Analiza

Otkantao sam proslavu bratovog rođendana uz izvjesnu dozu grizodušja. Otkantao sam Reala i Liverpoola bez da sam trepnuo. A sve to kako bih mogao nazočiti čavrljanju s g. Ferdeljijem. I znao sam da neću pogriješiti. Nakon razgovora shvatio sam da sam bio u pravu, da nisam pogriješio. Ali shvatio sam i još nešto - da moja očekivanja nisu bila ni blizu onome što sam dobio.

U čak stotinjak minuta razgovora toliko je mudrih misli bilo izrečeno da je teško odrediti odakle krenuti. Iako je i tu bilo zanimljivih teza, neću ovdje ulaziti u njegovu procjenu situacije u Zagrebu.

Prvo što želim istaknuti je "veliko pospremanje" u državnoj organizaciji. Tipično menadžerski g. Ferdelji bi "preuredio" teritorijalni ustroj Lijepe naše. Kriterij je odličan. Svaka lokalna jedinica najprije propiše koje usluge mora obavljati za građane pa ako to može izvršavati samofinancirajući se onda ostaje, a ako ne može, mora se priključiti nekoj susjednoj jedinici po izboru. Pa nek' se onda gradonačelnici i načelnici općina prime posla. A nisu mirni ni župani, ni ministri. Naime, prema projekcijama g. Ferdeljija, u ovoj zemlji "ima mjesta" za 12 ministarstava, 6 regija i 120 gradova i općina. Ostali? Nema ih. Punctum!

A evo i nastavka njegovu opservacije sadašnjeg trenutka u Lijepoj našoj. Iako na prvi pogled vrlo duhovite opaske (Što biste napravili da ste na mjestu Z. Milanovića? Dao bih ostavku!), iz njih se vrlo lako može iščitati ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo.

I ne, nije to odraz gorčenja g. Ferdeljija zbog "izbacivanja" s mjesta pomoćnika ministra na kojem je izdržao rekordnih 20-ak dana. To je odraz vjere u vlastite stavove i promišljanja kao i u vlastito dugogodišnje iskustvo u vođenju velikog poduzeća kroz vrlo turbulentna vremena. Dapače, izjava dobiva na ozbiljnosti (da onako dramatično ne napišem da dobiva na dramatičnosti) kad pročitate nastavak. Prvo, da to treba napraviti odmah jer postoji potencijalna opasnost da se u preostalih godinu dana mandata napravi još niz novih štetnih koraka. I drugo, da ova zemlja više jednostavno nema puno vremena za poduzimanje ispravnih koraka i preokretanje trendova. Kad bih iz toga izvlačio osobni zaključak tada bi on glasio da ovom društvu neophodno treba ozbiljna katarza i ona nam treba odmah!

Sada, iz ove perspektive, sa dovoljno vremenskog odmaka, sasvim je jasno da g. Ferdelji nije Vladi i Premijeru smetao zbog dugog jezike i brzopletih izjava već zbog toga što zna, što hoće i što može. Osim toga, on nije u Vladu došao nepripremljen. U uvodnom tekstu spomenuti Masterplan nije od jučer. Vizionarski tekst CROMA-e, na kojem je radio g. Ferdelji okružen pouzdanim i kvalitetnim suradnicima, daje brojen smjernice kao i niz konkretnih koraka koje je nužno potrebno poduzeti da bi ova zemlja napokon pronašla stazu kojom se izlazi na puteljak koji vodi do pravog puta za izlazak iz krize. Pročitajte taj dokument, nije dugačak. Nadobudnijima možda nedostaje detaljnija elaboracija. Ali to je masterplan, on određuje stratešku razinu djelovanja. Usvoji li se takav "pogled na svijet" tada ni konkretna razrada svake pojedine mjere, do najsitnijih operativnih detalja, nije nikakav problem.

Možda je manje poznata činjenica, a koju je iznio u svom intervjuu još "davne" 2012., da se g. Ferdelji zalaže za drastičnu promjenu u monetarnoj politici. Ono što je znakovito jest to da je struka u potpunosti podržala takav plan, da je prezentiran i tadašnjoj i sadašnjoj vladi te da ga niti jedna nije unijela u svoj program. Kako smo na chatu pitanje monetarne politike samo dotaknuli, pogledajte linkani tekst. Sve će vam biti jasno. Meni preostaje samo podvući bit te ideje. Poticanje vlastite proizvodnje i izvoza, a destimuliranje trgovine uvezenom robom.

Kad pričamo o stvaranju, o proizvodnji, o poduzetništvu, moram dodatno istaknuti ono što je već u uvodnom tekstu istaknuto. Mentalitet stvaran u periodu socijalizma izrazito se duboko ukorijenio te je i dalje nazočan u našem društvu. Posebno je bolno znati da se taj mentalitet zadržao (a ja bih rekao i dodatno utvrdio) u državnim tvrtkama i institucijama. Koliku kočnicu takav pristup čini razvoju i boljitku ne trebam posebno naglašavati.

Pri kraju našeg druženja g. Ferdelji je izrekao još jednu vrlo znakovitu misao, a koja je djelomice utemeljena i na tom zaostalom mentalitetu. Kaže on (citiram): "Uvjeti u kojima posluju gospodarstvenici jedni su od najtežih u EU". Obzirom na biografiju, iskustva, kontakte i dostupne informacije, siguran sam da ovakva teza nije samo cendranje već da je to objektivna stvarnost (koju i osobno mogu posvjedočiti). Koliko mi to želimo čuti, to je već drugo pitanje.

A kad smo kod toga, šećer misao sam ostavio za kraj. Ta me se rečenica duboko dojmila čim je bila izgovorena. Naime, na pitanje o vlastitim (političkim) ambicijama g. Ferdelji je odgovorio (i opet citiram): "Ambicije čovjeka sa stavovima ograničene su činjenicom koliko su ti stavovi prepoznati u narodu.". I ova misao jednostavno pršti bolnim istinama. Ne samo da ovom rečenicom g. Vladimir Ferdelji jasno poručuje da ima čvrste stavove i da od njih ne odstupa (makar zbog toga došao u sukob s premijerom i potom dobio "cipelu") već on upućuje i na odgovornost birača odn. na kriterije kojima se oni rukovode kod zaokruživanja svog odabira na glasačkom listiću. Ova misao potvrđuje istinitost one stare da svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje. Usudio bih se čak i dodatno produbiti tu rečenicu pa ustvrditi kako čak nije problem u prepoznavanju nečijih stavova i njihove čvrstoće, već je problem u tome koliko je glasačima doista stalo da ih vodi takav čovjek. Jer jasno im je da će pod takvim vodstvom morati odstupiti od već dobro uhodanih "snalaženja". A što onda?

Na temeljima onoga što također potencira g. Ferdelji, a to je da opći interes mora biti iznad onih parcijalnih, osobnih, gradio bih taj famozni (a siguran sam i neophodni) treći put. Ono što bih rado vidio jest jedinstvo svih onih koji tako gledaju na stvari. Jer treći put može biti samo jedan. Ne može ih biti 500.

I stoga bih voli vidjet da se svi takvi koji znaju i koji doista žele dobro ovoj zemlji počnu okupljati pod jednom "zastavom". Da svi ovi Ferdeljiji, Petrovi, Holyce, Huići, Vukovići počnu zajedno zastupati interes zemlje.

Ovako će im se dogoditi odavno opjevani "Divide et impera efekt". Jer će čak i oni građani koji prepoznaju stavove i ambicije biti prisiljeni birati između nekoliko takvih opcija. Konačan rezultat? Pa zna se!

A ja bih rado da netko tko zna, hoće i može razbije ovaj naš vlastveni duopol.

Jer samo tako nam i dugoročno i održivo može biti dobro.

A to je ono što ja osobno želim sebi ali prije svega i svojim (trenutno već ozbiljno zaduženim) potomcima!

Servus!

6

Vjeran

Sic transit Gloria Estefan!

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 359 85 15 382
PRIMIO <- 499 143 57 878

Dostignuća

Vingd 810.00
Bodovi 177.1
Prijedlozi 1 5.00
Analize 93 802.00
Ankete 730

Ocjene (9)


Komentari (12)


To da zajedno - "...počnu zajedno zastupati interes zemlje." je pri sadanjoj ekonomskoj filozofiji u nas nemoguće. Jer kapitalistu, poduzetniku je iznad svega vlastiti interes, profit a ne interesi zenlje. Tvorci toga - Ameri - sele Laci 0 0 0


proizvodnju u razne pakistane, briga njih za svoju zemju, pa zašto bi naši bili bolji ? Od njih tražiti da brinu za zemlju, je kao tražiti od odvjetnika da brine za pravdu. Impossible ! Laci 0 0 0


Laci, slažem se s tobom. I zato prizivam da se svi oni kojima je opći inters na prvom mjestu okupe i svatko odradi svoj dio posla. Ferdelji sigurno ima što za reći u gospodarstvu, Mirela u ekologiji, Petrov u vođenju teritorijalne jedinice... Sigurno Vjeran 0 0 0


...bi i među njima frcale iskre,a pogledai na stvar različiti. Ali ako im je opći interes na prvom mjestu onda bi sve probleme i riješili. No, svjestan sam ja da je to utopija. Servus! Vjeran 0 0 0


Zapravo krucijalno je pitanje slijedeće: Kako to da loši, neznalice, nepošteni i grabljivci uvijek nađu zajednički jezik među sobom, a znalci, pošteni, vrijedni i zaokupljeni općim dobrom to nikako ne mogu ? Do sada neriješena zagonetka. Laci 0 0 0

Analiza

Otkantao sam proslavu bratovog rođendana uz izvjesnu dozu grizodušja. Otkantao sam Reala i Liverpoola bez da sam trepnuo. A sve to kako bih mogao nazočiti čavrljanju s g. Ferdeljijem. I znao sam da neću pogriješiti. Nakon razgovora shvatio sam da sam bio u pravu, da nisam pogriješio. Ali shvatio sam i još nešto - da moja očekivanja nisu bila ni blizu onome što sam dobio. U čak stotinjak minuta razgovora toliko je mudrih misli bilo izrečeno da je teško odrediti odakle krenuti. Iako je i tu bilo zanimljivih teza, neću ovdje ulaziti u njegovu procjenu situacije u Zagrebu. Prvo što ... više >

6

Vjeran

Sic transit Gloria Estefan!
 • 9
 • 0
 • 0
 • 12

Analiza

Velika zabluda ili namjerna prevara javnosti ?

23.10.2014. 20:28, Je li Vladimir Ferdelji stručnjak kakvog trebamo ili menadžerima nije mjesto u politici?

Pitanje da li je menadžerima mjesto u politici je došlo u pravo vrijeme, jer su oni koji sebe nazivaju političarima pokazali svu svoju nemoć da rješavaju probleme koji pritišću naše društvo i našu zemlju. Ali prije kratkog vremena kada je u medijima netko postavio decidirano pitanje da li možda nama treba vlada stručnjaka, iz 'politike' su žurno došli 'odgovori' da politiku i zemlju ne mogu voditi stručnjaci, moraju ju voditi samo i isključivo političari. Ta oštra reakcija i činjenica da takozvani političari uporno smatraju da su bogomdani za vođenje državnih poslova čini aktualnim otvaranje teme da li je menadžerima mjesto u politici, ili kako sam ja proširio to pitanje - je li velika zabluda ili namjerna prevara javnosti da politiku mogu i čak trebaju voditi samo političari ? Da bi se valjano analizirala ta dilema, krenimo od samih pojmova 'politika' i 'menadžment' odnosno 'političar' i 'menadžer', iako će se možda činiti da su značenja tih pojmova općepoznata. No pokazat ću da to nije tako.

Prema Hrvatskom Enciklopedijskom Rječniku pod pojmom -politika-stoji slijedeće: "umijeće i način vođenja države, grada, kompanije, institucije", a pod pojmom menadžment stoji slijedeće: "praksa i proces vođenja organizacije, poduzeća i slično". Iz samih ovih definicija proizlazi da je velika zabluda ili čak još gore nešto, namjerna samoprevara i prevara javnosti kada se govori o tome da se politikom mogu i trebaju baviti samo političari, osobe koje osim završenih raznoraznih političkih škola ili takozvanih fakulteta političkih znanosti obično nemaju nikakove druge kvalifikacije i stručna ili praktična znanja i iskustva. Ovdje bih čak naveo jednom izrečenu primjedbu Lorda Russela da je "politika previše ozbiljna stvar, da bi je prepustili političarima !". No neovisno od toga, činjenica je da oni koje zovemo menadžerima raspolažu širokim spektrom stručnih znanja i znanja da se zanstvene metode efikasno primjene na vođenje organizacija, i što je još važnije ljudi. Za razliku od političara i njihovog politiziranja čiji je cilj pretežno osvajanje i zadržavanje vlasti, menadžerima je uvijek prvenstveni cilj efikasnost u postizanju postavljenih ciljeva, koristeći specifična stručna znanja i znanstvene metode u planiranju i realizaciji planova, koristeći na najoptimalniji način materijalne i ljudske resurse kojima raspolažu. Za razliku od političara pri korištenju ljudskih resursa menadžeri u prvi plan stavljaju stručnost i sposobnost izvršavanja zadataka, dok političari u prvi plan gotovo obavezno stavljaju podobnost, pri čemu pod tim podrazumijevaju poslušnost i privrženost, dok su rezultati koje može dati podobna i privržena osoba za njih od manje važnosti.

Dok je 'karijernim' političarima teško, a najčešće i nemoguće ovladati složenim stručnim znanjima i vještinama potrebnim za vođenje organizacija i ljudi, stručnim osobama, menadžerima je gotovo 'piece of cake' baviti se i uspješno obavljati poslove, koje takozvani političari ljubomorno prisvajaju kao svoje ekskluzivno polje djelovanja. Ne želim nikoga povrijediti u svojoj intimnoj uvjerenosti da je kao političar pozvan voditi državne poslove, pa zato neću tu tezu ilustrirati domaćim imenima iz politike, već ću navesti samo generale de Gaulle-a i Eisenhower-a, kao primjere izvanrednih političara koji zapravo nisu bili političari već vojnici po struci. A imam i osobnog iskustva u svezi te teme, jer sam radio u velikoj hrvatskoj tvrtci, te sam nazočio tome da su u tvrtci na rukovodeća mjesta postavljani često i političari, odnosno politički podobni ljudi. Nikada tvrtka nije bila lošije vođena, i nikada nisu donošene lošije odluke na nivou vrha tvrtke nego kada ih je donosila tako postavljena rukovodeće garnitura, za razliku od slučajeva kada su odluke donosili stručni menadžeri optimalno koristeći ljudske resurse s kojima je tvrtka raspolagala.

Završio bih sa tvrdnjom da je menadžerima itekako mjesto u politici, jer kako ono reče Lord Russel- politika je preozbiljna stvar da bi je prepustili političarima. A to da li je Ferdelji stručnjak kakvog trebamo nije sporno, kao što nije sporno ni to što je on navodno rekao na chatu Barometra, to jest da bi se prihvatio posla 'sređivanja' nereda u državi pod uvjetom da mu se dopusti da sastavi stručni tim koji on smatra sposobnim za izvršenje toga zadatka. I tu dolazimo do ključnog, krucijalnog problema našega društva, do činjenice da su politički karijeristi, nestručni ali veoma efikasni u spriječavanju svake mogućnosti da dobri menadžeri i stručni ljudi dođu u poziciju da upravljaju državnim poslovima, zavaravajući javnost da su oni bogomdani da vode zemlju, a za to što nisu uspješni nisu krivi oni već 'lijeni i investitorima neskloni' narod. Politička opcija koja bi priznala da su političari, ili bar naši političari, nesposobni zemlju izvući iz krize na put razvoja i napretka, za sada ne postoji u Hrvatskoj. Hoće li se pojaviti takva opcija do slijedećih parlamentarnih izbora za sada se ne može reći. Ali ako se ništa ne promijeni u poimanju potrebe da pravi stručni menadžeri vode državne poslove, dodao bih i pošteni menadžeri, onda postoji opasnost da ovi umišljeni nesposobni političari budu uklonjeni sredstvima koja neće biti baš idealno demokratični. Bilo bi bolje za njih da to što prije shvate.

5

Laci

Samo je glupost beskonačna

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 758 753 258 4,036
PRIMIO <- 1,016 240 72 2,589

Dostignuća

Vingd 1,250.00
Bodovi 176.1
Prijedlozi 23 6.00
Analize 468 1,216.00
Ankete 330

Ocjene (5)


Respektira (5): draxy, Panter, Vjeran, visitor, siouxica


Komentari (5)


Ferdelji je rekao sve ono što piše u uvodnom tekstu, ne znam čemu ono 'navodno':) dobra analiza! siouxica 0 0 0


dobar tekst..bio bi bolji da si još objasnio kako to političari priječe menadžere da se kandidiraju, dobiju potporu dovoljnog broja birača..jer tako se dolazi na vlast..ne bi li menadžeri trebali dobro znati i kako se prezentira sebe i svoje programe visitor 0 0 0


politika je jedno a menađerstvo nešto posve drugo, to se ne može zamjeniti, dati menađerima da vode državu je priznanje poraza i konačna dekonstrukcije Republike, jer se u tom slučaju država izjednačuje sa poduzečem. Jung-fu 0 0 0


istina je ta da mi imamo razvijenu političku klasu, ili kastu, ali nemamo ni političara ni državnika Jung-fu 0 0 0


stručnjaci imaju od čega živjeti pa se ne guraju u politiku, dok je političarima to jedini izvor zarade pa se u nju guraju. a što jed ržava nego u širem smislu shvaćena tvrtka ? točno 'političara' imamo ka'smeća, ali državnika -- menadžera nigdje. Laci 0 0 0

Analiza

Velika zabluda ili namjerna prevara javnosti ?

23.10.2014. 20:28, Je li Vladimir Ferdelji stručnjak kakvog trebamo ili menadžerima nije mjesto u politici?

Pitanje da li je menadžerima mjesto u politici je došlo u pravo vrijeme, jer su oni koji sebe nazivaju političarima pokazali svu svoju nemoć da rješavaju probleme koji pritišću naše društvo i našu zemlju. Ali prije kratkog vremena kada je u medijima netko postavio decidirano pitanje da li možda nama treba vlada stručnjaka, iz 'politike' su žurno došli 'odgovori' da politiku i zemlju ne mogu voditi stručnjaci, moraju ju voditi samo i isključivo političari. Ta oštra reakcija i činjenica da takozvani političari uporno smatraju da su bogomdani za vođenje državnih poslova čini aktualnim otvaranje teme da li je menadžerima mjesto ... više >

5

Laci

Samo je glupost beskonačna
 • 5
 • 0
 • 0
 • 5

Analiza

Ljudi poput Ferdeljia jedini mogu donijeti već zakašnjele promjene

23.10.2014. 19:08, Je li Vladimir Ferdelji stručnjak kakvog trebamo ili menadžerima nije mjesto u politici?

Ferdeljijeva politička karijera nije toliko uspješna koliko mu je uspješna menadžerska karijera. Nažalost, u Hrvatskoj je to je tako jer o uspješnosti političke karijere ne odlučuju rezultati i mjerljivi pokazatelji. O uspješnosti političke karijere odlučuje manjina interesno vezanih karijerista ili priglupa kupljena manjina. Većina građana, prepuna alibija, potpuno ravnodušna i cinična ne izlazi na izbore. Jasno je da ovakva Hrvatska nije ni zaslužila bolje, pa nam zemlju, već dva desetljeća, vode ljudi koji ne bi mogli uspješno voditi ni kućni budžet. Poslijedica toga je vrlo logična.. Potpuni raspad moralnih vrijednosti društva i neizbježna crna budućnost! Ne postoji niti jedan relevantan podatak zbog kojeg bi itko bio imalo optimističan.  Kako Ferdelji kaže, potrebne su korjenite i radikalne promjene u našem načinu razmišljanja i potpune promjene u svim segmentima društva. Sudstvo, zdravstvo, mirovinski sustav, školstvo, novinarstvo, sve struke i apsolutno sve politike trebaju proći kroz svojevrsnu katarzu. Najviše od svega, kriv je narod šutljivih i inertnih kukavica i glasnih i agresivnih negativaca.

Ljudi poput Ferdeljija, čiji uspjeh nije baziran na potkupljivanju, zastrašivanju ili udruživanju jedini su koji mogu donjeti sad već zakašnjele promjene. No, zašto bi? Mladi i perspektivni, zbog kojih se najviše i borimo, već su spakirali svoje kofere. Odlaze negdje gdje će moći ostvariti ambicije znanjem i radom. U Hrvatskoj ostaje šaka jada, mladež adezea i sdepea.Treća opcija je u tuđini.
Samo naivni mogu očekivati ikakve promjene. Nemoguće je očekivati da će nesposobni priznati da su nesposobni, te da će amoralni postati moralni..smjenjujući pri tome, sami sebe.

Iako me situacija pretvorila u depresivnog i pesimističnog cinika, poznajem par svijetlih primjera koji su dokazali da se u Hrvatskoj može donekle uspjeti bez prodaje vlastitog morala. Nažalost, premalo ih je.

Dajem punu podršku Ferdeljiju i nadam se da će doći vrijeme kada će većina čitatelja, kao i većina glasača, shvatiti da akcija nema alternativu i  da KAP DOISTA ČINI SLAP!

Interakcija

 
UČINIO -> - - - 1
PRIMIO <- 4 1 - 6

Dostignuća

Vingd 6.00
Bodovi 50.2
Analize 1 6.00
Ankete 2

Ocjene (5)


Respektira (4): draxy, Vjeran, siouxica, visitor


Slaže se (1): Laci


Komentari (6)


super prvi komentar, jedva čekam i prvu pravu analizu:) dobrodošao na barometar! siouxica 0 0 0


Dobro nam došao na Barometar. Respekt dobrodošlice je već stisnut. A sve ostalo vrlo dobronamjerno već su ti poručili prethodni komentatori. Stoga s moje strane još samo servus! Vjeran 0 0 0


Bravo Dovitljivac, kratak i jasan tekst, Točno, zemlju vode ljudi kojima se ne bi smjelo dati na čuvanje ni crtane ovce, a kamoli žive ovce kakva je zasada većina građana koja ih trpi. Laci 0 0 0


Hvala Visitor, Siouxica, Vjeran i Laci! Da, nažalost analiza mi je prekrata pa je i nedorečena.. Teško je reći sve što želim, a kamoli to i opširno argumentirati u 1h..koliko sam imao vremena.. Dovitljivac 1 0 0


nadamo se kako ćeš ubuduće nalaziti više vremena pa nadoknaditi sve što si tu kanio reći..i počastiti nas pravim analizama :) visitor 0 0 0

Analiza

Ljudi poput Ferdeljia jedini mogu donijeti već zakašnjele promjene

23.10.2014. 19:08, Je li Vladimir Ferdelji stručnjak kakvog trebamo ili menadžerima nije mjesto u politici?

Ferdeljijeva politička karijera nije toliko uspješna koliko mu je uspješna menadžerska karijera. Nažalost, u Hrvatskoj je to je tako jer o uspješnosti političke karijere ne odlučuju rezultati i mjerljivi pokazatelji. O uspješnosti političke karijere odlučuje manjina interesno vezanih karijerista ili priglupa kupljena manjina. Većina građana, prepuna alibija, potpuno ravnodušna i cinična ne izlazi na izbore. Jasno je da ovakva Hrvatska nije ni zaslužila bolje, pa nam zemlju, već dva desetljeća, vode ljudi koji ne bi mogli uspješno voditi ni kućni budžet. Poslijedica toga je vrlo logična.. Potpuni raspad moralnih vrijednosti društva i neizbježna crna budućnost! Ne postoji niti jedan relevantan ... više >

 • 4
 • 1
 • 0
 • 6