Analiza

Kako će Milanović riješiti 'problem Kolarić'?

06.11.2014. 13:42, Nakon chata: Hoće li se A. Kolarić uspjet vratiti u stranku i može li ona stvoriti 'Novi SDP'?

Koliko god ona tvrdila da prije godinu dana nije kalkulirala kada je otvorenim pismom u medijima javno kritizirala Zorana Milanovića zbog 'Lex Perkovića', teško je vjerovati da se iskusna i prekaljena komunikatorica i bivša glasnogovornica Račanove Vlade Aleksandra Kolarić naivno zaletjela i udarila glavom u zid. Kritiziranje Milanovića garnirano prozivanjem ostalih kolega iz stranke zbog šutnje i kimanja glavama zbog čega ih je usporedila s HDZ-ovcima iz ere Ive Sanadera, teško da bi prošlo nekažnjeno i u demokratičnijoj stranci od ove koju se pretvorio SDP. Stranke tihih i pritajenih, da ne kažemo mutavih nezadovoljnika kojima apsolutistički vlada Milanović okružen klikom dokazano nesposobnom za bilo kakav ozbiljan posao osim osiguravanja vlastitih te pozicija svojih prijatelja i istomišljenika.

Kolarić je morala znati što će joj se dogoditi nakon što ih javno prozove u trenutku u kojem se država, tek primljena u EU zbog Milanovićevih do danas neobjašnjenih eskapada sa lex Perkovićem, našla na rubu sankcija. Ambiciozna i energična, a u ovoj stranačkoj konstelaciji nije se uspjela probiti niti do vrha zagrebačke stranačke organizacije a kamoli utjecati na bilo što što se tamo događa, dobro je procijenila da joj je protjerivanje iz stranke zbog 'verbalnog delikta' najbolja karta na koju može zaigrati. Izbacivši je iz stranke, Milanović ju je lansirao u javnost kao svoju žrtvu. A njih, pokazao je i slučaj Mirele Holy, razočarani SDP-ovi birači ali i oni s druge strane centra najviše vole. Status treba samo pametno iskoristiti.

Kolarić zato proteklu godinu dana nije sjedila skrštenih ruku nego je preko društvenih mreža i medija uporno kritizirala Milanovića i njegovu Vladu, šaljući jasne i argumentirane poruke, artikulirajući raspoloženje birača ali i ono što većina SDP-ovaca misli ali ne smije izgovoriti. Prije nekoliko mjeseci opet je javno prozvala Milanovića a SDP-ovce pozvala da smijene njega i njegovu nesposobnu Vladu koja nas iz mjeseca u mjesec vodi u dublju propast, te hrvatskoj ponudi novog premijera i Vladu. Ovih dana proziva ministre u Vladi jer šute i nisu stali u obranu Predraga Matića koji je već tjednima na meti napada i uvreda branitelja/prosvjednika....

Od bivše glasnogovornice Vlade i neistaknute članice SDP-a Kolarić se u godinu dana, zahvaljujući mudroj komunikacijskoj strategiji, premetnula u jedinu predstavnicu hrvatskih socijaldemokrata koja se, bez ustručavanja i straha bori za povratak pogubljene stranke u tračnice. Da je mudro iskoristila svoj crveni karton najbolje govori činjenica da je u protekla dva tjedna izborila dvije uzastopne pobjede u HTV-ovom showu za široke mase Piramida, te prošla u finale emisije pregazivši čak i desnom dijelu birača omiljenog komentatora Tihomira Dujmovića.

Teren je izvrsno pripremila, pričekat će predsjedničke izbore i onda pokušat na velika vrata ponovo ući u stranku. No, hoće li u tome i uspjeti, ovisi samo o Zoranu Milanoviću.

Ključno je pitanje strateške procjene šefa SDP-a, je li veća šteta zabraniti Kolarić ponovni upis u stranku na koji ima pravo ili pak pustiti Statutarnu komisiju da odradi posao po svojoj savjesti i u stranku ponovo pripustiti remetilački element. Jer, Kolarić sa svojom Platformom Novog SDP-a, gledajući s njegove pozicije, nije ništa drugo nego guja u njedrima. Jasnih stavova, artikulirana i neopterećena vlastitom funkcijom i foteljom koju treba štititi, Kolarić bi u polumrtvu stranku u kojoj čak i umorni i anemični Zlatko Komadina djeluje kao revolucionar jer se tu i tamo usudi oponirati šefu, unijela totalnu pomutnju.

Izbori po principu jedan član-jedan glas i uvođenje predizbora u stranci u kojima bi šansu za upad na izborne liste dobili svi vrijedni i sposobni članovi stranke a ne samo šefovi poslušnici, ruše sve ono na čemu Milanović gradi svoju moć i poziciju, i jamče Aleksandri Kolarić ozbiljne izglede na unutarstranačkim izborima.

Osim toga, Kolarić sa sobom u miraz donosi i zajamčenu suradnju sa ORaH-om. Njezina prijateljica i najpopularnija hrvatska političarka Mirela Holy jasno i nedvosmisleno poručuje da s ovakvim SDP-om, sa ovakvim vodstvom, neće surađivati nikad. Uvjet suradnje s ORaH-om koji je, barem po trenutnom raspoloženju birača, jedini put da se SDP više ikada domogne vlasti jest kompletna promjena vladajuće garniture i politike stranke. Upravo ono na čemu inzistira i Aleksandra Kolarić kada govori o tome da želi sudjelovati u stvaranju Novog SDP-a koji će se ponovo povezati s biračima koji žive od svoga rada. Uz to, barem javno, Kolarić ne inzistira niti se gura na čelno mjesto nego ističe kako samo želi sudjelovati i biti dio reforme koja će spasiti stranku od potpune propasti. Mudra taktika ili stvarna želja da se nešto pokrene, pa makar i ne bila na samom čelu, manje je bitno. Činjenica je da je SDP-u, želi li izbjeći potpunu propast i idućih 20 godina u oporbi, nužna hitna reforma. A, kao što kaže i sama Kolarić, ekipa koja je stvorila problem ne može biti dio njegova rješenja.

U svakom slučaju, bit će zanimljivo pratiti kako će Zoran Milanović i njegovi pobočnici pokušat riješiti 'problem Kolarić'. Pokaže li se šef stranke doista tako predvidljiv kao što se čini i stopira joj povratak, a stranka i to šutke proguta, izgubit će doista i zadnju šansu za rehabilitaciju i vraćanje povjerenja birača. Dokazat će da su im glavna briga i interes vlastite fotelje i ništa drugo. Jer ako nije tako, ako Milanović i ekipa vode ispravnu politiku i imaju dobre argumente i potporu stranačkog članstva, Kolarić im ne predstavlja nikakvu smetnju i ne treba je uopće ozbiljno doživljavati.

Što se nje same tiče, ako su njezine ambicije doista više u politici nego PR-u, a čini se da itekako jesu, spriječavanje povratka u stranku će joj opet biti samo dodatni vjetar u leđa. Jedna Milanovićeva žrtva i 'komunikacijska vještica' kojoj su principi važniji od fotelje uspjela je praktički bez stranke postati treća politička snaga u državi. Udruže li se dvije takve, SDP će biti sretan uspije li zadržati i poziciju treće stranke. O političkoj snazi već dugo ne možemo govoriti.

Interakcija

 
UČINIO -> 2,108 68 13 2,361
PRIMIO <- 114 38 16 241

Dostignuća

Vingd 718.00
Bodovi 135.0
Analize 34 118.00
Ankete 221

Ocjene (14)


Respektira (9): Panter, IDujas, VeNLO, Jung-fu, Zagorec, draxy, AlexKolaric, visitor, damir_pacek


Slaže se (2): micko3, visitor


Ne slaže se (3): croat1899, glycerin, teutina


Komentari (31)


Izabranog predsjednika konstantno kritiziraju (a i je samo njega) croat1899 0 0 0


@croat, kolarić je bila glasnogovornica vlade, nije baš bila u poziciji krojiti politiku i odluke. misliš da ona nije kapacitet i dovoljno jaka za pokrenuti promjene kakve sdp-u trebaju? siouxica 0 0 0


Kolaric je bila jedna od najblizih suradnika premijera Račana. Ne mislim da je osoba koja je u sdp-u bar 15 godina i obnašala za to vrijeme brojne funkcije baš najbolja za provesti neku katarzu koja je potrebna toj stranci. Imala je itekako vremena croat1899 0 0 0


A. Kolarić se ne smije nazivati naivnom, jer ona to nije. No sigurno jest osoba kojoj je stalo. A kad je nekom stalo onda to mora i pokazati, a pokazati se može riječju i djelom. Ona je to učinila, i nastradala. Iskreno se nadam da će dobiti priliku IDujas 1 1 0


stvarati jednu stvarno socijaldemokratsku stranku kojoj domoljublje i rodoljublje neće biti prezrene kategorije kao što je to danas slučaj u jednom djelu SDP-a. Da sam u pravu pogledajte što o tome kaže Miro Lace dugogodišnji ex. člana SDP-a u VL. IDujas 0 0 0