Analiza

Jalovo pravaštvo i najneoriginalniji konzervativizam hrvatske desnice

05.11.2015. 12:48, Nakon chata: Je li popularnost Ruže Tomašić dovoljna za ulazak njene koalicije u Sabor?

Nikad hrvatsko domoljublje nije bilo jeftinije! Domoljubne pjesme se čuju na svakom štandu političke tržnice. Domoljubne slogane „prodaju“ svi! Poput seljaka koji se boji da će mu propasti kvarljivo sezonsko povrće  pa od rana jutra krmeljavih očiju terorizira slušne kanale izmučene domaćice koja za šaku kuna pokušava sastaviti dnevni jelovnik jednake kalorijske vrijednosti engleskog doručka.

U kakofoniji hrvatskih boja i zastava, novo-probuđenog vansezonskog domoljublja, nespretno stisnutih šaka i još nespretnijeg klicanja hrvatskog imena, čovjek bi pomislio da je rusko oružje koje Vučić pokušava kupiti, već opkolilo Vukovar. Da je slovenska mornarica zauzele cijelu Savudrijsku valu s obalom. Da migranti umjesto djece, na ramenima nose kalašnjikove… i što li već ne!

Ako smo akceptirali da je U ime obitelji sa Željkom Markić najoriginalnija konzervativna desnica u Hrvatskoj, jednako možemo reći da je Ruža Tomašić i njen HKS, najneoriginalniji. Pa ipak, Ruža „ima“ gospodarski program i rješenje u dva koraka ove ekonomske krize! Prvo je naplata ratne odštete Srbiji! Iako i sama kaže da je to posao koji je već trebao biti odrađen. Drugi je lustracija i povrat imovine onih koji su se okoristili na račun države, posao koji je također već trebao biti obavljen, a novac nestao tko zna gdje?

Cvijet ruže je oduvijek bio zapadnjački simbol tajne, jer mnogobrojnim laticama sakriva svoju unutrašnjost. Kada ruža ocvate, tajni više nema, latice se rašire i pokažu zlatni polen koji brzo biva oprašen. Ruža Tomašić je, u političkom smislu, upravo takav cvijet! Ruža je rekla sve što je imala reći. Njena politička retorika ograničena je kanadskom policijskom akademijom, pa je uhićenje narkobosa Jakše Cvitanovića Cvike njen jedini politički uspjeh, ako „politički uspjeh“ definiramo kao rad na dobrobiti naroda. Dokaz da bi se svatko trebao baviti onim za što je školovan. Policijskim stavom i glasom, Ruža daleko odudara od majčinskog lika ruže hrvatske iz pjesme Jasenka Houra. Karijera započeta jahanjem policijskog motora, dosegla je svoj vrhunac „jahanjem“ HDZ-ove kandidacijske liste za EU parlament, na kojem je pokupila najveći broj preferencijskih glasova.

Događaji u našem životu su uvijek u skladu s vremenom u kojem se odvijaju. Ružin uspjeh je iz doba slabije naglašenog domoljublja HDZ-a, koji se tada još borio s epitetom kriminalne organizacije, dok se SDP, zbog braniteljskih prosvjeda, ćiriličnih ploča i događaja u Vukovaru, doživljavao kao nenarodna, prosrpska i antihrvatska stranka. Na Ružinom primjeru su dvije vodeće političke stranke puno naučile, pa domoljubne iskre na ovim izborima frcaju na sve strane. U srazu domoljublja velikih stranaka, kakve šanse ima Ružin neartikuliran konzervatizam na razini 70-tih godina prošlog stoljeća? Njena politička okretnost na razini policijske maštovitosti?

U čijim glavama su Srbi još uvijek glavni politički problem? Možda u glavama onih koji svoje terapiju nisu našli u Domovinskom ratu. Jer da jesu, danas bi mirno spavali.

Tko se još veseli lustracijskoj osveti ubojica hrvatskih sinova? Ubojice su odavno mrtve ili na pragu senilnosti, a bogatstvo stečeno političkim makinacijama je izgubljeno u sistemu štićenom svim institucijama hrvatske države.

Za uspjeh na parlamentarnim izborima treba imati „ono nešto“, da li skromnost Bože Petrova, koji želi dokazati da nije problem u sistemu već u ljudima. Da li izvaninstitucionalnu ratobornost Živog zida, koji želi dokazati da nije problem u ljudima već u sistemu (mogli su slaviti u nedjelju da su shvatili da so oboje u pravu). Ili sirovu snagu dviju vodećih političkih stranaka. Ruža nema ništa od toga. Njeno jalovo pravaštvo nema moć mekih boja i toplinu Markićeve brige za obitelj, koja je referendumom totalno izneredila stranku na vlasti. Njen vremešni konzervatizam je nadjačan modernim konzervatizmom hrvatskog dvostranačja. Dok aktualnija alternativna promišljanja Ruža ne bi uspjela nazrijeti niti uz pomoć teleskopa Hubble.   

4

5none5

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 555 61 37 1,278
PRIMIO <- 920 164 56 1,791

Dostignuća

Vingd 1,021.00
Bodovi 186.8
Prijedlozi 6 37.00
Analize 176 983.00

Od istog autora

Ocjene (4)


Respektira (4): siouxica, Niksodus, Alumnus, VeNLO


Komentari (1)


Koliko se sjećamo, domoljubna Ruža je svoju djecu poslala vani,a od ove države bere oko 10 000 eura mjesečno ili 480 000 eura za euromandat ukupno. Nije loše za kanadsku policajku s američkim snom u HR. VeNLO 0 1 0

Analiza

Jalovo pravaštvo i najneoriginalniji konzervativizam hrvatske desnice

05.11.2015. 12:48, Nakon chata: Je li popularnost Ruže Tomašić dovoljna za ulazak njene koalicije u Sabor?

Nikad hrvatsko domoljublje nije bilo jeftinije! Domoljubne pjesme se čuju na svakom štandu političke tržnice. Domoljubne slogane „prodaju“ svi! Poput seljaka koji se boji da će mu propasti kvarljivo sezonsko povrće pa od rana jutra krmeljavih očiju terorizira slušne kanale izmučene domaćice koja za šaku kuna pokušava sastaviti dnevni jelovnik jednake kalorijske vrijednosti engleskog doručka. U kakofoniji hrvatskih boja i zastava, novo-probuđenog vansezonskog domoljublja, nespretno stisnutih šaka i još nespretnijeg klicanja hrvatskog imena, čovjek bi pomislio da je rusko oružje koje Vučić pokušava kupiti, već opkolilo Vukovar. Da je slovenska mornarica zauzele cijelu Savudrijsku valu s obalom. Da migranti umjesto ... više >

4

5none5

  • 4
  • 0
  • 0
  • 1