Analiza

Popularno je u zadnje vrijeme pozivati se na STEM područje, pa ću i ja započeti takvom analizom. Jedna grana STEM područja, točnije matematike, naziva se teorija igara. Problemi u toj teoriji izgledaju ovako: imate igru sa svojim pravilima i igrače koji žele pobijediti, a cilj je izračunati najbolju strategiju za pobjedu. Primjer je igra križić-kružić, čiju optimalnu strategiju vjerojatno zna svaki čitatelj, upravo zato što je nastava u školi bila dosadna. Nije ni to, dakle, uvijek loše. Drugi je primjer šah, ali za njega se optimalna strategija ne zna.

Puno jednostavniji primjer za teoriju igara naša je politička scena. Imamo igrače (Orešković, Karamarko, HDZ, Petrov, Most, SDP...), pravila igre (zakoni, medijska mogućnost pritisaka i utjecaja na biračko tijelo...), i cilj koji je svima biti što višlje i dulje na vlasti. U teoriji igara, ako želite izračunati svoju optimalnu strategiju treba predvidjeti i poteze suigrača, a pretpostavlja se da će oni igrati optimalno, ili barem onoliko dobro koliko su sposobni zaključiti da je dobro. Naravno, ako nisu idioti. To radite tako da se uživite u njihovu ulogu i izračunavate isto što i za sebe, optimalnu strategiju.

Nije ovo čisto teoretiziranje. Cijeli poslovni svijet jedna je velika igra. Nećete prodati proizvod po niskoj cijeni ako znate da je kupcu isplativo kupiti ga i po višoj cijeni. Orešković to izgleda dobro zna, nije htio prodati obveznice po visokoj kamati jer ima strategiju kako je sniziti.

Problem nastaje kad dođete u Hrvatsku i igrate s igračima koji su izgleda idioti. Oni radije srljaju u potpuni izborni debakl nego da se jedan lik povuče iz Vlade i postavi koga hoće na tu poziciju. Je li vlastiti ego toliko jači od bilo kakvog razuma? Neću reći ni vlast, jer potpredsjednik Vlade i nema nekakvu vlast, radi se samo o milozvučnoj fotelji.

Da razmislimo, može li HDZ skupiti novu saborsku većinu mičući Oreškovića? SDP-u je jasno da će na novim izborima proći bolje i igrat će tako da ih izazove, dakle neće glasati ni za kakvu vladu. Isto vrijedi za IDS, oni su ionako satelit SDP-a. Da Most, ili neki Mostovci, podrže novu vladu to bi toliko smrdilo na političku trgovinu da bi se mogli pozdraviti s bilo kakvim famom "nepotkupljivih političara". S druge strane, situacija u kojoj vlada pada jer se Karamarko nije htio odreći fotelje, dok je Petrovu i to ok, Mostu je bolja startna pozicija za izbore nego što ju je imao dugo vremena. Dakle, nema rezona niti da oni podrže vladu. Podržati bi je mogli politički luzeri, oni kojima je jasno da na izborima nemaju šanse, kao što su HRID ili Petrina. Petrina neće, on previše mrzi HDZ. Neće ni Sinčić, njemu ankete predviđaju turbo uspjeh na novim izborima. Bandić je izgleda uz HDZ. Ako se domoljubna koalicija ne raspadne (što je isto upitno), HDZ-u treba još 12 mandata. Dakle, treba kupiti sve: 2 iz HDSSB-a, 3 iz HRID-i, Čačića, 5 manjinaca (3 su već u Bandićevu klubu) i još jednog Mostovca. Ukratko, nemoguća misija.

Dalje, HDZ može izazvati izbore rušenjem vlade. Kako će proći na tim izborima? Neću u detalje, izborni je debakl izvjestan. Zašto bi to radili? Stvarno ne znam. To je upravo ono što želi SDP. Karamarko radi za SDP? Ne znam.

Daleko najbolja opcija za HDZ prihvaćanje je Oreškovićeva prijedloga. Rješili bi se i Petrova kojeg ne vole previše. Dugoročno gledano, stvar će izgledati kao častan uzmak dvojice potpredsjednika i zaboravit će se tko je od njih izazvao krizu. Karamarko ima dovoljnu moć u HDZ-u da na tu poziciju stavi koga hoće, pa i osobu od najviše povjerenja, čime će praktički i dalje imati istu vlast. Vlada već ima neke pozitivne rezultate, iz krize se izlazi, i nakon dovoljno vremena HDZ će moći govoriti da su izvukli Hrvatsku.

Iako ni Petrovu nije baš drago da odlazi iz Vlade, ako Karamarko na to pristane neće moći ništa. Petrov u Mostu ima manju moć od Karamarka i nepredvidljivo je tko bi došao umjesto njega. Ali netko tko detaljnije prati Most zaključit će da bi promjena bila dobra.

SDP-u, kako rekoh, najbolje odgovaraju izbori i radit će na tome. Ako bude trebalo glasati protiv vlade, to neće propustiti. U novoj situaciju čak je moguće da naprave "salto mortale" i odustanu od smjene Karamarka, znajući da bi to zapravo učvrstilo Vladu. Bolje da Karamarko ostane i Orešković ode.

Konačno, analizirajmo najboljeg igrača. Onoga kome je sve što napisah savršeno jasno - premijera Oreškovića. Čudi me (ili ne čudi - ovo je Hrvatska) iznenađenje analitičara i sličnih likova Oreškovićevim zahtjevom. Svaki velemajstor na tom mjestu povukao bi upravo taj potez. On vodi vladu koja počinje imati pozitivne rezultate, i ima dvojicu likova u njoj koji ne rade ništa (nemaju resora) nego samo ruše kreditni rejting Hrvatske. Pokušao ih je urazumiti i nije išlo. Tajming je savršen upravo za ovo što je napravio, a okolnosti su takve da neprihvaćanje zahtjeva bilo kojem potpredsjedniku predstavlja političko samoubojstvo.

Možda je previdio da je ovo Hrvatska i da su ljudi spremni zbog svog ega učiniti i samoubojstvo. No i u tom slučaju popularnost mu je skočila i može se čak kandidirati na izborima. Možda s Mostom? Ipak mislim da neće biti samoubojstava. Bilo bi bolje da se HDZ urazumi prije izglasavanja nepovjerenja Karamarku, jer moguća je bomba to glasovanje, a ne velemajstorski potez premijera. Smjena Karamarka mogao bi biti znak Petrovu da on sad ne mora dati ostavku, što bi bio destabilizirajući faktor. Petrov bi zapravo trebao dati ostavku prije, ali i on ima mali ego. Još gora opcija bila bi da SDP odustane od smjene Karamarka, tada bi se on usilio. Nažalost, Orešković nema ovlasti da ih smijeni (mala pravna poduka nekim našim "političkim analitičarima") i tako deaktivira bombu.

Dakle, ako ne bude samoubojstava Vlada ostaje, Karamarko i Petrov formalno odlaze, SDP nastavlja zazivati izbore ali bezuspješno, i Orešković za nekoliko mjeseci prodaje obveznice po puno boljim uvjetima. Vrijeme je da počnemo igrati kako treba.

Ocjene (9)


Respektira (7): Vlaho, Anyst, Dirk15, siouxica, Niksodus, sufit, Laci


Slaže se (2): Spektator, Laci


Komentari (7)


"On vodi vladu koja počinje imati pozitivne rezultate..." Koje to rezultate ima? Naucio je drzati ruku na prsima, dok se himna svira! Da bi vlada imala iole rezultate potrebno je da ministri i premijer donesu poljske krevete u ministarstva i pisaju viewer 0 0 0


krv nekoliko mjeseci umjesto da svakog petka poslije podne paradiraju po rodnim mjestima. Nitko u ovoj vladi nije svjestan u kojim problemima se drzava nalazi. Niti jedan papir nemoz dobiti da ne podnses zahtjev u pisano obliku. A tek kad te uhvat viewer 0 0 0


u zrvanj i pocmu slati od Poncija do Pilata. Cijeli zivot sam proveo vani, djeca su mi tamo rodjena i odrsala, nikada u zivotu nisu trebala rodni list ili bilo koji papir, a o biljegama da i ne govorim. Ovdje mi na jednom salteru vele jedno, na drugo viewer 0 0 0


@viewer: TK Vladi nije niti dao šansu o čemu sam pisao u današnjoj analizi, ali postojale su naznake da će se dio reformi provesti pa i ove papirološke. No suglasan sam da se nije radilo dovoljno. Spektator 0 0 0


puno zanimljivih misli, jedino se malo zaboravlja tema karamarkove političke odgovornosti koja je inicirala ovu krizu. pozicija tk je drukčija od ostalih u kombinatorici. Dirk15 0 0 0