Analiza

Stranka Pametno kao da je došla iz neke bajke u kojoj je Hrvatska skandinavska zemlja smještena na nekom otoku između Švedske i Danske. No u stvarnosti Hrvatska je prije mentalni otok, izoliran od svih relevantnih društvenih i ekonomskih procesa u ostatku Europe, pogotovo onih naprednih i "pametnih".

Srce i duša ove stranke, njezin glavni adut, razlikovni element koji bi trebao dati prednost u odnosu na ostale, neobično su pomnjivo razrađeni programi: recentni stranački program pripremljen za nastup na nacionalnim izborima, ali i prijašnji program građanske inicijative “Za pametne ljude i pametan grad”, preteče današnje stranke, koji je razvijen kao lokalni splitski politički program za potrebe izbora 2013.

Početni dojam, dok se ovlaš prolazi kroz navedene programe, ostaje isti i kad se pozorno pročitaju pojedini segmenti - riječ je o iznimno brižljivo rađenim dokumentima. Praktički je svaka riječ i rečenica u funkciji predočavanja pojedine ideje ili koncepta, a teško je i pronaći koncept koji nije ili obrazložen ili bar ostavlja dojam utemeljenosti nastale kroz pažljivo promišljanje.

Tko se još, recimo, u splitskim tada dominantnim predizbornim ustaško-partizanskim verbalnim prepucavanjima sjetio da treba podržavati što bržu plinofikaciju Splita, nakon što su enormna sredstva utrošena na izgradnju magistralnog plinovoda i znajući katastrofalnu situaciju splitske energetike, gdje se svi problemi pokušavaju riješiti traženjem najbliže elektro-utičnice? Sada, kroz vizuru dodatne protraćene dvije godine, možemo reći da je ta tema još aktualnija budući da je bezumno kašnjenje u razvoju sekundarne distribucijske mreže, za koje je najodgovornija nezainteresiranost i nerad lokalne vlasti, dovelo u pitanje smisao i isplativost cijelog državnog projekta (jer grandiozni projekt sigurno nije realiziran samo da bi se zadovoljile potrebe Dugopolja, naprednog mjestašca smještenog u susjedstvu zapuštenog Splita). Ili tko se od lokalnih političkih konkurenata sjetio dati konkretan koncept unaprjeđenja upravljanja otpadom umjesto da slijedi tradiciju hrvatske politike - sva pitanja otpada gurati pod tepih sve dok prosvjednici pod prozorom ne postanu preveć brojni i agresivni?

Na sličan način i nacionalni program sadržava elemente kojih kod drugih nema ni u tragovima: bez pardona se deklarira nužnost racionalizacije lokalne uprave, s konkretnim navođenjem načina reduciranja i planiranog cilja, kao i nužnost smanjenja troškova otpuštanja i općenito rigidnosti radnog zakonodavstva. Pa se, recimo, govori o lošoj organizaciji pravosuđa i načinima kako to popraviti, ili pak o tome kako treba olakšati zapošljavanje stranih znanstvenika: treba samo pomisliti kako na ovakve ideje reagiraju pravosudni "status-quo" lobiji ili znanstveni lobiji, koji svoje stečene pozicije smatraju doživotnim busijama - da se shvati koliko tema ima u ovom programu od kojih druge političke stranke aktivno bježe, što zbog "linije nezamjeranja" s potencijalnim glasačkim skupinama što zbog nespremnosti na naporan rad radi rješavanja problema. A naveli smo samo nekoliko primjera.

I kada se stekne snažan dojam o avangardnosti ove političke inicijative u hrvatskim uvjetima, čovjek se mora zapitati je li slučajno što se ona pojavila baš u Splitu? Čini se da nije. Koliko god bio kuđen zbog zlog glasa koji mu je zadnjih godina "priskrbio" Kerum, urbano i urbanistički, kulturno i gospodarski degradirani Split ipak je grad u kojemu politička zbivanja predstavljaju avangardu hrvatske političke scene: u Splitu je još 2005. HDZ bio prisiljen ući u koaliciju s neovisnom poduzetničkom listom kako bi se formirala vlast. Čak i neuspjeh te vlasti nije pokolebao splitske birače da i dalje u velikom broju glasaju za neovisne kandidate i vjeruju u poduzetničke kompetencije više nego u "šarm" profesionalnih politikanata, pa je tako u idućem mandatu na vlast došao Kerum. Tek nakon debakla Kerumove vlasti, rezignirani birači su "vratili" političku arenu notornoj HDZ-SDP mediokritetštini. Ali se ne može reći da bar nisu pokušali, što je neusporedivo demokratski zdravije od lokalnih političkih žabokrečina u Zagrebu i Rijeci, gdje jedni te isti ljudi bukvalno desetljećima dobivaju izbore.

Moguće je da upravo politički polaritet i konkurencija koja svake lokalne izbore čini neizvjesnim u nizu primorskih gradova (uz Split tu su i Šibenik, Dubrovnik, Korčula, ali i mnoga manja mjesta) poticajnije djeluje na razvoj ideja, koncepata i na promišljanje politike, no ipak, ono što dolazi u prvi plan u ovom sagledavanju je odnos između ideje i realizacije.

Pitanje industrije blijedo je mjesto oba programa. U gradskom programu reindustrijalizacija se čak stavlja na prvo mjesto prioriteta "pametne ekonomije", ali se opisuje samo s dvije deklarativne rečenice, što odudara od pomnjive razrađenosti većine drugih elemenata koji se u programu navode. U brižljivo razrađenom konceptu "pametne gradogradnje", pandanu klasičnog koncepta plana prostornog uređenja, nema ni spomena industrijskih zona kao osnovnog preduvjeta postojanja industrije uopće. Uza svu brigu za pješake, bicikliste, ljubitelje prirode i kulturnih događanja, za potrebe opće infrastrukture i energetike nije ostalo vremena za i trunku brige za proizvodne radnike i njihovu osnovnu potrebu - potrebu za prostorom na kojemu će raditi. Ovo je time jedina točka programa koja ostavlja dojam puke deklarativnosti.

U nacionalnom programu industrija potpuno nestaje! Uza svu pametnu poljoprivredu, šumarstvo, turizam i informatiku, biotehnologiju i energetiku izbjegava se makar i spomen industrije i proizvodnje, da ne kažemo da se ista zaobilazi u širokom luku.

Time se ovaj program, nažalost, jako približava mnogo slabije razrađenim i manje pametnim programima drugih političkih stranaka koji padaju na istoj točki. Obrazlaganje potpune nerealnosti svake koncepcije koja ne stavlja osnovni naglasak na industriju oduzela bi previše prostora, ali da ukratko spomenemo - ne postoji zemlja u svijetu čija se ekonomija bazira na pametnim i naprednim sektorima, a da nije istodobno visokoindustrijalizirana zemlja. Što zbog činjenice da iznimno napredni sektori zahtijevaju isto tako naprednu državnu infrastrukturu, a ona se razvija desetljećima i ne može se učas izgraditi na kredit. (Nas je već takav pristup s autocestama doveo na rub dužničkog ropstva, a što bi bilo da se isti pokuša primijeniti na željezničku mrežu, sustave navodnjavanja, energetiku, optoelektroniku...) Što pak zbog jasne ekonomske neodrživosti visokotehnološkog proizvoda koji u sebi nema znatan udio domaće proizvodnje ili proizvodnog know-how-a. (Amerikanci mogu uvoziti matične ploče za svoje PC-e od bilo kuda u svijetu, sve dok se ključna tehnološka znanja proizvodnje istih nalaze i dalje u Americi, ali to je moralo razviti američko proizvodno društvo, koje i dalje drži ključeve riznice znanja, time "ubirući" većinu profita baziranog na stvaranju dodane vrijednosti)

Tako da se može reći da je inače iznimno pametan i respektabilan program "tanak" upravo na najosjetljivijem dijelu svoje moguće realizacije.

Slični problemi s realizacijom zapažaju se i na razini političkog djelovanja. U intervjuu za Barometar gđa Puljak zaobilazi odgovor na pitanje tko su im ciljna skupina auditorija. To je upravo ključno pitanje svakog marketinga, posebno političkog. Možda su u Stranci Pametno svjesni da je njihov program "prepametan" i da njegovu kvalitetu može prepoznati tek mali broj ljudi. No formiranje modela ciljanog auditorija prisilio bi ih i da procijene koliko velik bi takav auditorij mogao biti, i da program prilagode, čak i po cijenu djelomičnog profaniranja sve dok ne diraju osnovna načela - dok ne dođu do dovoljno velike ciljne skupine koja može imati ikakvu političku težinu u društvu. Alternativa je živjeti u oblacima i čekati da birači sami od sebe promjene navike!

Isto je i s novom, razočaravajućom viješću da se nisu uspjeli dogovoriti s MOST-om. Kakav god bio, MOST počinje ostavljati dojam široke predizborne platforme koja cilja na uzdrmavanje sadašnjeg političkog duopola. Nesuglasice oko detalja programa nikako ne bi trebale biti povodom potpunog raskida suradnje u ovoj fazi predizbornog komešanja, ta druge stranke uopće nemaju programe a stvore pragmatičnu koaliciju u tili čas!

U "viziji i misiji" stranke doista se naglasak stavlja na dosljednost i karakternost, živjeti ono što zastupamo, ali se isto tako nabrajaju razne aktivnosti širokog društvenog djelovanja, koje, sasvim je jasno, nisu provedive bez šire publike koja će ih osjetiti važnim.

Usuđujemo se reći da dosljednost bez zdrave doze pragmatizma ostaje idealizmom koji je sam sebi svrha. Takav pristup nosi veliku opasnost da jako dobre ideje svede na jako lošu realizaciju, slično onome što se dogodilo na nizu splitskih lokalnih izbora. Ili što se događa u vječitom projektu gradnje splitske zaobilaznice kojemu je simbol postao omiški "tunel iz ničega u nigdje":

Nadajmo se da se povijest neće opet ponoviti!

6

Dirk15

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 466 13 13 1,127
PRIMIO <- 870 178 96 2,274

Dostignuća

Vingd 1,302.00
Bodovi 208.4
Prijedlozi 2 8.00
Analize 126 1,294.00
Ankete 286

Ocjene (5)


Respektira (4): VeNLO, BorisTraljic, 5none5, siouxica


Slaže se (1): Laci


Komentari (8)


@Dirk15, svemu se slažem uovoj dobroj analizi, a ponajviše sa onim "ne postoji zemlja u svijetu čija se ekonomija bazira na pametnim i naprednim sektorima, a da nije istodobno visokoindustrijalizirana zemlja. " . Tko to ne shvata i ne predviđa Laci 0 0 0


kao programsko opredelejenje, taj nije puno bolji od dosadnajih "prodavača magle" ! Znam d aje područje indusrtijalizacije "tvrd" orah, no tko ne želi ili nezna zagristi u njega, taj je samo prividno pametan. Na IT-u se lijepo zarađuje Laci 0 0 0


ali nijedna zemlja ne živi od toga. To nam Zapad lansira koa floskulu da bi nam odvrtaio pažnju od ozbiljne industrije. nema mobitela, kompjutora, IPhona, auta, broda, kamere ili bilo čega bez alatničarstva, strojarskog inženjerstva, Laci 0 0 0


tehnologija strojne, kemijske, elektrokemijske, obrade i prerade plastike. To su PROIZVODNJE i proizvodna znanja, sve ostalo je samo njihova aplikacija nakonkretne proizvode. Mi to nemamo, pa zato uvozimo sve i svašta. Čak i čavle ! Laci 0 0 0


Ne znam tko plasira tu demagogiju o "sjajnom programu" jer ako je program ovo što mogu naći na npr. http://www.marijana.org/pametna-ekonomija/, to je apsolutno bezvezan pamflet u rangu HDZ-ovog i SDP-ovog, ako ne i lošiji. Sigurno ne spas RH. commentator 0 0 0

Analiza

Stranka Pametno kao da je došla iz neke bajke u kojoj je Hrvatska skandinavska zemlja smještena na nekom otoku između Švedske i Danske. No u stvarnosti Hrvatska je prije mentalni otok, izoliran od svih relevantnih društvenih i ekonomskih procesa u ostatku Europe, pogotovo onih naprednih i "pametnih". Srce i duša ove stranke, njezin glavni adut, razlikovni element koji bi trebao dati prednost u odnosu na ostale, neobično su pomnjivo razrađeni programi: recentni stranački program pripremljen za nastup na nacionalnim izborima, ali i prijašnji program građanske inicijative “Za pametne ljude i pametan grad”, preteče današnje stranke, koji je razvijen kao lokalni ... više >

6

Dirk15

 • 4
 • 1
 • 0
 • 8

Analiza

Bolje pametno ikad nego nikad. ali....što se tiče stranke PAMETNO...neznam?

14.10.2015. 14:13, Nakon chata: Hoće li birači prepoznati program i viziju stranke Pametno? Kakve su im šanse?

Pojava na javnoj političkoj sceni Marijane Puljak i stranke PAMETNO je u ovoj našoj "suši" autentičnih i vjerodostojnih političkih opcija dobrodošla pojava, pogotovo što se radi o suradnici EIZ-a (Ekonomski Institut Zagreb), i o navodno četrdesetak stručnjaka iz različitih oblasti društveno-gospodarskog života. Jer nakon 25 godina  HDZ i SDP su opcije koje, za svakoga tko razložno razmišlja,  više ne "drže vodu" kao opcije za  koje bi trebalo glasovati.

Ono što je pak najgore kod obje ove stranke je činjenica da 25 godina nisu smatrali da trebaju koristiti stručna znanja onih koji su u svojim strukama već postigli neke rezultate, već su se orijentirali na poslušnike i stranačko/partijske uhljebe kao kadar, s kojim su državu doveli do ruba provalje. I ne samo to. Obje su se ove stranke toliko "uplele" u mrežu korupcije i zloporabe funkcija, da sve i da njihovo rukovodstvo želi, a očito ne želi, ne mogu se više osloboditi iz mreže ovisnosti od onih kojima su oni činili usluge, i koji su njima činili usluge.

Ni sa jednom od ove dvije stranke/partije, Hrvatska ne može napred, već može samo još više zaglibiti u "močvari" zaduženosti, korupcije i pljački "sve po zakonu", te izloženosti zemlji stranim gospodarima svih vrsta, boja i namjera.

U toj situaciji postojanje MOSTA i sada novoosnovane stranke PAMETNO, pruža neku minimalnu nadu da će građani glasači konačno odustati od apstinencije glede izlaska na izbore, te iskoristiti šansu da glasuju za nešto novo, svježe i obećavajuće. Ovi "etablirani" i "veliki" su do sada obećavali svašta, a izvršavali ništa, pa bi bilo logično da im se ne vjeruje više previše.

Ono što mi se u programu PAMETNO čini kao nedostatak je premalo konkretnih podataka o tome kako bi izgledalo naše gospodarstvo nakon što bi se realizirali njihovi prijedlozi. Znam da je teško takvo što unaprijed reći, ali pročitavši cijeli program PAMETNO, učinilo mi se da je u njemu previše općih mjesta, kao naprimjer:-"treba koristiti vlastite resurse", -"više koristiti IC tehnologije", - "više ulaganja u školstvo", itd...itd...., a nigdje ni riječi o naprimjer tome da ćemo "oživjeti" vlastitu drvnu industriju, a ne prodavati drvnu masu, nigdje riječi o oživljavanju tekstilne industrije, nigdje riječi o oživljavanju strojogradne i elektrostrojogradnje, nigdje riječi o supstituciji uvoza sa domaćim proizvodima, nigdje riječi o 'brendiranju' naših proizvoda prehranbene industrije, nigdje riječi o iskorištavanju vlastitog patentnog potencijala, itd... Naravno da država ne treba imati tvornicu namještaja, ali država može učiniti to da domaća tvornica namještaja može opstati i biti konkurentna onima vani. Talijanski i IKEA-in namještaj je bofl roba u usporedbi sa nekadašnjim Šavrićevim proizvodima, a mi smo se toga odrekli, pa ga ni program PAMETNO ne spominje. O bankama kojih nemamo takođe nema puno riječi u tom programu.

Sve u svemu, simpatična mi je pojava stranke PAMETNO, ali mislim da bi se trebali ozbiljno zamisliti nad tim, da li mogu privući birače sa općenitim  napomenama, koje i SDP i HDZ rado koriste u propagandne svrhe, bez da kroz konkretne primjere, o onome  što misle uraditi i objasne. Kako da, naprimjer, Končar opet ima 20 000 zaposlenika, da u Šavriću ne bude kinesko skladište igračaka već proizvodnja namještaja, da se u Prvomajskoj i Jedinstvu ponovno proizvode izvozni proizvodi za Nijemce, Ruse, itd...?

Sve u svemu, ima potrebe i mjesta i za MOST, i za PAMETNO, no bojim se da je premalo vremena da hrvatski narod shvati "o čemu se radi", te da konačno okrene "pilu naopako"! SDP i HDZ su nas već bezbroj puta "slagali", najmanje dobro što bi mogli učiniti je to da pustimo sada da nas MOST i PAMETNO  takođe možda slažu, u što ne vjerujem, ali samo prvi i posljednji put, a ne kao ovi, cijelih 25 godina!

5

Laci

Samo je glupost beskonačna

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 758 753 258 4,036
PRIMIO <- 1,016 240 72 2,589

Dostignuća

Vingd 1,250.00
Bodovi 176.1
Prijedlozi 23 6.00
Analize 468 1,216.00
Ankete 330

Ocjene (2)


Respektira (1): iiks90


Slaže se (1): 5none5


Komentari (2)


U svojim prezentacijama jasno su naglasili kako su u program stavili samo ono za što imaju dokaze i provedene određene analize. Zato vjerojatno nema ovih tema koje ste naveli u analizi. Isto tako naglašavaju da im se pridruže svi koji znaju više iiks90 0 0 0


o određenoj temi kako bi dopunili program. Isto tako slažem se da bi trebali napraviti analizu programa i prezentirati gospodarsko stanje nakon provedbe reformi kroz određene parametre. Ali to bi trebali tražiti od svih stranaka. iiks90 0 0 0

Analiza

Bolje pametno ikad nego nikad. ali....što se tiče stranke PAMETNO...neznam?

14.10.2015. 14:13, Nakon chata: Hoće li birači prepoznati program i viziju stranke Pametno? Kakve su im šanse?

Pojava na javnoj političkoj sceni Marijane Puljak i stranke PAMETNO je u ovoj našoj "suši" autentičnih i vjerodostojnih političkih opcija dobrodošla pojava, pogotovo što se radi o suradnici EIZ-a (Ekonomski Institut Zagreb), i o navodno četrdesetak stručnjaka iz različitih oblasti društveno-gospodarskog života. Jer nakon 25 godina HDZ i SDP su opcije koje, za svakoga tko razložno razmišlja, više ne "drže vodu" kao opcije za koje bi trebalo glasovati. Ono što je pak najgore kod obje ove stranke je činjenica da 25 godina nisu smatrali da trebaju koristiti stručna znanja onih koji su u svojim strukama već postigli neke rezultate, već ... više >

5

Laci

Samo je glupost beskonačna
 • 1
 • 1
 • 0
 • 2

Analiza

Marijana Puljak se osobno već dokazala kao konzistentna i principijelna javna osoba u kolijevci hrvatske populističke korupcije - u Splitu. 

No Split je i kolijevka hrvatske civilizacije i nacionalnog identiteta.

Ovaj program koji nam sada prezentira je nešto vrlo pozitivno. Evo zašto:

Okupiti 40 vrijednih i moderno obrazovnih ljudi na izradi programa, bez naknade, je poduhvat samo po sebi.

Rezultat takvih "besplatnih savjeta" uglavnom završi bez odjeka, često sa ogromnim kontroverzama pri raspravi o nebulozama, ali "Pametno" su stvorili nešto što se može čitati sa lakoćom i nama iz dijaspore koji živimo u najnaprednijoj državi Europe stvara "a-ha" efekt. Njihov rezultat se daljim radom može pretvoriti u ozbiljnu političku platformu po uzoru na političke stranke "germanske/nordijske" EU, a to je po meni - vrlo, vrlo dobar znak. 

"Pametno" mora ozbiljno pristupiti programiranoj popularizaciji svojeg programa preko kanala za distribuciju mišljenja (pod)prosječnog hrvatskog življa: preko televizije, radija i sl. Jer hrvatski je prosjek "jedva nekako" srednja škola i edukacija iz turske/meksičke sapunice. 

"Pametno" se dakle tako mora objasniti i ljudima koji u prosjeku imaju srednju školu i ne govore niti čitaju strane jezike. Treba oblikovati komunikacijsku kampanju i komunicirati npr. primjerima i slikama moguće budućnosti, putem oglasa na medijima.. 

Sve to gornje zahtjeva realne izvore financiranja idealno bez upliva na političku platformu - I tu je prelomni moment - jer ovce ne slijede zato jer jer ovan pametan, već po instinktu. Straha i nade. 

Program "Pametno" će nadam se privući simpatizere (crowdsourcing kampanja?), ali nadam se nikako investitore.

U zemlji nervoznih i ustrašenih ljudi, mladih koji su "utupljeni" ili radikalno ogorčeni, hrvatski fašisti će lako doći do 20-30% na slijedećim izborima.

Stoga "Pametno" mora djelovati i kroz koalicije sa prihvatljivim partnerima doći do medijskog prostora za promoviranje svojeg programa. Uspjeh grupe "Pametno" je i prihvaćenje njihovih ideja od strane građansko/liberalnog dijela hrvatske političke scene! 

Zašto ne, osim političkog angažiranja, "Pametno" bi trebao sebe institucionalizirati i kao uređeni, dijelom financirani "think-tank", i svoje analize plasirati i putem medija.

Nadajmo se da će Pametno naći načina da djeluju na političku scenu i na "hrvatski živalj" i nadajmo se da će ovaj bistar potočić prerasti u moćnu rijeku...

Jer je broj promašaja hrvatskih vlastodržaca u zadnjih 20ak godina postao već neizdrživ i nada postaje sve tanja. 

Interakcija

 
UČINIO -> 7 1 2 5
PRIMIO <- 5 - 1 9

Dostignuća

Vingd 3.00
Bodovi 34.2
Analize 1 3.00
Ankete 5

Ocjene (6)


Respektira (5): damir_pacek, siouxica, Laci, msesar, Drazena


Ne slaže se (1): Alumnus


Komentari (9)


'podprosječna inteligencija' , 'ovce koje slijede ovna', 'fašisti'... Najprije se izvrijeđa veći dio biračkog tijela, a potom nude savjeti kako se reklamirati tim istim 'ovcama' i 'fašistoidima'. Nimalo 'pametno' ukoliko se želi nešto napraviti. Alumnus 1 2 0


Zaista mi nije jasno tko su hrvatski fašisti, vjerujem svi oni s kojima se autor analize ne slaže ali polazi od pretpostavke da je on u pravu i da on nije fašist (pa onda svi ostali jesu). Hrvatska nema ni jednu fašističku stranku, a koliko znam a IDujas 0 0 0


za desetak stranaka znam i okvire djelovanja, ne vidim u njima ništa fašističko (iako s njima ne dijelim ništa). Život u naj naprednijoj zemlji EU sigurno vam pruža direktnu mogućnost upoznavanja s fašizmom, iskoristite to. IDujas 0 0 0


Na kraju poanta je da 'Pametno' sigurno neće profitirati od ovakvih simpatizera i njihovih analiza ma koliko dobar posao radili (a mislim da oni doista jesu jedini drugačiji na našoj političkoj sceni). IDujas 1 1 0


Respekt autoru kao dobrodošlica. Ipak bih volio da je natuknice malo više razradio, pogotovo nešto preciznije definirao "hrvatske fašiste". Ovako je to prazno etiketiranje. Ali, što ja znam, ja ne živim u najnaprednijoj zemlji Europe... damir_pacek 0 0 0

Analiza

Marijana Puljak se osobno već dokazala kao konzistentna i principijelna javna osoba u kolijevci hrvatske populističke korupcije - u Splitu. No Split je i kolijevka hrvatske civilizacije i nacionalnog identiteta. Ovaj program koji nam sada prezentira je nešto vrlo pozitivno. Evo zašto: Okupiti 40 vrijednih i moderno obrazovnih ljudi na izradi programa, bez naknade, je poduhvat samo po sebi. Rezultat takvih "besplatnih savjeta" uglavnom završi bez odjeka, često sa ogromnim kontroverzama pri raspravi o nebulozama, ali "Pametno" su stvorili nešto što se može čitati sa lakoćom i nama iz dijaspore koji živimo u najnaprednijoj državi Europe stvara "a-ha" efekt. Njihov ... više >

 • 5
 • 0
 • 1
 • 9

Analiza

Kojim se biračima uopće obraćate, tko može prepoznati vašu viziju za 2031.? Kako planirate iskomunicirati svoj program i doprijeti do birača?

- Mi govorimo da danas (tj. još jučer je trebalo) trebamo svi zasukati rukave i krenuti teško raditi da bi u nekoj budućnosti, nadamo se bližoj, stvorili društvo dostojno čovjeka, društvo zadovoljnih ljudi punih optimizma, koji neće bježati iz ove naše države, zato što nemaju šanse i prilike. To se neće dogoditi u mandatu sljedeće Vlade, ali možda u onoj iza toga hoće, i toga moramo svi biti svjesni.

Mi smo, pak, svjesni da bi populizmom vjerojatno došli do šire publike, ali nama nije cilj govoriti lijepe riječi da bi došli u Sabor i onda možda govorili što treba. Cilj nam je kazati kako stvari uistinu stoje, politiku temeljiti na dokazima, analizirati trenutno stanje i projicirati u budućnost, vidjeti kako doći do bolje budućnosti i koji su to koraci koje moramo poduzimati, a ne mahati lijepim slikama, eurima i obećanjima koje nećemo ispuniti. Toga smo imali 20 godina i sada je vrijeme za kompletan zaokret. Otrijeznimo se i osvijestimo tko nas je do ovoga doveo i na koji način i krenimo sada zajedno raditi što je nužno da nam bude bolje u 2031. godini. A budemo li zaista dobri u tome, rezultate ćemo vidjeti i ranije.

Izlazite li na izbore samostalno ili ćete s MOST-om?

- Razgovarali smo s MOST-om o suradnji, oni su i dalje potencijalni partneri, a odluku ćemo donijeti na našoj skupštini krajem tjedna. Kao što sam rekla, posljednjih mjeseci smo radili na programu bez kojeg nismo htjeli izlaziti na izbore, sada taj program predstavljamo javnosti, reakcije su izvrsne, i to nam je temelj za suradnju.

Je li moguća postizborna suradnja s HDZ-om ili SDP-om, dođete li u priliku?

- Ne vidimo se uz potrošene političke opcije, koje su imale priliku učiniti nešto posljednjih 20 godina, a nisu učinili ništa. S dvije najveće stranke sasvim sigurno ne planiramo surađivati jer su za nas HDZ i SDP ista opcija, prakticiraju iste političke modele, koji se svode na zadržavanje svojih privilegija, podjele društva na vaše i naše, podjele u interesne sfere i konstantno nas drže u prošlosti.

Odbili biste podržati jednu od tih vlada čak i kad bi vam ponudili ministarsko mjesto ili prihvatili neku od vaših reformi?

- Sigurno ne bismo podržali Vladu u kojoj bi bili SDP i HDZ. Osim toga, što to znači prihvatiti našu reformu? Zamislite situaciju da mi dođemo s listom reformi jednoj ili drugoj opciji, naravno da će oni reći da pristaju. No, već smo dovoljno pametni da znamo da nikakve vjerodostojnosti ni želje za reformama nemaju, stoga ne padamo na te trikove.

A što očekujete na izborima, možete li ući u Sabor?

- Na izborima očekujemo da nas što širi krug ljudi čuje, da prezentiramo ljudima na što bolji način program na kojem smo radili i da im zapravo ponudimo opciju koja ne laže, ne skriva činjenice, ne maše lažnim obećanjima, ne nudi populizam, ne najavljuje ili ne skriva nikakve suradnje s postojećim opcijama... Mi smo opcija normalnih i razumnih ljudi, koji odvajaju svoje vrijeme da bi zaista razmišljali o dugoročnim rješenjima, jedinima mogućima za ovo društvo.

Ima li dovoljno vremena za doprijeti do birača?

- Nismo htjeli izlaziti u javnost dok program nije bio spreman. Ne bi imalo smisla da smo prije tri mjeseca počeli vikati 'reforme, reforme', kad tada još nismo imali sve potrebne analize i cjelovit program. No, ovo za nas nije priča samo za ove izbore, nismo se skupili časkom da bi izašli na ove izbore, niti ćemo nakon njih nestati. Izgraditi jednu ozbiljnu opciju je jako teško i zahtijeva puno vremena. Nadam se da će nas građani prepoznati, prepoznati naš rad u Splitu, te konačno razmisliti žele li populizam ili realizam.

Izlazite s listom i u Zagrebu? S kim tu računate, tko će vam biti na listi?

- Da, cilj je izaći u X. Jedinici i u gradu Zagrebu. O imenima još ne bih, znat ćemo više krajem tjedna, ali zainteresirali smo veliki krug ljudi koji nam svakim danom sve više prilaze.

Zalažete se za neovisnost, ali veću odgovornost HNB-a. Što to konkretno znači?

- HNB mora biti društveno odgovorna, dakle raditi na edukaciji svojih građana.

Što to konkretno znači, npr. u slučaju švicarac?

- U slučaju švicarac je HNB dosta bila sa strane i gledala što se događa. Oni jesu davali upozorenja, ali vrlo samozatajno, i nisu detaljno upoznali građane kakvi su to proizvodi koji im se nude i koje su posljedice.

Kako bi država trebala rješavati situaciju sa švicarcima? Je li Vladino rješenje dobro i održivo?

- Vladino rješenje je ponovno doneseno na brzinu i bez uključivanja i suradnje svih strana. Sad nastupaju populistički jer je popularno građanima pred izbore izaći sa čvrstom šakom prema bankama, no bilo bi bolje da je rješenje pronađeno u suradnji sa svim zainteresiranim partnerima za taj problem. Mi se, svakako, zalažemo za pomoć građanima jer je ovo jedna 'epidemija' i država se treba uključiti u njeno rješavanje. Ali, rješenje ne smije biti jednostrano i doneseno na silu, već uz analize i procjenu utjecaja na stabilnost zemlje. Mislimo da toga ovdje nije bilo, bilo je važnije doći što prije s rješenjem, a o posljedicama ćemo misliti kasnije.

Za kraj, puno je opcija koje se na ovim izborima pokušavaju nametnuti kao 'treća'. Ima li netko šansu to i ostvariti ili će se priča opet svesti na HDZ i SDP i njihove satelite?

- Ima, jer narodu je zaista dosta HDZ-ovih i SDP-ovih praznih obećanja i populizma jer uz njih nema bolje budućnosti ni prilika za našu djecu. Sada, konačno, postoji opcija zdravog razuma koja građanima govori istinu. Ljudi ne trebaju razmišljati o tome kome dati glas da taj glas ne bi propao i tko ima više šanse dobiti izbore. To je priča koju šire velike opcije samo da bi sebi osigurale nastavak života. Građani trebaju razmisliti o tome što im se govori, kakva rješenja se nude, postoji li program na temelju kojeg se nešto govori, je li on realan ili nudi bajke... I na temelju toga donijeti ocjenu i dati svoj glas. Mi nudimo program, jedini realan trenutno, pozivamo građane da osvijeste kako nema jednostavnih i brzih rješenja, da odaberu našu opciju i pokažu velikima da njihov glas nije bačen glas.

Kakve su šanse stranke Pametno na izborima, mogu li postati relevantna politička opcija na nacionalnoj razini?

Treba li Pametno, da bi što bolje prošla na izborima, koalirati s MOST-om, nekom drugom opcijom ili pak trebaju na izbore ići sami?

Kako ocjenjujete njihov program, slažete li se s ocjenom stručnjaka da je to najkonkretniji i najbolji program u zadnjih 25 godina u Hrvatskoj?

Koliko će birači prepoznati viziju Hrvatske kakvu nudi Pametno?

Koliko je biračima uopće stalo do programa stranaka, koliko o njima ovisi za koga će glasati?

Interakcija

 
UČINIO -> 2,108 68 13 2,361
PRIMIO <- 114 38 16 241

Dostignuća

Vingd 718.00
Bodovi 135.0
Analize 34 118.00
Ankete 221

Ocjene (2)


Respektira (2): Laci, Dirk15


Komentari (3)


Neki su prije dva dana (Domazet) počeli spominjati monetarnu reformu kao bitan elemet napretka. Nju opet ne vidimo kod HDZSDP-a a ni ovdje. Samo jedna stranka se za nju zalaže. Treba istražiti koliki je potencijal te ideje. mihael 0 0 0


Neznam kakvu još štetu SDP i HDZ trebaju napraviti Hrvatima pa da shvate da za njih NE TREBA više glasati ? Pogotovu što sada ima alternativa, i to MOST i PAMETNO. Bilo bi pametno da se MOST i Pametno dogovore o suradnji pri izlasku na izbore. Laci 0 0 0


Koalicije pod svaku cijenu nisu dobre jer to uništava male stranke. Koliko vidim njihova ideja je dugoročna tako da ako na izborima ne izbore ništa nije tragedija ako ostanu vjerodostojni. MOST još nije objavio program. iiks90 0 0 0

Analiza

nastavak chata s M.Puljak

13.10.2015. 08:59

Kojim se biračima uopće obraćate, tko može prepoznati vašu viziju za 2031.? ... više >