Analiza

vuk, dlaka i njegova ćud

07.03.2017. 09:34, Što znači proširenje slučaja 'dnevnice'?

Lijepa naša državotvorna stranka, najdomoljubnija od svih domoljubnih stranaka ovoga svijeta. HDZ.Živjeli oni nama kao i drugi, manji krak iste hobotnice. SDP. Kao i mnogo krakova te iste hobotnice koji su obgrlili tu našu nesretnu domovinu koju svi neizmjerno vole, i sišu li sišu iz nje sve što je (još) može. A očito se još može. Ili su ostale mrvice pa kokošari idu u prvi plan.

Faktički nema dana da ne ispliva neka afera. Svakoj novoj vlasti je nekako najslađe kopati po grijesima prijašnje. I time već unaprijed opravdavati sve loše što će napraviti. Zašto bi ovi sada bili drukčiji.A nije da se nema po čemu kopati. Ali je možda  ipak došlo do kraja, pa nema više tolko mogućnosti , pa su počela i cinkanja.Ali samo možda. Pa je ,možda , zavladala i panika u vrhu i pozvan je čak i DORH da proba zaštiti vrh vlasti, od Vlade do Kolinde da se ne otkriju i slijedeći marifetluci. A ima ih sigurno na pretek. Kao što govori ona naša stara poslovica (i nisam siguran da li je samo naša, nek mi oproste oni koji znaju više o tome ako je to nečija tuđa poslovica) : vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada. Može na vlasti u Hrvatskoj biti neznam tko, ali navike vladajućih i njihovih posilnih ostaju. U se, na se i podase. I usput prodaju narodu priče  (koji, mora se priznati, uspješno puši priče o domoljublju, zastavama, kraljici Hrvata, pederima, abortusu,partizanima, jugonostalgiji,ustašama, petokraki, Titu itd) da se glože ljudi. Reklo bi se bacaju kosti. A i veli se da svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje.

Saucha je, poprilično je sigurno kriv za to što je uradio. Iako će možda sud ili DORH odrediti drukčije. Ostaje za vidjeti (valjda) političke konotacije svega. Teško da će o tome odlučivati HR pravosuđe. Ma kolko bilo "neovisno" o politici. A očito se preko Sauche pokušalo do kraja diskreditirati Milanovićevu vladu. Samo što se bumerang vratio, i to jače nego su u HDZ-u i okolici zamislili. Pa je nastala lagana panika. Čak je morao i DORH intervenirati, i to direktno, preko glavnog. Preko Cvitana. Poruka je poprilično jasna. Zaustavite se sad odmah. Dalje mi preuzimamo, dok niste otkrili još nešto. Ne bih se čudio da iz ureda Vlade ili predsjednice izađe nekakav prijedlog o osnivanju povjerenstva koje će istražiti probleme s dnevnicama i dati izvješća. A znate čemu služe povjerenstva. Stara je izreka da kad ne želiš da se nešto riješi, osnuj povjerenstvo.

Pitanje svih pitanja u ovoj aferi, vezano uz Sauchu, je otkud mu hrabrost. Obično se nakon otkrivanja afera iz vrha vlasti jednostavno nestaje, i za omertu (šutnju) zviždaću ili onome koga su ulovili s prstima u pekmezu hrvatsko pravosuđe rasteže proces do zaborava. Sjeća se netko Kutlea i njegovih milijun procesa, Sanadera se sve manje spominje, Čehoka i sličnih? Ekipa je odšutjela svoje i nagrada im je u tome što su ih i mediji (uglavnom) ostavili na miru, sudovi rastežu procese do besvjesti i na kraju budu oslobađajuće presude ili presude koje ih ostavljaju vani kad se uračuna vrijeme u pritvoru i kako to već kod nas ide.Sjetite se samo Balenovićke i sličnih koji su otkrili kriminal velikih razmjera. Na kraju su iskorišteni bačeni u zapećak, čak ih se i KGK odrekla ukinuvši expresno ured za zviždaće koji je tako pompozno najavila. Ali dobro, to je KGK. Ne treba previše riječi trošiti.

Usudio bih se zaključiti iz Sauchine reakcije dvije stvari. Prva je ta da je svjestan krivice i da je otkrivanjem (prokazivanjem) i drugih koji su radili isto pokušao umanjiti osobnu štetu i nagodbom si smanjiti eventualnu kaznu, u kojem slučaju bi se moglo reči da je ili hrabar ili lud. A drugi zaključak bio bi da ima izuzetno jako zaleđe i zaštitu, pa su se svi skupa odlučili na ovaj korak, svjesno riskirajući Sauchu kao moguću metu kojekakvih napada, pa i fizičkih.Znamo gdje živimo i kako funkcionira policija i  sudstvo. Umreženo. U stilu....spomenuta je omerta.

U današnjem nacionalu izašao je interesantan članak. I sigurno će se dići itakakva prašina. Pogotovo zato jer osoba pod istragom daje jedan ovakav intervju i pokreće svoju privatnu istragu. Nešto što smo gledali samo u Američkim filmovima. Da li postoji u Hrvatskoj mogućnost nečeg takvog? Pokretanja lavine preko medija pa i uličnih prosvjeda da se jednom zauvijek ovakav vid ponašanja državnih dužnosnika zaustavi. I kriminalizira do kraja i osudi. Interesantno će biti vidjeti (ili ne vidjeti) reakcije vodećih medija pod kontrolom politike, poput HTV-a, Hrvatskog Radija ili medija poput Večernjeg ili jutarnjeg lista. Mada je teško za očekivati da će moći ovako nešto sakriti i zataškati. Pogotovo nakon Američkih zaušnjaka proteklih dana. Jer će sasvim sigurno ovo odjeknuti i u EU medijima i politici.

Nadati se reakciji javnosti i nekakvim žešćim prosvjedima u Hrvatskoj se netreba. Toga se vladajući zbilja netrebaju bojati. Imaju u rezervi Markićku i njezine baletane koji će već naći veselje puku da se ima čime zabavljati. A tu su i vječne teme za zabavu Hrvata, poput 2. svj.rata, Tita , jugonostalgije, partizana, ustaša. Tako da se odozdo netrebaju bojati. Odozgo? Nadam se da drhte vladajući na telefonske pozive njihovih nalogodavaca iz Bruxellesa, Haaga, Berlina ili Washingtona. Bar nam je to, nama običnim građanima, kakva takva satisfakcija. Da se i oni nekog boje. Kao što se recimo Stieru i njegovom savjetniku dogodilo kad su dobili pljusku vezano uz abortus i ljudska prava u RH. Pa je Stier odmah promijenio ploču. Ali to je neka druga tema.

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 159 122 35 633
PRIMIO <- 506 102 77 1,095

Dostignuća

Vingd 794.00
Bodovi 143.6
Prijedlozi 3 3.00
Analize 172 774.00
Ankete 343

Od istog autora

Ocjene (3)


Respektira (1): 5none5


Slaže se (1): Laci


Ne slaže se (1): Cro-Magnon


Komentari (6)


Svi politicari su zli lopovi (vukovi), UIO su ruzni klerofasisti i ksenofobi (vukovi^2), a ja i oni koji misle napredno kao ja smo dobri, posteni, pametni, i lijepi. Realna i prakticna rjesenja niti znam niti me zanimaju. Bravo. Cro-Magnon 0 1 0


Nisu svi političari loši, daleko od togas...naglasak je da se takvi gube u moru ovih drugih...a UIO ekipu inače etiketiram s puno težim riječima, ali suzdržavam se ovdje, ipak treba paziti na riječnik i termine...i nigdje sebe ne dižem kao nekakvog NEKOVARAZDIN 0 0 0


neznam kako dobrog ili pametnijeg od bilo koga drugoga, tako da ...hvala na pažnji NEKOVARAZDIN 0 0 0


http://www.vecernji.hr/crna-kronika/u-sibeniku-i-cakovcu-uhicene-cetiri-osobe-pod-istragom-i-jadranska-banka-1154412 Uz "dnevnice" postoje i drugi već dobro iskušani modeli pljačkanja na stitine milijuna, sve uz blagoslov ili žmirenje organa ko Boljunac 0 0 0


organa koji bi trebali spječavati takav kriminal. Imam osobna iskustva o tome. Opisat ću pljačkaški model. Možda se još nekome "posreći". Boljunac 0 0 0