Analiza

HSS uz SDP: Što ne može prihvatiti prosječni hrvatski desničar

15.07.2016. 15:31, Koliko će SDP imati koristi od koalicije sa HSS-om?

Odluka Hrvatske seljačke stranke da bolju budućnost potraži unutar koalicije koju predvodi SDP izazvala je pravu pomutnju na desnici. Nevjerica, a kod nekih i šok, očituje se najviše kod onih koji su gotovom stvari smatrali da će stranačko vodstvo i na čelu s Beljakom ostati uz HDZ, odnosno nastaviti dobro utabanim putem pokojnog Josipa Friščića i smijenjenog Branka Hrga. Da HSS doživljavaju kao samostojnu političku stranku, a ne tek priljepak važnije i veće, ne bi se ni čudili, a kamoli iskazivali ljutnju zbog politički posve normalne i vrlo pragmatične odluke novog stranačkog vodstva. Razumljiv je žal za glasovima koje bi desnici mogla donijeti seljačka stranka, razumljiv je čak i bijes što bi na vlast opet mogao zasjesti omrznuti joj ideološki protivnik, ali nije način na koji pokušavaju uvjeriti javnost da je Beljak morao ostati uz HDZ ili barem samostalno potražiti sreću na izborima, odnosno ono što ih najviše muči, zašto nikako nije smio prići Milanoviću. Neki u nemoći da prihvate racionalno idu toliko daleko da SDP-ovo prihvaćanje novog starog političkog partnera proglašavaju političkim zaokretom bez presedana.

Ključni im je argument u tom umišljaju navodno nespojivi svjetonazor iako je vjera u istinskim demokracijama, prije svega, privatna stvar pojedinca. Religijski pogled na svijet u sekularnim društvima (prosječni hrvatski desničar nerado čita, ako uopće čita taj dokument, dio Ustava koji Hrvatsku određuje kao sekularnu državu) ne predstavlja razdjelnicu političke suradnje. Sasvim suprotno, čak i kad stranke imaju u svom nazivu istaknuto religijsko određenje (kršćanska, demokršćanska), okrenimo se malo po toj Europi, itekako surađuju s onima koje nemaju. Ako će neki zastupnik baš toliko držati do svoje vjere, mada ne pamtimo baš puno deklariranih vjernika koji su se time proslavili u Saboru, a ona mu priječi da glasa za nešto, jednostavno neće dići ruku za takav prijedlog. I gotova stvar. Big deal, rekli bi naši prijatelji Amerikanci. Zbog toga je, politički gledano, prvorazredna glupost proglašavati zaprekom za sklapanje koalicije možda tek nekoliko pitanja o kojima Crkva i SDP imaju različiti stav.

Nonsens je također Marijanu Petir i njezin način iskazivanja vjere u političkom djelovanju poistovjećivati s HSS-om. Pripisivati njoj isključive zasluge za to što je stranka još živa iracionalno je pretjerivanje jer se negira doprinos tisuća drugih članova HSS-a koji u lokalnim sredinama marljivo rade i uživaju zbog toga sigurno veći ugled nego ona u svojoj. Nesuvislo je tvrditi da, primjerice u Samoboru, taj grad ističemo samo zbog novog predsjednika stranke, Marijana Petir ima više zasluga od Kreše Beljaka za vitalnost HSS-a. Tko ne vjeruje neka ode tamo i pita ljude na ulici jesu li zbog nje Beljaku dali svoj glas. Da nije lokalnih čelnika stranke i vjernoga članstva HSS-a, čvrsto smo uvjereni, Petir bi se doslovce mogla samo slikati za naslovnice medija. Ni Karamarko ni ranije Sanader nisu HSS uzimali u koaliciju zbog nje, nego zato što su računali na njegovu razgranatu mrežu lokalnih organizacija i glasače koji su tradicionalno vezani uz tu stranku. Nije se ni Zoran Milanović polakomio za HSS-om zato što mu je Beljak simpatičan, nego u konačnici iz istog razloga.  

Možemo i dalje razlagati zašto je glupost veliku stranku, a HSS to svakako jest, poistovjećivati s jednom osobom. Izuzmemo li donekle Tuđmana koji je zbog spleta povijesnih okolnosti uistinu simbolizirao stranku, i danas se on još potegne kad ustreba stranačkome vodstvu, ne možemo tvrditi da je HDZ dobivao glasove samo zbog svojih predsjednika ili neke osobe pojedinačno. Može li itko pametan danas tvrditi da SDP dobiva glasove zbog predsjednika koji je Karamarkovim odlaskom postao najnepopularniji političar, a prije toga godinama bio uvjerljivo drugi sa začelja? Ili da HNS u sjeverozapadnoj Hrvatskoj dobiva glasove zbog Vesne Pusić ili da će ih na ovim izborima dobiti zbog Vrdoljaka. Zašto bi onda jednu Petir uzdizali na pijedestal, osim nezasluženo, zato što nam treba barem privid argumenta protiv koalicije HSS-a  sa SDP-om.

Na kraju krajeva, zadržimo se još trenutak na Marijani Petir, koliki je realno njezin utjecaj bio na političke odluke HSS-a i koliki će biti u narednom periodu? Čak i ako se HSS rascijepi, a teško je da će biti više od nekolicine otpadnika, Milanoviću će biti dragocjen dio koji ostane. Daje li nam odgovor pravo na zaključak kako je isključivo njezino mišljenje meritorno za kreiranje politike stranke? Oni koji u Marijani Petir i njezinom svjetonazoru vide zapreku koaliciji SDP/HSS trebali bi se sjetiti da je bila glasnogovornica Stjepana Mesića i zamjenica bivše sisačko-moslavačke županice Lovrić Merzel. Nije njezin navodno velikom vjerom oblikovani svjetonazor tad bio brana uskoj suradnji ni njoj samoj ni SDP-u, ni HNS-u ni ikome na nominalnoj ljevici. Što se po pitanju svjetonazora Marijane Petir od onda promijenilo da u očima prosječnog hrvatskog desničara više nije normalna suradnja, već je „radikalni zaokret“ u politici SDP-a koalicija između te dvije stranke? Ma hajte molim vas, rekao bi pokojni Ivica Račan.

Spomenimo usput još zdrav rezon HSS-a. Svoje specifičnosti lakše može istaknuti uz one od kojih se više razlikuje. Uz gotovo isti HDZ je zbog dosadašnje koalicije i izgubio identitet. Lakše će ga povratiti uz SDP nego uz HDZ s kojim se stapa. SDP-u s druge strane jako odgovara partner s kojim ulazi u desni centar jer osvaja teren suparnika i stječe stratešku prednost. Osim toga, notorni je politički rezon, koalicije se stvaraju na temelju zajedničkog u programu i sličnih interesa. Tko to ne razumije ili ne zna koliko je sličnih stvari za koje se zalažu SDP i HSS, taj ne razumije politiku.

Na kraju, stavimo li na stranu posve razumljivi animozitet prosječnog hrvatskog desničara prema SDP-u, Zoranu Milanoviću i svemu što ljevica predstavlja u očima desnice, ne ostaje drugo osim golog jala. Ostaje jedino surova politička realnost u kojoj stranke nadmudruju jedna drugu i pokušavaju svim sredstvima doći na vlast. Vrijedi to čak i za MOST koji se predstavlja drugačijim od drugih jer da vlast ne želi, sigurno se ne bi ni natjecao na izborima. U partiji političkog pokera koja traje od noći u kojoj su proglašeni rezultati prošlih parlamentarnih izbora, HDZ i MOST su beskonačnim blefiranjima nadmudrili jedino sebe i pružili Zoranu Milanoviću priliku da još jednom zamijeni karte. Od odbačenih je uzeo HSS koji mu se savršeno uklapa u skalu. Bez imalo blefiranja, igrajući u nastavku čak otvorenih karata,  dobio je mogućnost za pobjedu.

Odnese li u konačnici Narodna koalicija sav ulog, desnica se ima pravo ljutiti. No umjesto jadikovanja i izmišljanja razloga zašto se nije smjela dogoditi koalicija SDP-a i HSS-a, desnica bi svoj bijes trebala usmjeriti na pravu adresu. Za debakl prošle vlasti nisu krivi ni Krešo Beljak, ni Zoran Milanović, ni SDP, ni HSS, nego su isključivi krivci oni u Banskim dvorima i na Markovom trgu koji nisu znali što bi sa sobom i kako na Hrvatskoj prihvatljivi način zastupati interese suvremene desnice.

6

visitor

s odmakom se bolje vidi

Interakcija

 
UČINIO -> 1,026 66 41 2,989
PRIMIO <- 1,297 278 249 3,244

Dostignuća

Vingd 2,796.00
Bodovi 260.9
Prijedlozi 4 15.00
Analize 266 2,712.00
Ankete 419

Ocjene (8)


Respektira (4): sthagon, bereza, Refamolitelj, Anyst


Slaže se (2): BorisTraljic, bereza


Ne slaže se (2): Zenga2, Laci


Komentari (17)


Analiza građena na promašenoj tezi da je vjera j isto što i svjetonazor. Jal desničara naspram Milanoviću! Zašto? Taj čovjek je sve svoje izbore izgubio osim onih koje je za njega dobi Bajić. I na kraju HSS jest mala stranka pobroji mandate koje IDujas 0 0 0


dobivaju a što se tiče navodno slavne prošlosti pravedan pogled na povijest i to bi mogao ozbiljno poljuljati. IDujas 0 0 0


@viewer Izbrisan mi je 3. komentar koji bi pojasnio to što pišeš, ne vjerujem zbog ovog dijela:"Ovo je promašena, 'odnarođena' analiza jer se bavi 'visokom politikom' ne vodeći računa o nama, malim budalama s kemijskom olovkom i glasačkim listićem." BorisTraljic 0 0 0


Pretpostavljam da je komentar izbrisan zbog krivo shvaćene pohvale ove analize, koja je samo (možda neznatno lošiji) nastavak serije analiza autora. Kako ne bi bilo zabune (opet) ovo je pohvala, čestitke na analizi, i izrazito slaganje (stisnuto već) BorisTraljic 0 0 0


Sad smo to riješili... Ali kako mi je obrisani i 4. i 5. komentar,(s pravom, ne pripada ovom članku), pozivam zainteresirane da te komentare pročitaju na: http://barometar.vecernji.hr/analyses/poticaj-ili-samoinicijativa-tko-je-hdz-3173/ BorisTraljic 0 0 0

Analiza

Radikalni zaokret popraćen neprihvatljivom šutnjom

15.07.2016. 02:57, Koliko će SDP imati koristi od koalicije sa HSS-om?

Ulazak HSS-a u predizbornu suradnju s SDP-om ima svoju logiku i razloge, ali ono što upada u oči više nego bilo što drugo način je na koji Milanovićev SDP u javnosti komunicira ovaj za tu stranku radikalni zaokret u odnosu na politiku koju Milanović vodi već dugi niz godina. Ili preciznije rečeno, način na koji SDP ne komunicira tu drastičnu promjenu, odnosno način na koji SDP, slobodno možemo reći, zaprepašćujuće šuti, a to je zadnje što bismo mogli očekivati po bilo kakvoj logici, ako pretpostavimo da u hrvatskoj politici ikakva logika vrijedi i ima značajan utjecaj na događaje.

Kad je riječ o HSS-u, za njih je mijenjanje tabora business as usual, skoro pa rutina. Iako je pod imenom HSS povijesno djelovala najznačajnija hrvatska politička stranka, za "suvremeni" HSS se slobodno može reći da od tradicionalnog HSS ne baštini ništa više od imena. Kratko razdoblje u kojemu se činilo da će ta stranka vratiti nešto od starog sjaja, za vodstva Drage Stipca, prekinuo je Zlatko Tomčić, za koga se šuškalo da je stranku preuzeo sustavnom kupovinom glasova delegata izborne skupštine, navodno pomoću novca stečenog u sumnjivom stečaju građevinskog poduzeća Novogradnja. Od tada do danas kupovina glasova dobila je mnogo sofisticiranije forme, a u suptilnosti te vrste djelovanja svakako se ističu i najizrazitiji predstavnici SDP-ovog političkog pragmatizma, upravo Zoran Milanović te i Milan Bandić, a HSS je, rasterećen svjetonazornih i vrijednosnih ograničenja, koristeći "povoljnu" okolnost da je odavno izgubio svaku izvornost i prepoznatljivost, dugi niz godina lukrativno djelovao na nacionalnom političkom tržištu čvrsto se držeći načela: "tko da više, njegovi smo".

Samo za sebe to je povijesna činjenica. Ali je isto tako činjenica političke povijesti da su obje na nacionalnoj sceni poznate stranke, HSLS i HSS, što su dugi niz godina lavirale u politici neprestano prelazeći iz jednog tabora u drugi, i pri tom u trgovini uvijek dobivale više nego što po realnoj snazi zaslužuju - polako došle u zonu potpunog nestanka glasačke podrške i iščeznuća. No dok je HSLS prema sadašnjem stanju stvari doista blizu potpunom nestanku, HSS je svoj "drugi život" ponajprije dobio kroz uspjeh svoje jedine novije zvijezde, Marijane Petir, a koja je opet cijeli svoj nastup, i uspjeh, razvila upravo kroz odlučni otpor svjetonazornom radikalizmu Milanovića i njegovih pobočnika u trenucima kad je SDP svu svoju energiju ulagao u kreiranje i potpirivanje svjetonazornog rata nacionalnih razmjera.

Pritom je doista manje važno koliko je zapravo Petirova djelovala kao izdanak neke snažne političke tendencije unutar HSS-a, a koliko je bila riječ samo o njenoj osobnoj improvizaciji koja je u danim okolnostima polučila veliki uspjeh. Za temu ovog članka najbitnije je pitanje javne percepcije, i sukladno tome imamo činjenice: da se u široj javnosti za HSS već dugo zna gotovo isključivo kroz djelovanje Marijane Petir, a da je istodobno jedino prepoznatljivo i konkretno djelovanje s kojim se na javnoj sceni može povezati SDP u cijelom tom razdoblju - upravo deklarativno ideološko i svjetonazorno djelovanje po predznaku dijametralno suprotnom od onoga što promovira Marijana Petir.

U javnosti su, dakle, SDP i HSS dva suprotna pola koji mogu samo potirati jedan drugi, a nikako surađivati. Naučili smo dobro da mogu biti jedino "ili mi ili oni". Ali, kako smo spomenuli, za HSS je promjena strana zapravo već postala tradicija, a i ova, najnovija značajna odluka tog tipa dobila je bitan legitimitet kroz premoćnu podršku HSS-ova glavnog izvršnog tijela, Glavnog odbora. Uz to, novi predsjednik Beljak nije žalio truda da naširoko iskomunicira i obrazloži ovu odluku, a dodatnu snagu joj daje i činjenica da je on novi predsjednik stranke koji je već i u svom nastupnom programu obećavao značajne promjene, "okretanje nove stranice" u HSS-u.

Ništa od ovoga što je spomenuto za HSS ne može se primijeniti na SDP: poznato je da ova stranka nikada nije, bar javno, mijenjala svjetonazornu stranu i orijentaciju; gotovo smo sigurni da o strateški značajnoj odluci koaliranja s HSS-om nikakvom formom regularnog glasanja nije odlučivao Glavni odbor SDP-a: da jest, ne bismo neprestano dobivali hajdučke "neslužbene" informacije o odlukama tog tijela. Izbjegavanje javnog predočavanja formalnih odluka i načina formalnog odlučivanja njihovih tijela o bitnim pitanjima za ovu stranku već je postala rutinska antidemokratska i netransparentna praksa SDP-a, način djelovanja primjeren Prezidiju Vrhovnog Sovjeta, ali nepojmljiv u zemlji koja se želi smatrati demokratskom i civiliziranom. I, što je možda najvažnije, sad nakon što je prošao dovoljan broj dana, možemo konstatirati: Zoran Milanović ne osjeća baš nikakvu potrebu ili čak obvezu da javnosti temeljito obrazloži ovaj u biti drastičan zaokret i u politici njegova SDP-a i u njegovoj osobnoj retorici.

Lakonsko implicitno objašnjenje, što nam se već plasira posredno, kako se, eto, očekuje da će se tako lakše doći na vlast, trebalo bi valjda samo po sebi opravdati potpuni zaokret u politici jedne stranke, odbacivanje godinama proklamiranih vrijednosti, kao i odbacivanje navodnih osobnih vrijednosti predsjednika te stranke. SDP i Milanović, dakle, preko noći postaju klerikalci, a u perspektivi i homofobi, skloni selu i "tradicionalnim" vrijednostima, i to bi svima nama trebalo biti samo po sebi razumljivo opravdanje ako će se oni tako lakše dokopati vlasti.

Pa čak i uz bilo kakva opravdanja, najmanje što bi se moglo očekivati bilo bi dramatično javno Milanovićevo svjedočanstvo o naglom otkrivanju vjere, ljubavi prema selu, ili nekom sličnom "otkrivenju".

No ništa od toga, predsjednik SDP-a naprosto smatra da javnosti ne treba obrazlagati praktički ništa. Moguća objašnjenja takvog ponašanja nimalo nas ne mogu ohrabriti.

Jedno objašnjenje je da Milanović smatra "svoj" dio medijske scene dovoljno jakim da će odraditi posao objašnjavanja umjesto SDP-a, sustavno predstavljajući SDP-ov radikalni zaokret kao nešto normalno, logično i prirodno. To znači da u SDP-u smatraju da imaju tako snažnu kontrolu nad medijskom scenom da značajan dio medija mogu koristiti u funkciji glasnogovornika politike SDP-a, da jednostavno mogu prepustiti medijima da brane njihovu politiku umjesto da se sami oko toga potrude. Znajući koliko je za funkcioniranje demokracije bitna objektivnost i nepristrasnost medija, ovakav tip objašnjenja nas može iznimno zabrinuti. 

Drukčije objašnjenje jednako brine: nakon niza poteza kojima se potpuno kompromitirao u javnosti i nepovratno izgubio imidž dosljedne osobe, poteza poput "sastanka bez zastora" s Dragom Prgometom ili koketiranja s idejom koalicije s Branimirom Glavašem, predsjednik SDP-a je postao uvjeren da je "peglanje imidža" u biti gubljenje vremena i da birače naprosto treba tretirati kao stoku sitnog zuba, nedoraslu masu, i da takav pristup neće pokvariti izborni rezultat. Pitanje je treba li nas više brinuti činjenica da takav stav eventualno ima predsjednik jedne od najvećih hrvatskih stranaka, ili činjenica brojnosti "bezuvjetnih" birača SDP-a koji će čak i takav stav prihvatiti, ali u svakom slučaju i ova alternativa objašnjenja potencijalni je pokazatelj sumraka demokracije u Hrvatskoj.

U situaciji kad su svi izgledi da se HDZ neće u tako skoro vrijeme opet pretvoriti u stranku jednog čovjeka, ovakvo političko djelovanje trenutno "najjačeg" čvrstorukaša u državi, Milanovića i ovakav njegov odnos prema javnosti, koju očito tretira kao infantilnu masu što zaslužuje samo prijezir - trenutno predstavlja najveću opstrukciju zdravom odvijanju političkih procesa u zemlji. Zaustavljanje takve politike svim legalnim sredstvima i dokidanje takve političke prakse sve više postaje stvar društvene higijene. Odlazak Milanovića s javne scene postaje jedan od zaloga političke budućnosti Hrvatske.

6

Dirk15

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 466 13 13 1,127
PRIMIO <- 870 178 96 2,274

Dostignuća

Vingd 1,302.00
Bodovi 208.4
Prijedlozi 2 8.00
Analize 126 1,294.00
Ankete 286

Ocjene (7)


Respektira (6): sufit, Zenga2, sthagon, Kokach, BorisTraljic, 5none5


Slaže se (1): Zenga2


Komentari (8)


teza da je cilj politike samo se dokopati vlasti zavređuje posebnu analizu, ali ovdje fokus bio na komunikaciji. činjenica je da se hss dobro potrudio iskomunicirati promjenu, a da sdp za takvu komunikaciju uopće ne haje zabrinjavajuća je iz razloga Dirk15 0 0 0


navedenih u članku. ideja da sdp može raditi što mu padne na pamet, a da se svi mi moramo potruditi da to shvatimo, a ne oni da nam to iskomuniciraju po meni najbolje govori do koje faze je došao incestuozni odnos sdp-a i mnogih medija. Dirk15 0 0 0


vrhunac je valjda bolkovićev članak u globusu o zm kao neshvaćenom geniju, ali probat ću to strpati u analizu ako već nisam potrošio u komentarima:) Dirk15 0 0 0


Dirk 15, svaka čast ! Slažem se s 99 % gledišta. HSLS i HSS su dobivali u vlasti više nego glasova jer su bili - jezičac na vagi. Kao sada Most. To je put u propast stranke. HSS je gotov, unatoč gđi. Petir. HSS-birači ? Ne će biti sabornici !!! Boljunac 0 0 0


Formulacija "incestuozni odnos sdp-a i mnogih medija" je jedna od njaboljih definicija naše politike koje sam pročitao u poslednje vrijeme. No to nije čudno obzirom da SDP podržava GLB orujentaciju. Laci 0 0 0

Analiza

Tajno oružje Narodne koalicije: Krešo Beljak, Milanovićev „penicilin“ za Božu Petrova

13.07.2016. 21:29, Koliko će SDP imati koristi od koalicije sa HSS-om?

Stvarno je lijepo Božo Petrov zamislio strategiju MOST-a za novu predizbornu kampanju. Do posljednjeg trenutka podržavajući vladu koja usprkos svemu nije imala izgleda da se održi na dulji rok, htio je lopticu odgovornosti za njezin raspad prebaciti na polje kojim gospodari HDZ, usput sugerirajući da je rušenje Tihomira Oreškovića posljedica dogovora između dvije stožerne političke stranke. Poruka je biračima jasna - svi drugi su krivi, mi naravno nismo, i zbog tih drugih koji su blokirali rad Sabora i Vlade nisu provedene reforme koje smo obećali. Štoviše, kako bi pojačao dojam koji želi postići, Petrov je i nakon što je svima postalo jasno da nema govora o nastavku rada dva najviša tijela državne vlasti, što znači ni izgleda da se bilo koji takav naum realizira, pustio u javnost informaciju kako MOST ipak inzistira na izmjeni zakona o financiranju političkih stranaka, kao i obećanje koje je ustvari bez ikakvog pokrića (nisu planirana sredstva u državnom proračunu), da će država isplatiti regres za godišnji odmor svakom kome pripada. Neće biti bez značaja u kampanji, regresi se moraju isplatiti zato što Petrov kao odgovorni predstavnik vlade nije sa sindikatima ispregovarao odgodu, niti je vlada HDZ-a i MOST-a dopunila zakon po kojem bi se onda postigao jednaki učinak.

Isto tako, sigurno računaju u MOST-u, od velike će im pomoći u kampanji biti činjenica da su Zoran Milanović i Tomislav Karamarko u ime svojih koalicija potpisali kako pristaju na sve zahtjeve koji se tiču ne samo ključnih, već i reformi koje nitko u prethodnoj kampanji nije spominjao. Rezon je na mjestu jer kako bi obje velike stranke mogle sada sporiti MOST-ove zamisli kad su još nedavno na sva usta govorile da ih prihvaćaju 95, 100 i čak više posto. Jasno je, vjerojatno kalkuliraju dalje, oslobođeni odgovornosti za zbivanja zbog kojih je neslavno propala vlada kojoj je prvi put u povijesti hrvatske države izglasano nepovjerenje, pod uvjetom da uspiju kod dovoljnog broja birača sve do jeseni održati dojam da su najmanji krivci, i obećavajući da će naredni put njihove reforme biti provedene ( jer sad, rekli smo, posjeduju pismenu suglasnost obje ključne političke stranke), mogli bi se nadati uspjehu sličnom onom s posljednjih izbora. Ne treba nam smetnuti s uma ni činjenicu da se Milanović koji je trenutno favorit ovih izbora prošli put odrekao premijerskog mjesta u korist Bože Petrova, zbog čega je MOST već sada izašao sa sličnom idejom, tom da bi Petrov prihvatio biti premijer, i tvrdnjom da bi na tom poslu bio bolji od glavnih konkurenata, računajući vjerojatno na to da ga SDP ne može napadati kao nesposobnog kad mu je prije nekoliko mjeseci dao bjanko potporu za preuzimanje središnjeg mjesta u Banskim dvorima.

Sve je to bilo zdravorazumsko razmišljanje i prilično lukava zamisao MOST-a dok se Zoran Milanović nije dosjetio strategiji koja bi Boži Petrovu i njegovim momcima, čast damama u toj grupaciji, mogla donekle pomrsiti račune. Uspjevši proširiti koaliciju partnerom HDZ-a i MOST-a iz mandata koji završava potpunim krahom, što znači da su mu sad dostupni i detalji o sukobljavanjima unutar vladajućeg saveza, Milanović je stekao oružje potencijalno strateškog značaja.

Krešo Beljak je sigurno dobro upućen u sve pa i pikanterije vlasti na odlasku. Može meritorno govoriti o trzavicama u trokutu Karamarko – Orešković – Petrov, kao i stvarnoj težini prijedloga koje su Vlada i MOST kao njezin prevažni dio upućivali u Hrvatski sabor. Osim toga, Beljak iz prve ruke može svjedočiti o sadržaju čuvenih sastanaka Vijeća za suradnju, o tome jesu li se tamo bavili politikama i zakonskim prijedlozima koje je nužno uskladiti prije upućivanja u proceduru ili, ipak, isključivo kadroviranjem i borbom do posljednje fotelje. Pritom, posebna mu je to pogodnost, može primiti i razmjerni dio krivice na svoju stranku, ali ju odmah i prebaciti na pleća odlazećeg Hrga kojeg je premoćno pobijedio u nadmetanju za stranački tron.

Može se HSS svakako nazvati, i izdajnicima Domoljubne koalicije, i  svjetonazorski nekompatibilnima SDP-u (rasprava o tome bi, usput rečeno, bila jako zanimljiva), i prebjezima koji za sebe traže bolje mjesto pod suncem, ali im se nikako ne može osporiti da imaju dublje spoznaje o partnerima s kojima, paradoksa li, i u ovom trenutku čine vlast. Kad bude dolazilo do izravnih sukoba na relaciji HSS - MOST, a njih će svakako biti na pretek (Stipe Gabrić u Metkoviću odavno ratuje s MOST-om), kad se bude govorilo o tome tko je koliko kriv za fijasko jedva nekako sklepane vlasti, Beljaka se neće moći ni ignorirati niti mu se reći da nema pojma o čemu govori. Milanoviću bi se po tom pitanju sigurno moglo, jer kao oporbeni čelnik uistinu ne može znati što se sve zbivalo unutar četiri zida Banskih dvora, pa i na sastancima famoznog Vijeća za suradnju, ali u verbalnom nadmetanju s njegovim novim strateškim partnerom, to Petrovu neće ni izbliza biti jednostavno.

Novi je predsjednik HSS-a u već nekoliko intervjua pokazao kako nema dlake na jeziku i da pretjerano ne respektira bilo koga na političkoj sceni. Otvoren je, elokventan i, što je najvažnije, govori svima razumljivim jezikom, bez fraza toliko uobičajenih za politički govor (Plenković kao drugo novo lice je egzemplar toga, a tik do njega je čelnik SDP-a), pa će puno lakše od kompliciranog Milanovića doprijeti do birača. Osim toga, u njegovim se istupima jasno očitava politička strast i želja za potvrdom na nacionalnoj sceni gdje je potpuno novo lice, zbog čega ga suparnici nipošto ne bi smjeli podcijeniti.

Generalno gledajući, HSS je trenutno na najnižim granama u cjelokupnoj svojoj povijesti, ne računamo tu period bivše države kad faktički nije ni postojao, i pitanje je koliko će vremena i truda potrošiti sadašnje ili neko buduće vodstvo stranke ne bi li ga potpuno vratilo u život. Ali isto tako, stranka je to duboko ukorijenjena u hrvatsko društvo, posebice na selu postoji sentimentalna veza, i imala je u samostalnoj hrvatskoj državi svijetlih perioda. Osjete li birači u takozvanim ruralnim krajevima da bi Beljak mogao od Milanovića dobiti koncesije za uglavnom samostalno upravljanje novcem namijenjenim za selo i poljoprivredu, ili da će njegova riječ u Narodnoj koaliciji imati ozbiljnu težinu, neusporedivo veću nego je imala Hrgova kod Karamarka, mogli bi se u značajnom broju vratiti stranci koja ih već i nazivom predstavlja. Pogotovo se to odnosi na štovatelje lijevog krila stranke koje je na posljednjim stranačkim izborima prevladalo desno, osramoćeno prvo suradnjom sa Sanaderom, a potom i konačnim debaklom u savezu s Karamarkom.

A da će Beljak znati obećavati, uopće nije upitno. Političar je koji se za razliku od Plenkovića kalio na lokalnoj razini, stekao je golemo iskustvo u neposrednom doticaju s građanima i imao je uspjeha, inače ne bi ni bio cijenjeni gradonačelnik. Tamo je naučio kako se dopire do srca birača, kako se šarmira i zavodi, ne bi li se u konačnici dobio žuđeni glas.

I Božo Petrov je prošao sličan put kao gradonačelnik Metkovića, samo što je dobar dio mandata proveo baveći se nacionalnom scenom i nije se još poput Beljaka uspio potvrditi reizborom. Usto je i psihijatar koji zna kako manipulirati ljudskim umom. No čelnik MOST-a ima i problem koji nije baš lako rješiv. Imao je prste duboko u pekmezu kao jedan od ključnih kormilara u havariji Oreškovićeve vlade. Veliko je pitanje hoće li u potpunosti moći oprati ruke jer HSS-ova se ekipa vozila na istome brodu, samo bez prava da dirne upravljački sklop, i izbliza ga je gledala kako radi kad nije pod svjetlima reflektora. Ne znamo što su sve vidjeli, no HSS-ova je družina sad u Milanovićevom taboru i sigurno je da će ih on poslati na prvu crtu bojišnice, u bitku s Petrovom u kojoj Beljak ima izgleda biti mnogo uspješniji od predsjednika SDP-a.

Osim što je matematički stekao prednost nad HDZ-om, svaki će mu HSS-ov osvojeni mandat donijeti dvostruku korist (jedan više za Narodnu koaliciju je i jedan manje za HDZ), Milanović je obnovom saveza sa seljačkom strankom dobio oružje koje bi itekako moglo biti efikasno u srazu s MOST-om. Moglo bi na kraju i presuditi u borbi za naklonost birača u centru, pa i malo desno od njega. Takvu mogućnost prošli put nije imao, samim time je sada jači, a na osobnoj razini, čini se za sada, Boži Petrovu je pronašao lijek.

Beljak nije s MOST-om potpisivao nikakve sporazume, ni kod bilježnika ni igdje drugdje, zbog čega se neopterećen može uhvatiti u koštac sa svim obećanjima koja će Petrov nužno ponavljati (novih i drugačijih o reformama nema, niti ih može biti). Uz Beljaka koji će gristi i na svakom mu koraku podmetati nogu i Plenkovića koji će činiti isto, samo diplomatski i nježnije, ne znači nužno da će svi iz HDZ-a tijekom kampanje nositi bijele rukavice, postaje itekako upitno može li Petrov jednako uspješno i drugi put dotrčati do cilja.

6

visitor

s odmakom se bolje vidi

Interakcija

 
UČINIO -> 1,026 66 41 2,989
PRIMIO <- 1,297 278 249 3,244

Dostignuća

Vingd 2,796.00
Bodovi 260.9
Prijedlozi 4 15.00
Analize 266 2,712.00
Ankete 419

Ocjene (9)


Respektira (4): viewer, Laci, Vjeran, bereza


Ne slaže se (5): Mac316, sufit, Laci, Zenga2, RepopeR


Komentari (14)


se tocno, tko je odgovoran za koji resor i kad se donosi budget po resorima, onda ti politicari nastupaju u ime svojih stranaka. Stoga bi bilo pozeljno, da trenutno vladajuci a i oporba u gro navedu ljude, koji ce ciniti vladu, naravno, ako dobijju viewer 0 0 0


izbore. Osim toga HRT mora organizirati podium-diskusije po resorima. Pocem od financija, obrazovanja, zdravsta, poljoprivrede, socijalne politike ...Znaci, dva sata otvorene diskusije, sa onim politicarima, koji pretediraju voditi te resore u vladi viewer 0 0 0


Možda viewer u Njemčakoj pozicija kaže tko b bio za što odgovoran, ali vladajući očito to ne rade, jer reci molim te tko je odgovoran za RESOR uvoza ovoliko muslića-isilića u Europu ? Laci 0 0 0


S obzirom na to da je inače mirni Kovačić prostačenjem nasrnuo na HSS s kojim na nacionalnoj razini gotovo da nije imao doticaja (rekao je da su „isprdak“), čini se da je ZM uistinu našao pravi lijek za MOST. Već pokazuju nervozu i strah za glasove. visitor 0 0 0


Ma ne pokazuje nervozu MOST već Milanović kada je prinuđen prikupljati i takve tipove kao što je Beljak. Još mu fale Đapić, Jakovčić, Jambo, Glavaš, Kosorica, Schwarz...pa da galerija njegovih "lera" bude potpuna. Laci 0 1 0

Analiza

Tajno oružje Narodne koalicije: Krešo Beljak, Milanovićev „penicilin“ za Božu Petrova

13.07.2016. 21:29, Koliko će SDP imati koristi od koalicije sa HSS-om?

Stvarno je lijepo Božo Petrov zamislio strategiju MOST-a za novu predizbornu kampanju. Do posljednjeg trenutka podržavajući vladu koja usprkos svemu nije imala izgleda da se održi na dulji rok, htio je lopticu odgovornosti za njezin raspad prebaciti na polje kojim gospodari HDZ, usput sugerirajući da je rušenje Tihomira Oreškovića posljedica dogovora između dvije stožerne političke stranke. Poruka je biračima jasna - svi drugi su krivi, mi naravno nismo, i zbog tih drugih koji su blokirali rad Sabora i Vlade nisu provedene reforme koje smo obećali. Štoviše, kako bi pojačao dojam koji želi postići, Petrov je i nakon što je svima ... više >

6

visitor

s odmakom se bolje vidi
 • 4
 • 0
 • 5
 • 14

Analiza

Hrvatsko selo, seljaci, seljačine i smrt jedne stare dame

13.07.2016. 10:13, Koliko će SDP imati koristi od koalicije sa HSS-om?

Počelo se razdanjivati kad je Jure napokon dohodao do usamljenog panja na samom vrhu svog strmog vinograda. Naslonio se na motiku, skinuo kapelin i obrisao nadlanicom znoj s čela. Nehotičan pokret, jer je čelo od pustinjskog šiloka bilo suho kao barut. "Neće zagnjilat, ne boj se... sad ka' je potriba", promrmljao je naglas, istina tiho, jedva čujno iako u vidokrugu nije bilo žive duše, onako za sebe. Nikad mu nije bilo dosta kiše – otok je takav, uvijek žedan – a posebno su ga ljutili ovi kasnozimski suhi južni vjetrovi koji "pale lozje".
Zagledao se u daljinu. Šilok je digao more i napravio krijesnice na valovima koji su se razbijali o par golih škojića bacajući kapljice mora metrima u vis. Prava tisućljetna snaga mora se vidjela tek u sudaru s otokom koji je okomito odsječen, nestao, smrvljen. Cijela ova južna strana otoka poviše morske linije je bila u škrapama kojima su otočani stoljećima otimali nataloženu crvenicu za maslinu ili trs loze. I Jurin vinograd je bio takav. Stotinjak po škrapama raštrkanih panjeva malog plavca između kojih je samo goli kamen. "Da lipo, da bjutiful... poj s mirom", opet je promrmljao, ovaj put misleći na američkog fotografa koji je jedno jutro, ljetos, prošao s njim ovih par stotina metara naporne uzbrdice, ovaj kozji put kojim svakodnevno ide od sela do vinograda. Nekoliko puta su jadniku noge proklizale, razderao je i hlače i koljena pokušavajući spasiti ogromnu kutiju fotoaparata. Nije Jure nikako mogao shvatiti tu novu navadu stranaca da prevale pola svijeta, da se mjesecima valjaju u parobrodu, po vlakovima i kočijama pa još i na onom trošnom trabakulu iz Splita, samo kako bi se divili ovome kršu. "Bidni furešti, da bjutiful... koja onda mora bit tamo nevoja?" zaključio je, zasukao rukave i zamahnuo motikom. Uskom i oštrom, gotovo poput krampa, kako bi se mogla nekako probiti između kamenja i prevrnuti škrtu crvenicu.

"Gija! Gija!" u istom onom trenutku kad je Jure zamahnuo motikom nekoliko stotina kilometara sjeverozapadno zavikao je Martin duboko i glasno, autoritativno koliko god je mogao, čvrsto stišćući plug u rukama. Naređivao je pokret i konjima i pospanom desetogodišnjem sinu koji ih je vodio i s vremena na vrijeme nahranio. "Bista! Bista Zekane!" usmjeravao je s vremena na vrijeme i konje i dječaka teško vadeći čizme koje su do koljena upadale u tek preoranu zemlju. Dobro se teturao ne uspijevajući uvijek ukrotiti plug, ali je, ipak, polako-ali-sigurno prevrtao ilovaču. "Veee!" viknuo bi zato svako malo i zaustavio konje pa namještao visinu pluga, čas malo gore čas malo dole, neprestano spominjući i Oca i Sina i mnoge svece u ne baš lijepom kontekstu. Tako se, u stvari, s vremena na vrijeme odmarao od prenapornog posla i, bijesan zbog vlastite nemoći, optuživao nedužne: i konje, i dječaka, i plug, i svece. Na svaki "veee" dječak bi naslonio glavu na bližeg mu Goloba, nadajući se da ga otac od guste magle neće vidjeti,  i u trenu zadrijemao. A onda: "Gija!" pa sve ispočetka.

Većina nas otprilike ovako zamišlja seljake. Iako su ovo sličice iz života dvojice prije dobrog stoljeća, točnije u prvim mjesecima 1905. nakon što su se oba priključila Hrvatskoj pučkoj seljačkoj stranci, malo se toga do danas promijenilo. Martinovi potomci, doduše, za oranje danas koriste traktore – iako je i ovo, s konjima, u nas još živo – ali zato se Jurini još uvijek penju istim kozjim putem i još uvijek koriste iste motike. Istinabog, fotoaparati su nešto manji, stranaca je znatno više, ali...

U Hrvatskoj danas oko ima oko četrdeset posto seoskog stanovništva, ali samo je četrdesetak tisuća duša zaposleno u poljoprivredi. To može izgledati iznenađujuće malo, poglavito ako znamo da imamo oko dvjesto tisuća obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG). Ipak, ako uz to znamo i koliko je naporan posao poljoprivrednika, ako znamo i da im je, unatoč naporu, prosječna plaća za četvrtinu manja od hrvatskog prosjeka, stvari postaju logičnije.  Zbog toga je u Hrvatskoj trend rasta broja "mješovitih domaćinstava", odnosno raste broj članova OPGova koji su zaposleni u nekom drugom sektoru, a onda samo malim dijelom pomažu vlastitom domaćinstvu. Procjenjuje se da je oko milijun Hrvata uključeno u neku poljoprivrednu djelatnost, ali više od polovice samo do dva sata dnevno.

Za ovaj članak je, osim navedenih demografsko-gospodarskih podataka, izuzetno zanimljivo analizirati i važnost vjere za seosko stanovništvo. Znamo svi, naravno da znamo, da su i Jure i Martin (neovisno o psovkama), isto kao i njihovi potomci, praktični vjernici, da su svake nedjelje i o svakom blagdanu na svetoj misi. Znamo svi da kod čitanja svetog Evanđelja kvrgavim, žuljevima ispucanim palcem do krvi zagrebu i čelo i usnu (pripaze samo na košulju za misu i sprovode). Znamo to svi, ali teško je o tome naći relevantno istraživanje, znanost se zbog nečega nije baš potrudila to istražiti. Osim Marine Pecoje koja je 2013. ustanovila da preko sedamdeset i tri posto žitelja hrvatskih naselja do dvije tisuće stanovnika vjeru smatra donekle ili izrazito važnom. Očekivano.

A rezultat ovog istraživanja nam je važan jer su baš "vjera u Boga i seljačka sloga" (eto, ni seljačka vjera se, vidimo, nije značajno promijenila od Jure i Martina) temeljne vrijednosti na kojima su braća Antun i Stjepan Radić 1904. osnovali Hrvatsku (tada pučku) seljačku stranku. Možemo ovdje slobodno reći – jednu od najvažnijih i najuglednijih hrvatskih političkih stranaka, koja je kako-tako djelovala u kontinuitetu čak i tijekom komunističkog totalitarnog režima, istinabog u inozemstvu. Stranka je reosnovana u domovini početkom devedesetih i u proteklih dvadeset i šest godina više-manje uspješno plovila hrvatskim političkim bespućima, odnosno neuspješno, ovisno o stavu – dopola puna ili prazna čaša.

Također, najveća većina Hrvata, neovisno o svjetonazoru i političkim preferencijama, gaji neko poštovanje, štoviše čak i nekakvu nostalgično-romantičnu simpatiju prema toj stranci. HSS je vecchia signora hrvatske politike, i svi oni, često čudnovati, likovi koji su je od devedesetih na ovamo "jašili" nisu uspjeli narušiti taj odnos Hrvata i stare dame. Sve dok je nije "zajašio" Krešo Beljak.

Aktualni predsjednik HSSa je izuzetno zanimljiva osoba. Kad bi vas pitali: "S kim biste od hrvatskih političara najradije tulumarili?" odgovor bi sigurno bio – Krešo Beljak. I nije to samo zbog njegove, znane nam, "povijesti". Da ne znate ništa o tome, sve bi vam bilo jasno ako ste odgledali njegov fajt s Nikolom Grmojom u HRTovoj emisiji Otvoreno krajem ožujka. Tema njihove tadašnje verbalne makljaže nije toliko bitna za ovaj članak, iako se već tada bilo jasno da je Beljak jednom nogom u koaliciji sa SDPom, koliko je bitna činjenica da gospodin Grmoja nažalost nije bio u zagrebačkom studiju nego u Metkoviću (ili Vrgorcu?) pa nije došlo do fizičke makljaže, odnosno onemogućeni smo zbog tog naoko nevažnog detalja u komparaciji njihovih potencijala. A baš taj fajterski potencijal je strašno bitan za naše tulumarenje. Uz kriminalni naravno, jer da vas pitaju: "S kim biste od hrvatskih političara najradije nakon tuluma u alkoholiziranom stanju razbijali javnu rasvjetu i pravili se da ste gnjevni HNSovci nakon gubitka HEPa?" odgovor bi sigurno bio – Krešo Beljak. Nikola Grmoja je doista blizu, ali teško se oteti dojmu da je pozer... evo za primjer, teško biste ga natjerali na krađu kad bi vam ponestalo novca za alkohol. Zato otpada, definitivno... jednostavno, i ako ima fajterski, za razliku od Kreše, nema dovoljan kriminalni potencijal. A baš nam to, jebiga, može zatrebati.

Osoba s fajterskim i kriminalnim potencijalom bi mogla to pretvoriti u liderski potencijal u nekakvoj anarhističkoj stranci, nekakvom šta-ti-ja-znam... Živom zidu na primjer, ali nikako u političkoj stranci čiji tipični član nema što svećeniku ispovjediti osim da je "zabeštima Gospu" nakon što mu je pukla motika, nikako u stranci čija baza nakon nedjeljne mise i ranog ručka gleda Plodove zemlje i odspava sat-dva pa tako nedjelju pretvori u jedini tjedni dan sa sedam sati sna. Ali eto – dogodilo se – i stara dama je zato, ovaj put definitivno, mrtva. Danas je HSS samo ofucana prostitutka koju je pimp Crash B. lako uvalio kolegi fajteru Zoranu Milanoviću za tulum u centru. U toj mješavini testosterona s fajterskim, uličnim, kriminalnim, liderskim i, izgleda, koalicijskim potencijalom potpuno su se izgubili i Antun i Stjepan Radić, i, naši, Jure i Martin, i, poglavito, "vjera u Boga i seljačka sloga" (ako ne smisle nekakvu ateističku vjeru u Boga, jer znamo već mi Hrvati za koaliciju-suradnju, pota(y)to-pota(h)to), ali je zato ostalo pet saborskih mandata, jedan do dva ministra i vojska uhljeba. I sve je to, također, potencijalno.

Ipak, najtužnije je u svemu ovome prihvatiti činjenicu da je zbog svih tih potencijala umrla jedna uvažena stara dama. Neovisno o činjenici da će je uskoro pokušati vratiti među žive, odnosno nastajat će HSS 1904, HSS Stjepan Radić, HSS Marijana Petir itd. Sve su to samo zombiji...
Neka ti je vječna slava i hvala hrvatska seljačka stranko.

Interakcija

 
UČINIO -> 271 9 - 534
PRIMIO <- 601 100 106 1,680

Dostignuća

Vingd 542.00
Bodovi 119.1
Analize 110 542.00
Ankete 20

Ocjene (5)


Respektira (4): Dirk15, 5none5, Refamolitelj, IDujas


Slaže se (1): Laci


Komentari (3)


Da,da,ali dodao bih Milanovićevu od neki dan:"Neka preuzmu odgovornost". Nije mislio za ovo o čemu pišeš u tekstu, već na bankomate i bankomatiće koje mu je ponudio.Samo da mu ne zafali sabornik, pa Sinčiću da odgovornost za Min.pravosudja ili uprave Refamolitelj 0 0 0


100%-no slaganje, nema se što dodati ! Izvrstan, čak sjajan nekrolog HSS-u ! Laci 0 0 0


Mislim da im je najbolji vodja bio Cicak, poznat po postrojavanju ljudi u neobicnim uniformama. Generalno, stranku treba gledati kroz vrijeme, nazalost hrvatski seljak se odupire svojoj prirodnoj tranziciji i automatski odumire. Tu ne moze ni Bog ni viewer 0 0 0

Analiza

Hrvatsko selo, seljaci, seljačine i smrt jedne stare dame

13.07.2016. 10:13, Koliko će SDP imati koristi od koalicije sa HSS-om?

Počelo se razdanjivati kad je Jure napokon dohodao do usamljenog panja na samom vrhu svog strmog vinograda. Naslonio se na motiku, skinuo kapelin i obrisao nadlanicom znoj s čela. Nehotičan pokret, jer je čelo od pustinjskog šiloka bilo suho kao barut. "Neće zagnjilat, ne boj se... sad ka' je potriba", promrmljao je naglas, istina tiho, jedva čujno iako u vidokrugu nije bilo žive duše, onako za sebe. Nikad mu nije bilo dosta kiše – otok je takav, uvijek žedan – a posebno su ga ljutili ovi kasnozimski suhi južni vjetrovi koji "pale lozje". Zagledao se u daljinu. Šilok je digao ... više >

 • 4
 • 1
 • 0
 • 3

Analiza

LIJEVO, DESNO, LIJEVO, DESNO, LI..DE?

10.07.2016. 22:35, Koliko će SDP imati koristi od koalicije sa HSS-om?

Što reći o koaliciji SDP-HSS? Iznenađenje? Ne. Razočarenje? Ne. Očekivano?..Da. Pogledamo li nakratko u prošlost i prošle parlamentarne izbore uvidjet ćemo da je tu bilo svega i svačega, barem što se tiče HSS-a. 1995.- koalicija HNS-IDS–HKDU–SBHS (posljednje dvije nestale, a prve dvije danas ni za živu glavu ne bi surađivale s desnicom!?); 2000.-HNS–IDS–LS (Liberalna stranka, 2006. udružena u HSLS)–ASH (Akcija socijaldemokrata Hrvatske, lijevo usmjerena stranka osnovana od strane ljevičara razočaranih politikom Ivice Račana); 2007.-HSLS-PGS. 1992., 2003. (osvojili 10 mandata) nastupili su samostalno. Iz navedenog ne može se striktno odrediti kojoj političkoj opciji HSS pripada, bilo lijevoj ili desnoj. Zaključujem, HSS je politički centar. Stoga, suradnja sa SDP-om u 2016. godini i nije neka velika  novost.

U javnosti se posljednjih dana iznosi kriva percepcija da će birači HSS-a masovno glasati za HDZ. Zašto? HSS- ovi birači relativno su nezadovoljni mrvicama koje dobivaju od HDZ-a; podsjetimo, stranka okarakterizirana kao najjači partner ima samo dva zastupnička mandata, SDP nudi 5. Svaki ozbiljni političar, a pogotovo čelnik neke stranke, ne može biti zadovoljan milostinjom koja mu se nudi. Što može učiniti stranka koja u parlamentu ima jedva dva zastupnika, a nijednu veću i odgovorniju funkciju?

Branko Hrg, još uvijek izrevoltiran gubitkom unutarstranačkih izbora, prijeti urušavanjem stranke i stvaranjem frakcije koja će pokušati minirati koaliciju s SDP-om, Marijana Petir oštro se suprostavlja SDP-u kao političkom patneru izgovorom kako "SDP vrijednosno bitno odudara od vrijednosnog sustava HSS-a". Znamo da jedna lasta ne čini proljeće (pa tako ni njih 13), a budući da je 87 lasta odlučilo na izbore ići s SDP-om, zaista ne stoji izjava o nepodudarnosti vrijednosnih i političkih sustava jedne i druge stranke. Pravo je pitanje tko će profitirati ovakvom suradnjom? Po mome mišljenju i jedni i drugi.

Prvo, HSS ukoliko se ostvari predizborno obećanje o pet mandata u Saboru i ministarstvo poljoprivrede (a šuška se i o dobrom dijelu i ostalih značajnijih pozicija); drugo, SDP će na svojoj strani dobiti dodatne glasove HSS-ovih birača (ranije spomenutih, nezadovoljnih HDZ-om), a onaj dio predvođen Marijanom Petir i Brankom Hrgom pomirit će se sa sudbinom. HNS, HSU? Samostalno ne bi prešli izborni prag, tako da im jedino preostaje prihvatiti proširenje obitelji i u Narodnoj koaliciji djelovati kao i do sada.

Istina, ništa se značajnije ovim izborima neće promijeniti. Ali svakako bi bilo zanimljivo i uzbudljivije da je HSS, vođen srcem, samostalno izašao na izbore, pokazao svoju stvarnu snagu (ili ne) i pokušao dosegnuti uspjeh koji su 2003. godine samostalnim izlaskom na izbore ostvarili. Deset mandata! Ovako ih se doživljava (a i sve ostale male stranke) kao priljepak koji na plećima velikih stranaka dobiva svoj dio kolača. Zaista, BITI ili NE BITI. 

2

akitilop16

Tko hoće nađe način, tko neće nađe izliku.

Interakcija

 
UČINIO -> 2 - - 1
PRIMIO <- 9 - - 11

Dostignuća

Vingd 6.00
Bodovi 35.2
Analize 2 6.00
Ankete 7

Od istog autora

Ocjene (4)


Respektira (4): Laci, IDujas, viewer, msesar


Komentari (5)


Slažem se s napisanom analizom. Nije mi jasno jedino zašto HSS (ako je dio vlasti) mora imati ministarstvo poljoprivrede. Zašto ne bi neki HSS-ovac bio ministar znanosti, malo za promjenu, možda bi se bolje tu snašli nego u poljoprivredi. msesar 0 0 0


Pa vjerojatno zato što se u ovoj državi sve doslovno shvaća. Seljak je samo za selo, krumpire i krave, a gradski dečki "znaju više" o financijama i ovim finijim temama.. akitilop16 0 0 0


@msesar, da to je model kojom HSS sam sebe ograničava i uporno se gura (ili ga guraju a oni pristaju) na područje poljoprivrede. No ništa čudno HSS se zapravo vraća političkom trgovanju, u tome je očito uspješniji nego u pridobivanju birača. Beljak IDujas 0 0 0


je to očito shvatio, a kako mu liberalni svjetonazor dopušta sve odlučio je malo igrati uz SDP. O njegovom liberalnom svjetonazoru najbolje svjedoči njegova izjava kojom sudionike skupa "hod za život" koji je proglašava nazadnjacima i primitivcima. IDujas 0 0 0


@msesar, to ti je pravi komentar ! Točno, što će im ministarstvo poljoprivrede ? Zašto ne bi ministarstvo športa, pa da im "glavu" nosi Mamić kao zamjenik ministra. Može li naša politika pasti još niže ? Vjerojatno može ! Laci 0 0 0

Analiza

LIJEVO, DESNO, LIJEVO, DESNO, LI..DE?

10.07.2016. 22:35, Koliko će SDP imati koristi od koalicije sa HSS-om?

Što reći o koaliciji SDP-HSS? Iznenađenje? Ne. Razočarenje? Ne. Očekivano?..Da. Pogledamo li nakratko u prošlost i prošle parlamentarne izbore uvidjet ćemo da je tu bilo svega i svačega, barem što se tiče HSS-a. 1995.- koalicija HNS-IDS–HKDU–SBHS (posljednje dvije nestale, a prve dvije danas ni za živu glavu ne bi surađivale s desnicom!?); 2000.-HNS–IDS–LS (Liberalna stranka, 2006. udružena u HSLS)–ASH (Akcija socijaldemokrata Hrvatske, lijevo usmjerena stranka osnovana od strane ljevičara razočaranih politikom Ivice Račana); 2007.-HSLS-PGS. 1992., 2003. (osvojili 10 mandata) nastupili su samostalno. Iz navedenog ne može se striktno odrediti kojoj političkoj opciji HSS pripada, bilo lijevoj ili desnoj. Zaključujem, HSS ... više >

2

akitilop16

Tko hoće nađe način, tko neće nađe izliku.
 • 4
 • 0
 • 0
 • 5

Analiza

HSS i Krešo Beljak su iznevjerili i "Vjeru u Boga i seljačku slogu "!

09.07.2016. 19:28, Koliko će SDP imati koristi od koalicije sa HSS-om?

Odluka na  GO-u  HSS-a, sa 87  18 glasova ZA, za koaliranje sa SDP-om, je unatoč tome što Krešo Beljak izjavljuje da im je geslo i pozdrav "Vjera u Boga i seljačka sloga", zapravo čin je prešutnog odricanja od načela koja to geslo i pozdrav pretstavljaju. Zašto ?

Pa da krenemo od onoga -"Vjera u Boga". Koalirati sa SDP-om i u "naručju" SDP-a tražiti ostvarenja izvornih težnji HSS-a je slično kao kad bi se sklopio savez za zaštitu zakona i morala  između policije i mafije. Pri čemu bi slikovito rečeno, HSS bio policija, a SDP mafija. SDP kao nesumnjivi naslijednik imovine, navada i ideologije (prikrivene doduše) SKH-a, "voli" one koji vjeruju u Boga, kao što zmija "voli" žabe ! I sukladno tome baš toliko i cijene vjeru u Boga, crkveni nauk i moral koji propovijeda Crkva. Prema tome nije mi jasno kako je Krešp Beljak mogao previdjeti činjenicu da na "vratima" SDP-a, doduše nevidljivim slovima, ali piše - "Tko surađuje sa SDP-om neka zaboravi Boga ! O tome je izlišno još nešto reći, jer je to toliko jasno da samo djeca koja polaze u vrtić to još ne mogu shvatiti.

I dolazimo do onoga -"...i seljačka sloga".  Od ukupno 25 godina hrvatske samostalnosti, 8 godina je na vlasti bio SDP. Može li se itko sjetiti što je za tih osam godina učinjeno u korist hrvatskog seljaštva ? Što je učinjeno da se potakne hrvatska poljoprivreda, da se zaštite poljoprivrednici, da se na pravedan način reguliraju odnosi raspodjele dobiti između poljoprivrednika i cijelog lanca "zarađivača" dok njihovi proizvodi ne dođu do kupaca ? Po meni nije učinjeno ništa pomena vrijedno. Nisu doduše u tom pogledu učinille ni HDZ-ovske Vlade, ali to nije opravdanje da se sada očekuje da će SDP drugačije postupati. O, naravno Kreši Beljaku SDP obećava ministarstvo poljoprivrede, ako njihova koalicija pobijedi na izborima. Krasno obećanje ! Nijemci za to imaju krasnu izreku-"Titel ohne Mittel !". Što znači - 'titula bez sredstava !. Dobiti će ministarstvo poljoprivrede, možda, a onda nerka se brinu o seljacima bez potpore iz ministarstava financija, gospodarstva, uprave i pravosuđa ?! A u Saboru neka pokušaju da se izbore za prava seljaka ako SDP-ovci ne žele glasovati za njihove prijedloge ?

No to nije još sve. HNS kao tradicionalni partner SDP-a, ne može smisliti ništa što "miriše" na traženje prava za narod općenito i za seljake posebno. HNS sem slova N-narodna, nema nikakove veze sa narodom, što se vidi i po njenom broju članstva, i po njenom glasačom tijelu, budući da bez koalicije sa SDP-om već odavno ne bi ni postojali kao faktor na hrvatskom političkom obzorju. Pa prema tome nema nikakove šanse da HSS u koaliciji sa SDP-om i HNS-om, ostvari bilo koje svoje programske ciljeve.

SDP-u je važno sklapanje koalicije sa HSS-om, ali uz obvezatnu 'figu u džepu', tojest bez ozbiljne namjere da zahtijeve HSS-a uzme ozbiljno u razmatranje. SDP može imati značajnu korist od koaliranja sa HSS-om, ali HSS od toga neće imati neku korist, dapače imati će samo štete i osipanje pristalica stranke. I nije toliko pitanje što je ovo takozvana lijeva koalicija, već u tome što je ona u doslovnom smislu "lijeva" tojest nevaljala koalicija. U koju Krešo Beljak, unatoč tome što razumno 'vlada' u Samoboru, skače kao u bazen bez vode. Zar je moguće da ministarska fotelja toliko zamuti sposobnost zdravog rasuđivanja ?

Siguran sam da HSS-ovo biračko tijelo neće dobro prihvatiti ovu odluku o koaliranju sa SDP-om, jer sa "komunjarama" nisu imali dobrog iskustva ni prije ni poslije '90-ih. Njihovi glasovi će se raspršiti, i daj Bože da se rasprše bilo kome samo ne SDP-u ili HDZ-u.

Ulazak HSS-a u ovu nominalno"crvenu", a faktički protuhrvatsku koaliciju, će izazvati "pobunu" u samom SDP-u i u takozvanoj kukuriku koaliciji, jer će ipak imati toliko obraza da shvate kako je to neprirodno koaliranje, isključivo u cilju dobivanja glasova na izborima, bez ikakovih dodirnih točaka sa programom HSS-a. Pogotovu to neće šutke otrpiti u HNS-u.

Konačno, umjesto da HSS kao jedna od najtradicionalnijih i najdugovečnijih hrvatskih stranaka, orijentirana prema zaštiti interesa onih koje nitko ne štiti, poradi na tome da ponovno vrati stari "sjaj" Hrvatske Seljačke Stranke, sada sklapa ovakove "trule" koalicije, može značiti samo dalje gubljenje ugleda HSS-a u očima onih radi kojih bi trebao postojati. Radić bi se zgražavao da vidi što HSS radi.

5

Laci

Samo je glupost beskonačna

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 758 753 258 4,036
PRIMIO <- 1,016 240 72 2,589

Dostignuća

Vingd 1,250.00
Bodovi 176.1
Prijedlozi 23 6.00
Analize 468 1,216.00
Ankete 330

Ocjene (6)


Respektira (5): Refamolitelj, Zenga2, IDujas, Anyst, Kokach


Slaže se (1): Zenga2


Komentari (7)


Beljak, Milanović, Plenković (iako o Plenkoviću znam malo) su svjetonazorski sijamski blizanci a razdvojila ih je želja za vlašću i osobnom promocijom. Stranke kojima su danas na čelu birali su isključivo kao sredstvo za postizanje osobnih ciljeva. IDujas 0 0 0


Pitanje je imaju li uopce svjetonazora i koliko je on u svemu ovome bitan. Netko je nedavno rekao da je Milanovic isao u Sdp jer nije bilo slobodnih mjesta u Hdz. A svi su, skupa sa predsjednicom poceli u MVP gdje nisu bili u stranci. Sve ostalo Anyst 0 0 0


je pretpostavljam, kao u filmu Duga, mracna noc. Slucajno .... Anyst 0 0 0


A svi ovi, skupa sa svojim "društvom" su nam već priredili 25 dugih mračnih noći i dana ! Laci 0 0 0


Početak trgovine zastupnika HSS- datira još od 1997. kada su zastupnici Šporer i Buković na lokalnim izborima u Zagrebu omogućili vlast HDZ-u. Taj "moralni" čin dobro su naplatili tako da koalicija s SDP-om nije nešto novo. Tko da više ima prednost. msesar 0 0 0

Analiza

HSS i Krešo Beljak su iznevjerili i "Vjeru u Boga i seljačku slogu "!

09.07.2016. 19:28, Koliko će SDP imati koristi od koalicije sa HSS-om?

Odluka na GO-u HSS-a, sa 87 18 glasova ZA, za koaliranje sa SDP-om, je unatoč tome što Krešo Beljak izjavljuje da im je geslo i pozdrav "Vjera u Boga i seljačka sloga", zapravo čin je prešutnog odricanja od načela koja to geslo i pozdrav pretstavljaju. Zašto ? Pa da krenemo od onoga -"Vjera u Boga". Koalirati sa SDP-om i u "naručju" SDP-a tražiti ostvarenja izvornih težnji HSS-a je slično kao kad bi se sklopio savez za zaštitu zakona i morala između policije i mafije. Pri čemu bi slikovito rečeno, HSS bio policija, a SDP mafija. SDP kao nesumnjivi naslijednik imovine, ... više >

5

Laci

Samo je glupost beskonačna
 • 5
 • 1
 • 0
 • 7

Analiza

Suradnja  SDP-a s HSS je sasvim u redu. A s kim bi to i mogla ta stranka koalirati nego sa socijaldemokratima ?  Možda s onima koji ih svih ovih poslije ratnih godina uništavaju svojom uništavajućom politikom, da je današnji seljak, kakve li tragedije, doveden do ruba ponora a hrvatsko tržište poljoprivrednim proizvodima do katastrofe. Svi sektori poljoprivrede su zakazali, a s ono malo domaćih proizvoda  nemože konkurirati uvoznim, tako da se seljaku ama baš ništa ne isplati proizvoditi. Pa je tako proizvodnja mesa katastrofična, mlijeka takodjer, poljoprivrednici, njihovi proizvodi cijenom ne mogu konkurirati uvoznim. Kako onda ne tražiti izlaz iz krize , i ne reći politici HDZ-a: adio.

Zar nije i bilo za očekivati da  te dvije stranke počmu surađivati? Zar objema ne pripada veliki dio hrvatskoga življa, ako ne radnika ono djelatnika koji svoj kruh zarađuju u znoju lica svoga, a ne kako to rade veliki dio birokrata u državnoj administraciji, mitom i korupcijom, fiktivnim nalozima, lobiranjem, kamatarenjem, povoljnim kreditima , i tako dalje , i tome slično.

Neki zamjeraju da se to radi samo zbog ministarskih fotelja, saborskih mandata, što li sve ne. I to od onih koji to rade od F.T. do danas. Neka se ta gospoda, HDZ-ova i ostala upitaju, na čemu se zasnivala i zasniva njihova politika, njihova koalicija. Pa kao što kaže gos. Bandić, oni bi koalirali i  sa crnim vragom samo ako će isposlovati većinu u Saboru i Vladi, uživati na državnim jaslama za svo vrijeme mandata.

Gos. građani hrvatske, zar nisu apsurdne sve te kritike koje dolaze iz tabora ''Domoljubne'' koalicije i njihovih partnera, posebno ''Mosta', ako znamo da su baš oni doveli do katastrofičnoga stanja u državi, to jest do prijevremenih izbora, da je '' Konzultantica'' iz njihovih redova, da su pozajmice za njihove redove, da su prepisane diplome, diplome iz vrha njihovih redova. Što bi ta gospoda još mogla sa svoje strane staviti na svoju listu, a da bi se trebalo šutke prijeći preko toga, nepoćudnih radnji gospode prve stranke u Hrvata,'' osnivačice Hrvatske države''.

A možda  gospoda  imaju namjeru koristiti  do krajnjih granica  našu omiljenu sportsku uzrečicu:napad je najbolja obrana, pa ne prestaju s optužbama na račun SDP-a. Kako im je taj materijal bio mali, od sada imaju i HSS stranku kao dezert. Pa i gos, Plenkovića, koji im služi kao osoba , nadasve kulturna, uljuđena , školovana, kojoj će svi ti atributi više značiti za njega , nego za stranku, mada bi stranka željela da to bude obratno.

Jer, zar ta stranka nije imala i do sada genijalce ?  Imala je. Međutim , u što se  ta nihova genijalnost izrodila? U kriminal. Zar ne? Ne tvrdim da će tako biti i ovoga puta. Ali, kako se kaže, a istina je: koga je jednom ujela zmija i gušterice se boji. Dakle, gos. bojimo se. Istina ne bojimo se gos. Plenkovića, ali se bojimo  mnoštva jurišnika u toj stranci, kao i nekih iz koalicije. Može li ih prvi čovjek stranke ušutkati ,ili barem prenijet nešto od svoga uljudjenog europejstva na njih vidjet ćemo.

2

franek

Interakcija

 
UČINIO -> 1 - 1 61
PRIMIO <- 9 2 4 22

Dostignuća

Vingd 3.00
Bodovi 17.7
Analize 6 3.00
Ankete 19

Ocjene (5)


Respektira (1): BorisTraljic


Slaže se (1): mihael


Ne slaže se (3): Zenga2, Kokach, Laci


Komentari (6)


Smatraš li franek da 'seljaci' nisu dovoljno pametni da shvate koliko ih "komujare" vole, pa će glasati za ovu "trulu" koaliciju SDP-HSS ?! HSS bitrebao ići sam n aizbore, pa nek abude što bude ! "Prodati" dušu za min. fotelju je je pfuj. Laci 0 1 0


Mislim da Beljak rezonira ovako: ako idemo samostalno, nema sanse da dobijemo vise od dva tri mandata, a time smo daleko od jasala. Sa SDP imamo sansu dobiti min. poljoprivrede, sa svim agencijama, pa mozemo pokazati, da znamo bolje od prijasnjih. viewer 0 0 0


Naime, sustav ili politiku mozes mijenjati ako si u poziciji. Posto ce HDZ tesko formirati vladu, a ako, onda vjerojatno samo uz podrsku MOSTa, a znamo da Beljak nije fan MOSTa. Zato se ova odluka HSSa cini logicnom i jedino mogucom, uprkos svemu. viewer 0 0 0


@franek Ne slažem se sa stavovima, naravno, ali respekt za tekst. Nekako si uspio vratiiti me u djetinjstvo, a to je neprocjenjivo. Da si tu i tamo ubacio "drugarice i drugovi" dobio bi i slaganje, ovako samo respekt. BorisTraljic 0 1 0


Vrlo logično rasuđivanje! Jedan element nitko od svih njih ne spominje i ne koristi. Danas je u Hrvatskoj 330 tisuća blokiranih, ovršenih i deložiranih. Potencijal je to od milijun ljudi s obiteljima koji mora htjeti nešto za sebe napraviti. mihael 0 0 0

Analiza

Suradnja SDP-a s HSS je sasvim u redu. A s kim bi to i mogla ta stranka koalirati nego sa socijaldemokratima ? Možda s onima koji ih svih ovih poslije ratnih godina uništavaju svojom uništavajućom politikom, da je današnji seljak, kakve li tragedije, doveden do ruba ponora a hrvatsko tržište poljoprivrednim proizvodima do katastrofe. Svi sektori poljoprivrede su zakazali, a s ono malo domaćih proizvoda nemože konkurirati uvoznim, tako da se seljaku ama baš ništa ne isplati proizvoditi. Pa je tako proizvodnja mesa katastrofična, mlijeka takodjer, poljoprivrednici, njihovi proizvodi cijenom ne mogu konkurirati uvoznim. Kako onda ne tražiti izlaz iz ... više >

2

franek

 • 1
 • 1
 • 3
 • 6