Analiza

Predstoji li MOST-u obračun s vlastitim biračima?

18.10.2016. 22:38, Hoće li Božo Petrov uvesti reda u Sabor?

Upravo kad smo se počeli nadati kako je medijski teror mrcvarenja javnosti trivijalnim temama polako počeo jenjavati usporedo s odlaskom Zorana Milanovića s pozicija moći, počinjemo shvaćati da nas čeka novi ciklus, s Božom Petrovom kao glavnim generatorom trivijalnosti kojima će medijsko "pumpanje" pokušati dati štih nacionalnih tema.

Jer pozicija predsjednika Sabora, za koju se sada govori da je moćna, u stvari to nije, ili ne bi trebala biti u bilo kakvom normalnom funkcioniranju parlamentarne demokracije. Bez obzira na dostojanstvenost i ceremonijalni ugled same titule, predsjednik Sabora je u najboljem slučaju neka vrsta uspješnog redara, dok je stvarna moć, barem nominalno, podjednako raspoređena na glasove svakog saborskog zastupnika. Prema nama raspoloživim spoznajama stvari su jasne: svi zastupnički glasovi vrijede jednako, i broje se jednako.

No način na koji većina saborskih zastupnika raspolaže svojim glasom druga je priča: mi dobro znamo da se osnovni modus djelovanja većine hrvatskih sabornika može svesti na jednostavan opis: odustajanje od vlastite slobodne volje. Kako do toga dolazi, isto tako dobro znamo: praktičnim apliciranjem ozloglašene partijske discipline, političkom trgovinom, ucjenom, ponekad možda i zavrtanjem ruku, ali u svim tim rabotama djelovanje i utjecaj predsjednika Sabora je, slobodno možemo reći, zanemariv. A s najvažnijom metodom stvaranja kritične mase pokornih u tijelu koje bi trebalo biti najvažniji organ vlasti Republike: formiranjem stranačkih lista koje će u Sabor uvesti vječito zahvalne i poslušne beznačajnike, predsjednik Sabora nema ama baš nikakve veze, jer već u trenutku kada sjeda u svoju časnu fotelju, sve najbitnije stvari su se u Saboru već dogodile kroz samo njegovo formiranje, i predsjednikovanje se time svodi na puko ceremonijalno administriranje koje ne utječe ni na što važno i zapravo ne znači ništa važno.

Pa zašto se Božo Petrov onda tako grčevito uhvatio baš te fotelje? Zato što je za ovo vrijeme što je proveo u vrhu domaće politike već naučio (a u tome mu je najbolji učitelj valjda bio Milanović) da se pod svaku cijenu mora gurati u fokus javne pozornosti, pa makar i u najceremonijalnijoj mogućoj ulozi, želi li zadržati solidnu šansu da na "svojem" osvojenom vrhu i ostane. A zašto se prihvatio ceremonijalnosti umjesto da se nameće onim temama pomoću kojih je došao na vlast - "drukčijošću", reformatorstvom, obećanjima o općoj promjeni političke atmosfere? Zato što je od tih tema očito odustao: kako se naziru obrisi nove vlade, postaje sve jasnije kako mostovci sebe vide kao etabliranu političku opciju koja nadalje politiku kani voditi na isti način kao i ostale "etablirane" političke stranke. Među mnogim dobro poznatim načelima etablirane hrvatske politike, o kojima smo tako mnogo pisali i mi i svi drugi, kao jedno od najvažnijih svakako se ističe dosljedno izbjegavanje bilo kakvih bitnih promjena u društveno-političkom ustroju.

I baš na tom tragu je inicijativa o kažnjavanju nedolazaka na sjednice Sabora, čime bi se, dakle, ona dominantna većina zastupnika, koja je na dirigiranim listama, uz pomoć čuvenih šalabahtera, u parlament i došla zato što nema vlastitog mišljenja, niti ga želi imati, u debate se ne niti ne pomišlja upuštati; koju malo što zanima osim povoljnih cijena jela i pila u saborskom restoranu - čime bi se ta beznadno politički deformirana, vrlo vjerojatno nepopravljiva masa natjerala u saborske klupe kao u magareće klupe, samo da bi se pokazalo da MOST, eto, nešto značajno radi. I još ako bi se mediji (u potrazi za novim moćnim mentorom nakon političke eutanazije onog najmoćnijeg) dobrohotno potrudili da tu temu ustrajno prikazuju kao bitnu nacionalnu temu - eto šanse za dug i uspješan politički život novih zvijezda etablirane političke scene, novog, "nerevolucionarnog" MOST-a, i to upravo na prostoru koji je ostao upražnjen padom dosadašnjih majstora mentoriranja medijskog napumpavanja trivijalnih tema, Milanovićeva SDP-a.

Ono što posebno upada u oči u procesu MOST-ova odustajanja od samih sebe sveopća je bezidejnost koja je prešla u tipično hrvatsko političko rutinerstvo: s jedne strane imamo traćenje vremena, i njihova i našeg, na rasprave o tome treba li saborske zastupnike koji izbjegavaju blejanje u zidove sabornice kažnjavati s 500 ili s 2000 kuna, a s druge strane imamo resor pravosuđa, za koji je bilo vrlo izvjesno da će pripasti MOST-u još od početka pregovora o formiranju vlasti, koji ima potencijal biti središnjim mjestom najbitnijih reformi u državi - a za koji mostovci nisu prezentirali niti jednu jedinu bitnu ideju i koncepciju što je namjeravaju provesti, a to nas nesumnjivo navodi na zaključak da takvo što ni nemaju, niti su uložili ikakav ozbiljan trud da nešto u tom smislu razviju.

S treće strane tu je i novo superministarstvo Slavena Dobrovića, ministra koji je u kratko vrijeme pokazao da ima i znanja i odlučnosti da napravi nešto novo, drukčije i bolje u sektoru zaštite okoliša, ali s ogromnim širenjem portfelja izgubit će bilo kakvu šansu da ostane fokusiran. Bez obzira na "mišljenje stručnjaka" i iskustva nekih razvijenih zemalja, mišljenja smo da je takvo ministarstvo, u uvjetima neuređenosti i velikog broja neriješenih pitanja od nacionalne važnosti i u oblasti energetike i u zaštiti okoliša - zapravo neupravljivo, i da će samo odvući Dobrovića od onoga u čemu bi bio jako dobar. Kad znamo da MOST baš nije okupljao stručnjake u energetici koji bi mogli dati jasan doprinos unaprjeđenju te oblasti, ne možemo ne pomisliti da je glavni cilj formiranja tog ministarstva stvaranje mehanizma za masovno političko kadroviranje u najvećim i najbogatijim hrvatskim državnim poduzećima.

Da se MOST zadržao na predanim inovacijama u upravljanju otpadom, možda bi takav, pa makar i jedan jedini uspjeh bio dovoljan da osvoje status reformatora. Ovako, sa "svojim" novim superministarstvom, velike su šanse da ostanu zapamćeni kao oni koji su stvorili moćan alat za efikasnu podjelu političkog plijena - fotelja u državnim tvrtkama, koji će se moći mjeriti jedino s famoznim ZG Holdingom. Takav dojam učvršćuje "oproštajni" skandal ministra Panenića: u svom opravdavanju tipičnog uhljebničkog kadroviranja u "Narodnim novinama", gdje se postavljanje ljudi bez dokazanih rezultata i referenci eksplicitno opravdava potrebom za "ljudima od povjerenja", istaknuti mostovac javno odustaje od ne tako davno proklamiranog, a sad zaboravljenog, dijametralno suprotnog načela potrebe za stručnjacima.

Time MOST kao da se želi oprobanim ziheraškim metodama uglaviti u etablirano hrvatsko političko rutinerstvo, i tamo ostati što dulje, po mogućnosti zauvijek. Koliko će u tome biti uspješni, pokazat će tek neki novi izbori, no moramo se prisjetiti: gotovo je sigurno da to nije ono što očekuje većina njihovih dosadašnjih birača. Jedna intelektualna borba u hrvatskom javnom prostoru možda će se voditi upravo na tom planu: ili će MOST uspjeti pacificirati svoje birače, ili će ih vlastiti birači u dosta skoro vrijeme eutanazirati.

6

Dirk15

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 466 13 13 1,127
PRIMIO <- 870 178 96 2,274

Dostignuća

Vingd 1,302.00
Bodovi 208.4
Prijedlozi 2 8.00
Analize 126 1,294.00
Ankete 286

Ocjene (9)


Respektira (8): garnett, Refamolitelj, viewer, Zenga2, IDujas, siouxica, Vlaho, Laci


Ne slaže se (1): Mac316


Komentari (18)


@sp, predsjednik sabora ne može blokirati, može samo zavlačiti, a kako smo vidjeli, što je više to radio, više je rastao bijes javnosti, što samo potvrđuje tezu da ta pozicija zapravo nije baš moćna, na moćne se ne ljute kad pokušavaju aplicirati moć Dirk15 0 0 0


Dirk15: "Među mnogim dobro poznatim načelima etablirane hrvatske politike, o kojima smo tako mnogo pisali i mi i svi drugi, kao jedno od najvažnijih svakako se ističe dosljedno izbjegavanje bilo kakvih bitnih promjena u društveno-političkom ustroju" Boljunac 0 0 0


Pogodak u sridu ! Nažalost niti parner mu - HDZ se ne razlikuje od Mosta. Zato su se našli kao istomišljenici. Nažalost, ni SDP nije drugačiji. Drugi su pak razdrobljeni na stotinu i 50-tak stranaka i ne mogu se složiti ni oko čega. To je slika .. Boljunac 0 0 0


današnje Hrvatske. Dirk15 je s pravom apostrofirao pravosuđe. Ali, tko za to mari ? Današnji program Plenkovićeve vlade ima popis ciljeva, a nema ništa o nečinu za njihovo ostvarenje. Svi nude rast, zaposlenost, visoke plaće i sl. a kako - nula. Boljunac 0 0 0


U pricipu predsjednik Sabora je samo speaker, kad nebi bio drugi covjek u hijerarhiji drzavnog sustava. MOST je pun nepovjerenja prema svom koalicijskom partneru, pa mu je zato bio primarni cilj, ovu funkciju obnasati u prve dvije godine, nadajuci... viewer 0 0 0

Analiza

MOST-ovci moraju biti prvi saborski 'kažnjenici'

18.10.2016. 08:57, Hoće li Božo Petrov uvesti reda u Sabor?

Uz oporbu, Pernara i ukupni nerad u Saboru, jučerašni dan je pokazao da Božo Petrov ima još jednu prijetnju u obavljanju svog posla - vlastiti MOST. Članovi saborskog Odbora za zakonodavstvo iz redova MOST-a se nisu pojavili na sjednici, te time Odbor nije imao kvorum za izglasavanje MOST-ovih zakonskih prijedloga. U nogometu se kaže autogol. U špijunaži se kaže unutarnji neprijatelj, 'spavač'. Englezi bi rekli -shit. Hrvati bi rekli - evo ga opet. Što će reći Božo Petrov? 

Najgore što se moglo dogoditi MOST-u na početku novog zasjedanja Sabora se dogodilo. Uopće nije važno jesu li MOST-ovci ili nisu vidjeli pozive, i kad su ih vidjeli. Ako je Ivan Kovačić došao, pozivi su poslani, ako je on vidio poziv trebali su i ostali. Ako je slučajno, nije zlonamjerna pogreška, ali je pogreška koja se ne smije događati. Božo Petrov je sam najavio da će Sabor raditi i petkom i subotom i ponedjeljkom, bio je ponedjeljak, od MOST-ovih zastupnika se očekuje da budu na radnom mjestu u 8 ujutro kao i sav zaposleni narod. Nema dužeg spavanja, nema kavica po gradu, nema sastančenja po restoranima ili na tajnim lokacijama, ukratko, nema načina ponašanja kao u HDZ-u i SDP-u. A napravili su upravo to, radno vrijeme počinje u 8, sastanak je bio u pola 9, a njih nije bilo. I da nisu znali za Odbor, i da nisu primili poziv, da su na radnom mjestu bili u 8 saznali bi za sastanak, ako ništa drugo Kovačić bi im rekao. Kao saborski zastupnici sa ogromnim privilegijama, plaćom i dostupnom tehnologijom, nema izgovora da MOST-ovi zastupnici ne bi vidjeli poziv u Sabor. Ako nemaju naviku provjeravati mail svako toliko, ovo im mora biti ozbiljna opomena da počnu, neznanje nikad nije isprika. 

Božo Petrov nema izbora. Da bi zadržao vlastitu vjerodostojnost pozicije na kojoj sjedi, a i za širu sliku perspektive MOST-a, mora reagirati i u djelo sprovesti svoje najave o sankcioniranju neobavljanja svoje dužnosti u Saboru. Prvi kažnjenici po novim pravilim rada u Saboru koja je MOST donio moraju, MORAJU, biti upravo zastupnici MOST-a. Hoće li to biti 500 kuna ili 500 kuna + nekakva druga kazna interno u MOST-u, to je stvar MOST-a. Ali, ovih 500 kuna mora biti naplaćeno, ne zato jer su MOST-ovi zastupnici nešto monumentalno zgriješili, nego upravo zato da se pokaže da su drugačiji od drugih, da su spremni svoja pravila primijeniti i na sebe ako treba. 

Bilo što drugo, bilo kakva alibi odluka Petrova, ruši u startu sve dobro što je MOST najavio. Ako se ne sankcionira nedolazak MOST-ovih zastupnika, Peđa Grbin i SDP imaju odriješene ruke kritizirati MOST koliko god hoće za pričanje jednog a provođenje drugog, za licemjernost i za štićenje svojih. I bili bi u pravu. Ivan Pernar ima dodatne municije za opstruiranje rada Sabora prozivanjem Petrova za osobne propuste i nedosljednosti. I bio bi u pravu. Nema sumnje da će se Beljak, Vrdoljak i mnogi drugi u Saboru koje MOST iznimno peče uključiti u priču i da će od jednog sitnog nedolaska, kapi u moru naspram svih nedolazaka i nerada političara zadnjih 25 godina, nastati bura koja će opasno zaprijetiti MOST-ovoj vjerodostojnosti. A najgore od svega je to što bi to bilo opravdano.

Petsto kuna po glavi je mala cijena za zadržati obraz i kredibilitet. MOST-ovi zastupnici i Božo Petrov nemaju toliki politički background da bi mogli računati da će vrijeme prebrisati njihova djela, njihovi birači ne zaboravljaju olako ili po naređenju kao HDZSDPovi, njihovi birači su za njih glasali upravo zato jer žele vidjeti drugačije modele ponašanja u politici, drugačije političare od onih na koje smo navikli, kvalitetnije ljude sa kvalitetnijim vrijednostima. To što Grmoja ili Šimić nisu došli na jednu sjednicu Odbora ih ne čini jednakima HDZ-ovcu ili SDP-ovcu koji godinama parazitira na račun građana, ali ih usmjerava na taj put, vodi ih prema onome što MOST-ovi glasači preziru i protiv čega su glasom za MOST ustali. Petsto kuna po glavi ne smije biti prevelika cijena da bi se temelj onoga na čemu je MOST građen urušio. 

Još je teži slučaj ako je nedolazak na saborski odbor nekakva organizirana akcija MOST-a. U tom slučaju, MOST se služi istim taktikama kojima su se služile druge stranke u prošlim sazivima, kada ti nešto nije po volji ili za nešto nisi spreman, jednostavno ne dođeš i boli te briga, plaća ostaje ista odradio ti svoje ili ne. U slučaju da je nedolazak namjeran, kazna od 500 kuna je još adekvatnija, nisi nešto odradio, nećeš biti plaćen. Pa ponovi to nekoliko puta na mjesec i umanjiti ćeš si plaću dovoljno da se zapitaš da li su ti takve politikantske igre isplative. 

U slučaju kažnjavanja propusta MOST-ovih zastupnika Božo Petrov stvara kvalitetan presedan i postavlja zaista pravu moralnu letvicu za sve sabornike. Ako je spreman kazniti, sankcionirati vlastite kolege, svaki zastupnik će se dobro zamisliti prije nego eskivira radni dan ili neki zadatak iz opisa svog posla. U slučaju kažnjavanja MOST-ovaca Božo Petrov može pokazati da je zaista nepristrani predsjednik Sabora kojem je stalo da se u Saboru radi, da se zastupnici prestanu ponašati kao svete krave i da po obavezama postanu jednaki bilo kojem zapsolenom čovjeku u zemlji. U slučaju kažnjavanja MOST-ovaca Božo Petrov ima priliku pokazati da MOST i on sam zaista jesu drugačiji, makar i na banalnom primjeru 500 kuna kazne. 

Iako nikad nije dobro započeti saborski mandat sa ovakvom neugodnošću, situacija može itekako ići u korist MOST-a ako naprave suprotno od onog kako se do sada radilo. Zapravo, to bi trebao biti vodič Petrovu općenito za obavljanje dužnosti, kada je suočen sa nekim problemom samo napraviti suprotno od svega kako se do sada radilo. Tek u tom slučaju, ako se od najmanjeg i najbanalnijeg primjera počne demonstrirati da je namjera MOST-a zaista biti drugačiji, ako se greške, makar i nenamjerne, počnu kažnjavati i sankcionirati u skladu sa obećanjima, moći će početi vrijediti parola pod kojom su do svog rezultata i došli - #BašzatoMOST. Sve drugo je samo ponovno žvakanje i probavljanje jednog te istog. 

6

Mac316

Kneel before your master

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 88 54 100 783
PRIMIO <- 1,013 285 123 1,828

Dostignuća

Vingd 1,405.00
Bodovi 174.0
Analize 143 1,380.00
Ankete 47

Ocjene (11)


Respektira (7): sufit, Spektator, Vlaho, 5none5, Zenga2, siouxica, viewer


Slaže se (1): Alumnus


Ne slaže se (3): oldgal, Laci, Spektator


Komentari (19)


Sva sreća pa nije ŽZ, bila bi opet neka bijesna analiza :) 5none5 0 0 0


nije toliko problem dal će oni izvući pouku, ako ne bude sankcija sljedeći put neće doći niti SDP i HNS, pa onda možda netko iz HDZa kad im neće odgovarati, a neće ih se moći kazniti jer će se pozvati da se ni MOST nije kaznilo. I onda cirkus Mac316 0 0 0


Ali nedolazak na odbore je legitimno sredstvo političke borbe opozicije. Problem je, dakako, kada pozicija nema dovoljno ruku svojih članova odbora. Ovaj slučaj s nepojavljivanjem predlagača je, zapravo, neuobičajen. Spektator 0 0 0


@spectator, nije mi jasno zasto branis nebranjivo? MOST tek mora dokazati da zeli raditi za dobrobit gradjana. Ovako, kako sada rade, bojim se da ce biti veliko razocarenje za mnoge svoje birace a i sire. Konfuzna debata o HRT-u danas pokazuje da ne viewer 0 0 0


razumiju kompleksnost materije, nastupaju populisticki, ho-ruk metodama, koje na prvu zvuce dobro ali u sustini ne rjesavaju probleme. Razumijem da nesto moraju pokazati narodu, ali ne ovako amaterski, kako sada pokusavaju raditi. viewer 0 0 0

Analiza

Petrov će lako s tupim SDP-om i Pernarom. Hoće li obračunati sa zabušavanjem u Saboru?

17.10.2016. 11:33, Hoće li Božo Petrov uvesti reda u Sabor?

Božo Petrov sasvim sigurno nije mađioničar koji će magijom uvesti red u instituciju koja je u neredu od kada je nastala. Od kad znamo za Sabor i prijenose sjednica, svjedoci smo manje-više stalnih sitnih prepucavanja, debelih skretanja s teme i bavljenja koječime samo ne materijom kojom bi se trebali baviti, raznraznih upadica i nebuloznih izjava koje i dan danas konkuriraju za 'greatest shits' rubrike.  S obzirom da iste stranke sa sitnim izmjenama i dalje drže veliku većinu Sabora, nema razloga misliti da se model ponašanja duboko promijenio. No, Petrovu na ruku ide nekoliko okolnosti koje bi mu uvelike mogle olakšati posao. 

Prva stvar, vladajuća većina deklarativno uživa iznimno visoku podršku. Osim SDP-a, HNS-a i IDS-a, praktički cijela sabornica je izrazila podršku Plenkovićevoj Vladi i većini HDZ-MOST i, barem u početku, treba očekivati da neće biti puno iskakanja te da će većina u miru moći donositi zakone i odluke koje namjerava. 

Drugo, najveća oporbena snaga, SDP, prolazi tešku krizu identiteta i dok se ne obave unutarstranački izbori i odabere Milanovićev nasljednik, a onda još dok on ne pohvata konce i odredi strategiju, Petrov može biti miran što se tiče 'streljane' u Sabornici od strane SDP-a. Vidjelo se već na konstituirajućoj sjednici da je SDP mlitav, na aparatima, bezvoljan za okršaje na kakve smo navikli. Osim nekakvih pokušaja Peđe Grbina da zadivi javnost svojim odličnim baratanjem Poslovnikom i zakonima, vještina koju je, usputno rečeno, otkrio tek po preseljenju u oporbu, a puno manje koristio za vrijeme Vlade SDP-a, SDP je protokolarno odglasao što se odglasati moralo, bez želje da vladajućima 'priredi pakao' kako je pri slaganju prošlog Sabora obećao Zoran Milanović. Baš u Milanoviću i leži razlog pasive koja vlada u glavnoj stranci lijevice. Milanović je navikao sve SDP-ovce da vrijedi samo jedna parola - na moj način ili nikako - i godinama je SDP-ov dio Sabora plesao isključivo kako je Milanović dirigirao. Sada, kada Milanović odlazi i očito ga ne interesira Sabor niti što se u njemu događa, ostatak SDP-a je pogubljen. Navikli su ići po mišljenje prije nego ga izraze, a sad te centralne figure, kulta ličnosti, više nema, točnije, ignorira izgubljene poglede svojih poslušnika koji ga traže i dozivaju da ih instruira što reći i kako postupiiti. Sve dok SDP ne profilira novog velikog vođu, nekog kome će se ostatak sabornika moći obratiti i zatražiti mišljenje koje moraju imati, SDP Petrovu nije nikakva prijetnja za održavanje reda u Saboru i osiguranje da sve ide svojim tokom. 

Naravno, bez jakog i aktivnog SDP-a HNS i IDS su nikakav faktor. IDS će se vjerojatno orijentirati na rasprave i teme vezane uz njihovu regiju, a kloniti se velikih debata oko ostalih tema, a HNS, poznavajući njihov modus operandi vjerojatno čeka i kalkulira, sigurno se neće upuštati u velike sukobe sa vladajućima jer u slučaju da vjetar u SDP-u počne puhati u suprotnom smjeru od njihove koalicije, HNS se neće libiti pokorno pružiti svoje usluge dizanja ruku i punjenja nadzornih odbora vladajućima. 

Konačno, Petrovu na ruku ide i Živi zid, a pogotovo Ivan Pernar koji je već prvog dana Sabora redovno poslovanje pretvorio u osobni okršaj sa MOST-om i njegovim liderom. Naravno, nije ugodno kad na svaku riječ ili izjavu imate Pernara koji krši sva moguća pravila poslovanja i opće kulture kako bi sebe stavio u prvi plan, ali, srećom po MOST i Petrova, Pernara i Živi zid ostatak sabornice i ogroman dio hrvatske javnosti smatra klaunovima i indijancima koji su zalutali u državotvorne institucije o kojima ništa ne znaju, niti imaju namjere konstruktivno sudjelovati u njima. Petrov je već prvog dana našao najbolji način za nositi se sa Pernarom, jednostavno ga pustiti da priča o čemu god želi jer se svojim izjavama najčešće izblamira i dobro nasmije cijelu sabornicu i javnost koja gleda prijenos, a ako iskoči iz okvira i pravila ponašanja, bez puno diskusije ga sankcionira predviđenim kaznama. Očito je da je jedina namjera Pernara u Saboru opstruirati rad i praviti cirkus od krovne zakonodavne institucije, očito je da ga ne zanima diskusija o prijedlozima dnevnog reda, nego je jedina njegova namjera diskreditirati MOST kao jačeg predstavnika 'trećeg puta' u namjeri da sebi pridobije što više glasova za osiguranje pozicije na koju je, bog zna kako, uopće došao. Da se radi o suptilnijem provokatoru možda bi Petrov i bio u problemima, ali kad je netko toliko sirov i očit u svojim pokušajima anarhije kao što je Ivan Pernar, koji je po svim definicijama pojma čisti troler ovog saziva Sabora, onda je relativno lako održati vlastiti integritet u sukobu sa takvom sortom. 

Najveće zamke za Petrova leže u tome kako će provoditi svoje, nedvojbeno ispravne zamisli oko kažnjavanja nedolaska sabornika na radno mjesto i sankcioniranja kršenja Poslovnika. Vjerojatno je da će dobar dio zastupnika, pogotovo oporbenih, i dalje prakticirati dobro uhodani način ponašanja koji uključuje izbjegavanje sjednica i rasprava za koje unaprijed znaju da će izgubiti i da će biti nadlglasani pa ih svojim izostankom pokušavaju minorizirati i opstruirati. U takvim slučajevima, a sigurno će ih biti, Petrov mora pokazati čvrstu ruku i zaista provesti ono što najavljuje, da će sabornik koji ne dolazi na posao biti tretiran jednako kao čistačica koja ne dolazi na posao, učitelj koji ne dolazi na posao ili elitni manager koji ne dolazi na posao. Petrov mora povući jasnu beskompromisnu liniju i ne odstupati od nje o kome god se radilo, taman da i MOST-ovi zastupnici počnu izbjegavati radno mjesto bez opravdanog razloga. Financijsko kažnjavanje je najučinkovitiji i zapravo jedini način borbe sa zabušavanjem, od većine sabornika već imamo potvrđeno da ih za osobni ugled i nije previše briga, a da su im savjest i moral strani pojam, pa igrati na kartu prozivanja za nedolaske, dijeljenje nekakvih javnih opomena ili ukora teško može biti učinkovito. Stranački dobro zaštićeni sabornici nisu zainteresirani što javnost misli o njima ako čelnici njihovih stranaka odobravaju njihovo izostajanje s radnog mjesta, jer to je jedino što je njima važno. No, ako se počne udarati po džepu, ako paraziti koji su navikli dobro zarađivati ostanu bez dovoljno sredstava za pokriti sve kredite, zajmove, luksuzne kupovine, namirivanje potreba razmaženih obitelji, ljubavnica i suradnika, možda se i dogodi čudo pa počnu svoj posao, od kojeg jako dobro žive, shvaćati i ozbiljnije, dovoljno ozbiljno da se na nemu barem pojave. 

Od Petrova ne treba očekivati čuda, Sabor neće preko noći postati zakonodavno tijelo u kojem intelektualci i slobodno misleći eksperti po vlastitoj savjesti raspravljaju o politički važnim odlukama, ali je moguće očekivati dječje korake prema boljemu. Za početak, ako uspije postići da svaki zastupnik uredno i redovito dolazi na svoje radno mjesto, da sabornica prestane biti mjesto prepucavanja oko tema 2. svjetskog rata i da se ukupni postupak donošenja odluka barem minimalno ubrza pridržavanjem dnevnog reda i poštivanjem Poslovnika, napravilo se puno. Božo Petrov se doima čovjekom koji je sposoban oduprijeti se sitnim provokacijama kojih će sigurno biti, na koncu, u proteklih godinu dana uspješno se nosio sa upravo takvim načinom ophođenja i Karamarka i Milanovića te obojicu politički nadživio. Čovjek koji se tako obračunao sa dva najomraženija i najdestruktuvnija lika hrvatske politike novije ere ne bi smio imati nikakvih problema u nošenju sa jednim Ivanom Pernarom, niti bilo kim drugim iz ovog saziva. 

6

Mac316

Kneel before your master

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 88 54 100 783
PRIMIO <- 1,013 285 123 1,828

Dostignuća

Vingd 1,405.00
Bodovi 174.0
Analize 143 1,380.00
Ankete 47

Ocjene (8)


Respektira (8): Daikan, sufit, Laci, Anyst, Vlaho, Alumnus, siouxica, Zenga2


Komentari (8)


kompetentno barata materijom a tko sije maglu. U svakom slucaju , ADP nije u tolikoj mjeri obezglavljen da ne moze parirati amaterima iz MOSTu ili Reineru, koji se muci s vlastitm identitetom i izvrcanjem istine, odnosno nepreuzimanja odgovornosti. viewer 0 0 0


Jasno je da se nije radilo o aljkavosti, već o nečijoj opstrukciji. Bit će toga još. Spektator 0 0 0


Kako bi Nijemci rekli: MOST strika/plete s uzarenom iglom. Ovo sto sad radi je manje vise/manje nerezonski i nema skoro nikakva ucinka, kao ni njihovih 7 predizbornih tocaka. Cekam na reforme, za koje je Petrov tvrdio, da su u MOST-ovim resorima vec viewer 0 0 0


pripremljene. Inace Sabor nece trebati raditi ni dva dana u tjednu. Osim toga, bilo bi pozeljno da se konz. s strukom, prije nego sto najavljuju korake, koji de facto ne znace nista. Tri reforme su kljucne: Pravosudje, obrazovanje i decentralizacija viewer 0 0 0


Respekt za otvaranje teme, ali naslov ti je Mac316 pogrešan. Evo i viewer svojim komentarom dokazuje da SDP nije ni tup, ni obezglavljen, dapače, ovi SKH/SDP profesionalci su se samo malo pritajili da smisle podmuklu taktiku opstrukcije. Laci 0 0 0

Analiza

Petrov će lako s tupim SDP-om i Pernarom. Hoće li obračunati sa zabušavanjem u Saboru?

17.10.2016. 11:33, Hoće li Božo Petrov uvesti reda u Sabor?

Božo Petrov sasvim sigurno nije mađioničar koji će magijom uvesti red u instituciju koja je u neredu od kada je nastala. Od kad znamo za Sabor i prijenose sjednica, svjedoci smo manje-više stalnih sitnih prepucavanja, debelih skretanja s teme i bavljenja koječime samo ne materijom kojom bi se trebali baviti, raznraznih upadica i nebuloznih izjava koje i dan danas konkuriraju za 'greatest shits' rubrike. S obzirom da iste stranke sa sitnim izmjenama i dalje drže veliku većinu Sabora, nema razloga misliti da se model ponašanja duboko promijenio. No, Petrovu na ruku ide nekoliko okolnosti koje bi mu uvelike mogle olakšati ... više >

6

Mac316

Kneel before your master
  • 8
  • 0
  • 0
  • 8