Analiza

Umijeće negativnog razmišljanja/ KUNSTEN Å TENKE NEGATIVT

25.10.2016. 17:26, Što, temeljem predstavljenog programa, možemo očekivati od Plenkovićeve Vlade?


Tori je norveška korifeja na području socijalne terapije. Disciplinom i taktičnošću u svom radu s invalidima ostvaruje iznimne rezultate.
Ona je lučonoša optimizma, svojim simpatičnim osmijehom, pokušava svoju malu terapijsku zajednicu, animirati na pozitivno razmišljanje. Pod motom: "male promjene čine veliku razliku".

Međutim, Geirr, jedan odvratni tip, koji je ostao paraliziran, nakon jedne prometne nesreće, nikako se ne da uklopiti u tu šablonu optimizma.
Ne samo da nakon nesreće ostaje nepokretan nego usto još i impotentan! Ovisan o stubišnom dizalu, povlači se u svoju jazbinu, sluša Johnny Casha, gleda ratne filmove, puši travu i loče.
Zgrožen je ljubavlju supruge Ingvild prema njemu i kaže da mrzi žene koje vole impotentne bogalje.
Svojim destruktivnim ponašanjem/držanjem, širi permanentno nemir među ostalim sudionicima te male terapijske zajednice.

Čemu ovaj uvod?

Ako povučemo paralelu između ove terapijske zajednice s nekim članicama EU-a, odnosno njenim novim članicama iz takozvanog „Istočnog Lagera“, onda smo mi u toj terapijskoj zajednici zasigurno Geirr.

Dok ostali članovi terapijske zajednice, svjesni svojeg stanja i svojih hendikepa, pokušavaju kroz terapiju izvući maksimum iz danih mogućnosti, mi rebeliramo. Ne podnosimo tutorstvo, groze nas   pametnjakovići, ne želimo se suočiti s našim stanjem, niti se želimo njemu prilagoditi.

Što više uranjam u hrvatsku svakodnevicu, sve više primjećujem da smo mi težak pacijent, koji svojega stanja još ni blizu nije svjestan.
Ako se slučajno pojavi kvalitetan terapeut, netko tko bi dobronamjerno analizirao naše stanje, upozorio na akutnost stanja, mi ga ignoriramo, tražimo razloge zašto je baš sada tu i automatski mu prišijemo etiketu suspektnosti, odnosno sumnjamo u njegove dobre namjere, dapače, skloni smo teorijama zavjere i intrigama - čiji bi takav tip eventualno mogao biti igrač!?

Dok se u konstruktivnom dijelu te terapijske zajednice razvijaju dinamični procesi, usavršavaju vještine i znanja na raznim poljima, mi smo pasivni, ne želimo biti kao oni, jer mi to nikada nismo ni bili!
Imali smo neki kvazi-socijalizam, strane kompanije su surađivale s našim, mogli smo na tržištu kupiti skoro sve, putovali smo kud smo htjeli i koliko nam je naš financijski okvir omogućavao, živjeli smo za one prilike pristojno.
Sve te činjenice otežavaju i usporavaju našu terapiju i samim time prolongiraju naš proces ozdravljenja.

Tako smo dogurali skoro do ambisa, ali još uvijek teško sumnjičavi na bilo koju dobronamjernu sugestiju iliti nedajbože nešto više od toga.

Posebno smo alergični na ljude, koji dolaze izvana i nama navodno s visoka dociraju, odnosno „sole pamet“.

U tu shemu se ubraja i stereotip, da je „Jugošvaba“ sinonim za bauštelca bez posebnih znanja i vještina. Rijetko koji sugovornik će atestirati kompetencije nekome tko je došao izvana, ne mareći za činjenice da su u međuvremenu stasale mlade generacije obrazovanih ljudi, koje su stekle znanja i vještine, vrlo često u dobrim edukacijskim centrima i na najmodernijim strojevima.

Najomiljenija fraza kod Hrvata glasi: ne može to kod nas tako!

Susrećem ljude, koji su u stanju satima mi objašnjavati zašto upravo to, što ja navodim, kod nas ne može funkcionirati.
Na moju opasku – dali je spreman isto toliko energije i vremena potrošiti na razmišljanje kako bi eventualno, iz njegova kuta gledanja, moglo funkcionirati i kako bi on riješio evidentni problem, umjesto da se a priori pomiri s time da to ne može tako!? Umjesto odgovara dobijem odmahivanje rukom. Kao, nećemo sada o tome, nego, naruči još jednu rundu.

Prije neki dan naiđem u mom kvartu na radnike Zagrebačkog Holdinga, koji su obnavljali jedan nogostup i umjesto da poklopac jednog telekomunikacijskog šahta odštemaju i podignu za desetak centimetara na više, oni ga jednostavno prekriju tlakovcima. Na moju primjedbu zašto su to napravili, dobijem odgovor da je poslovođa tako naredio.
Pa neka izvoli tehničar Telekoma tražiti i otkopavati šaht, kad mu bude trebao, nije to problem Holdinga.
Kad vidim ovakve primjere, često mi na pamet padne dobri stari McMurphy i njegovi zakoni.
U mom uredu je visila jedna njegova omiljena misao.

Kad pitate suradnike, zašto smo opet dobili reklamaciju, često dobijete odgovor – nismo imali vremena.
Na to McMurphy kaže: često nemamo vremena stvar prvi put napraviti kako treba a uvijek imamo/nađemo vremena raditi je po drugi put!

Zadnjih mjeseci sam dosta „obijao“ šaltere raznih ustanova i javnih servisa. Ne želim nikome atestirati nesposobnost ili nezalaganje ali mi je permanentno upadala u oči velika neefikasnost sustavâ, koji su usko povezani s osobama koje ih obavljaju. Kod većine njih je to neka uhodana rutina, cijeli posao se radi automatizmom, bez volje i želje za bilo kakvim promjenama.

U isto vrijeme na primjer, u Baltičkim zemljama, skoro da i nema šaltera niti redova, većina poslova odradi se elektronskim potpisom a dokumenti su dostupni u digitalnom obliku.
Isto tako minimizirali su upotrebu gotovine u skoro svim oblicima plaćanja. Tako gledano, ne samo da su smanjili rizik pljački transportera novca, nego su sveopće rizike provala i razbojništva sveli na minimum.
Kod njih je klijent svetinja a kod nas lijevo smetalo, kojem natovariš breme obrazaca, uvjerenja, dokumenata, kopija…hrpu papira. Pa kad drugi put dođe i bude eventualno nešto falilo, pošalješ ga ponovno, neka obija ustanove i šaltere, jer vrijeme u Hrvata je neiscrpna resursa.

Očigledno je da smo se mi zagubili u labirintu iz kojeg ćemo, bez svesrdne pomoći sa strane, teško naći izlaz.
U tom kontekstu sam pomno slušao nastupni govor g. Plenkovića u Saboru. Nije me impresionirao a vjerojatno mu nije ni bila intencija, izazvati sveopće ushićenje.
Sve navedeno u globalu zvuči dobro.

Ocjene (2)


Respektira (2): Zenga2, Laci


Komentari (5)


Stisnuosam Respekt radi otvaranje teme, ali uz puno primjedbi na uzrečeno u tekstu. naprimjer tko je taj odvratni invalid Geitt u nas ? Ti sugeriraš poput Škegre da je to narod, jer stalno govoriš "mi smo težak pecijent", "mi smo pasivni"...itd. Laci 0 0 0


Sugeriraš da "nama treba strani terapeut ", a kome to nama ? Narodu ili "odvratnim" političarima koji su doveli do toga da narod postane pasivan ? Naš se narod lako uklopi u taj vanjski pozitivan svijet kada ode raditi van, ali jesi li video nekog Laci 0 0 0


našeg političara da je vani citiran po nečemu pametno što je rekao, a kamoli učinio ? Slušao si Plenkovića, i nije te impresionirao ?! Pa nije nikoga. Kažeš nije ni htio to ? Naravno, jer on je taj naš tvoj Geirr, koji sprečava MOST da radi na Laci 0 0 0


pozitivnim promjenama. Dok se MOST i Pernar trude da iniciraju promjene, Plenković sa svitom i SDP-ovcima rade sve da dokažu da " to kod nas n emože". Umjesto da im pomognu ! A Murphy svoje zakone nije definirao na osnovi toga što je vidjeo Laci 0 0 0


kod nas, već na osnovu iskustava koje je stekao tamo odakle ti očekuješ da e nas "naučiti pameti". Jel tebi to logučno ? Ne može biti ovdje pozitivno ozračje, kada ga sustavno kvare oni odvratni "Geirri", koji su stalno na vlasti u nas ! Laci 0 0 0