Analiza

Svaka dobra Vlada ima šanse, a svi izbori do sada nisu rješavali ništa !

17.06.2016. 12:15, Ima li šanse za funkcionalno preslagivanje Vlade ili su novi izbori jedino rješenje?

Ova aktualna situacija, ili točnije rečeno ovaj politički igrokaz koji je trenutačno u tijeku u nas, je doveo u medijski fokus jedan pojam koji do sada nije rabljen  u politici, već samo u tehnologiji skladištenja. Naime radi se o pojmu 'preslagivanje' Vlade.  Na stranu što se taj pojam neprimjereno rabi za nešto, za što postoje prikladniji pojmovi u hrvatskom jeziku, kao što su naprimjer pojmovi 'promjena', 'rekonstrukcija', 'novi sastav' ili tome slično, od toga je još gore to što oporba smatra nikakvo 'preslagivanje' ne bi bilo dobro, te da su novi izbori jedino rješenje.

Osobno smatram da u nas u ovakvoj konstelaciji političkih stranaka i partija, sa ovakvim rukovodstvima odnosno čelnim ljudima istih, nikakva 'preslagivanja' ili nikakvi novi parlamentarni izbori ne mogu ovoj državi i njenim građanima, obezbijediti da dobije Vladu i Sabor koji će se brinuti i braniti općedruštvene interese, i interese najvećeg dijela hrvatskih građana. Da je tomu tako najbolji su dokaz proteklih dvadeset i pet proteklih godina Hrvatske kao samostalne države. Koja je Vlada i koji je saziv Sabora za to vrijeme vodio računa o zaštiti najvitalnijih interesa hrvatske države i hrvatskih građna ? U ovih dvadeset i pet godina uništen je najveći dio hrvatske gospodarske infrastrukture, 'proizvedeno' je cca 300 000 nezaposlenih, i 'ustoličena' je društvena paradigma, koja je premrežila cjelokupno društvo, da su korupcija, potkradanje i pljačkanje državnog proračuna i davanje prioriteta podobnosti i vezama, umjesto stručnosti i poštenja, poželjni obrasci ponašanja u hrvatskom društvu.

Izbora i promjena na vlasti HDZ-a i SDP-a je bilo dovoljno da se može zaključiti da se ništa neće promjeniti glede napred navedene paradigme, jer to ne odgovara ni HDZ-u ni SDP-u. Niska izlaznost na izbore, i nedobivanje apsolutne parlamentarne većine ni za HDZ, ni za SDP, je najbolji dokaz da narodu počinje da "sviće u mozgu" da ovo kako je do sada glasovao nije bilo dobro. Svojim glasovanjem naizmjenično za HDZ ili SDP, te naizmjeničnim dovođenjem na vlast HDZ ili SDP, je narod samo postigao devastaciju hrvatskog proizvodnog gospodarstva, ogromno povećanje nezaposlenosti, bijeg mladih iz Hrvatske glavom bez obzira, ogromnu zaduženost Hrvatske kod stranih lihvarskih institucija. i dovođenje Hrvatske na začelje europskih država po svojim nepovoljnim pokazateljima po svim parametrima po kojima se procjenjuje uspješnost država.

Novi izbori na kojima će glavnu riječ ponovno voditi HDZ i SDP ne mogu donijeti ništa dobro jer će oni na glasačke lste ponovno staviti svoj provjereni i rukovodstvu podobni kadar, od koji se ne može, kao ni do sada, sastaviti nikakva uspješna Vlada koja bi brinula o interesima džave i njenih građana. 'Preslagivanje' Vlade bi moglo uspijeti, ako bi se stranke odrekle svojih stranačko-partijskih ambicija za zadovoljavanjem svojihstranačko-partijskih interesa, i osobnih interesa svojih lidera i njima bliskih članova, te stvarno na mjesta premijera i ministara predložili stručne, vrijedne i poštene osobe. Nema takvih budala koji ne bi podržali takvu Vladu. No problem je u tome što takve osobe i takvu Vladu lideri vodećih stranaka i partija ne mogu "smisliti", budući da sebe smatraju najpametnijima i bogomdanima da "vode" državu. A kuda su je vodili do sada je valjad svima jasno.

Postavlja se pitanje što u toj situaciji, kada su novi izbori gotovo izvjesni, učiniti tijekom glasovanja na novim parlamentarnim izborima ? Postoje samo dvije logične mogućnosti. Jedna je da se uopće ne izađe na izbore, a druga je da se masovno glasa za bilo koje druge stranke, samo ne za SDP i HDZ, čime bi se "politika" primorala da se dogovori o sastavu Vlade u kojoj ne bi bilo stranačko-partijskih poslušnika, već bi u njoj bili stručni, vrijedni i dokazano poštene osobe. Stručnost nije teško verificirati, da li je netko vrijedan ili ne, bi se trebalo dokazivati dosadanjim rezultatima rada , a poštenje bi se pokazalo utvrđivanjem da li ga prate neki "repovi, kosturi iz ormara, i slučajevi  koji "mirišu" na kaznena djela". Da pojasnim što podarzumijevampod tim kriterijima, reći ću slijedeće:

Ne bi mogao biti član Vlade netko tko je neuspješno vodio vlastitu tvrtku, tko je pod sumnjom ili otvorenom istragom o zloporabi funkcije na mjestu naprimjer gradonačelnika, predsjednika Upravnog odbora, direktora ili slično, tko je pod sumnjom da je, ili je bio, sudionik koruptivnih radnji, kao naprimjer neki visoki dužnosnici u sustavu visokoškolskog obrazovanja, tko je zlorabio funkciju u MUP-u, MORH-u ili tajnim službama, itd.., i kad bi se poštivali ti kriteriji pri satavljanju Vlade, narod bi to prepoznao i prihvtaio. No preduvjet za to je da i saborski zastupnici budu "opremljeni" takvim osobnim i moralnim integritetom da ne podlegnu stranačko-partijskoj stezi, već da odlučuju na osnovi svoje savjesti i pameti, a u najboljem interesu hrvatske države i hrvatskih građana.

No pošto o tome tko će biti na listama za koje treba glasovati, odlučuju stranačko-partijske "elite", nema šansi da novi saziv sabora bude bolji od sadanjeg, pa nema ni šansi za to da Hrvatsku obasja sunce društveno-gispodarskog boljitka. Dok MIlanović isključuje čitave ogranke iz SDP-a, a Karamarko šalabakterima obezbijeđuje za koga da se glasuje na stranačkoj konvenciji, nema u ovoj zemlji nade za boljitak ni u kom pogledu. Pri tome se prisjećam jedne novinarske dosjetke koja glasi: "Svaka država ima svoju mafiju, no samo u Hrvatskoj mafija ima državu", i ma što je pod tim novinar mislio, čini se da nije bio daleko od istine.

5

Laci

Samo je glupost beskonačna

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 758 753 258 4,036
PRIMIO <- 1,016 240 72 2,589

Dostignuća

Vingd 1,250.00
Bodovi 176.1
Prijedlozi 23 6.00
Analize 468 1,216.00
Ankete 330

Ocjene (1)


Respektira (1): 5none5


Komentari

Analiza

Svaka dobra Vlada ima šanse, a svi izbori do sada nisu rješavali ništa !

17.06.2016. 12:15, Ima li šanse za funkcionalno preslagivanje Vlade ili su novi izbori jedino rješenje?

Ova aktualna situacija, ili točnije rečeno ovaj politički igrokaz koji je trenutačno u tijeku u nas, je doveo u medijski fokus jedan pojam koji do sada nije rabljen u politici, već samo u tehnologiji skladištenja. Naime radi se o pojmu 'preslagivanje' Vlade. Na stranu što se taj pojam neprimjereno rabi za nešto, za što postoje prikladniji pojmovi u hrvatskom jeziku, kao što su naprimjer pojmovi 'promjena', 'rekonstrukcija', 'novi sastav' ili tome slično, od toga je još gore to što oporba smatra nikakvo 'preslagivanje' ne bi bilo dobro, te da su novi izbori jedino rješenje. Osobno smatram da u nas u ... više >

5

Laci

Samo je glupost beskonačna
 • 1
 • 0
 • 0
 • 0

Analiza

Koja većina građana, koja RTl-ova anketa ?

15.06.2016. 14:21, Ima li šanse za funkcionalno preslagivanje Vlade ili su novi izbori jedino rješenje?

Koliko građana ima Republika Hrvatska ! Nešto preko 4 miliona. Kojih je to 2 miliona i nešto građana anketirano u anketi RTL-a ? Gdje je to anketirano tih 2 miliona i nešto građana ? Koliko je to trajalo anketiranje tih 2 miliona i nešto građana ? Naravno da se ništa od toga nije desilo, već se iz neke  ankete na brzaka sa stotinjak ili čak tisuće ljudi izvlači zaključak da je "većina građana za nove izbore" ?! Pa za Boga miloga građani jedva izlaze i na redovne izbore, dosta im je i izbora i politike i političara, a kamoli da "žele" nove izbore.

Oni što građani zaista vjerojatno žele je da ministarstva i državna nadleštva rade svoj posao pošteno, vrijedno i u opću korist. Iskreno rečeno građanima je čak svejedno tko je ministar kojeg resora, ako taj resor obavlja posao koji je po Ustavu i Zakonu dužan obavljati, uredno i pošteno. A posao i tako ne obavljaju ministri, već svi oni koji su "ispod" ministara. Sami ministri pak mogu raditi tri stvari. Imati ideje, vizije i volje da poboljšaju rad ministarstava, da ne rade ništa, i da samo smetaju i koče uredno obavljanje državnih poslova. U nas je od 1990-e naovamo uglavnom bila situacija takva da je dolaženja na funkciju ministara bila uslovljavana ne stručnošću, revnošću u radu i poštenjem, već podobnošću i poslušnošću stranci koja je trenutačno na vlasti, dapače čak ne stranci već njenoj vrhuški odnosno gazdi stranke ili partije, pa se praktično dešavalo da ministri ili ne rade ništa ili samo smetaju da se nešto pametno radi. da i ne spominjem četvrtu mogućnost, da su radili protiv interesa države i njenih građana.

I zato kako god se glasovalo na dosadanjim izborima, za koga god se glasalo, stvari su uvijek tekle na ustaljeni, isti nčin, mijenjali su se samo akteri, koji su radili kao i njihovi prethodnici. Narod ako je i bedast, ipak nije totalno lud, pa vidi kakva se "igra igra", pa velikom većinom apstinira od izlaženja na glasačka mjesta, pa na glasanje izlazi onaj dio građana, koji naivno vjeruje da svojim glasom može nešto promijeniti na bolje.

Dvadeset pet godina se smijenjuju HDZ i SDP i što se dešava ? Uvijek samo velika predizborna obećanja, jamstvene kartice, planovi 21 i slične šarene laži, a nakon izbora se zaboravi sve što je govoreno narodu. A ono što je najgore što su u ovu igru do guše upleteni mediji, na takav način da stvaraju privid nekog virtualnog javnog mnijenja, kao tobožnje raspoloženje većine građana za ove ili one, a ustvari "ispiraju" mozak onima koji ih čitaju, slušaju ili gledaju. To najbolje dokazuje aktuelna situacija sa poslednjim izborima, kada se dio glasača "usudio" odstupiti od stereotipa Kurt/Murta odnosno HDZ/SDP, te dao značajan broj glasova MOST-u. I mediji su počeli besomučnu hajku na MOST s argumentom da "žele vlast", kao da do sada HDZ i SDP nisu željeli vlast već su željeli pomoći građanima ?! Mediji su uz pomoć "etabliranih" političara iz do sada vodećih stranaka i partija, osuli paljbu na MOST iz svih oružja. Te MOST nije sproveo obećane reforme, te MOST je željan vlasti, te MOST unosi razdor u "idilično" ozračje domoljubne koalicije, i sličnim glupostima bombardirajući čitatelje, slušatelje i gledatelje.

I što se dešava ? Kada po dobrom starom oprobanom komunjarsko-liberalnokapitalističkom običaju ne možete postići ono što želite, onda vadite afere iz ladica, pa tražite ostavke potpredsjednika, premijera i ministara, isprovocirajući i organizirajući "spontane" prosvjede za bilo što, samo nek se vidi da "narod" prosvjeduje.

Najžalosnije je pak u današnjem političkom igrokazu to što HDZ želi rušiti premijera koga je sam doveo, da mijenja ministre u Vladi koju je sam predložio za izglasavanje povjerenja u Saboru. Možda će HDZ i uspjeti  u nakani da Sabor izglasa nepovjerenje Oreškoviću, ali će to biti najveća sramota za neku hrvatsku stranku od '90-e do danas, da nije znala koga predlaže za premijera.

Da je HDZ sposoban da se urazumi i interese pojedinaca iz svojih redova stavi u drugi plan u odnosu na interese Hrvatske u koju se stalno kune, i u odnosu na opće interese države i građana, onda bi jedno dobro promišljeno "preslagivanje" Vlade moglo biti korisno. Pod uvjetom da se u Vladu dovedu stručni, vrijedni i pošteni ljudi, a ne stranački "kadrovi" bez ičega u glavi osim ideje da moraju puniti vlastite džepove.

Prijedlog HDZ-a da Zdravko Marić bude novi premijer je prihvatljiv, ali je neobično da HDZ-ov izvrstan ekonomski stručnjak Goran Marić nije u fokusu interesa vodstva HDZ-a. SDP-ov prijedlog za raspuštanje Sabora ima sve manje izglede da prođe u Saboru. Zar bi saborski zastupnici kojima je ovako osigurano saborsko "leno" glasovali protiv sebe, rizikujući da u novom sastavu Sabora ne budu u njemu. Glasuju li za raspuštanje sabora SDP-ovci bi pokazali da u SDP vlada čelična volja partijskog sekretara kao u doba JVS-a !

MOST je pokazao da se može i drugačije nego dosada, ali je nedovoljno kompaktan, a dovoljno naivan, pa misli da se poštenjem i zdravim razumom može nešto riješiti u politici, pa će biti nerelevantan u cijeloj ovoj političkoj trakavici.

Prijevremeni izbori za Hrvatsku ne bi značile ništa bitno u pogledu poboljšanja bilo kojeg segmenta društveno-gospodarskog života, samo bi značilo novo gubljenje vremena i novi nepotrebni trošak. S obzirom na neurotično ponašanje rukovodstava HDZ-a i SDP-a, i nedovoljnu snagu MOST-a da bude od nekog praktičnog presudnijeg utjecaja, a njegova uloga korektora ponašanja u politici u moralnom pogledu je očito neprihvaćena, može se očekivati svašta idućih dana. Sve će ovisiti o tome tko kome što ponudi, tko što prihvati od ponuda, i kako već dobrano "sluđeni" saborski zastupnici budu glasovali za pojedine prijedloge. Sve je moguće, pa čak i ono najgore, ali ništa dobroga ne treba očekivati. Pa ovo je hrvatska politika. kada je ona bila dobra za narod, za građana Hrvatske ? čak ću se usuditi izreći i jednu bogohulnu misao: -Ni '90-ih hrvatska  politika nije mislila na narod, i tada su 'mlade budale ginule za ideale', a političari i tajkuni su ubirali plodove onoga što su oni svojom krvlju izborili, kako je danas nakon 25 godina potpuno i kristalno jasno ! Kome nije jasno, nikada i neće biti jasno.

Kakav razvoj događaja očekujete?

5

Laci

Samo je glupost beskonačna

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 758 753 258 4,036
PRIMIO <- 1,016 240 72 2,589

Dostignuća

Vingd 1,250.00
Bodovi 176.1
Prijedlozi 23 6.00
Analize 468 1,216.00
Ankete 330

Ocjene (4)


Respektira (4): Anyst, Dirk15, Vlaho, Spektator


Komentari (4)


Zivimo u turbulentnim vremenina, zanimljivo je jer ne znas sta nosi sutra. Imamo toliko preslagivanja, prevrata da ne mozes stici sve izanalizirati. Ma kakve uljudjene demokracije koje se samo bave kolektivnim pravima, pravima kucnih ljubimaca Anyst 0 0 0


I homoseksualnih osoba, kod nas je zanimljivo. Kod nas su prevrati svakodnevni, nema nikakvih pravila a Most je izuo iz cipela sve "dionike" politickih procesa. Laci, treba nam Vidoviti Milan izgatati buducnost, kako drugacije znati sta nas ceka? Anyst 0 0 0


Bravo Anyst ! " Most je izuo iz cipela sve "dionike" politickih procesa." je suština svega što se sad događa. Zato i toliki napadi na MOST i panika u SDP-u i HDZ-u. Da se ništa ne bi mijenjalo čak će se HDZ i SDP "pobratimiti" ! Laci 0 0 0


Laci, ne znam kad si ovo pisao, ali evo su se pobratimili na zadnjem glasovanju za opoziv Oreskovica. A Most odavno svi napadaju jer jednostavno smeta i lijevima i desnima. Anyst 0 0 0

Analiza

Koja većina građana, koja RTl-ova anketa ?

15.06.2016. 14:21

Koliko građana ima Republika Hrvatska ! Nešto preko 4 miliona. Kojih je ... više >

Analiza

U prošlom članku pisao sam o političkoj igri, pretpostavljajući da igrači igraju racionalno. No izgleda da imamo previše neracionalnih igrača, onih koji povlače poteze koji ih direktno vode u političku havariju. I ne mislim tu na samog Karamarka, on možda ima motive koji javnosti nisu poznati. Mislim na njegove stranačke kolege.

Zato ću ovaj put pokušati analizirati situaciji iz malo prizemnije perspektive, barem za početak, i barem kad se radi o običnim saborskim zastupnicima. Jer, zapravo, nemamo razloga smatrati da je prosječna inteligecija saborskog zastupnika baš jako visoka. I dalje pretpostavljam da politički akteri rade uglavnom u svom interesu.

Slijede nam dvije ključne saborske odluke: glasovanje o nepovjerenju Oreškovićevoj vladi, i glasovanje o novoj HDZ-ovoj vladi, ako prva padne. Glasovanje o Karamarku sada postaje bespredmetno. Eventualno glasovanje o raspuštanju Sabora ekvivalentno je ovom drugom glasovanju, samo sa suprotnim izborom. Opcija neke treće (SDP-ove) vlade nije realna jer SDP-u više odgovaraju izbori od toga.

Za svaku od tih odluka može se glasovati za ili protiv (suzdržan je efektivno isto što i protiv), dakle za obje odluke imamo 4 mogućnosti: za-za, za-protiv, protiv-za i protiv-protiv. Tako imamo i 4 skupine zastupnika ovisno o tome kako će glasovati.

Prvu skupinu čine tzv. Karamarkovci, to su oni koji će glasati za nepovjerenje Oreškoviću i za novu vladu. Lojalni su Karamarku, iako mi nije sasvim jasno zašto. Možda Karamarko ima svoje metode, neću u to ulaziti. Izgleda da Karamarkovaca ima 42. Toliko je, naime, sabornika zatražilo Oreškovićevu smjenu. Taj broj može pasti na skoro 0 (ako HDZ shvati pogubnost misije u koju su se upustili) ili nešto narasti, ali računam sad s brojem 42.

Drugu skupinu nazivam Izbornici, tj. oni kojima odgovaraju novi izbori, ili barem misle da im odgovaraju novi izbori, te će glasovati na način da ih izazovu. Tj. za nepovjerenje Oreškoviću i protiv nove vlade. Tu definitivno spada cijela koalicija Hrvatska raste, Sinčić i SDSS. Milanović očekuje pobjedu, Sinčić preko 10 mandata po nekim anketama, a SDSS 3 umjesto 2 mandata. SDSS se u principu može kupiti, ali mislim da bi cijena bila previše neprihvatljiva za djelove HDZ-a i njihove frankenštajn koalicije. Iako na izborima vjerojatno ne bi bolje prošli, lijeva vlada odgovara i IDS-u. Tu ću staviti i zastupnike manjina Furija Radina i Veljka Kajtazija, koji na izborima prolaze isto, ali su u klubovima s Izbornicima i vjerojatno im posredno izbori odgovaraju. To je ukupno 64 Izbornika.

Iduću skupinu čine oni kojima ne odgovaraju novi izbori jer se na njima ne bi baš proslavili. Bez uvrede ikome, nazvat ću ih Luzeri. To mogu biti totalni luzeri, oni kojima prijeti potop na izborima, ili polu-luzeri, oni koji bi se održali, ali Karamarko im vjerojatno može ponuditi nešto bolje. Oni će glasovanjem izbjegavati izbore, dakle glasovat će protiv smjene Oreškovića, ali ako to ne uspiju glasat će za bilo kakvu Vladu, samo da ne idu na izbore.

Tu spada ostatak HDZ-a i Domoljubne koalicije koji nisu Karamarkovci. Osim što cijelom HDZ-u prijeti loš rezultat, ovima se najgore piše jer ih Karamarko neće staviti visoko na liste. Moguće je, doduše, da neki koalicijski partner misli da ima šanse sam (recimo Ilčić), pa se odmetne i glasa za izbore, ali sumnjam. U totalne luzere definitivno spada svih 7 odmetnutih Mostovaca. Ipak, Petrina ima toliku averziju prema HDZ-u, da izgleda da je on prvi koji neće glasovati za svoj interes (ostanak u Saboru) samo da najuri HDZ. U polu-luzere spada Bandić, kojemu je glavni motiv ipak vezan uz lokalne izbore i nije mu potrebno ponavljanje istog lošeg rezultata na parlamentarnim izborima nedugo prije lokalnih, a može lijepo trgovati s Karamarkom. Njegov će ga klub slušati, ipak je on moćna figura i može im biti od velike koristi. Tu je i Čačić. Možda ovdje spada i HDSSB, ovisno o pregovaračkoj moći Karamarka. Stavit ću ovdje i zastupnika manjina Šandora Juhasa jer je u klubu s HRID-i. To je ukupno 17 (HDZ i Domoljubna koalicija) + 6 (odbjegli Mostovci bez Petrine) + 5 (Bandićev klub bez člana koji je već nabrojan kao Domoljubna koalicija) + Čačić + 2 HDSSB + Juhas = 32 zastupnika.

Posljednju skupinu čine oni kojima odgovara ova vlada, ali u slučaju njenog pada odgovaraju im izbori. To su 12 Mostovaca, i nazvat ću ih Oreškovićevci. Ova im vlada odgovara jer su u njoj, a u slučaju njenog opstanka bit će još i jači faktor. Ako vlada padne, neovisno o izbornim prognozama, izbori su im bolja opcija od bilo čega što mogu dobiti od Karamarka uz potpuno izgubljen obraz. Naravno, svjesni su i da svakodnevno pokapanje HDZ-a njima pretače glasače, tako da nije isključeno ni novo izborno "iznenađenje" s Mostom.

Dakle, 42 Karamarkovca, 65 Izbornika (s Petrinom), 32 Luzera i 12 Oreškovićevaca. Jednostavnom matematikom, na prvom glasovanju za opoziv vlade glasuju Karamarkovci i Izbornici, njih 107. Dakle, vlada nema šanse, osim ako se ne dogodi obrat u HDZ-u. Nakon toga za novu vladu glasuju Karamarkovci i Luzeri, njih 74. Nedovoljno, ali blizu.

To je izgleda taktika na koju ide Karamarko. Većinu ne skuplja sada jer će mu malo njih sada potpisati za novu vladu, zato prvo ide u rušenje ove vlade. Nakon toga ima aduta, vlada je pala i svi luzeri, glasajte za novu vladu da izbjegnete izbore. Prema mojoj računici, koja je možda neprecizna, fale mu 2 glasa. Može pokušati kupiti SDSS, druga dva manjinca ili čak nekog u koaliciji Hrvatska raste. Izgleda da je s kupnjom Mostovaca gotovo.

U ovoj situaciji neki pametniji mogu računati korak unaprijed. Prvi kandidat za takav potez je Bandić, ipak je on jak igrač. Iako mu ne odgovaraju novi izbori te bi po tom rezonu trebao glasovati protiv opoziva ove Vlade, ako Vlada definitivno pada može taktizirati i rušiti Vladu da ostavi bolji dojam na Karamarka u naknadnom dijeljenju kolača. Ipak, ako se u HDZ-u dogodi obrat i broj Karamarkovaca se drastično smanji, neće Bandić biti taj koji ruši Oreškovića. Još bi neki luzeri mogli tako "ostavljati dojam" na Karamarka, posebno članovi HDZ-a.

Razmišljao sam o mogućnosti da i SDP ima dalekosežniju taktiku i opstruira glasovanje o opozivu Vlade, primjerice odlaskom s glasovanja, te tako forsira da se ipak raspravlja o Karamarku s kojim je sve počelo. To bi i učinili da im je javni interes na prvom mjestu. No sumnjam. Tako ozbiljno smanjuju šanse za nove izbore, a i pomahnitali Karamarko na čelu HDZ-a najbolja im je garancija za dobar izborni uspjeh.

Ima jedan potez koji je Orešković mogao povući i kojim bi Karamarkovce doveo u vrlo neugodan položaj. Mogao je ponuditi ostavku ako 76 zastupnika ponudi drugog mandatara. Lako bi argumentirao nedavanje ostavke ako toga nema, jer odugovlačenje s novim izborima nije dobro za Hrvatsku i predaje vlast drugome samo ako takav postoji. HDZ cijelo vrijeme govori da bi on trebao dati ostavku i da je smjena u Saboru nešto loše. Kako nema 76 zastupnika, HDZ bi išao na smjenu u Saboru čime bi direktno priznao da nemaju većinu za novu Vladu i bilo bi jasno da rade za nove izbore.

Orešković to nije učinio, nego je najavio svoju obranu u Saboru. Nešto ima za reći. Nešto bolje od ovog poteza. Ostaje za vidjeti.

4

Zivac

Interakcija

 
UČINIO -> 9 9 6 43
PRIMIO <- 48 6 4 56

Dostignuća

Vingd 73.00
Bodovi 80.5
Analize 10 73.00
Ankete 68

Ocjene (14)


Respektira (12): 5none5, Vlaho, Anyst, sufit, Dirk15, Losonsky, ivan94, Matej, VeNLO, Refamolitelj, Spektator, siouxica


Ne slaže se (2): sufit, roky333


Komentari (11)


Potpuna determiniranost odbjeglih mostovaca i manjinaca možda nije sasvim realna, nije baš logično da se HDZ-ovcima, čak i SDP-ovcima dopuštaju iznenađenja a njima ne, ali ovo je vjerojatno najviše što se može dobiti svođenjem na obične brojke. Dirk15 0 0 0


Ne tvrdim da je determinirano, ali najbolje je što se može. S tim da su odbjegli mostovci determiniraniji od manjinaca. Manjincima je svejedno ide li se na izbore, priznajem da sam ih smjestio odoka, po principu u kojem su klubu. Zivac 0 0 0


Evo, Karamarko nije blesav. Daje ostavku i svakako se neće njega smjenjivati u Saboru. Time izbija SDP-u jedini razlog da možda opstruiraju rušenje Oreškovićeve vlade. Zivac 0 0 0


U osnovi tu nešto ne štima. Ljudi nisu krumpiri jabuke šljive, trešnje ... pa da se zbrajaju količine u kilogramima. Matenatika nije prikladna za društvene tj. političke odnose. Ona dolazi do izražaja tek kad je stvar već gotova. Boljunac 0 0 0


Ma HDZ će povući zahtjev za opozivom TO, mogu još mjesec dana iritirati javnost s neuspješnim stvaranjem nove vlade koju će podržati neka sklepana većina, ali prije toga će im se dogoditi raspuštanje Sabora, a po obećanju Mosta.Znaju to i neće se ig Refamolitelj 0 0 0

Analiza

U prošlom članku pisao sam o političkoj igri, pretpostavljajući da igrači igraju racionalno. No izgleda da imamo previše neracionalnih igrača, onih koji povlače poteze koji ih direktno vode u političku havariju. I ne mislim tu na samog Karamarka, on možda ima motive koji javnosti nisu poznati. Mislim na njegove stranačke kolege.Zato ću ovaj put pokušati analizirati situaciji iz malo prizemnije perspektive, barem za početak, i barem kad se radi o običnim saborskim zastupnicima. Jer, zapravo, nemamo razloga smatrati da je prosječna inteligecija saborskog zastupnika baš jako visoka. I dalje pretpostavljam da politički akteri rade uglavnom u svom interesu.Slijede nam dvije ... više >

4

Zivac

 • 12
 • 0
 • 2
 • 11

Analiza

Taktički potez u političkom šahu kojim HDZ planira premijera Oreškovića (robne marke Teva), politički neiskusnog tehnokrata koji dolazi iz gospodarstva, nije član nijedne stranke i na mjesto premijera je došao bez biračke potpore, zamijeniti Marićem (robne marke K plus), politički neiskusnim tehnokratom koji dolazi iz gospodarstva, nije član nijedne stranke a na mjesto premijera je predložen bez biračke potpore, svakako bi zbunio i Kasparova koji bi u svom konzultantskom timu imao Spaskog i Karpova.

Sličnost između ova dva politička amatera je što su velikodušno i domoljubno, s velikih plaća u privredi prešli na skromne u politici. Marić se tako u Vladu dovezao u AUDI-u A6 2.0 TDI iz 2015., kojeg je zaradio kao izvršni menadžer u Agrokoru, te s Rolexom GMT Master II vrijednim 50.000 kuna, dok je Orešković za ovu ekskluzivnu priliku kupio stan u Zagrebu. Jedina razlika između ove dvije osobe je što je prvu HDZ hvalio prije, drugu hvali sada. Kuriozitet cijele priče je što je HDZ, ne mogavši u oba slučaja na mjesto premijera kandidirati svog stranačkog šefa (robne marke MOL), odabrao kandidata po istoj argumentaciji po kojoj je Split svojevremeno odabrao gradonačelnika robne marke Kerum (argumentacija glasi; učinio je nešto za sebe pa će i za grad), odnosno po istom receptu kojim žena (čast iznimkama) bira muža - karijera, moć (alfa mužjak), novac i sve ostalo što žene (čast iznimkama) pali. 

Zašto baš Marić? Marićev izbor je definitivni dokaz da Karamarko nema 76 ruku, već s kandidatom kojeg Most poštuje, očajničkim potezom i s nadom da ni Most ne želi izbore, pokušava istjerati svoje baš uz pomoć Mosta. I upravo zato što HDZ nema 76 ruku Karamarko, na MOL-ovu žalost, nije i ne može biti kandidat za premijera.

Kolika je bila vjerojatnost da (kad-tad) dobijemo K plus premjera? Problem je što uopće nije riječ o vjerojatnosti već, dugoročnije gledano, o neizbježnosti. Agrokor je najveći poljoprivrednik u Hrvata, stoga i dobiva najviše državnih poticaja, pa mu je poslovanje strogo vezano i ovisno o državi. Problem Agrokora je što malim plaćama i radnim vremenom izrabljuje svoje radnike, pa ako već moramo imati premijera poznate robne marke, zašto ne bi radije poželjeli predstavnika DM-a ili Lidla koji svoje radnike nagrađuju dobrim plaćama, ili Kauflanda koji se odnedavno hvali da svojim radnicima daje dva slobodna dana u tjednu, što je u Hrvatskoj nekako na brzinu zaboravljeno civilizacijsko dostignuće. Ali valjda smo se i za to borili.

U trenutnoj konstelaciji snaga Orešković ne može biti premijer, a cijela kriza ni na koji način ne može proći bez novih izbora. Ipak, po trenutnim afinitetima biračkog tijela, brzi izbori bi donijeli samo nastavak ove političke krize jer bi se u Saboru, zbog Živog zida, samo povećao broj beskompromisnih zastupnika. Većinu u Saboru bi, u tom slučaju, mogla donijeti samo velika koalicija, ali Vlada usijanih glava Milanovića i Karamarka bi bila daleko od ikakve stabilnosti.

Aleksandra Kolarić je jučer u emisiji Otvoreno za Živi zid rekla da su anarhisti, nervozno odmahujući rukom na svaki njihov spomen. Anarhizam se opisuje kao oblik društva u kojem bi se nastojalo poništiti svaki oblik nametnutog autoriteta; anarhisti vjeruju u čovjekovu prirodnu sposobnost autokontrole u društvu. Postojanje društvenih pravila i ugovora nije a priori isključeno u anarhiji, bitno je samo da je ta pravila i te ugovore slobodno odredila i prihvatila zajednica koje se ona i tiču i da nisu nametnuta odozgo. Kako ovaj opis u sebi nema niti može imati negativne konotacije, sigurno je da negativnu konotaciju samog pojma, kojeg se Kolarić naprosto ježi, također nametnut „odozgo“, iz nekih Kolarićevih visina.

Sigurno je međutim da je sadašnja kriza vlasti oblik anarhije (anarchia; bez vlasti), ali bez društvene samokontrole i društvenih pravila koji je prate, anarhična anarhija kao najniži oblik društvenog bivstvovanja. Anarhija u kojom su „oni odozgo“, preko premijera od robne marke, došli pred vrata raja liberalnog kaosa u kojem pravila neće nametati ljudi već novac. Ali kao što se klin klinom izbija, tako i ovu dugogodišnju krizu može "izbiti" ova aktualna politička. Iz ove krize nas stoga neće izvući stabiliziranje političke moći koja je krizu i stvorila, jer nijedan problem se ne može riješiti stavom zbog kojeg je problem i nastao.

Problem stoga neće riješiti ni Karamarko ni Milanović, ni HDZ ni SDP, ali bi velikom koalicijom zasigurno doprinijeli nestanku podjela u društvu, što bi bio veliki iskorak u njegovo ozdravljenje. Pitanje koje se može nametnuti je, da li to oni žele? Ali jednako tako i, da li će imati izbora?

5

5none5

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 555 61 37 1,278
PRIMIO <- 920 164 56 1,791

Dostignuća

Vingd 1,021.00
Bodovi 186.8
Prijedlozi 6 37.00
Analize 176 983.00

Od istog autora

Ocjene (7)


Komentari (13)


Možda none,možda.Ma isto mislim da taj mladi doktor nije do svog rolexa došao zato što je glup. Niti je iz istog razloga pristao biti novim mandatarom. VeNLO 0 0 0


Možemo nastavljati nabrajati razloge jer si možda u pravu, možda je Marić najpametnija osoba na svijetu koja je upravo napravila najpametniji potez na svijetu, ali čisto sumnjam jer mislim da bi pametna osoba našla bolji način da potroši 50.000 kn 5none5 0 1 0


Hajmo koristiti nasu rijec-:) besmisleno je tvrditi da uspon u hijerarhiji mega firme kakva je Teva nije politika....cini mi se da moras biti veci macak nego kancelar jedne male drzave, tako da nam premijer nikako nije politicki neiskusan. Anyst 0 0 0


Dobar tekst, duhovit i racionalan. Anyst 0 0 0


None, moja primjedba se odnosila prvenstveno na komentare u medijima koji često ističu pitanje političkog neiskustva. A spominjanje istoga u analizi (neovisno o kontekstu) i RepopeRov komentar samo su me potaknuli da je malo glasnije izrazim :) Spektator 0 0 0

Analiza

Taktički potez u političkom šahu kojim HDZ planira premijera Oreškovića (robne marke Teva), politički neiskusnog tehnokrata koji dolazi iz gospodarstva, nije član nijedne stranke i na mjesto premijera je došao bez biračke potpore, zamijeniti Marićem (robne marke K plus), politički neiskusnim tehnokratom koji dolazi iz gospodarstva, nije član nijedne stranke a na mjesto premijera je predložen bez biračke potpore, svakako bi zbunio i Kasparova koji bi u svom konzultantskom timu imao Spaskog i Karpova. Sličnost između ova dva politička amatera je što su velikodušno i domoljubno, s velikih plaća u privredi prešli na skromne u politici. Marić se tako u ... više >

5

5none5

 • 7
 • 0
 • 0
 • 13