RBR Ime Riječ Broj Graf
1

Ocijenite odluku Vlade da se rezidencija u Visokoj odmah prepusti Uredu Predsjednika

prosječna
5.0
2

Koliko je rezidencija u Visokoj ulici primjerena za Ured Predsjednika?

malo - 30%
3.3
3

Treba li Kolinda Grabar Kitarović ispuniti obećanje i preseliti Ured Predsjednika u Visoku ulicu?

nemam formirano mišljenje
5.3
4

Kako bi se na rejting i vjerodostojnost Kolinde Grabar Kitarović odrazilo odustajanje od preseljenja u Visoku ulicu?

ni štetno ni pozitivno
4.5
5

Treba li Ured Predsjednika ostati na Pantovčaku?

većinom podržavam
7.0
RBR Ime Riječ Broj Graf
6

Ocijenite političare

7

Kolinda Grabar Kitarović - političar

sposoban voditi ključne nacionalne projekte
5.8
8

Zoran Milanović - političar

sposoban voditi ključne nacionalne projekte
5.8
9

Tomislav Karamarko - političar

sposoban upravljati županijom
4.3
10

Ivo Josipović - političar

sposoban voditi ključne nacionalne projekte
6.3
11

Tonino Picula - političar

sposoban samostalno upravljati ministarstvom
5.0
12

Mirela Holy - političar

sposoban samostalno upravljati ministarstvom
4.5
13

Ruža Tomašić - političar

sposoban upravljati županijom
3.8
14

Slavko Linić - političar

sposoban voditi ključne nacionalne projekte
6.0
15

Radimir Čačić - političar

sposoban samostalno upravljati ministarstvom
5.0
16

Milan Bandić - političar

sposoban voditi ključne nacionalne projekte
5.8
17

Ivan Vilibor Sinčić - političar

sposoban voditi lokalnu zajednicu
2.3
18

Božo Petrov - političar

sposoban samostalno upravljati ministarstvom
4.5
RBR Ime Riječ Broj Graf
19

Ocijenite stranke

20

HDZ - stranka

sposobni voditi ministarstvo
4.5
21

SDP - stranka

sposobni voditi ministarstvo
5.0
22

ORaH - stranka

sposobni voditi županiju
3.5
23

Živi zid - stranka

sposobni sudjelovati u radu lokalne zajednice
1.0
24

MOST - stranka

sposobni sudjelovati u radu Sabora
2.8
25

HNS - stranka

sposobni voditi lokalnu zajednicu
2.0
26

HSP AS - stranka

sposobni voditi lokalnu zajednicu
1.5
27

Narodna stranka - reformisti - stranka

sposobni voditi lokalnu zajednicu
1.8
28

Hrvatski laburisti - stranka

sposobni voditi lokalnu zajednicu
2.3

Analiza

Hrvatska politička kohabitacija - ménage à trois

04.02.2015. 11:45, Anketa: Kako se Kolinda Grabar Kitarović treba postaviti oko preseljenja u Visoku?

Ménage à trois je izraz koji ima seksualni, za nekog i nastrani, prizvuk, iako je točan prijevod s francuskog kućanstvo za troje. Ili, recimo, kohabitacija za troje pa tako oslikajmo hrvatski politički trenutak tj. odnos između tehničkog predsjednika Ive Josipovića, novoizabrane predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Zorana Milanovića. Razinu kompleksnosti tog odnosa, od početka drugog kruga predsjedničkih izbora 2014/2015 do danas, određuje, gotovo isključivo, politika Zorana Milanovića.

U hrvatskoj politici su se od osamostaljenja, istina, pojavljivali raznorazni osebujni likovi. Međutim, do dolaska na vlast Kukuriku koalicije nikad takvi osebujni likovi nisu postajali premijeri. Najviše što bi trpjeli su njihove neuračunljive izjave u Hrvatskom saboru koje bi ugušila većina uračunljivih zastupnika. Zakonodavna vlast ima svoje učinkovite mehanizme za rješavanje osebujnih zastupnika, ali puno je teže riješiti osebujnog premijera i predsjednika većinske stranke u Hrvatskom saboru Zorana Milanovića. A tu se više ne radi o neuračunljivim izjavama nego o neuračunljivim odlukama hrvatske izvršne vlasti, Vlade RH. Jedna od takvih je, kolokvijalno, odluka o preseljenju Predsjednice u Visoku ulicu 22.

Možemo samo nagađati je li baš Zoranu Milanoviću ili nekome iz njegovog trusta mozgova pala napamet ideja da Vlada napravi ovakav politički presedan, vjerojatno u svjetskoj politici, i na temelju želje novoizabrane predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović izrečene u predizbornoj kampanji sa nedvosmislenom porukom da će rezati troškove Ureda predsjednika RH te promišljanju o jeftinijoj lokaciji od Vile Zagorje, donese spornu Odluku. Pošto se radi o trenutno neuvjetnom objektu za Predsjednika(cu) RH, jasno je da je riječ o pokušaju dobivanja političkih bodova u borbi za predstojeće parlamentarne izbore. Milanović je sa trustom mozgova očekivao burnu reakciju novoizabrane predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je, mudro, izostala. Mudro zato jer, iako se radi o političkom nadmudrivanju ipak je riječ o Odluci u skladu sa Ustavom i zakonima. Naime, odluka nema rok preseljenja (nakon obavljenog preseljenja Ureda predsjednika Republike Hrvatske ...), što znači da će se preseljenje dogoditi kad i ako se ispune uvjeti za obavljanje dužnosti Predsjednika(ce) RH. U ovom trenutku je sve legalno (to ne mijenja činjenicu da je odluka neuračunljiva, jer je za Hrvatsku prevažna u odnosu na eventualnu malu političku korist SDP-a) i, objektivno, Milanović dobiva bitkicu jer ukazuje na nedosljednost ispunjavanja predizbornih obećanja Kolinde Grabar-Kitarović.

Dopustite ovdje mali odmak od teme ... primijetili ste kako se u reportažama na hrvatskim televizijama nakon izbora najčešće prikazuje novoizabrana Predsjednica? Sigurno jeste, ali ne vodite računa o medijskoj manipulaciji. Od tona i tona materijala visoke produkcije, blještavosti i besprijekornog izgleda Kolinde Grabar-Kitarović emitira se prilog selidbe iz NATO ureda koji izgleda iznenađujuće jeftino, kao ured bivše jugoslavenske Službe društvenog knjigovodstva. Sve nas je, svjesno ili podsvjesno, šokirao odmak realnosti činovničkog ureda nižeg činovnika od dojma koji smo imali o položaju novoizabrane Predsjednice u NATO-u. A mediji nam ne dopuštaju da propustimo i/ili zaboravimo tu sliku te stalnim emitiranjem upravo tog priloga šalju poruku, eto kakva vam je nova Predsjednica ... nije za nju luksuz Pantovčaka.

Rezimirajmo dosadašnji razvoj situacije, Milanović donosi Odluku, spornu ali u skladu sa Ustavom i zakonima te dobiva nešto političkih bodova pritiskom na Kolindu Grabar-Kitarović. Ali izostanak očekivane reakcije boli Milanovića. Njegovi planovi nisu ispunjeni, nije dobio zadovoljštinu i boli ga smirenost Grabar-Kitarović, razdire je vjerojatno primjerenija riječ, pa tjera Ivu Josipovića na objavu da počinje sa preseljenjem Ureda predsjednika u Visoku ulicu. Zaštitnik našeg Ustava, velemajstor prava, bezgrešni političar i još uvijek, nasreću vrlo kratko, Predsjednik RH radi najveću povredu Ustava u dosadašnjoj povijesti hrvatskih predsjednika – terminski neobvezujuću Odluku Vlade odlučuje sprovesti odmah te ugrožava nacionalnu sigurnost i instituciju Predsjednika(ce) RH. Ponovimo, radi se o trenutno neuvjetnom objektu za obavljanje predsjedničke dužnosti. I to, baš i upravo, naš Ivo Josipović koji je prije nekoliko tjedana uspio zavesti preko milijun hrvatskih glasača. Nasreću, par desetaka tisuća premalo.

Josipović je vrstan pravnik sa vrsnim savjetnicima. Njemu je apsolutno jasno što najava preseljenja znači. Sam se nikad ne bi odlučio na ovakav potez pa ostaje otvoreno pitanje, čime ga je Zoran Milanović natjerao na to? Ovakvi se ustupci ne rade zbog buduće političke pozicije, upravo suprotno ovo je političko samoubojstvo. Koji je krimen Ive Josipovića koji ga je natjerao na spornu protuustavnu najavu preseljenja Ureda predsjednika i kako ga je Zoran Milanović na to natjerao možda nikad nećemo saznati. Ali možemo biti sretni (treći put naglašena sreća u članku) što ćemo o njemu uskoro govoriti kao o bivšem predsjedniku.

Nakon najave preseljenja je opet izostala očekivana burna reakcija Kolinde Grabar-Kitarović. Za Zorana Milanovića to je, vjerojatno, teško podnošljivo, ali više ga je zabrinula sve veća podrška novoizabranoj Predsjednici po ovom pitanju. Iako mediji, nažalost, nisu prokazali Ivu Josipovića na jasan način kako to radi ovaj članak. Početna dobivena Milanovićeva bitkica se pretvorila u izgubljenu bitku. Uz sad već značajno poigravanje sa Ustavom i zakonima te nacionalnom sigurnosti. Odlučio je povući se na poziciju prije Josipovićeve objave novom, naravno opet, Josipovićevom objavom da odustaje od preseljenja. Milanović je, treba li to uopće naglašavati, oprao ruke od Josipovića i sigurno planira novi protunapad sa Viskom ulicom. Trajat će ta priča ...

Ostaje nam vidjeti kako će se Kolinda Grbar-Kitarović dalje nositi u kohabitaciji, sada za dvoje (ovo je bio Josipovićev labuđi pjev), sa Milanovićem. On je tempirana bomba, a to je njena najveća prednost. Trebala bi poslušati Ivu Banca koji je više puta u HRT analizama izjavio, Milanovića treba samo pustiti da priča.

6

Panter

Interakcija

 
UČINIO -> 516 42 16 817
PRIMIO <- 474 90 36 933

Dostignuća

Vingd 547.00
Bodovi 127.3
Analize 80 544.00
Ankete 23

Ocjene (9)


Respektira (8): draxy, Laci, Cogito, siouxica, Gospon_Fulir, RepopeR, ivan94, VeNLO


Slaže se (1): Laci


Komentari (5)


Kad već spominješ Ivu Banca, jedna zanimljiva rasprava https://www.youtube.com/watch?v=7jHRJhf1wUg VeNLO 0 0 0


@Panter - odlično ! ZM-u je svaki "genijalan" potez na kraju samo u korist njegove vlastite štete. Pitam se samo kada će ga se SDP konačno odreći i provesti njegovu političku "eutanaziju". Mislim, da se čovjek više ne muči. A ni nas. Gospon_Fulir 1 1 0


Apropo http://youtu.be/6NKyJso58ZM Medutim, tko je platio http://youtu.be/DdSiLHQ3vy4 RepopeR 0 0 0


s guštom pročitala, odlično! siouxica 1 0 0


ZM vs. KGK = 0 : 1, a potom nadam se da će SDP učiniti da bude ZM = 0 Laci 0 0 0

Analiza

Hrvatska politička kohabitacija - ménage à trois

04.02.2015. 11:45, Anketa: Kako se Kolinda Grabar Kitarović treba postaviti oko preseljenja u Visoku?

Ménage à trois je izraz koji ima seksualni, za nekog i nastrani, prizvuk, iako je točan prijevod s francuskog kućanstvo za troje. Ili, recimo, kohabitacija za troje pa tako oslikajmo hrvatski politički trenutak tj. odnos između tehničkog predsjednika Ive Josipovića, novoizabrane predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Zorana Milanovića. Razinu kompleksnosti tog odnosa, od početka drugog kruga predsjedničkih izbora 2014/2015 do danas, određuje, gotovo isključivo, politika Zorana Milanovića. U hrvatskoj politici su se od osamostaljenja, istina, pojavljivali raznorazni osebujni likovi. Međutim, do dolaska na vlast Kukuriku koalicije nikad takvi osebujni likovi nisu postajali premijeri. Najviše što bi trpjeli su njihove neuračunljive ... više >

6

Panter

 • 8
 • 1
 • 0
 • 5

Analiza

Uloga predsjednika na odlasku: zašto Josipović svjesno igra Milanovićevu igru?

02.02.2015. 22:37, Anketa: Kako se Kolinda Grabar Kitarović treba postaviti oko preseljenja u Visoku?

Mnogo se toga već napisalo o "slučaju Visoka", tko je pogriješio, tko treba što napraviti i zašto, ali iz nekog razloga se zaobišla uloga predsjednika na odlasku u svemu tome. Zašto se Ivo Josipović na samom kraju svog mandata, nakon što je obećao da više neće izlaziti u javnost ili potpisivati ijednu važnu odluku, upliće u igru nadmudrivanja između svoje nasljednice i premijera?

Tko god je detaljnije pratio cjelokupnu priču, jasno vidi kako je novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pogriješila u kampanji, a kako je premijer Milanović tu grešku iskoristio za dobivanje pokojeg političkog boda. Predsjednica je tijekom kampanje više puta najavljivala kako će smanjiti troškove Ureda predsjednika, a jedan od načina za postizanje tog cilja je i preseljenje sa „skupocjenog Pantovčaka“. Međutim, valjda u želji da ne ostane na uopćenim izrazima, izrijekom je govorila kako smatra da je upravo rezidencija u Visokoj ulici primjerena za novu lokaciju njenog Ureda. Time je htjela pokazati kako uistinu misli smanjiti troškove, jer već ima i pripremljenu lokaciju. No, uskoro se pokazalo kako ona ipak nije imala provjerene informacije, i kako bi na koncu preseljenje u Visoku moglo ispasti znatno skuplje od ostanka na Pantovčaku. Ubrzo je to prepoznao i Zoran Milanović, koji je brže-bolje odlučio ostvariti predsjednici želju i poučiti ju onom starom „pazi što želiš – moglo bi se ostvariti“. Vidjet ćemo kako će joj u budućnosti ispunjavati želje, pogotovo po pitanju prijevremenih izbora. I tako je Vlada, upravo u vrijeme kad su se Kolinda i njen stožer počeli ograđivati od svojih dotadašnjih izjava o Visokoj ulici i počeli govoriti o potrebnim sigurnosnim i financijskim procjenama, donijela Odluku kojom Uredu predsjednika, bez službenog zahtjeva, na temelju medijskih nastupa izabrane predsjednice, na upravljanje dodjeljuje već famoznu vilu.

Posebno zanimljiva u ovoj priči je reakcija još uvijek aktualnog predsjednika Ive Josipovića. Naime, ispunjavajući želju Kolindi, Vlada je vilu u Visokoj dala na upravljanje Josipoviću, koji je najavio kako će uskoro započeti s preseljenjem. Postavlja se ovdje pitanje Josipovićevog integriteta budući da se poziva na to da je kao građanin ove zemlje dužan „poštivati zakonite odluke Vlade Republike Hrvatske“. Međutim, ako se detaljnije pogleda Odluka, vidljivo je da u njoj ne postoji nikakav rok u kojem bi trebalo ispuniti njene odredbe. U Odluci jednostavno piše: Nakon obavljenog preseljenja Ureda predsjednika Republike Hrvatske u zgradu u Zagrebu, Visoka ulica broj 22, Ured predsjednika Republike Hrvatske predat će Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom na upravljanje nekretnine iz točke I. podtočki 1., 2., 3. i 4. Odluke (…)“

Dakle, ne piše da trenutni predsjednik, koji nikada nije izjavio želju za preseljenjem, niti je takav zahtjev poslao Vladi, mora pod hitno, dva tjedna prije isteka mandata izvršiti preseljenje cjelokupnog Ureda predsjednika, što uključuje i klasificirane dokumente, u zgradu za koju mnogi stručnjaci kažu da nije prikladna za vršenje takve funkcije, i za koju nadležna ministrica Zlatar Violić kaže da je potrebna barem jedna godina preuređenja kako bi mogla funkcionirati kao normalan Ured. Zašto je Ivo Josipović, deklarirani legalist, odlučio slijediti nepostojeće odredbe Vladine odluke? Zašto je dopustio da ga Milanović iskoristi pred kraj mandata za sitni obračun kojeg se za 5 godina vjerojatno nitko neće sjećati? Čak i da je Kolinda Grabar Kitarović zadovoljna načinom na koji je ova odluka donesena, ona svejedno, po riječima ministrice Violić i nekolicine stručnjaka [1, 2], nikako ne može svoj mandat započeti u Visokoj. Dakle, ako je Visokoj potrebno preuređenje, zašto se prvo nije to obavilo? Na ovaj način, forsiranim i ishitrenim preseljenjem, Josipović na neki način od svoje nasljednice pravi beskućnicu. Naime, kad Josipović dovrši preseljenje, DUUDI će preuzeti Pantovčak. A budući da Visoka nije spremna, ispada da će nova predsjednica do dovršetka preuređenja morati biti podstanarka.

Nema nijednog razloga zašto bi Josipović postupio po Vladinoj odluci. Nije ju zatražio, od nje nema koristi, a i sam je rekao da će sve važne poslove, među koje preseljenje svakako spada, ostaviti svojoj nasljednici. Posebno je značajna poruka iz Josipovićevog ureda koja govori da „ako preseljenje ne bude završeno do kraja mandata Ive Josipovića, onda je na izabranoj predsjednici da, kada preuzme dužnost, završi to preseljenje ako to želi“, koja očito govori da je Josipović svjesno prhvatio Milanovićevu igru. Vraća li Josipović ovim potezom kakav dug Milanoviću? Ili obratno, želi li ovime da Milanović njemu ostane dužan? Neki manji, Josipoviću neskloni portali, već su počeli s pričama kako se Josipović pokušava osigurati od navodnog kaznenog progona koji ga čeka po isteku predsjedničkog imuniteta, a progon dovode u vezu s nekoliko mnogo puta spomenutih afera u kojima se vrti i ime Ive Josipovića. Te afere (ZAMP-Emporion, Posmrtna pripomoć, Zlatica…) nikada nisu potvrđene, o njima se nikada nije vodila istraga koja bi uključivala Josipovića kao osumnjičenog, a kamoli da je podignuta ikakva optužnica, koja samo čeka da predsjedniku istekne imunitet. Stoga tu mogućnost možemo odbaciti kao malo vjerojatno, iako zasigurno najinteresantniju.
Druga mogućnost je da se Josipović, poput Milanovića, jednostavno ovom malom „spačkom“ želi osvetiti Grabar Kitarović za naneseni izborni poraz. On od toga neće pretjerano profitirati, ali može iza sebe ostaviti sliku čovjeka koji nije u kampanji eksplicitno govorio o nečemu, a onda nakon pobjede počeo svoje izjave ublažavati. Ako o Kolindi stvori negativnu sliku u javnosti, onda će se automatski poboljšati slika o njemu, što mu može biti zalog za neku buduću političku utakmicu.
Kao treća mogućnost nudi se eventualna želja Ive Josipovića da ostane u dobrim odnosima s Milanovićem (ili da ih poboljša) i tako si opet osigura da u budućnosti ima šansu vratiti se u politiku, uz podršku trenutnog premijera i predsjednika SDP-a. Ako bi Milanović ostao premijer i nakon parlamentarnih izbora, Josipović bi mogao zatražiti, kao naknadu, neko njemu privlačno mjesto, bilo u domaćoj politici, bilo u međunarodnim vodama. Tu mogućnost može iskoristiti i u idućih godinu dana, tijekom kojih će Milanović sigurno biti premijer, a prije eventualnog poraza na izborima.

Teško je jednoznačno odrediti koja od ovih mogućnosti je istinita i o čemu se tu zaista radi. Ostaje poprilično nejasno zašto bi Ivo Josipović svjesno otvorio mogućnost da njegova nasljednica prvih nekoliko mjeseci mandata provede kao podstanarka, čime se ugrožava i nacionalna sigurnost. S njegove strane bi bilo ispravno da se dosljedno držao obećanog, odnosno da je zaustavio donošenje i/ili provođenje svih važnih odluka i promjena u Uredu i djelokrugu predsjednika prije službenog dolaska nove predsjednice na vlast. Možda će nam dani pred nama ipak rasvijetliti kako stvari uistinu stoje i koji se motivi kriju u ovakvom ponašanju predsjednika na odlasku.

5

ivan94

Istina je istina čak i kad nitko u nju ne vjeruje. Laž je laž čak i kad svi u nju vjeruju.

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 209 18 11 76
PRIMIO <- 110 15 9 185

Dostignuća

Vingd 168.00
Bodovi 112.6
Analize 18 168.00
Ankete 397

Ocjene (8)


Respektira (7): Panter, VeNLO, draxy, Django, visitor, siouxica, Cogito


Slaže se (1): Panter


Komentari (35)


@sio, meni je izgledalo kao logično da stvarno ide selidba s obzirom na Josipovićevo priopćenje i reakcije HDZ-a i nekih analitičara i novinara, ne bi imalo smisla da govore o nac.sigurnosti samo zato što je preuzeo ključ, a bez da se stvarno seli ivan94 1 0 0


ajde bumo vidli:) siouxica 1 0 0


KGK može lako vratiti neuhvatljivi volej! Treba se doista smjesta useliti u Visoku. U smislu - spavati, objedovati, gledati televiziju i čitati Barometar. A kad se pokaže potreba za prijemom stranih veleposlanika ili nečim sličnim.... Django 0 0 0


....jednostavno poslati zahtjev vladi sa pitanjem gdje joj je dozvoljeno obaviti protokol! Prilika je već na inauguraciji! Kolinda, nadam se da čitaš ovo :-)) Django 0 0 0


Vrlo slično mislimo o ovoj temi. Panter 0 0 0

Analiza

Ako je pametna Kolinda će rekontrirati Zokiju !

02.02.2015. 19:04, Anketa: Kako se Kolinda Grabar Kitarović treba postaviti oko preseljenja u Visoku?

Umjesto da se  'pokrije ušima' nakon poraza svoga kandidata na predsjedničkim izborima, te pokuša uraditi i nešto pametno za ovo kratko vrijeme mandata koje mu još preostaje, premijer Zoran Milanović je pokazao u "punom sjaju" svoj  karakter kamenjarsko/zagrebačkog fakina koji doduše nije sposoban da  učini nešto  korisno, ali je zato sposoban za 'spačke'. Jer munjevita odluka  o preseljenju Ureda Predsjenika države s Pantovčaka u Visoku ulicu, je jeftina fakinština, budući da Kolinda G.K. još nije formalno preuzela predsjednčku dužnost, a sadanji predsjednik Josipović nije zatražio preseljenje, te je ta odluka donijeta bez ikakove osnove. Zoki bi rekao na to da je Kolinda to izjavila za vrijeme predizborne kampnaje kao jednu od svojih prvih koraka kada postane predsjednca.No ona formalno još nije predsjednica pa je ta odluka donijeta na praktično rekla-kazala osnovi, naravno u dogovoru sa 'još malo' presjednikom Josipovićem, koji na to izjavljuje da će se složiti sa svakom odlukom Vlade. A zašto i ne bi, kada ga je SDP  "uselio" na Pantovčak, pa ga može i iseliti s Pantovčaka.

Na pitanje kako se buduća predsjednica Kolinda Grabar Kitarović treba postaviti u ovoj situaciji postoji samo jedan odgovor - Pametno ! A to bi trebalo značiti  da kao prvo nikako ne bi trebala odustati od svog predizbornog obećanja da će se iseliti sa Pantovčaka i taj kompleks učiniti "nacionalnim muzej/parkom". Kao drugo treba mirno sačekati  dan inauguracije kada će i formalno postati predsjednica, te izvršiti veoma pozorno i detaljno preuzimanje svu relevantnu dokumentaciju, bez obzir bilo to na Pantovčaku ili u Visokoj ulici. Nakon toga buduči da Josipović više nije predsjednik, treba od Vlade zatražiti da bivšem predsjeniku nađe neko adekvatno rješenje smještaja, kao što je to učinjeno sa Mesićem, i svome osiguranju izdati uputu da Josipović nema više pristupa prostorijama koje pripadaju njoj kao novoj predsjednici, bilo to na Pantovčaku, bilo u Visokoj ulici. No bilo bi pametno da svoj Ured preseli u Visoku ulicu, uz priladno suvremeno i skromno uređenje, a skupocjeni 'antikni' namještaj koji se nalazi u rezidenciji u Visokoj ulici, da na raspolaganje Vladi odnosno DUUDI-u, čime bi se Zokiju izbili aduti iz ruke da nije održala predizborno obećanje, te da želi luksuz uz 'antikni' skupocjeni namještaj. A budući da je preselejenj izvršeno bez formalnog zahtijeva s njene strane, ne bi joj se moglo predbacivati ni to da je ona prouzročila velke troškove preseljenja, budući da je ono izvršeno po nalogu Milanovića. Ako pak slučajno  Milanović nastavljajući svoju "fakinadu" Josipoviću dodijeli Vsoku ulicu kao Ured za bivšeg predsjednika, onda Kolinda treba odbiti da svoj Ured preseli u Vsoku ulicu, budući da iz sigrnosnih razloga ne mogu u istoj zgradi biti bivši i novi predsjednik. Ujedno bi se time javnosti u potpunosti razotkrilo da se Milanović i Vlada umjesto ozbiljnog posla, bave sitnim intrigantskim podmetanjima, poput nekih ullčnih fakina, pa im to sigurno ne bi popravio rejting u očima budućh birača na parlamentarnim izborima. Ovakva, ozbiljnim ljudima nedostojna 'igra' oko preselejenja ili nepreselejenja predsjedničkog Ureda bi i mnogim do sada zaslijepljenim SDP-ovcima otvorila oči i pokazala da imaju rukovodstvo stranke, kakva ova koliko toliko lijeva i demokratska stranka nije zaslužila, te bi poduzeli nešto da to promijene.

Ovo je samo jedna od mogućih varijanti postupanja Kolinde G.K.  ovoj situaciju izazvanoj paranoičnom, željom premijera da naškodi ugledu buduće predsjednice, a i samoj predsjednčkoj funkciji kao takvoj, bez obzira koliko to sramotno bilo. No možda će se Kolinda G.K. dosjetiti i pametnijeg načina pariranja ovom jeftinom fakinskom igrokazu, pa će svi napori sadanjeg premijera da sitnim intrigiranjem zaradi koji pozitivni politički poen ostati samo gola maštarija, jer narod ipak nije toliko glup da ne vidi što se to radi.

5

Laci

Samo je glupost beskonačna

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 758 753 258 4,036
PRIMIO <- 1,016 240 72 2,589

Dostignuća

Vingd 1,250.00
Bodovi 176.1
Prijedlozi 23 6.00
Analize 468 1,216.00
Ankete 330

Ocjene


Komentari (5)


kad sam sugeriraš preseljenje u Visoku, tj. ispunjavanje predizbornog obećanja, nazivaš ga "pametnom rekontrom"..kad to čini ZM, onda ono "škodi ugledu buduće predsjednice, a i samoj predsjedničkoj funkciji kao takvoj"?! ..koji je zapravo tvoj stav? visitor 0 0 0


'kruha i igara', narod neka jede kolače ako nema kruha, cirkusi su počeli šatorima, Pantovčakom, Visokoj ... sve, sve ali kruha niotkuda, mislim da bi se barem dobri ljudi trebali okrenuti od svih njihovih podmetanja i zalagati se prave vrijednosti. mihael 0 0 0


@vis... .zar je tako teško razumjeti moj stav ? Naime sve što čini ZM je sa namjerom ne da "škodi" već da NAŠKODI, a to su različite stvari. On namjerno želi naškoditi KGK ako s ene preseli u Visoku, a ona ga može "ušutkati" preseljenjem. Laci 0 0 0


Je Laci, a pogotovo kad odgovaraš na ono što nisam pitao..da ZM želi naškoditi KGK je općepoznata stvar, otkrivanje tople vode...pitam za ispunjenje predizbornog obećanja, je li ono za tebe "pametan potez" ili je "škodljivo za KGK"? ne može bit oboje visitor 0 0 0


Obećanja je red ispunjavati ili reći zašto se obećanje nije ispunilo. Nadam se da Kolinda neće naraviti grešku kao SDP kada je obećavao plan 21, a nikada nije objasnio zašto ga nije ispunio. Laci 1 0 0

Analiza

Ako je pametna Kolinda će rekontrirati Zokiju !

02.02.2015. 19:04

Umjesto da se 'pokrije ušima' nakon poraza svoga kandidata na predsjedničkim izborima, ... više >

Analiza

Demokracija na hrvatski način: Uzalud vam trud, birači...

02.02.2015. 15:10, Anketa: Kako se Kolinda Grabar Kitarović treba postaviti oko preseljenja u Visoku?

Predsjednički izbori završili su prije puna 3 tjedna, poraženi je kandidat korektno i kulturno priznao politički poraz i poželio novoj predsjednici uspjeh u radu. Posljedično, nova se predsjednica uglavnom odmjereno i korektno od izborne noći pa sve dosada odnosila prema aktualnoj vlasti, tek uz ponavljanje glavne okosnice svoje kampanje da od njih očekuje tješnju suradnju na političkoj, a ne samo formalno-potokolarnoj razini. Unatoč svemu tome, političke strasti se ne stišavaju, pa tako posljednjih dana gledamo jedan potpuno nepotreban i mučan igrokaz oko preseljenja Ureda predsjednika, koji ima jednu jedinu svrhu - pokušaj da se nova predsjednica na početku mandata obilježi kao nesposobna manipulatorica, koja ne može ispuniti niti najbanalnije obećanje iz svoje kampanje - ono o smanjenju troškova predsjedničkog ureda.

Izgleda da demokracija u Hrvata ima zaista tek formalno-simboličko značenje. Imam dojam da Hrvati (posebno političari) vrlo često doživljavaju parlamentarnu demokraciju samo kao povod da bi se svake 4 godine svi skupa zakrvavljenih očiju i zasukanih rukava, okupili kraj biračkog "O.K. korala", i pri tom, podijeljeni u dva tabora, osuli jedni po drugima tešku paljbu glasačkim listićima. I to radimo u pravilu sa jednakom dozom strasti, iracionalne međusobne mržnje i isključivosti, kao da se radi o dogovorenom okršaju navijačkih skupina dva nogometna kluba, kakvih smo nažalost vrlo često svjedoci.

Kad svane "jutro poslije", kad se prebroje "mrtvi i ranjeni", kad se na jutarnjem suncu jasno vidi tko je ostao na nogama, a tko zarovao nosom po prašini, za hrvatske političare očito počinje "drugo poluvrijeme". Pobjednici zlurado likuju, naslađujući se nad nemoćnim bijesom poraženih, a poraženi pak, osporavaju legitimitet pobjednika, traže i kuju teorije zavjere i jedva čekaju da na bilo koji način opstruiraju pobjednički tabor u obavljanju onoga za što ih je narod i izabrao. Pa makar to uključivalo i patološko inaćenje po sistemu - ako nije po mome, neka onda sve propadne, samo da ne bude po njihovom.

Pitam se - što to Zoran Milanović pokušava postići ovim suludim kapricom, od kojeg će apsolutno svi imati samo štete? Bivši predsjednik, jer će se kompromitirati ako prihvati ulogu Milanovićevog pijuna u ovom teatru apsurda. Nova predsjednica, jer će morati na samom početku mandata nepotrebno gubiti energiju na popravljanje nereda i kaosa koji je svojim uvrijeđenim durenjem prouzročio premijer. SDP, kao nosilac vlasti i pretendent na budući mandat, jer će zbog ovog ishitrenog ispada premijerovog prenapuhanog ego-a antagonizirati i onaj razumni i umjereni dio javnosti koji bi mu možda još i pružio podršku na slijedećim izborima. Na kraju, po staroj dobroj - "tko se mača laća...", najviše štete će na kraju imati sam Zoran Milanović.

Nitko valjda ne sumnja da Kolinda Grabar Kitarović neće naći "diplomatski" i principijelan izlaz iz ove premijerove hajdučke "sačekuše". Jučer je već iz njenog stožera odaslana prva poruka u tom smjeru. I to na jedini mogući način (parafraziram): "Žao mi je gospodine premijeru, nisam još inaugurirana, dakle ne mogu sudjelovati ni u čemu oko tog VAŠEG preseljenja, pa vi to lijepo odradite sa predsjednikom na odlasku, a kad budem preuzimala dužnost, tražit ću pismeno izvješće o statusu i poštivanju protokola državne sigurnosti i arhiva državnih tajni."  Slično kao i u prvom interview-u nakon izborne noći, (o čemu sam već pisao), Grabar Kitarović je Zorana Milanovića tom jednom benignom, ali vrlo promišljenom rečenicom ponovo "istjerala na čistac". Ukoliko u trenutku preuzimanja dužnosti njen tim ustanovi ozbiljne propuste napravljene prilikom preseljenja i posljedično - proglasi nemogućnost obavljanja predsjedničke dužnosti u skladu s Ustavom i zakonima, posljedice ove odluke sručit će se Milanoviću na glavu poput lavine. Nakon čega će potonji morat povući neki slijedeći potez, neki novi spin, udarac ispod pojasa, i evo nas u novom krugu sukoba između dvije najvažnije političke institucije u državi. Dakle, vrlo nam je izgledno razdoblje daljnih političkih prepucavanja na liniji Banski Dvori - Ured predsjednika, i to nažalost, oko sasvim nebitnih stvari.

Je li vrijeme da se konačno svi zapitamo - kakvog to sve ima smisla? Jesmo li mi na izborima prije 3 godine dali Kukuriku koaliciji glas da nas izbavi iz krize, ili da se njen premijer inati sa drugim političkim taborom preko nečeg tako neupitnog kao što je institucija predsjednika države? Izbori služe zato da birači, tj. svi mi, možemo na demokratski i izravan način utjecati na politiku koju provode institucije vlasti u našoj državi. Institucija predsjednika, iako nije izvršna u svojim ovlastima, hijerarhijski je najviše predstavničko tijelo Republike Hrvatske pred svijetom i jamac stabilnosti njenog političkog i sigurnosnog sustava. Zar Zoran Milanović zaista vjeruje da ima mandat opstruirati tu instituciju samo zato što ju trenutno drži kandidat suprotnog političkog predznaka?

Hrvatska je 11. siječnja glasovala i odlučila da želi predsjednika(cu) koji će funkcionirati drukčije nego prethodni. To je odluka birača. Ne Tomislava Karamarka, ne Milijana Brkića, ne HDZ-a.. to su odlučili hrvatski građani. Izabrali su, na temelju predizbornog programa, osobu od koje nešto očekuju. Očekuju da bude inicijator drukčijeg kursa u vođenju države. Ovlastili su Kolindu Grabar Kitarović da napravi sve što može i da svojim utjecajem potakne Vladu na poteze koji bi Hrvatsku konačno pokrenuli prema izlasku iz krize. Ovlastili su je, između ostalog, i da restrukturira postav Ureda predsjednika, smanji broj suradnika, smanji sve zavisne troškove, što uključuje i preseljenje na drugu lokaciju. To je neupitno.

Aktualni premijer, pak, upravo je taj dio programa novoizabrane predsjednice, odabrao kao središnju točku opstrukcije, kako bi eventualni neuspjeh istog iskoristio kao krunski dokaz da su hrvatski birači napravili krivi odabir. Shvaća li premijer da se na taj način pokušava pozicionirati kao patron i "korektor" mišljenja cijelog hrvatskog naroda? Je li on svjestan da otvoreno negira i sprda se s rezultatima jednih demokratskih i uljuđenih izbora?  Jeste li ga vi za to ovlastili? Ja nisam.

Hoćemo li u ovoj državi ikada dostići standarde civiliziranog i uljuđenog političkog ophođenja, gdje nema "pravih" i "krivih", nego samo različitih, gdje nema "državotvornih" i "antidržavnih" nego samo onih koji po svojoj najboljoj savjesti rade apsolutno sve što je u njihovoj moći, na dobrobit ove zemlje, i njenih građana? Hoćemo li ikada dočekati da nakon izbora, i vladajući i oporba, počnu surađivati na konstruktivan način?

Nemjerljivo bih više cijenio Zorana Milanovića da je pozvao Kolindu Grabar Kitarović na sastanak, da je istovremeno pozvao i nekoliko eminentnih stručnjaka za protokol i državnu sigurnost, da joj je na tom sastanku prezentirao na temelju stručne analize da je preseljenje u Visoku 22 i sigurnosno i financijski neisplativo, te da joj je ponudio svoju pomoć u pronalaženju alternativne lokacije koja bi ispunila sve zahtjeve, a istovremeno uštedjela značajni dio troškova koje trenutno guta ogroman kompleks na Pantovčaku. Svojom proaktivnom ulogom u tome, ubrao bi podosta političkih bodova i "ukrao" dio pozitivnog publiciteta. To bi bio potez kojim se ogorčeni gubitnik može pretvoriti u (djelomičnog) sudionika slavlja pobjednika.

Nažalost, već smo se bezbroj puta osvjedočili da Zoran Milanović niti je politički mudar, niti ima karizmu vođe, a još manje lukavost i pragmatizam iskusnog političara, koji zna kad teba promijeniti retoriku i pristup. Želim vjerovati da smo svi mi, hrvatski birači, na primjeru aktualnog premijera puno toga naučili. Isto tako, želim vjerovati da su na svemu ovome podosta toga naučili i neki oporbeni političari, koji pretendiraju na osvajanje vlasti na slijedećim izborima.

Želim u to istinski vjerovati, jer u protivnom, ne preostaje nam drugo nego pogledati se u ogledalo i skrušeno si priznati - Uzalud nam trud, birači !!!

4

Gospon_Fulir

"...Oprostite, ja sam puno toga pročitao i držim da dosta toga znam..."

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 74 6 12 388
PRIMIO <- 207 47 13 395

Dostignuća

Vingd 155.00
Bodovi 101.1
Analize 18 150.00
Ankete 12

Ocjene (16)


Respektira (11): Losonsky, Panter, Django, VeNLO, glycerin, draxy, RepopeR, Boljunac, visitor, siouxica, Cogito


Slaže se (3): RepopeR, Boljunac, Alumnus


Ne slaže se (2): Spectator, visitor


Komentari (22)


"Buduća predsjednica i zna, i hoće i može." je mantra iz predizborne kampanje, a "Hic Rhodus, hic salta" vrijedi danas. Spectator 0 0 0


Ako je tražila i brzo dobila (svi smo čuli i podržali) trebala se zahvaliti vladi i nastaviti tim putem. Zašto Kolinda sada ustuknjuje? Obećala je zautaviti blokade i ovrhe, neka to odmah traži da vlada provede, ... i evo nam blagostanja, ne sukoba. mihael 0 0 0


Postupak Vlade je nekorektan kako se god uzme. Ne dopada mi se. To i nije politika. Zoki se ponaša kao uvrijeđeni umišljeni dečko. Ne vodi to dobrome. Ne dopadaju mi se niti ovi komentari. Boljunac 0 3 0


Od ove Vladine odluke više je zastrašujuće to što ju kao "dobro zakucavanje" vidi nezanemarivo velik broj običnih ljudi. RepopeR 0 0 0


@RR, bit demokracije je da ne treba zastrašivati različitost stavova, neprihvatljivo je jedino nasilno i nelegalnim putem mijenjati demokratski izraženu volju građana..na demokraciju se treba priviknuti, što je teško nakon dugog perioda jednoumlja visitor 0 0 0

Analiza

Demokracija na hrvatski način: Uzalud vam trud, birači...

02.02.2015. 15:10, Anketa: Kako se Kolinda Grabar Kitarović treba postaviti oko preseljenja u Visoku?

Predsjednički izbori završili su prije puna 3 tjedna, poraženi je kandidat korektno i kulturno priznao politički poraz i poželio novoj predsjednici uspjeh u radu. Posljedično, nova se predsjednica uglavnom odmjereno i korektno od izborne noći pa sve dosada odnosila prema aktualnoj vlasti, tek uz ponavljanje glavne okosnice svoje kampanje da od njih očekuje tješnju suradnju na političkoj, a ne samo formalno-potokolarnoj razini. Unatoč svemu tome, političke strasti se ne stišavaju, pa tako posljednjih dana gledamo jedan potpuno nepotreban i mučan igrokaz oko preseljenja Ureda predsjednika, koji ima jednu jedinu svrhu - pokušaj da se nova predsjednica na početku mandata obilježi ... više >

4

Gospon_Fulir

"...Oprostite, ja sam puno toga pročitao i držim da dosta toga znam..."
 • 11
 • 3
 • 2
 • 22

Analiza

Milanović je dobio svoju zadovoljštinu, a kad će građani konačno dobiti svoju?

02.02.2015. 08:29, Anketa: Kako se Kolinda Grabar Kitarović treba postaviti oko preseljenja u Visoku?

Ameri bi to nazvali 'pissing contest', termin se prevodi sam od sebe. U našem narodu bi se u slobodnom prijevodu moglo nazvati 'tko ima dužega'. U bilo kojem slučaju, svjedočimo nečem što prije spada u pješčanik obližnjeg vrtića nego u visoku politiku (osjećam se neugodno što sam nešto što ima veze sa Milanovićem i Kolindom nazvao visokom politikom). 

U predsjedničkoj izbornoj noći smo po izjavama imali prilike vidjeti da se Zoran Milanović 'duri'. Nije jasno točno na koga, da li na HDZ i Kolindu jer su dobili izbore ili na Josipovića jer ih je izgubio. Nije nemoguće i da se duri na hrvatski narod jer je tako demokratski odlučio. Svejedno, premijer je nafuren i kao dijete kada ga zadnjeg biraju za ekipe u igri graničara, traži način da se osveti. Moram mu priznati da je čak našao dosta dobar način, okrenuo je Kolindine riječi i isprazna obećanja protiv nje same. Milanoviću možemo svašta predbacivati, ali definitivno nije glup čovjek i zna kako nekoga udariti gdje boli. Jasno mu je da je Kolindina briga za 'štednju' samo propaganda i pozvao je njen blef te majstorski prebacio potez na nju. Osobno, potez mi se sviđa. Drzak je, ispod pojasa i teško da mu se može kontrirati. No, ja nisam mjerilo, MIlanović nije na svojoj poziciji da zabavlja sitne duše kao ja nego da radi u najboljem interesu Hrvatske, a otvaranje jedne nove fronte sa novom predsjednicom i sa najvećom oporbenom strankom nije u interesu države. 

Kolinda i HDZ su se zaletjeli. U želji da se dodvore narodu i prikažu da misle na uštede su se obvezali na nebulozu preseljenja u prostor za koji nisu ni promislili da li je adekvatan. Sad kad su dovedeni pred gotov čin im je jasno, ali sada su pred obavezom da ponuđeno prihvate jer su tako obećavali. Nema sumnje da ih je Zoran Milanović politički potukao u ovom slučaju. No, evo problema. Radi se o sitnim političkim igrama, borbi vođa stranaka za moralnu satisfakciju nadmašivanja protivnika. Niti jedno niti drugo rješenje ne pomaže državi niti u kojem načinu. Da smo Švedska ili Finska bilo bi sve OK, narod bi živio pristojno i bilo bi zanimljivo pratiti partiju šaha (doduše na potpuno amaterskoj razini) između vođa. No, u situaciji gdje je zemlja izrešetana aferama jednih i drugih, kada na dnevnom redu imamo čitav niz potpuno nebitnih, a od vladajućih stranaka nametnutih debata, zaista nam nije potrebno da se premijer i predsjednica 'natežu' oko lokacije ureda. 

Zoran Milanović je trebao biti 'bigger man'. Zna on da je Kolinda išla populistički, zna to i ona, znamo to svi, ali ovo je bio jedan primjer kad nije bilo potrebe ići u igru nadmudrivanja oko ničega. Kolinda je nova predsjednica, na njoj bi trebalo biti da izabere i uredi si radni prostor kako želi. Ako odabere Visoku neka se snalazi kako zna, a ako odustane i odabere Pantovčak neka se sama opravdava zašto. Zoran Milanović i njegova Vlada se u ovo pitanje nisu trebali miješati čak i ako im ovlasti i obaveze to dozvoljavaju. Radi se o jednostavnoj osjetljivosti na trenutno stanje države, nešto na čemu ova Vlada ionako najviše pada. 

Jer, koliko god Milanović stisnuo 'vritnjak' Kolindi po ovom pitanju, nema logike u potezu. Ako je opravdanje za promptno rješavanje ovog pitanja to da ga je postavila predsjednica onda je na Vladi definitivno trebala biti otvorena rasprava i o raspustu Vlade i prijevremenim izborima koje je predsjednica također tražila. Ako je pak o tome raspravljano jer se Vlada osjeća dužnom takva pitanja rješavati ekspresno, onda zašto se o spornom preseljenju Zmajlovićevog ministarstva diskutira već mjesecima bez konkretnog Milanovićevog DA ili NE i bez jasnog stava o opravdanosti te seobe? 

Kolinda Grabar Kitarović bi trebala ovo pitanje riješiti čim prije i čim bezbolnije moguće. Najlogičniji slijed bi mi bio da izađe sa predstavnicima predsjedničkog protokola i predsjedničkog osiguranja pred javnost i da ti stručni ljudi objasne da ideja o preseljenju u Visoku nije provediva jer ne zadovoljava sigurnosne uvjete niti standarde predsjedničkih ureda potrebne za primanje dužnosnika. Vjerujem da je to i istina, oni prostori ne izgledaju kao prostori gdje predsjednik može djelovati, obližnje zgrade su jednostavno preblizu, a promet i gužve su prejake da bi se garantirala sigurnost. Na neki način bi priznala svoju grešku, ali s obzirom da nije imala pristup službi protokola i sigurnosti može reći da nije znala kako stvar funkcionira i da su ju stručnjaci sad ispravili. 

Ne vjerujem da će joj se ta greška gledati kao uteg na predsjedničkoj karijeri ništa više nego će se gledati ono o plaći u NATO-u. Jedini koji prave slona od muhe oko tih stvari su dežurni partijski dušebrižnici kojima je opsi posla da smišljaju alibije Vladi i napadaju protivnike. Većini naroda koji se ne bavi sitnim politikantstvom su to bezvezarije koje imaju vrijednost vijesti pola sata i nakon toga se zaborave. Ono što je bitno je da političari sami od takvih stvari ne rade trakavice i 'pokazivanje mišića' jer postoje puno važnije stvari kojima se moraju baviti. Ono po čemu će se Kolindu prosuđivati su obećanja o sudjelovanju u radu Vlade i operiranju države za razliku od njenog prethodnika, i obećanja o Hrvatskoj kao prosperitetnoj zemlji (iako se onoga o najrazvijenijoj zemlji svijeta ne bih baš držao kao pijan plota). Hoće li ona to raditi iz Visoke, Pantovčaka, svojeg stana ili Milanovićevog poplavljenog podruma bi svima trebalo biti potpuno nebitno, a ne da se tim pitanjima bavi Vlada na svojim sjednicama dok EU fondovi, autoceste, INA i nezaposleni čame na zadnjim točkama dnevnog reda. 

5

Mac316

Kneel before your master

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 88 54 100 783
PRIMIO <- 1,013 285 123 1,828

Dostignuća

Vingd 1,405.00
Bodovi 174.0
Analize 143 1,380.00
Ankete 47

Ocjene (16)


Respektira (12): VeNLO, glycerin, sthagon, neocSC, Analyst, Alumnus, ivan94, RepopeR, siouxica, Cogito, visitor, IDujas


Slaže se (2): mihael, bambam


Ne slaže se (2): james49, pseto


Komentari (11)


Zoki, kakav je takav je, ali ovim je utjerao strah u kosti svim budućim lažljivcima i populistima koji računaju da će na laganju dobiti izbore i prevariti naivni narod. Kolida je svesno i namjerno lagala, i to joj nije bilo prvi put. Bravo Zoki! pseto 0 1 1


@pseto, sve pet, zanimljiva ti je ta teza..ali bi bilo super pročitati i analizu u kojoj bi takav stav malo argumentirao..ne vidim kako bi se toga uplašio karamarko..ako na muljanju dobije izbore, bit će gazda veći nego ZM i ovaj mu ništa neće moći visitor 0 0 2


visitor, ovo je bila sjajna poruka svim budučim lažljivcima tipa Kolinde. Žena je započela mandat Predsjednice žigosana kao slatkoriječiva ažljivica i to narod jednostavno mora vidjeti. A zahvaljujuči Milanoviću je razotkrivena i na tome mu hvala. pseto 0 2 1


Da! KGK je cijelo vrijeme tvrdila kako želi štedjeti. No, štednja se de facto sastoji u jednostavnoj činjenici, kako Pepeljuga želi iz istog objekta STOLOVATI i STANOVATI. I još je spomenula Tuškanac 36, jer na Pantovčaku teško da bi mogla stanovati. james49 0 0 0


moram pohvaliti zokija... covjek brani kolindin integritet... pa zar on kao gentleman da dopusti da dama laze... da je barem netkio bio pa njega sprijecavao da plan 21 nazove smjernicama :D AggyK 0 0 0

Analiza

U zatvorskim sustavima postoje kantine u kojima se kupuju potrepštine bezgotovinskim plaćanjem. Kantine su i u vojarnama, vojnim bazama. Caritas skrbi o socijalnim samoposlugama. Za pristup kantinama i socijalnim samoposlugama, potrebna je prethodna kvalifikacija u društveni sloj kojemu je ekskluzivno omogućen ulazak u takve opskrbne centre. Na našu sreću, radi se o relativno malom broju ljudi koji se kvalificiraju u te društvene slojeve. Nije za sve, već samo za neke.

Postoje također i neprocjenjive pogodnosti koje proizlaze iz članstava u određenim klubovima. Diners, American, Mastercard, recimo. U poseban klub unutar tog kluba pak spadaju oni posjednici kreditnih kartica čiji računi se podmiruju iz Državnog Proračuna. Za manje od dvije godine, hrvatski ministri su ispeglali karticama 2,7 milijuna kuna.

Jedno vrijeme je ekskluzivna skupina ljudi svojom samoposlugom smatrala i Hrvatsku Poštansku Banku. Poslužili su se s 300 milijuna kuna koje su zaboravili vratiti.

U posebnu vrstu samoposluge skoro 20 godina je spadala i institucija zvučnog naziva Hrvatski fond za privatizaciju. Nadzorni odbor tog fonda je imao obavezu Hrvatskom Saboru predavati godišnje izvješće. Od 1998. do 2010. Hrvatskom Saboru je predao izvješća komada nula.Kad je konačno 2010-e NO Fond predao svoje prvo i zadnje izvješće, u njemu je stajalo i ovo:Od 1997. HFP je kroz kratkoročne zajmove tvrtkama u većinskom vlasništvu države isplatio 1,58 milijardi kuna, a od istih trgovačkih društava uspio je naplatiti svega 331,8 milijuna kuna ili 21 posto odobrenih pozajmica. Samo milijardu i koji 200 milijuna kuna štete!?! Bio je to dovoljan razlog za ukidanje Fonda i njegovo preimenovanje. Zvučno. Fond se nazvao AUDIO. Ni taj naziv nije bio dugog vijeka. Nakon dvije godine, AUDIO je postao DUUDI. Sva državna imovina pod jednom kapom. Ukupna imovina vrijedna 31,4 milijarde eura. Sastoji se i od 362.628 nekretnina, od čega je popisano 2109 građevina i građevinskih zemljišta, 2718 poljoprivrednih zemljišta, 298.236 šuma i šumskih zemljišta, 41.766 javnih vodnih dobara, 27.790 stambenih objekata, 8414 poslovnih prostora, 940 nekretnina koje koriste tijela državne uprave, 24 rezidencijalna objekta ili vile i 630 nekretnina koje se koristi za potrebe očuvanja suverenosti, neovisnosti te obrane teritorijalne cjelovitosti RH.

A na čelu DUUDI-a čovjek kojeg radnici RIZ-a terete za sudjelovanje u nanošenju štete od najmanje 50 milijuna kuna u RIZ-u 2012-e, Mladen Pejnović. Ovog čovjeka je bez ikakvog natječaja na mjesto šefa DUUDi-a stavio premijer Milanović osobno. Pejnović je čovjek s impresivnom karijerom. Osim što je bio predsjednik Omladinske organizacije 1974-86, od 1991-e do 1995-e je bio direktor Astra International Zagreb - predstavništvo Moskva. Provjereni kadar. U javnim nastupima zalaže se za monetizaciju auto-cesta. I one bivše Bratstva i jedinstva, kojeg je kao predsjednik omladine čuvao kao zjenicu oka.

Zato nije bilo nimalo čudno što je DUUDI, s takvom poviješću i takvim vodstvom spremno dočekao Milanovićevu osvetničku podvalu novoizabranoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović. Banditski gard kojeg je Milanović zauzeo još u izbornoj noći, instituiconaliziran je odlukom Vlade RH o preseljenju Ureda predsjednika s Pantovčaka u rezidenciju u Visokoj. Naime, objašnjenje kako Vlada RH time ispunjava želju predsjednice izraženu u izbornoj kampanji je vrhunac bahatosti, kojom Milanović i svi njegovi peglači kartica koji se zovu ministri nadoknađuju nedostatak znanja, sposobnosti, empatije, domoljublja. Kad se toj odluci pribroji i ona druga premijerova, o osobnom nadgledanju i potpisivanju pojedinačnih ministarskih odluka, dolazimo do suštine stvari: Milanović na mala vrata uvodi u Hrvatsku kancelarski sustav, isti onaj za kojeg je njegova ekipa u predsjedničkoj kampanji optuživala konkurenta iz HDZ-a, Karamarka. Demokracija počiva na proceduri,a proceduralno s premještanjem predsjedničke rezidencije bi bilo službeno očitovanje Vlade RH na službeni zahtjev predsjednice RH, a toga u ovoj premijerskoj podvali nije bilo. Niti je moglo biti jer Kolinda još nije preuzela predsjedničku poziciju.

Da je po istoj logici Milanović išao za željama tad predsjedničke kandidatkinje, onda bi nekidan raspustio Vladu i zatražio nove parlamentarne izbore!

Unatoč tolikim nekretninama, rezidencijalnim objektima s kojima upravlja DUUDI, Milanović nije uspio pronaći u 3 godine mandata prikladan objekt za Zmajlovićevo ministarstvo, već ga je morao unajmiti i tako Hrvatskoj činiti dvostruku štetu. Osim što će državna imovina i dalje propadati, još moramo i plaćati najam privatnoj tvrtci za preseljenje Zmajlovićevog ministarstva.

Ono što se u izbornoj noći, nakon proglašenja rezultata predsjedničkih izbora u Milanovićevom komentaru, moglo okarakterizirati kao adoloscentsko pokazivanje mišića, ovom odlukom Vlade RH postaje izrugivanje instituciji predsjednika. Vjerojatno konstruirano i novom savjetničkom preporukom svježe angažiranog Čeha s američkom putovnicom - Alexandera Brauna (možda slučajno za inat imenjak Aleksandre Kolarić) kojeg će platiti svega 2,3 milijuna kuna. Iz SDP-ove kantine, samoposlužne radnje koju artiklima ne pune Caritasovi dobrotvori, već hrvatski građani posredstvom Državnog Proračuna.

Zemlja smo koja nije uspjela niti u 25 godina svoje institucije, svoju državnu upravu ustrojiti kao efikasnu, onu koja se može nositi sa zahtjevima suvremenog globalnog svijeta kojim drmaju korporacije. Upravo smo na proteklim izborima i smijenili Josipovića koji nije svojim radom opravdao očekivanja građana. Kao narod,s Kolindom smo zatražili drugačiju Hrvatsku, onu kojoj je dosta ideoloških i svakih drugih podjela jer smo svjesni svoje dužničke, svoje recesijske i gospodarske pozicije. Očito je iz svih Milanovićevih reakcija kako se on, zajedno sa svojom strankom i strančicama tipa HNS ne želi odreći gubljenja vremena u ideološkim prepucavanjima. I to vremena kojeg nemamo, ni kao narod, ni kao država. Umjesto da je Kolindin izbor dočekao kao novu hrvatsku šansu s kojom će sve hrvatske institucije započeti simultani rad na repozicioniranju Hrvatske u europskim i svjetskim okvirima, Milanović se odlučuje za smanjenje deviznih pričuva kroz plaćanje američkog savjetnika i dakako - na borbu do političke smrti. Njegove ili Karamarkove. Hrvatska je u toj priči nebitna kolateralna žrtva.

Prikloni li se izborni gubitnik Josipović premijerovim manipulacijama pa preseli predsjednički ured U Visoku prije Kolindinog imenovanja, bit će to vjerojatno politički skandal godine u EU. No, to tom dvojcu ne bi bio prvi. Lex Perković nam još zvoni u ušima. Josipović je dobio izbornu nagradu za taj svoj čin, i Milanović će.

Vidimo kako je DUUDI dosad upravljao s 24 rezidencijalna objekta, po Vladinoj odluci na upravljanje dobija i 25-i, predsjedničku rezidenciju na Pantovčaku.To se može promijeniti samo novom Vladinom odlukom, nikako drugačije. Međutim, ne preseli li ured tehnički predsjednik u odlasku Ivo Josipović, onda Milanoviću ostaje trajna prilika za prozivanje predsjednice s tim preseljenjem. Kolindi će biti predugo čekati promjenu Vlade pa će u konačnici do tog preseljenja morati i doći što je tehnička stvar.Politička je već učinjena i Kolindi će trebati puno mudrosti za ostajanje izvan političkog blata, kaljuže koju joj priprema Milanović.

Podaci o imovini s kojom upravlja DUUDI, i to nakon 25 godina posvemašnjeg rasturanja državne imovine, govori o hrvatskom bogatstvu, maru, znanju i kreativnosti prethodnih generacija. S druge strane gospodarski pokazatelji govore o našim upravljačkim strukturama i njihovim nesposobnostima. Uključujući i sve one koje je pokazala Milanovićeva nomenklatura. Preseljenje predsjedničke rezidencije bez službenog predsjedničinog zahtjeva jest Milanovićeva pokazna vježba koja će vjerojatno završiti kao i njegovo manevarsko penjanje po tenkovima.

6

VeNLO

http://pokretpatriot.com/

Interakcija

 
UČINIO -> 980 37 100 1,639
PRIMIO <- 1,567 315 112 2,997

Dostignuća

Vingd 2,070.00
Bodovi 193.3
Analize 256 2,064.00
Ankete 1

Ocjene (17)


Respektira (13): Panter, ivan94, 5none5, Laci, IDujas, draxy, Mac316, Zagorec, glycerin, RepopeR, Django, Alumnus, siouxica


Slaže se (2): Laci, Mac316


Ne slaže se (2): james49, Analyst


Komentari (16)


@Mac, mislim da se generalizacija tipa "narod mrzi ili voli" nimalo ne razlikuje od one šatoraša "branitelji žele ovo ili ono"..svi izbori do sada su pokazali da "narod" nije homogena masa i bilo kakve generalizacije nisu više od pukih parola visitor 0 0 1


govorim o onih 80 posto koji misle da Vlada vodi državu u lošem smjeru, mislim da je 80% dovoljna brojka za korištenje termina 'narod'. Kad branitelji dobiju toliku brojku da podržava njihovu stvar mogu se i oni pozivati na narod Mac316 0 0 1


Mac, svejedno..ne podržavati politiku i mrziti nekog mislim da je nebo i zemlja u svakom pogledu..u ovoj situaciji mislim da griješe svi na javnoj sceni koji se laćaju preteških riječi i generalizacija visitor 0 1 0


mislim da ti griješiš da tako misliš kao i svi koji tako misle, veliki dio naroda mrzi ovu Vladu zbog toga što radi državi i od toga ne treba bježati Mac316 1 0 1


Super tekst i upravo je dio ispred "banditskog garda" najvrijedniji dio teksta, a ova "frka" oko preseljenja priliči dječjim igraonicama a ne ozbiljnim ljudima. A Zokja možda narod i ne mrzi, ali ga sigurno ne "ljubi" ! Laci 1 0 1

Analiza

Visoka 22: od predizbornog obećanja do "vrućeg krumpira"

01.02.2015. 20:14, Anketa: Kako se Kolinda Grabar Kitarović treba postaviti oko preseljenja u Visoku?

I opet, po tko zna koji put, nitko to više ne broji, laici poput mene pokušavaju sami sebi razjasniti što se događa u hrvatskoj političkoj sapunici, ovaj put  u epizodi "Visoka 22". Nepovjerenje u političare svih vrsta i u ono što govore dostiže svoju kulminaciju, barem što se mene tiče, i više nikome ne jerujem na riječ. Kad konstrukcija postane preglomazna, izvije se ili se sruši. Znam da ima onih koji slijepo vjeruju jednima ili drugima. I to je isto demokracija.

Zna se tko upravlja državnom imovinom i tko donosi odluke. Vlada je bilo kad mogla reći predsjedniku države da mu više ne da Pantovčak, ali mu daje nešto drugo i neka se izvoli preseliti. U vrijeme Josipovića i Mesića to nije bila tema. Mogla je tako odlučiti npr. Vlada Jadranke Kosor koja s Josipovićem nije bila u istoj stranci. No, nije joj to palo na pamet jer nije bilo interesa, razloga niti potrebe. Napominjem da je mogla, ali nije.
Vlada prema zakonima to može raditi bez da koga pita, ali može napraviti na nečiji zahtjev kojeg će razmotriti i zatim odlučiti. No zahtjev sam po sebi nije uvjet donošenje odluke.  Nevjerojatno, ali "Vlada je udovoljila želji buduće predsjednice".

A zatim ulazimo u sferu dnevne politike. Neću sad tražiti niti stavljati stotine linkova gdje Grabar Kitarović u vrijeme kampanje, čak uz podrobna objašnjenja zašto, objašnjava i najavljuje svoje preseljenje u Visoku kao jedan od prvih svojih poteza. Ovo i nije neko posebno obećanje koje će značajno djelovati na gospodarsku situaciju, nego dovodi u pitanje jedino vjerodostojnost. U zadnje vrijeme viđena postizborna naknadna pamet HDZ-a o situaciji koju je legalno stvorio Milanović izaziva više štete udesno nego ulijevo. Milanović je za svoje političke potrebe našao zakonsku mogućnost da im malo zakomplicira život. Je li to moralno, etički ili fer? Nije, ali nije ništa manje moralno od suverenog uvjeravanja javnosti da je preseljenje u Visoku gotova stvar u interesu naroda jer su Josipović i Mesić trošili previše. Možemo reći da je Milanović iskoristio ono što su mu predsjednička kandidatkinja i HDZ nudili i gurali cijelo vrijeme izborne kampanje kao svršenu stvar i ne baš sporednu točku svog programa.

Da je HDZ predvidio (a nije) da se ovo može dogoditi (a može se) onda bi vjerojatno u vrijeme kampanje imali drugačiju retoriku s istim ciljem. Inzistirali bi na preseljenju s Pantovčaka jer je "preskup", što je poželjan cilj, ali ne bi inzistirali na točnoj lokaciji, bez da su i sami prethodno napravili analizu izvedvosti. Zašto su u kampanji bezglavo inzistirali baš na Visokoj (ne razmatrajući da je to logistički možda čak i skuplje rješenje od Pantovčaka, a i stručnjaci su još tada upozoravali da Visoka nije dobro rješenje), tko zna, vjerojatno radi plasiranja poruka o predsjednici bliže ljudima, da je ovdje već radila, da je to jeftinije od rasipničkog Pantovčaka bivših predsjednika, brizi o troškovima. To je bilo vrijeme kampanje, a znamo kako to ide, 'ono što govorimo trebamo sada, sutra ćemo misliti dalje'. Takav pristup, da se razumijemo, nije izmislio HDZ, to gledamo i vidimo oduvijek, to je politika.

Prema reakcijama iz HDZ-a vidi se da ovaj Milanovićev potez nisu baš očekivali, jer im je skokom konja na G6 zabetonirao točku predizbornog programa, jedan od prvih najavljenih poteza, da ga odigraju iako im možda ne odgovara. Dalje se situacija razvija otprilike ovim redom: Grabar Kitarović prvo reagira na odluku Vlade, odjednom objašnjavajući drugačije nego u kampanji, a od onda se više ovim ne bavi, komunikaciju preuzima HDZ. Shvatili su da je to što predsjednica nije dala Vladi nikakav zahtjev za preseljenje potpuno irelevantno. Zatim su se čudili "brzini" odluke Vlade koju inače smatraju "sporom", no to i nije baš neka kritika posebno jer je vlada to opravdala znakom želje za suradnjom s budućom predsjednicom, te na to dodali mentoriranje o proceduri (napraviti troškovnik i sigurnosnu procjenu), no opet su zaboravili da su zapravo oni izričito navijali za to preseljenje i radili račun bez krčmara, ni jednom se u kampanji ne ogradivši da "će to ovisiti i mogućnostima i sigurnosnoj procjeni" ili drugim mogućim rješenjima. I na kraju, nakon što su složili glave na kup, našli su spasonosno rješenje sasvim u stilu naše dobro poznate hrvatske dnevne politike. Skretanjem pozornosti s uvjerene a neodržive najave Grabar Kitarović o definitivnom preseljenju u Visoku (koja daje povoda za razmišljanje o nevjerodostojnosti kampanje) na konačni "pravi razlog" ovog preseljenja, a to je skrivanje predsjedničke arhive. Ova jaka teza bazirana na ničemu je čak i osvanula isti dan u šatoru u Savskoj gdje je čak definirano o kojim se konkretno dokumentima radi (uništenje dokumentacije o braniteljima i Domovinskom ratu) jer su vjerojatno i prosvjednici došli na tu ideju.

Pogledajmo to iz ovog kuta; Vlada rezidenciju u Visokoj i daje na raspolaganje predsjedničkom uredu (ne konkretno Kolindi Grabar Kitarović, niti Ivi Josipoviću, nego predsjedničkom uredu). Možemo se složiti da je ovo udarac ispod pojasa, no činjenica je da je po pravilima igre (zakonu) koji ne razlikuje udarce iznad i ispod pojasa. Možemo jedino reći, ako moramo, 'Milanoviću, sram te bilo'.

A to što se u Visoku zapravo mora seliti Ivo Josipović, kao trenutni obnašatelj dužnosti u predsjedničkom uredu, ne znači da će famozna predsjednička arhiva otići na neko drugo mjesto ili da će biti uništena. Ako je ikome zaista namjera skrivati dokumentaciju (što je kažnjivo djelo), za to nije bila potrebna nikakva odluka Vlade o preseljenju kao povod ili maska. I to znaju u HDZ-u. Seljenje predsjedničke arhive nije procedura u kojoj se papiri trpaju u nekakve "cekere" pa se trčeći ulicama nose od Pantovčaka nekamo drugamo da bi se negdje putem "izgubili". Arhiva se seli (ako se baš mora) po strogim sigurnosnim protokolima. A kako bi se "zlobni Milanović" riješio arhive da Grabar Kitarović htjela ostati na Pantovčaku? Dakle, da je arhiva u bilo kojem trenutku bila u pitanju, u ovom ili onom slučaju, HDZ bi odmah nakon pobjede na predsjedničkim izborima na to ukazao, dokazao i digao frku te tražio nakakav dodatni nadzor nad arhivom. Ali nije, toga su se dosjetili naknadno, nakon što im je Milanović velikodušno ispunio želju koja im je sad nepoželjna. I to znaju u HDZ-u, a i u Savskoj 66, zato je možda za njih bolje da se klone takve insinuacije o prtljanju po predsjedničkoj arhivi jer stvaraju maglu koja im ne ide u korist.

Grabar Kitarović može legalno uputiti Vladi službeni zahtjev kojim, temeljem odluke Vlade o davanju rezidencije u Visokoj na korištenje predsjedničkom uredu, traži hitno službenu procjenu o troškovima preseljenja i sigurnosnu procjenu, te ako to ne zadovoljava potrebne uvjete tražiti isto tako službeno od Vlade da se zbog toga ponudi prostor koji će zadovoljavati sve uvjete, a da nije Pantovčak. Vlada bi ovom zahtjevu jednostavno morala udovoljiti.

No ovo se neće dogoditi jer što je rečeno, rečeno je, mnogi to zovu obećanjem, a s tim visoka politika uvijek ima problem. Bilo bi hrabro da Grabar Kitarović uljudno kako već zna, kaže, 'htjela sam dobro i ostajem kod toga da treba uštedjeti, ali sad vidim da Visoka ne zadovoljava sve uvjete, pogriješila sam u procjeni, ali ću sada legalno tražiti od Vlade drugi prostor za koji i dalje tražim da bude jeftiniji od Pantovčaka'.
Meni bi se to osobno dopalo kao gesta, i ne vjerujem da bi joj to srušilo rejting. Možda baš obrnuto, ovo bi joj kao državničko ponašanje i poštivanje procedure morali priznati i oni koji je podržavaju i oni koje ne. No političari ne priznaju svoje pogreške, jer priznati pogrešku za političara kao da nije ljudska vrlina nego najveći politički grijeh. Zato ovakav scenario nije izgledan jer ne znamo za "pozitivnu kampanju" i vlastite vrline se iskazuju riječima, a rijetko ili nikako djelom. Prije možemo očekivati još podmetanja i nedokazivog tumačenja "pravih skrivenih" razloga zašto je vlada ovako brzo udovoljila želji Grabar Kitarović.
I zaista, zašto? Zato jer je Milanović bez puno dubinskog umovanja odlučio pokazati kakav je "štemer" pa malo napakostiti, jer to može, a i u skladu s njegovim bahatim stilom. Nikakve skrivene namjere osim čiste "male pakosti" mu vjerojatno nisu ni bile na pameti. Neće me nimalo začuditi da odmah nakon inauguracije, u duhu najavljene dobre suradnje i kao što je nagovijestio, Grabar Kitarović dobije službeni poziv na sjednicu Vlade, kako bi tamo došla kao gost, a ne inicijator (što je još jedna naglašena najava ili obećanje iz kampanje).

Ova "niska lopta" s Visokom 22 Milanoviću neće donijeti izborne bodove jer odigrao legalan potez ali, priznajmo, nije odigrao fer i to namjerno. No s druge strane ako će iz ove situacije dobiti ikakve bodove onda će to biti zahvaljujući HDZ-u i njihovim pokušajima da cijeloj priči na silu iskonstruiraju novi smisao.

4

Cogito

Interakcija

 
UČINIO -> 167 1 1 106
PRIMIO <- 224 31 9 229

Dostignuća

Vingd 296.00
Bodovi 142.9
Prijedlozi 6 18.00
Analize 33 258.00
Ankete 69

Ocjene (11)


Respektira (9): Panter, ivan94, neocSC, visitor, VeNLO, siouxica, ivan-cro, Alumnus, Django


Slaže se (1): Analyst


Ne slaže se (1): james49


Komentari (13)


U demokratskim sistemima, dozvoljeno je sve osim nasilnog rušenja demokratski izabrane vlasti. Ma kakva ona bila. Iznimka je bio Gaius Julius Caesar, kada je prešao Rubikon. Savska ipak želi prijeći Rubikon. A to nije dobro. james49 0 0 0


@james, nisam siguran s čime je to povezano u mojoj analizi.... Cogito 1 0 1


...i s čime se ne slažeš? Cogito 0 0 1


Cogito, mislim da sam sve rekao. Sve je dozvoljeno osim zabranjenog. A ova vlast ma kakva ona bila, samo je iz jednog portfelja vlasništva, nešto prebacila u drugi portfelj vlasništva. Gdje je tu problem? james49 0 1 0


@james, točno tako, :) To niti nisam osporio, bar ja ne vidim gdje. Kažem "...no činjenica je da je po pravilima igre (zakonu) koji ne razlikuje udarce iznad i ispod pojasa.." Cogito 0 0 0

Analiza

Odluka o Visokoj: Milanovićev pokušaj da odmah imobilizira Kolindu

01.02.2015. 18:16, Anketa: Kako se Kolinda Grabar Kitarović treba postaviti oko preseljenja u Visoku?

Predizbornu kampanju Kolinde Grabar Kitarović pamtit ćemo po nekoliko vrlo jasnih poruka. Prva je bila da će lupati šakom po stolu tražeći sazivanje sjednice vlade na kojoj bi se razgovaralo o mjerama za izlazak iz gospodarske krize. Rekla je da će joj to biti prvi predsjednički potez. Druga koju je stalno ponavljala bila je preseljenje predsjedničkog ureda s Pantovčaka u Visoku ulicu jer je to, prema ocjeni novoizabrane predsjednice, jeftinije i omogućava joj da bude „bliže građanima“. Sljedeća i ujedno posljednja koja se pamti je ta da će kao predsjednica ustrajno privlačiti strane investitore, misleći valjda na svoje veze u međunarodnoj politici. U skladu s tim je i obećanje u izbornoj noći da će za vrijeme njezinog mandata Hrvatska postati najprosperitetnija zemlja u Europi i svijetu. Sve ostalo je već nestalo iz sjećanja ljudi ili će ubrzo biti zaboravljeno. Nije zato nimalo čudno što njezin glavni politički protivnik udara upravo tu, u mjesta za koja zna da će ju najviše boljeti.

Prije nego prijeđemo na pitanje preseljenja, spomenimo sazivanje sjednica vlade. Na toj je ustavnoj ovlasti predsjednice države, mada uopće nije takva kakvom su je isprva predstavljali, temeljen optimizam protivnika aktualne vlade. Računali su na to da će Kolinda „muštrati“ Zorana Milanovića svaki čas tražeći sazivanje posebnih sjednica vlade. No njihova je naslada bila kratkoga vijeka. Na prvoj sjednici vlade održanoj po proglašenju pobjednika izbora, premijer se „ponudio“ da svakog četvrtka bude na raspolaganju predsjednici države za, kako je rekao, "razgovor i informaciju o tome što je Vlada radila u protekle tri godine i što će raditi u sljedećih godinu dana". Na taj politički izvrstan potez Zorana Milanovića, Grabar Kitarović je jedino mogla reći kako joj „nije namjera samo sjediti već i govoriti“. Naravno da premijeru ne predstavlja problem dati joj riječ. Prvo zbog toga što sam određuje na koje će dijelove sjednice pripustiti medije, a drugo, ovim je otvorenim pozivom praktički učinio besmislenim svaki Kolindin zahtjev da sazove posebnu sjednicu. U jednom je potezu, i to malim prstom, neutralizirao najjače oružje kojim su ga planirali tući iz HDZ-ova tabora. Majstorski je to učinio, nema što.

Dok se radilo samo o sazivanju sjednica, nije bilo ni nervoznih, a kamoli paničnih ili histeričnih reakcija na Milanovićev potez u političko šahovskoj partiji s Kolindom. Međutim sad, kad je bez konzultacija s novoizabranom predsjednicom donio odluku o davanju zgrade u Visokoj ulici 22 na upravljanje Uredu predsjednika RH, kao da je udario u osinjak.

U središnjici HDZ-a su odmah sazvali presicu na kojoj se Željko Reiner prvo čudio „nevjerojatnoj brzini“ kojom je Milanović donio odluku o preseljenju, a potom je kao i kolega mu Josip Đakić u vezi braniteljskog prosvjeda, uz formalnu ogradu „ako je točno to što novine pišu da će se „Ured u Visoku preseliti i prije njene inauguracije“, iskonstruirao „očitu namjeru“ zna se koga koja ima za cilj „spriječiti Kolindu Grabar-Kitarović da dođe u posjed arhiva posljednjih dvaju predsjednika“ . Na stranu sad stupidnost ovakve konstrukcije, jer predsjednici države nitko ni u kojim uvjetima ne može uskratiti pristup arhivi njezinog ureda, taman da je presele i na mjesec, očito je nešto drugo.

Milanović je ovim dobro promišljenim potezom opet uspio iznenaditi svoje političke protivnike i dovesti se u strateški bolji položaj u odnosu na Kolindu Grabar Kitarović. Genijalnost odluke o preseljenju predsjedničkog ureda nije u tome što će dokazati da Kolindino obećanje, kao i ono o lupanju šakom po stolu, nema više nikakvog smisla. Genijalnost nije ni u tom što je potezom pera i dok se još nisu pošteno ni snašli, svojim političkim protivnicima izbio već  drugi adut iz ruku. Genijalno je to što je Karamarka ostavio bez saveznice na koju je itekako računao u predizbornoj godini. Evo kako je nadmudrio i njega i Kolindu.

Njihova je strategija bila, o tome se dosta pisalo tijekom predizborne kampanje, Milanovića tokom ove godine, sve do samih izbora, stalno prozivati zbog neispunjenih obećanja Kukuriku koalicije. U teškoj gospodarskoj situaciji, računali su, bit će im na taj način lako Milanovića prikazati kao nesposobnog da riješi gospodarske probleme. Ali jedno je kad to čini samo izravan konkurent za vlast, a posve drugo kada se istovremeno proziva i s Pantovčaka. Međutim, nakon što je Kolindi uputio otvoreni i trajan poziv da prisustvuje sjednicama vlade i sad kad ju je doveo u situaciju da ne može preseliti iako joj je on za to odlukom o ustupanju zgrade u Visokoj prestao biti prepreka, ona ga više ne može prozivati za neispunjena obećanja. Ako bi pokušala, svaki put će ju ušutkati upirući prstom u ovo o preseljenju koje sama nije ispunila, lijepeći joj usput etiketu nevjerodostojne političarke. Teško je zato očekivati da će Kolinda oštro ići na njega jer bi ova njegova prozivka bila s punim pokrićem. Zato iz Kolindinog tabora nisu ni sad reagirali oštro. Vidjet ćemo kako će dok se malo snađu i saberu.

Da je Milanović ovim potezom iznenadio i neke ozbiljne analitičare, također je potpuno jasno. Jer kako drugačije objasniti činjenicu da još nisu pronikli u pravu pozadinu ovog poteza. Čisti je gubitak vremena „otkrivanje tople vode“ i napinjanje kako bi se dokazalo da preseljenje nije moguće bez ispunjenja sigurnosnih uvjeta, kao i zazivanje predsjednika na odlasku neka „kaže Milanoviću da je završila predizborna predsjednička kampanja“, tovareći Josipoviću usput i teret da „opet ima u rukama spašavanje demokracije i međunarodnog ugleda Republike Hrvatske“. Prvo je općepoznato, a drugo bez smisla jer je Milanović bezbroj puta dokazao da mu Josipović nije mentor.

Vratimo se još malo na genijalnost ovog Milanovićevog poteza. Odlukom vlade, suprotno tumačenjima ovih koji se bune, on uopće ne tjera Grabar Kitarović da se preseli. Štoviše, to mu politički ne bi ni odgovaralo. U odluci lijepo piše da objekt u kojem se trenutno nalazi predsjednički ured treba biti predan Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) „nakon obavljenog preseljenja“, a roka nema. Kolinda dakle može stolovati na Pantovčaku koliko god želi. U tom smislu ne govore istinu ovi koji tvrde da ju Milanović tjera ili, ne daj Bože, „onemogućava u obavljanju predsjedničke funkcije“. To je čista konfabulacija. On ju je samo spriječio na dulje vrijeme da se prikaže vjerodostojnom političarkom, onom koja ispunjava vlastita obećanja, i time pozvanom da ga proziva zbog onih koja on nije ispunio. Lišivši Karamarka saveznice i njezine vatrene potpore s brda, strateški je znatno olakšao vlastiti položaj.

Svejedno je je li Milanović ove poteze smislio sam ili mu je strategiju nametnuo inozemni stručnjak. Uzmemo li u obzir i nedavne poteze usmjerene na olakšanje situacije siromašnijim građanima i dužnicima u švicarcima, Milanović je pokazao da ga ne treba unaprijed otpisati. Ne mora značiti da će nužno sačuvati premijerski mandat, to nikako, ali je sada već posve izvjesno da ni Karamarku neće samo tako upasti u krilo. U svakom slučaju, bit će još puno političkog nadmudrivanja i oštre političke borbe.

9

visitor

s odmakom se bolje vidi

Interakcija

 
UČINIO -> 1,026 66 41 2,989
PRIMIO <- 1,297 278 249 3,244

Dostignuća

Vingd 2,796.00
Bodovi 260.9
Prijedlozi 4 15.00
Analize 266 2,712.00
Ankete 419

Ocjene (12)


Respektira (10): Spectator, IDujas, TomoZD, Cogito, VeNLO, siouxica, Analyst, ivan-cro, ivan94, Django


Slaže se (1): james49


Ne slaže se (1): Laci


Komentari (16)


kažu na 24sata: "Iz Vlade su poručili kako predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ne mora seliti svoj ured ako ne želi. U tom slučaju, to mora jasno reći, a Vlada će onda promijeniti svoju odluku. " Cogito 0 1 0


ma jasno je to i kolindinom stožeru, samo se još nisu snašli i probavaju prvo spinovima..prije ili kasnije će nadoći na to da joj je bolje posipati se pepelom i krenuti na pravi posao visitor 0 1 0


podsjećam da odmjeravanje snaga kojem svjedočimo nije započelo izborom nove predsjednice već pred pet godina... http://www.jutarnji.hr/template/article/article-print.jsp?id=639983 Spectator 1 1 0


@spectator, izvrstan point :)..isto bi se moglo ponovit i sada..ZM će to napraviti makar samo kako bi karamarka istjerao na čistac..da se vidi hoće li iz oporbe podržati pravo ministra i policije da odaberu kolindi osiguranje..zaboravio sam to navest visitor 0 0 0


Podržavam analizu, jednostavno, jer mislim da Milanović nikako nije blentava osoba. A Vaso i KaraMarko su sileđije, koji jednostavno nisu svijesni, da će kukuriku koalicija otići sama po sebi i po istom ključu kako je prije 3 godine otišao HDZ. james49 0 0 1

Analiza

Netko je očekivao nešto drugo osim izvrtanja  i spinova? Ako ste očekivali ispunjenje obećanja od bilo koga u RH politici, onda ste se gadno razočarali. Ako niste, onda će vam svima vama kao i meni ovo biti nešto sasvim normalno za poimanje politike u RH.

Naime, ovdje je u predizbornim kampanjama sasvim normalno obećati sve i svašta znajući već unaprijed da većinu toga nećete izvršiti. Kao što je i normalno mrtav hladan imati figu u džepu i napraviti budalama sve koji su glasali za tebe izvrtvanjem svojih riječi i gaziti obećanja. Sve već viđeno toliko puta.

Zašto bi u ovom slučaju bilo drukčije?

Uostalom, HR birači su u tolikoj mjeri zaglupljeni i zaluđeni ideologijama i svrstavanjima iza svojih idola i zastava, da ih uopće ne interesira šta priča i radi njihov kandidat. Bitno je da je NJIHOV i da su im NJIHOVI vođe rekli da mora pobijediti. Jer ako pobijede oni drugi, onda sve za što smo se borili i sve u šta ulažemo svoj trud i znanje pada u vodu.To što sve ionako pada u vodu, bez obzira tko pobijedio, izgled da nikog u ovoj nesretnoj zemlji Hrvatskoj ne zanima.

Pa tako i u ovom slučaju. Naime, nebrojeno je puta ponovljeno da će se KGK kad bude izabrana preseliti u nove prostorije u Visoku ulicu. Obzirom na čvrstinu te tvrdnje, većina birača  je zaključila da su u HDZ-u i Kolindinom stožeru znali sve detalje i sve već pripremili, Drugim riječima, da su snimili situaciju i imali spremno sve za ispunjenje jednog od najpompoznije najavljivanih obećanja. I sad, kad je to došlo na red, najednom čuđenje. Kao nismo poslali službeni zahtjev, nismo snimili situaciju.....između redaka se može pročitati da je to sve skupa bilo ništa drugo nego obećanje. Po onoj narodnoj obećanje ludom radovanje.

A najinteresantniji dio priče je opet izvrtanje činjenica i spinovi. Sami su dali Milanoviću loptu na volej, koju je ovaj iskoristio. I sad ih ostavio da se sami vade iz kaše u koju su sami upali. Ovo s nekakvim bojaznima oko dokumenata su tolko prozirni spinovi da uopće ne zaslužuju komentiranje ili analizu. Odnosno, analizu autora i onih koji to puše bi trebali napraviti doktori u ponekim ustanovama. No, to je druga tema.

Postavljaju se pitanja šta i kako treba sada predsjednica reagirati? Po meni, uopće nebitno. Mene brine nešto drugo. Ako se ovako olako gaze obećanja i izvrću vlastite riječi i obećanja faktički na samom početku, šta će biti s ostalim obećanjima, daleko bitnijim za sve nas? Ni za ovo se nisu pripremili i sada vatrogasnim mjerama umanjuju nastalu štetu,pa se  pitam  kako su pripremljeni za izvršavanje ostalih obećanja? Pogotovo onih koja su apsolutno neostvariva. Iz jednostavnog razloga što uopće nisu u domeni predsjednice.Poput gospodarstva.

Bojim se da nisu i da neće od obećanja izvršiti ništa. Sve već toliko puta viđeno.

Znamo gdje živimo i kako se ovdje ispunjavaju obećanja. Neki od nas ipak pamte malo duže. Pa se sjećamo uzvika s Rive, vezane uz Gotovinu i Haag. A znamo kako je to obećanje izvršeno. Karamarko sasvim sigurno puno zna o tome. I predsjednica. Bila je s Sanaderom dugo vremena.

Tako da se uzaludno oko izvršenja obećanja uopće nervirati. Znamo da se neće izvršiti ili da će se učiniti nešto sasvim drugčije. Nemam iluzija oko toga. Niti se nerviram.

LP

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 159 122 35 633
PRIMIO <- 506 102 77 1,095

Dostignuća

Vingd 794.00
Bodovi 143.6
Prijedlozi 3 3.00
Analize 172 774.00
Ankete 343

Od istog autora

Ocjene (4)


Slaže se (2): james49, mihael


Ne slaže se (2): Boljunac, glycerin


Komentari (5)


Pantovčak je izgrađen tako da bi mogao biti rezidencia sjeverne hemisfere. Zašto ga je netko uopće potegao mijenjati? Toliko je bitnijih poslova za naciju. Neki su Brijune znali iskoristiti da bi povezali pola čovječanstva. Jadni smo mi s ovima. mihael 0 1 0


Ovo je Kolindi (i ostalim političarima) odlična lekcija da ne daju obećanja koja ne mogu izvršiti. Od lokalnih do državnog niva stalno čujemo nebulozna obećanja koja se daju jer političari misle da lijepo zvuče, a uopće nemaju realna uporišta. Emigrant 0 0 1


a zašto se onda obećavalo da je to gotova stvar, a očito se nije ni počelo operativno raditi na tome niti su napravljene bilo kakve analize...kako rekoh...samo nek se obeća...izvršenje je već nebitno...sve već viđeno s obje strane političkog spektra NEKOVARAZDIN 0 1 0


Svaka osoba, koja vjeruje u ono što izrekne neki tzv političar, ja najblaže rečeno naivac. Kada se ono što je taj političar obećao ne dogodi, onda su jako razočarani. A sami su tome krivi. Naročito oni koji nisu izašli na izbore. james49 0 0 0


Ovo je jedna od najtežih gluposti koja je rodila bolesna hrvatska politika : politički protivnik se upregao u to da izvrši obećanja koja je po njegovu rtumačenju dala njegova politička protivnica. Kao da još traje predizborna kampanja ! Boljunac 0 0 0

Analiza

Netko je očekivao nešto drugo osim izvrtanja i spinova? Ako ste očekivali ispunjenje obećanja od bilo koga u RH politici, onda ste se gadno razočarali. Ako niste, onda će vam svima vama kao i meni ovo biti nešto sasvim normalno za poimanje politike u RH. Naime, ovdje je u predizbornim kampanjama sasvim normalno obećati sve i svašta znajući već unaprijed da većinu toga nećete izvršiti. Kao što je i normalno mrtav hladan imati figu u džepu i napraviti budalama sve koji su glasali za tebe izvrtvanjem svojih riječi i gaziti obećanja. Sve već viđeno toliko puta. Zašto bi u ovom ... više >

 • 0
 • 2
 • 2
 • 5