Analiza

Pravi li Zmaj od Kamenitih Vrata rezime svoje političke karijere?

26.10.2015. 09:00, Nakon chata: Hoće li Bandić i Jurčić s najvećom koalicijom izbjeći debakl sa prethodnih izbora?

Nije čest slučaj, ali kod prvorođene djece ili jedinaca kojima su roditelji jedina zabava zna se dogoditi da već s dvije-tri godine poprime narav starijih, rječnik, ozbiljan stav, i zanimanje za teme neprimjeren toj dobi. Iz nekog čudnog razloga takva djeca su nam neizmjerno simpatična, rado im se smijemo i tepamo im „mali čovječuljak“.

Ne znam je li Bandić bio takvo dijete, ali znam da je u svojoj školskoj dobi bio… pa više-manje onaj isti Bandić kakav je danas. Samouvjerenost tipična za današnjeg, bila je odlika i mlađahnog Milana u odnosu sa svojim vršnjacima, a prema vršnjakinjama je posjedovao  zavodnički šarm kakvog se ne bi posramio ni puno iskusniji. Iz biografije lako se zaključuje da je mladog Milana zanimalo samo sveto trojstvo moći i novca koje proizlaze iz fotelje kakve visoke funkcije. Nije se puno gnjavio sa školovanjem, bio je prosječan gimnazijalac pristojnog vladanja a na Fakultetu političkih znanosti diplomirao, u tom dobu politički podobnu i ne zahtjevnu ONO i DSZ. Danas je gradonačelnik grada Zagreba u svom, kako sam kaže, posljednjem mandatu, član masonske družbe „Brača hrvatskog zmaja“ kao „Zmaj od Kamenitih Vrata“ s oko 250 kaznenih prijava i aspiracijom ka premijerskoj fotelji.

Kao predsjednik stranke Bandić Milan 365 stranka rada i solidarnosti, Bandić je stvorio veliku koaliciju malih stranaka, među kojima je i Novi val-stranka razvoja drugog čovjeka koalicije Ljube Jurčića. Za razliku od Milana kojeg je kroz život, poput kakve lokomotive vodila neizmjerna ljudska energija, Ljubu je prednjačio sofisticiranim intelektom i nježnom naravi koja ga je, kroz dosadašnje političke vode, provela bez mrlje u karijeri. Kao doktor ekonomskih znanosti nije imao potrebu, poput „zemljaka“ Milana, ulizivati se partijskim dužnosnicima, već je osnovao nekoliko uspješnih tvrtki i dobro zaradio njihovom prodajom. Danas je Jurčić glavni ekonomski strateg Bandićeve koalicije, a kao ekonomist koji se nije, poput mnogih, obogatio raznim „krivolovom“, i koji ne zastupa liberalne ekonomske zakonitosti koje su Hrvatsku dovele do sramotnog dužničkog ropstva, ima pravo tražiti potpunu pozornost hrvatskih birača.

Bandića je populizam dobro služio u svim njegovim naumima, ali kad govori o ekonomiji to zvuči otprilike ovako „Hrvat pojede pajceka godišnje! To znači da nam treba 4 milijuna pajceka a proizvodimo samo milijun! Pa moramo uvoziti 3 milijuna pajceka, dosta je bilo uvoza! Dignimo proizvodnju pajceka!“

S druge strane Jurčić je magistrirao s radnjom „Analiza uvozne zavisnosti jugoslavenske privrede u razdoblju 1966-1982“ a doktorirao s disertacijom „Strukturna analiza uvozne ovisnosti hrvatske privrede“. Te je još u YU doba, kad smo „svi“ mislili da bi uvoz uravnotežio ponudu i smanjio cijene, shvaćao pogubnost pretjerana uvoza te destruktivnu diktaturu uvozničkih lobija kojima je logičan cilj uništavanje bilo kakve domaće privrede. Ipak, Bandićev neformalni pristup temi s praktičnom alegorijom o pajcekima je jasno razumljiv pristup ekonomskim temama svim građanima Hrvatske.

Uz političke ciljeve povećanja proizvodnje, povećanja plaća itd. koje poput kakve mantre, liste želja i praznih obećanja ponavljaju više-manje sve stranke u svakoj političkoj kampanji, Koalicija rada i solidarnosti najavljuje 5 reformi među kojima je prva i najvažnija reforma monetarnog sustava. Kad neka politička stranka progovori o monetarnoj reformi, svaki bi Hrvat trebao, poput Spocka iz zvjezdanih staza, podignuti lijevu obrvu! A zbog rijetkosti dodati i njegovo karakteristično čuđenje „fascinantno!“ jer monetarna reforma jednostavnim jezikom znači novac! Jeftini novac kao preduvjet svim ostalim listama želja, od povećanja proizvodnje do povećanja plaće.

Monetarna reforma je, po Ljubi Jurčiću, promjena zakona o HNB-u, koja bi državi omogućila da se zadužuje na domaćem tržištu bez devizne klauzule i kamatnom stopom od 2%, što bi posljedično smanjio teret kamata i stabilizirao javni dug. Smanjenje kamatne presije na državni proračun oslobodilo bi se 4-5 milijardi kuna koje bi Jurčić investirao u ljude, odnosno u buduću proizvodnju. Ovdje je jasno vidljivo da bi novac išao prema građanima, za razliku od Radimira Čačića koji je, u emisiji „Otvoreno“ od 3 srpnja ove godine, izjavio da bi HNB jednokratnom primarnom emisijom trebao s 3 milijarde €, dati financijsku injekciju bankama! Dok su se, pokraj njega, glavnom direktoru HUB-a Zoranu Bohačeku usne nekontrolirano širile u osmjeh.

Što se aktualnih tema tiče stječe se dojam da bi u Koaliciji rada i solidarnosti trebali još razgovarati i uskladiti stavove. Dok Kajin u svojoj kritici prema vladajućim, na temu migrantske krize, proriče da će ove zime u Hrvatskoj „zaglaviti“ 50-70 tisuća izbjeglica što će izazvati kolaps u državi, njegov kolega Jurčič ima sasvim drugo mišljenje. Jurčić kaže „Ako za asimilaciju izbjeglica u hrvatsko društvo treba u prosjeku pet godina, a mi prema sadašnjem demografskom kretanju izgubimo godišnje preko 10 tisuća ljudi, 50 tisuća izbjeglica bi normalno kompenziralo petogodišnji gubitak hrvatskih naraštaja. Naravno to je puno složeniji proces nego što izgleda, i ekonomski i sociološki. Ljude treba rasporediti pametno, da se ne stvore geta i kritična masa koja bi mogla poremetiti kulturu, religijsku i sociološku strukturu Hrvatske. Treba ih zaposliti i asimilirati“. Ali lako je produhovljenom Ljubi koji svog zeta, tamnoputog košarkaša Chrisa Warrena zove pajdašem i u šali kaže da mu se „penje na glavu“ kao što je to nekad činila pokćerka Tija! Što da radi hrvatski narod odgojen na prozapadnjačkim medijima i filmovima u kojim je svaki musliman terorista, a svako njihovo dijete i žena oko struka nose samoubilačke bombe?

Razlika između Milana i Ljube je kao u Huljićevoj pjesmi, kao minus i plus, kao Amer i Rus, ali i ljudi s malom maturom znaju da se različiti predznaci privlače i nadopunjuju. Može li stoga Milan biti onaj dobar hardver koji će podržavati vrhunski Ljubin softver, ona lokomotiva koja će snagom volje i monetarnom reformom izvući narod iz kreditnog ropstva?

Ili je Milan Bandić upao u klopku „kvake 22“ navodnog Putinovog alter ega, bogataša Mihaila Ivanovića, koji može zadržati bogatstvo samo dok je na vlasti. Klopka koja kod obojice ne može imati sretan kraj, jer se svodi na trku s vremenom i pojam „kad-tad“. Navodnim odustajanjem od budućih izbora za gradonačelnika, nesigurnom sudbinom ovih izbora i s PNUSKOK-om i DORH-om za vratom, Zmaj od Kamenitih Vrata kao da pravi rezime svoje političke karijere.

4

5none5

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 555 61 37 1,278
PRIMIO <- 920 164 56 1,791

Dostignuća

Vingd 1,021.00
Bodovi 186.8
Prijedlozi 6 37.00
Analize 176 983.00

Od istog autora

Ocjene


Komentari

Analiza

Pravi li Zmaj od Kamenitih Vrata rezime svoje političke karijere?

26.10.2015. 09:00, Nakon chata: Hoće li Bandić i Jurčić s najvećom koalicijom izbjeći debakl sa prethodnih izbora?

Nije čest slučaj, ali kod prvorođene djece ili jedinaca kojima su roditelji jedina zabava zna se dogoditi da već s dvije-tri godine poprime narav starijih, rječnik, ozbiljan stav, i zanimanje za teme neprimjeren toj dobi. Iz nekog čudnog razloga takva djeca su nam neizmjerno simpatična, rado im se smijemo i tepamo im „mali čovječuljak“. Ne znam je li Bandić bio takvo dijete, ali znam da je u svojoj školskoj dobi bio… pa više-manje onaj isti Bandić kakav je danas. Samouvjerenost tipična za današnjeg, bila je odlika i mlađahnog Milana u odnosu sa svojim vršnjacima, a prema vršnjakinjama je posjedovao zavodnički ... više >

4

5none5

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0