Analiza

Kakav bi to bio dan u kojem ne bi ujutro bilo u pekarama kruha i kakav bi to bio dan u kojem ne bi bilo vijesti? Kruha mora biti, makar bio uvezen smrznut iz Poljske pa onda odmrznut i ispečen u konzumima, kauflandima (Što? Zar kruh uvozimo? Čitati sitna slova molim). I vijesti mora biti, makar bile reciklirane, stare, ne-vijesti. Ako ih nema, onda se moraju proizvesti. Zato mediji i služe. Kao tvornice vijesti. Doduše, neke od tih tvornica barataju samo kao franšize, neke su ispostave koje se pale na daljinsko upravljanje. I pozive na mobitel.

Ako se probudim ujutro i obavim sve ranojutarnje higijene, uključujući kavu i cigarete (komada nekoliko u mojem slučaju), a novinar sam, moram tražiti vijesti. Gomile vijesti, gomile kutova, izjava kako bih složio svoju vijest. Zvala se komentar, kolumna ili analiza. Treba zaraditi kruh (poljski) svagdašnji. Valja i znati koja roba se traži. Ne smije se čekati da val prođe, treba biti pravi surfer i zajašiti val, a najbolje je ako se može riječima val potaknuti. Zakotrljati. Jer kako drugačije dobiti pozivnicu kolege s TV-a za razna 'otvorena'?

Uvijek je najbolje igrati na sigurno. Zašto razvlačiti Petrova, čovjeka koji je u naponu snage zasjeo u fotelju predsjednika Sabora, umjesto da je hrabro uletio u izvršnu vlast i rasturao sa svojim idejama, energijom? Zašto mu spočitavati neke intervjue iz travnja 2016 i našu milijunsku štetu u eurima nakon izgubljene arbitraže? Zašto bi se itko odvažio nasrnuti na Plenkovića kad mu ne možeš ništa, nit'smrdi,nit' miriše, nit' se ljuti, nit' se smije, nit' viče, nit' se osvećuje. Eno je i Bago navodno na tabletama nakon što je neprimjetno skliznuo niz Plenkovićevo odijelo u razgovoru koji je trebao biti Bagin come back za Porina (nemamo Pulitzera, a ona nagrada društva novinara je rezervirana za protuhrvatske izljeve slova).

Ali zašto ne lupati po Milanoviću? Ne može ti ništa. Nema vlasti, ni ovlasti. Ima tek saborski mandat.Daaa. Ali ne dolazi na posao i prima plaću. Nevjerojatno! Na tren zaboraviš da si novinar bez vijesti, da nema nikakvog smisla u širenju tvojih praznih riječi, zaboraviš da i sam primaš plaću poput Milanovića za isti posao – gomilanja riječi. Nema veze. Mogao bi nešto zakotrljati. Javit će se Pernar, Bulj, netko iz Mosta koji vodi iz nigdje u nigdje. Dobra je roba.
Moralno zgražanje. Da, to treba biti potka. Uokolo bauljaju blokirani, skupljači boca (osim po Rovinju, tamo je to kažnjivo), penzići-jugonostalgičari, a može se naći i još nekoliko mlađih koji još nisu otišli u Njemačku. No, što kaže zakon u pravnoj državi koji vrijedi jednako za popa i za raspopa. Idemo vidjeti, članak 75 hrvatskog Ustava: Zastupnici u Hrvatskom saboru nemaju obvezujući mandat. Zastupnici u Hrvatskom saboru primaju stalnu novčanu naknadu i imaju druga prava određena zakonom.

Obvezujući mandat? Kojeg nemaju, već imaju neobvezujući valjda? U prijevodu to znači da je mandat saborskog zastupnika njegova imovina. Nije vlasništvo stranke i ne može mu se oduzeti, kao ni prava koja proizlaze iz činjenice posjedovanja mandata.

Milanović ili bilo koji saborski zastupnik može i ne mora dolaziti na sjednice Sabora, može i ne mora sudjelovati u raspravama, može i ne mora glasovati. Hrvatski birački puk na svakim izborima ulazi u rizik zaokruživanjem stranačke liste, složenu po preferencijama šefa stranke. Možda izabere nekog nekorisnog, a brbljavog pa ga sramoti ili oplemenjuje (ne znam za takve,ali dopuštam mogućnost, makar malu da ih ima) poput Bulja. Govori, mlatara, pravi pučki tribun u zemlji bez puka. A možda izabere nekog koji će biti među onih 120 od 145 za koje ne znaš kako se zovu, koga predstavljaju, iz koje su stranke, ali zato sveudilj šute. Navaljuju izbjeglice, trese se Ustavni sud, padaju presude, izabire se Trump, Britanija bježi iz Eu, Srbi šalju vlakove ka Kosovu, a oni sveudilj šute. I tako četiri godine. Nakon kojih dolazi sigurna natprosječna penzija kad se steknu minimalni uvjeti.

Sjeća li se tko pučkog tribuna koji je volio nekontrolirano (često i netrijezno) prozivati sa saborske govornice, zvao se (valjda se još tako zove) Damir Kajin? Koje koristi hrvatskom puku, državi uopće su donijela njegova saborska pripetavanja? Treba li Pernar možda dobiti dvostruku plaću s obzirom na broj svojih replika na repliku i odgovora na odgovore? Čovjek se slomi u Saboru, nema kad ni pizzu pojesti.

Ipak, bit će da je u Milanovićevom prozivanju riječ o nečem drugom. Gospodskim odlaskom s mjesta šefa SDP-a, nakon preuzimanja odgovornosti za neuspjeh na parlamentarnim izborima, Zoran Milanović je pokazao hrvatskoj javnosti što znači biti političar koji drži do sebe. Nakon osam godina vođenja druge najbitnije stranke u zemlji i gubitka izbora, shvatio je da između njega, njegovih zamisli i očekivanja birača, njihovih zamisli postoji nepremostiva razdaljina. Kojoj ni Most ne bi pomogao. No, to nije riješilo novinarske probleme. Čovjek je s karizmom koju Bernardić, njegov nasljednik na kormilu SDP-a neće steći za tri života, Plenković za dva i po. Da, mnogi bi voljeli vidjeti Milanovića na koljenima, u saborskoj šikani (a ni u jednoj šikani tog tipa mu nitko nije dorastao) ili barem među protestantima iz udruge franak, koji nemaju za kavu, ali imaju za stan u milijunskoj vrijednosti.

Danas, kad se hrvatske tajne službe, tjelohranitelji vucaraju za propalim građevinarom po Amsterdamima, o našem trošku, prozivati Milanovića za nedolazak u Sabor je bezvezno. Hrvatskoj državi i politici je dao dovoljno da bi ga pustili na miru. Jer sva prigovaranja o njegovim nedolascima 'na posao' (na kojem se ništa ne radi i ništa ne odlučuje jer Sabor odavno nije mjesto na kojem se donose odluke) može učiniti bespredmetnim već danas. Lagano se ušeta u Sabor, sjedne pred kamere pet minuta i ode za svojim poslom. I drugi bi otišli, ali nikakvog posla nemaju.

5

VeNLO

http://pokretpatriot.com/

Interakcija

 
UČINIO -> 980 37 100 1,639
PRIMIO <- 1,567 315 112 2,997

Dostignuća

Vingd 2,070.00
Bodovi 193.3
Analize 256 2,064.00
Ankete 1

Ocjene (10)


Respektira (8): NEKOVARAZDIN, 5none5, Laci, Zagorec, viewer, Jung-fu, siouxica, RepopeR


Slaže se (1): NEKOVARAZDIN


Ne slaže se (1): Sasha76


Komentari (25)


Recimo da je to sve i točno, no nije odgovor na pitanje: je li tako rade i u Njemačkoj? Alumnus 0 0 0


Naravno da rade i u Bundestagu isto. Nekad ih nema niti 100 od preko 500 zastupnika. Inače ja već duže vrijeme živim i plaćam porez u Hr.-u. viewer 0 0 0


Ja te Milanovićeve vrhunske intelektualne sposobnosti nikada nisam vidio. Doduše konkurencija je slaba pa se u našoj politici među gomilom mediokriteta i prosječan intelektualac ističe. Spektator 0 0 0


Dobri manageri u VELIKIM svjetskim sustavima se procjenjuju po ljudima s kojima se okruže na vlasti. Milanović i Plenković da ne spominjemo Karamarka i Kolindu su doveli očajne ekipe toliko je jasno. Trump je doveo klasičnu Goldman&Military ekipu. Zagorec 0 0 0


Respekt za temu i sjajan tekst. Što se pak A.P.-a tiče on "ne miriše", ali sve više "smrdi", sakoro će početi i vukati i osvjećivati se. Što se pak Zokija tiče on s eponaša po principu -"možete mi pljunuti pod prozor1" i ništa više. To je što je! Laci 0 0 0

Analiza

Kakav bi to bio dan u kojem ne bi ujutro bilo u pekarama kruha i kakav bi to bio dan u kojem ne bi bilo vijesti? Kruha mora biti, makar bio uvezen smrznut iz Poljske pa onda odmrznut i ispečen u konzumima, kauflandima (Što? Zar kruh uvozimo? Čitati sitna slova molim). I vijesti mora biti, makar bile reciklirane, stare, ne-vijesti. Ako ih nema, onda se moraju proizvesti. Zato mediji i služe. Kao tvornice vijesti. Doduše, neke od tih tvornica barataju samo kao franšize, neke su ispostave koje se pale na daljinsko upravljanje. I pozive na mobitel. Ako se probudim ujutro ... više >

5

VeNLO

http://pokretpatriot.com/
  • 8
  • 1
  • 1
  • 25

Analiza

Milanovićev srednji prst cijeloj Hrvatskoj

18.01.2017. 12:59, Zbog čega je Milanović još uvijek šef kluba zastupnika SDP-a u Saboru?

Ima nešto poetsko u tome da je neradnik koji se ne pojavljuje na poslu šef zastupničkog kluba SDP-a. Jer, mnogi bi ustvrdili, upravo takav najbolje simbolizira ono što SDP jest, stranka neradnika i uživaoca linije manjeg otpora koji krstare kroz život na gluposti naroda koji glasa po zadojenosti, a ne vlastitim mozgom, pa toj sviti koja im se ruga nebulozno skupim večerama od nekoliko desetaka tisuća kuna i mužnjom državnog proračuna koliko god ide, osiguravaju opstanak u udobnim foteljama i na dobrim radnim mjestima. 

Zašto Zoran Milanović ne dolazi na svoj posao u Sabor? Zato što može! Nema nikoga i ničega što može spriječiti u drskom i bahatom ponašanju čovjeka koji je u četiri godine doveo Hrvatsku do ruba, a onda pokupio prnje i iz sjene nastavlja pelješiti građane koliko god može. Najmanje je za očekivati da ga u tome zaustave njegovi 'miševi', klika kojom je bio okružen dok je imao moć, jer radi se o ljudima koji su puno više zaokupljeni osiguranjem svojih položaja u novom preustroju u stranci nego time što i gdje im (ne) radi bivši idol kojem su virili iz stražnjice. Može li itko zamisliti Marasa ili Grčića kako se dižu za riječ na nekom stranačkom sastanku, gledaju Milanovića u lice i postave mu pitanje o tome zašto ne dolazi u Sabor? Teško zamisliva slika, a upravo zato jer je tako nešto teško uopće i vizualizirati, Milanović smije raditi što hoće. Od velikog broja članova je napravio poslušne male miševe koji nemaju moć da mu se suprotstave. 

Zašto ga ne prozove barem Bernardić i novo vodstvo stranke s kojim Milanović ionako nije previše blizak? To je već teže odgovoriti. Naoko je Bernardić upravo i onaj koji trpi najveću štetu Milanovićevim ponašanjem, jer takvo drsko odbijanje izvršavanja svog posla ne samo da stvara nepotrebne afere SDP-u, nego i ruši Bernardićev ionako ne baš moćni autoritet, zbog percepcije da šef stranke ne može u sabornicu dovesti običnog člana i saborskog zastupnika. Je li Milanovićev utjecaj i snaga u starnci i dalje tako jak da je Bernardića strah suprotstaviti se bivšem šefu? Radi li se samo o tome da Bernardić ne želi razvlačiti SDP po novinama i medijima u još jednoj aferi pa pokušava ignorirati problem dok se sam ne riješi? Ili je odgovor onaj najočitiji, Bernardić jednostavno nije taj tip, nema to u sebi, on je samo klasični SDP birokrat izabran na vodeće mjesto u nedostatku boljih opcija, a bez ikakvih liderskih političkih kvaliteta? 

Razumno je postaviti pitanje i dalje, zašto Božo Petrov i MOST, veliki zagovaratelji izvršavanja saborskih obaveza, ne interveniraju? Božo Petrov je predsjednik Sabora, dakle tehnički, Milanovićev šef na radnom mjestu. Jesmo li čuli makar tihu službenu packu predsjednika Sabora zastupniku koji dva mjeseca izbjegava radno mjesto? Je li Petrov u silnom nastojanju da promijeni način na koji Sabor funkcionira ikada potegao temu Milanovića na sjednicama? Je li pokazao prstom na Milanovićev prazni stolac i pitao kolege iz SDP-a 'gdje je onaj čovjek koji bi tu trebao sjediti?'. 

Još bizarnije, zašto šuti HDZ? Osim povremene sarkastične doskočice, zašto HDZ, veliki Milanovićev protivnik i žrtva mnogih Milanovićevih optužbi, ne reagira na očito neprofesionalno i, banalno rečeno, gadljivo ponašanje bivšeg velikog političkog konkurenta? Zar u našoj politici vrijedi neko nepisano pravilo da je OK napadati nekoga u kamapanjama i borbama za vlast, ali kad te borbe prestanu i dobije se definitivni pobjednik svatko može raditi što hoće? 

Kad se podvuče crta, vrijedi upitati se - zar u cijeloj ovoj državi, od Milanovićeve vlastite stranke, preko predsjednika Sabora, vladajuće većine, premijera, predsjednice i samog naroda, nema nikoga tko je u stanju natjerati odlično plaćenog državnog dužnosnika da tu svoju dužnost izvršava? Od 4 i nešto milijuna Hrvata minus nemali broj onih koji su se pokupili u bolje zemlje i bolji život i boli ih džon za dnevno političke događaje na hrvatski način, zar baš nitko ne može stati na kraj tiraniji i samovolji čovjeka koji je tom tiranijom i samovoljom uništio i ono malo života u prethodno devastiranoj državi? 

Zoran Milanović nije poseban, samo je jedan u moru hrvatskih političara koji svoj posao ne rade, zbog čega nam i je tako. On je samo dovoljno bezobziran i samodopadan da taj nerad ne kamuflira ispraznim sjedenjem u sabornici, javljanjem za riječ samo da bi održao kratki politikantski govor nepovezan sa bilo čim državno bitnim i pojavljivanjem u povremenom Otvorenom da bi sat vremena pričao o ničemu na sto različitih načina. Milanović je odlučio pokazati cijeloj hrvatskoj srednji prst i ponašati se upavo onako kako on hoće, raditi stvari koje on hoće i nikome za to ne odgovarati. Milanović zapravo živi san svakog hrvatskog političara, ponajprije onih iz SDP-a, ne radi ništa i još to niti ne mora skrivati. I onda se netko pita zašto ga SDP-ovci toliko idoliziraju. 

6

Mac316

Kneel before your master

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 88 54 100 783
PRIMIO <- 1,013 285 123 1,828

Dostignuća

Vingd 1,405.00
Bodovi 174.0
Analize 143 1,380.00
Ankete 47

Ocjene (10)


Respektira (8): Kokach, Sasha76, 5none5, Spektator, VeNLO, RepopeR, siouxica, Alumnus


Slaže se (2): Laci, Sasha76


Komentari (10)


Naslov je odličan, najprije je Hrvatska pokazala srednji prst Milanoviću,a onda on, prgav kakav jest - njoj.Što može biti velik doprinos razvoju demokracije u Hrvata, konačno razriješiti smjenjivost zastupnika.Ovako možemo samo moralizirati. VeNLO 0 0 0


Milanović kao osoba i dalje ostaje najiskreniji hrvatski političar, lišen ikakvih kompleksa, lažnog morala i lažnog osjećaja odgovornosti. Kao takav Milanović je tajni idol, ali i nedostižni cilj svih naših političara 5none5 1 1 0


Hahaha. Ljiga koja ne dolazi zastupati interese svojih birača u Saboru to radi jer je "lišen ikakvih kompleksa, lažnog morala i lažnog osjećaja odgovornosti". Ala je lijepo biti ljevičar. I moral i mozak na paši. Sasha76 0 0 0


nije kolegijalno puštati vjetrove u društvu, ovaj put ću priječi preko toga, ali sljedeći put želim točno znati, imenom i prezimenom tko je,, čovjek ne mora svašta trpjeti ;) 5none5 0 0 0


Stazić svašta baljezga, ali nema muda ni on ni SDP-ovci da pitaju Zokija koga to zajebava ...? Njih ili Sabor ? Jer narod je već zajebao za vrijeme svoga mandata ! Laci 0 0 0