanovića, a odgovori na takva pitanja su se lako mogli unaprijed pretpostaviti i mogao ih je dati bilo koji HDZ-ovac, nije se moralo tražiti onu koja je situirana najudaljenije od Hrvatske i nije ju se moralo 'roštati' pitanjima koja danas više ne znače ništa osim nostradamuskih predviđanja jesu li odluke dobre ili ne. Moglo se dobiti i više, možda bi manje ljudi dobilo potrebnu dozu 'žuči' HDZ-a prema SDP-u, ali bi dobili uvid u to koliko jedna demokratski izabrana osoba zna o poslu koji radi. 

5

Mac316

Kneel before your master

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 88 54 100 783
PRIMIO <- 1,013 285 123 1,828

Dostignuća

Vingd 1,405.00
Bodovi 174.0
Analize 143 1,380.00
Ankete 47

Ocjene (2)


Respektira (2): visitor, siouxica


Komentari (6)


pa je šteta što nisi iskoristio priliku i pitao ono što te zanima, pa se onda u analizi fokusirao samo na to umjesto na ono što te ne zanima i što smatraš potraćenim vremenom siouxica 0 0 0


slažem se da nismo do kraja iskoristili potencijal gošće i doznali odgovore na pitanja o EU fondovima koja si izvrsno naredao, za postaviti ih ovako ili drugačije su nam nedostajala znanja i uvidi koje ti očito imaš..problem je to kod stručnih tema visitor 0 0 0


najava gostiju koja danima, a ponekad i puni tjedan prije chata stoji u zaglavlju služi upravo da se oni koji raspolažu ekspertnim znanjima jave i u dogovoru s uredništvom možda i preuzmu vođenje razgovora..to nam je ideal i smisao ovih chatova..ili visitor 0 0 0


da stručniji korisnici barem uzmu ućešća u razgovoru..no sve je na barometru na dobrovoljnoj bazi pa isključivo od volje i mogućnosti korisnika ovisi koliko će sebe uložiti u dostizanje standarda barometrovih chatova kakav si izvrsno opisao u analizi visitor 0 0 0


Naravno,ja nisam stigao i sam sam si kriv ali mislim da i laički (a nije bas da je urednistvo cisti laik) bi razgovor sa europarlamentarkom ae trebao usmjeravati na ono sto ona zna a ne na dnevno politicke svinjarije Mac316 0 0 0

Analiza

Nedostatak fokusa i lov na 'pikanterije' rezultirali propuštenom prilikom

22.01.2015. 09:37, Nakon chata s I. Maletić: Kakvu reformu JLS-a možemo očekivati od HDZ-a? Hoće li bolje koristiti EU fondove od ove vlasti?

Žao mi je da je prilika za dublju priču o EU fondovima i funkcioniranju naših EU zastupnika u Bruxellesu potrošena na talambasanje o 'švicarcu' i osobno nadmudrivanje sa SDP-om kao političkim protivnikom. O 'švicarcu' je baš sve već rečeno, sve strane su iznijele argumente i rješenje je doneseno. To da li je ono dobro ili nije može biti stvar rasprave, ali debata je čisto akademska, rješenje je postavljeno i sljedećih godinu dana bit će tako kako je odlučeno. Gospođa Maletić će nakon isteka tih godinu dana imati priliku udariti po Milanoviću ako ne bude bolje ili će šutjeti kao zalivena ... više >

5

Mac316

Kneel before your master
  • 2
  • 0
  • 0
  • 6