Analiza

A bi li neki novinar/komentator bio bolji izbor za mandatara?

07.01.2016. 12:14, Je li T.Orešković dobar izbor za premijera i hoće li to postati? Može li SDP srušiti većinu u Saboru?

Interesantna je pojava da se svi mediji unisono pitaju - da li je T. Orešković dobar izbor za premijera? Pa on je samo menadžer, nitko ga ne poznaje, nije član neke stranke, ne zna ništa o Hrvatskoj, ne poznaje ovdašnje političke 'puteve i stranputice', i konačno ne zna ni hrvatski jezik dobro.

Očito nas je svih ovih posljednjih stotinjak godina toliko izludilo da više ne možemo vjerovati da ima i onih kojima nije stalo samo do vlasti, već i do općeg dobra. Tijekom ovih stotinjak posljednjih godina su nam bili "dobri" i srpski kralj, i Hitler, i Pavelić, i Tito, i Sanader, ispričavam se onima koje sam izostavio, ali sada smo u "dilemi"  da li je Orešković dobar izbor ?

A zašto ne bi bio dobar izbor? Jer ne zna dobro hrvatski? Jer se bavio samo uspješno gospodarstvom, a ne političkim smicalicama? Jer nije član neke naše "velike" stranke? Jer ga nije "narod" izabrao s neke stranačke liste? Pa što onda, naš Ustav dopušta da Predsjednik države da mandat onome za koga smatra da će imati podršku Sabora.

No najkarakterističnija izrečena sumnja u to da li je Orešković dobar izbor je slijedeća primjedba: Zašto bi čovjek sa visoke, dobro plaćene funkcije u međunarodnoj korporaciji došao na položaj funkcije Premijera u Hrvatskoj, koja je po svojim financijskim pokazateljima 'pik zibner' u odnosu na financijske pokazatelje multinacionalne korporacije? Odgovor da je zamoljen da pomogne zemlji iz koji potiče, te da svojim iskustvom i znanjem pomogne Hrvatskoj da izađe iz  krize u kojoj se nalazi, našim medijima se čini  smiješnim i dobrano neuvjerljivim.  Zašto? Pa jednostavno zato što smo navikli da ovdje nitko, a posebno se to odnosi na političare, NE MISLI na opće dobro, već samo na to da što više 'ušićari' na račun države i  državnog proračuna, zahvaljujući funkciji koje im to omogućava. Naša je vladajuća društvena paradigma postao "sanaderizam" i sve što to znači u društveno-političkom smislu, pa nam je zato nevjerojatno da ima nekoga tko bi htio raditi nešto, što neće biti dobro samo za njega, već i za državu i njene građane. Ja čovjeka ne poznajem, nikada nisam čuo za njega, nisam vidio njegov detaljni CV, i ne mogu garantirati da će biti toliko dobar da nas izvuče iz "dreka", ili da neće biti novi Sanader, no činjenica da je ostavio dobro plaćenu visoku funkciju u korporaciji za 'bijednu' premijersku plaću govori o dvije mogućnosti:

- možda T.Orešković zaista iskreno misli pomoći Hrvatskoj i hrvatskim građanima, da pokuša popraviti ono što su političari 25 godina sustavno kvarili i uspjeli pokvariti.

- možda je T.Orešković ostavio dobro plaćenu funkciju, da bi razliku koju gubi dolaskom na premijersku funkciju nadoknadio zavlačenjem "ruke u pekmez" i nadoknadio gubitak što je prihvatio premijersku funkciju.

Možda sam naivčina koja vjeruje da još ima poštenih ljudi, i ljudi koji žele pomoći svojim znanjem i iskustvom tamo gdje je pomoć potrebna, bez da u tome vide samo prigodu da dobro zarade. Ali nadati se i vjerovati da to još postoji je legitimno, i bolje od nevjerovanja u to da ima još poštenja na svijetu.

A možda i griješim, pa nas očekuje još jedna pretvorbeno-privatizacijska-sanaderska era u povijesti Hrvatske, no i u tom slučaju se nadam a će se konačno u Saboru naći toliko snage, razuma i poštenja, da na vrijeme spriječi novu privatizacijsko - sanaderovsku pljačku Hrvatske i hrvatskog proračuna.

Sve je otvoreno i čak nemoguće prognozirati glede provedbe reformi i ozdravljenja gospodarstva, radi naših dosadašnjih loših iskustava sa politikom i političarima, no možda je vrijeme, nadam se, da se nešto promjeni. Uostalom narod je to nagovjestio time da nije dao apsolutnu većinu nijednoj dosadašnjoj opciji koje su  nas  ruinirali od kakve takve države, do nikakve države.

Zato je moj odgovor na pitanje da li je T.Orešković dobar izbor, i da li može biti dobar premijer, jednostavan - Ne može biti gori od ovih dosadašnjih, jer mada se zna reći da može biti i gore, ovaj put mislim da on nije doveden da nas definitivno "dotuče", već da se pokaže kako je do sada sve bilo amatersko igranje državništva i vođenje države, pod izlikom demokracije i "narod je to htio". E, pa ovaj put je narod htio drugačije i pojavio se MOST i Orešković. A to izluđuje medije, analitičare, kolumniste i sve one koji su godinama živjeli od  opisivanja "uspjeha" stranaka  na čijim su se "sisama" hranili. A sada se plaše prihodovno - korupcijske  "suše", jer im gospodari nisu više apsolutni gospodari Hrvatske. Otud masovni napadi na MOST, na Petrova, i sijanje pesimizma u javnosti, glede šansi da nova Vlada poluči neki uspjeh. No nadam se da ipak pogrebna zvona ovaj put zvone za politiku koja se vodila ovih 25 godina, i da će ona biti zauvijek  sahranjena u hrvatsku povijesnu političku ropotarnicu. Živi bili pa vidjeli:

5

Laci

Samo je glupost beskonačna

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 758 753 258 4,036
PRIMIO <- 1,016 240 72 2,589

Dostignuća

Vingd 1,250.00
Bodovi 176.1
Prijedlozi 23 6.00
Analize 468 1,216.00
Ankete 330

Ocjene (4)


Respektira (2): 5none5, Alumnus


Slaže se (1): Spektator


Ne slaže se (1): VeNLO


Komentari (4)


Nikakav narod nij htio nekakvog Oreškovića za premijera tako da osobne preferenije ne mogu biti iznad demokratske procedure, makar se dotični pokazao boljim i od Putina.Riječ je o izbornoj prijevari i ništa više od tog. VeNLO 0 0 0


A da ne spominjem kako je vrlo upitno (to ću još istražiti) je li Orešković u trenutku primanja mandata od predsjednice imao HR državljanstvo (pe je neustavna predaja mandata stranom državljanu) ili je tijekom blagdana to postao, nakon dob.mandata VeNLO 0 0 0


E, ovo sa državljanstvom je ozbiljna stvar VeNLO. To bi zaista trebalo istražiti. Ali zar ti nije čudno da ni Ostojić ne zna da li je biou tom momentu državljanin RH ili ne ? Ako to MUP ne zna, tko oda zna ? A ako nije bio, zašto to nisu Laci 0 0 0


iskoristili u obranu "demokracije" ? Zar ti, ja i ostali pučani trebamo braniti demokraciju i poštivanje ustava, ili oni koji su još "tehnička" Vlada ? Meni se čini da je neki novinarski plaćenik ubacio dimnu bombu da Orešković nema RH Domovnicu Laci 0 0 0

Analiza

A bi li neki novinar/komentator bio bolji izbor za mandatara?

07.01.2016. 12:14, Je li T.Orešković dobar izbor za premijera i hoće li to postati? Može li SDP srušiti većinu u Saboru?

Interesantna je pojava da se svi mediji unisono pitaju - da li je T. Orešković dobar izbor za premijera? Pa on je samo menadžer, nitko ga ne poznaje, nije član neke stranke, ne zna ništa o Hrvatskoj, ne poznaje ovdašnje političke 'puteve i stranputice', i konačno ne zna ni hrvatski jezik dobro. Očito nas je svih ovih posljednjih stotinjak godina toliko izludilo da više ne možemo vjerovati da ima i onih kojima nije stalo samo do vlasti, već i do općeg dobra. Tijekom ovih stotinjak posljednjih godina su nam bili "dobri" i srpski kralj, i Hitler, i Pavelić, i Tito, ... više >

5

Laci

Samo je glupost beskonačna
 • 2
 • 1
 • 1
 • 4

Analiza

Hoće li Tihomir Orešković postati hrvatski Mario Monti?

26.12.2015. 23:15, Je li T.Orešković dobar izbor za premijera i hoće li to postati? Može li SDP srušiti većinu u Saboru?

Financijer Mosta, Branko Roglić, od početka je zagovarao da Hrvatskoj treba "tehnička stručna vlast", koja će provoditi reforme pod nadzorom Mosta. Kod imenovanja mandatara Oreškovića, Roglić oduševljeno izjavljuje kako bi on mogao biti hrvatski Mario Monti.

Pitanje je da li je gospodin Roglić uopće svjestan što je izjavio?

Monti je naprosto simbol europskih tehnokrata, u Italiji je vladao manje od godinu i pol dana, nakon čega je posve izgubio kredibilitet. Nakon pada svoje tehnokratske Vlade izašao je na nove izbore sa vlastitom strankom, pokušaj koji je prošao daleko ispod njegovih očekivanja.

Mario Monti jedan je od onih bilderbeg članova koji se nije libio javno tumačiti tehnokratske agende, koje, po mnogima, koketiraju sa bogatom neoaristokratskom masonerijom. Sa takozvanim iluminatima, koji obzirom da su navodno 'iluminirani' (prosvjetljeni) smatraju sebe većim, boljim i pozvanijim da odlučuju o sudbini svijeta. Monti elaborira da se uopće ne trebamo iznenaditi pred "činjenicom" da su Europi potrebne male i velike krize, jer je to uvjet kretanja naprijed. Po Montiju ti koraci naprijed sastoje se od odricanja dijelova nacionalnih suvereniteta, u korist nadnacionalnog entiteta. Monti nas podučava kako je sasvim jasno da će se nacionalna politika i nacionalni korpus odreći dijelova suverenosti tek kada zbog duboke krize procijeni da je trošak očuvanja suvereniteta veći od troška odricanja. Kad se jednom kriza okonča, već će biti stvoreni novi ugovori i nove institucije koje će kočiti eventualne ideje o povratu suverenosti. Taj novostvoreni europski leadership pritom mora biti autoritativan, neovisan i mora imati odgovarajuće resurse da spriječi samovoljna mješanja Vlada država članica u slobodu tržišta ili spriječiti pokušaje resuverenizacije koje bi pokrenule nacionalne političke snage.

Monti u Italiji ponajviše ostaje u sjećanju po introdukciji dubokih mjera štednje, koje su uzrokovale drastičan pad domaće potražnje i duboku ekonomsku recesiju. Takva politika trebala se suprostaviti dužničkoj krizi i riziku od bankrota, ali doživjela je toliki neuspjeh i tolike kritike da je Monti nakon godinu i pet mjeseci morao dati ostavku. Po mnogima, Monti je zapravo htio produbiti krizu u Italiji iz razloga koje je uostalom i sam javno elaborirao. To je eto kratki prikaz tehnokrata Maria Montija, koji u politici nije bio dugog vijeka, niti je ostavio pozitivan dojam u talijanskom narodu. 

Nejasno je stoga čime se oduševljava Branko Roglić kad novoizabranog mandatara Tihomira Oreškovića krsti mogućim hrvatskim Mariom Montijem?

U ovom trenutku sasvim je nezahvalno gatati koliko će trajati, kako će izgledati ili što će raditi Vlada Tihomira Oreškovića, jer mi naprosto nismo sigurni da li će se takva Vlada uopće oformiti. Mnogi analitički pokazatelji ukazuju na mogućnost da bi postizborna hrvatska sapunica mogla dobiti nove nastavke, pa čak i cijelu drugu sezonu.

Hrvati su u svakom slučaju ispod bora našli neočekivana mandatara. Za jednu bolju hrvatsku budućnost dobili smo pravoga prime ministera, jednog od onih koji se, kažu, iz domoljubnih razloga vratio u staru domovinu i prihvatio posla kako bi je spasio od bankrota. E pa pustimo čovjeka bar mjesec dana na miru da ponešto usavrši hrvatski i da nam postepeno obrazloži koje su njegove stvarne namjere. Kad to čujemo znat ćemo koliko su one na tragu obećanih programa Domoljubne koalicije a koliko na tragu reformskih ideja Mosta. 

Premijer je u svakom slučaju jedna duboko zahtjevna politička funkcija, on nikako ne može biti nekakav specijalizirani "stručnjak". Premijer bi morao biti uopće ličnost, državnik koji bi trebao sprovesti na izborima izraženu političku volju naroda; stručnost valja tražiti kod resornih ministara, odnosno ostalih njihovih suradnka ili savjetnika. Mislim da će to Orešković morati ubrzano razumjeti, jer kao što država nije lokalna samouprava, kojom bi dobro upravljao Božo Petrov, država nije ni korporacija, kojom bi dobro upravljao neki, pa bio on i najbolji menadžer.

Postoji još jedan važan problem kojeg nitko ne može potisnuti. Na sam spomen "monetarne reforme" (bitnog djela reformi kojih traži Most nezavisnih lista) europskim tehnokratima diže se kosa na glavi. Ta rečenica zadire u samu srž tehnokratske dogme, po kojoj monetarni suverenitet ne pripada više (od naroda izabranim) političarima, već pripada tehnokraciji, koja bi rado automatizirala monetarizam bez ikakvih dozvola političkoga upliva. Oni koji zagovaraju takvu desuverenizaciju politike od monetarizma uporno tumače kako je problem dužničkog ropstva samo u fiskalnoj politici (monetarna je valjda bezgrešna) pritom, u cilju progona i banaliziranja ideja monetarne reforme, neki besramno iznose neistine kako bi suverena hrvatska monetarna politika bila navodno zabranjena ugovorima s EU.

Istina je da dok je Hrvatska unutar EU, politika ne može suštinski mijenjati zakon o HNB bez velikih reperkusija. Međutim, hrvatska politika i dalje ima legitimne ovlasti postavljati Guvernera, odnosno smije i može imenovati čovjeka koji će umjesto dosadašnje prakse pogodovanja nad-nacionalnom krupnom kapitalu (prakse koje je proizvela dužničko ropstvo i krizu) naprosto pogodovati nacionalnim interesima i procesima stvarnog izlaska Hrvatske iz krize.

Da je tako nešto itekako korisno i sasvim moguće, dokazali su Mađari, čiji premijer Viktor Orban (političar, a ne stručnjak) od lidera država članica EU prima čestitke i tapšanja po ramenima, upravo zbog svoje uspješne (suverenističke) ekonomsko - monetarne politike.

4

Jung-fu

...

Interakcija

 
UČINIO -> 287 38 14 813
PRIMIO <- 513 82 29 1,211

Dostignuća

Vingd 767.00
Bodovi 141.1
Prijedlozi 1 0.00
Analize 85 764.00
Ankete 5

Ocjene (8)


Respektira (7): Zagorec, sthagon, ivomaric, VeNLO, Spektator, siouxica, 5none5


Ne slaže se (1): Laci


Komentari (24)


@jf, volio bih da je jutros na pijaci bilo optimizma za kupiti pa bih onda i ja vjerovao kako će TTO (Tihomir Tim Orešković), kao menadžer izraelske tvrtke napraviti bilo što drugo osim rasprodaje svega, uz proračunski suficit poput Grčke, dakako. VeNLO 1 0 0


Kroz svoju beskonačnu providnost, Mađarska je toliko dobar primjer da je doista, kako po retorici, politici i odlukama, strahovito teško razlikovati Orbana od onoga što je Mussolini radio početkom 30-ih. Također zbog suvereniteta... Dobro je prošlo miliwan 0 0 0


Po pitanju ekonomsko monetarnih odluka koje je donijla Mađarska, Hrvatska se može slobodno ugledati na Viktora Orbana. O Mađarskim strukturnim reformama se malo piše, evo mog osvrta http://ocean-s-margine.blogspot.hr/2015/09/slucaj-maarska.html Jung-fu 0 0 0


Bumo videli rekli bi slepci, s kim se družiš takav i jesi vele Zagorci. Pametniji znaju zakaj se u KAPITALIZMU ide na 20x manju plaću i teži posel dok ostali vjeruju u domoljublje. Još da čujemo Klemm/Glogoški ocjenu novog Premijera i sve bu jasno. Zagorec 0 0 0


Naravno za ovo danas je zaslužan najviše samMilanović. Sad i slepci vide nakon 4 godine jada da je nesposoban. Ispalo je točno tak s kakvim ljudima se družio i okružio, uglavnom inteligencija sa lijeve strane Gaussa točno kak se ljevici i priliči Zagorec 0 0 0

Analiza

Hoće li Tihomir Orešković postati hrvatski Mario Monti?

26.12.2015. 23:15, Je li T.Orešković dobar izbor za premijera i hoće li to postati? Može li SDP srušiti većinu u Saboru?

Financijer Mosta, Branko Roglić, od početka je zagovarao da Hrvatskoj treba "tehnička stručna vlast", koja će provoditi reforme pod nadzorom Mosta. Kod imenovanja mandatara Oreškovića, Roglić oduševljeno izjavljuje kako bi on mogao biti hrvatski Mario Monti. Pitanje je da li je gospodin Roglić uopće svjestan što je izjavio? Monti je naprosto simbol europskih tehnokrata, u Italiji je vladao manje od godinu i pol dana, nakon čega je posve izgubio kredibilitet. Nakon pada svoje tehnokratske Vlade izašao je na nove izbore sa vlastitom strankom, pokušaj koji je prošao daleko ispod njegovih očekivanja. Mario Monti jedan je od onih bilderbeg članova koji ... više >

4

Jung-fu

...
 • 7
 • 0
 • 1
 • 24

Analiza

Vjera u čudo MOST-a je propala, a što je s čudom Oreškovića?!

26.12.2015. 20:50, Je li T.Orešković dobar izbor za premijera i hoće li to postati? Može li SDP srušiti većinu u Saboru?

Od trenutka kada je objavljen zajednički prijedlog HDZ-a i MOST-a za novog mandatara vlade, postalo je sasvim jasno da je MOST ružno izigrao većinu svojih birača i sve one koji su u postizbornom procesu povjerovali da je Hrvatska napokon dobila vjerodostojnu alternativu notornom duopolu.

Od predizbornih MOST-ovih obećanja o alternativi postojećoj destruktivnoj matrici nije ostalo ništa. Na kraju balade njihov program se više niti ne spominje, a pregovarački proces koji je trajao skoro mjesec i pol i odavao dojam sistematičnosti i dosljednosti MOST-ovaca pretvorio se u dim u jednom danu. Nositelji tog procesa nisu imali ni toliko obraza da nakon toliko dana pregovaranja i tolike detaljnosti u iznošenju mnogobrojnih zahtjeva i javnosti i sudionicima u procesu predoče bar osnovne povratne informacije: tko se i što, i o čemu dogovorio, koje točke su usuglašene, a koje ne, tko je i koliko surađivao, te koji su kriteriji iz toga procesa bili presudni za donošenje konačne odluke. MOST-ovci su jednostavno okrenuli glave u stranu, pretvaraju se da pregovaračkog procesa nije ni bilo, računajući valjda, kao i svi mnogobrojni demagozi u hrvatskoj politici, na kratko pamćenje hrvatske javnosti.

Izgovor koji je poslužio za radikalni zaokret u pregovorima i promjeni odluke u jednom danu groteskan je: tamo netko je, eto, tamo nekog drugog nazvao i nudio nemoralne ponude. Dobro znamo da su se takve stvari događale tijekom cijelog pregovaračkog procesa; već je afera s Prgometovim tajnim razgovorom bila sasvim dovoljan povod da se pregovori s SDP-om prekinu da su MOST-ovci doista smatrali kako je takvo ponašanje ključni element odluke o postizbornoj suradnji. No očito je da oni tako nisu smatrali, jer su "punom parom" nastavili pregovore s obje strane. Da bi im to odjednom ponovno zasmetalo baš u odsudnom trenutku. Toliko o njihovoj dosljednosti. Neuvjerljivost takvog izgovora dodatno osnažuje činjenica da Božo Petrov i dalje izbjegava reći koji su točno MOST-ovi zastupnici bili metama tih navodnih poziva. Najblaže rečeno, on je dužan te podatke predočiti javnosti kada su upravo oni bili odlučni element u odluci o sastavljanju nove vlade. No po svemu sudeći, Petrov će pitanja o tome i dalje izbjegavati, računajući na već spomenutu općehrvatsku političku zaboravnost.

Pa i kad bismo taj i takav izgovor nekako, začepljenog nosa i prihvatili, on je mogao biti samo povod da MOST-ovci naprave jedinu vjerodostojnu stvar koja im je preostala nakon što je HDZ već bio eksplicitno odbacio njihove zahtjeve - da prekinu pregovore te potaknu slijed koji će dovesti do raspisivanja novih izbora. Činjenica da to nisu uradili te da su u svojoj sramnoj konačnoj odluci bili složni bez obzira na već odavno detektirane interne svjetonazorne razlike vodi do samo jednog mogućeg objašnjenja - tim ljudima se već omilio miris vlasti i slasti koje uz to idu, te pokušavaju sačuvati ono čega su se dokopali zubima i noktima. Dok se dosljednost može besplatno glumatati, ona se "prodaje"; a kad dođe do odluke ili-ili: ili dosljednost ili materijalne privilegije, zna se što se u hrvatskoj politici tjera u zapećak.

I tako je višegodišnja nada da će doći do promjena u hrvatskoj politici, do "trećeg puta", još jednom privremeno ugasla do nekih novih izbora i novih ljudi. A nama je ostala gorčina i ta odluka o odabiru Tihomira Oreškovića za mandatara nove vlade, kao demagoška gesta koja bi trebali sprati blato s umrljanog obraza MOST-ovaca i dati neku neočekivanu ozbiljnost postizbornom procesu koji se prokazao kao krajnje neozbiljna igrarija demagoga.

Kad bi se gledalo čisto hipotetički, ne razmatrajući čimbenike okoline, radna biografija Tihomira Oreškovića je gotovo idealna za posao premijera; nakon tako dugog niza godina koje smo proveli pod "političkim" premijerima, i čije rezultate dobro znamo. Organizacijska i upravljačka znanja, brušena u desetljećima rada u tržišnoj ekonomiji kao Oreškovićeve kvalitete, nasuprot dugogodišnjem drijemanju na sjednicama ovog ili onog Komiteta, uz obveznu vječitu servilnost prema svima koji su stariji u političkoj hijerarhiji, povijanje prema svim vjetrovima dok se ne zasjedne na vlast, kao "kvalitetama" političkih premijera.

Godinama se u javnosti propagira misao kako "država nije poduzeće", što posebno učestalo dolazi iz krugova SDP-ovih aparatčika, ali ne samo njih - ljudi bez konkretnih znanja i referenci, često i bez dana radnog staža na bilo kakvom konkretnom poslu, koja se nadovezuje na ideju o političkoj kasti, ljudima koji su "izabrani" da se bave politikom jer je njihova politička svijest superiorna onoj običnog puka. Kako se takva svijest stječe ovi teoretičari ne govore, no to vidimo u praksi - dugogodišnjim plazanjem po partijskim hodnicima, beskičmenjaštvom i nedostatkom elementarnih moralnih a često i uljudbenih skrupula.

No po svom ustroju (organizacijskoj raščlambi), čak i po načinu svakodnevnog funkcioniranja (prihodima i rashodima, potrebi za solventnošću i likvidnošću) država jest poduzeće, samo je pitanje hoće li država i dalje biti socijalističko poduzeće, nefunkcionalni  i rastrošni mastodont kojega umjetno na životu održavaju enormne financijske injekcije inozemnih kredita, ili će je ljudi Oreškovićevog kalibra početi pretvarati u efikasno i štedljivo poduzeće uspješno na "tržištu" ostalih država svijeta, čega je najbolji pokazatelj priljev ili odljev radno sposobnih ljudi u najboljim godinama.

I tu se apstrahiranje završava; kada se vratimo u realni svijet, ostaje nam sam Orešković kao svijetla točka, a sve oko njega ostaje u nejasnoćama i lošim slutnjama.

Prva loša slutnja odnosi se na sam proces "slaganja" ostatka vlade. Uz sva svoja neosporna znanja, Oreškovićeva uloga kao premijera je ponajprije slična ulozi dirigenta nekog orkestra, makar bio odličan čelist ili kontrabasist, njegova osnovna uloga je stvaranje harmoničnog ansambla. To jednostavno znači da bi glavni smisao postavljanja Oreškovića za premijera mogao biti ispunjen jedino ako mu se da ključna uloga u odabiru ministarske ekipe, gdje bi političari svoju ulogu morali svesti tek na mogućnost veta na odabir kandidata koji su im iz nekih razloga krajnje neprihvatljivi. Ako se ostvari ono što se zasad najavljuje, da će se ministri birati političkim konsenzusom između HDZ-a i MOST-a, već bi takav, dijametralno suprotni scenarij imao potencijal da minimizira značaj i utjecaj premijera. Kadrovska  politika nije jedini ali je bitan element visoke upravljačke funkcije i oduzeti ga onome tko tu funkciju obavlja znači degradirati njegovu ulogu već na samom početku.

Druga slutnja je još gora, a to je da će Tomislav Karamarko biti zamjenik premijera a Božo Petrov potpredsjednik vlade. Zamjenik i potpredsjednik! Bez portfelja, dakle bez izravne i mjerljive odgovornosti, funkcije takvog naziva predstavljaju srž HDZ-SDP-ovog neradničko-uhljebničkog neokomunizma. Cijela država, od seoskih općina do ministarstava premrežena je nebrojenim zamjenicima i potpredsjednicima. Svrha tih pozicija samo je jedna: nagraditi "partijske" kadrove radnim mjestom visokog ranga i privilegija, a bez ikakve odgovornosti. U benignijoj varijanti na tim pozicijama se ljenčari uz dobru plaću. U mnogo goroj varijanti stvara se neformalna struktura odlučivanja, visoko u hijerarhiji a izvan svakog sustava odgovornosti. S obzirom na ego i politički utjecaj i Karamarka i Petrova nema puno dvojbe o tome kojem bi se modalitetu obnašanja tih funkcija oni priklonili. Orešković bi, dakle, da bi uspješno obavljao svoju funkciju morao potpuno ignorirati takvog zamjenika i potpredsjednika, svodeći njihovu ulogu na čisto ceremonijalnu. A takav scenarij bio bi ravan čudu.

Čudo MOST-a se potpuno rasplinulo, a oni skloni vjerovanju u čuda sada imaju prigodu vjerovati u čudo da Tihomir Orešković, nesumnjivo uspješan i kompetentan kadar, sam pokrene stvari u državi naprijed mimo svih onih političkih silnica što će ga samo i isključivo ometati, a neka od tih ometanja su, kako smo opisali, već unaprijed najavljena.

Bilo bi dragocjeno kada bismo znali zašto je Orešković odbio inicijalnu HDZ-ovu ponudu za ulazak u vladu; tako bi se najlakše mogli detektirati oni elementi HDZ-ovog odnosa prema stručnjacima koji najviše prijete povući stvari unatrag. No u poslovično netransparentnom djelovanju hrvatskih političkih stranaka, te informacije ćemo vjerojatno dobiti tek ako "pukne ljubav" između sudionika sadašnjih dogovora. Ili bolje rečeno kada do toga dođe; jer pitanje je samo koliko dugo će se na to čekati. A ako ovo predviđanje pogriješi, onda će to doista biti čudo.

6

Dirk15

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 466 13 13 1,127
PRIMIO <- 870 178 96 2,274

Dostignuća

Vingd 1,302.00
Bodovi 208.4
Prijedlozi 2 8.00
Analize 126 1,294.00
Ankete 286

Komentari (27)


Ne slažem se! Ako nije čudo to da premijer nije postao niti Karamarko niti Milanović onda ne znam što bi čudo trebalo biti. Petrov je jedina nada za RH i jedino čudo koje nas može spasiti. Svi znaju sve, ali se kupuje mir - do Petrova. jeltomoguce 0 0 0


Ekipo, da pokušamo rasčistiti neke pojmove. Ako naprimjer jednog dana uvedu demokraciju u ludnice, pa pacijenti izaberu svoga "kolegu" za ravnatelja klinike, umjesto da to bude psihijatar, je li to demokracija ? Mi smo 25 godine ludnica, i treba Laci 0 0 0


nam "psihijata", a ne da psihopat priča priče o nedostatku demokracije. Pitajte Konzumovce koliko je u Konzumu demokracije, pa onda osporavajmo Oreškovića kao "državni udar" ! I još mešto. Sjeća li se netko tko je na "izborimo" birao izabrao Laci 0 0 0


Rohatinskog ? Nitko ?! A Šuška ? Nitko ?! A Mudrinića ?! ....Što se to krije iza straha od stručnjaka ? Ljubav za demokracijom ? Ma nemojte me zasmijavati. I stručnjak može biti i loš, i lopov, i pokvarenjak, i strani agent, ali e može opstati Laci 0 0 0


ako u Hrvatskom Državnom Saboru dobije "vritnjak" za loš rad. Toga se komunjare plaše, jer kod njih je sekretar imao vijek pravo, a za loš rad nitko nije odgovarao. Orešković neće imati tu "partijsku" podršku. Neka pokaže što zna ! Ili OUT! Laci 0 0 0

Analiza

Vjera u čudo MOST-a je propala, a što je s čudom Oreškovića?!

26.12.2015. 20:50, Je li T.Orešković dobar izbor za premijera i hoće li to postati? Može li SDP srušiti većinu u Saboru?

Od trenutka kada je objavljen zajednički prijedlog HDZ-a i MOST-a za novog mandatara vlade, postalo je sasvim jasno da je MOST ružno izigrao većinu svojih birača i sve one koji su u postizbornom procesu povjerovali da je Hrvatska napokon dobila vjerodostojnu alternativu notornom duopolu. Od predizbornih MOST-ovih obećanja o alternativi postojećoj destruktivnoj matrici nije ostalo ništa. Na kraju balade njihov program se više niti ne spominje, a pregovarački proces koji je trajao skoro mjesec i pol i odavao dojam sistematičnosti i dosljednosti MOST-ovaca pretvorio se u dim u jednom danu. Nositelji tog procesa nisu imali ni toliko obraza da nakon ... više >

6

Dirk15

 • 9
 • 5
 • 8
 • 27

Analiza

Nismo mi baš neki zdrav narod zadnjih godina. Psihički mislim... prebacilo nas je malo. A? Ne slažete se? Onda sigurno niste gledali intervju koji je vodio novinar TV Nove Mislav Bago s čelnikom MOSTa nezavisnih lista Božom Petrovom? Takav odnos prema nekoj osobi je nedopustiv, ne bih podržao "novinarski" stil gospodina Bage ni da je onakav razgovor vodio s... nemam pojma – hajde recimo s nekim odvratnim kriminalcem... Draganom Paravinjom na primjer (mislim da ćemo se složiti kako je malo koji zločin gnusniji od čak i "najblažeg" kaznenog djela protiv žena i djece, a kamoli...).

To nije bio samo verbalni nego i fizički napad. Izgleda vam pretjerano? E nije, evo i zašto... Prvo, dok osoba visine gospodina Bage razgovara s muškarcem prosječne visine poslije napornog radnog dana, kad i najjači dezodoransi izgube bitku s prirodnim lučenjima znojnih žlijezda, svaki pristojan sugovornik stišče ruke uz tijelo jer je nos navedenog "novinara", otprilike, u razini s njegovim pazuhom. E sad, zamislite tek kad takav "novinar" još uđe u intimni prostor, prostor dozvoljen samo najbližim osobama (po pravilima neverbalne komunikacije oko pola metra udaljenosti), neprestano tuče po reveru sugovornika s papirićem-podsjetnikom i postavlja preduga "pitanja" na koja sâm odgovara ne dajući sugovorniku minimum šanse za pojašnjavanje, za sređivanje misli – za odgovor, jer gospodina Bagu odgovor niti ne zanima. Zar to nije i verbalni i fizički napad?

Neprofesionalno, neinteligentno, nepristojno, neodgojeno i pristrano "novinarstvo", s elementima mržnje prema sugovorniku, bi navedenog "novinara" trebalo "unaprijediti" na mjesto striptiz čitača vremenske prognoze u sitnim noćnim satima na nekoj kvartovskoj televiziji. Međutim, gospodin Bago će ostati tu gdje jest, i nadalje će "podizati razinu" hrvatskog profesionalnog novinarstva... možda čak i dobiti pokoju nagradu za novinara godine. Zašto je tomu tako?

Zato što nas je, kako je na početku članka slikovito pojašnjeno, malo prebacilo? Tolika je trenutno polarizacija hrvatskih građana da gospodina Bagu bar trećina nakon ovog intervjua slavi kao novinarskog genijalca, a recimo isto trećina bi se fizički obračunala s njim. Iako se nitko od njih ne bavi glavnim problemom – neprimjerenim govorom mržnje koji se uvukao u naše medije, nego zaslijepljeni i nesposobni sagledavati svijet nikako drukčije osim iz vlastitog političkog rakursa, odobravaju verbalni i fizički napad na omraženog im političara, odnosno lomili bi noge "novinaru". Kao osoba koja dugo i oštro upozorava na nedosljednost i političko licemjerje gospodina Petrova, učinit ću prvi mali korak, "Bago odlazi!". Bez ikakve namjere da "novinaru" lomim noge, ali nešto se, dovraga, napokon mora pokrenuti...

Sve je to, cijeli taj govor mržnje, započeo Zoran Milanović u brojnim i učestalim pjenjenjima po političkim suparnicima sijući strah te polarizirajući do točke pucanja i tako podijeljene hrvatske građane. Velik broj građana je doista povjerovao u njegove riječi, podržane od Vesne Pusić i Ive Josipovića, od njih izrečene doduše na pristojniji ali ne i benigniji način, o neofašizmu, rasizmu, ksenofobima, crnoj guji, kriminalnoj organizaciji... Doista su mnogi od nas u strahu glasali i tako ostavili na životu političku opciju koja je polarizirala Hrvatsku, a gospodarski je bacila na koljena.

Na kraju priče, ako se i ne slažete s mojim stavom, ako mislite da je Tomislav Karamarko taj koji je sa svojom retorikom polarizirao Hrvatsku – sve je u redu. Nema nikakvog razloga miriti nepomirljive stavove, ali zdravu pamet svi imamo. Poslije četiri godine govora mržnje u 24/7 predizbornoj kampanji, hajdemo na trenutak ne raspravljati o tome tko je pokrenuo strah, a tko pretjerano reagirao, nego neopterećenog uma pogledajmo najnoviji razvoj događaja...

Dok je smatrao kako postizborno može formirati parlamentarnu većinu Zoran Milanović je neprestano napadao predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović kako ne smije raspisati nove izbore, čak neizravno prijeteći i strašeći ustavnom krizom ako se Sabor u međuvremenu formira, a osporavajući ustavne stručnjake koji su dali suprotno tumačenje od njegovog. Osporavao je legitimitet nestranačkog premijera, dok je još bio samo ideja, vrijeđajući kako se skuplja po kavanama, institutima i zavičajnim klubovima. Najmalignije od svega je bilo osporavanje legitimiteta mandatara za premijera i nakon što je Tihomir Orešković predao potpise potpore Predsjednici, koju sada prisiljava na raspisivanje izbora. Uz podršku Vesne Pusić koja je izgovorila najopasniju insinuaciju u mandatu, a koja kod zaslijepljenih pristaša koalicije Hrvatske raste dovodi u pitanje temeljno poštivanje pravne države: "To trebaju biti potpisi za mandatara kojeg su odabrali, a ne potpisi koji su dani za Božu Petrova ili Tomislava Karamarka, odrezana glava papira i prešaltana na nekog drugog."

Prije nastavka ustvrdimo kako po Ustavu RH (Članak 110.) "Članove Vlade predlaže osoba kojoj je Predsjednik Republike povjerio mandat za sastav Vlade." Osoba, a ne zastupnik! Nadalje po Zakonu o Vladi Republike Hrvatske (Članak 3.) "Predsjednik Vlade i članovi Vlade moraju biti hrvatski državljani", je sve jasno – Tihomir Orešković je legitimni mandatar za premijera i bit će legitimni premijer ako ga Hrvatski sabor potvrdi. Biste li i dalje podržali političare koji to osporavaju, neovisno o ideologiji, koji vas zastrašuju i državu dovode u psihološku situaciju pripreme za državni udar? Kad na ovo pitanje u Hrvatskoj bude puno više odgovora NE, onda doista napredujemo u razvoju demokratske kulture, kažnjavamo ekstremne retoričare... bilo političke, bilo medijske.

E sada, neovisno o neospornom legitimitetu Tihomira Oreškovića za mandatara, mandatar za premijera je morao biti Tomislav Karamarko. On je relativni pobjednik izbora, on je presjekao gordijski čvor predugih pregovora, on je predsjednik stranke koja će infrastrukturno nositi provedbu reformi koje više godina spremaju... Nama treba politička vlada, vlada koja će se nositi s teškim svjetskim političkim krizama, a gospodin Orešković je trebao voditi gospodarski dio problematike.

Krivac što tomu nije tako je MOST, odnosno politička vrludanja gospodina Petrova. Nazovite me političkim naivcem, ali MOST se mora prizvati pameti i podržati Tomislava Karamarka za premijera nakon nekog vremena. Ne smijemo dozvoliti da budemo taoci nedosljednosti i heterogenosti jedne političke platforme, toliko užasno loše zamišljene da još nismo sigurni hoće li Sabor na, vjerojatno, tajnom glasanju na konstituirajućoj sjednici uopće podržati gospodina Oreškovića za premijera, odnosno ne znamo koliko bi se MOSTovaca moglo oteti kontroli.

Treba se za dobro Hrvatske nadati da je Tihomir Orešković ipak kompromis koji Božo Petrov može "prodati" zastupnicima svog loše zamišljenog projekta, da ćemo dobiti vladu i sa smirenim vodstvom napokon maknuti s vlasti političare opasne retorike te posljedično iz medija njihove agresivne apologete.

Interakcija

 
UČINIO -> 271 9 - 534
PRIMIO <- 601 100 106 1,680

Dostignuća

Vingd 542.00
Bodovi 119.1
Analize 110 542.00
Ankete 20

Ocjene (13)


Respektira (12): Analyst, Laci, La_Piaf, RepopeR, radnik, Spektator, Django, 5none5, Zenga2, Alumnus, glycerin, VeNLO


Ne slaže se (1): NEKOVARAZDIN


Komentari (9)


Sad, zašto se ta mantra o nedovoljnom legitimitetu evo iz dana u dan vrti? Zašto Milanović, kad je već izgubio, želi Karamarka za premijera. Zato jer je procjenio da će njega brže i lakše oblatiti i brže srušiti nego Oreškovića. Django 0 0 0


Jer kao što vidimo, ulične horde su već u niskom startu. Priprema, pozor..... Django 0 0 0


U normalnim okolnostima suglasio bih se da je najbolja pozicija za g. Oreškovića vođenje gospodarskog dijela vlade. No, kad je već ušao u koaliciju s HDZ-om, ne-Tomislav Karamarko premijer je uvjet Mostovog opstanka. Spektator 0 0 0


Respektiram, pa se čak djelomice i slažem sa iznesenim stavovima u analizi, no još uvijek mi nije jasno zašto bi "političar" bolje znao što je dobro za HRvatsku i Hrvate , od nekoga tko"zna znanje" ? I uopće što je to "političar" ? Sve na svijetu Laci 0 1 0


je politika, pa zašto bi onda " karijerni političar" tipa SDP i HDZ-ovih "mladih jurišnika", koji nisu niti dana zaradili kruh nekim korisnim radom bili bolji od Oreškovića ? Političar želi VLAST, a znalac svoga posla REZULTATE, big diference ! Laci 0 0 0

Analiza

Nismo mi baš neki zdrav narod zadnjih godina. Psihički mislim... prebacilo nas je malo. A? Ne slažete se? Onda sigurno niste gledali intervju koji je vodio novinar TV Nove Mislav Bago s čelnikom MOSTa nezavisnih lista Božom Petrovom? Takav odnos prema nekoj osobi je nedopustiv, ne bih podržao "novinarski" stil gospodina Bage ni da je onakav razgovor vodio s... nemam pojma – hajde recimo s nekim odvratnim kriminalcem... Draganom Paravinjom na primjer (mislim da ćemo se složiti kako je malo koji zločin gnusniji od čak i "najblažeg" kaznenog djela protiv žena i djece, a kamoli...). To nije bio samo verbalni ... više >

 • 12
 • 0
 • 1
 • 9

Analiza

Usprkos recentnim analizama naših uvaženih komentatora, koji se nastavljaju na medijsku hajku koja se protiv Mosta provodi još od trenutka kada je u predizborno vrijeme postalo jasno da će Most uzeti puno više glasova birača nego li su to obje koalicije predviđale, još uvijek sve konce u svojim rukama drži Most.

Ova je analiza izrađena na pretpostavci da će i ubuduće Most zadržati isti smjer svoje politike koji je zacrtan u predizborno vrijeme. Onima koji bi se sada tome mogli nasmijati i prigovoriti s tezom o neodlučnosti i prevrtljivosti Mosta tijekom postizbornog procesa treba reći sljedeće: „Pregovori su vrsta dijaloga kojima je cilj riješiti nesporazume, dogovoriti se, cjenkati (radi osobne ili kolektivne dobrobiti) i nagoditi se.“ (definicija preuzeta iz Wikipedije)

Dodao bih da se pregovori ovakve vrste obično održavaju dalje od očiju javnosti. Na taj se način izbjegava medijski pritisak zainteresiranih strana na javnost, a preko javnosti na pregovarače. U ovom slučaju radilo se o pregovorima radi kolektivne dobrobiti i vođenje pregovora sa strane Mosta trebalo je biti usmjereno na način koji bi u najvećoj mogućoj mjeri ostvario te ciljeve. Za sada, bez obzira na kritike kojima je Most izvrgnut od strane SDP-ove koalicije i njihovih medija pa i dijela vlastitih birača koji su očekivali koaliciju s SDP-ovom koalicijom, sve ukazuje da se Most u priličnoj mjeri približio ostvarenju zadanih ciljeva. Na kojim činjenicama temeljim taj stav?

Most je ostao čitav. Otpali su, iz poznatih razloga, Drago Prgomet i dvije članice Mosta koje su bile na neki način vezane na njega. Otpao je Stipe Petrina koji jednostavno nije timski igrač. Usuđujem se reći da su to bili minimalni gubici koji su još više povećali koheziju unutar Mosta. Iako se često u medijima između Mosta i Bože Petrova stavlja znak jednakosti, radi se o heterogenoj skupini ljudi koji nisu povezani strogom stranačkom stegom. Svatko od njih mogao je, da je htio, izaći iz Mosta i dobiti puno više nego ostajući u Mostu. Činjenica da su se, usprkos prvotnim očiglednim razlikama, naposljetku svi suglasili s HDZ-ovom koalicijom ukazuje da se ne radi o karijeristima, već o ljudima iskreno zainteresiranima za ostvarenje kolektivne dobrobiti.

Na jednom našem poznatom portalu, stranke su u tijeku predizborne kampanje imale mogućnost objaviti članak o tome kako bi Hrvatska izgledala nakon njihovog mandata. Most je, između ostaloga, napisao: „(Uoči parlamentarnih izbora 2019.) premijer se ne nada novom mandatu jer je provodio reforme koje određenim interesnim skupinama građana nisu dobro sjele pa su započele medijsku hajku na njega. Iako iza njegova rada i rada njegovog tima stoje kvalitetni rezultati i poboljšani makroekonomski pokazatelji teško je vjerovati da će opet steći povjerenje građana. Naime, glavni cilj im je bio provesti reforme i dovesti državu u red, a ne ulizivati se raznim društvenim skupinama.“ Zanimljivo je da Most većina komentatora pokušava analizirati kao još jednu stranku. A Most je do sada pokazao da to nije. Tako je i citirani izvod iz članka jasna poruka što je njihov ultimativni cilj: reforme (=dugoročna dobrobit naroda i države) i pod cijenu gubitka vlasti. Treba reći da je kroz tako iskazan cilj lakše sagledati sve postupke Mosta u tijeku pregovora. Ako analizirate postupke Mosta kao stranke kojoj je vlast samo sredstvo za ostvarenje reformi, a ne kao stranke kojoj je vlast način uhljebljenja svojih članova, svi se njihovi postupci doimaju puno logičniji i prihvatljiviji. Jedino sudjelovanjem u vlasti Most može bitno utjecati na ostvarenje potrebnih reformi. Jedino sudjelovanjem u vlasti Most može biti njezin najjači korektiv. Svjedoci smo da kod nas parlamentarna opozicija nije učinkovit korektiv vlasti, barem ne u Saboru.

Osvrnuti se ovdje treba i na izbor partnera. Izbor SDP-a kao partnera oslabio bi poziciju Mosta i smanjio njegov korektivni potencijal. Zašto? SDP je već pokazao da je majstor spletki i vrlo je vjerojatno da bi u sljedećem razdoblju nastojali provesti scenarij vrbovanja nekolicine zastupnika Mosta na svoju stranu i time povratka cjelokupne vlasti u svoje okrilje. S HDZ-om je drugačije. HDZ je s obzirom na broj zastupnika u Saboru slabiji partner i time puno ranjiviji. Teško je vjerovati da bi uspjeli u vrbovanju dovoljnog broja Mostovih zastupnika. HDZ zato neće moći pristati na koaliciju s figom u džepu (makar uvijek treba imati na umu da je ova koalicija i njima kost u grlu i da bi je se rado riješili). Izbor HDZ-a kao koalicijskog partnera je zato logičan strateški odabir. Zašto Most nije iskoristio priliku kada je SDP javno odbacio trostranu koaliciju (iako je ruku na srce niti HDZ nije nedvosmisleno prihvatio), ne možemo sa sigurnošću znati, ali najvjerojatnija je pretpostavka da je Most u to vrijeme bio suočen sa  unutarstranačkim razmimoilaženjima i da je cijela ova zbrka zadnjih dana bila samo odraz kompleksne situacije unutar Mosta. Za klasičnu političku stranku bio bi to stvarno znak nesnalaženja, neodlučnosti i prevrtljivosti, ali ne i za Most nezavisnih lista, jer osim teških pregovora s HDZ-om i SDP-om (namjerno ne spominjem ostale stranke koalicija, jer ih u ovom kontekstu smatram nevažnima), vođeni su možda još teži pregovori unutar Mosta. Dobiti konačno sve zastupnike Mosta na jednu stranu, mislim da je izuzetan pregovarački uspjeh.

Konačno treba analizirati prigovore koji su usmjereni na diskvalificiranje HDZ-a kao koalicijskog partnera i to zbog evidentnih zloporaba (kako kaznenih djela, tako i moralno neprihvatljivog ponašanja) koje su pojedinci iz te stranke činili dok su bili na vlasti i koji su stvarno neupitni, a najviše zbog toga su i bili kažnjeni od birača na prethodnim parlamentarnim izborima. Kao što današnji članovi SDP-a nemaju nikakve potrebe opravdavati se za ono što su činili njihovi vođe u eri  pok. Ivice Račana, niti ih se može prozivati za grijehe SKH čiji su formalni nasljednici, tako niti današnji članovi HDZ-a ne mogu odgovarati za postupke svojih bivših vođa. Osim, naravno, onih članova koji su i sami bili neposredno ili posredno uključeni u te postupke i to neovisno o njihovoj objektivnoj odgovornosti. Sama činjenica da su bili dio takve vlasti moralno ih diskvalificira te se ne smiju pojaviti kao nositelji odgovornih funkcija u novoj vlasti. To će biti jedan od prvih testova vjerodostojnosti Mosta, jer upravo Most, ako već ne HDZ, treba biti brana povratku tih ljudi u vlast.

Nakon imenovanja Tihomira Oreškovića za mandatara za sastav nove vlade, počele su špekulacije o njegovoj ovisnosti o HDZ-u i marginalizaciji Mosta unutar koalicije, posebno zbog toga što Božo Petrov nije imenovan mandatarom.

Mandatar je u svakom slučaju ovisan o onima koji su ga za funkciju premijera i predložili. Isto kao što je trener ovisan o upravi kluba, a direktor o vlasniku ili nadzornom odboru poduzeća. I ponovo se pozivam na ulogu Mosta kao korektiva vlasti s pozicije vlasti. S pozicije opozicije, mogao bi samo kritizirati, dok s pozicije vlasti može i te kako utjecati na donošenje odluka. Iz ranije navedenih razloga, nije vjerojatno da će se svi zastupnici Mosta prikloniti politici koja je već viđena i koja nas je dovela u sadašnju situaciju. Ako bi HDZ i pokušao provoditi takvu politiku, sada već imamo dva osigurača: Most i Tihomira Oreškovića za kojeg isto tako nije vjerojatno da bi svoj teško stečeni ugled u poslovnom svijetu tek tako odbacio zbog osobnih interesa nekih pojedinaca iz HDZ-a. Nakon što se objavi sastav nove Vlade, očekujem da ćemo imati još veći broj osigurača po određenim ministarstvima.

Imenovanje nezavisnog stručnjaka kao mandatara, a ne Bože Petrova, nije nikakav znak marginalizacije Mosta. Realno, Božo Petrov još nema dovoljno iskustva za vođenje zemlje i Tihomir Orešković je tu u velikoj prednosti. Kao što je već navedeno, s njime dobivamo i još jedan dodatni osigurač protiv mogućeg pokušaja povratka HDZ-a na staru politiku i odustajanja od potrebnih reformi. Most je, naprotiv, u poziciji da bitno utječe na proces sastavljanja Vlade i određivanje ciljeva reformi nesrazmjerno svojem izbornom uspjehu. Nadalje, pratit će provođenje reformi te u slučaju velikih odstupanja od dogovorenoga, ima mogućnost izazivanja parlamentarne krize i novih izbora, ili čak formiranja nove vlasti s SDP-om.

Ako se ostvare nagađanja o Tomislavu Karamarku i Boži Petrovu kao potpredsjednicima Vlade, to bi moglo imati dobar učinak na stabilnost Vlade i na suzbijanje otpora provođenju reformi (posebno u HDZ-u). S obzirom da premijer ima univerzalnu odgovornost za funkcioniranje svih aspekata države, a ne samo ekonomsko-financijskih, potpredsjednici političari mogu na sebe preuzeti odgovornost  za rješavanje  izvanrednih situacija, kojima u zadnje vrijeme obilujemo (izbjeglice, žica, odnosi sa susjedima), a gdje Tihomir Orešković možda nije tako vješt. Tu će značajnu ulogu odigrati i izbor ministra vanjskih poslova.

Na koncu, izvjesno je da će proces reformi iziskivati žrtve. Kao što je to nedavno slikovito opisao Mac316: „Kao što i ovisnik o heroinu mora proći gadnu apstinencijsku krizu, isto sad čeka i Hrvatsku.“  Hoće li Most uspjeti prebroditi te krize, kako će se u njima ponašati HDZ? Na ta pitanja ne možemo dati odgovor, jer ne ovise samo o njima već i o nebrojenim drugim faktorima. Možemo se samo nadati. Politika je umijeće mogućega pa ne treba biti razočaran ako se baš svako obećanje ne ispuni, ili ako baš nije sve napravljeno na način kako bismo željeli.

Tko o Mostu želi misliti drugačije, molim izvolite, ali meni ostavite da se i dalje nadam. Za početak barem do donošenja proračuna.

2

Spektator

Ex praemissis falsis, conclusio falsa.

Interakcija

 
UČINIO -> 327 75 8 453
PRIMIO <- 296 60 24 664

Dostignuća

Vingd 396.00
Bodovi 160.6
Prijedlozi 3 11.00
Analize 41 380.00
Ankete 206

Ocjene (17)


Respektira (8): Laci, La_Piaf, Zivac, Jake88, smradveliki, sufit, VeNLO, siouxica


Slaže se (6): Laci, Jung-fu, radnik, Anyst, smradveliki, Zenga2


Ne slaže se (3): Kathairo, NEKOVARAZDIN, mihael


Komentari (19)


@Mihael: Sve su postizborne koalicije, ako tako gledamo, pomalo incestuozne. Odluku je u danim okolnostima trebalo donijeti. Ostale opcije su po mojem mišljenju bile lošije. Način konačnog odabira jest etički upitan, ali to zahtjeva posebnu analizu. Spektator 0 0 0


@Spe., da istina je, svi uglavnom idu u 'brak' s bliskima (incest). Sve što sada ostaje, jer su svi isti, jeste baš etičnost. Moj Most je postupio katastrofalno i kao što sam ih zdušno u etičnosti podržao tako ih se sada odričem. Nema sreće-podvala. mihael 0 0 0


Kad sad gledam jedina stranka koja je ostala dosljedna i za koju bih sada dao glas jeste Živi zid. Oni su dobili triput manje glasova od Mosta, a Most je imao neviđenu medijsku potporu, što je bilo neprirodno, zato su tako i prošli. I mediji su krivi mihael 0 1 0


Bravo ! Odličan tekst ! I ja se nadam, nadam se ne uzalud, da je konačno zapuhao neki novi vjetar, koji će i HDZ moati uvažavati, i koji će konačno otpuhati SDP-ovsko komunjarsko samozadovoljstvo. Laci 0 0 1


Primjedba na komentare: Živi zid nisu pri sebi; ruše državu i svaki pravni red; a naš mihael se je rasplakao zbog toga što je Most odabrao DK; "figu u džepu" su mali svi; i SDP i HDZ i Most; to je politika; na je takva. Boljunac 0 0 0

Analiza

Usprkos recentnim analizama naših uvaženih komentatora, koji se nastavljaju na medijsku hajku koja se protiv Mosta provodi još od trenutka kada je u predizborno vrijeme postalo jasno da će Most uzeti puno više glasova birača nego li su to obje koalicije predviđale, još uvijek sve konce u svojim rukama drži Most. Ova je analiza izrađena na pretpostavci da će i ubuduće Most zadržati isti smjer svoje politike koji je zacrtan u predizborno vrijeme. Onima koji bi se sada tome mogli nasmijati i prigovoriti s tezom o neodlučnosti i prevrtljivosti Mosta tijekom postizbornog procesa treba reći sljedeće: „Pregovori su vrsta dijaloga ... više >

2

Spektator

Ex praemissis falsis, conclusio falsa.
 • 8
 • 6
 • 3
 • 19

Analiza

Bolje Prime minister nego „lisac, lopina i prevarant“

25.12.2015. 10:07, Je li T.Orešković dobar izbor za premijera i hoće li to postati? Može li SDP srušiti većinu u Saboru?

Saborski,nastupni govor Zorana Milanovića najavio je glavni smjer njegova vladanja. Opsjenom zavarati, agresivnom retorikom uvjeriti ljude u istinitost laži, uhljebiti sve što se može, protivnike mučki prevariti pa javno difamirati. Takvom partneru koji je i tijekom postizbornih pregovora u jednom danu mijenjao nekoliko stavova, jednostavno se ne može vjerovati.

Iz svake druge rečenice njegovih javnih nastupa tijekom mandata, frcale su optužbe o odgovornosti drugih za stanje u državi. A ovako je zborio na inauguracijskom govoru: „Ja se na to neću osvrtati, kao što se neću, dajem vam riječ, tako mi Boga, neću osvrtati na to što je bilo ranije. Uprijet ću sve svoje snage da u raspravama koje će biti burne i žestoke ne upirem prstom u one koji će biti opozicija i da im predbacujem što su oni ili njihovi prethodnici radili prije godinu, dvije, pet ili petnaest godina. To je jalovo, nekorisno i loše za Hrvatsku.“

Zaključak je formirao sam –četiri godine je radio jalovo, nekorisno i loše za Hrvatsku unatoč zakletvi sabornicima i Bogu da tako neće činiti.

Početkom mandata zaigrao se „visinom moralnih ljestvica“ za svoje suradnike, prilagođavajući tumačenja svojim trenutnim potrebama.

Pregovarače malobrojnih koji su se oduprli orjunaškoj agresiji bizantski je mamio na tajne pregovore da bi to naknadno koristio za omalovažavanje istih. Jedan od rijetkih koji je takvu igru pročitao i odbio je Tomislav Josić iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

Nezapamćeni, konstantan i zastrašujući pad broja zaposlenih od 2011. nadalje, maskirao je apsurdnom statistikom nezaposlenih. Isprazniš državu i nema nezaposlenih.

Mnogobrojne afere svojih ministara zataškavao je ne spominjući više visoku moralnu ljestvicu.

Čudna šutnja pravosuđa uz nekoliko odabranih „Pedra“ poslužila je za kulisu pravdoljubivosti i zakonitosti koju je mantrao iz dana u dan, zanimljivo pošteđen iscrpnih novinarskih pitanja.

Unatoč zaklinjanju u moderno i građansko instalirao je Gorana Radmana na čelo HRT ,ignorirao napade na ljudska prava novinara te dopustio da HRT postane servis orjunaško komunističkog mentaliteta u najgorem obliku nekadašnjih „akcionih četa“.

Ideološku podjelu na MI ili ONI okrunio je potuzakonitim  napadom na žrtvu Vukovara i nastavio je unatoč  Odluci Ustavnog suda.

Kraj mandata obilježila je afera svih afera. Državna revizija je ustanovila manjak vrijednosti od 16 MILIJARDI kuna u DUUDI, pod ravnanjem njegova obiteljskog prijatelja Mladena Pejnovića. Pravosuđe je i ovo prešutjelo a novinari objavili na marginama.

Stoga kakav god bio Prime minister  biti će bolji od „lisca, lopine i prevaranta“. A korektiv MOST-a, kako su obećali, osigurat će nas od zaplotnjačkih igara

2

Zenga2

Strpaše me u grob i to im još malo — Hrvatske ih sise mlijeko razgubalo! AGM

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 244 126 23 172
PRIMIO <- 181 72 17 490

Dostignuća

Vingd 160.00
Bodovi 84.6
Prijedlozi 1 0.00
Analize 43 158.00
Ankete 130

Ocjene (3)


Respektira (1): Kokach


Slaže se (2): Laci, Poljanak


Komentari (2)


Potpisujem svaku riječ. Poljanak 0 0 0


Evo i moj "potpis" za svaku riječ Zenga2 koju si napisao. Laci 0 0 0

Analiza

Bolje Prime minister nego „lisac, lopina i prevarant“

25.12.2015. 10:07

Saborski,nastupni govor Zorana Milanovića najavio je glavni smjer njegova vladanja. Opsjenom zavarati, ... više >

Analiza

Polazim od toga da će u ponedjeljak Sabor biti konstituiran, da će Savez HDZa i Mosta izabrati svoga predsjednika Sabora i da će se opozicijski duhovi smiriti, a Milanovićev ego polako prihvatiti činjenicu da više nije i neće biti predsjednik Hrvatske Vlade.

Prilično sam siguran i da će Orešković postati premijer. Ima čitav niz vrlo važnih razloga za  njegov izbor na to mjesto.

Na prvom mjestu je svakako njegovo poznavanje svijeta financija i sposobnost da s tim svijetom komunicira izravno i bez prevoditelja. Prvi bi mu potez trebao biti da reprogramira kredite i smanji nevjerovatno visoke kamate na hrvatski dug.  Ne vidim nikoga KO BI ZA TO BIO KVALIFICIRANIJI OD NJEGA. Smanjiti kamatu na dug za samo 0,5% znači oko 300 miliona € godišnje manje na rashodovnoj strani proračuna.

I komunikacija sa međunarodnim investitorima, te poboljšanje uvjeta za njihovo djelovanje u Hrvatskoj je područje gdje je njegova kompetencija neupitna.

Nastavak provođenja plana povećanja fiskalne i financijske discipline. Na ovom će mu području njegovo praktično korporativno iskustvo biti od velike pomoći da pojednostavni proces skupljanja poreza i eventualno preraspodjeli porezni teret po principu „jaka i široka pleća – veći teret“.

Preispitivanje socijalnih davanja - na prvom mjestu treba stajati provjera stečenih prava a ne njihovo smanjenje. Socijalni sustav treba reformirati tako da mu korisnici budu stvarno potrebiti ali ni njima ne davati bianco čekove nego i od njih tražiti doškolovanje i eventualnu prekvalifikaciju. Tu je Danska najbolji uzor a i Kanada nije loš primjer, mislim da tu Orešković može ostvariti solidne rezultate.

To su po meni najvažniji razlozi za njegov izbor, oni nisu zaključni jer je on sigurno u stanju organizirati tim koji će, na čelu s njim poboljšati i druga područja.

Koji bi razlozi bili protiv njegova izbora?

Za mene samo jedan ali velik  -  nedostatak političke moći. Kao nestranački premijer Orešković nema nikakvu stranačku bazu. Njegova podrška je ovisna o volji dvaju saborskih klubova i njihovih trabanata. Tu mogu nastati problemi ako neki od njih budu razjedinjeni (npr. Most) ili ako bude prisiljen dirati u prava i privilegije klijentele HDZ-ove koalicije. Ni Bandera neće dopustiti da se u njegove previše dira. Pitanje je, međutim, dali će itko od njih dopustiti da Orešković dade ostavku, a on će je siguran sam, dati onog trenutka kada  mu se netko suprotstavi u provođenju reformi. On je, za razliku od svih dosadašnjih premijera, financijski potpuno neovisan, a mjesto premijera mu je čisti financijski gubitak pa neće dopustiti da se s njime poigravaju.

Sve priče o nedostatku legimiteta su čiste nebuloze i na njih äu se samo kratko osvrnuti. Niti hrvatski birač bira premijera, niti ministre u Vladi. Hrvatski birač bira zastupnike u Hrvatski Sabor, a ovaj Premijera. Ako Orešković dobije 76 glasova onda on ima i legalitet i legitimitet.

Sretan Božić

Interakcija

 
UČINIO -> 3 1 5 68
PRIMIO <- 45 18 7 114

Dostignuća

Vingd 60.00
Bodovi 61.6
Prijedlozi 1 0.00
Analize 12 60.00
Ankete 4

Ocjene (5)


Respektira (1): siouxica


Slaže se (4): radnik, Laci, Poljanak, Zenga2


Komentari (5)


@omblezi1, kratak, jasan, obrazložen/argumentirani tekst. Svaka riječ je na svome mjestu, I velika istina-SVI oni koji galame o nelegimitetu i opasnost za demokraciju, su najveći protivnici demokracije, a sa legitimitetom ZERO. Želim čovjeku sreću! Laci 0 0 0


konkretan i jasan komentar, šteta što nije ipak više raspisano, nadam se da će idući put biti više vremena:) siouxica 0 0 0


Kratko i otvoreno: analiza pogađa bit stvari. Bravo, Tihomir Orešković je prava osoba. Ili će biti što on zastupa ili će se zahvaliti na suradnji. Boljunac 0 0 0


nadam se da Tihomir Orešković, profesionalac, koji je navikao raditi u korist #gazdi", shvatiti da mi je gazda Hrvatska, a ne HDZ, te će otići ako mu ne dopuste da radi u korist Hrvatske i njenih građana. Nadajmo se da je tako... Laci 0 0 0


Tim Oresković je prava osoba na krivom mjestu. Sve što je ovdje, a i drugdje rečeno, govori samo da je on, kad bude isključivo i samo hrvatski državljanin, prava osoba za ministra financija. Ostalo je delikatno, upitno i vjerovatno Ka(tastrofalno). mihael 0 0 0

Analiza

Polazim od toga da će u ponedjeljak Sabor biti konstituiran, da će Savez HDZa i Mosta izabrati svoga predsjednika Sabora i da će se opozicijski duhovi smiriti, a Milanovićev ego polako prihvatiti činjenicu da više nije i neće biti predsjednik Hrvatske Vlade. Prilično sam siguran i da će Orešković postati premijer. Ima čitav niz vrlo važnih razloga za njegov izbor na to mjesto. Na prvom mjestu je svakako njegovo poznavanje svijeta financija i sposobnost da s tim svijetom komunicira izravno i bez prevoditelja. Prvi bi mu potez trebao biti da reprogramira kredite i smanji nevjerovatno visoke kamate na hrvatski dug. ... više >

 • 1
 • 4
 • 0
 • 5

Analiza


Nakon što smo 25 godina od države stvarali korporaciju prigodnu za novi svjetski poredak, sasvim je normalno da na čelo takve korporacije dođe jedan menadžer, kako korporaciju ne opterećuje nacionalni identitet, sasvim je normalno da takav menadžer ne mora poznavati ono što nacionalni identitet određuje, a to je jezik. Bez obzira koliko se čudili događajima koji su prethodili ovoj Božićnoj Vladi, moramo svi skupa priznati da smo već dugo na putu kojeg nismo sami odredili, već samo blagoslovili.

Političari koji su od davnine bili najbolje što jedan narod može dati, odavno su se od svog naroda udaljili. Imali smo tako premjera s glavom u Bruxellesu, ministricu s glavom u Londonu i New Yorku, Predsjednicu iz Amerike, krajnju desnicu iz Kanade i eto sad i premijer iz Kanade (pedantniji će nabrojati još ohoho), odnosno političari nam dolaze iz svih onih mjesta u kojim se hrvatska politika vodi, a što od toga može biti logičnije? Uostalom, legitimitet im je dao hrvatski narod s ono malo političkog legitimiteta koji mu je preostao. Ako smo s tim političkim legitimitetom odlučili da hrvatska više ne može biti država već moderna korporacija prilagođena svjetskim ekonomskim tokovima, što je logičnije nego da takav entitet vodi poslovni menadžer? A to što naš novi menadžer ne zna Hrvatski i nije bitno, svi se mi u zadnje vrijeme nekako bolje sporazumijevamo na Engleskom, ali ipak ukazuje na parodiju hrvatske stvarnosti.

Ostavimo li na stranu nebitnu ljutnju desničara i ljevičara koji nisu dobili satisfakciju i pogledamo u nebo, vidjet ćemo da to nije ni ptica ni avion, to je tehnokratski premjer! Na čvrstoj liniji neoliberalizma kojeg su hrvatski birači aklamacijom podržali! Jer ako nisu? Kuda su mislili da ovaj put vodi? Ovakvog premjera smo doduše mogli očekivati od nominalne ljevice, kad bi takvo što u Hrvatskoj ili svijetu još uvijek postojalo, jer bi ljevica trebala biti na svetom putu svoje internacionale. Ali dobili smo ga od nominalne desnice koja bi trebala biti na svom svetom putu očuvanja nacionalnog identiteta, hrvatskog imena i jezika. I što nam to govori? Što to govori ljudima koji još uvijek misle da crveni i plavi nisu isto? I koliko politika misle da postoji u Hrvatskoj? Osim one jedne koja važi za cijeli svijet! Politika koja se provodi po sistemu neprimjetnih koraka kako se ne bi uzburkale vode. Politika na načelima namjerno stvaranih problema koji sami po sebi nameću željena rješenja od kojih narod samo misli da je spašen. Politički put koji vodi u sve veće otuđenje ljudi od obitelji, obitelji od zajednice, zajednice od države, države od same države. A sve u ime jedne globalne naddržave u kojoj se neće voditi ratovi. Naddržave koja već postoji i u kojoj su samo ratovi konstanta, u kojoj unatoč tehnologiji koja nam nudi sve jeftinije proizvode, mi postajemo sve siromašniji, unatoč naprednoj medicini, sve bolesniji i sve udaljeniji jednih od drugih.

Kakav će Tihomir Orešković biti premjer nije relevantno pitanje, Tihomir ne može iz svojih hlača, kao što se ne može udaljiti od ljudi koji su mu dali novac da te hlače kupi i ljudi koji su mu hlače prodali. Kao što je ušao u Plivu da bi na kraju obnašao funkciju glavnog financijskog direktora vlasnika Plive, kompanije Teva Europa, tako je ušao u Hrvatska d.o.o. da bi obnašao funkciju poslovnog menadžera u korist njenih stvarnih vlasnika. Promjene koje stoga možemo očekivati su nikakve, jer u ovim vodama plivamo već duže vrijeme, a „Amerika“ je jednako daleko jer je menadžerstvo nesposobno oporaviti svijet od samog sebe.

Ono što bi Hrvate trebalo više brinuti od premjera menadžera, jest hrvatski politički tajming. Bez obzira kako doživljavali sve te velike globalističke asocijacije, bez obzira dali ih se bojite ili mrzite, ili mislite da su one spas od nazadnjaštva hrvatske pameti, ostaje činjenica da pomalo kaskamo za svijetom. Tako smo u EU ušli kad je već mnogima bilo jasno kako je ta naddržavna tvorevina u kolapsu i kako više nikad neće moći pružiti novonastalim članicama ono što je pružila svojim osnivačima (osim Italije). Euro je u kolapsu, a mi uporno želimo zamijeniti svoju stabilnu kunu tom u EU sve mrskijom valutom, može mi se spočitati da je kuna stabilna zato što je vezana uz euro, ali koji god bio razlog, činjenica je da je stabilna i kao takva treba ostati i opstati. I na kraju, od države stvaramo korporaciju kako bi se približili globalnim trendovima, ne uviđajući da je globalizacija već odavno na djelu i da je globalni svijet u kolapsu jer se ratovima, zagađenjima i siromaštvom urušava pod težinom vlastite gluposti. Eto! A mi mislili kako smo pametni i „na konju“! Odavno smo mi na konju ali onom varljivom Grčkom, kojem smo sami otvorili vrata i pogurali kroz naše zidine, sve kako bi bili opljačkani, dok mi naivno gledamo i divimo se kako su ti „Grci“ lukavi.

Pišem ovo na badnjak i kao mnogi drugi razmišljam o politici, pa zato mislim da su političari svima nama ukrali Božić (bez države smo već duže vrijeme), pa što drugo u ovakvoj situaciji nego nam svima poželjeti sretan nadolazak mladog nam premjera. A Isusek, da nam se kojim slučajem rodio ovih dana u Hrvatskoj, svojom Božanskom spoznajom bi lako zaključio da Mu je najbolje iz jasla odmah otići na križ.

5

5none5

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 555 61 37 1,278
PRIMIO <- 920 164 56 1,791

Dostignuća

Vingd 1,021.00
Bodovi 186.8
Prijedlozi 6 37.00
Analize 176 983.00

Od istog autora

Ocjene (9)


Respektira (6): radnik, Jung-fu, Spektator, Gospon_Fulir, VeNLO, Anyst


Slaže se (2): Laci, mihael


Ne slaže se (1): La_Piaf


Komentari (6)


"...Trebamo se bojati jedino straha samoga - bezimenog, nerazumnog, neopravdanog straha koji paralizira poteze nužne za pretvaranje povlačenja u napredovanje..." Franklin Delano Roosevelt, inauguracijski govor, 1933. Gospon_Fulir 1 0 0


Nije uopće da Tiho ne bi bio dobar premjer (kak za koga) već je upitan njegov dolazak (bezgrešno začeće - pa tko vjeruje blago njemu, a tko sumnja piše i sad tekstove na badnjak). Slutim - u ponedjeljak će biti još jednan preokret s 'raspećem'. mihael 1 0 0


I čuda su moguća. Zenga2 1 0 0


hvala šjor fulir, baš mi je to trebalo, još jedna američka mudrolija ;) 5none5 0 0 0


Sretan Božić svima! mihael 1 0 0

Analiza

Nakon što smo 25 godina od države stvarali korporaciju prigodnu za novi svjetski poredak, sasvim je normalno da na čelo takve korporacije dođe jedan menadžer, kako korporaciju ne opterećuje nacionalni identitet, sasvim je normalno da takav menadžer ne mora poznavati ono što nacionalni identitet određuje, a to je jezik. Bez obzira koliko se čudili događajima koji su prethodili ovoj Božićnoj Vladi, moramo svi skupa priznati da smo već dugo na putu kojeg nismo sami odredili, već samo blagoslovili. Političari koji su od davnine bili najbolje što jedan narod može dati, odavno su se od svog naroda udaljili. Imali smo tako ... više >

5

5none5

 • 6
 • 2
 • 1
 • 6

Analiza

Spadam među one osobe koje su cijeli radni vijek proveli radeći u realnom sektoru, u tvrtkama koje su nešto stvarale, prodavale i od prihoda "hranili" svoje djelatnike i njihove obitelji. Budući da sam paralelno s tim živio, kao i svi mi, i u okruženju gdje državnim "poslovanjem" rukovode isključivo političari, dobro mi je poznato, kao i svima vama, što znači dobro ili loše rukovođenje, bilo u tvrtci bilo u državi.

Moje je osobno iskustvo takvo da je poslovanje UVIJEK bilo loše, bezidejno i bez razvoja, kada je na mjestu direktora ili šefova došlo do postavljanje političara, ili politički podobnih osoba, a ne ljudi koji znaju o poslovanju, o proizvodnji i o međuljudskim odnosima dovoljno da pomognu a ne da smetaju operativnim stručnjacima. I na osnovi toga ne razumijem one koji tvrde da rukovoditi tvrtkom, naročito velikom, i državom nije slično. Od 1990-e ovom državom rukovode političari, i što je rezultat?  Praktično su "rasturili" državu po svim segmentima, po političkom segmentu, po gospodarskom segmentu, po moralnom segmentu i po socijalnom segmentu. Država i građani su raslojeni, podeljeni i nezadovoljni kao nikada do sada.

Zato smatram da nema ništa loše u tome ako premijer bude nestranačka, stručna osoba, pod uvjetom da tu svoju strčnost, usklađenu sa strategijom razvoja države, gospodarstva i standarda, pokaže već u prvoj godini mandata. Ako to ne pokaže, valja ga mijenjati, pogotovu ako sebi odabere suradnike, ministre, koji nisu dorasli svojim zadacima. Unaprijed izricati kritike je neopravdano i nerazumno. Treba pričekati razvoj događaja pa onda davati ocjene.  Ako smo mogli trpjeti 25 godina političkog rastakanja svega što je bilo dobro u državi, onda valjda možemo pričekati još koji mjesec pa vidjeti rezultate ovog pokušaja da se ljudima sa nikakvim znanjima osim političke podobnosti oduzme "pravo" da upropaštavaju zemlju.

Aktualni političari su izgubili svaki kredibilitet da govore o tome tko ima , a tko nema legitimitet, i što je demokracija, a što nije, jer su toliko zla nanijeli ovoj zemlji, da ih ne može ništa oprati od tih grijehova. zato mislimd aje za sada Orešković dobar izbor, a SDP je bio loš izbor, to znamo, a za Oreškovića tek trebamo saznati. Pričekajmo !

5

Laci

Samo je glupost beskonačna

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 758 753 258 4,036
PRIMIO <- 1,016 240 72 2,589

Dostignuća

Vingd 1,250.00
Bodovi 176.1
Prijedlozi 23 6.00
Analize 468 1,216.00
Ankete 330

Ocjene (6)


Respektira (5): Dirk15, Anyst, Kokach, sufit, Spektator


Slaže se (1): Zenga2


Komentari (4)


Potpuno sam suglasan. Naime, među našim političarima nema pravog čovjeka koji bi nas izvukao iz krize. No, kako se vođenje države ne svodi samo na ekonomiju i financije, značajan će biti odabir ministara vanjskih i unutarnjih poslova. Spektator 0 0 0


Zašto se slažem, a zašto ne. Da su upropastili narod (državu ne spominjem) jako se slažem, ali su sebe uzdigli (teza je bila 'bogati ljudi, bogata država', sjećamo se tko ju je lansirao. Podržao bih i crnog vraga koji bi došao pred nrod, obrazložio mihael 0 0 0


program, rekao da nije hr. državljanin i da dobije glas naroda. Ovako, kršiti čl. 3 Zakona o vladi i tražiti suglasnost je nedopustio od bilo koga, pa da je i sam Einstein. Predsjednica, kojoj je to glavna briga, ga imenuje za mandatara, pa gdje smo? mihael 0 0 1


Gdje smo ? Pa zahvaljujući HDZ-u i SDP-u mi smo u "banani". A tko te uvuče u "bananu" ne može te vaditi iz nje. Zato nam je trebalo da se desi MOST i Orešković. A čim vidimo koga Orešković predlaže za ministre, znat ćemo puno više o svemu. Laci 0 0 0

Analiza

Spadam među one osobe koje su cijeli radni vijek proveli radeći u realnom sektoru, u tvrtkama koje su nešto stvarale, prodavale i od prihoda "hranili" svoje djelatnike i njihove obitelji. Budući da sam paralelno s tim živio, kao i svi mi, i u okruženju gdje državnim "poslovanjem" rukovode isključivo političari, dobro mi je poznato, kao i svima vama, što znači dobro ili loše rukovođenje, bilo u tvrtci bilo u državi. Moje je osobno iskustvo takvo da je poslovanje UVIJEK bilo loše, bezidejno i bez razvoja, kada je na mjestu direktora ili šefova došlo do postavljanje političara, ili politički podobnih osoba, ... više >

5

Laci

Samo je glupost beskonačna
 • 5
 • 1
 • 0
 • 4

Analiza

Sasvim je u redu zbijati šale na račun toga da vjerojatni novi premijer ne zna tečno hrvatski, da njegov hrvatski neodovljivo podsjeća na izvjesnog Borisa Mikšića, svojedobnog medijskog klauna koji je bio dva koraka od toga da postane predsjednik. Mislim da se Tihomir Orešković, ako je normalan, neće posebno ljutiti na sprdanje njegove dikcije jer je vjerojatno i sam svjestan da nije baš materijal za dugačke govore na impresivnom književnom jeziku. Malo ironije i satire na račun političara nije ništa loše niti neumjesno, svaka civilizirana zemlja to radi.

Problem nastaje ako pojedinci ili skupine zaista misle ili propagiraju da Orešković zbog govornih ograničenja ne može dobro obavljati funkciju na koju je postavljen. Pod dojmom bivšeg režima gdje je bilo bitnije pričati nego raditi, pa nastavno na moderniju povijest hrvatske države gdje su ispljuvci takvih politika zauzeli sve bitne političke funkcije i ubijali narod u pojam sa svojim slatkorječivim, verbalnim manevrima iza kojih su najčešće stajala nikakva ili potpuno pogrešna djela, Hrvati su očito počeli vjerovati da je biti političar jednako biti veliki govornik. Moramo shvatiti da Martin Luther King nije bio ikona cijele rase zato jer je tečno znao izgovoriti 'I have a dream' nego zato jer je to znao odlično demonstrirati i boriti se za taj san. JFK nije jedan od najutjecajnijih ljudi povijesti SAD-a jer je očarao Amerikance sa onim njegovim 'it's not what your country can do for you,...' nego zato jer je zaista pokazao Amerikancima put kako da naprave simbiozu države i pojedinca. Je li zaista bolje imati političare koji ne znaju brojati do 5 (Karamarko), koji se zbune kad treba izračunati porez (Grčić) ili koji u svakom nastupu izgledaju kao da su se došli svađati sa građanima (Milanović)? Sasvim je svejedno kako neki političar govori, na koncu, ne bi bilo nikakvog problema da Orešković ima i glasnogovornika koji će njegove misli i ideje svojom školovanom kroatistikom komunicirati javnosti ili sugovornicima, bitno je ono što Orešković ima u glavi i u 'onom među nogama'. 

A, bez da se lažemo, čovjek tu vodi sve aktualne političare zajedno za nekoliko koplja. Čovjek je uspio tamo gdje nitko od aktualne političke 'elite' nije, u stvarnom svijetu, onom gdje moraš pokazati rezltate da bi dobio dobre plaće, dobra radna mjesta i moć odlučivanja. Čovjek je dogurao do financijskog vođe jedne mega uspješne tvrtke za cijelu jednu regiju. Začudo, uspio je to, iako je i tamo govorio jednako loše taj neki anglo-kroatski dijalekt koji govori i danas. Uspio je i bez da ga se guralo po medijima, nikad nisam pročitao o Oreškoviću kao uspješnom manageru kao što čitam svakodnevno o Tedeschiju ili kao što sam jučer čuo da se Šprajc obratio Čačiću sa 'vi, kao uspješni manager, što mislite o Oreškoviću'. Ozbiljno? Čačić je uspješni manager? Profesionalni političar zadnjih 20 godina koji je jedinu firmu koju je 'managirao' odveo u ogormne dugove, radnike ostavio bez plaća i tvrtku bez rukovodstva, njemu se u prime-time TV emisiji tepa da je uspješan manager??? Kad sam čuo tko je novi premijer morao sam guglati tko je on, kao i vjerujem velika većina Hrvata, jer nikad nismo imali prilike čitati o njemu i njegovim uspjesima, koji, pogotovo za prosječnog hrvatskog političara, zaista nisu mali.

Orešković ima još jednu veliku prednost nad svim profesionalnim političarima koji infestiraju našu političku scenu, njemu politika u životu ne treba, zaradio je puno više van nje nego što će zaraditi u njoj. Nije ovisan o dogovorima, ne mora savijati kičmu niti jednom 'prijatelju stranke', niti se mora posebno dodvoravati niti jednoj skupini, braniteljima, Crkvi, etničkim manjinama, nikome. Ako netko zaista nema potrebe da postane novi Sanader, koji će preko politike kupovati satove, odijela i stanove u New Yorku, onda je to Orešković. Ako netko nema potrebe da preko politike zaposli ljude koji su mu pomogli doći do tu gdje je, onda je to Tihomir Orešković jer je do tu gdje je došao sam. 

Zaista može začuditi način na koji je Orešković preko noći 'osvanuo' kao mandatar, to vjerojatno nitko, koliko god naivan bio, neće progutati. Karamarko i Petrov ga nisu samo tako izvukli iz rukava, očito je da se radi o dogovoru od puno ranije nego što decision makeri sad prikazuju. Orešković je, nagađam, dio formirane klike financijskih, poduzetničkih i poslovnih 'velikih igrača' koji su uvidjeli kamo Hrvatska ide i nisu bili presretni s tim. Ako će sve biti kako izgleda, Orešković i njegovi ljudi, oni koje MOST naziva svojima, a koji su za sada anonimni, preuzimaju vitalne resore, financije, gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, poduzetništvo, zapošljavanje, taj rang. HDZ-u kao njihovom instrumentu dolaska na vlast, ostavljaju da se zabavlja sa onim što HDZ najviše interesira, branitelji, obitelj, socijala, možda im ubace i kulturu i sport, pa možda čak u interesu poštenja i unutarne i vanjske poslove, ali uglavnom su to resori koji ne utječu bitnije na gospodarsku sliku Hrvatske, koja je, u žeštokoj konkurenciji tragično loših, ipak najkritičnija u ovoj maloj zemljici. Vjerojatno je plan dolaska na vlast puno bolje promišljen i unaprijed dogovoren nego akteri sada priznaju, ali to nije ništa loše, osobno sam sretniji s tim da mislim da na vlast dolaze ljudi koji na viziji vođenja zemlje rade malo duže nego premijer koji je u utorak saznao da u srijedu preuzima vođenje zemlje. 

Kao što i ovisnik o heroinu mora proći gadnu apstinencijsku krizu, isto sad čeka i Hrvatsku. Kad se navikneš na nešto 25 godina, teško se od toga odviknuti preko noći. Orešković je rješenje, njegovi jesu rješenje, ali morat će svi zajedno otrpiti žestoke pokušaje bolesnog ovisnika koji prolazi čišćenje. To je već počelo sa suludim prozivanjima za jezični izražaj, nacionalno porijeklo ili činjenicu da je kao premijer objavljen tek naknadno, da nije bio poznat glasačima u izborima. Možda još jednom vrijedi ponoviti, na izborima nitko nije glasao za premijera, izbori nisu bili za Vladu nego za parlament, a svi koji su izabrani u parlament su bili poznati javnosti prije izbora. Glas njima znači glas da im se daje povjerenje da oni izaberu Vladu kakvu misle da je najbolje, ne kakvu svaki pojedini glasač misli da je najbolje. Oni su izabrali kako jesu, nesporno je da su izabrali nešto drugačije od svega do danas, a sve do danas jednostavno nije valjalo, za što postoje brojkom dokazivi podaci. Zašto osuditi potpuno legitimni pokušaj upravljanja državom prije nego je i minutu imao mogućnost to raditi? Samo zbog lošeg hrvatskog, života u inozemstvu ili dosadašnje političke anonimnosti? Kako ja vidim stvar, s obzirom na rejting današnjih političara, kvalitetu života vani naspram kvalitete života ovdje te prihvaćenost hrvatskog jezika kao neke svjetske vrijednosti, sve to su samo prednosti novog premijera. Go for it, mr. Prime Minister!

5

Mac316

Kneel before your master

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 88 54 100 783
PRIMIO <- 1,013 285 123 1,828

Dostignuća

Vingd 1,405.00
Bodovi 174.0
Analize 143 1,380.00
Ankete 47

Ocjene (14)


Respektira (9): radnik, sufit, Kokach, Alumnus, Dirk15, Losonsky, VeNLO, siouxica, Gospon_Fulir


Slaže se (4): Laci, Paratip, Spektator, Zenga2


Ne slaže se (1): mihael


Komentari (20)


a tebi Mac316 sve čestitike za tekst. Posebno što si među prvima, ako ne i kao prvi, pokazao pravi "menadžeski" profil Čačića! Kolko nam vrijede medijski "analitičri" vidi s ei po tome što su Čačiću godinama "tepali" da je uspješan menadžer?! Laci 0 1 0


Ako uvede red i odgovornost u DUUDI u prvoj godini mandata, vec u drugoj godini moze utrziti nekoliko milijardi kuna i tim novcem amortizirati posljedice reformi, koji su conditio sine qua non opstanka Hrvatske. Bar se agencije i javna poduzeca mogu viewer 0 0 0


voditi po ekonomskim postulatima. Veci problem ce biti masa ljudi, koji su navikli na sinekure, odn. na podjelu plijena. Bilo bi jako dobro ako ih uspije odbiti od drzavne sise. U svakom slucaju, treba mu puno srece i hrabrosti da isusi zabokrecinu viewer 0 0 0


Mac316, čestitam. Nekad sam se bavio izborom ljudi za jedno zanimanje. Bio sam veoma uspješan. Važno je znati prosuditi značaj kandidata za neku funkciju. Eto, T. Oreškovića nalazim kao veoma odlučnim i inteligentnim i čovjeka s iskustvom. Bitno. Boljunac 0 0 0


U njegovo domoljublje ne možemo sumnjati. Neka se nitko ne nada da če taj čovjek biti nečija lutka na koncu. Iz malo njegovih riječi dadne se puno toga isčitati. Boljunac 0 0 0