Analiza

A što birači Mosta misle o njegovim postupcima?

01.01.2016. 04:05, Je li MOST izgubio vjerodostojnost i razočarao svoje birače?

Je li Most izdao svoje birače? Proteklih dana bili smo bombardirani različitim ocjenama koalicije Mosta i HDZ-a koje su se često svodile samo na to jedno pitanje. Kako je o tijeku pregovora, nevjerojatnim obratima i etičkim dvojbama oko načina na koji je Most postupao već puno toga rečeno, pozabavit ću se traženjem odgovora na pitanje: „A što birači Mosta misle o njegovim postupcima?“

Iz pregleda komentara i članaka zaključujem da se kroz ovo vrijeme nakon izbora formiralo 5 glavnih skupina Mostovih birača:

Prva skupina su oni koji su razočarani zbog toga što je Most pogazio svoja moralna načela. Za razočarane birače te skupine nema utjehe. Oni su visoka moralna načela pretpostavili pragmatičnoj politici. Činjenica jest da je Most dobrim dijelom narastao na temelju pozivanja na moralne vrijednosti i sada ih je, barem je takva percepcija većeg dijela javnosti, pogazio. Pitanje je samo hoće li im javnost to oprostiti, kao što već 25 godina oprašta drugim strankama.

U drugoj skupini su oni koji su razočarani jer je Most izabrao „zločinačku organizaciju“ za partnera . Niti za njih nema utjehe. Možda im je i gore no ovima prvima. Birali su Most u nadi da će nakon izbora koalirati s SDP-om i prisiliti SDP na reforme. Bio je to rulet u kojem nisu imali sreće i sada se osjećaju prevarenima.

Trećoj skupini pripadaju oni koji su razočarani jer su pregovori „dugo“ trajali. Ta je skupina nastala kao posljedica medijske hajke na Most. Mediji su cijelo vrijeme pregovora pritiskali javnost s informacijama kako pregovori predugo traju i kako će država zbog toga propasti. Nakon što smo dobili mandatara, medijski pritisak je popustio i većina „nestrpljivih“ je prešla u neku od ostale 4 skupine. No, dio je sigurno i dalje pod dojmom „nepotrebno dugog“ pregovaranja.

Četvrta skupina su oni koji još nisu razočarani nego čekaju što će se dogoditi. Dio njih su pragmatični birači koje prvenstveno zanima cilj, a ne sredstvo (barem dok je u okviru nekih prihvatljivih normi). Pragmatični birači su birali Most jer su se nadali upravo ovakvoj situaciji u kojoj Most igra ulogu korektivnog faktora. Drugi dio su oni koji previše ne prate političke događaje i otupili su na, mogu reći uobičajene, prevare birača (kao npr. Plan 21, stvaranje većine preotimanjem zastupnika i sl.). Oni su željeli izaći na izbore, a kako nisu željeli dati svoj glas niti HDZ-u niti SDP-u vidjeli su Most kao izbor gdje njihov glas neće biti bačen u onih 5% ispod praga.

U petoj skupini  su oni koji su zadovoljni izborom HDZ-a za partnera. To su najčešće bivši glasači HDZ-a, koji mu iz raznih razloga (a najčešće se spominje izbor g. Karamarko za predsjednika HDZ-a) nisu ovaj put željeli dati svoj glas. Ipak, nadali su se da će nakon izbora Most koalirati s HDZ-om i prisiliti HDZ da provede reforme. Ova skupina je antipod druge skupine, ali je imala više sreće.

Je li moguće ove skupine kvantificirati?

U medijskom prostoru podignuta je velika prašina i uistinu je teško između autora svih članaka, analiza i komentara detektirati one koji su baš birali Most. Bio je tu cijeli niz aktivista SDP-a i HDZ-a koji su se pretvarali da su birači Mosta, ne bi li kroz društvene mreže i novinske portale brojem svojih komentara izvršili pritisak na Most. Niti nakon završetka pregovora nije se u tom pogledu ništa bitno promijenilo, tek su se nakon izbora mandatara komentari prorijedili, a fokus zanimanja javnosti se preselio na Tihomira Oreškovića.

A što možemo zaključiti iz anketa? Prave podatke dobit ćemo tek objavom sljedeće redovite ankete o preferencijama biračkog tijela, jer će tek ta obuhvatiti kritično razdoblje nakon završetka pregovora. Bit će to još uvijek u razdoblju prije formiranja Vlade pa je za očekivati da će za Most glas dati samo birači četvrte i pete skupine. Dakle možemo očekivati daljnje smanjenje rejtinga Mosta, ali teško je procijeniti koliko. Bude li sastav Vlade respektabilan, u anketi za veljaču rejting će se vjerojatno popraviti, jer se možda dio birača prve tri skupine, prvenstveno treće (nestrpljivi) predomisli. Ne bude li Vlada po ukusu birača ili bude li Most slao previše kontradiktornih poruka, snaga Mosta počet će kopniti i kod onih koji ga još podržavaju.

Predizborne ankete davale su potporu Mostu ispod 10%, dok je na samim izborima Mostu potporu dalo oko 13% birača (nešto više od 300 tisuća). Prva poslijeizborna anketa (provedena u razdoblju odmah nakon izbora) pokazala je značajan rast popularnosti Mosta, jer je po njoj Most dobio više od 19% glasova, da bi zatim u sljedećoj anketi (provedenoj tijekom prve polovice prosinca, prije prekida pregovora s SDP-om) potpora Mostu pala na 15,5%.

Iako je pad od 3,5% značajan, još uvijek je to za 2,5% više od rezultata na izborima. Dodatni problem ovdje čini usporedba egzaktnih rezultata izbora i anketa koje su rađene na relativno malom uzorku i gdje nije moguće procijeniti koji bi od anketiranih birača stvarno i izašli na izbore.

No kako drugih indikatora nemamo, što možemo pročitati iz ovako prezentiranih podataka?

Nakon izbora, na kojima je Most ostvario neočekivano dobar rezultat u odnosu na predizborne ankete, došlo je do euforije dijela birača na čijim je krilima Most uzletio do 19% potpore (+6%).  Iz anketa je bilo vidljivo da se ukupna potpora SDP-u i HDZ-u nije bitno promijenila, već su Mostu dodatnu potporu dali prvenstveno birači drugih, manjih stranaka i oni koji na izbore nisu niti izašli. Realno, ovi dodatni birači nisu stabilno biračko tijelo (uglavnom biraju impulzivno) te se ono nakon splašnjavanja euforije i pod utjecajem drugih faktora više nego prepolovilo (sa 6% na 2,5%). Najjači faktori su pretpostavljam bili nestrpljivost (trajanje pregovora) i nerealna očekivanja (npr. da će Most odmah izazvati nove izbore).

U mnogim medijima je bombastično i gotovo zlurado bilo popraćeno ovo zadnje smanjenje potpore Mostu, a bez da je i spomenuto da je Most još uvijek bio iznad potpore ostvarene na izborima.

Nakon završetka pregovora, napravio sam malu anketu među biračima Mosta iz vlastitog okruženja. Anketa nema nikakvu znanstvenu podlogu, jer je samo tridesetak anketiranih, a niti uzorak nije reprezentativan. Treba reći da je većina njih politički manje zainteresirana te se s pregovorima previše ne zamaraju. Zatražio sam ih samo da se svrstaju u jednu od pet gore nabrojanih skupina. Očekivano, većina anketiranih bila je nestrpljiva što su se pregovori otegli, ali gotovo svi su se sada našli u onoj skupini koja još čeka konačni rezultat, drugim riječima - djela. Još je nešto zanimljivo, a to je da većinom nemaju prevelika očekivanja.

Ovakva anketa bi se teško mogla upotrijebiti kao dokaz nekog  općeg stanja ili trenda, no ako je podjela na gornjih 5 skupina točna, tada 1., 2. i 5. skupinu niti nema potrebe podrobnije analizirati, jer to su birači koji imaju jasno formirani stav i njihovo se mišljenje, gledajući ih kao skupinu, a ne kao pojedince, neće u sljedećem razdoblju bitnije promijeniti. Zanimljivo je stoga promatrati upravo 3. i 4. skupinu koju sačinjavaju oni koji nemaju jasno formirani stav prema Mostu i koji će ga sigurno mijenjati u ovisnosti o razvoju situacije. Ako je to točno, tada se i rezultati moje male ankete mogu, uza sve ograde, smatrati barem indikativnima.

Na kraju, pitanje je možemo li na temelju iznesenih podataka i predviđanja predvidjeti budućnost Mosta? Hoće li se dugoročno održati?

Ta prognoza za Most nije blistava. Prva i druga gore spomenuta skupina ne želi više niti čuti za Most, birači iz pete skupine će se pod određenim okolnostima (promjenama u HDZ-u) možda vratiti u staro, HDZ-ovo jato. Od ostatka, samo je mali dio čvrsto biračko tijelo. U dobroj mjeri je razlog tome što Most nije klasično ustrojena stranka. Prije bih ga nazvao pokretom. Za sada u Mostu nema izraženog klijentelizma te on jedino dobrim stranačkim programom i uspješnim radom vlade može privući članove i zadržati birače treće i četvrte skupine. Zato je nužna transformacija iz pokreta u pravu stranku što u ovim okolnostima nije jednostavno. No ako u transformaciji i ne uspije, on je svoje već napravio i kao jedinstvena pojava ostat će upamćen u analima hrvatske politike.

2

Spektator

Ex praemissis falsis, conclusio falsa.

Interakcija

 
UČINIO -> 327 75 8 453
PRIMIO <- 296 60 24 664

Dostignuća

Vingd 396.00
Bodovi 160.6
Prijedlozi 3 11.00
Analize 41 380.00
Ankete 206

Ocjene (10)


Respektira (6): Django, Refamolitelj, Jung-fu, Dirk15, VeNLO, siouxica


Slaže se (2): mihael, sufit


Ne slaže se (2): Anyst, Zenga2


Komentari (27)


O konstituiranju Sabora je druga priča. Izabrabni zastupnici ne odlučuju o mandataru (potpisi su nepotebni, da ne veli ilegalni) , pa ne to što nisu u funkciji ne znač da nemaju pravo izrati svoji mišljenje odnosno podršku. Ustav nije prekršen. Boljunac 0 0 0


Ako se dopusti ovakvo rastezljivo tumačenje Ustava onda nam on ne treba, jer ja se držim Ustava, a tamo piše da mandatar uživa povjerenje svih zastupnika, a oni PRH donose potpise onih koji nisu zastupnici. Katastrofa od zakona ili PRH. Biraj. mihael 0 0 0


Zašto pravnici šute kad im se struka zlorabi? Ne razumijem vas pravnike. Uzmite ovaj primjer Ustava i rasvijetlite ga, imat ćete podršku i steći povjerenje javnosti. Pravosuđe se neće riješiti samo po sebi. Moraš se boriti za njega. Moj primjer imaš. mihael 0 0 0


@Boljunac i @mihael, brisala sam puno komentara koji više nemaju veze sa tekstom, najbolje da raspravu nastavite na chatu siouxica 0 0 0


"Barem je takva percepcija većeg dijela javnosti"!! Ključna fraza i ključno pitanje ove analize! Naime, pitanje je da li je ova tvrdnja istinita. Ono što piše po hrvatskim glasilima jednako je vjerodostojno onome što neki klinac nažvrlja na plotu. Django 1 0 0

Analiza

MOST - priče i floskule o legitimnosti procesa izbora mandatara

24.12.2015. 07:42, Je li MOST izgubio vjerodostojnost i razočarao svoje birače?

Jedno se Boži Petrovu ne može osporiti - održao je predizborno obećanje. I da, na samom početku, želim njemu i MOSTU puno uspjeha i sreće na ovom teškom i odgovornom poslu. MOST je od samog početka obećavao, a onda u pregovorima, za hrvatske prilike neviđenom ustrajnošću, tražio nestranačku tripartitnu vladu. Da je htio kompromis i vlast mogao je od samog početka birati što je htio, ponude su pljuštale a on ih nije ni razmatrao. Ustrajno do dosade je ponavljao jedno te isto.

Milanović je počeo pregovore sa figom u džepu - "oni ne mogu s lopovima". HNS i Laburisti su bili eksplicitni - oni neće i ne mogu sa HDZom. Onda ipak pregovori ali na dva smjera sa MOSTom ali i sa Prgometom. Već to što je Milanović pokušao sa Prgometom je dovoljno da opravda svaki kasniji potez Bože Petrova. Da ne ponavljam poznate priče - da, ja vjerujem da je SDP do zadnjeg trenutka pokušao vrbovati MOSTove zastupnike i u tome slavno propao.

Za razliku od Milanovića, Karamarko je od prvog trenutka bio dosljedan u odluci da nema koalicije sa SDP-om, sve druge opcije su na stolu. Pokazao je respektabilnu dosljednost u svom pregovaranju i odbio potpisati sporazum o tropartitnoj vlasti, stalno ponavljajući da je ova loša za Hrvatsku. Tako je došlo do predzadnjeg obrata i odluke MOSTa da ide dalje sa Milanovićem i njegovim trabantima.

Nimalo ne sumnjam da je Milanović i dalje pokušavao razbiti MOST i da je Petrovu u jednom trenutku postalo jasno da se s takvim čovjekom ne može vladati ni četiri dana a kamoli četiri godine, zbog toga novi i nadam se, posljednji obrat u ovoj drami - ipak HDZ.

Zahvalan sam Petrovu što Milanović više neće biti na vlasti, zahvalan sam mu i što HDZ neće sam vladati. Petrov je svoja obećanja ispunio bez ostatka a činjenica da mu je sa 10% mandata u Saboru uspjelo dominirati cijelim procesom pokazuje fascinantnu snagu karaktera i dosljednost kakvu još nismo vidjeli u hrvatskoj politici.

Sve to ne znači da je nestranački Mandatar, usprkos respektabilnom CV-u, dobro riješenje, premda mislim da je, u ovom trenutku, bolje nego novi izbori. Iako je i sam rekao da ne traži uobičajenih sto dana ja bih mu dao i više samo da nam država profunkcionira, da se novci najprije zarade pa onda potroše. U svemu tome ja mu želim sretnu ruku, MOST-u i Boži Petrovu da zadrže zajedništvo, a Karamarku da ne podlegne Milanovićevom sindromu u kojem je njegov EGO ispred državnih interesa.

Sretan Vam Božić

Interakcija

 
UČINIO -> 3 1 5 68
PRIMIO <- 45 18 7 114

Dostignuća

Vingd 60.00
Bodovi 61.6
Prijedlozi 1 0.00
Analize 12 60.00
Ankete 4

Ocjene (6)


Respektira (3): Spektator, siouxica, sufit


Slaže se (1): Zenga2


Ne slaže se (2): mihael, Kathairo


Komentari (1)


Prvi test, koji ova kolaicija mora poloziti je vec u ponedjeljak, kad se bira predsjednik Sabora. Siguran sam da ce SDP istaknuti g. Leku. Sto znaci, da ce glasanje morati biti tajno. Nakon toga, moramo vidjeti, tko ce zauzeti kljucna ministrastvi viewer 0 0 0

Analiza

MOST - priče i floskule o legitimnosti procesa izbora mandatara

24.12.2015. 07:42, Je li MOST izgubio vjerodostojnost i razočarao svoje birače?

Jedno se Boži Petrovu ne može osporiti - održao je predizborno obećanje. I da, na samom početku, želim njemu i MOSTU puno uspjeha i sreće na ovom teškom i odgovornom poslu. MOST je od samog početka obećavao, a onda u pregovorima, za hrvatske prilike neviđenom ustrajnošću, tražio nestranačku tripartitnu vladu. Da je htio kompromis i vlast mogao je od samog početka birati što je htio, ponude su pljuštale a on ih nije ni razmatrao. Ustrajno do dosade je ponavljao jedno te isto. Milanović je počeo pregovore sa figom u džepu - "oni ne mogu s lopovima". HNS i Laburisti su ... više >

 • 3
 • 1
 • 2
 • 1

Analiza

Božo Petrov – "hero to zero"

23.12.2015. 13:47, Je li MOST izgubio vjerodostojnost i razočarao svoje birače?

Božo Petrov je licemjer. Vjerojatno jedan od najvećih licemjera koji su gmizali bespućima hrvatske politike nakon osamostaljenja. A to je doista izuzetan doseg, zbog jake konkurencije među hrvatskim političarima kojima je visoka razina hipokrizije u opisu posla, usporediv s olimpijskom medaljom u nekom sportu. Kako, nažalost, nitko još nije izmislio nekakav hipokritmetar s kojim bi se potvrdila ova teza, ostaje vam samo čitati dalje i zauzeti vlastiti stav.

Nekome ovo može izgledati kao nekulturan i primitivan start... klizeći s dvije noge (ostanimo još malo u sportskim prispodobama). Ali nije. Jer što bi bila alternativa? Da je gospodin Petrov namjerno maliciozan? Da namjerno mjesec i pol dana vuče za nos hrvatsku javnost i destabilizira državu? Ili možda da je, jednostavno, naivan (čitaj: glup)? Teško je povjerovati u ova alternativna obilježja, dakle ostanimo pri dobrom starom licemjerju. Hajdemo ga prvo definirati kako ne bi bilo zabune – licemjer je osoba koja se pretvara da ima moralne standarde i mišljenja koje zapravo nema.

Licemjerje Bože Petrova postalo je jasno u jednom od gostovanja u emisiji Nedjeljom u 2 kad mu iz usta nije prestala izlaziti osobna žrtva za Metković i isticanje kako je u politici zbog starenja s vlastitom djecom u rodnom gradu. Bilo je to u lipnju 2015. i ništa ne bi bilo neobično da ih je izgovorio mladi perspektivni političar, gradonačelnik Metkovića koji će ostaviti dušu i tijelo narednih petnaestak godina, ili koliko je već potrebno vremena za rješavanje nagomilanih problema vlastitog gradića, a ne osoba koja nakon jedva dvije godine gradonačelničkog mandata promovira sebe i svoju političku platformu za parlamentarne izbore. A hrvatski parlament je u Zagrebu... ili ne?

Što bolje definira licemjerje od guranja ispred sebe, u političke svrhe, vlastitu djecu u istoj emisiji u kojoj intenzivno radi na ispunjavanju političke ambicije, a koja je u koliziji s iznesenim obiteljskim ciljevima!? Ali koliko nas je tada tako rezoniralo? Odnosno koliko je, s druge strane, majki i baki gledajući gospodina Petrova pustilo suzu i zažalilo što se njihova "glupača", kćer ili unuka, udala za onog "propalicu" škverskog varioca koji od poštenog rada u tridesetoj izgleda već kao da je u pedesetoj? Ili koliko je tih "glupača" (i pokoji "glupan") orgazmično zadrhtalo i rumenih obraza zamišljalo kako će još jednom zadrhtati kad na biračkom mjestu budu zaokruživali njegovo ime na, opet licemjernom "jebe me se jer tu sam samo zbog vas", zadnjem mjestu? A jebe ga se, u stvari, za Metković i Metkovčane koje će napustiti prije nego je stigao kao gradonačelnik pročitati sve minule aktivne odluke Gradskog vijeća. Iako će se oni u narednim godinama konspirativno došaptavati "napravit će Božo puno za naš Metković" očekujući mrvice iz Zagreba, koje ako ne stignu nema veze... prekrit će ih ponos zbog uspjeha "našeg Bože".

Mesijanstvo je slijedeći dokaz licemjerstva gospodina Petrova. Zanimljivo je da je i "mesijanstvo", pojam koji gospodinu Petrovu izuzetno smeta kad se nađe u istoj rečenici s njegovim imenom, baš on uveo u predizbornoj kampanji za lokalne izbore 2013. "Građanima Metkovića je dosta Jambina mesijanstva, velikih riječi, populizma, nerealnih obećanja, predizbornih darova i sličnih priča koje su nas i dovele u ovakvu situaciju." Danas ova izjava izgleda smiješno, zar ne? Slobodno možemo izbaciti Metkovića i Jambina zamijeniti s Božinog...

A treba li uopće spominjati predizborno ovjeravanje izjave kod javnog bilježnika kako neće u koaliciju ni s HDZom ni s SDPom? Ozbiljnih intelektualnih i/ili emocionalnih problema ima osoba koja mu je samo zbog toga povjerila glas, odnosno generalizirala stvari do te mjere da u HDZu i SDPu vidi samo loše, a baš s tima psihijatar dr. Petrov zna najbolje. Pa inzistiranje na tripartitnoj vladi (u kojoj je MOST nezavisnih lista po logici stvari nepotreban) kao glupi pokušaj rješavanja nerješivog problema s dosljednošću, a u taj problem ga je dovela upravo glupa, neodrživa platforma protiv HDZSDPa te navedena javnobilježnička glupost. Pa pregovaranje, reformiranje, ucjenjivanje, ultimatumi, čak i redefiniranje pojma koalicija, nedosljednost i obrati...

Lutanja od Domoljubne koalicije do koalicije Hrvatska raste pa nazad nemaju nikakve veze s raznoraznim analizama i tezama koje ovih dana slušamo... kako na njih utječe pritisak javnosti ili Crkve, odnosno kako su zadnji(?) obrat napravili zbog pritiska SDPovaca. Dapače, tek ako prihvatite kako je riječ o "osobi koja se pretvara da ima moralne standarde i mišljenja koje zapravo nema" (definicija licemjerja) onda postaje sve jasnije:
• Politička ambicija Bože Petrova je postati premijer RH
• Politička ambicija članova MOSTa je velik broj (osam?) ministarstava i, izašlo je nedavno u javnost, mjesto guvernera HNB (vjerojatno za g. Lovrinovića), plus upravljačka mjesta u Saboru, odborima i brojnim javnim poduzećima
• Reforme, ako ih uopće zanimaju u što treba ozbiljno sumnjati, nisu sposobni provesti ni planski ni infrastrukturno
• Unutar sebe su značajno podijeljeni po puno osnova, od svjetonazora do političkih ambicija (fotelja)
Novi izbori za njih nisu opcija, jer u ovom trenutku vjerojatno politički vrijede malo i ništa

U MOSTu su vjerojatno samo oportuno procijenili kako mogu biti sigurniji uz Domoljubnu koaliciju i kako će se kroz četiri godine mandata već nekako vratiti u kolosijek, opstati na političkoj sceni. Zbog svega ovoga, Domoljubna koalicija mora biti vrlo čvrsta u pregovorima. Malo toga MOSTovci zaslužuju dobiti jer trenutno gmižu, odnosno u poziciji su koju zaslužuje iskazano političko licemjerstvo, i vjerojatno će se danas oportuno zadovoljiti s mrvicama koje će pasti sa stola Domoljubne koalicije.

A Božo Petrov – "hero to zero"... ne smije, ne može, i neće biti ono za što nije ni sposoban – hrvatski premijer.

Interakcija

 
UČINIO -> 271 9 - 534
PRIMIO <- 601 100 106 1,680

Dostignuća

Vingd 542.00
Bodovi 119.1
Analize 110 542.00
Ankete 20

Ocjene (21)


Komentari (62)


heroja Petrova. Petrov je psihijatrijski odslušao Bagino manijakalno ispitivanje i stoički odgovarao na sva njegova bjesomučna i nesuvisla iščuđavanja. Nevjerojatno je kako toliki broj ljudi na temelju jednostavno ničega mogu tvrditi da je konačni Sasha76 0 1 1


rezultat pregovora bio ciljan. Zar je tako teško povjerovati da se sve odvijalo točno tako kako tvrdi Božo Petrov? On je uspio napraviti iznimku od pravila, tj. da Hrvati imaju vlast bolju nego što ju trenutno zaslužuju. Daj Bože(o) neka potraje. Sasha76 0 2 0


Cilj ne opravdabva sredstva! G. Petrov je sve srušio (ja sam donator) kad je pristao prljavo igrati. Ako je htio mogao je napraviti tripartitnu vladu - prihvatio je za partnere upravo one koji su to izrijekom odbili. Nije zaslužio i dobit će ništa! mihael 0 0 0


Petrov je posve irelevantan. On je bio figura koju su pogurnuli Kolinda, Karamarko i Kaptol (KKK). Tko to ne vidi ne vidi ništa. To su i u SDP-u vidjeli pa su mu sve nudili da ga istjeraju na čistac jer su znali da na ništa ne smije pristati. Kathairo 0 0 0


@Kath., po svim manifestacijama posve ste u pravu. Mozaik se tako jasnije slaže. Pitanje je samo kako će se na tako skrivenim i namještenim odnosima moći graditi budućnost pred narodom. No, tko što radi, sebi radi! Ipak je to bio samo državni udar. mihael 0 0 0

Analiza

Od arhetipa do stereotipa

23.12.2015. 12:59, Je li MOST izgubio vjerodostojnost i razočarao svoje birače?

Iskonski podsvjesno-misaoni motiv, koji je kao arhetip zajednički svim hrvatskim političarima (i onih koji politički dišu), nastao je u doba borbe „svih naroda Jugoslavije protiv mrskih zavojevača“, prije i poslije toga ne postoji ništa! Ta ljudska tragedija na svjetskoj razini je postala prototip, prauzor ili pratip svih naših političkih arhetipova, a zbog svoje ograničenosti i neizbježnog pojednostavljena, taj nesvjesni sadržaj koji je nastao tijekom kratkotrajne hrvatske političke evolucije, pretvoren je u priprost stereotip preko kojeg persona (kompromisno biće, maska po kojoj nas prepoznaju) izražava svoje porive, frustracije, strepnje i želje.

Petrova psihoterapija, kojoj je hrvatski politički korpus u ovoj izbornoj odiseji izložen, može nalikovati nepotrebnoj šok terapiji, pa je zato Vesna Pusić u totalnom šoku! Milanović više nije sposoban vjerovati samom sebi, dok hadezeovci lelujaju između depresije i euforije, kao da su se upravo skinuli s ringišpila.  Elektrokovulzije u metodi liječenja težih bolesnika zvuči pomalo stravično, ali još stravičnije zvuči zakonska odredba po kojoj se može primijeniti i bez odobrenja pacijenta. Ali naš politički duopol jest teški bolesnik, a zakon su sami odobrili! Ipak nakon početnog i blagotvornog strujnog tretmana, nastavilo se klasičnom analizom snova u kojoj će nam anima (preslika žene u muškarca), ili kod naših političarki animus (preslika muškarca u ženi), obznaniti destruktivan/konstruktivan stereotip (arhetip) Frojdovske ljubavi prema roditelju suprotnog spola, tom prauzroku naših karakternih osobina.

Danas je arhetip partizana pretvoren u siromašni stereotip ljevice, građanštine,  libertarijanizma i gey parada, bez ikakve revolucionarnog duha potrebnog u teškoj borbi za jednakost. Arhetip ustaše je komičan stereotip koji živi na narodnim mitovima o vlastitoj veličini, čvrstoj ruci državnika koji je preslika strogog oca uz kojeg se osjećamo sigurno, ali i dalje libertarijanizma i bez snage revolucionarnog mišića koji bi nas poveo u borbu za dom! Pa u tom „đuveču“ moramo pronaći sjenu, tu središnju zapreku koja nas uništava kao narod, tog unutarnjeg vraga koji je suma autodestruktivnih i konstriktivnih (zatežućih, sužavajućih ili skupljajućih) energija našeg nesvjesnog.

Naši arhetipovi se ukazuju u snovima, sanjarenjima i slobodnim asocijacijama a mi ih pretvaramo u vlastiti stereotip ili masku, osobnost/personalnost koju navlačimo ili se u nju, uglavnom nesvjesno,  uvlačimo u prilagodbi raznim životnim situacijama. Zašto? Jung je rekao „Ništa po čovjeka nije gore nego da bude potpuno shvaćen“ pa je persona ili maska naš bijeg u anonimnost gdje se osjećamo sigurni, način da kažemo „gle ja sam poput tebe“ ili u prijevodu „nemoj mi nauditi“ ili „zajedno smo jači“ a zauzvrat ćemo zajedno, poput biskupa Košića, čak i kad nam je zanat ljubiti jedni druge, mrziti druge i drugačije. Pa je međusobna borba našeg političkog duopola u biti borba naših strahova, dok je Petrova terapija borba protiv samih strahova, šok terapija koja nas budi iz sanjarenja u svijetu sjena, a analizom naših snova otvaramo put za spoznaju našeg jastva, (suštine) ujedinilačkog faktora koji na dušu (svijest i um) ljudi (i naroda) djeluje blagotvorno, iscjeliteljski odnosno spasiteljski.

 Ipak za uspješnu terapiju Petrov možda neće biti dovoljan, za teške traume potomaka ustaša i partizana potreban bi mogao biti liječnički konzilij kakve svjetski poznate katedre za psihoterapiju, jer nitko nije prorok u vlastitom selu. Nastavak Petrove terapije prepoznavanja bijednih stereotipa u još bjednijim arhetipovima, Most potvrđuje svoju vjerodostojnost u nakani provođenja reformi! Reforme koje bi spriječile da podsvjesno misaoni motivi iz doba „borbe svih naših naroda“ postanu stoljetna tamnica hrvatskog naroda. Novi su izbori stoga samo pokušaj da se pacijent istrgne iz doktorovih ruku.

5

5none5

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 555 61 37 1,278
PRIMIO <- 920 164 56 1,791

Dostignuća

Vingd 1,021.00
Bodovi 186.8
Prijedlozi 6 37.00
Analize 176 983.00

Od istog autora

Ocjene (2)


Respektira (2): Losonsky, Alumnus


Komentari (1)


Fenomenalno! Puno čitanja treba da naiđeš na analizu ovakove kvalitete.Hvala! Jedino ako nije namjerno:terapija i sve ostalo je - petrovljeva. Refamolitelj 1 0 0

Analiza

Od arhetipa do stereotipa

23.12.2015. 12:59, Je li MOST izgubio vjerodostojnost i razočarao svoje birače?

Iskonski podsvjesno-misaoni motiv, koji je kao arhetip zajednički svim hrvatskim političarima (i onih koji politički dišu), nastao je u doba borbe „svih naroda Jugoslavije protiv mrskih zavojevača“, prije i poslije toga ne postoji ništa! Ta ljudska tragedija na svjetskoj razini je postala prototip, prauzor ili pratip svih naših političkih arhetipova, a zbog svoje ograničenosti i neizbježnog pojednostavljena, taj nesvjesni sadržaj koji je nastao tijekom kratkotrajne hrvatske političke evolucije, pretvoren je u priprost stereotip preko kojeg persona (kompromisno biće, maska po kojoj nas prepoznaju) izražava svoje porive, frustracije, strepnje i želje. Petrova psihoterapija, kojoj je hrvatski politički korpus u ovoj izbornoj ... više >

5

5none5

 • 2
 • 0
 • 0
 • 1

Analiza

MOST dobiva sve što poželi, njihovi birači nemaju razloga za razočaranje

23.12.2015. 12:26, Je li MOST izgubio vjerodostojnost i razočarao svoje birače?

Hrvati su zaista nevjerojatan narod, uvijek im treba žrtveni janjac kojeg će kriviti jer ne žive dobro. Do danas su tu ulogu odlično igrali HDZSDP i njihove vladavine, ali oni su barem imali priliku demonstrirati svoje neznanje, nesposobnost i vođenje vlastitim interesima, pa da ih se opravdano krivi. No, MOST doživljava jednu novu sudbinu, pa ih se krivi za stvari koje još nisu niti počeli raditi, krivi ih se za 'propast' Hrvatske prije nego su dobili i minute priliku tu Hrvatsku voditi. 

Što im se sad predbacuje? Nakon tjedana u kojima ih se ismijavalo jer se kao ne mogu odlučiti, sada nije dobro što su se konačno odlučili. A za što su se odlučili? Ne za lijevo ili desno, ustaše ili komunjare, nego su se odlučili oformiti Vladu. Jer, budimo realni, to je i bila svrha ovih izbora, kao i svakih drugih, oformiti one koji vladaju. Cilj izbora nije bio da se ide na još jedne izbore, pa logikom toga, oni koji pregovaraju trebaju iskoristiti svaku i najmanju mogućnost da se dogovore. MOST nije vezan ideološkim ili povijesnim političkim teretima pa da se mora nužno svrstavati samo jednima, i to su koristili da bi pregovarali sa svima. Ishod je takav kakav je, iz razloga koje sigurno ne možemo znati nego možemo o njima samo nagađati, ali činjenica je da se MOST trudi izbjeći nove izbore, upravo ono što su ih svi molili da naprave kad se činilo da razvlače pregovore i da ne donose odluke. 

Zašto žele izbjeći izbore? Jer vide što su protivničke strane u stanju napraviti. Medijska mašinerija koja je u punom pogonu je vjerojatno već sad uspjela prepoloviti njihov broj dobivenih mandata, samo kada pročitate plaćeničke članke analitičara koji pokapaju Petrova jer je u intervjuu sa krvoločnim senzacionalistom Bagom pogledao više prema dolje nego prema gore, jasno je da MOST mora računati s tim da će im najveće zlo Hrvatske, plaćeni mediji, kožu oderati u slučaju novih izbora, a da poslovično povodljivi Hrvati upijaju sve slike koje im se prezentiraju. Nakon svih portretiranja Petrova i ekipe kao komunista, ustaša, crkvenjaka, malograđana, sumnjivih poduzetnika i 'okretača kaputa', ne bi ni čudilo da se glasačima koji su im dali glas taj pokret ogadio. Za MOST je ovo formiranje Vlade bez novih izbora jedini način da ostanu relevantni i da sudjeluju u vlasti pod svojim uvjetima. 

A uvjeti se, koliko se vidi, nisu nimalo promijenili savezom sa HDZ-om u odnosu na one sa SDP-om. Pa nije jasno čemu drama, osim ako se ne radi jednostavno o žalu za odlaskom partije iz slike vladajućih. Jer, i dalje se traži nezavisni mandatar, ili da se toga prihvati Petrov, i dalje MOST traži resore za koje tvrdi da ima ljude, i dalje se inzistira na reformama koje su najavljivane, ništa nije drugačije, samo je boja saveza promijenjena iz crvenog u plavi. Pa ako netko zaista kritizira MOSTov i Petrovov odabir, što je to nego svođenje svega na partizane i ustaše i ideologiju? Ako su zahtjevi i postavke Vlade isti, a ne paše vam savez sa jednima, ali bi vam pasao sa onim drugima, onda je razlika jedino u ideologiji, pa budite iskreni i priznajte da vam je teško gledati partiju kako silazi sa vlasti, a nacionaliste i vjernike kako na vlast dolaze. Jednako kao što je ovima drugima bilo teško gledati kako MOST prekida pregovore sa HDZom i ostaje samo sa SDPom. 

Mislim da MOST ne bi smio razočarati nikoga tko je glasao za njih kao neku 'treću' opciju, jer oni to i dalje jesu, samo su sada odabrali partnera kakvog jesu, ali valjda je svakom bilo jasno da se nikad neće dogoditi da MOST sam slaže vlast bez nekog oblika Saveza sa jednima ili drugima. Bitno je da se HDZSDP eliti pokaže da je novi igrač u gradu i da bez 'malog' čovjeka više ne ide, te da Maras i slični više ne mogu biti ministri bez kvalifikacija samo zato jer imaju adekvatnu člansku iskaznicu. MOST se puno proziva sa nepostojanje jedinstva, a upravo to bi im trebala biti i najveća snaga koja potiče ljude da glasaju za njih. Dok glas HDZu ili SDPu znači glas za uniformirano mišljenje koje se ne bavi tematikom nego dizanjem ruka prema stranačkom dekretu, MOSTovci u bilo kojoj varijanti vlasti i dalje imaju lusksuz glasanja prema vlastitom nahođenju, mogu reći 'ne' bilo čemu za što se odluče jer nisu obavezni prema nikome, pa čak niti prema samom MOSTu što su Petrina i slični primjeri već pokazali. Dakle, MOST ulazi u Savez sa HDZom zbog formiranja vlasti, zbog dobivanja kontrole resora kojima sami za sebe ne bi mogli niti prismrditi, te zbog izbjegavanja ponavljanja izbora na kojima bi, gotovo sigurno, dobili manje nego sada imaju, vjerojatno i drastično manje. Ako je netko glasao za MOST zato da se u jednom trenutku priklone nekoj ideologiiji, onda može biti razočaran, ali zašto bi netko glasao za MOST zbog ideologije, kad ima već ponuđene dvije opcije koje na tome baziraju cijelo postojanje. 

Je li netko glasao za MOST sa namjerom da se oformi ta famozna tripartitna vlast? Sigurno nije, oni koji su glasali za MOST ionako stalno tupe da im je dosta i jednih i drugih, nema logike da bi željeli vlast sa obojicom. Je li netko glasao za MOST sa nadanjem da će MOST sam imati većinu u Saboru? Možda, ali njegovo poznavanje politike u nas u tom slučaju i nije baš neko. Realno je da je svatko tko je dao glas MOSTu želio da njegova opcija dobije dovoljno utjecaja da diktira neke svoje uvjete te da unese svježa lica u Vladu i ministarstva, da razori postojeće pozicije HDZSDP-a koji su politički mogli drmati Hrvatskom kako žele.

I upravo to se i dogodilo, MOST će imati svoje ljude u Vladi, možda i premijera, a definitivno su izborili da Karamarko i Milanović premijeri neće biti. Imat će moć utjecaja u Saboru jer bez njihovih ruku ništa ne može proći i imati će relativno slobodne ruke unositi reforme u neke od najvažnijih resora nad kojima će dobiti kontrolu te moći postaviti svoje ljude. Zašto bi onda netko tko je glasao upravo za to bio razočaran? Samo zato jer je instrument kako to postići HDZ, a ne SDP ili svi zajedno? Onda treba biti iskren i priznati da nisi razočaran u MOST nego jer će u vlasti sudjelovati HDZ, a SDP iz nje otići. A to je ipak jedan sasvim drugi način razmišljanja od onog kojim se MOST pokušava baviti.

5

Mac316

Kneel before your master

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 88 54 100 783
PRIMIO <- 1,013 285 123 1,828

Dostignuća

Vingd 1,405.00
Bodovi 174.0
Analize 143 1,380.00
Ankete 47

Ocjene (20)


Komentari (17)


@mihael, molim te lijepo, još nam samo rasvijetli um za što si ti zapravo PLATIO tj. donirao MOST-u ? Što si htio da ti zazaj novac uzvrate ? Dražavno jamstvo za kredit ? Koncesiju na nešto ? Biti državni liferant ? Mandatar je naš čovjek zar ne Laci 0 0 0


@Laci, htio sam da budu bolji od SDP a ne lošiji od HDZ-a. Jednostavno , jasno , treba još? ... Ako su rekli da hoće tripartitnu vladu - što sam podržao - onda ne mogu ići s onim koji je to izrijekom odbio . Jasno? Kad to nisu mogli trebali su Stop. mihael 0 0 0


@Laci, pa mandatar je kanađanin. Po svemu. Ako ima dvojno državljanstvo to je lošije nego da nema hrvatsko, jer da je ex premjer dr. I.S. imao dvojno državljanstvo nikad ga naše oči više ne bi vidjele, a naši sudovi pogotovo. Zato... valjda je jasno! mihael 0 0 0


@mihael: Ako je Arnold mogao biti guverner Kalifornije, mogao je biti i predsjednik SAD. Most se ne može usporediti s SDPHDZ jer on zbog broja mandata može djelovati samo kao korektiv vlasti. S novim izborima bismo tu mogućnost izgubili. Spektator 0 0 0


@mihael: Hoće li, i kako Most djelovati kao korektiv, to ćemo tek vidjeti. Ali dok se ne dokaže suprotno, treba se barem nadati. Čekamo već predugo i nekima od nas najbolje godine prolaze pa ne bismo htjeli da prođu i našoj djeci. Spektator 0 0 0

Analiza

MOST dobiva sve što poželi, njihovi birači nemaju razloga za razočaranje

23.12.2015. 12:26, Je li MOST izgubio vjerodostojnost i razočarao svoje birače?

Hrvati su zaista nevjerojatan narod, uvijek im treba žrtveni janjac kojeg će kriviti jer ne žive dobro. Do danas su tu ulogu odlično igrali HDZSDP i njihove vladavine, ali oni su barem imali priliku demonstrirati svoje neznanje, nesposobnost i vođenje vlastitim interesima, pa da ih se opravdano krivi. No, MOST doživljava jednu novu sudbinu, pa ih se krivi za stvari koje još nisu niti počeli raditi, krivi ih se za 'propast' Hrvatske prije nego su dobili i minute priliku tu Hrvatsku voditi. Što im se sad predbacuje? Nakon tjedana u kojima ih se ismijavalo jer se kao ne mogu odlučiti, ... više >

5

Mac316

Kneel before your master
 • 10
 • 9
 • 1
 • 17

Analiza

MOST se pretvorio u opsjenu?!

23.12.2015. 02:34, Je li MOST izgubio vjerodostojnost i razočarao svoje birače?

Prevrati u pregovorima za sastavljanje vlade već su tako učestali i napadno dramatični da je to počelo podsjećati na neki poslovično loš holivudski triler, gdje se u fabulu na silu ubacuje preveliki broj peripetija kako bi se umjetno održala napetost i interes za glavnu radnju koja je sama po sebi prazna i nezanimljiva, obično zato što je stereotipna, nekad do trivijalnosti.

No glavna radnja ovih pregovora odnosila za zbacivanje s vlasti petnaestogodišnjeg obrasca mi i oni, što je za državu Hrvatsku sve samo ne stereotipna i trivijalna radnja, pa se čovjek mora zapitati - otkud potreba za toliko dodatne dramatike kad je osnovna radnja sama po sebi jako dramatična?!

Da se podsjetimo, era osvajanja vlasti putem samoidentifikacije kroz negaciju počela je s Račanovom tvrdnjom da oni nisu kao oni drugi koji koriste privatizaciju za pljačku, što se poslije pokazalo kao laž. Nastavilo se sa Sanaderovom tvrdnjom da oni nisu poput onih koji bi izručivali naše generale, što se također pokazalo kao laž, i tako u nedogled, sve do današnjeg dana. Milanović je tvrdio da oni ne pljačkaju državu kao oni drugi, za što vjerujemo da je potpuna laž - masovne zloporabe u predstečajnim nagodbama i opraštanje dugova bez ikakve jasno i stručno verificirane osnove koja bi se mogla pravdati javnim interesom, sumnjive velike privatizacije hotelskih kompleksa s "uspješnim" natječajima sa samo jednom pristiglom ponudom, opskuran rad kontrolnih državnih institucija poput Porezne uprave, državnih inspekcija, koje na očigled sviju "provode zakon" selektivno po linijama stranačkih smjernica - nepodopštine koje će se tek početi detaljno razotkrivati onda kada prestane jednako očita čvrsta "stranačka stega" nad samim Državnim odvjetništvom. Karamarkov HDZ je svoj doprinos toj eri dao tvrdnjom da oni nisu kao komunisti, za što unaprijed znamo da je laž, jer je komunističko nasljeđe u HDZ-u po mnogim pokazateljima snažnije nego u mnogim deklariranim lijevim strankama (brojnost članova s komunističkim zaleđem, odnos prema tržišnoj ekonomiji i zapadnoeuropskim demokratskim stečevinama).

Kada se, dakle, taj dugogodišnji dominantni obrazac uzdrma, riječ je o drami koja jednako uzrujava one koji se nadaju nečemu novome kao i one koji bi svim silama željeli čuvati sadašnje stanje. Cijela država je potresena i kome treba još ta dodatna dramatika s prevratima tipičnim za loše filmove? Je li riječ o neželjenoj posljedici jednog procesa ili o namjernom uzburkavanju situacije s jasnom unaprijed planiranom svrhom?

Da se  podsjetimo još nečega  - prema rezultatima posljednjih izbora MOST je dobio za mnoge neočekivano veliku glasačku potporu. No ta potpora brojčano i dalje iznosi oko 10% zastupničkih mandata. I kakve onda uopće ima logike da politička grupacija s takvom potporom preuzme glavnu ulogu u pregovaračkom procesu za uspostavljanje nove vlasti? Logike nema, ali objašnjenja ima, što je valjda normalno za zemlju koja je "mimo sveg ostalog svijeta".

Objašnjenja mogu biti:

- izloženi strahovitom medijskom pritisku, MOST-ovci su podlegli nametnutoj tezi da, eto, HDZ i SDP nikako ne mogu surađivati, pa je, eto, zato MOST najodgovorniji za formiranje ili neformiranje vlasti. Iako su isto tako mogli kazati da oni ne žele ni s jednim ni s drugim jer im je to i bila predizborna platforma, te potpuno prebaciti lopticu na veće od sebe koji bi i po elementarnoj logici trebali snositi i proporcionalno veću odgovornost, MOST-ovci su naprosto podlegli općoj kroz medije umjetno stvorenoj psihozi,

- isto tako je općenito postalo potpuno normalno da HDZ i SDP ne pokazuju niti dokazuju ikakve kompetencije, ikakvu sposobnost, rezultate, plan, program, viziju, bilo što čime bi dokazali da su vrijedni izbora - a da ipak stalno budu na vlasti ili oko vlasti. Sasvim je, dakle, normalno da za njih važe drukčiji kriteriji - to se najbolje vidjelo na višetjednom nemilosrdnom seciranju svakog elementa MOST-ova programa od strane kritičara koji niti da spomenu da SDP i HDZ nemaju ništa što bi se i približno moglo mjeriti s MOST-ovim nabrzinu sklepanim programom - SDP nema uopće, apsolutno ništa, a HDZ ima kolekciju općih fraza koje nemaju nikakvu poveznicu sa stvarnim životom i izvedivošću. U toj varijanti, MOST-ovci su se naprosto pokorili općeprihvaćenom mišljenju, mišljenju da oni moraju zasukati rukave i raditi, dok "veliki" imaju obvezu samo cinično promatrati njihov trud sa strane,

- treća varijanta je ona MOST-ovih gorljivih kritičara - da su se prihvatili posla svim snagama jer im je pod svaku cijenu stalo očuvati postojeći rezultat, broj saborskih mjesta i privilegije koje uz to idu, te eventualne dodatne privilegije koje nosi izvršna vlast; dakle, izbjeći nove izbore.

Logika i dosljednost u MOST-ovim potezima mogla se pratiti sve do onog SDP-ovog nevjerojatnog zaokreta u jednom danu. MOST-ovci su imali dovoljno argumenata da odbiju taj SDP-ov preokret zbog njegove imanentne neozbiljnosti, izbace ih iz daljnjih pregovora i da onda sve snage ulože u testiranje HDZ-ove ozbiljnosti da prihvati široku političku platformu na vlasti koja bi bila što bliža željenoj tripartitnoj vladi - pozivanjem manjih lijevih stranaka da uđu u vladajuću grupaciju, kao i manjinaca, stranke HRID, pa čak i IDS i Stipe Petrine - a sve kako bi utvrdili nudi li HDZ ikakvu širinu veću od SDP-a, koja bi bila bliska njihovoj ideji o tripartitnosti. 

Da su htjeli, mogli su to "gurati" do kraja u stilu svoje proklamirane dosljednosti. No pozivanje SDP-a natrag u igru nema nikakvo racionalno objašnjenje. Naizgled...

No ako se napravi drukčija perspektiva za posljedični niz naizgled neobjašnjivih događaja, stvari izgledaju drukčije.

Ako se zamisli da pregovori - ili bar njihov završni dio - slijede matricu partije amaterskog pokera, onda bismo mogli reći:

- HDZ je nekako uspio izblefirati koaliciju Hrvatska raste da je ipak spreman prihvatiti tropartitnu vlast, pa HNS-ovci gube živce i napuštaju igru

- SDP vjeruje da HDZ blefira, pa onda pravi nagli zaokret

- MOST želi izblefirati da su dosljedni, pa zovu SDP natrag na pregovore

- SDP blefira pristajući na sve zahtjeve MOST-a, što MOST-ovce zapanjuje, a Karamarka navodi da izgubi živce i prizna da je blefirao kada je ostavljao otvorenu mogućnost za tropartitnu vlast. Ne treba zaboraviti da nakon posljednje HDZ-ove odbijenice Karamarko izjavljuje da mu je pao kamen sa srca, da on na to ionako nije htio pristati, a samo par dana ranije Reiner tvrdi da se o tome razgovora. Pregovara, dakle, o nečemu za što sad priznaju da im je potpuno neprihvatljivo - dakle, blefiraju!

Da je htio čiste račune, MOST je, očito je, trebao igru početi privoditi kraju ranije, u već spomenutom trenutku SDP-ovog salto mortale-a.

Nastavljanjem igre, pak, MOST je bacio sjenu na sav svoj dosadašnji rad, a ako se realizira trenutni scenarij "najnovijeg naglog zaokreta", sastavljanje vlade s HDZ-om u zadnji čas - onda se kompromitira sve što je MOST dosad radio.

Ne ulazeći u istinitost tvrdnji o najnovijim SDP-ovim pokušajima mućenja vode s nazivanjem MOST-ovih zastupnika - to im ne bi bio ni prvi, a neće biti ni zadnji put da takvo nešto rade - koristiti to kao izgovor da se preko noći ponovno uspostavi "sljubljivanje" s HDZ-om stvarno nema nikakvog smisla. Ta HDZ se upravo bio izrijekom izjasnio, i to nekoliko puta ponovio, da ne prihvaća nikakav oblik tripartitne vlasti, i budući da je MOST cijeli proces pregovora vodio upravo na tom načelu, odustajanje od osnovnih načela, i uskakanje na zadnji vlak za vlast pokazuje da se MOST ili izgubio u odsutnom trenutku ili otpočetka imao dvojbene namjere.

Ništa osim ponavljanja izbora za tu platformu više nema smisla, jer su obje velike strane jasno pokazale da se ne žele mijenjati, i tu se MOST-ova uloga u ovom postizbornom procesu, po nama, završava. Hoće li biti mi koji se 70 godina nakon pobjede nad fašizmom s fašističkom opasnošću bore tako da odlučno ništa ne rade, ili će biti oni koji ne žele tripartitnu vladu zbog ćirilice u Vukovaru - dragom je Bogu svejedno. Pristajanjem na samo SDP ili na samo HDZ postaju ili mi ili oni - i MOST-a više nema.

6

Dirk15

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 466 13 13 1,127
PRIMIO <- 870 178 96 2,274

Dostignuća

Vingd 1,302.00
Bodovi 208.4
Prijedlozi 2 8.00
Analize 126 1,294.00
Ankete 286

Ocjene (11)


Respektira (7): Refamolitelj, VeNLO, Analyst, Niksodus, Laci, siouxica, 5none5


Slaže se (2): Niksodus, mihael


Ne slaže se (2): Boljunac, sufit


Komentari (24)


Respektabilna analiza, mada ne mislim da su nivi izbori jedino rješenje. Za njih ima vrmena, ako vidimo da ova nova Vlada, koja se očito mnogima ne svidi, mada je još i nema, ne radi dobro. Prosvjedovati pred banksim dvorima uvijek možemo ? Laci 0 0 0


Samo ću reći AJME na ovaj tekst i komentare. KATASTROFA!!! MDoresic 0 0 0


KADA SE PIŠE ILI KOMENTIRA OVAKO NEŠTO PREVAŽNO ONDA TREBA RASPOLAGATI I S PRAVIM INFORMACIJAMA! Što se je sve događalo u pozadini to znade vrlo mali broj ljudi, pa i moja malenkost. Božo je genijalac!!! To vam ja kažem, a i pokazati će se. MDoresic 0 0 0


@md, kada se odlučujete na tako "snažne" ocjene, najmanje što bi se očekivalo je da pružite neke konkretne argumente. svakom čitatelju se "na tanjuru" nude konkretne teze i argumentacija koju mže do mile volje, ali konkretno, osporavati. Dirk15 0 0 0


Meni su nepoznate informacije o tome što se je događalo iza scene, ali znam ono što sam ja osobno učinio da se Most prikloni Domoljubnoj koaliciji odnosno HDZ-u. I nisam baš uvjeren u genijalnost BP-a. On se je stvarno kolebao, a Most pogotovo. Boljunac 0 0 0

Analiza

MOST se pretvorio u opsjenu?!

23.12.2015. 02:34, Je li MOST izgubio vjerodostojnost i razočarao svoje birače?

Prevrati u pregovorima za sastavljanje vlade već su tako učestali i napadno dramatični da je to počelo podsjećati na neki poslovično loš holivudski triler, gdje se u fabulu na silu ubacuje preveliki broj peripetija kako bi se umjetno održala napetost i interes za glavnu radnju koja je sama po sebi prazna i nezanimljiva, obično zato što je stereotipna, nekad do trivijalnosti. No glavna radnja ovih pregovora odnosila za zbacivanje s vlasti petnaestogodišnjeg obrasca mi i oni, što je za državu Hrvatsku sve samo ne stereotipna i trivijalna radnja, pa se čovjek mora zapitati - otkud potreba za toliko dodatne dramatike ... više >

6

Dirk15

 • 7
 • 2
 • 2
 • 24