Analiza

Zašto nemali dio birača još uvijek podržava Most?

07.09.2016. 21:15, Nakon chata: Je li moguća nova vlada bez MOST-a? Trebaju li HDZ i SDP prihvatiti njihove uvjete?

Kako se bliži dan izbora sve je jasnije da će se ovim izborima značajnije promijeniti samo odnos snaga Mosta i Živoga zida. Most će sigurno izgubiti dio podrške birača, a prema anketama provedenim na sve tri nacionalne televizije taj se gubitak procjenjuje na 30-50%. No, to istovremeno znači da je Mostu ostalo vjerno između 50-70% onih koji su zaokružili Mostovu listu na prethodnim izborima. Taj postotak može biti i nešto manji budući da sam zanemario one birače koji će sada prvi puta birati Most. Ako je vjerovati analizi ankete Promocija plusa u današnjem Jutarnjem listu, potpora Mostu je kod prijašnjih birača Mosta od 35-60% te bi po tome razlika mogla biti nadoknađena samo iz novih birača.

No, umjesto konstatacije: „Most je u padu“ koja je ponovljena uz prikaz rezultata svake izborne jedinice na sve tri televizije, mislim da je puno zanimljivije postaviti pitanje zašto nemali dio birača i dalje podržava Most?

Nakon predstavljanja rezultata predizborne ankete Ipsos pulsa za Novu TV za 7., 9. i 10. jedinicu, na pitanje jesu li ga rezultati iznenadili, njihov komentator prof. dr. T. Cipek izjavio je da su ga iznenadili, jer su birači umjesto stabilne vlade ponovo izabrali eksperiment. Profesor ujedno konstatira i da birači iz 9. i 10. jedinice izgleda i nisu toliko razočarani aktualnom Vladom, jer je baš u te dvije jedinice potpora Mostu samo neznatno manja nego li prošle godine.

Profesor se očito vrlo čvrsto drži uhodanih političkih obrazaca i kao da ne primjećuje trend koji sve više jača osobito u južnim članicama EU: pojavu novih, neukalupljenih političkih opcija kao posljedicu nezadovoljstva korumpiranim i neefikasnim klasičnim strankama ljevice i desnice. Ujedno u potpunosti zanemaruje činjenicu da je dio birača prepoznao glavnog krivca za neefikasnost Vlade u Tomislavu Karamarku te je honorirajući Mostovu ulogu u njegovom rušenju odlučio dati Mostu još jednu šansu.

Profesor je na tragu često iznošenog mišljenja da je glavni razlog gubitka glasača u tome što se Most „ucjenjivački“ ponio prema HDZ-u što je na koncu dovelo do nefunkcionalnosti Vlade. To mišljenje često iznose glasači etabliranih opcija koji ne razumiju ili ne žele razumjeti motivaciju većine Mostovih birača. Nasuprot tom mišljenju , prvenstveno se radi upravo o suprotnom i to nezadovoljstvu nedovoljno ucjenjivačkim stavom Mosta, odnosno nezadovoljstvu što je Most uopće koalirao bilo s kim. Zato I.V. Sinčić danas ponavlja kako Živi zid u svakom slučaju ide u oporbu.

Osobito su interesantni rezultati anketa u 9. i 10. izbornoj jedinici. Očito je da je potpora Mostu, koja je u toj jedinici personalizirana prvenstveno u liku B. Petrova tamo puno stabilnija. Čak bih se usudio zaključiti da je taj gubitak potpore uglavnom rezultat povratka dijela birača HDZ-u. Stabilnost potpore ukazuje ne samo da Mostu nije naškodilo sudjelovanje u Vladi, već i da su Metkovci i Omišani zadovoljni radom svojih gradskih uprava.Valja podsjetiti da je u medijima pokrenuta velika hajka na osnivače Mosta iz Metkovića kojom se na taj način pokušalo naškoditi moralnom liku Mosta. Jambo je tu kao bivši vladar Metkovića imao golemu ulogu i njegovo vrijeđanje Grmojine majke putem Facebooka pokazuje frustraciju što ti pokušaji nisu uspjeli.

U 9. jedinici Most je ostao bez Stipe Petrine te se očekivao značajan pad broja birača. No, pad nije tako velik, Stipe Petrina je daleko od ulaska u Sabor, a Miro Bulj se izgleda profilirao kao njegova zamjena.

U ostalim jedinicama, pad je ipak zamjetan. U jedinicama gdje su aktivisti Živoga zida aktivniji, dobar dio nekadašnje potpore Mostu prelio se Živome zidu. U jedinicama koje su tradicionalne utvrde ljevice, potpora se dijelom prelila SDP-u, budući da su ti birači zamjerili Mostu koaliciju s HDZ-om. Anketa IPSOS pulsa predviđa u tzv. zagrebačkim izbornim jedinicama relativno velik broj mandata za Milana Bandića. Je li se dio Mostovih birača okrenuo krajnjem populizmu potaknut silnim obećanjima, teško je reći, no zanimljivo je da ostale dvije ankete Bandiću ne daju niti približno toliku potporu.

Dodatni problem Mosta je relativno loše odrađena predizborna kampanja. Most se ponašao kao da će mu birači sami od sebe pokloniti povjerenje i nije učinio skoro ništa da privuče dodatne birače, ali i da zadrži one neodlučne. Nisu mu pomogle niti loše plasirani uvjeti suradnje koje su dio stranaka i medija odmah proglasili ucjenom. Iako se Most hvali uspjesima svojih ministara, nije se dovoljno potrudio da objasni njihov rad i razloge pojedinih postupaka. Posebno se to odnosi na ministre Dobrovića i Romića. Javnosti nije jasno o čemu se radi u sukobu oko politike gospodarenja otpadom i u čemu je problem oko dodjele sredstava EU poljoprivrednim poduzećima i OPG-ovima, a mediji na naslovnice i u naslove članaka stavljaju ono što privlači čitatelje.

Kada se uspoređuju rezultati prošlih izbora sa sadašnjim anketama, Most je izgubio 6-7 mandata. No, tadašnje predizborne ankete Mostu nisu davale više od 5 mandata i iznenađujući razultat dobrim je dijelom posljedica činjenice da je Most bio nepročitana knjiga. Za Most su tada impulzivno glasali i oni koji su do zadnjeg časa bili neodlučni, a i mnogi simpatizeri Živog zida, ne želeći da im glas propadne. Isto tako dio simpatizera SDP-a glasao je za Most nadajući se da će Most koalirati s SDP-om, a ne želeći dati bianco podršku  Milanoviću. Isti se scenarij dogodio i sa simpatizerima desnice zbog Karamarka.

Danas su birači Mosta „pročišćeni“. Simpatizeri ljevice i Živoga zida vratili su se svojim jatima. Simpatizeri HDZ-a isto tako, ali za razliku od ovih drugih ne u potpunosti. Naime, za Most su glasali uglavnom zbog Karamarka i dio njih honorira ulogu Mosta u njegovoj smjeni, a sviđa im se katoličko usmjerenje Bože Petrova koje mediji potenciraju (ali uglavnom u negativnom kontekstu). Zato će oni glasati za Most kako bi i dalje kontrolirao HDZ. Ne treba naglašavati da oni očekuju ponavljanje koalicije s HDZ-om i da bi u slučaju kolicije s SDP-om i taj dio birača bio za Most nepovratno izgubljen.

Naposljetku, preostaju još oni birači Mosta kojima je primarna Mostova kontrolna funkcija u Saboru i Vladi. Mogli bismo ih nazvati jedinim pravim simpatizerima Mosta. Oni smatraju da je HDZ opstruirao rad Vlade te to ne smatraju krivnjom Mosta i spremni su mu pružiti barem još jednu priliku. Isto tako nisu isključivi po pitanju odabira koalicijskog partnera, dok god se provode reforme.

Reforme su do sastavljanja Vlade bile mantra Mosta. No, na prošlim izborima Most nije imao razrađen skup reformi, nego samo načelne smjernice iz kojih nije bilo jasno na koji način i s kojim sredstvima bi se reforme provele. Sada je, pak, Most objavio prilično opsežan predizborni program u kojem su detektirani gotovo svi važni problemi društva i ponuđena neka rješenja, ali uglavnom bez opširnije razrade. Nažalost, teško je vjerovati da je taj program pročitalo više od jedan posto  simpatizera Mosta i da je to razlog njihovog odabira. Zato će jedino visoki etički standardi i očekivanje da će Most prisiliti koalicijskog partnera na stvarno provođenje programa, što je bez ovakvog koalicijskog partnera kao što je Most do sada redovito ostajalo mrtvo slovo na papiru, biti njihova glavna motivacija da izađu na izbore i ponovo zaokruže Most.

Ocjene (13)


Komentari (9)


Zenga2 , slazem se sa vama, to je i to ce biti njihov glavni doprinos novijoj politickoj povijesti u HR. Ivanbrazil 0 0 0


Treba im dati kredit za jedan mandat i onda podvuci crtu i napraviti inventuru. Ovo, sto su do sada pokazali, je veliko nista. S obzirom da ni drugi u zadnjih 20 g. nisu nista za drzavu bitnog napravili, tako gledano, dodatne 4 g. nisu katastrofa. viewer 0 0 0


Nažalost, bojim se da bi dodatne 4 godine dosadašnje politike bile katastrofa. Spektator 0 0 0


Zenga2 nemam potrebu ništa komentirati kada si ti rekao sve što treba ! Laci 0 0 0


Svaki dan dosadanje politike je KATASTROFA, ali za to je najmanje kriv MOST, a najviše HDZ i SDP ! TKO to ne vidi je politički slijep, ili je HDZSDP-ovski zombi. Laci 0 0 0