Analiza

Uz dobro profiliranje, MOST može ponuditi stvarni treći put

04.02.2015. 23:47, Postaje li Božo Petrov ozbiljan kandidat za lidera treće opcije u Hrvatskoj?

Jedno od najvećih iznenađenja lokalnih izbora 2013. godine bila je pobjeda MOSTa nezavisnih lista i njihovog kandidata za gradonačelnika u Metkoviću. Ta pobjeda pokazala je da biračima nije problem glasati za nekog potpuno novog, posebno nakon što je na vlasti 16 godina bila ista skupina ljudi. Uvjerljivom pobjedom i pozitivnim reakcijama nakon gotovo dvije godine mandata, Božo Petrov i njegova stranka zagolicali su maštu javnosti, posebno onog dijela koji je u stalnoj potrazi za „trećim putem“.

MOST ima neosporne rezultate na lokalnoj razini. U manje od dvije godine vlasti srezali su nepotrebnu potrošnju, upola smanjili dugove grada te pokrenuli nekoliko važnih projekata, poput prerađivačkog centra za otkup najpoznatijeg proizvoda neretvanske doline – mandarina. No, pitanje je je li to dovoljno da im birači poklone svoje povjerenje za vođenje države iduće četiri godine?

Prvi problem MOST-a je, slično poput ORaH-a i Živog zida, to da su trenutno „one-man party“, odnosno od svih članova šira javnost poznaje samo predsjednika stranke. No, to se lako kroz kampanju može riješiti. Veći problem je nepoznavanje programa MOST-a, koji još uvijek nije objavljen, osim nekih osnovnih smjernica. U svojih nekoliko nastupa u medijima, kao i u svojem djelovanju u Metkoviću, Petrov je pokazao kako je spreman za nekoliko stvari. Prije svega, to su oni famozni „bolni rezovi“, kojima bi se gradske, odnosno državne financije dovele u red. Njemu nije bio problem sebi i kompletnoj gradskoj Upravi, uključujući i vijećnike Gradske skupštine, smanjiti ili čak ukinuti plaće. Bez grižnje savjesti smanjio je davanja za razne kulturne i sportske udruge i manifestacije. U 14 mjeseci dug grada Metkovića bio je prepolovljen, pa su plaće uskoro i podignute. Jasno je da su ove mjere teške, ali je očito i da su uspješne. Ali zamislite samo reakciju sindikata, kulturnih i inih udruga da netko to pokuša napraviti na državnoj razini. Siguran sam da bi uskoro uslijedio bar jedan referendum. Čak i ako bi nekim čudom Petrov uspio provesti mjere štednje, tako da smanji nepotrebne troškove države (kojih uistinu ima), to nikako ne bi značilo izlazak iz krize. Petrov u svojim istupima navodi kako bi pokušao potaknuti privatni sektor na  investicije te kako bi bolje koristio EU fondove. To nisu nikakve novosti, sve stranke o tome govore. Međutim, glavna razlika između ostalih stranaka i MOST-a je ta što MOST uistinu vidi način kako bi potaknuo privatnike i nije ih strah to reći – smanjenjem birokracije, poreza i papirologije i to ne samo na, vidi čuda, papiru, nego za stvarno. Oni se ne boje reći da je državna administracija glomazna i da ju treba smanjiti, pa i otkazima.

Mjere koje načelno predlaže MOST su kapitalističke, odnosno protivne trenutnom sustavu koji još uvijek, nakon 25 godina tranzicije, pati od bolesti socijalizma. Ostale stranke koje se pokušavaju nametnuti kao treći put su sve redom u većoj ili manjoj mjeri socijalističke, pa čak i komunističke. Zbog toga je suradnja između MOSTa i bilo koje od tih stranaka gotovo nemoguća. Ako bi do nje došlo, to ne bi bilo dobro za te stranke, jer bi time izgubile svoj identitet, ali ni za državu jer takva neprirodna koalicija ne bi mogla učiniti mnogo dobroga za gospodarstvo. Naravno, ako bi uspjeli doći do vlasti.

Dvije su stvari važne oko cijelog pokreta MOST. Prva je njihovo inzistiranje na poštenju, a druga njihova želja da se izbjegnu ideološke teme i podjele i da se zajednički radi za boljitak Domovine. Ukratko, oni žele povezati sve one koji imaju dobre ideje kako Hrvatsku učiniti boljom zemljom, a da istovremeno to ne rade iz sebičnih razloga. Stoga oni automatski odbacuju mogućnost koaliranja s dvije najveće stranke, jer im nije cilj postati nečijim priljepkom da bi ušli u Sabor, nego samostalno ostvariti dobar rezultat te pokušati što je moguće bolje raditi za boljitak Hrvatske. To je svakako lijepa želja, a na neki način su na primjeru Metkovića pokazali da se to i može ostvariti. No, ne smijemo se zavaravati, na državnoj razini bi to bilo znatno teže, ali ipak ostvarivo.

U Europi standardna podjela lijevo-desno ima puno više smisla nego u Hrvatskoj. Po njoj su desne stranke one koje zastupaju liberalni kapitalizam, uz konzervativne svjetonazore, dok su lijevo oni koji zastupaju socijalizam i progresivne stavove, uz pojedine nacionalne specifičnosti. Trenutna socijaldemokratska vlast u Hrvatskoj povukla je više liberalnih poteza nego njene prethodnice, što po logici stvari ne bi trebalo biti tako. Za razliku od HDZ-a i ostalih nominalno desnih stranaka koje su ponekad ekonomski lijevo i više od SDP-a, MOST se svojim prijedlozima jasno svrstao u ekonomski liberalizam kakav možemo vidjeti kod vladajućih stranaka u Njemačkoj ili Velikoj Britaniji. Nedavno objavljena lista država po ekonomskim slobodama jasno pokazuje da su ekonomski slobodnije države ujedno i bogatije i s većim rastom gospodarstva. To je dakle ono što Hrvatskoj treba. A to je i ono što dvije najveće stranke, kao i stranke koje žele postati treći put, ne nude. Dapače, imamo pojavu stranaka koje žele Hrvatsku odvesti u još gori socijalizam, pa i komunizam. To smo u Hrvatskoj već iskusili. Stoga možemo zaključiti da MOST u ovom trenu predstavlja jedinu stvarnu želju za promjenama, u smjeru kojeg do sada u Hrvatskoj nismo imali. MOST nudi pravu desnocentrističku politiku koju neće provoditi samo mahanjem zastavama ili zazivanjem domoljublja, nego stvarnim činjenjem kojim će svoje domoljublje i pokazivati. Svjetonazorski, MOST predstavlja tradicionalne stavove većine Hrvata i ne ide predaleko u tim stavovima. Primjerice, prihvatljiva im je revizija Vatikanskih ugovora, ako se uistinu pokaže da su loši, ali su i dalje za financiranje Crkve u nekom obliku. Ne žele zadirati u prava seksualnih manjina, ali jasno ističu da društvo počiva na tradicionalnom shvaćanju obitelji. Nisu za izbacivanje antifašizma iz Ustava, ali podupiru obilježavanje godišnjice Bleiburga. Otvoreni su za suradnju sa svima, spremni su za dijalog i ne smatraju se najboljima i najpametnijima, nego će rado prihvatiti i stručne savjete. Sve je to za sada na bazi nekoliko intervjua predsjednika MOST-a, Bože Petrova. U nekoliko idućih mjeseci MOST ima priliku izbrusiti svoje stavove i javno ih predstaviti te ponuditi stvarni treći put. Do izbora je dovoljno vremena da se isprofiliraju i okupe dovoljnu potporu za stvarni uspjeh.

Dokazanim poštenjem, konkretnim prijedlozima i dobro posloženom ekipom MOST će imati dobru mogućnost prikupiti glasove ne samo neodlučnih, nego i dijela glasača dviju velikih stranaka koji su se zasitili vrlo sličnih ekonomskih politika svih dosadašnjih vlada. Na MOST-u je sada da u roku od nekoliko mjeseci „zatvori konstrukciju“, odnosno izradi program i delegira kandidate te se do izbora konkretnije prezentira široj javnosti. Unatoč brojnim preprekama koje stoje pred njima, za Hrvatsku bi bilo dobro kada bi stranka ovakvih namjera bila prisutna makar s jednim zastupnikom u Saboru, a kamoli s cijelom vladom.

Ocjene (7)


Komentari (4)


Premalo znam o ovoj problematici (MOST - Petrov), a i imao sam drugačiji dojam. Ovaj me članak zainteresirao i "natjerao" si me da nađem vremena i proučim program. Hvala! (i u ime Bože Petrova, nisam ja jedini kojeg si potakao na razmišljanje :)) Panter 0 0 0


Dobar tekst. Mada, ja bih naslov promijenio. Naime, treći put pretpostavlja da postoji i drugi. A tog drugog nema, jer dosadašnji putevi koje su utabali HDZ i SDP su potpuno isti put. Vode u PROPAST. Dakle, sve drukčije od njih je DRUGI put. LP NEKOVARAZDIN 0 1 0


odličan tekst:) siouxica 0 0 0


@neko, da moglo bi se i tako prezentirati, eto ideje za analizu :) Hvala ostalim :) ivan94 0 1 0