Analiza

Iako bi joj, kao svima novoizabranima, trebalo dati onih sto dana poštede i vremena da pokaže prve stvarne rezultate svog rada i politike, Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović od prvog je dana pod povećalom medija koji joj važu svaku izgovorenu riječ i potez, procjenjujući je li i koliko obećanja iznevjerila i hoće li biti predsjednica svih ili pak samo 'svoje' polovice birača... Ono što je do sada postalo jasno jest da Grabar Kitarović neće  glumiti fikus te da obećanje o Predsjednici koja govori, ukazuje i lupa šakom o stol nije obmana. Startala je u petoj brzini, ne taktizirajući niti važući koliko je mudro i strateški dobro, primjerice, već u drugom tjednu mandata ispucavati najjače oružje – zahtjev za smjenom premijera. S obzirom kakvog protivnika ima, možda bi ipak bilo bolje da je vožnja krenula malo polakše, nekim redom. No, to je stvar procjene i percepcije; jednima je to pravi potez i dokaz njezine odlučnosti i dosljednosti, drugima propucavanja vlastite noge, dokaz da se predsjednica u startu gubi i nervozi.

I baš zato to nisu pitanja kojima se ovdje želimo baviti. Jer, u krajnoj liniji, osim za potrebe dnevno-političih obračuna potpuno je nebitno je li Kolinda zatražila ostavku i sjednicu Vlade i što joj je i koliko bahatim i drčnim tonom Milanović odgovorio. Jer, dok god premijer ima većinu u Saboru, njezin zahtjev ništa ne mijenja u našoj trenutno doista obeshrabrujućoj stvarnosti. Kao što nam baš puno ne znači ni tko će predstavljati zemlju na sjednicama Europskog vijeća niti tko će se uspjet ubaciti na veleposlaničku listu. Što je, izgleda, materijal za novu rundu fajta Pantovčaka i Banskih dvora.

No, postoji jedna jedina stvar koju je Predsjednica, i to jedina ona u ovoj državi, već mogla učinkovito riješiti. Na dobrobit svih, a prvenstveno mentalnog stanja nacije. I unatoč svim podjelama, baš u skladu sa svojim obećanjima o okupljanju i politici zajedništva.

Kolinda Grabar Kitarović mogla je, a veliki dio javnosti je to od nje s pravom očekivao, već prilikom svog prvog predsjedničkog posjeta šatoraše iz Savske pozvati da prekinu prosvjed, raziđu se kućama, čuvaju svoje zdravlje i obiteljski život. Te im obećati da će ona, Predsjednica, dati sve od sebe i boriti se da se njihovi problemi riješe na pravi način. Zajedno s njima. Kroz legalne institucije države. No, svoj ugled i neizmjernu karizmu koju ima među prosvjednicima, a vidjeli smo svi da je njezin posjet šatoru u izbornoj noći nalikovao scenama ukazanja Bogorodice, Kolinda nije odlučila iskoristiti da konačno razriješi ovu uznemirujuću i, konačno, nelegalnu situaciju. Ok, bio je to posjet zahvale na podršci u kampanji. Možda drugi put, na nekom službenom sastanku, kako i priliči. Ne možeš ipak doći nekome u goste, pa makar i nelegalni šator u tuđem dvorištu, i tražiti da se iseli. No, dogodio se i taj drugi put, predstavnici šatoraša posjetili su službeno Pantovčak i održali sastanak s predsjednicom. I opet ništa.

O čemu su uopće razgovarali? 'Upoznali smo predsjednicu s problemima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji te odnosom institucija prema braniteljima i Domovinskom ratu. Ponovili smo sve argumente koje smo iznosili 130 dana prosvjeda i rekli joj što sve poduzimamo na rješavanju tih problema te da ne nailazimo na razumijevanje institucija. Zamolili smo je za njezin doprinos i da se uključi u rješavanje problema jer mi ne želimo podjele u društvu kao što nam neki žele imputirati', kaže Glogoški. Hm, a o čemu se onda razgovaralo na svim susretima prije toga? 'Je li hladno u šatoru? Kakva vam je hrana? Jesu tvrdi madraci? Puštaju li vas ovi iz Ministarstva na wc?'...ili?

Je li Predsjednica ovaj put, službeno i na Pantovčaku, nakon što je iznova saslušala njihove stavove, pozvala branitelje da prekinu nelegalni prosvjed i vrate se kućama? Pa da zajedno krenu rješavati problem? Ne. Ona je rekla da je 'zainteresirana uključiti se u rješavanje problem braniteljske populacije te da želi pomoći'.

A Glogoški i ekipa od Predsjednice očekuju da o njihovom problemu razgovara s premijerom. Tko je tu sad naivan i očekuje nemoguće? Misli li itko u ovoj državi da bi Predsjednica s Milanovićem mogla tek tako dogovoriti bilo što, a kamoli otkaz ministru Matiću i poustavljivanje njihovog zakona? I Milanović, i Leko, i bivši Predsjednik Josipović pozivali su branitelje da dođu i razgovaraju, u institucijama države. Nije išlo. Demonstracije po Saboru u kojem su mimo pravila i Pravilnika tražili riječ, ne može se nazvati dijalogom. Stoga je prilično neuvjerljivo i čudno što sada od Predsjednice očekuju da im prokrči put koji je čitavo vrijeme otvoren.

U čemu je doista problem? Zbog čega predsjednica Republike ne želi iskoristiti svoju poziciju i riješiti ovu situaciju, kad to Milanovićeva vlast očigledno nije u stanju. Iz straha od mogućeg ishoda ne usude se dirati u šator, a kao krunski alibi vade prosvjede u Varšavskoj. U kojima su, prisjetimo se, specijalci danima odvlačili i odnosili prosvjednike u marice. Apsurdna usporedba, na više razina.

Uz dužno poštovanje prema braniteljima i svim njihovim problemima i zahtjevima – ovaj prosvjed je nelegalan i treba ga okončati. I baš zato se od Predsjednice očekivalo, i još uvijek očekuje, da stane na kraj situaciji koja već mjesecima iritira i deprimira većinu pristojnih građana željnih normalnog i mirnog života. I koji smatraju kako bi zakoni u državi trebali jednako vrijediti za sve. Da dokaže, ako treba, i Milanoviću i Matiću i Ostojiću da se ne boji nikoga, da može ono što oni ne mogu i da su je građani baš zbog toga izabrali.

Zbog čega to ne učini i ne poentira? Zato što bi Milanović i čitava bulumenta hejtera promućurno zaključili kako je to čisti dokaz da je prosvjed od prvog dana orkestriran i organiziran od strane HDZ-a? Pa? Ionako to misle i ništa ih u tome neće razuvjeriti. S obzirom da HDZ i dalje podržava prosvjed, Kolinda bi upravo tim potezom dokazala da više nije stranačka igračica, a još manje nečija marioneta, i da radi u općem interesu države i svih građana.

Ili se Predsjednica boji da bi je, osim što bi stala na žulj bivšem stranačkom šefu, prosvjednici odbili poslušati i okrenuli se protiv nje jer nije više 'njihova'? Moguće. No, ni u tom slučaju nema šta izgubiti, može samo dobiti. Hejterima će i dalje biti jednako mrska i nedostojna elementarnog poštovanja i funkcije koju obavlja, a ostatku javnosti dokazat će da želi smirivanje tenzija, ali i da se zalaže za poštivanje zakona i rješavanje problema kroz institucije države. I konačno, da ne kalkulira.

Pa ako joj nisu zamjerili slučajnu laž oko otkaza u NATO-u i već zaboravljenu namjeru preseljenja u Visoku, koja eto, ni sigurnosno nije adekvatna za njezin Ured, sigurno neće ni to.

Komentari (41)


@ID, ovaj tekst se bavi onim što se moglo napraviti odmah, a utvaram da KGK ima utjecaj jer su je prosvjednici iz savske zdušno podržavali u kampanji a i ona njih... siouxica 0 0 0


a pod uznemireni i pristojni građani sam mislila na onu tihu većinu koja sjedi doma i živcira se, ali ne hoda po prosvjedima ni kontraprosvjedima. glasaju na izborima i (naivno) očekuju da vlast, u ovom slučaju Predsjednica, rade za opće dobro siouxica 0 0 0


Dobro uravnotežena količina pitanja uz dovoljno ponuđenih odgovora provučeno kroz vrlo dinamičan tekst. Šteta što objavljuješ tekstove kvartalno, kao HNB svoj bilten:) VeNLO 1 1 0


sve države tetoše svoje branitelje i ratnike (Njemci s pol milje eura), ponajviše jer je to pitanje BUDUĆNOSTI. Ako se popljuje spremnost na ljudsku žrtvu, u budućnosti od naroda ne možeš očekivati ni da podrže mini reformu! zato meni ne smetaju Antiprotivna 1 0 0


Predsjednica ili predsjednica pitanje je sad Demon_Clean 0 0 0