Analiza

Zar ni selfie s Trumpom?

09.01.2017. 12:53, U čemu je tajna Predsjedničinog puta u SAD?

'Amerika, Amerika 
zemlja preko mora
nek ne ide, nek ne ide 
k'o ići ne mora'

- Zlatni dukati

Kažu da je svaka žena privlačnija ako oko sebe ima određenu auru misterija i zagonetnosti, ali Kolinda Grabar Kitarović je malo predoslovno shvatila takvu tvrdnju. Slučaj 'nestale predsjednice' je prvi koji je zabavio narod u novoj 2017. godini i treba iskreno priznati da je, iako bizaran, prilično isforsiran. Dovoljno je vremena prošlo u eri Kolinde kao predsjednice da se dođe do zaključka da ona jednostavno nije dovoljno zanimljiva niti bitna da bi njena putovanja podizala toliko buke i prašine. Iskreno, teško da nekog zaista zanima gdje je točno ona bila i s kim se točno sastala jer sastanci koje ona na državničkoj razini ima ovlasti i sposobnosti voditi ne mogu odlučivati o ničem bitnom, niti nositi poruku imalo relevantniju od floskula tipa 'SAD i Hrvatska su prijateljske zemlje koje dijele iste vrijednosti i stavove'. 

Ono što je jedino bitno i, zapravo, frustrirajuće u cijeloj priči, je što iz različitih izvora dolaze različite informacije o prirodi njenog posjeta, a cijela priča ima prizvuk nekakve loše izvedene misterije i igre zataškavanja koju provode ljudi koji ne bi mogli sakriti zrno pijeska od slona. Netko iz ureda predsjednice izjavi da je posjet SAD-u služben, pa onda Miro Kovač bubne da nije, nego privatan, predsjednica se drži teze da je služben, ali se u domovinu javi samo razglednicom i turističkim video uratkom ispred ograde Bijele kuće kakav može snimiti bilo koji turist namjernik sa mobitelom koji podržava snimanje videa i ubojitim osmijehom. Javnost je dovedena u nedoumicu i stvorena je afera iz nečega što iskreno nikog ne bi zanimalo samo da je kristalno jasno pojašnjeno. 

Da je Kolinda samo navela jedan nasumični sastanak sa bilo kojim čimbenikom američkog državnog vrha i ustupila autentične snimke protokolarnog rukovanja sa dotičnim, sve bi bilo 'posao kao inače', predsjednica je posjetila SAD da se malo prenemaže u društvu velikih faca kao što su i mnogi predsjednici i drugi državnici radili prije nje. Nikom ništa i idemo dalje. 

No, s obzirom da izgleda ne postoji nikakav pisani niti snimljeni trag da je Kolinda ikad bila bliže Bijeloj kući od vanjske strane ograde, pa kombinirano sa Kovačevom izjavom da je posjet privatan, zaista je opravdano zapitati se je li predsjednica u SAD-u turistički ili u privatnim posjetima prijateljima ili poznanicima? I da je, opet ništa strašno, vrijeme je godišnjih odmora, pola Hrvatske je na skijanjima ili egzotičnim lokacijama, oni koji nisu imaju druge brige i predsjednica im malo znači u njihovom svakodnevnom rješavanju, zašto ne bi i Kolinda malo uzela godišnji? No, opet, ako je tako, bilo bi pristojno prema javnosti čiji si službenik, o tome ju obavijestiti. Čak i najobičniji staranački uhljeb u zapećku neke javne tvrtke ima toliko pristojnosti da kad ide na godišnji ostavi na svojoj e-mail adresi obavijest 'out of office' koja jasno kaže da je na godišnjem i najčešće navodi kada se na posao vraća. Ako je Kolinda u SAD privatno, ona nije imala toliko pristojnosti. 

I tu dolazimo do najvećeg problema, zapravo jedinog problema u cijeloj priči. Što Kolinda kao predsjednica radi skoro nikog ne zanima jer se pokazalo da nema razlike između nje i Josipovića, radi se o istoj verziji političara bez ikakvih ovlasti i utjecaja, samo što jedna mrvicu bolje izgleda u čipki i štiklama. Koje službene posjete ona ima i koja je korist od toga ne zanima nikog jer smo se odavno uvjerili da je nikakva. Nitko ne brani Kolindi niti godišnji odmor, dapače, teško da bi netko i primjetio da ga uzme. No, ono što je jedini problem i što jedino javnost zanima je, tko njene provode, ako nisu službeni, plaća? A ako već posjet je službeni, javnost želi neki mali znak potvrde da se za njihov novac nešto dogodilo, da je Obama ili Trump, ili barem neki njihov potrčko, stisnuo ruku predsjednice i da se barem na sekundu u Bijeloj kući Hrvatsku spomenulo. 

No, čini se da je i to traženje previše toga. I to ljuti i frustrira. Navikli smo plaćati besmislena putovanja političara na kojima se oni smješkaju i rukuju sa svima kao da su face. No, sad više nemamo ni to. Nemamo niti iluziju da su face, Kolinda je jednostavno nestala u SAD-u, a njeni poslodavci, porezni obaveznici, ne mogu zauzvrat dobiti niti pišljivu fotografiju Kolinde u Bijeloj kući ili protokolarnu izjavu nekog službenika Bijele kuće koji barem jednom spomene riječ Hrvatska. Možda smo narod koji ima niski BDP, spori ili nikakvi ekonomski rast, ogromnu službenu nezaposlenost i još veću nezaposlenost na crno, možda smo primitivni i neobrazovani i nitko se s nama u civiliziranom svijetu ne želi posebno baviti, ali nemogućnost da nam predsjednici, formalno prvoj među jednakima, barem netko službeno u Americi namigne, to zaista boli. A dodatna sol na ranu je da je izgledno da smo za zadovoljstvo potpunog ignoriranja prve osobe naše države u najrazvijenijoj zemlji svijeta još i svi mi morali platiti iz našeg džepa. 

6

Mac316

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 88 54 100 783
PRIMIO <- 1,013 285 123 1,828

Dostignuća

Vingd 1,405.00
Bodovi 174.0
Analize 143 1,380.00
Ankete 47

Ocjene (11)


Respektira (9): Zagorec, Interstellar, viewer, bereza, Spektator, 5none5, msesar, siouxica, Alumnus


Slaže se (2): Laci, viewer


Komentari (3)


i najgori predsjednici država zadrže bar tolko obzira prema državi kojoj su predsjednici, da dočekaju novu godinu sa svojim građanima, pa onda odu na odmor ili na neko putiovanje....ova plavuša nije ni taj minimalizam nekakve protokolarne čestitke NEKOVARAZDIN 0 0 0


napravila, pa da se poslika u rodilištu s nekim novorođenim djetetom ili nešto takvo...uopće nebitno gdje je bila, s kim i zašto......njeno mjesto je na dočeku nove u svojoj državi...zato je i zaslužila svu ovu sprdnju s njenim posjetom USA. Potpuno NEKOVARAZDIN 0 0 0


Imaš pravo NEKOVARAZDIN, plavuša 'ko plavuša sprdala se sa narodom čija je predsjednica, pa je zaista zaslužila svu tu sprdnju ! Laci 0 0 0