Analiza

Svi protiv svih: Zbog čega sam protiv obaveznog cijepljenja

20.02.2015. 20:08, Nakon chata: Kakve bi bile posljedice ukidanja obaveznog cijepljenja u Hrvatskoj?

Da vam odmah na početku kažem, ja sam trenutno protiv obaveznog cijepljenja u Hrvatskoj. Zalažem se za Pravo na izbor roditelja da cijepe ili ne cijepe svoje djete. Isto kao što vi sada imate pravo na izbor pročitati ovu analizu do kraja ili odustati jer imate svoja uvjerenja.

Zbog čega nisam za obavezno cijepljenje? Djeca su danas alergična na sve i svašta, od prašine, životinjskih dlaka, hrane, da ne nabrajam dalje. Isto tako, djeca mogu biti i alergična na sastojke cijepiva. Dugo već pratim ove teme i "trendove" cijepljenja ili ne-cijepljenja, i NIKADA nisam čula da je pedijatar/pedijatrica, osim vanjskog pregleda djeteta, zatražio/la analizu krvi da se ustanovi da dijete nema neke "skrivene" infekcije u organizmu ili nedajbože alergotestove na sastojke cijepiva.

Zašto mi je to bitno? Pa iz vrlo jednostavnog razloga. Svaki put kad bi svojem djetetu uvela neki novitet, naprimjer novo voće poput jagoda, koje su poznate da kod djece izazivaju alergijske reakcije, dala bi mu samo mali komadić i pratila bi ga tokom dana. Ako djete ne razvije nikakve simptome, davala bi mu sve više i više jagoda. Isto je bilo i s jajima i bilo kojom vrstom hrane i pripravaka i preparata koje moje djete koristi.

Prije 20-ak godina, djeca su se cijepila sa puno manje cjepiva nego danas. 2014. godine, djeca do svoje druge godine života prime 17 različitih virusa u svoj organizam. Cijepljenje je periodično, odmah nakon poroda, sa 2, 4, 6 i 12 mjeseci.

U prvim satima/danima života, novorođenčad prime cjepivo protiv Hepatitisa B i BCG cjepivo ( protiv tuberkuloze ). Odmah po porodu, još u rađaoni, djeca primaju i Vitamin K kao cijepivo. To je jako rijetko zabilježeno u majčinim otpusnim pismima, a i u kalendaru cijepljenja nije nikad navedeno.

Da se dotaknem cijepiva protiv Hepatitisa B. Svi znamo da se neodgovornim seksualnim ponašanjem i ovisnošću mogu prenijeti jako zarazne bolesti tipa HIV, Hepatitis ( više podtipova ) HPV, razne gljivične infekcije... Pitanje je kako se novorođenče može zaraziti Hepatitisom B u svojim mladim danima?
Hepatitis B se virus se nalazi u tjelesnim izlučevinama ( krv, sjemena tekućina, vaginalni sekret, majčino mlijeko.. )

Do zaraze Hepatitisom B najčešće dolazi u doba adolescencije i mlađoj odrasloj dobi ( pripisujem to "istraživanju" svog tijela i svijeta droga ). Mala djeca ( novorođenčad ) se mogu zaraziti od majki poziztivne na Hepatitis B. Sve trudnice se danas testiraju na Hepatitis B. Pa se pitam, zašto je moje dijete dobilo cijepivo protiv Hepatitisa B ako ja nisam pozitivna na isti? Da li me se "trpa u isti koš" sa ženama koje imaju Hepatitis B? Malo me to vrijeđa.

Da li će moje dijete stupiti u seksualne odnose u prvih 10 ili 15 godina života koliko to cijepivo štiti? Mislim da neće.. Onda čemu toliko procjepljivanje malih beba sa cijepivom protiv Hepatitisa B? Nije neodgovorno od roditelja što ne cijepe svoju djecu protiv Hepatitisa B, već je neodgovorno od roditelja da ne educira svoje dijete kako treba ( seksualni odgoj prvenstveno )

Da li se Hrvatske vlasti i zdravstvo boje da će djeca pokupiti virus ako nedajbože završe u bolnici i trebaju transfuziju ili operaciju. Da li se boje da su medicinski instrumenti neadekvatno sterilizirani?! U čemu je caka, to nećemo tako lako saznati, jer se neke stvari skrivaju ko zmija noge.


Ajmo sada malo o ospicama i vodenim kozicama...

Da li ima netko od vas tko još nije prebolio vodene kozice? Jako rijetko se dogodi da odrasla osoba nije preboljela vodene kozice ( ne kažem da ih nema ).

Vodene kozice su VRLO zarazna dječja bolest. Prenosi se zrakom, dodirom i kapljičnim putem.
Ne postoje vremenski intervali kad je zaraza najaktivnija. Najčešće se djeca zaraze u kolektivima ( vrtići, igraonice.. )
Ne postoji lijek za vodene kozice ( postoji cijepivo za djecu od 12 do 18 mjeseci starosti ), bolest se liječi simptomatski ( kupke od hipermangana i kalaminski losion za ublažavanje svrbeža, osobit je naglasak na higijeni pacijenta )

Komplikacije koje se mogu pojaviti zajedno sa vodenim kozicama:

* teža kožna infekcija ( streptokok ) koji može dovesti do sepse pa i smrti ako nije adekvatno liječeno
* lokalizacija eflorescencija na grlu i oku, može izazvati gušenje ( smrt ) i oštećenje vida
* upale srednjeg uha
* bakterijske upale pluća
* meningoencefalomijelitis ( upala malog mozga sa vrtoglavicom, povraćanjem, nemirom, grčevima, poremećajem                      svijesti, nekoordiniranim kretnjama, smetnjama vida i govora )
* najčešća kombinacija je šarlah i vodene kozice, komplikacije nastale šarlahom mogu dovesti do gnojenja što dovodi do streptokokne sepse, isto tako, šarlah u kombinaciji sa  vodenim kozicama najčešće dovodi do upale bubrega
* rijetka komplikacija vodenih kozica je postinfekcijski encefalitis sa uglavnom lošom prognozom ( 1:1000 )
* temperatura koja može biti blago povišena do visoke temperature ( konvulzije )

Nakon preboljelih vodenih kozica osoba stječe doživotni imunitet.


Pa malo o ospicama...

Ospice su VRLO zarazna diječja bolest. Najčešće se pojavljuje u diječjoj dobi. Osobe su zarazne prije pojave osipa i nekoliko dana nakon pojave osipa. Simptomi su vručica, kašalj, Kolpikove pjege, konjuktivitis i osip. Majke koje su preboljele ospice, prenose imunost svojem djetetu koji ga štiti kroz veći dio prve godine života.

Liječenje ospica je simptomatski, snižavanje visoke temperature koja može doseći i do 40C, mirovanje i odmaranje u lagano zamračenoj sobi i eventualno kakva antibiotska terapija u slučaju bakterijskih infekta.

Komplikacije koje se javljaju kod ospica:

* bakterijska infekcija srednjeg uha
* bronhitis
* upala pluća
* encefalitis ( otprilike 1:2000-3000 )
* hemoragične ospice ( vrlo rijetka komplikacija ) i izaziva krvarenje

Ukoliko ne dođe do komplikacija, ospice prolaze bez posljedica. Također, ako osoba preboli ospice, stječe doživotni imunitet.


Zašto sam ovo sve napisala? Zato da se stekne dojam da ospice i vodene kozice imaju vrlo sličnu kliničku sliku, a i komplikacije su poprilično slične, iako bi mogla reći da su komplikacije kod vodenih kozica čak i gore.

Cijepivo protiv vodenih kozica u Hrvatskoj još nije uvedeno u kalendar obaveznih cijepiva, ali koliko znam razmatra se i o tome.


Evo samo da se dotaknem malo i cjepiva protiv tetanusa.

Kod male djece do 5. godine života, daje se cijepivo u kombinaciji sa cijepivom protiv difterije i pertusisa ( Di-Te-Per ) u razmacima od 2, 4, 6 i 12 mjeseci ( i sa 5 godina ako djeca nisu cijepljena sa 3 godine ). Cijepivo protiv tetanusa se daje i u prvom i osmom razredu osnovne škole, te u 4. razredu srednje škole, odnosno sa 18 godina, kao kombinacija cijepiva protiv difterije i tetanusa ( Di-Te ). Također u kalendaru obaveznog cijepljenja stoji da se osobe starije od 60 godina cijepe Ana-Te cijepivom.

Pošto je kažnjivo zakonom izbjegavati cijepljenja, da li ste ikad čuli da su vaše mame, bake, tate, djedovi kažnjeni ako nisu primili cijepivo Ana-Te sa 60 navršenih godina?

Da li ste vi ili vaše dijete dobili poziv da cijepite to isto sa 18 godina ako je vaše dijete pohađalo trogodišnju srednju školu pa nije bilo cijepljeno?

Da li svaki put kad se jače ozlijedite na hrđave čavle ili slične predmete, odete u bolnicu i primite anti-Te ili Ana-Te cijepivo?

Pa čemu onda "filati" male bebe svaka dva mjeseca sa tim cjepivom?

Naravno djeca se cijepe i protiv dječije paralize, zaušnjaka, HiB (Haemophilus influenzae tip b) kao obavezna cijepiva, te dodatna za rota viruse, streptokokne pneumonije, i još kojih.

O ovoj temi se može pisati u beskonačnost. Ima studija sa obje strane i za i protiv cijepljenja. Ja sam stajališta da se neke Dječje bolesti moraju preboljeti i da ne nose ništa veće komplikacije nego obična gripa, ne zovu se bez razloga Dječje bolesti.

Zalažem se za to da roditelji imaju pravo odlučivati da li će se njihovo dijete cijepiti ili ne.

Za to sam da djeca prime NEKA cjepiva i to pojedinačno, a ne kombiniranim cijepivima 3 u 1, 4 u 1, 5 u 1 i 6 u 1.

Zalažem se da necijepljena djeca imaju nesmetan razvoj i uključivanje u kolektiv ( bilo vrtić ili škola ) Jer ako je cijepljenje obavezno, po tome bi djeca od 18 dobila zabranu rada ili daljnjeg školovanja ( fakultet ), a dedeki i bakice preko 60 godina ne bi smjeli primiti niti jednu penziju/mirovinu više jer ugrožavaju zdravlje krda.

Osnovna škola je u Hrvatskoj obavezna, kako za cijepljene, tako i za necijepljene, mentalno zaostale, prehlađene, virozne, HIV pozitivne, Hepatitis pozitivne, napredne, lijene, marljive pa tako i zdrave djece.

Da li sam ja "Google roditelj", da li sam ja neuka sa svojom školom, da li sam luda što ne želim trovati svoje dijete stvarima koje tom djetetu ne trebaju. To će kao i uvijek prosuditi okolina. Ja mogu samo reći da sam dovoljno obrazovana da znam čitati i logički razmišljati.

Do nekog drugog puta, srdačan pozdrav od jedne obične majke!

Podaci o zaraznim bolestima, komplikacijama i općenito o tematici izdvojeni su iz sljedećih izvora:

CyberMed.hr, plivazdravlje.hr

http://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/11797/Hepatitis-B.html#15244

http://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/21367/Lijecenje-vodenih-kozica.html
http://www.cybermed.hr/clanci/vodene_kozice_ili_varicellae

http://www.plivazdravlje.hr/bolest-clanak/bolest/243/Ospice.html#21850
http://www.cybermed.hr/clanci/ospice_morbilli_dobrac

http://www.nzjz-split.hr/userfiles/kalendar_cij_2014.jpg

Interakcija

 
UČINIO -> - - - 12
PRIMIO <- 10 1 2 31

Dostignuća

Vingd 10.00
Bodovi 73.1
Analize 1 10.00
Ankete 1

Ocjene (13)


Respektira (10): Antiprotivna, Django, siouxica, Laci, Panter, Vjeran, draxy, visitor, VeNLO, Cogito


Slaže se (1): Laci


Ne slaže se (2): Losonsky, Demon_Clean


Komentari (31)


@Demon_Clean, plazište je da je protiv obveze cijepljenja, objašnjeno je zašto, u čemu je onda krivi zaljučak ? Laci 0 2 0


@siouxica koliko se siječam, a imam memoriju ko slon, na ovom portalu su zabranjeni komentari komentara ... ili je to selektivno pravio Demon_Clean 0 0 0


@DC, nisu zabranjeni komentari drugih komentara, dok god se tiču teme i teza iz teksta. zabranjeno je komentiranje i prozivanje drugih korisnika siouxica 0 0 0


Pitanje svima dali bi se išli operirati kod nekoga tko je progooglao sve o operacijama na netu ili kod nekoga tko ima diplomu medicinskog fakulteta? Demon_Clean 0 0 0


@Vjeran @Panter @siouxica @Django hvala :) @Demon_Clean Ja nisam cijepitelj, pa djeca kod mene nebi išla na cijepljenje. A ti mi ovdje daješ na izbor ići kod Google dr ili dr sa diplomom med. faxa. Nisam zakonom vezana da idem kod jednog ili drugog patinan 0 0 0

Analiza

Očekujete li ovdje moja promišljanja i stavove o obveznom cijepljenju i epidemiji (pandemiji?) mišljenja kako djecu ne treba cijepiti, na krivom ste mjestu. Sve što mislim o toj temi (i još malo više) uvaženi kolega Panter napisao je ovdje.

Očekujete li ovdje moj vispreni sarkastično-ciničan komentar kako nam je veza na chatu bila adekvatna onoj hrvatske medicine sa svjetskim trendovima i spoznajama (a nešto slično je visitor vrlo duhovito prokomentirao još tijekom samog chata), onda ste ga upravo pročitali.

Očekujete li ovdje moje ukazivanje na brz, jednostavan i učinkovit način rješavanja ovog problema onda vam zahvaljujem na komplimentu ali taj potencijal u sebi ipak ne nosim.

Očekujete li da s vama podijelim svoja razmišljanja tijekom chata, onda napokon imate razlog da ovaj tekst čitate dalje.

Naime, dok je primarijus Kaić vrlo jasno i argumentirano izlagao svoje stavove meni se po glavi stalno motala misao o tome kako je moguće da glasna (vrlo, vrlo glasna) manjina odjednom počinje nametati svoje stavove tihoj i/ili nezainteresiranoj većini. Kako je moguće da se poziv na kršenje zakona tretira svakako samo ne onako kako bi trebao?

Ako zanemarimo pitanje interesa onih stručnjaka (ili "stručnjaka") koji pozivaju roditelje da, iz ovih ili onih razloga, ne cijepe svoju djecu i dalje ostaje otvorenim pitanje koji su zapravo roditeljski motivi za protivljenjem cijepljenja svoje djece?

Želim vjerovati kako je onaj jedini pravi, istinski motivator, zapravo njihov strah da se njihovom djetetu ne dogodi nešto izrazito loše, a što bi bilo izravna posljedica cijepljenja odn. djelovanja cjepiva. To je zapravo i jedini motiv kojeg mogu razumjeti.

No, kako je do tog straha došlo? Zašto iste te bojazni nije bilo prije 30, 20 ili 10 godina? Jedan od odgovora zasigurno je dostupnost informacija (nazovimo ih tako) kao i brojni dostupni kanali distribucije takvih informacija.

Drugi dio odgovora krije se u "teoriji zavjere" odn. u javnom i glasnom osporavanju znanstvenih istraživanja i spoznaja s jedne, te ukazivanja na "objektivne" podatke, rezultate "nezavisnih istraživanja" i "stručne" analize s druge strane. U sve to ubacite malo interesa farmaceutskih industrija i korumpiranih državnih struktura koje, naravno ne besplatno, podilaze toj industriji i već ste na konju.

Treći dio odgovora može se potražiti u sredstvima javnog informiranja, a koja su (uz čast i dužno poštovanje rijetkim iznimkama) usmjerena prema tržišnim načelima poslovanja (čitaj senzacionalizam) iako se deklarativno pozivaju na interes javnosti. Čak i ako se potrude problem prikazati sveobuhvatno, čak i ako se potrude ispričati obje strane priče, dolazi do vrlo perfidne podvale istoj toj javnosti u čijem interesu rade, a na koju je izvanredno ukazao primarijus Kaić. Naime, nekako im promaknu omjeri.

To znači da će TV novinar u studio dovesti po jednog roditelja i liječnika koji su ZA, te po jednog roditelja i liječnika koji je PROTIV cijepljenja djece. I onda će gledatelj koji temeljem emisije formira neke svoje stavove vidjeti da je "stručna i roditeljska javnost vrlo podijeljena po tom pitanju". Pa će, prema zakonu o normalnoj distribuciji, 50% gledatelja nakon emisije biti ZA, a druga polovica PROTIV cijepljenja. Jasno, sve uz pretpostavku da su svi sudionici u raspravi jednaki odn. jednako (ne)nametljivi, jednako (ne)privlačni, jednako (ne)uređeni. Jer ako je netko od njih izrazito elokventan, a ostali teško i nemušto izražavaju svoje misli i argumente tada je i pobjednik debate jasan.

A kad bi se takva emisija radila u interesu javnosti onda bi se za njeno snimanje koristio studio u kojem je svojevremeno bio sniman popularni kviz "1 protiv 100". A na galeriju bi, prema postotku onih koji su ZA i koji su PROTIV cijepljenja djece, bilo dovedeno 99 pristaša cijepljenja i 1 oponent takvim stavovima. Novinar bi stao pred galeriju i vodio diskusiju. Što mislite, kakav bi bio odjek i rezultat tako koncipirane emisije u javnosti?

Analogno tome funkcioniraju i ostali mediji, nije TV iznimka.

U konačnici imamo ono što je Panter napisao u tekstu kojeg prizivam u prvom odlomku. Još bih i mogao prijeći preko toga kad bi roditelji, svojim stavom da se njihovo dijete ne cijepi, preuzeli odgovornost isključivo za zdravlje svog djeteta. Recimo da bih. Ali oni zapravo time ugrožavaju cjelokupnu populaciju i stvaraju plodno tlo za ponovno širenje bolesti koje su svedene na marginu margina ili su na samoj granici nestanka. A s tim se nikako ne mogu složiti.

U konačnici sve se svodi na vjerojatnost. Evo recimo u kockarnicama. Rijetki pojedinac se obogati (ako ikad) ili barem ostvari značajan dobitak na dnevnoj bazi dok svi ostali prazne vlastite džepove. U našem slučaju priča je obrnuta. Rijetki pojedinac osjeti negativne posljedice cijepljenja. Ogromna većina uživa u korisnoj zdravstvenoj sigurnosti.

Vjerojatnost kaže da će upalu mozga dobiti jedno od milijun djece koje se cijepi protiv ospica. I naravno da je one roditeljima koji su imali taj peh da je upravo njihovo dijete to milijunto vrlo teško utješiti tom činjenicom. I naravno da su bijesni, ogorčeni, ljuti, žalosni... I naravno da će oni biti veliki protivnici cijepljenja. Jednako tako, vjerojatnost kaže da će jedno od 3.000 djece oboljelih od ospica također dobiti upalu mozga. Onome sa imalo soli u glavi to bi moralo biti dovoljno.

Kad znamo ono što znamo, i kad se osvrnemo na sve do sada napisano, ostaje nam pokušati ponuditi izlaz iz ove, kao i iz niza sličnih priča. A kad sve skupa zbrojim i oduzmem, raščlanim i ponovo sastavim, sve se svodi na dva ključna elementa - obrazovanje (znanje!) i odgovornost.

Prvi je korak u obrazovanju. Što više ljudi ima što više informacija i dobije ih pravovremeno i u ispravnom kontekstu to će teže biti "pokrenuti lavinu". Učenje o ovom problemu može krenuti još kod djece koja se cijepe. Može im se, prije samog cijepljenja, ispričati priča o samoj bolesti i njenim posljedicama. Ista se priča može organizirati i za roditelje. Dapače, tu priču se može i mora popratiti odgovarajućim foto ili čak video materijalima. Upoznati te ljude sa brojevima, omjerima, vjerojatnostima. Pripremiti podatke o procijepljenosti djece u državama koje nemaju zakonsku obvezu cijepljenja. Upozoriti ih i na sve negativne strane cijepljenja. Opisno i numerički. Naravno, roditeljima bi to bio (barem) drugi susret s tim pitanjem jer bi im istu priču liječnik ispričao u trenutku kad saznaju da će postati roditelji. U tom bi slučaju mogli vidjeti i trendove. Kako je bilo prije 7, 8 ili 10 godina, a kako je sada.

Drugi je korak u stvaranju svijesti o odgovornosti te o njenom prihvaćanju. Pa bi tako struka morala postati svjesna odgovornosti koje nosi na svojim plećima. I u ovakvim slučajevima morala bi složno ustati u obranu vlastitih spoznaja i stavova. Jednako tako bi ta struka morala u nekim periodičnim razmacima raspravljati o politici cijepljenja i donositi odluke odn. preporuke oko nastavka ili revizije takve politike. Pa bi možda u jednom trenutku konstatirali kako cijepljenje protiv nečeg možemo izbaciti iz programa, protiv nečeg drugog ostaviti roditeljima na volju i savjest, a protiv nečeg trećeg obvezno cijepiti. Jasno, o takvim bi odlukama javnost morala biti redovito, točno i promptno izvještavana.

Iz prethodne rečenice je jasna odgovornost sredstava javnog priopćavanja. Oni moraju biti svjesni svog utjecaja, svoje moći, ali i adekvatne količine društvene odgovornosti koju takva moć sa sobom nosi. I shvatiti da ovdje imaju stvarnu obvezu izvještavanja javnosti po svim načelima objektivnog novinarstva. Uskličnike i tiskana slova koji privlače pozornost, događaje sa naše estrade i zbivanja na svjetskim dvorovima, priče koje to jesu dan-dva, a onda više nikad nisu, nek' ostave za neke druge stranice, neke druge minute, neke druge emisije, neke druge linkove. Profit nek' ganjaju na drugim mjestima, a ovaj objektivni sadržaj slobodno nek' tretiraju kao svoj pro bono doprinos javnom mijenju, informiranju i edukaciji pučanstva. I nek' prikažu pravu sliku zbivanja. Želimo li iluzije uvijek možemo otići do kina ili kazališta.

Posebno je zanimljivo pitanje pravosuđa. Jer ne sjećam se baš neke žestoke reakcije politike, državnog odvjetništva i/ili sudstva na eksplicitno i neprikriveno kršenje zakona ove zemlje. Istina, vezati riječ "odgovornost" uz našu politiku smiješan je i pomalo neozbiljan pokušaj. Ali opet, od nekud treba krenuti. Možda je zabrana školovanja u državnim institucijama pomalo drastičan pristup. Ali ako ti ne poštuješ moja pravila, ako tim nepoštivanjem ugrožavaš svoje dijete ali i sve oko sebe, onda ne vidim razloga da ti ja za takvu ugrozu širom otvorim svoja vrata.

Osobno sam sklon tome da težimo rješenjima razvijenog zapadnog svijeta i da se ukine obveza cijepljenja. Ali ne pod pritiskom i ne administrativno. Već stoga što će društvena svijest o tom problemu biti na takvoj razini da će procijepljenost populacije biti u izrazito visokim postocima. Pa bi nametanje obveze bilo potpuno bespredmetno.

Da bi do toga došli, moramo krenuti na to putovanje.

I biti svjesni vlastite uloge i vlastite odgovornosti u toj priči.

Servus!

P.S. Vozeći se na posao slušam kako je lani preko 250 liječnika zatražilo dokumentaciju za odlazak iz zemlje. Prosječna dob - 39 godina. Među njima najviše je kirurga, radiologa, ginekologa i anesteziologa. Ovi zadnji su mi ponajviše dali za misliti. Kao, uostalom, i cijela vijest.

6

Vjeran

Sic transit Gloria Estefan!

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 359 85 15 382
PRIMIO <- 499 143 57 878

Dostignuća

Vingd 810.00
Bodovi 177.1
Prijedlozi 1 5.00
Analize 93 802.00
Ankete 730

Ocjene (10)


Respektira (6): Panter, damir_pacek, NEKOVARAZDIN, Django, siouxica, visitor


Slaže se (3): Laci, Losonsky, Mac316


Ne slaže se (1): VeNLO


Komentari (22)


Svatko za se travu pase. VeNLO 0 0 0


U svemu se slažem s tobom VeNLO ! Čak sam čuo da ima i doktora koji izbjegavaju ciepiti svoju djecu ! A Djanga molim da pokrene temu o zavjerama koje zavjerenici zovu "teorijama"., naročito farmaceutske mafije ! Laci 1 0 0


Osim djela o preuzimanju odgovornosti struke sve ostalo na tragu je indoktrinacije, kojoj po meni jedino nedostaje zaključak da se svu novorođenu djecu istog trena treba roditeljima oduzeti smjestit u strogo izolirane prostore da se nikad i ni IDujas 1 0 0


od čega ne bi razbolijevala. Naglašava se važnost edukacije a smeće s uma da se cijepljenju najmanje odupiru nepismeni i ne educirani. IDujas 1 0 0


Pa IDujas zar ti to samo po sebi ne govori nešto ? Laci 0 0 0

Analiza

Očekujete li ovdje moja promišljanja i stavove o obveznom cijepljenju i epidemiji (pandemiji?) mišljenja kako djecu ne treba cijepiti, na krivom ste mjestu. Sve što mislim o toj temi (i još malo više) uvaženi kolega Panter napisao je ovdje. Očekujete li ovdje moj vispreni sarkastično-ciničan komentar kako nam je veza na chatu bila adekvatna onoj hrvatske medicine sa svjetskim trendovima i spoznajama (a nešto slično je visitor vrlo duhovito prokomentirao još tijekom samog chata), onda ste ga upravo pročitali. Očekujete li ovdje moje ukazivanje na brz, jednostavan i učinkovit način rješavanja ovog problema onda vam zahvaljujem na komplimentu ali taj ... više >

6

Vjeran

Sic transit Gloria Estefan!
  • 6
  • 3
  • 1
  • 22

Analiza

Necijepljeni nemaju pravo ugrožavati zdravlje većine

12.02.2015. 10:08, Nakon chata: Kakve bi bile posljedice ukidanja obaveznog cijepljenja u Hrvatskoj?

Veliki je problem demokracije, kao najnaprednijeg oblika vladavine poznatog čovječanstvu, neograničena građanska sloboda odlučivanja o svemu. Iako je razina znanja u društvu prioritet za opstanak demokracije, upravo zbog građana koji imaju neograničenu slobodu odlučivanja pa svaka pametna demokratska država ulaže u obrazovanje, realnost je, i uvijek će biti, postojanje tema koje nadilaze znanje većine građana, a koji ipak donose odluke o tim temama. U odlukama o takvim temama je posebno opasan referendum, institucija neposredne demokracije, koji je sve popularniji u Hrvatskoj.

Referendum je opasan kad se odlučuje o temama koje većina ne razumije, poput monetizacije duga za autoceste. Opasan je i zbog prevelikog utjecaja medija na rezultat referenduma o takvim temama, posebno ako mediji nisu neovisni, a popularan je u Hrvatskoj zbog sve većeg nepovjerenja Hrvata u izabrane predstavnike posredne demokracije, političare koji bi u administraciji trebali zapošljavati stručne, ne podobne, za rješavanje navedenih tema i problema. Jedna od takvih potencijalnih referendumskih tema je obveza cijepljenja (imunizacije) djece.

Imunizacija djece je obvezna u Hrvatskoj u skladu sa Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i potvrđena Odlukom Ustavnog suda. Neovisno o tome borba protiv te obveze od strane dijela hrvatskih obitelji koje odbijaju cijepiti djecu nije prestala, nikad ne podcjenjujte roditeljsku ljubav, a referendum im je zadnja nada. Tko se i zašto uopće protivi cijepljenju djece?

Praćenjem medijskih izvještaja možemo podijeliti obitelji koje se protive cijepljenju djece na dvije glavne grupe. Prva grupa je masovnija, medijski neeksponirana i za referendum nezainteresirana, a radi se o neobrazovanim roditeljima na granici egzistencije kojima se ili religija ili stav uže zajednice protivi cijepljenju. Druga grupa je sastavljena od obrazovanih roditelja iz urbanih sredina koji imaju taman dovoljno nedovoljnog medicinskog znanja stečenog Google medicinom ili obrazovanjem za medicinske sestre, tehničare, zubare, farmaceute i slično neliječničko medicinsko osoblje (unaprijed prihvaćam kritike za guranje ovih zanimanja u isti koš op.a.). Imaju, dakle, taman dovoljno nedovoljnog medicinskog znanja iz kojeg proizlazi strah za zdravlje vlastite djece te dovoljnu drskost zbog svijesti o demokratskoj slobodi mišljenja, govora i izbora da postanu, u hrvatskom stilu, glasna manjina koja maltretira tihu većinu. Njima se, kako to biva, priključi i pokoji liječnik ili liječnica, bilo zbog medijskog eksponiranja bilo zbog stručnog stava van mainstreama, nebitno zbog čega, te cijeloj priči daju (kvazi)kredibilitet.

Nadalje treba naglasiti, da bi shvatili probleme koji nastaju zbog odbijanja cijepljenja djece ne treba vam liječnička diploma. Liječnička struka je taj problem kroz dugogodišnje iskustvo i istraživanja pretvorila iz medicinskog u statistički, a eventualni referendum bi ga pretvorio u politički. O tome malo kasnije, idemo prije pokušati odgovoriti zašto se obitelji, ove eksponirane iz druge grupe, protive cijepljenju djece. Možemo uočiti tri glavna razloga.
Prvi razlog je strah od posljedica, nuspojava, cjepiva. Iako se, gotovo isključivo, radi o manjim problemima tipa povišene temperature obitelji se boje značajnih opasnosti za zdravlje njihove djece, a na Internetu se nađe svašta poglavito ako se ne posjeduje stručno znanje za filtriranje informacija. Ako i postoji takva opasnost ona je znatno manja od opasnosti leta avionom, a većina tih obitelji će se bez problema ukrcati na let za npr. London niskobudžetnom kompanijom.
Drugi razlog je stav da je cijepljenje nepotrebno jer su bolesti protiv kojih se djeca cijepe iskorijenjene. O tome opširnije malo kasnije.
Treći razlog je stav da je potreba cijepljenja djece samo marketing farmaceutskih giganata u cilju profita. Treba samo postaviti retoričko pitanje, misli li se na farmaceutske gigante poput Imunološkog zavoda?

Svi ovi razlozi izgledaju poprilično logično, a ako prihvatimo činjenicu da je obitelj povlaštena u odnosu na društvo u demokraciji, postavlja se pitanje zašto im uopće uskraćivati pravo na drugačije mišljenje i obvezivati ih da cijepe svoju djecu? Upravo ovdje dolazimo do biti, necijepljenjem svoje djece problem glasne manjine postaje problem tihe većine. Dugogodišnjom sustavnom imunizacijom djece su neke bolesti u Hrvatskoj gotovo iskorijenjene. Uzmimo na primjer ospice (morbili), ozbiljnu virusnu bolest sa oko 20% smrtnosti u nerazvijenim zemljama. Da bi ospice sigurno ostale iskorijenjene u Hrvatskoj procijepljenost bi trebala biti oko 92% (Hrvatska je na toj granici procijepljenosti, oko 94 %). Dok god "glupa" tiha većina obitelji cijepi svoju djecu i prihvaća rizik nuspojava "pametna" glasna manjina može bezbrižno živjeti i uživati u sredini iskorijenjenoj od ospica. Međutim, kako razina procijepljenosti pada tako raste rizik od pojave ospica. Ako uzmemo u obzir, a moramo, da Hrvatska geografski obuhvaća nisko procijepljenu Bosnu i Hercegovinu problem odbijanja cijepljenja djece postaje ozbiljan i traži rigorozne provjere ulaska u zemlju građana nisko procijepljenih država.

Riješimo mi hrvatski problem, ne treba ovdje biti lažno moralan ... tko odbija cijepiti svoju djecu neka trpi posljedice. Ali tu je još jedna bitna dimenzija zbog koje je i ustvrđeno da problem glasne manjine postaje problem tihe većine. Glasna manjina svojom odlukom o necijepljenju djece vraća ospice u Hrvatsku smanjivanjem opće razine procijepljenosti, te izlaže riziku i djecu tihe većine koja još nisu stekla imunitet na tu bolest i starije osobe kojima je imunitet već oslabio. A, što je najgore, ugrožavaju i živote bolesne djece kojima je cijepljenje kontraindicirano. Zbog te bolesne djece je i nastao ovaj članak jer autor preko toga ne može prijeći.

Zato, pametne dame i gospodo, građanke i građani, Hrvatice i Hrvati koji odbijate cijepljenje svoje zdrave djece ... nitko od vas ne traži shvaćanje amoralnosti vaše odluke. Borite se s pravosudnim sustavom ako i koliko želite. Nije me briga zašto ne želite cijepiti svoju djecu. Jesu li u pitanju vjerski razlozi, strah od nuspojava, strah od igala ili teorije zavjere o farmaceutskoj mafiji. Nije me briga jeste li hipici ili podržavate alternativnu medicinu. Javno vas optužujem za ugrožavanje zdravlja Hrvata i to mi pravo nitko ne može oduzeti. Najgora moguća mjera koja se nameće je zabraniti obrazovanje vašoj djeci, zabraniti ulazak vrtiće i škole, ali prihvatite da je puno opasnije vaše ugrožavanje zdravlja hrvatske djece.

5

Panter

Interakcija

 
UČINIO -> 516 42 16 817
PRIMIO <- 474 90 36 933

Dostignuća

Vingd 547.00
Bodovi 127.3
Analize 80 544.00
Ankete 23

Ocjene (17)


Komentari (39)


@Laci..autor je korektno ponudio i link..klikni na njega i vidjeti ćeš na koji slučaj se odnosi visitor 1 0 0


Necijepljenima treba zabraniti šetnju po Rivi, bilo koji i kakav posao,najbolje bi bilo smjestiti ih na Goli otok. Ne bi bilo prvi put da ta ideologija tamo stavlja nepodobne ljude. VeNLO 0 0 0


Ne znam kako se autor nije dosjetio i obaveznog stavljanja u izolacijske centre svih necijepljenih turista koji dolaze u ovu zemlju orlova kako bi zarazili naša mora, rijeke, ljude, ptice i naš podmladak,naš narod u cjelini. VeNLO 0 1 0


@Ve :) Upravo zbog turista iz nedovoljno procijepljenih zemalja moramo ozbiljnije pristupiti cijepljenju naše djece. Nisam ja baš tip fašiste :) samo sam se osvrnuo na mišljenje Ustavnog suda. I htio sam "staviti temu na tapet", razloge sam objasnio. Panter 0 0 0


Nisam spominjao fašiste, na Goli su ljude slali antifašisti, jel, rekao bi Karamarko na kraju rečenice:) Neka tema, u svakoj govorimo o događajima, ljudima i sebi.Koliko ljudi,toliko i sudbina. VeNLO 1 0 0