Analiza

Tko Petrova brifira o Ustavu?

19.01.2017. 20:40, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

Iako već više od dva desetljeća kod nas nema drumova, razloga za rimu šumom-drumom ima napretek. Stvarnost ide svojim putem, a ustavi, zakoni, pravila, morali nekim drugim, paralelnim - konstruirajući tako dvije stvarnosti. Onu koju piše život, i onu drugu koju pišu zakonodavci, upravljači, nadzornici sustava. Svaki zaposleni ima pravo na zaradu kojom može osigurati sebi i obitelji slobodan i dostojan život – stoji u članku 55 našeg najsvježijeg Ustava. Da bi bilo tko uopće mogao konzumirati svoje ustavno pravo iz navedenog članka, prije toga se morao izvući iz očajničke skupine nezaposlenih (fenomen istovremenog pada broja nezaposlenih i pada broja radnih mjesta najbolje oslikava porast broja autobusnih linija za Njemačku), a tek onda 'sebi i obitelji sa svojom zaradom osigurati slobodan i dostojan život'.

Dostojan život s minimalnom plaćom? Teško da je život dostojan i onomu koji prima prosječnu plaću od 5.686 kuna, dok potrošačka košarica za četveročlanu obitelj prelazi 7.000 kuna na mjesec. I na ovom primjeru vidimo kako stvarnost realnog života ne odražava onu zapisanu u Ustavu. Ali radi te diskrepancije nikomu ne pada na pamet mijenjati Ustav, približiti njegove 'drumove' našim šumama.

Ustav je temeljni pravni akt bilo koje države. Iz kojeg proizlaze svi zakoni. Naš Božićni Ustav iz 1990. do sad je mijenjan pet puta (1997, 2000, 2001,2010,2013). Mijenjali smo polupredsjednički sustav, mijenjali smo radi ulaska u EU, radi referenduma o braku, radi nezastarijevanja ratnog profiterstva. Dvotrećinske parlamentarne većine su se slagale i amenovale promjene. Dovoljan broj puta da bismo strepili od hirova neke nove dvotrećinske većine koja bi poželjela nove izmjene, dosad pet puta izmijenjenog Ustava. Ustav bi morao biti izvor pravne sigurnosti, nikako razlogom za pravnu nesigurnost.

A upravo ovih dana svjedočimo zazivima promjene Ustava iz redova Mosta. Čelnik Mosta (kojem je istekao mandat pa je čelnik poluilegalno) Božo Petrov kaže: Što se tiče modela prodaje dionica HEP-a, ići ćemo na to da se Ustavom zaštite one tvrtke koje upravljaju resursima - vodama, šumama, energetikom. Sa svojih 13 zastupnika od ukupno 151, Most je manjina koja se tek dobrohotnošću HDZ-a našla na pobjedničkoj strani i jako je daleko od dvotrećinske većine. Već smo odgledali njihove predstave s javnobilježničkim ugovorom, s jamstvima, ali očito nismo shvatili otkud dolazi njihov ucjenjivački kapital prema HDZ-u, a kojeg čini se opet aktiviraju.

Ustav je člankom 52 već zaštitio opća i javna dobra. Evo ga u cijelosti: More, morska obala i otoci, vode, zračni prostor, rudno blago i druga prirodna bogatstva, ali i zemljište, šume, biljni i životinjski svijet, drugi dijelovi prirode, nekretnine i stvari od osobitog kulturnog, povijesnog, gospodarskog i ekološkog značenja, za koje je zakonom određeno da su od interesa za Republiku Hrvatsku, imaju njezinu osobitu zaštitu. Zakonom se određuje način na koji dobra od interesa za Republiku Hrvatsku mogu upotrebljavati i iskorištavati ovlaštenici prava na njima i vlasnici, te naknada za ograničenja kojima su podvrgnuti.

Očito je dakle kako je sve ono što bi Most, u traženju svog političkog identiteta, želio zaštititi već zaštićeno te da sve svoje, još neobrazložene vizije zaštite HEP-a, Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda može postići izmjenama zakona koji se na te tvrtke odnose.
Ustav ni dosad nije smetao izvršnoj vlasti u zaštiti Jadranskog mora i proglašenju gospodarskog pojasa pa svejedno vlast taj pojas nije proglasila. Ustav je i dosad člankom 52 davao pravo izvršnoj vlasti na naplatu naknada ovlaštenicima prava na rudna blaga, vode i druga prirodna bogatstva pa je opet vlast propustila INI naplatiti koncesijsku naknadu u iznosu od cca 1,6 milijarda dolara (što je iznos koji bi bio i više nego dovoljan za otkup mađarskog dijela INE). Ustav nije smetao vlastima da naplati više od 3 lipe po litri flaširane vode koncesionarima na vodocrpilišta (15 koncesionara iz 30 izvora godišnje crpi 415 milijuna litara. Za svaku flaširanu litru državi plate 3 lipe. Kupcima naplate 5 kuna). Pa vlast to opet nije učinila.

Ono što izvršna vlast nije u stanju, ne želi ili neće učiniti, nikakva promjena Ustava ne može nadomjestiti. Ustav nije tijelo, institut, državna ustanova, inspekcijska služba, već pravni akt iz kojeg izviru zakoni.

Tko je ovog puta brifirao Božu Petrova o ustavnim promjenama, zasad nije jasno. Sudeći po dosadašnjim brifinzima, posebice onima oko arbitraže s MOL-om u Ženevi, možda je bolje i ne znati odgovor na to pitanje.

Čini se kako su Mostaške prijetnje o promjeni Ustava, koje bi bile uvjetom za njihovo amenovanje prodaje dijela HEP-a, a radi otkupa dijela INE tek njihov blijedi pokušaj povratka u stare ucjenjivačke pozicije. Za kojeg znaju unaprijed da neće uspjeti (unatoč koketiranju sa slave gladnim Bernardićem), ali im služi kao alibi. Domoljubni certifikat na kojem piše Most je zaštitnik nacionalnih interesa.

Nakon reformi iz Karamarkovog doba koje nisu ni pokrenute, promjene iz ovog mandata još ni spomenute, idealne za Most bi bile ustavne promjene. Preko kojih bi preko noći izrasli iz političkih amatera u odvažne državotvorne subjekte. Možda im ipak od promjena ostanu samo one koje mogu napraviti na saboru stranke zakazanom za 28.siječnja 2017. pa promijene, ako već ne čelništvo, barem one koji čelnike brifiraju.

Ocjene (5)


Respektira (4): 5none5, Grugru, siouxica, Spektator


Ne slaže se (1): Laci


Komentari (6)


jako dobro! siouxica 0 0 0


Bože VeNLO, sam si citirao "...za koje je zakonom određeno da su od interesa za Republiku Hrvatsku", a dobro znaš da mi Zakonom nismo zaštitili ništa, inače se n ebi prodavala INA i sad HEP ! Petrov veoma dobro zna zašto traži da se u Ustavu Laci 0 0 0


definira što se NE SMIJE/ NE MOŽE prodavati, a ti se praviš kao da ne znaš. zakone možemo mijenjati kao košulkje, a Ustav malo teže, Pa zato i ti i muljator Plenković kažete da je sve već zaštićeno Zakonom ?! A prodana je INA, prodane Laci 0 0 0


ceste (pod egidom koncesije), prodane su dio voda, "prodan" Imunološki zavod, pa su "prodani" i naši ljudi da se za Amere bore po Afganistanu i Siriji...., Zakoni se donose običnom većinom u Saboru, a Ustav sa najmanje 2/3 većinom ! Sve je jasno Laci 0 0 0


Laci, promašio si ceo fudbal, ali valjda se zato 'fudbal' i igra:) VeNLO 0 0 0