Analiza

Prgomet politički žrtvovan jer HDZ kupuje vrijeme

16.03.2017. 13:48, Je li Drago Prgomet najbolji HDZ-ov kandidat za bitku za Zagreb?

Andrej Plenković je dovoljno inteligentan čovjek i iskusan političar da zna i razumije da HDZ ne može nikako osvojiti Zagreb na ovim izborima. Puno prekasno se uopće pristupilo traženju kandidata, nije se proveo terenski rad kojeg neki drugi kandidati provode već gotovo godinu dana, HDZ u Zagrebu nije imao personu koja bi po nekim potezima, izjavama ili aktivnostima ostala u sjećanju građana Zagreba pa da na čistu karizmu pokupi glasove. Jednostavno, nema načina da se HDZ ugura u priču s velikim igračima ovih izbora, Bandićem, Mrak Taritaš, pa i Sandrom Švaljek i Brunom Esih koje obje imaju puno dužu povijest pretendiranja na ovu funkciju. 

S druge strane, baš ta Bruna Esih je postala Plenkovićev problem. U nedostatku HDZ-ovog kandidata realno je da bi dosta veliki broj zagrebačkih HDZ-ovaca podržao gospođu Esih koja je i dio njihovog saborskog kluba iako nije članica stranke. No, problem sa Esih je što je ona miljenica one HDZ struje čiji dio nije Andrej Plenković i njegov 'novi HDZ'. Esih je na liniji sa Hasanbegovićev, Đakićem, Culejom, takvim kadrom, možemo ih zvati tvrdokorni HDZ, desni, radikalno desni, nešto na tom tragu. Plenković, da bi nastavio vući HDZ u smjeru u kojem je namjerio, ne smije baš dopustiti da se desno krilo stranke razmaše, da se grupiraju i solidarizirajus s Esih i Hasanbegovićem, a ne smije niti trpjeti poniženje da ta linija ima svog kandidata za Zagreb, a njegov 'uljuđeni', umjereni dio HDZ-a nagnut političkom centru nema. 

I zato, dobar dan gospodine Prgomet. Drago Prgomet se marginalno spominjao u razgovorima za gradonačelinka Zagreba, ali ti razgovori nikad nisu imali potpore na terenu niti su aktivnosti promocije Prgometa ikad otišle dalje od 'priča se...'. Sudeći po takvom, mlakom pristupu kandidaturi, može se zaključiti da je konkretna odluka da se Prgomet kandidira donesena relativno nedavno, možda i preko noći kad su Plenković i ekipa vidjeli da je vrag odnio šalu i da dosta HDZ-ovaca gravitira prema Esih. Kandidaturom Prgometa Plenković stavlja hipoteku obaveze pred zagrebačke članove da podrže svog kandidata, a za pretpostaviti je da aktuialni premijer ima dovoljnu količinu autoriteta da ga većina posluša. Naravno, ne Zlatko Hasanbegović, koji već ionako operira kao vanjski suradnik stranke više nego aktivni član, ali ipak, većina ostalih bi iz poštovanja prema instituciji HDZ-a i želje za dodvoravanjem Plenkoviću kao centru moći stranke, trebala poslušati središnjicu i fokusirati se na Prgometa.

Plenkovićeva dilema je vjerojatno bila Prgomet ili Andrija Mikulić, a logika za Prgometa je jasna. Mikulić nije potrošeni političar, pametno ga je čuvati za neka bolja vremena, dok je Prgomet svojim odlaskom iz stranke, pridruživanjem MOST-u, odlaskom iz MOST-a, osnivanjem HRID-i, povratkom u HDZ, svoj politički autoritet gotovo potpuno izgubio i, laički rečeno, manja ga je šteta žrtvovati jer u budućnosti teško da može biti upotrebljiv. 

Naravno, to što će većina gradskih HDZ-ovaca i simpatizera na preporuku Plenkovića podržati Prgometa nije dosta za pobjedu, vjerojatno niti za drugi krug. HDZ nije najjača stranka grada Zagreba niti je Zagreb po defaultu posebno 'desni' grad. Najviše čemu se mogu nadati je da, zahvaljujući glasovima stranke i simpatizera ne dožive fijasko, da pokažu kakvu takvu relevantnost u metropoli, uzmu određeni broj vijećničkih mjesta, što će ih učiniti faktorom u donošenju odluka te da zahvaljujući takvom rezultatu mogu za izvjesni drugi krug dati svoju potporu nekom drugom kandidatu. 

A taj 'neki drugi kandidat' kojeg bi iz HDZ-a željeli može biti samo jedan - Milan Bandić. Bandić je političar koji zna sa svima biti dobar, a nije sporno da sa HDZ-om nikad zapravo nije imao nekih većih nesuglasica ili sporova. Drugim riječima, sa Bandićem se može 'surađivati'. Također, ne manje važno, Bandić se, čak i da osvoji još jedan mandat, bliži svom političkom kraju. Bilo da to bude nakon odrađenog dobivenog mandata ili ranije pod utjecajem USKOK-a i državnog odvjetništva, Bandićev rok trajanja u politici se bliži isteku. Podrškom Bandiću i ostavljanjem njega na funkciji čelnika grada zapravo se održava postojeće stanje koje nije mrsko HDZ-u jer imaju utjecaj na gradonačelnika, vlast ne drže njihovi politički rivali s lijeve strane, a HDZ si kupuje vrijeme da prije Bandićevog konačnog odlaska afirmiraju neko ime koje bi na slijdećim izborima moglo napraviti nešto zaista više za HDZ. Bilo koja druga opcija, Švaljek, Esih, pogotovo Mrak Taritaš, ali nikako ne Pernar, nose rizik da se dobro odrađenim poslom i ispravljanjem mnogih Bandićevih 'sranja' nametnu kao trajne opcije za gradonačelnika, novi Bandići koji će drmati Zagrebom jednako koliko i aktualni gradonačelnik, skoro pa 20 godina. Bandić je HDZ-u garancija da će za neki kraći period vremena, najviše četiri godine, imati čistu šansu sa svojim čovjekom osvojiti Zagreb. 

Gledajući stvari na taj način, svjesni da ove izbore ne mogu dobiti, kandidatura Prgometa je zapravo najbolji potez za HDZ. Neće potrošiti neko ime za budućnost na unaprijed izgubljenim izborima nego već politički izmrcvarenog Prgometa, kojeg na neki način stranka čak i kažnjava za dezerterstvo tako što ga šalje na izbore kao ovcu na klanje. Glasačko tijelo HDZ-a se ipak kandidaturom svog čovjeka odmiče od Esih i umanjuje dodatno njene šanse, a stvara se situacija u kojoj je najrealnije da u drugi krug odu Bandić i Mrak Taritaš. U takvom drugom krugu Mrak Taritaš vjerojatno ostaje na istom broju glasova kao u prvom (+ eventualno Pernarovi frikovi ako se zaista kandidira), dok Bandić uzima vjerojatno dobar dio glasova i od Prgometa i od Esih i od Švaljek jer se vodimo pretpostavkom da nitko od njihovih glasača ne želi SDP/HNS na vlasti. U nedostatku boljih opcija iz vlastitih redova i sa potrebom vremena da proizvedu svog čovjeka za Zagreb, ovo je vjerojatno maksimum što su Plenković i njegovo krilo HDZ-a mogli iz situacije izvući. 

5

Mac316

Kneel before your master

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 88 54 100 783
PRIMIO <- 1,013 285 123 1,828

Dostignuća

Vingd 1,405.00
Bodovi 174.0
Analize 143 1,380.00
Ankete 47

Ocjene (8)


Komentari (19)


Mislim da je Prgomet "partijski soldat" koji će dužnost obaviti časno, iako je svjestan, da je žrtvovan. Plenki ne želi da mu se predbacuje deal s Bandićem.Možda je zahvala zbog vraćanje u HDZ, a možda i ulog u budućem miješanju karata u stranci. viewer 0 0 0


Dobra analiza, Prgomet je HDZ-ov glineni golub, koga će zagrebčani 'odstreliti'. Laci 0 0 0


Slažem se sa zaključkom kojeg je iznio Venlo.Političar koji je promijenio 3 stranke i iskompromitirao se,sigurno nije ubačen kao kandidat sa izgledima,nego kao kukavičje jaje da pokvari izglede Bandićevih konkurenata.Naravno da takva uloga ima plotto 0 0 0


cijenu,a nju ćemo saznati naknadno.Plenković stoji sve gore u stranci iako još nije u kritičnoj poziciji,no po svemu što radi,nema šanse da će odraditi puni mandat.Uostalom,on je tek 2011 posto clan HDZ iz čistog oportunizma,a po političkom habitusu, plotto 0 0 0


kojeg ne može skriti,spada u krug političara ,koji kao i Merkel.djeluju u korist kvazi lijeve neoliberalne agende. plotto 0 0 0

Analiza

Čime je Prgomet uspio "pridobiti" Plenkovića ?

16.03.2017. 10:42, Je li Drago Prgomet najbolji HDZ-ov kandidat za bitku za Zagreb?

Ako Plenković u cijelom HDZ-u nije našao boljeg kandidata z agrdonačelnika Zagreba od Prgometa, onda najmanje dvije stvari ne štimaju. Ili HDZ zaista nema nikoga tko bi mogfao ugroziti Bandića na predstojećimm lokalnim izborima, ili je Plenković deficitaran u po sposobnosti shvatanja tko i kako može "srušiti" konačno Bandića.

Plenković očito ne shvaća, dapače u svojoj oholosti precjenjivanja sebe i svoje intelektualne sposobnosti, da je Bandić NEOBORIV dok djeluje po onoj " jeste da je pobornik kikaševske filozofije, ali i nama daje !". Bandića se NE MOŽE "srušiti" na zagrebačkim izborima, a da se prije toga zagrebčanima nisu predočeni neoborivi dokazi o njegovom 'muljanju' sa gradskim novcem. Općenito fraziranje o tome da  "loše vodi grad", da "gradi bezvezne fontane", da "radi što hoće sa gradskimm novcem", da je "oko sebe okupio i korumpirao" korumpabilne suradnike, da je "zapošljavao po babu i striučevima", da je "osobno naređivao prekrajanje urbanističkih planova", da je...da je..., i tako dalje, nema efekta na zagrebčane, koji nisu bedasti i vide da se na državnoj razini rade puno gore stvarai od ovih koje se pripisuju Bandiću, a koje mimogrede rečeno nikada nisu dokazane na sudu ! Bandić je takav kakva je, i on se neće promijeniti, djeluje kao da je 'politiku' diplomirao kod samoga druga Tita (možda mi je zato toliko drag današnji naziv kazališnog trga.

No pustimo Bandića i pređimo na procjenu šansi HDZ-ovog kandidatat za bandićevo mjesto, Drago Prgometa. što toga čovjeka kvalificira za to da ga se smatra kompetentnom osobom za mjesto gradonačelnika Zagreba ? Za razliku od Bandića koji je autentični "sin" propale Partije i kome SDP nije bio dovoljno autentičan u nastavku 'posla' koji je prekinut 1990-e, i koji se nije šetao potom od jedne do druge stranke, Prgomet je tipičan politički karijerista, koji nema ono što bi trebao imati d abi "oborio" bandića, a to je autentičan vlastiti stav, vlastito mišljenje i vlastiti program, koji bi mogao privući glasače. Biti HDZ-ovac, pa biti mostovac, pa napuštati  MOST, pa biti tobože neovisan, pa se 'pokajnički' vratiti u HDZ, ne odaje osobu kojoj se može i treba vjerovati, već više upućuje na to da se radi o osobi kojoj su osobna promocija i osobni interesi iznad svega.

Ne ulazeći ovaj put u procjenu šansi ostalih kandidata koji "kreću" protiv Bandića, za Prgometa držim, da bi mu najveći domet na ovim izborima moglo biti ako za njega glasuju bar zagrebački HDZ-ovci, i ništa više. A to nije dovoljno da se "obori" Bandić. Nije dovoljno čak ni za ulazak u drugi krug. Naravno da svatko može o tome imati svoj vlastiti stav, izbori će pokazati što zagrebčani misle, a poznavajući zagrebčane, oni su skloni biti oprezni i mudri, te uvijek birati ono što je najmanje zlo. Za sada je to Milan Bandić.

5

Laci

Samo je glupost beskonačna

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 758 753 258 4,036
PRIMIO <- 1,016 240 72 2,589

Dostignuća

Vingd 1,250.00
Bodovi 176.1
Prijedlozi 23 6.00
Analize 468 1,216.00
Ankete 330

Ocjene (2)


Respektira (2): plotto, IDujas


Komentari (4)


Moglo je ovo i bolje! Znam, Znam reći ćeš napiši! Na žalost nemam vremena! Nego Prgometu si zaboravio dogovor s Milanovićem! Inače za mjesto gradonačelnika Zagreba ga kvalificira fakultet završen u Banja Luci i čudna nostrifikacija! IDujas 0 0 0


Hvala IDujas na informaciji, ovo sa banja Lukom i nostrifikacijom baca čak novu svjetlost na lik samog Plenkovića. Kakve to on tipove "cijeni" ? Barišić, Nina Obuljen, Martina Dalič, Kovač, Culej, i sada Prgomet ??? Cilj mu je destroying ?! Laci 0 0 0


Mogao mu je Plenković osigurat i Kotromanovića,barem dok traje izborna kampanja da mu ima netko oprat i izmasirat poslovično bolna leđa. Glede Banja Luke,moglo je biti i gore.Priština naprimjer. plotto 0 0 0


ha,hahaahaaa...plotto, da Priština, ili čak možda Čačak ?! Laci 0 0 0

Analiza

Čime je Prgomet uspio "pridobiti" Plenkovića ?

16.03.2017. 10:42, Je li Drago Prgomet najbolji HDZ-ov kandidat za bitku za Zagreb?

Ako Plenković u cijelom HDZ-u nije našao boljeg kandidata z agrdonačelnika Zagreba od Prgometa, onda najmanje dvije stvari ne štimaju. Ili HDZ zaista nema nikoga tko bi mogfao ugroziti Bandića na predstojećimm lokalnim izborima, ili je Plenković deficitaran u po sposobnosti shvatanja tko i kako može "srušiti" konačno Bandića. Plenković očito ne shvaća, dapače u svojoj oholosti precjenjivanja sebe i svoje intelektualne sposobnosti, da je Bandić NEOBORIV dok djeluje po onoj " jeste da je pobornik kikaševske filozofije, ali i nama daje !". Bandića se NE MOŽE "srušiti" na zagrebačkim izborima, a da se prije toga zagrebčanima nisu predočeni neoborivi ... više >

5

Laci

Samo je glupost beskonačna
  • 2
  • 0
  • 0
  • 4