Analiza

Umijeće negativnog razmišljanja/ KUNSTEN Å TENKE NEGATIVT, drugi dio

25.10.2016. 17:28, Što, temeljem predstavljenog programa, možemo očekivati od Plenkovićeve Vlade?

Skeptičan sam u njegovom navođenju poljoprivrede kao razvojne grane.
Kako već odavno znamo, poljoprivredom se u razvijenijim zemljama bavi cca. 2% radno-sposobnog stanovništva. Što bi projicirano na hrvatske prilike značilo tridesetak tisuća zaposlenih.
Znači, poljoprivreda definitivno ne pruža nikakve razvojne potencijale u smislu novih zapošljavanja, odnosno novih radnih mjesta.
Upravo obrnuto! U poljoprivredi će morati doći do optimiranja svih procesa u hranidbenom lancu, što u prijevodu znači, racionalizacija i automatizacija a kao posljedica i smanjivanje broja uposlenih.
Postoji jedan segment, koji nije poljoprivreda ali je direktno vezan za nju, a on se zove – prehrambena industrija.

Bilo je pokušaja u tom smjeru, napomenuti ću samo zadnji, o kojem se koplja lome, a zove se projekt  „Slavonski pršut“, kojeg g. Pipunić pokušava lansirati kao brand.
Projekt je toliko ambiciozan, da bi krajnjoj fazi proizvodio 1,5 milijuna pršuta godišnje i time upošljavao, što direktno, što indirektno, nekoliko tisuća ljudi.
Međutim, ministar Romić iz rukava izvlači „joker iznenađenje“ i time dovodi u pitanje cijelu financijsku konstrukciju.
Populizam i sveopća hajka su ponovno pobijedili zdravorazumski potencijal ove ili sličnih velikih investicija.
Ograničavanjem sufinanciranja iz EU-fondova na pola ili na milijun eura po projektu, će ugroziti velike projekte a mali proizvođači, odnosno OPG-ovi, koji dobiju ove potpore, će za nekoliko godina opet kucati na vrata ministra s istim argumentima, kao i sada.

Po mom sudu, prvi veliki projekt bi trebao biti Javni servis,
odnosno sveopća administracija, decentralizacija i ustroj svih sustava, koji se direktno ili indirektno tiču građana.  
Ako se ova problematika shvati ozbiljno, ako joj pristupi profesionalno, bez fige u džepu i dadu joj se potrebne resurse, projekt preustroja odnosno reorganizacije bi se mogao realizirati u jednom mandatu.

Drugi veliki projekt bi se trebao odraditi u pravosuđu.
U pravosuđu trenutno vlada opći kaos i bezakonje, ne samo što se tiče sporosti sudovanja i neujednačenih kriterija, nego su tu još dva velika problema – katastar i zemljišne knjige. Bez sređivanja istih nema napretka. Ako nam je i u ovom slučaju „benchmark“ Baltik, gdje se ista papirologija sredi za nekoliko dana, da ne kažem sati, onda mi bez sređivanja tog segmenta, na internacionalnom terenu privlačenja investitora, nemamo što tražiti.

Treći veliki projekt trebao bi biti na polju obrazovanja.
Pod ovim pojmom podrazumijevam ne samo školstvo i visoko školstvo, nego čak, iz mog kuta gledanja je još značajnije, sustavno cjeloživotno učenje.
Ako su točne prognoze stručnjaka, djeca, koja se danas rode, u svom životu, koji bi mogao doseći i prosjeku i sto godina starosti, će u svom radnom vijeku promijeniti najmanje pet-šest zanimanja.

Četvrti veliki projekt trebao bi biti cjelokupni preustroj države.
U ovom slučaju je potreban sveopći konsenzus, svih političkih aktera. Ako to nije moguće, onda MOST treba politički pripremiti i finalizirani sveobuhvatni koncept preustroja i s njime ići na referendum. To bi u principu značilo da bi se građanima ponudio paket preustroja, a njihovo bi bilo jedino, da se odluče:  za ili protiv.

 
Kad bi se većina navedenog realizirala u jednom mandatu, Hrvatska bi dobila nove perspektive razvoja društva. A time bi se djelomično riješili i demografski aspekti.
Jer jedino pozitivno ozračje i perspektiva dobrog življenja od vlastitog rada, stvaraju preduvjete za formiranje obitelji u kojima bi moglo biti više djece.

Ocjene (6)


Respektira (5): RepopeR, Vlaho, siouxica, Laci, Zenga2


Slaže se (1): Laci


Komentari (7)


za oba teksta viewer, samo još valja da objasniš kako da postignemo konsenzus sa odvratnim domaćim "geirrima" ? po meni bez velike "čistke" to se ne može postići. Grubo zvuči, ali po meni nama treba, neki novi moderni Gubec beg, kojeg nemamo ! Laci 0 0 0


Kakve bi komentare u HR izazvala vijest: http://www.vecernji.hr/zanimljivosti/rekli-mu-da-na-operaciju-prsta-mora-cekati-tjednima-sam-ga-odsjekao-klijestima-1123743 nije teško predvidjeti.Netko vidi tonu mandarina na otpadu i komentari su također ... RepopeR 0 0 0


manje više u dlaku predvidivi.Komentare vezano uz birokraciju koje donose bivši gastarbajteri kad se nakon mirovine jednom vrate su također više manje u dlaku predvidivi.Međutim,važno je znati: http://www.dw.com/en/germans-and-bureaucracy/a-16446787 RepopeR 0 0 0


Vidio sam danas sažetak dijela ove analize u današnjem VL. Nabrojenim projektima ja bih pridodao još jedan: temeljitu reformu izbornog sustava. Glavni je problem kako za tako nešto pridobit većinu Hrvata i kako slomiti spregu onih koji čuvaju Boljunac 0 0 0


postojeći sustav koji im osigurava trajnu vlast odvojenu od naroda i protiv naroda. Ne vjewrujem da je Most spreman za tako nešto. U Hrvatskoj treba neko novo okupljanje. Boljunac 0 0 0